English  Deutsch
Biosolar Forum  =>  Fűtés - Hőleadók  =>  Falfűtéslapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
szepygabVálasz erre
2008-01-02
19:57:21
#720
"nem utasitottak el elso korben a falfutest. sajnos a masodik koros beszelgetesek soran kiderult, hogy igazabol ok sem szeretnek nagyon, mert macera, de ennek ellenere vallaltak. veluk ott akadt el a dolog, amikor kertem, hogy a hazat 2 nel tobb korre osszak fel + szeretnem PCrol (es igy az internetrol) vezerelni az egyes korok/helysegek homersekletet, mivel sokat utazom es jo erzes lenne meleg hazba hazaerni valamint tudni, hogy mi tortenik otthon.
ezen beszelgetesek utan erett meg bennem a gondolat, h muszaj lesz felszedjek magamra annyi tudast, amivel kozel targyalokepes tudok lenni a sajat futesi igenyeimet illetoen veluk szemben"

A falfűtésnél gondolj arra, hogy a sugárzó fal elé nem tehetsz bútort, márpedig a falfelület általában kevés szokott lenni.
Amelyik tervezőnek, kivitelezőnek nem természetes a helyiségenkénti hőfokszabályzás, azt azonnal hagyd ott, mielőtt bármit is csinálna.
Az építkezőkre is igaz: tanulni, tanulni, tanulni :-))

üdv

szepygab
2008-01-02
19:51:01
#719
igy mar ertheto.
van mar par tervezo a tarsolyomban, fel fogom hivni oket lassan.
elso korben eddig 2 kivitelezovel jutottam el a targyalasig, ok ugyanis nem utasitottak el elso korben a falfutest. sajnos a masodik koros beszelgetesek soran kiderult, hogy igazabol ok sem szeretnek nagyon, mert macera, de ennek ellenere vallaltak. veluk ott akadt el a dolog, amikor kertem, hogy a hazat 2 nel tobb korre osszak fel + szeretnem PCrol (es igy az internetrol) vezerelni az egyes korok/helysegek homersekletet, mivel sokat utazom es jo erzes lenne meleg hazba hazaerni valamint tudni, hogy mi tortenik otthon.
ezen beszelgetesek utan erett meg bennem a gondolat, h muszaj lesz felszedjek magamra annyi tudast, amivel kozel targyalokepes tudok lenni a sajat futesi igenyeimet illetoen veluk szemben:)


szepygabVálasz erre
2008-01-02
12:25:54
#714
Sziasztok!

Az 500 W/m3 rengeteg, még hőszigeteletlen épületben is. Ne sajnáld megterveztetni a fűtést, ne higgy a kivitelezőnek, aki "hasból" megcsinálja. Többe fog kerülni a kivitelezési többlet, mint a tervezési díj.
A 40 W/m2 úgy jön ki, hogy a 30 cm ytong fal kap még 10 cm külső hőszigeelést és az a nem túl sok nyílászáró jó hőszigetelésű. A talajon fekvő padló alá bemegy 10-12 cm polisztirolhab, a tetőben meg lesz 20 cm ásványgyapot. Ezzel nagyjából megfelel a német szabvány alacsony energiaigényű házának. Mivel az -15 fokon igaz, az átlago hőmérséklet pedig Budapesten 1 fok korul van a teljes fűtési idényre, ennek a fele körül számolhatsz.
A padló azért maradna hideg érzetű, mert ennek a teljesítménynek a leadásához csak olyan felületi hőmérsékletre lenne szükség, ami a talp hőmérséklete (kb. 32 fok) alatt maradna. Inkább a padlófűtéshez szükséges hidegburkolat helyett prakettázom, és nem a padlót temperálom. A mennyezeti elhelyezés pedig egyúttal alkalmas a nyári hűtésre is, nem kell két rendszert kiépíteni.
A rendszer egyik kulcskérdése a megfelelő fűtőberendezés kiválasztása. Eleve kondenzációs gázkészülékben gondolkodom. Kell azonban olyan, ami képes azon a 2-2,5 kW teljesítményen is közel folyamatosan működni, vagyis képes a lángját ennyire lemodulálni. Ha erre nem képes, akkor óránként akár százas nagyságrendben is kéépes ki-be kapcsolgatni, ami a készülék élettartama és hatásfoka szempontjából egyaránt abszurd üzemállapot. Itt a gond az, hogy a használati melegvízhez kell a 20 kW fölötti teljesítmény, ami a fűtéshez szükségesnél kb. egy nagyságrenddel magasabb.
A svájci ELCO cég Thision cirkói között van olyan, ami 1:10 modulációt tud, míg az átlagos készülékek 1:3-at. Sajnos az ELCO nincs jelen Magyarországon. Jelenleg a német Brötje kazánját céloztam meg a fenti és más okok miatt. Őket a Thirotherm képviseli.

üdv

szepygab
2008-01-02
10:19:46
#712
szia,
jelenleg en is a tajekozodo fazisban vagyok!

nem teljesen ertem amit irtal: azt mondod, 40W/m2 a hoigeny, de ha padlofutest valasztanal, hideg maaradna a padlo. miert, ha nem futod, nem marad hideg?:))
az a 40W/m2 hogy jott ki? lesz meg mas futes is a helysegben?

nalunk iszonyatosan hideg a padlo, mivel full beton + mozaiklap, ugyhogy mi mindenkepp a padlo temperalas mellett dontottunk, illetve en attol feltem kicsit, hogy keves is lesz ez, ezert is gondolkodtam valamilyen kiegeszito futesen, ami vagy fal vagy mennyezet, mivel ezeket tudom kesobb hutesre is hasznalni. igy jott az otlet a 2 rendszerre. azt, hogy pontosan melyik futes mennyit tesz majd hozza a helyseg futesehez majd a tervezo vagy a kivitelezo fogja megmondani remenyeim szerint.
eddig egy olyan kozelito szamitast kaptam, hogy egy legkobmeter egy jol szigelt hazban+korszeru nyilaszarokkal 0.5kW futesteljesitmenyt igenyel, de szeirntem ez santit valahol, mert nagyon soknak erzem.
szepygabVálasz erre
2008-01-01
23:14:48
#711
Nekem most tervezik a mennyezet fűtés/hűtést.
Ezt választottam, mert kb. 40 W/m2 a hőigényem, vagyis a fűtött padló hőmérséklete bőven a talpfelület hőmérséklete alatt maradna, vagyis hidegnek érződne. Ez esetben meg gazdaságosabb egy rendszert csinaálni, mint külön a hűtésnek és fűtésnek.
Sokat túrtam a netet, és ugyanazt látom, mint a 80-as évek első felében, amikor a padlófűtést csináltuk a jelenlegi házunkba. Aki még nem látott megvalósult rendszert, az egyből tudta a tutti okosságot, hogy miért _nem_ lesz az jó :-)
Elsősorban a német oldalakon tudtam tájékozódni, és azt látom, hogy aki belevágott, az nem bánta meg, aki meg kibic, az könnyen mond sok okos negatívumot. Sajnos ez minden újdonságnál így van. Mégsajnosabb ez alól a hozzáállás alól a gépész tervezők jó része sem vonja ki magát. Kevés a nyitottság a szakmában / oktatásban :-(
Csak azt tudom javasolni, hogy szánj rá jó sok időt, és túrd végig a netet információkért. A rengeteg fellelt infót pedig próbáld meg józan paraszti ésszel szűrni, amíg kialakul a saját véleményed.

üdv

szepygab
2008-01-01
22:57:30
#710
sziasztok (itt is:) )

erdeklodnek, hogy kinek milyen tapasztalatai vannak a falfutessel, esetleg mennyezetfutessel, illetve ezeknek a nyari, hutes-re hasznalt funkciojaval?
mivel ugy nez ki, hogy a futesre elegendo lenne a padlofutes, ezert en foleg a hutes miatt szeretnek par helysegben megvalositani fal/mennyezet futest es hutest.
2005-07-02
15:45:45
#147
###Péter írta:
A fűtésrendszer kapcsán merült fel bennem, hogy miért nem gondoltál falfűtésre. Ez tipikusan alkalmas az alacsony hőmérsékletű vízzel való
működésre.
Másik kérdésem arra vonatkozik, hogy a puffer tároló az egyedi készítésű
vagy valami kész.


###Robert írta:
a. Szerintem nincs elég tapasztalat a falfűtéssel kapcsolatban.
b. A padlófűtés és falfűtés hatásfoka nem sokban különbözik, de a padlófűtés egy kiforrott technológia.
c. Engem idegesítene 1500 kötés a vakolat alatt.
d. A nagy méretű üvegfelületre nem lehet felrakni a csöveket, a bútorok felülete pedig jóval nagyobb, mint az alapterületük, így sokkal nagyobb hőleadófelület kerül "árnyékba", ami csökkenti a teljesítményt. Ennek az ellensúlyozására kiegészítő fűtésre lehet szükség.

A tároló gyári, nem olcsó mulatság.


###Péter írta:
Már van olyan rsz ahol egy teljes csőkigyó kötés nélkül megy elosztótól elosztóig. Amit kötni kell azt pedig nem a falon hanem lent a padló szélében teszik. Ezen kívül már van olyan amit belemarnak
gipszkartonba, ez pl tetőterekben a ferde falakban jól alkalmazható.
Nálunk speciel kevés bútor lesz mert pl gardrob szoba lesz szülői hálóban meg a két gyerekszobában is. Egyébként én is keverni szándékozom a padló, szegély, és falfűtést.


###Robert írta:
Nálunk is gardróbszoba van, ruhásszekrény nincsen, de könyvszekrény, kandalló, faliszőnyeg ...

És láttál már 30éve jól működő falfűtést?


###Péter írta:
Hát igen, a falfűtés még relative új. Mindenképpen össze fogom vetni a radiátorral, sima lapraditor, nem dupla ahogy írtad, meg persze több mert az előremenő vizet max 45 foknak szeretném.
Biosolar Forum  =>  Fűtés - Hőleadók  =>  Falfűtéslapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14
Copyright © 2005-2017 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva