English  Deutsch
Biosolar Forum  =>  PV - Napelemes rendszerek  =>  PV - Visszatáplált energia elszámolásalapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2012-02-29
18:03:22
Előzmény: pudding1 #26376#26378
pudding1,

A németeknél a többlettermelés elszámolására külön jogszabályt hoztak. A magánszemély az adóbevallásába beírhatja ezt a pluszt, nálunk ez a szabályozási rész még hiányzik. Most talán az ingatlan bérbeadás a minta, de az is lehet, hogy nem.
Úgy gondolom, hogy itthon nem érdemes nagyobb rendszer építeni, mint az éves fogyasztás alapján várható.

pudding1Válasz erre
2012-02-29
17:45:46
Előzmény: robert #26374#26376
"hogy mi marad tisztán"
Semmi! Ez már most világosan látszik. Ha a tavalyi elszámolás maradt volna (Még akkor is ha be kell vallani) akkor lett volna valós idejű megtérülése a rendszernek, de így már nem hiszem.
-Most levették az átvételi árat és ellehetetlenítik a kifizetést, így aki többlettermelésre készített rendszert, az kénytelen valamit kitalálni.
-Tegyük fel hogy az ilyen termelők nagy része kényszerből elektromos kazánnal vagy infrafűtéssel fogja elfűteni megtermelt felesleget.
Erre az Eon következő lépését borítékolni lehet, megszüntetik az éves szaldót, csak havi elszámolást engednek. (Ahogy 80A felett már most van)
A tavaly készült megtérülési számításokat ki lehet dobni, de szerintem ha letisztázódnak most a dolgok, ezzel sem lehet kalkulálni, max idénre....
-Az igazán szép húzás majd az lesz ha a saját fogyasztásodig termelt áram sem lesz 100%-os, hanem ilyen-olyan címszóval elkezdik megkurtítani....és akár mennyire is hülyén hangzik, simán benne van a pakliban.
2012-02-29
17:21:28
Előzmény: pudding1 #26372#26374
pudding1,

Természetesen nem irigylem. Egyszerűen szeretném látni, hogy mi marad tisztán, ha mindent szabályosan csinálunk. Marhára nem szeretnék úgy belevágni valamibe, hogy csak később derülne ki, hogy elszámítottam magam.

A feleségem adóügyekkel foglakozik, és az egyik évben majdnem idegösszeomlást kapott az ellentmondó törvények és rendeletek, valamint apeh állásfoglalások miatt.
Amikor többféleképpen lehet értelmezni egy olyan adószabályt, aminek csak egyetlen egy kimenetele lehet, akkor mindig mi húzzuk a rövidebbet a végén. Én már akkor is frászt kapok, ha hivatalos levelet kapok.

A többlettermelés elszámolási technikáját biztosan csak egyféleképpen lehet értelmezni és az is biztos, hogy adómentes kifizetés nincs (ÁFA és SZJA is, de lehetnek egyéb járulékok is).

pudding1Válasz erre
2012-02-29
16:57:52
Előzmény: robert #26371#26372
Most komolyan, irigykedsz hogy ezzel idegelsz???
17.000ft-ot kaptam tavaly. Ha ezért megbüntetnek mondjuk a duplájára, akkor sem b.sznak ki velem annyira mint ezzel az idei tarifacsökkentéssel. (Amúgy meg legyen rákos a kedves családjuk!!!)
2012-02-29
16:48:21
Előzmény: pudding1 #26369#26371
pudding1,

Nagyon kíváncsi vagyok, hogy mi lesz a végkifejlet. Azon is csodálkozom, hogy tavaly külön szívatás nélkül elküldték a zsét. Abban viszont nem lennék biztos a helyedben, hogy nem jelentették-e le a kifizetést az apehnak (NAV), mert minden cég köteles a kifizetésekről értesíteni őket, a magánszemélyeknek pedig ezt a bevallásba beírni. A kifizetéseket és bevallásokat a feldolgozás után összehasonlítja a nyilvántartó rendszer, ha egy tétel nem szerepel mindkét helyen... bukta.

pudding1Válasz erre
2012-02-29
16:22:16
Előzmény: Jesu #25971#26369
"Magánszemély válthat ki adószámot, azzal is lehet számlázni, nem kell cég."
............én is ezt hittem..............Most jövök a NAV-tól szerintük erre a tevékenységre csak egyéni vállalkozóként kérhetek adószámot. Beadtam egy kérvényt hogy ezt írásban is erősítsék meg, mert ha így van akkor ez nemes egyszerűséggel lopás, ugyanis ahhoz hogy megérje EV-ként számlázni, olyan túltermelést kellene produkálnom, mint kb az éves fogyasztásom........

2012-02-26
12:25:24
Előzmény: sándor #26215#26217
Sándor,

Most arra gondolok, hogy tavaly -némi segítséggel- már úgy éreztem, valamennyire összhangban van a gyakorlat a nyilvános feltételekkel. Habár akkor is értetlenül olvastam, hogy pudding1 piros postai pénzküldeménnyel kapta meg a többlettermelés ellenértékét, anélkül, hogy számlát állított volna ki róla.
Láttam Eon elszámoló számlát is, azt is megértettem néhány óra alatt.
Az idei ügymenettel és díjakkal vagyok gondban, de majdcsak letisztul az is, és akkor kiderül, hogy mi változott. Nem kell türelmetlenkedni.

2012-02-26
08:03:29
Előzmény: sándor #26206#26207
Sándor, pudding1,


Érdekes ez visszatáplálás elszámolása téma. Ha két fel üzleti szerződést köt egymással, akkor nem az lenne a minimum, hogy egyértelműen, fekete-fehéren rögzítik a szerződésben a pénzügyi elszámolás menetét? A felhasználó tényleg egy biankót ír alá, anélkül, hogy tudná mit vállal?

Tavaly az egész többletet még 85% áron számolták. Az idén ez megváltozott?

A Sándor által citált csatolmány fogalmazása nekem zavarosabb, mint amit pudding 1 feltett, de tulajdonképpen ebből is azt hámozom ki, mint az előzőekből. 10 perc keresgélés után sem találtam idei élő PÉLDÁT a neten. Vagy az idén még nem jött ki elszámoló? Vagy kijött, de nem töltötték fel, esetleg igen, de nem találtam meg.


"II. Az elszámolási időszakban a Felhasználó által fogyasztott mennyiségen felül a közcélú
hálózatba betáplált villamos energiamennyiség elszámolása:

1. Felhasználó által számlázandó:
Villamos-energia vonatkozásában:
Az elszámolási időszakban a Felhasználó által fogyasztott mennyiségen felül a
közcélú hálózatba betáplált villamos energiamennyiséget a villamosenergia-vásárlási
szerződés alapján értékesített villamos energia átlagos TERMÉKÁRÁN kell elszámolni."

Megjegyzés:
Sajnos az előzőekben sehol sincs a TERMÉKÁR fogalma meghatározva, de szerepel a "Villamos-energia vonatkozásában" kitétel:
"Villamos-energia vonatkozásában:
Az energia árát a vonatkozó miniszteri rendelet (jelenleg a 4/2011. (I. 31) NFM
rendelet) alapján a Szolgáltató Üzletszabályzatában foglaltak szerint kell megfizetni:
1. Például „A1” árszabás esetén: az elszámolási időszakban a Felhasználó által
betáplált mennyiségen felül a közcélú hálózatból vételezett villamos
energiamennyiség X 21,99 Ft/kWh + áfa.


2. Felhasználó, mint betápláló által fizetendő díj az elosztó részére:
Rendszerhasználati díj vonatkozásában:
A szerződés megkötésekor hatályos szabályozások szerint a Felhasználónak az
elosztó részére a betáplált hatásos energia után forgalmi alapú rendszerhasználati
díjat nem kell fizetni, azonban a forgalom-független alap és teljesítménydíj, valamint a
meddőenergia díja fizetendő. (Teljesítménydíjat és meddőenergia díját nem minden
csatlakozás esetén kell fizetni.)Megjegyzés:
- az áram ára két nagy tételből áll össze: energia díj + RHD (vagyis rendszerhasználati díjak összesége) + pénz eszközök
- a rendszerhasználati díj több tételből áll össze (pl.: elosztói forgalmi díj, kiegyensúlyozási díj...)
2012-ben a rendszerhasználati díjat kivették a visszatáplálás elszámolásából?

2012-02-25
22:59:44
Előzmény: pudding1 #26186#26201
pudding1,


Én azt olvasom ki az irományból:

Ha többleted van, akkor harmadik esettel kell foglalkozni: a fogyasztás kisebb a közcélú hálózatba betáplált mennyiségnél.

Ebben az esetben a szolgáltató részéről csak a nem forgalomarányos díjak kerülnek elszámolásra, úgy mint az elosztói alapdíj: 160Ft+ÁFA/hó


A többletenergiát a szolgáltató – számla ellenében – megtéríti, a felhasználóként fizetendő villamos energia átlagos termékárának (rendszerhasználati díj nélküli ár) megfelelő áron.
Az A1 normál árszabás szerint a vill. energia ára rendszerhasználati díj nélkül jelenleg 22Ft+ÁFA/kWh, hogy a kedvezményes díjszabást be kell-e vonni az átlag képzésébe, azt nem tudom, de az év közben változó tarifákat biztosan.
Ahhoz, hogy a szolgáltató fizessen, adószámot kell kiváltani a tevékenységre, nem bejelentkezve vagy bejelentkezve az ÁFA körbe, ennek megfelelően az ÁFA-t vagy nem kell felszámolni, de ha igen, akkor be is kell fizetni (ÁFA bevallás).
A bevétel természetesen jövedelemnek számít és adózni kell utána. Az adó mértéke attól függ, hogy milyen a tevékenység jellege.

A számlát megelőzi egy teljesítési nyilatkozat, amit a szolgáltató állít ki a leolvasást követően.
pudding1Válasz erre
2012-02-25
19:17:22
Előzmény: villam64 #26181#26186
Mellékeltem a hivatalos E-on választ, hálás lennék ha valaki összefoglalná a teendőket és lefordítaná a hivatalosról az egyszerű hétköznapi halandók nyelvére,a tennivalókat (fontossági sorrendben)...:(

villam64Válasz erre
2012-02-25
18:30:24
Előzmény: Jesu #26175#26181
Jesu
Most valami félreértés lehet. Pudding1-nek nem az a baja, hogy télen nem süt a nap, hanem az, hogy a feleslegét a szolgáltatója, jóval kevesebbért hajlandó átvenni, mint eddig.
Pudding1
Az jogos, hogy a felesleged is időarányosan kell elszámolni. Ez jár.
Az más kérdés, hogy mennyi legyen egy új átvételi ár. Ebben az esetben a parlamenti Dilettáns T. Majmok hasra ütve határozzák meg az árat. A 48 Ft tarthatatlan. A meghatározás az kellene hogy legyen, hogy maradjon 2-3 % haszon a szolgáltatónak.
2012-02-24
15:25:15
Előzmény: villam64 #26133#26136
Látván, hogy beindult Villam agya, megragadom az alkalmat, hogy egy egyéni indítvány keretében a villamosenergia átvételi szisztéma kiterjesztését javasololjam a mezőgazdasági kistermelőkre.

Az új kötelező átvételi rendszerben az élelmiszert árusító boltok és áruházak kötelesek lennének átvenni a háztályi gazdálkodók terményeit, mégpedig azon az áron, amennyiért az adott terméket árusítják. Ugyanúgy, ahogy a villamos energia-szolgáltatók kötelesek átvenni a megújuló forrásokból származó áramot.

Egyenlőre csak szaldós elszámolásban gondolkozom, de egy új KÁT kidolgozása is szóba jöhet.

Példának kedvéért: a CBA-ba bevinnék 5 kg csicsókát, amitől már herótom van, és ugyanabban az árbam hoznék helyette dagadót.
Vagy: kötelesek átvenni a Pötyi kocából készült jó féle füstölt kolbász kilóját 2000 forintért, mert ők is ennyiért kínálnak hasonlót.


Van ötlete valakinek, hogy lehetne a szolgáltatásokra is keterjeszteni ezt a módszert?


pudding1Válasz erre
2012-02-24
14:32:27
Előzmény: payagyerek #26048#26132
Erre már gondoltam én is, de mivel van 45 m2 napkoli, max akkor fogyna el a felhalmozott túltermelés ha 100m2-es szaunát csinálnék a házból...:)
Viccet félretéve: Bementem az eonhoz és azonnali elszámolást kértem. A rendszer nem fogadta el az általam bediktált adatokat, majd miután megette, nem tudtak elszámolást készíteni, mert arra már végleg beintett a gép. Természetesen illetékes elvtárs nem volt elérhető telefonon, így maradt a jegyzőkönyv hogy mit akartam és miért nem ment. Megegyeztünk abban hogy tekintettel a péntekre türelmes leszek, de hétfőtől folyamatosan addig csesztetem őket, írásban , telefonon és személyesen amíg el nem számolunk. Ha mákom van akkor kifizetnek a régi rend szerint (szinte 0-a az esélye), ha meg az új szerint, akkor kiderül hogy mik az elvárások a kifizetéshez és milyen tarifával teszik ezt. Annyi haszna talán lesz a dolognak hogy a hivatalos leolvasásig hátralévő idő alatt keletkező túltermelést el tudom majd fűteni télen, mert most már nem tudok vele mit kezdeni....(Hacsak nem telepítek gyorsan a házba egy sütödét...)
payagyerekVálasz erre
2012-02-23
08:47:00
Előzmény: pudding1 #25979#26048
"Nekem ápr. végén lesz a leolvasás, az eddigi rendszer szerint kb 60.000ft-ot kellett volna kapnom."

Vedd ki elektromos fűtéssel. Az áprilisi forduló pont fasza ahhoz, hogy lenullázd a plusz termelést.
Én eleve nem kérnék kopejkákat.
pudding1Válasz erre
2012-02-22
15:11:47
Előzmény: robert #25986#25991
Az eon esetében termelő, mivel van pár atomerőművük. Ezért morcosak most hogy bezáratják velük....:( Itt az osztrák határ mellet, osztrák oldalon komplett lakótelepek vannak már tele magyarokkal. Lassan én is oda kívánkozom, ezt az országot meg szántsák be a politikusokkal együtt és hintsék be sóval....jó vastagon!
2012-02-22
14:34:35
Előzmény: pudding1 #25985#25986
pudding1,

A szolgáltató jelenleg nem termelő. Rosszul tudom?
De akár így, akár úgy, talán nem kellene más farkát verni a csalánba (adó forintok kifizetése).
Ha politikai cél egy környezetszennyező energiatermelési mód visszaszorítása (és miért ne lenne az), akkor azt kéne megadóztatni: például gázerőműből származó áramra x%-os termékadó, stb...

pudding1Válasz erre
2012-02-22
14:30:00
Előzmény: robert #25984#25985
A szolgáltató nem fogja tőlem venni 28ft-ért az áramot ha csak törvény nem kötelezi rá, mert ugye minek venne meg valamit 28-ért, ha ő maga 10ft-ért állítja elő? (Csak példa a 10ft, nem tudom pontosan mennyi) Mellesleg ezzel a saját konkurenciáját építené ki, akár milyen kis mennyiséget vagyunk pillanatnyilag képesek benyomni a rendszerbe. (Minél többen termelnek a hálózatba, a szolgáltató egyre kevesebbet keres)
2012-02-22
14:21:31
#25984
Mi lenne ha... az alternatív energiákból származó VISSZATÁPLÁLT áram elszámolása a következőképpen változna:

A szükséges műszaki kritériumok teljesítése esetén (most is van ilyen feltétel) továbbra is mindenki használhat hálózatra tápláló invertereket, DE ALAPBÓL a betéplált energia elszámolástechnikailag csakis a pillanyatnyi fogyasztását csökkentehetné (egyirányú mérőóra), és az éves szaldó megszűnne.

A betáplált plusz nem lenne törvényileg elszámolásra köteles, azt alapból megnyeri a szolgáltató. Ha üzletet lát benne, kell neki, akkor hosszú távú szerződés keretében megyegyezhet a betápláló fogyasztóval, és akkor fizet a szerződés szerint. Gondolom van az az ár, amiért megérné a szolgáltatónak.

Ez az átvételi ár biztosan kevesebb lenne, mint a vételezéskor felszámított, ezért lenne érdekelt a szolgáltató az "őstermelőktől" vásárolni.
A felhasználó nyilván abban lenne érdekelt, hogy minél inkább közelítse (főleg egyidejűségben a például az "eddig még nem alkalmazott csak álmodoztunk róla" rövid távú tárolást biztosító készülékekkel) a fogyasztását és termelését, mert számára ez lenne a leggazdaságosabb, nem a piacra termelés (=fogyasztás növelése).

Ha az átvételi árak miatt még így is gazdaságosnak tartja, akkor a "háztáji termelő" fokozni fogja a kapcitását, mert megéri neki, és a szolgáltatónak is megéri az átvétel, nem törvények kötelezik rá.
Adó forintokból pedig semmilyen támogatás semelyik oldalon.


Vélemény?

2012-02-22
14:17:45
Előzmény: pudding1 #25979#25981
Hát sajnálnám, ha így lenne. Azt nem értem, akkor miért szólnak a pletykák folyamatosan arról, hogy növelik az átvételi árat. Nem egy embertől hallottam már. De el tudom képzelni, ha történik is ilyen, akkor egy szűk körnek, szépen megfogalmazott feltételek(=csak komáknak!) mellett áll majd a zászló. A többiek meg dögöljenek meg.

Sosem a kiszámíthatóságról szólt ez az ország. Lehet tényleg el kéne innét menni a f..ba. Tőlem délre, ~500km-el, 2* ennyit hoz a nap évente, mint itt, megterem a narancs, mandarin, citrom, banán a kertben, alig kell fűteni telente, és sokkal nyugodtabbak az emberek, az élet. Nem mellesleg tengerpart. Én mennék, csak most még sok minden visszatart. De eljön a pont, amikor már az se számít!
pudding1Válasz erre
2012-02-22
13:56:28
Előzmény: Jesu #25971#25979
Nem nagyon lenne kedvem a szomszéddal is vitázni hogy mennyi fogyott, mennyit ad érte stb, mert ha megunná, felnyomna és kész......csak azért írtam példaként mert el vagyok kenődve. Nekem ápr. végén lesz a leolvasás, az eddigi rendszer szerint kb 60.000ft-ot kellett volna kapnom. (Tavaly 17000-et kaptam és ténylegesen a 85%-os áron volt elszámolva) Ennek most kb a fele eluszik. A megtérülési számításokkal meg kitörölhetem...Mindenhol a 28ft-ot emlegetik, se többet se kevesebbet, úgy hogy ezt szerintem lehet tényként venni, de ahogy ráakadok hogy hol van leírva, belinkelem...
2012-02-22
13:16:44
Előzmény: pudding1 #25970#25971
Meg ne próbáld, legalábbis nyíltan, hivatalosan ne!
Megbüntetnek szerződés szegésért!
Ráadásnak a nyakadba küldik a zabb-pehhet, tiltott üzleti tevékenységért.
Sok százezres, milliós bírsággal törik le a lázongást...

De akkor ez a 28Ft tényleg komoly? Már nem játszik a 45FT nettója?
Magánszemély válthat ki adószámot, azzal is lehet számlázni, nem kell cég.
Persze sehogy se jó!
pudding1Válasz erre
2012-02-22
12:56:43
Előzmény: Jesu #23878#25970
Én is most nyomozom ezt a gerinctelen szemétséget, mert nekem meg azt mondta az egyik eonos szerelő hogy a fejtágítón azt mondták hogy a 28ft az oké, de csak számlára fizetik ki. Egy magánszemély hozzon létre céget azért hogy a tetves eon kifizesse a fele összegre levitt áramot? Eddig nem agyaltam rajta hogy hogyan tudnám eladni a szomszédoknak, de ha ez bebizonyosodik, akkor már lesz értelme!


"Ezt egy másik fórumban olvastam, mint beírást,január 18-as dátummal:

"A másik, hogy ma beszéltem az EON azon emberével aki informális módon hozzá tud szólni a hálózatra való visszatáplás rendszeréhez. Most változott a KÁT. A kötelező átvételi árak csökkentek. EON területen 45Ft-ról 28Ft-ra. Hivatalos álláspont szerint nem akarják "támogatni" a saját fogyasztást meghaladó termelést. Ez van. "

Tud erről valaki részleteket???????????"
2012-01-23
21:55:32
#23878
Ezt egy másik fórumban olvastam, mint beírást,január 18-as dátummal:

"A másik, hogy ma beszéltem az EON azon emberével aki informális módon hozzá tud szólni a hálózatra való visszatáplás rendszeréhez. Most változott a KÁT. A kötelező átvételi árak csökkentek. EON területen 45Ft-ról 28Ft-ra. Hivatalos álláspont szerint nem akarják "támogatni" a saját fogyasztást meghaladó termelést. Ez van. "

Tud erről valaki részleteket???????????
2012-01-23
15:13:01
Előzmény: Jesu #23852#23853
Egyszer ismertem valakit, aki egyik ismerőse anyósának 3. unokatestvérének nagybácsikája gyerekének osztálytársa apukája többet termelt, mint fogyasztott. Ők azt mondták, hogy az áramszolgáltató simán kifizette (számlájára utalta) nekik, mint éves elszámoláskor, ha többlet fizetés van. Tényleg a vételi ár 85%-át kapták, de abban áfa is volt, amit véletlenül elfelejtettek bévallani, és elfelejtik már két éve. Eddig semmi gondjuk nem volt. Bár ez semmit sem jelent, csak gondoltam elmesélem ezt a kis mesét... ;-)
2012-01-23
14:59:55
Előzmény: payagyerek #23842#23852
Kíváncsi lennék, hogy kiszámlázás után mennyi is marad a végén zsebben?
(könyvelő vénával megáldottak segítsenek!)

- Magánszemély nem igényelhet vissza ÁFA-t. Tehát az ugrik.
- Akkor jönnek lefele belőle a jövedelem adók, stb.
- Mi ez a rendszerhasználati díj amit mindenképp levonnak?

Olvastam valahol, hogy feltáplálásnál a vételi ár 85%-án számolnak.
Jó, hogy máshol (nem Abszurdisztán) magasabb a vételi ár...

Legjobb lenne, ha nem tudod elhasználni, eladni a szomszédodnak.
Na azt meg mocskosul büntetik, szerződésszegés, azonnali főbelövés, többszörös adóc alás.

Ha meg cég telepíti, akkor az még kacifántosabb.
:(
Szerintetek?
Energiából csak a Kapolyi félék gazdagodhatnak, úgy néz ki...
Biosolar Forum  =>  PV - Napelemes rendszerek  =>  PV - Visszatáplált energia elszámolásalapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12   következő »
Copyright © 2005-2017 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva