English  Deutsch
Biosolar Forum  =>  Élelmiszer  =>  Zöldség, gyümölcslapozz: 1, 2, 3   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2014-05-20
10:35:51
#46474
A bodza egy ismerősünknél terjed, mi csak segítettünk ritkítani.

Készül a bodza-szörp és a bodza-tea.


5 liter vízhez 0.5kg nádcukor és 5 citrom, három napig áztatva, kevergetve, majd hűtőben tárolva, mert kevés benne a cukor és nulla tartósítószer.






2014-05-17
13:53:58
Előzmény: Ferke #46459#46463
Nagyon jó a link, amit küldtél, végre nem egy elnagyolt "népszerű-tudományos" irodalom, hanem alapos, részletes mű! Mégegyszer köszi!!!
2014-05-17
09:28:00
Előzmény: falusi #46448#46459
falusi
Mivel mint látjuk a paprikát igazad is van. Alapvetően a mi égövünkön nem honos a paprika így itt csak egynyáriként termesztjük. De ha megteremtjük neki a megfelelő feltételeket, és a fajtája is passzol akkor több évig termeszthető. De találtam egy nagyon jó anyagot, ezt át lehet olvasgatni.
www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tkt/zoldsegtermesztok/ch10s02.html

2014-05-17
08:57:38
Előzmény: pali #46453#46458
A paprika egy, vagy többéves fásodó szárú félcserje, de a mi éghajlatunkon alapvetően egynyári. Ha a fajta nevében benne van az "annuum" akkor biztosan egynyári. Én így tanultam. De ha hülyeséget írtam akkor bocs. Utánanézek a dolognak.
2014-05-16
17:37:11
Előzmény: falusi #46448#46453
A paradicsom és a paprika is évelő, forrás Wikipédia.
2014-05-16
12:50:30
Előzmény: Ferke #46443#46448
Megpróbálok feltenni egy-két képet: a 3 éves cseresznyepaprikáról meg a tavalyról áttelelt TV paprikákról. Ezek szerintem akkor évelőek, nem?





Ez meg az idei kosszarvúakról készült, erre vonatkozott az eredeti kérdésem.
Meleg helyen állítólag a paradicsom is évelő, ezt is ki fogom próbálni.



2014-05-15
20:26:51
Előzmény: falusi #46442#46443
Előfordulhat hogy tovább terem, de alapvetően a paprika egynyári növény. A szezon meghosszabbítása az nem lehetetlen, de a végtelenségig nem lehet.
2014-05-15
18:37:30
Előzmény: Ferke #46441#46442
Cseresznyepaprikából már van 3 éves tövem, reménykedtem, hogy a kosszarvú is lehet hosszúéletű :-(. Azért megpróbálom meghosszabbítani a szezont!
2014-05-15
16:45:59
Előzmény: falusi #46435#46441
A paprika egynyári növény. A folyton növő azt jelenti, hogy egész évben terem.
2014-05-15
09:50:52
Előzmény: Ferke #46432#46435
Megtaláltam a zacskókat, az egyiken 20 cm-t ígérnek, a másikon 25-30 grammot. A centit könnyebb lesz mérni a bokron :-).
Azt is írták, hogy folyton növő, ez azt jelenti esetleg, hogy évelő ? Mert akkor megtartom itt az "üvegházban" jövőre is. Hátha akkor korábban terem.
2014-05-14
22:04:13
Előzmény: falusi #46430#46432
Lehet, de minek? Akkor mindegy ha a boltban veszi az ember. Én amit itthon termelek nem műtrágyázom. Vagy szerves, vagy semmi. Vegyszer is csak amit nagyon muszáj. Eszünk enélkül is elég műanyagot.
2014-05-14
21:32:44
Előzmény: Ferke #46429#46430
Tápozni érdemes? Van itthon pétisóm.
2014-05-14
21:23:03
Előzmény: falusi #46427#46429
Szép napot falusi!

Nos ha un. "zacskós", vagyis boltban vásárolt vetőmagról van szó akkor a csomagoláson feltüntetett fajtára jellemző tulajdonságokat (méretet)kell elvárni a terméstől. A paprika imádja a meleget, és ha "vízben áll". Ami azt jelenti, hogy a talaj mindig vizes legyen, fentről süsse állandóan a nap. A paprika akkor érett, ha a külseje feszes, sima, és nem üveges. Általában tovább friss marad a leszedett paprika ha a korai illetve a kései órákban van szedve, mert akkor nem párolog ki vizet magából a termés. Az ilyenkor szüretelt termést kettévágva majdhogynem csöpög a víz. A paprika termése ugyanis igen magas víztartalmú, az öntözésre gyorsan reagál.
Üdv.: Ferke
2014-05-14
17:23:04
#46427
Üdvözletem a fórumtársaknak!

Eddíg nem volt alkalmam paprikát termeszteni, mert az agyagos, száraz, szeles földben nem élt meg, de a télen beüvegeztem a teraszunkat és mindjárt neki is álltunk palántázni. A paradicsomokat már kiültettük, de a paprikát bent fogom tartani. Most már kb 8-10 centisek a kosszarvú (hegyes) paprikák. Nem a palánták, a termés :-). Az a kérdésem, hogy mikor lehet leszedni őket, honnan lehet tudni, hogy már nem nő tovább? Persze tudom hogy ha már piros, akkor beérett, de én jobban szeretném zölden enni! A boltban persze 20-30 cm-es példányokat is lehet venni, de nem tudom,az enyém meddig lesz hajlandó nőni.

Erre várnék megoldást a szakértőktől!

A paprikák most vödörben, meg balkonládában vannak, majdnem tiszta komposztban, melegben, napos helyen.


Egy kis magyarázat a kérdésemhez: a nick nevem ellenére életem első 50 évében "városi" voltam, ráadásul műszaki, így az alapok kissé hiányosak, de a lelkesedés meg van, ami remélem kitart a második 50 évre is.
2014-04-01
13:05:07
#46169
Érik a medvehagyma. Ezt az adagot Tardos-bányán szedtük. A csokrokat lefagyasztjuk, de többek között szárítani és olajban is el lehet tenni.




Egyik kedvencem 5 perc alatt kész: Medvehagyma-krémleves mentával (nosalty)

1 csokor medvehagyma
2 kisebb burgonya
2-4 gerezd fokhagyma
száraz kifli, kenyér/kruton
0,5 l alaplé/víz
1 evőkanál kókuszolaj
1 púpozott evőkanál rizsliszt
só, bors
2-3 szál friss menta
1,5 dl rizstejszín/normál tejszín
A leves díszítéshez hagyjon meg egy kevés nyers medvehagymát.

Mossa meg a medvehagymát, mentát, krumplit, szeletelje fel, és tegye őket félre. Nem kell nagyon apróra vágni a hagymát, a végén úgy is össze kell turmixolni.
Dobja rá az aprított fokhagymát a hevített olajra, és kevergesse pár percig. Ezután jöhet a hagyma és a menta is. Akkor jó, ha már összeestek a levelek.
Szórja meg a liszttel, öntse fel az alaplével/vízzel, és adja a leveshez a burgonyát is. Amikor megfőtt a burgonya sózza, borsozza az ételt, és adja hozzá a tejszínt is. Főzze össze a levest, majd botmixerrel turmixolja össze. Hagyja a lábast a tűzhelyen kihűlni.
Ja, majdnem elfelejtettem: amíg hűl a leves, pirítson meg egy felkockázott zsömlét/kiflit/kis kenyeret, amit majd beleszór a levesbe. Tálalás előtt szórja meg a meghagyott friss levelekkel is, keverje össze, és kész.



A medvehagymás pogácsa is király! (aprosef.hu/medvehagymas_pogacsa)

Hajtogatott pogácsa recept medvehagymával fűszerezve.

Az alaptésztához:
1 kg búzaliszt (BL55)
2 evőkanál só
500 g margarin
2 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
375 g tejföl (20%-os)
100 ml tej (2,8%-os)
1 nagy csipet kristálycukor
50 g élesztő (friss)
A rétegezéshez:
150 g margarin
100 g medvehagyma
A kenéshez:
1 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
Teljes elkészülési idő: 185 perc

Elkészítés
1. A lisztbe tesszük a margarint, majd elmorzsoljuk, hozzáadjuk a többi hozzávalót, és jól összegyúrjuk. A tálat letakarjuk egy fóliával, majd a hűtőbe tesszük 1 órát pihenni.
2. Amíg pihen a tészta addig elkészítjük, a medvehagymás vajat. A medvehagymát késsel apróra vágjuk egy deszkán, a margarint egy kissé megpuhítjuk, jól elkeverjük.
3. Ha pihent a tésztánk lisztezett deszkán 5 mm vastagságúra kinyújtjuk, megkenjük a medvehagymás vaj felével majd a felső részét ráhajtjuk a közepére, ezt is megkenjük, és az alsó részt is ráhajtjuk. Majd ezt is megkenjük, a két oldalát behajtjuk a közepéig. És még ezt is összehajtjuk félbe.
4. Tiszta konyharuhával letakarva fél órát pihentetjük. Ha letelt a fél óra akkor ezt a hajtogatást megismételjük. A második az csak sima hajtogatás ilyenkor már nem szoktam kenegetni, nekem ez mindig csak az első hajtogatásnál történik meg. Ha ez megvolt, akkor ismét letakarjuk és fél órát ismét pihen.
5. Ha letelt a fél óra akkor ujjnyi vastagságúra gyúrjuk, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, felvert tojással megkenjük, majd 200 C fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt szép pirosra sütjük őket.
6. A kész pogácsa.


2013-12-12
16:48:41
Előzmény: paga #44183#44198
paga:
nincs ilyenem.
Mindössze tananyag volt kertészeti ismeretekből anno, a különböző ágyások használata, igénye.
2013-12-12
10:54:58
Előzmény: grano #42685#44183
grano,

"Ott ahol sok a csapadék még jobb is lehet, mint a sima, mert vízpazarló."

Vannak tapasztalatok azzal kapcsolatban, hogy azonos vetésfelület esetén mennyivel több víz kell egy magaságyásos műveléshez, mint a hagyományoshoz?
Természetesen azonos növény és azonos művelési mód esetén.

2013-10-08
11:47:55
#42685
sándor, robert:
a magaságyással vigyázni!
Ott ahol sok a csapadék még jobb is lehet, mint a sima, mert vízpazarló.
Sándor, szerintem felétek max kaktuszra lenne alkalmas hacsak nincs rengeteg esővized.

Apropó szalma: őszi árpát most vetettük el, no nem azért mert árpára vágyom, hanem mert abból lesz majd tavaszra jóféle zöldtrágya. Akinek van olyan területe amit jövőre csak májusban használna az vegyen sima takarmány árpát és mehet a földbe.

2013-10-06
20:16:48
#42648
Ezeknek a magas-ágyásoknak a kialakítását bevallottan főleg esztétikai szempontok vezérelték, nekem is nagyon tetszenek. Egy panzió kertjét díszítik, és a konyha folyamatosan használja termést.
Az ágyások közé közúzalékot szórtak.





2013-09-25
18:19:37
Előzmény: sándor #42501#42515
Sándor,
köszönöm a felvilágosítást.
Pihentetve van, ha csak néhány napot is, 5 darab 1köbis ibc tartály az átmeneti tároló,
a kútból ezekbe hozom a vizet, innen megy locsolni pár nap melegedés után.
Nincs valami barátságos, bio, természetes anyag, amit a tartályokba szórva hasonló lenne az esővízhez?
2013-09-24
17:59:19
#42506
A szőlő az idei szélsőségek legjava volt nálunk.
A saját területet most veszem át édesapámtól, hiába a 84 év az 84 év.
Valamikor ezen a területen 30 hekto bort adó szőlő termet.
Ma engedtük le az idei termést: 2 hekto kékfrankos sikerült csak leengedni, igaz a préslé javát bennhagytam a törkölyben.
Az is igaz, hogy ilyen minőség szerintem nem volt az elmúlt közel negyven évben.
22 fokos must, valami brutál szín, csodálatos illat pedig még dolgozik.

Apósom szőleje a másik véglet. 400 öl 25 mázsa szőlő, néhol még a betonoszlop is termést hozott. Minőségre szerintem átlagos vagy a feletti lesz 17 mustfokkal.
Érdekes,, hogy neki a homokos területen sokkal lédúsabb volt a szőleje mint nekem a hegyen, a lösztalajban.

Adott a feladat jövőre duplázni a termést :-)
2013-09-24
14:08:34
Előzmény: sándor #42495#42499
Sándor, írtad:

"Öntözéssel, az első rétegből nyert kútvízzel öntözve nem fejlődnek a "földi" gyümölcsök, zöldségek. Csak vegetálnak."

Rzt én is tapasztalom, de mi az oka? Annyira más a csapadékvíz?
szocsmarciVálasz erre
2013-09-23
21:12:50
Előzmény: sándor #42470#42491
"A füge még nem akar kényszer-érni. Eddig jó időjósnak bizonyult, tehát még hosszú és meleg őszünk lesz."
Nekem most érik, talán Pécsett nem lesz hosszú, meleg ősz? Az igaz, hogy ez az első igazi termése idén (és az utolsó is), amit elsőre hozott, az lepotyogott a nagy szárazságban.

Én idén kezdtem el a cefre készítést. Az alapot a szüleim egyik szilvafája adja, kb 150 liter cefrét adott. Őszibarackot adott a szomszéd, sajnáltam beletenni a hordóba, olyan szépek voltak; az kb 60 liter volt. Plusz kis szőlő, körte, alma.
Amúgy az alma jól sikerült, a kajszi barack is jó lett volna az egyik telken, de egy másik szomszéd elvitte a lepotyogottakat - csak elfelejtett szólni. Sebaj, majd jövőre megmondom neki, hogyha felszedi, akkor adjon nekem is a pálinkámból. A másik telken lévő kajszin alig volt - elfagyhatott a virágja vagy a bimbója a március 15-i havazáskor.
Összességében jó volt az idei gyümölcstermés, sose rosszabbat. Még annyit, hogy a meggy és a cseresznye katasztrófálisan kukacos volt. Sose permetezem őket, de tavaly nem volt ennyi kukac benne.



2013-09-23
18:44:58
Előzmény: sándor #42470#42484
Sándor,
lehet, nálad terméscsökkenés volt, de ezen a nyáron én a kertemben olyat láttam, mit láttam, zabáltam, és lekvár lett belőle,
az öreg sárgabarackfánk, amin 4 évig pár szem volt csak, idén 30 kilót termett.
A félig elvadult pár méter málnás pedig annyit hozott, hogy már nem ettük, mert elteltünk vele, hanem 100%-os málnafagyit csináltunk többször is. Nagyon finom!
Ha pedig szereted a birset, gyere át szedni, dacára a nulla növényvédelemnek (most ezt lehet úgy is érteni, hogy lusta vagyok permetezni, meg úgy is, hogy full bio a termés :-) ) a kis birsfa minden évben 30-40 kilót terem, fel kell támasztani az ágait, mert a földig hajlik.
Körte szuper, sok, és finom, almának még kicsit érni kell, közepes termés.
Viszont, lehet metszési hiba is, de a szőlőnk idén gyalázatosan kevés.
2013-09-23
16:39:26
Előzmény: sándor #42470#42480
Sándor,

"... mert már pálinkát sem akar főzni senki..."

Ez már a vég :)

Biosolar Forum  =>  Élelmiszer  =>  Zöldség, gyümölcslapozz: 1, 2, 3   következő »
Copyright © 2005-2017 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva