English  Deutsch
Biosolar Forum  =>  PV - Napelemes rendszerek  =>  PV - Visszatáplált energia elszámolásalapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2014-02-11
11:07:42
Előzmény: grano #45687#45688
grano,

Szóval, csak rá kell venni az elmüt, hogy állítson ki magának egy számlát más vevő nevében? Ráadásul az elmü áfa-kör tag, a magánszemély meg nem...
Ezt én nem értem, légy szíves magyarázd meg.2014-02-11
10:57:08
Előzmény: robert #45686#45687
robert:
"Az adóazonosító jeleddel nem állíthatsz ki számlát."

Bonyolítsuk a történetet:

ÁFA törvény szerint:
" Nem minősül az (1) bekezdésben említett független formában végzett gazdasági tevékenységnek az a tevékenység, amelyet munkaviszony, munkaviszony jellegű jogviszony vagy olyan munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony keretében végeznek, amelyben jogosult irányítása és felelőssége mellett

a kötelezett alárendelt helyzetben van a tevékenység végzése eredményének,

díjazásának, valamint egyéb feltételeinek és körülményeinek meghatározásában."

Ugyanakkor:
ART:
"16. § (1) Adóköteles tevékenységet csak adószámmal rendelkező adózó folytathat, a 20-21. §-ban foglalt kivétellel."
20. § (1) A vállalkozási tevékenységet nem folytató magánszemély, ha nem végez általános forgalmiadó-köteles tevékenységet és nem rendelkezik adóazonosító számmal

a) jövedelemadó-köteles bevételének megszerzése,

b) költségvetési támogatás igénylése

előtt adóazonosító jelének közlése végett az állami adóhatóságnál az e célra szolgáló nyomtatványon írásban bejelenti a természetes személyazonosító adatait, lakcímét, a nem magyar állampolgárságú magánszemély állampolgárságát is. Az állami adóhatóság jogosult a bejelentett természetes személyazonosító adatokat, lakcímet a magánszemély személyazonosító igazolványának, lakcímet igazoló hatósági igazolványának adataival egybevetni. A bejelentés alapján az adóhatóság a magánszemély adóazonosító jelét megállapítja és arról 15 napon belül hatósági igazolványt (a továbbiakban: adóigazolvány) állít ki."


Szóval szerintem nem minősül független gazdasági tevékenységnek és érzésre az energiaszogáltatónak kellene saját magának kiállítani a számlát ebben az esetben.
De nem vagyok adótanácsadó.
2014-02-11
08:44:32
Előzmény: payagyerek #45685#45686
payagyerek,

Nincs vele gondod, mert nem akarsz visszatérítést. Ha számlát kellene kiállítanod, akkor minden szolgáltató oldalán szépen le van írva, hogy adószámmal kell rendelkezned. Az adóazonosító jeleddel nem állíthatsz ki számlát.


payagyerekVálasz erre
2014-02-11
08:40:37
#45685
Bár nem látom értelmét a túltermelésnek, de ha valaki nagyon akarja, talán van itt más megoldás is.

Példa:
Ha beviszek a MÉH telepre portékát, akkor azt az adószámom alapján tudom értékesíteni. Mivel az eladott portéka a saját tulajdonom, évi 200eFt-ig adómentesen értékesíthetem, mint magánszemély.
Jelen esetben az esetleges HMKE túltermelés értékesítése során nem ugyanez van?
2014-02-11
08:32:53
Előzmény: sándor #45682#45684
Sándor,

"Érted már, hogy miért "túráztatom magam"?"

Őszintén szólva én nem értem.
Te most egy vállalkozást szeretnél alapítani egy nagyobb rendszerre, és célodul tűzted ki, hogy előtte minden egyes törvénycikkely minden bekezdését, minden lehetséges esetre és létező szolgáltatóra betűről betűre értelmezed, hogy ne érhessen később meglepetés?
Ha így van, akkor értelek. Ha nem így van, akkor miért erőlteted jobban a témát, mint akiket érint?


2010 óta legalább kétszer változott az elszámolás.
Lényegében minden változás gyakorlati oldala tisztázva lett. Persze ettől még lehetnek ellentmondások akár a törvényekben, akár a szolgáltatók gyakorlatában.
Mondhatni, hogy senkinek nincs lényeges problémája a szaldós (évente kevesebbet termel, mint fogyaszt) elszámolással.
A többlet-termelés elszámolására tényleg jó lenne látni egy (befogadott és kiegyenlített) mintát.
A 2-3kW-os méretben nem foglalkoznak a meddővel.
A csatlakozási és a többi szükséges szerződés megkötése nem ördöngösség, a fórumozók közül is vagy húszan túl vannak rajta.
Az is tudható, hogy a túltermelt áram körülbelül a felét éri az elfogyasztottnak, de tök mindegy, hogy 17.10Ft/kWh vagy 17.50, aki erre hajt, az meg is érdemli.
Világos, hogy pénzt csak akkor fizet az elmu, ha számlát kap, a bevétel után pedig adózni kell.

Most van kialakulóban a legújabb állapotoknak megfelelő gyakorlat. Holnaputánra nem lesz nyitott kérdés, mert akiknek most értelmezési gondjai vannak, azok első kézből megkapják a választ, és akkor majd elmondják a megoldást.
Két hónap múlva, amikor megváltoznak a rendeletek, majd arról is beszámolnak az érintettek.

2014-02-10
17:28:20
Előzmény: sándor #45662#45668
Sándor!

Látom te is olyan ember vagy, aki csak a saját szemének hisz, de akkor minek túráztatod magad a sok jogszabállyal, meg minek próbálod bemagyarázni másoknak, hogy ez meg az mit jelent?


- "Hogy valóban annyinak fogadják e el az átlagos termékárat, aminek mi a rendeletekből, üzemszabályzatokból kiolvassuk?"
Nem tudom te mennyit olvastál ki, de 2013.11.01-től jelenleg ez most 17,3Ft/kwh nettó.

- "Mit értenek a "forgalom -független alap és teljesítménydíj, valamint a meddőenergia díja" kitétel alatt?"
- Valóban nem számítják le még csak közelítéses alapon sem a meddőt az általad kiszámolt összegből?
Egyik HMKE-s szerződésemben sincs erről szó, és a számítási példáknál sem szerepel egyik fenti kifejezés sem. Ebből úgy gondolom, hogy esetemben ezekkel nem is kell számolnom. Amennyiben mégis visszadobják majd a számlám, úgy megírom, de nem hinném.


- "Valóban kötni kell e, vagy Te már a szerződésed idején megkötötted a hálózathasználati szerződést?"
Kell kötni, de ez a HMKE létesítésnek is a feltétele.
A csatlakoztatási dokumentáció elbírálása után kiértesítenek annak jóváhagyásáról, ahol még a továbbiakról tájékoztatnak:
"Miután a megépített létesítmény elkészült, kérjük keresse fel Társaságcsoportunk valamelyik ügyfélszolgálati irodáját és informálja az ügyintéző kollégát a létesítmény elkészültéről. Ezután a végleges üzembe helyezéshez a Hálózatcsatlakoztatási szerződés, Hálózathasználati szerződés és Üzemviteli Megállapodás megkötése ill. módosítása szükséges. A hálózatra kapcsolás elengedhetetlen feltétele, hogy valamely kereskedelmi engedélyessel legyen érvényes villamosenergia kereskedelmi szerződése."
Tehát felkeresed az ügyfélszolgálatot és egyben az összes ilyen szerződés egy füst alatt aláíratják veled.

- "Valóban kötelező e leszámlázni a bármilyen kicsi többletet is?"
NEM KÖTELEZŐ!
"A kereskedő által elkészített elszámoló számla alapján a betáplálási többlet már nem lefogyasztható, arról a szerződött fél csak számlát állíthat ki a kereskedő/egyetemes szolgáltató részére. AMENNYIBEN A SZERZŐDÖTT FÉL ERRŐL A BETÁPLÁLÁSI TÖBBLETRŐL SZÁMLÁT NEM KÉSZÍT, AZ A KÖVETKEZŐ ELSZÁMOLÁSI IDŐSZAKRA NEM VIHETŐ ÁT, EZ A TÖBBLET ELVESZETT A SZÁMÁRA."


- "Felmerül még, hogy a szolgáltató továbbítja e a kifizetésedről szóló értesítést az adóhivatalnak, vagy elég, ha csak Te vallod be?"
Ez irreleváns kérdés, mivel mit érdekel téged, hogy továbbítják-e vagy sem?
Ha jogkövető állampolgár vagy, akkor neked be kell vallanod és pont, hogy ők mit csinálnak az számodra lényegtelen.


- "Az is érdekel, hogy az adóhivatal tekintettel a kitáplálás közhasznú voltára, valamint a kis anyagi ellenértékre, alkalmaz e egyedi elbírálást a bevétel utáni adófizetésre?"
Miért lenne közhasznú? A két szép szemedért nem fognak eltekinteni, hogy bevalljad a jövedelmedet, minden esetre erre a felmerülő kérdésedre csak a NAV adhat pontos választ. A HMKE kiserőművi szerződésemben nincs erre vonatkozó tájékoztatás. Gondolom nem véletlen, mivel, nem is hozzájuk tartozik.


A helyi adókat taglaló eszmefuttatásod is értelmét veszti az esetemben, lévén én mint magánszemély fogom kiszámlázni, nem mint cég, vagy egyéni vállalkozó.
pudding1Válasz erre
2014-02-10
13:29:04
Előzmény: sándor #45662#45664
Remélem pár dolog tisztázódik majd a számla meg a mellékelt levelezés alapján.
A kérdéseid nem "zsebben vájkálás" kategória, teljesen természetes hogy az ember szeretne tisztában lenni vele hogy mi mennyi.
Részemről még mindig az a helyzet hogy amíg legalább annyit nem adnak az áramért mint a hivatalos eladási ár 80%-a, addig inkább elfűtöm. (A mostani fűtési szezonban eddig 5000kwh-t "füstöltem" el, ennek kb 98%-a nyári túltermelés.) Sokkal normálisabb dolog lenne hogy ha annyit kapnék az áramért hogy a bevételből elég fát lehessen venni a tél kifűtésére, az mégiscsak megújuló energia ....de itt a normálistól minden nagyon messze van.
pudding1Válasz erre
2014-02-10
09:27:40
Előzmény: sándor #45613#45660
Áprilisban ismét éves leolvasás lesz nálam és ha az idő is úgy akarja akkor lesz mit kiszámláznom, majd felteszem ide az eredményt...:)
2014-02-07
16:20:09
Előzmény: robert #45609#45610
Ezen kommentekben sem találom az értékesített villamos energia vásárlási szerződés alapján értékesített villmaos energia átlagos termékárának a definícióját.
Csupán azt hogy Pudding1-nek 2013.03-i elszámoló számlájának az értlemezésed szerinti számlamagyarázatát.
Azóta meg ugye eltelt 1 év, és több minden változott.

Mellesleg nem kell 2 számlát kiállítani, amennyiben változik időközben az ár.
Összegre stimmeljen az a lényeg. (az átlagos termékárat napok számával súlyozva kell számítani)
2014-02-07
15:46:07
#45609
http://biosolar.hu/forum/show/40251#40251
http://biosolar.hu/forum/show/27217#27217
http://biosolar.hu/forum/show/27109#27109
http://biosolar.hu/forum/show/26207#26207
http://biosolar.hu/forum/show/45118#45118
http://biosolar.hu/forum/show/45601#45601
http://biosolar.hu/forum/show/45610#45610

2014-02-07
15:28:47
Előzmény: robert #45607#45608
Sehol nem kértem bescannelt számlát és teljesítés-igazolást.

Akkor csak te vagy ilyen okos és ügyes, hogy tudtad és amúgy meg, meg is találtad leírva valahol.

Én meg a béna, hogy nem találtam sehol, se a szerződésben, sem most az elszámoló számlában nem volt definiálva, csak illusztrálva egy példával.
Amiből igaz hogy lehetett volna következtetni rá, de mivel oda volt írva, hogy példa és az adatok tájékoztató jellegűek, én nem törődtem vele, és inkább feltettem egy kérdést, kérést ide a fórumra.
Én kérek elnézést. :D
2014-02-07
15:17:10
Előzmény: mrhoff #45606#45607
mrhoff,

Több helyen is pontosan le van írva ez, csak sajnos vagy nem akarják elhinni a kollégák, vagy nem olvassák el :)

Beszkennel számlát és teljesítés-igazolást még én sem láttam.

2014-02-07
15:08:13
Előzmény: robert #45605#45606
Igazad van ebben a mondatban pontatlanul fogalmaztam, de a korábbi hosszászólásban leírtam mi is a jelenleg érvényben lévő ár, továbbá azt, is 2012-től a rendszerhasználati díj nem számlázható ki.

Puding1-volt az aki 2011-ben még a teljes árat megkapta a többlet után számla nélkül!, 2012-ben pedig 85%-volt de csak számla ellenében. Legalábbis ez van a korábbi kommentekben, amire kibukott, de sajnos az ügynek nem volt, lezárása, megoldása, vagy csak ide nem lett leírva.
Ezért is kérdeztem rá, hogy aki mostanság számlázott, az honnan tudta az átlagos árat. Mert annak a definícióját és sehol nem találtam, sőt ugye ügyfélszolgálaton is félre tájékoztattak.
2014-02-07
14:50:43
Előzmény: mrhoff #45604#45605
mrhoff,

A 80%-os fogyasztás/termelés elszámolás már vagy két éve megszűnt.

"... a pontos válasz, vagyis az átlagár, az adott időszakban érvényben lévő A1 normál lakossági árral megegyezik..."
Csak az energia-árral egyezik meg, rendszerhasználat, stb... csak a szaldó erejéig.

2014-02-07
14:30:34
Előzmény: Krinyo #45603#45604
Nekem a telefonos ügyfélszolgálat mondta azt a hülyeséget, hogy 80%-on számolható el.
De itt ebben a topicban olvastam hogy 2012-ben 85%-on volt az elszámolás.

Mindegy a lényeg, hogy megvan a pontos válasz, vagyis az átlagár, az adott időszakban érvényben lévő A1 normál lakossági árral megegyezik.
Amennyiben időközben változik ez az ár, úgy arányosan kell figyelembe venni a napok számával..

Sándor kedvéért kiszámlázom nekik a 93kwh többletem (1820 ft nettó):D , legalább (majdnem 100%-ban)fedezi az éves rendszerhasználati díjam.
2014-02-07
14:23:19
Előzmény: mrhoff #45601#45603
Köszi az infót, én az EOn tájékoztatójából hasonlót olvastam ki, nincs semmiféle százalékolás, hanem a rendszerdíjak levonását követően maradt csupasz áramdíj számlázható ki, teljes egészében. Mondjuk jelentősen túl kell termelni, hogy értelme legyen kiszámlázni, még le is kell adózni...
2014-02-07
13:21:10
#45601
Látom aki már számlázott, szeretné magának megtartani a "nagy titkot."

Megkaptam a választ, méghozzá attól a személytől, akinek a nevére kell kiállítani a számlát.

Nincs semmiféle százalékosítás.
Az adott elszámolási időszakban érvényben lévő Lakossági A1 normál díjszabást LEHET (és nem kötelező, de csak annak aki rendelkezik adószámmal, sima magánszemélyeknek 7-el kezdődő adószám is megfelel, nem kell Sándor rémálmaiban emlegetett villamosenergia termelőnek lenni) csak kiszámlázni. (rendszerhasználati díjakat ugye 2012-től nem)

Jelenleg ez most: 17,3ft/kwh nettó.

Mivel az én elszámoló számlám ideje alatt egyszer változott az A1 normál díja (2013.11.01-től) így az átlagos termékárat napok számával súlyozva lehet számítani, figyelembe véve, hogy a két leolvasás között az eltérő fogyasztói árak mennyi ideig voltak érvényben.
Az esetemben 228 napra 20,16ft/kwh nettó és 75 napra a mostani 17,3ft/kwh számlázható ki.

a mindenkori adatok letölthetőek az alábbi hivatalos oldalról:
www.mekh.hu/hatosagi-arak-2/villamos-energia/egyetemes-szolgaltatas.html
2014-02-04
21:35:15
Előzmény: Krinyo #45481#45484
Példám nekem is van a 2012-es szerződés mellett, akkor még 22,xx ft, de ott ott van mellette hogy tájékoztató jellegű.

Mostani árak meg 2013 Novemberétől:
www.elmu.hu/#!/lakossagi-ugyfelek/tarifak-dijak/tarifak-dijak-attekintes

Kapcsolódó Dokumentumoknál a Tarifatáblára katt, vagy akár egy mostani számlán is ugyanez az ár (17,3Ft nettó)

Mondjuk az lesz a legjobb, ha írásban kérek tőlük tájékoztatást,annak legalább nyoma van.

Köszönöm azért.
2014-02-04
20:55:23
Előzmény: mrhoff #45477#45481
Itt a lényeg, példával is illusztrálva. Százalékosítást nem látok sehol...

www.halozat.elmu.hu/download/000/938/HMKE_T%C3%A1j%C3%A9koztat%C3%A1s.pdf
2014-02-04
13:32:53
#45477
Sziasztok.

Megerősítést kérnék az érvényben lévő villamos energia átlagos termékárához, attól aki számlát állított ki mostanság a PV többletéről.
8x-i kapcsolás után telefonban azt a választ kaptam az ELMŰ-től, hogy jelenleg ez az A1-es vételezett ár 80%-a.

Mivel a rendszerhasználati díj ugye nem számlázható ki, így marad csak a jelenlegi A1 17,3 ft/kwh nettó ár, aminek ugye csak a 80%-át számláthatom ki.
Vagyis nettó 13,84 ft/kwh.
Jól mondom?
2014-01-21
09:09:45
Előzmény: sándor #45155#45167
Sándor,

Kezd meddő lenni a dolog.
Olyanról próbálsz mindenkit meggyőzni, ami neked nincs, nem láttál, csak a netről szedett információkat értelmezed azt is rosszul sajnos és ezt próbélod tényként közölni.
HMKE igénylésénél be kellett nyújtani egy TERMELŐI nyilatkozatot:

"A megtermelt villamos energiát a területileg illetékes egyetemes szolgáltató vagy kereskedő felé
értékesíteni, az elszámolási ciklusban történő esetleges többlet termelés esetén a többletet kiszámlázni
NEM KÍVÁNOM / KÍVÁNOM. (A kívánt rész aláhúzandó.)"

Továbbá az aláírt szerződés-hez kapoott ismertetőben egyértelműen leírják, amennyiben nem állítok ki számlát, úgy LEMONDOK a többlet elszámolásáról.

Ha szükséges estére szó szerint beírom, de szerintem akkor sem hinnéd el.

Amiből én idéztem, azt is a szerződéshez kaptam, nem én gépeltem be.


"A tevékenységhez be kell jelentkezni az adóhivatalokhoz"
Ez NEM IGAZ!
NAV-ba bemész, kérsz saját névre külön adószámot, egyéb jövedelem elszámolásához és kapsz. Nekem van.
Ahogyan számlatömb is, amit kitöltesz és leadod a szolgáltatódnak ami a szerződésben le van írva. Ennyi.

szép napot2014-01-21
08:50:27
Előzmény: sándor #45155#45166
Sándor,

Azért hoztuk ki így, mert alapvetően a mai napig a fő profilunk napelemes rendszerek tervezése, kivitelezése, és a mostanáig nem tudtam válaszolni arra, hogy miként is működik ez a túltermelés-kifizetés... Így nem volt más hátra, mint saját magunk kipróbálni. A hőszipkánknak feltett 10,5kWp PV biztosította a túltermelést, az alul fogyasztást pedig az, hogy a hőszipkát direkt többet hagytuk a H órán (és csak később lett átkapcsolva A1-re), hogy nappalin túltermeljünk. Mostantól nem lesz ilyen, ugyanis pontosan annyi PV-t tettünk fel, amivel elvben az elektromos fogyasztás, a fűtési energia (hőszipkán keresztül) és a HMV (erre csak 2000kWh jut, tehát egy évre csak hőszipkával lenne elég) energiát is fedezzük. Egy kWh-val se többet!!!

P.S. Majd ha változik a törvényi környezet, pl az erre (megújuló) szánt pénzt nem pályázaton osztják ki a felső 1000-nek (meg pár szerencsés kicsinek, hogy fedve legyenek), hanem az átvételi árat növelik, mint tőlünk szinte minden irányban, még Ukránoknál is, teszünk fel eladásra is. Addig biztosan nem...
2014-01-20
18:25:00
#45139
Szándékosan úgy hoztuk ki, hogy legyen legalább 1000 kWh túltermelésünk. OKt.15-én volt az éves olvasás. A történet legvége, hogy végül Bruttó 28 Ft -ot (átlagár) fizetett az ÉMÁSZ...
2014-01-20
16:28:13
Előzmény: sándor #45134#45137
Sándor,

A megéri-e kérdés attól függ hogy kinek mi a célja vele, meg az sem mellékes kinek mit jelent a megtérülés!!!
Saját fogyasztás kinullázása esetén a megtérülés kb. 7-10év (rezsicsökkentések előtt, értelmezésemben a bekerülési költség ennyi idő alatt térül meg a fogyasztásom tükrében), profit termelés esetén már sokkal kedvezőtlenebb a dolog, mert ugye már a kezdetekkor tudva volt, hogy az átvételi ár kb fele annyi a vételezett árnak, ami nagyban rontja a megtérülés idejét. (megduplázza)

viszont több dologban is tévedsz:
1, Aki többet termelt, mint fogyasztott (én is) NEM KÖTELEZŐEN kell neki számlát kiállítania!
2, Nem kell mindenféle szolgáltatóra vonatkozó előírások ahhoz hogy számlát kiadj, simán igényelhetsz külön adószámot a NAV-tól erre vonatkozóan.

a többi szőrszál hasogatásba most nem mennék bele
2014-01-20
13:42:46
Előzmény: mrhoff #45132#45133
vagy a közös jó érdekében kiszámlázzam nekik? :D
Biosolar Forum  =>  PV - Napelemes rendszerek  =>  PV - Visszatáplált energia elszámolásalapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12   következő »
Copyright © 2005-2017 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva