English  Deutsch
Biosolar Forum  =>  Fűtés - Hőleadók  =>  Falfűtéslapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2009-10-19
20:52:08
#2784
sziasztok
elovennem a temat:

kerdes:
meglevo fal, vakolat + 2 soron gletteles-re fel lehet-e/erdemes-e tenni falfutest, es ujfent bevakolni?

az egyik szobaban eppen komuves munka folyik, es gondoltam, kiprobalom.
ha nem muszaj, nem vernem le a vakolatot. ha muszaj, akkor ugrik a vakolat.

mi a pontos technologiaja egyebkent?
kell ra valami dryvit halo is?
2009-07-12
12:29:53
#2191
zsbalázs,

Én nem érzem hidegnek, pedig szerintem ugyanolyan hőmérsékletű lehet, mint a tied. Ha nektek a langyos jobban tetszik, akkor ok.
zsbalazsVálasz erre
2009-07-12
11:20:05
#2189
Róbert
Nem vagyok elkötelezettje a nyári fűtésnek, de valahogy hűteni kellett a kollektort, viszont változékony időben a nem hideg padló nem rossz érzés. Nálatok nem hideg a kő? Egyébként a hideg lehet hogy egészséges.
A gyermekmedencére már a kollektorok miatt is szükség van. Egyenlőre a megtérülésbe még nem számítanám bele.
Fűtés teljesítmény, én már 25-30m2 fűtésével is elégedett lennék. 7m2 nettó*4=28m2. Majd meglátjuk az ősszel. Nem is férne el a tetőn 25m2, majd fűtünk fával ha tudok szerezni.
Olvastam a nevezett cikket korábban, de nálam a nagy meleg nem okoz gondot mert nagy a padlófelület, ha meg keveset süt akkor meg a gázkazán elé menne.

2009-07-09
20:00:46
#2186
zsbalázs,

Szia Balázs,

Ezt írod: ... júliusban eddig megfőttünk a házban, ...úgyhogy meg kellett oldani a gyerekmedence fűtését... Összegezve mondanám eddig furcsa dolognak tűnt hogyan lehet fűtési idényen túl is fűteni, de ha van ingyen hő azért azt lehet hasznosítani.

A nyári hő hasznosítása a gyerekmedencéhez ok, mert a medencefűtés a napkollektorok legjobb hatásfokú alkalmazása.
Viszont a nyári fűtés szerintem nem tartozik a hasznos felhasználás kategóriájába. Még jó, hogy nem járattad egyidejűleg a légkondit is :)

A tapasztalatok szerint fűtésrásegítésnél 1 m2 kollektor 4 m2 lakásterület tud hatékonyan fűteni (20-30% éves szoláris arány, ami különösen jól szigetelt és hőcserélős szellőzési rendszer esetén az arány jelentősen javul). Egy 100 m2-es házon 25 m2 abszorberfelület (nem akkora, amennyit a kollektor elfoglal a tetőn, hanem a hőelnyelő felület mérete) kb 300 csövet jelent. Ezért ne kedvetlenítsen el, hogy a 90 csöved nem fűti fel a lakást.


Itt olvashatsz egy olyan épületről (iroda), ahol a szándék szerint napkollektorok nagyon jelentős részt vállalnak a fűtésből. Puffertartályt nem terveztek a rendszerbe, mert úgy gondolták, hogy a megtermelt hő azonnal a fűtésre megy, a többlethőt pedig a padlófűtés szerelőbetonja fogja tárolni a hőt. Te is erre számítasz. A példában a puffer hiánya kellemetlen hőingadozásokat okoz és a hőleadás, valamint a hőigény időben nem esik egybe, a nagy tehetetlenség miatt.
http://biosolar.hu/forum/show/385#385
zsbalazsVálasz erre
2009-07-09
16:56:13
#2184
Róbert!

Padlófűtés Solar tapasztalatom:50m2-re 90 cső
-tavasszal a melegvízen felül csak ritkán volt érezhető eredmény a padlón, ígaz csak próbaüzem volt,
- májust kicsit hidegnek éreztem valahogyan nem jött ki a teljesítmény,
- júniusban már érezhető volt, talán kellemesnek is mondhatnám mert még a kűlső hőmérséklet nem volt izzasztó,
-júliusban eddig megfőttünk a házban, amelyhez a kűlső hőmérséklet is hozzájárult úgyhogy meg kellett oldani a gyerekmedence fűtését.

Összegezve mondanám eddig fúrcsa dolognak tűnt hogyan lehet fűtési idényen túl is fűteni, de ha van ingyen hő azért azt lehet hasznosítani.
melegvíz készítéssel nincs probléma.
Fűtési idényre a padlófűtés üzemeltetéséhez kicsi a teljesítmény.

üdv. balázs
villam64Válasz erre
2009-07-06
19:53:43
#2181
Sziasztok

Azt próbálgattam számolni, hogy kb. 1 m2 helységnek mennyi lehet a maximális energia igénye. Valószínűleg a fűtési módoknál is ehhez kellene kiszámolni a méreteket. De ez csak egy gondolatmenet volt. Senkit nem akarok megzavarni ezzel, mert laikus vagyok. Csak azért vetettem fel, mert a padlófűtésnél több értéket adtak meg a szerelők a méretezésnél régebben. Még a 2008 elején történt beszélgetéshez tartozik a számolgatás (zsezse tervezésénél). Tehát tudnom kell a fűtési rendszer tervezésénél, milyen energia igényű házam van, vagy lesz. És logikám szerint ez alapján kell számolgatni. És mint írtam, a későbbi hozzászólásaimat is szeretném képekkel, és dokumentációkkal támogatni ezért csináltam a táblázatot. Amit elsőre sikerült beiktatni. Köszönöm figyelmeteket. További sok sikert a takarékoskodással, még ha költséges is. A környezet fenntartásának ára van.
2009-07-05
08:08:43
#2179
villam64,

A táblázat padlófűrésre, vagy falfűtésre vonatkozik?
villam64Válasz erre
2009-07-04
08:54:23
#2175
Sziasztok.
Csak egy kis számolgatás és elmélkedés a padlófűtés témához, és kép beszúrás gyakorlás.szepygabVálasz erre
2009-03-31
15:36:53
#1930
Hurcoltuk már le a matracokat a pincébe rekkenő hőség idején

üdv

szepygab
2009-03-30
19:18:53
#1928
nincs (szerintem).
vizszigetelt, szaraz szuterin, gyakorlatilag lakhato: bevakolva, bemeszelve, burkolva, rendszeresen takaritva. volt 1 helyseg, ami pincekent uzemelt, az korul nem volt vizszigeteles, de renovex-szel lett bevakolva, es az is por szaraz most mar.

azon gondolkodom, hogy az egyik szobat lenn megcsinalom nyari laknak. egyik jobaratomek megcsinaltak, nyari nagy melegekben ott alszanak lenn, termeszetes huvos van lenn!
szepygabVálasz erre
2009-03-30
17:38:45
#1927
Nincs a pincének "pinceszaga"?
Azt a családi béke érdekében aligha engedheted be a lakásba.

üdv

szepygab
2009-03-30
08:13:55
#1926
erdekes erveket hoztatok fel, nem mondom:)
pince van, tehat kis munkaval es odafigyelessel megprobalhatom az ejszakai atszelloztetest.
ez a nyar egy uj nyar lesz: uj ablakok, stb...
ki tudja, lehet, hogy tenyleg nem lesz szukseg ezekre.

:)akkor visszaterunk ra.
szepygabVálasz erre
2009-03-30
07:24:23
#1925
Sziasztok!

"Én a mennyezetet nem használnám hûtésre. Már az oldalfal is necces nálam erre a célra. A hûvösnek alulról kell jönnie.
Ha van pincéd, akkor annak az okos kihasználása a legolcsóbb megoldás + padlóhûtés."
A padló hűtése egybevág a Sándor által említett alulról jövő kitételnek, bár valószínűleg nem azért, amiért említette.
Nyáron a lakás belseje elsősorban az ablakokon besütő naptól melegszik fel. Ez a sugárzás a padlót éri, azt melegíti, és a benti levegőt ennek közvetítésével melegíti fel. A padló felmelegedésének megakadályozásával onnan viszem el a hőt, ahol keletkezik, vagyis nem visszahűtöm a felmelegedett levegőt, hanem megelőzöm annak felmelegedését. A klímák a levegőt hűtik, a padlón keletkezett hőt egy nagyon kis fajhőjű közvetítő közegen keresztül szivattyúzzák ki. Ezért kell nagy mennyiségű levegőt keringetni, annak huzatával és zajával együtt.

üdv

szepygab
2009-03-28
09:38:42
#1923
szia
> és sikerült a bajai gyárból hőszigetelő üvegezésű ablakokat venni.
Nahat nahat, en is bajai vagyok;)


>Nem értem a falakkal kapcsolatban írt gondodat. Arra számítasz, hogy >telepakolod bútorokkal a homlokzati falakat, és ezzel javítod az épület >hőszigetelését?
nem teljesen erre gondoltam, pusztan csak arra, hogy ures a haz:)
de egyebkent miert ne gondolhatnek erre is? hiszen mindenhol sugarzo feluletekrol beszelunk. egy adott homerseklet mellett a fal mindig hidegebbet fog sugarozni, mint a szoba homerseklete (falfutest kiveve persze).
nem veletlenul raktak regebben falvedo szonyeget az agyak fole, hogy ezzel is csokkentsek a hidegsugarzast a fejre.
termeszetesen nem ezzel akarom megoldani az esetleges hoszigetelesi problemakat, de teny, hogy abban a helysegben, ahova bekerult egy faltol falig szekreny erezhetoen kellemesebb a klima, miota az eszaki fal nem csupasz. sztem ez normalis.>Ennyit kockáztatsz, mielőtt sok-sok pénzért nagyobb átalakításba kezdesz, ha >mégsem válik be.
jogos, kiprobalasnak teljesen jo!
>Nagyon sokat számít az, hogyan üzemelteted. Ha pl. napközben >nem vagytok >otthon, elmentetek dolgozni, akkor nyugodtan hűtheted a padlót, >mondjuk 16 >óráig.
ez teljesen jo otlet!!! latod, ez eszembe se jutott.

> Mire egy többszobás házat végigklímázol, sokszázezer fabatkától >megszabadulsz, és akkor még nem beszéltünk a használat villanyszámlájáról.
megint az a fura helyzet allt elo, hogy a haz fontosabb reszeiin mar fenn van a klima. oszinten megmondom, annyit nem hasznaltuk az utobbi evekben, hogy a villanyszamlan ez nagy kiugrast mutatott volna.
anno meregettem, 40Ft/oranal kevesebbet fogyasztott / darab.

>Nem fog menni a plafon utólagos becsövezése, valószínüleg kevés lesz a >felülete (egyébként a padlónak is). Nagyjából azzal számolhatsz, hogy hűtés >üzemmódban 40 W/m2 hőt tudsz kivinni a házból.
ezt meg nem szamolgattam ki...

szepygabVálasz erre
2009-03-27
21:22:06
#1922
Szia!

Azt a házat 81-ben kezdtük építeni, az akkor nagy nehezen hozzáférhető, legkorszerűbb anyagokból. A falak az akkori "ytongból", a gázszilikát blokkból épültek, és sikerült a bajai gyárból hőszigetelő üvegezésű ablakokat venni.
Kapott még pár centi perlitvakolatot is. A 110 m2-es lakóterületű ház fűtési igénye így 17 kW (>120 W/m2) volt, a 65 m2 pinceszinttel együtt.
Homogén rendszert építettünk, csak padlófűtéssel, radiátorok nélkül.
A falfűtés egy új házba került, ahol a 40 W/m2-t céloztuk meg. Szerintem ha beüzemeljük a szellőzést és kiszárad az épület, el is fogjuk érni.

Nem értem a falakkal kapcsolatban írt gondodat. Arra számítasz, hogy telepakolod bútorokkal a homlokzati falakat, és ezzel javítod az épület hőszigetelését?

A tégla üregeit persze jobb lett volna sok apró rétegben megcsinálni, tulajdonképp ez a porotherm. Én emlékszem arra, hogy volt egy olyan téglablokk is, aminek a lukjaiba építés közben polisztirolhab csíkokat kellett dugdosni. Szerintem a kivitelezés általános technológiai fegyelme(zetlensége) okozta a termék gyors kihalását.

A hűtésről.
Gondold végig, hogy a padlófelület hűtéséhez összesen egy hőcserélőt és egy plusz szivattyút kell beépítsél, meg valahány méter KPE csövet, hogy a kút hidege eljuthasson a házig. Ha Magad megcsinálod, akkor megvan 50 eFt-ből. Ennyit kockáztatsz, mielőtt sok-sok pénzért nagyobb átalakításba kezdesz, ha mégsem válik be. Nagyon sokat számít az, hogyan üzemelteted. Ha pl. napközben nem vagytok otthon, elmentetek dolgozni, akkor nyugodtan hűtheted a padlót, mondjuk 16 óráig. Mire mondjuk 18 órára hazaértek, nem lesz már bántóan hideg, viszont rengeteg hőt kivittél a házból. Ugyanígy ha kell, éjszaka is járathatod egy ideig. Mire egy többszobás házat végigklímázol, sokszázezer fabatkától megszabadulsz, és akkor még nem beszéltünk a használat villanyszámlájáról.
Nem fog menni a plafon utólagos becsövezése, valószínüleg kevés lesz a felülete (egyébként a padlónak is). Nagyjából azzal számolhatsz, hogy hűtés üzemmódban 40 W/m2 hőt tudsz kivinni a házból. Ugyanezek a felületek legalább 80 W/m2-t tudnak fűteni. A plafon becsövezésére, csak anyagban számolj 4-5 eFt/m2-t, és akkor még nincs kivitelezve. A paneles rendszereknek az anyaga is jóval több.

Azt hiszem mást kell elvárni egy "szelíd" hűtéstől, mint a klímáktól. Egy felülethűtés nem fog kinti 40 fokban egész nap 23 fokot tartani, az esetleg besütő nap ellenére is. Ha ez az igény, akkor slpit klíma és huzat, ventilátorzaj. Ezek arra alkalmasak, hogy ne halmozódjon fel a házban a meleg, vissza tudd hűteni, és mindig jópár fokkal a külső hőmérséklet alatt maradhassál. Ennek fejében nincs zaja, egy meglevő rendszert használ másik funkcióra is, és ha passzív hidegforrásod van, akkor alig fogyaszt energiát.

Hosszú lettem, dugulok elfele .-)

üdv

szepygab
2009-03-27
19:22:45
#1921
Szia

azt mar multkor is mondtad, hogy regota laksz padlofuteses lakasban.
az jutott eszembe, hogy 25 evvel ezelott is le volt mar annyira szigetelve, hogy elegendo volt az alacsony homersekletu padlofutes vagy volt melle radiator is? illetve, hogy ugyanabba a lakasba kerult most falfutes is?

a padlot nem szivesen hutenem le, (lehet, hogy hulyeseg, de en pont inkabb arra gondoltam, hogy nyaron a mennyezetbol levett hoenergiat beletennem a padloba, hogy nyaron se hideg kovon jarkaljak :)) - nem tudom, ez lesz az elso nyaram ezzel a felallassal!)

a hideg forras megvan, van furt kut.

passziv (iroda)hazaknal olvastam, hogy ejszaka atszelloztetik az egesz hazat alulrol felfele, lehet, hogy ezen a nyaron kiprobalom ezt a modszert!

a falakkal az a gond, hogy meg uresek a helysegek, sok a nagy teli falfelulet (mondhatnam, hogy friss hazasok vagyunk:) ) valoszinuleg ez is az egyik problema.

a festek meg szinte meg sem szaradt a falakon, ezert az ujravakolas kicsit fajna:) ezert gondoltam a mennyezetre - az csak feherre van festve, es jol mutatna rajta valamilyen gipszkarton formacio, es konnyebben at is tudnam vezetni a csoveket..

a kulso hoszigetelest is csak vesztesegek aran tudnam boviteni, mert mar be van nemesvakolva az 5cm hungarocell. erdekes, hogy 20 evig az sem volt, 5 evig orultunk neki, most meg mar azt mondjuk, ez milyen keves:)

meg egy kerdes falfutes temaban:
az mennyire gond/ront a hatasfokon szerintetek, hogy uregesek a teglak?
azt hiszem regi, 80as evekbeli ALFA tegla, jo nagy uregekkel.
szepygabVálasz erre
2009-03-25
22:17:18
#1911
Szia!

Január óta lakunk fal- és padlófűtéses lakásban, előttte 25 évig padlófűtésesben.
A falfűtés garantáltan megszünteti a falak hidegérzetét, nagyon kellemes hőérzetet ad. Mivel a rendszer hűtésre lett méretezve, kb. kétszer akkora felületet csöveztünk be, mint ha csak fűtéssel számoltunk volna. Ettől 40 fok alatti előremenő vízhőfokkal jár a kazán, és a padló ill. falfelületek elig érezhetően melegek csak, nem érzed, hogy "sugározna". Csak azt érzed, hogy nagyon egyenletesen körülvesz a meleg.

Azt írod, hogy jól működik a padlófűtés és nem is kellett túl meleg felületeken járnod. Ezek szerint jól csinálták meg a fűtésedet, szerintem kár lenne hozzányúlni. Biztos felborítanád a kialakult egyensúlyát, és sokat kéne korrigálni, hogy ismét bejátsszad.
Ha a falak hidegérzetet adnak, akkor szerintem minden pénzt, amit többlet fűtésre szánnál, költsél inkább külső hőszigetelésre. Attól is megszűnik a hidegérzet, mert emelkedik a belső felület hőmérséklete.

A melegvizes csőkígyóval működő fal- és mennyezetfűtés (nyáron hűtés) igazán bevakolt csövekkel érzi jól magát. Az összes szárazépítészetes (gipszlapos, paneles) megoldás rosszabb hőtechnikájú, és főleg aránytalanul drágább. Igazából tetőterekbe való, ahol nincs más megoldás, és mögötte sok jó hőszigetelés van. Falra fölösleges.

A hűtésről azt írod, hogy az ablakcsere óta elviselhető volt a benti hőmérséklet. Ha így van, akkor szerintem ne költsél fölöslegesen semmire sem. Ha mégis hűtenétek, akkor egy többlépcsős megoldást javasolnék. Első lépcsőben kell egy hidegforrás (folyadékhűtő, talajszonda, patak, tó a kert végében :-) Ezt egy hőcserélővel nyugodtan kösd rá a jelenlegi rendszeredre. Csak idehaza számít eretnekségnek a padlófűtést hűtésre is használni. Németországban vannak már huszonéves épületek, amikben ezt használják. Mivel nem kell erősen hűteni, nem lesz kellemetlenül alacsony a padló hőmérséklete. 16-18 fok alá amúgy sem illik engedni az előremenő vízhőfokot, mert páralecsapódás jöhet létre, aminek penészedés lehet a következménye. Ha ez így működik, a további lépcsőre nincs szükség. Ha nem elegendő, vagy nem komfortos, még mindig ráérsz a mennyzetet becsövezni. Én egyzserűen a meglévő vakolatra szerelném a tartósíneket, és rávakolnám azt a 2-2,5 cm-t.

üdv

szepygab
2009-03-24
23:07:25
#1907
sziasztok

elovennem ezt a temat is:
kicsit gyakorlati oldalrol szeretnem megkozeliteni a falfutest/mennyezetfutest.

sajnos az van, hogy meg nem ereztem "sajat boromon" egyiket sem. a hazfelujitas elso szakasza nalunk lezajlott, nagy beavatkozasokat mar nem akarok/tudok csinalni.
de...
mennyezet hutest igeny szerint meg tudok oldani, mert van hol felhozzam a csoveket.

adott egy 3 szintes csaladi haz, melynek a kozepso szintje kb 95nm, jelenleg 70nm-en padlofutes, mely az elmult telet alapul veve megfeleloen mukodott: nem volt hideg, sot, elegendoen sok meleget adott.
ebbol arra kovetkeztetek, hogy nincs szuksegem plusz futesre. amit javitani tudnek az a falfutes, de ahhoz valszeg vakolnom kellene, amit mar nem akarok.
("hideget" sugaroznak a kulso falak, nincs meg elegendo butor benn)

kerdesek:
-erdemes-e mennyezetfutessel javitani a futesen-> ezaltal meg alacsonyabbra venni a padlofutes homersekletet? sztem nem. 40 fokos a visszaterom, nem forro a padlo, ha egesz nap megy a padlofutes, meg lejjebb tudnam venni.
-hogyan lehetne megoldani egy bevakolt mennyezeten a mennyezethutest?
arra gondolok, hogy valamilyen gipszkarton moge rejtett megoldassal egy szep izleses mennyezetet lehetne kialakitani.

hozzateszem: az elmult nyaron csukott ablakok mellett nagyon is elviselheto volt benn a homerseklet (Az ablakcsere ota), tehat lehet, hogy nyitott kapukat dongetek, de erdekelnenek az elvi lehetosegek.


plusz kerdes: meglevo, bevakolt falfeluetre hogy lehetne illeszteni falfutes panelt?
koszonom mindenkinek.

T.
2009-02-18
19:47:11
#1501
Zsezse

A rosszabb épületfizikkai jellemzőkkel bíró épületeknél a számított hőveszteség alapján egy szakember azonnal el tudja dönteni, hogy sugárzó (alacsony hőmérsékletű) fűtéssel meg lehet-e oldani a problémát.

A "rosszabb" falakra szerelhető oldalfali (vakolt) falfűtő rendszerek egyik válfaja a termikusan szétválasztott rendszer pld: 'Variotherm integrált csősinnel', mely egy rostlapra szerelve egy hőszigetelő elemmel gátolja meg a kifele történő hőleadást.
A tetőtéri ferde falak tökéletesen alkalmasak falfűtés kialakítására.Az oda illeszthető rendszer az un. modul falfűtés (Variotherm, Rehau), mely gipszrostlapba integrált csővezetékkel azonnal szerelhető a megfelelő techniológia szigorú betartása mellett. Drágább, de profi rendszer, nem kell feltétlenül nagy felületekben gondolkodni. dravgab


2009-02-18
08:52:29
#1498
dravgab:

elek a lehetoseggel, es kerdezek egy szakmabelit:
azt nem vitatom, hogy egy uj haz epitesenel, ahol lehetoseg van technologiak kozott valasztani meg tervezeskor ezeket a az elveket celszeru kovetni.

de mi a helyzet akkor, ha egy meglevo epuletet ujitana fel, korszerusitene az ember (itt a forumon azt hiszem ez a csoport van tobbsegben).

Erdemes-e falfutesben gondolkodni pl regi fajta ALFA teglas hazon? nem megy-e el sok ho a fal teljes atfutesere? egy falfutessel foglalkozo oldalon olvastam, hogy "a ho is a kisebb ellenallas fele tor", tehat egy tomor fal eseten a szoba fele.
mi a helyzet a nagyon ureges teglakkal?

a masik kerdes pedig az, hogy mi van, ha nincs elegendo falfelulet? sajat peldam a padlasszobak.
kb 20 negyzetmeteres alapterulet, 210-es belmagassag, kb 40%-on ferde teto.
szabad falfelulet kb 10-13nm.
Itt vagy mindenhol falfutest csinaltam volna de akkor nincs helye a szekrenynek. (
gondolom ilyenkor tulmeretezett radiatorok a megoldas, hogy ne kelljen emelni az eloremeno homersekleten?

thx es udv
T.
2008-01-03
00:09:13
#727
az utolso reszeben teljesen igazad van. ami miatt megis problok rendszerben "is" gondolkodni az talan az, hogy vannak bizonyos kotottsegek, leven, hogy meglevo haz, melynek reszei mar adottak, alkalmazkodnom kell hozza, illetve felhasznalhatok belole mar dolgokat:)
ha jol lattam, nem irtad, hogy te milyen megoldast javasolnal alacsonyabb homersekletu rendszerben ilyen feltetelek melletT?
szepygabVálasz erre
2008-01-02
22:50:35
#724
60 fok nagyon magas vízhőmérséklet mindenféle alternatív energiahasznosítás szempontjából. Ott a 30-40 fok a felső határ, afölött rohamosan romlik a hatásfok, a gazdaságosság.

Mindeképp kezdjed a jelenlegi állapothoz szükséges hőigény kiszámíttatásával. Tudd, hogy amit a tervező kiszámol, abban már bőven benne van mindenféle tartalék, nem kell rászámoljál.

Ha megvan a hőigény, akkor láthatod azt, hogy egyáltalán szóba jöhet-e alternatív energiahasznosítás, és milyen fűtési rendszerek képesek leadni a szükséges teljesítményt. A felület fűtéseknél komfort és geészségügyi okok miatt limitált a felület hőmérséklete (padlónál nem illik 40 fokot meghaladni, de már az is sok), ami meghatározza az adott helyiségben leadható hőmennyiséget. Ezen megfontolások alapján tudsz dönteni arról, milyen rendszert használj, a beruházási költségek, építési felfordulás, stb. figyelembe vételével. Tehát először ne rendszerben gondolkozz, hanem hőigényben, és ahhoz rendeld majd hozzá a remdszert.

üdv

szepygab
2008-01-02
22:21:48
#723
a haz felso szintje 2 eve lett kesz, a kozepsot pedig jovore fogom felujitani. fenn szeretnem minimalis munkaval megoldani a futes atalakitast, igy ez tunt esszerunek. egyedul a csoveket kell belevesnem a padloba, amit a szekrenyek alatt elegansan meg tudok tenni.

ezek uj radiatorok, amik az elsodleges velemenyek szerint elegendoen nagy feluletuek ahhoz, hogy alacsonyabb hofoku vizzel is mukodjenek (60/40 alacsonyabbnak szamit?), mellette pedig ott lenne a mennyezetfutes is, ha kell.
ezek a radiatorok mar megvannak, bekerulesi koltseguk 0.

falfutes itt kizarva, egyreszt mert minden le van frissen tapetazva + nincs szabad kulso falfelulet.
milyen mas technologiat alkalmazhatnek meg itt?

szepygabVálasz erre
2008-01-02
21:14:26
#722
"padlason pedig radiator + mennyezet (hutes)."

Miért is radiátor? Miért is csinálnál kétféle hőfokú vízkört? Miért is zárod ki a magas hőfokú radiátoros körrel az esetleges alternatív energiahasznosítás lehetőségét?

üdv

szepygab
2008-01-02
20:27:15
#721
ezt jo, hogy mondod, mert mar kezdtem azt hinni, hogy csak nekem vannak "nagy" igenyeim. :)
felenk az "Atlag kibic" padlofutesben es radiatorokban gondolkodik, 1 kozponti szobatermosztat + termofejes radiatorok.
esetleg telefonos bekapcsolas.:(

a keves szabad falfelulet itt is gond, ezert marad a padlo + mennyezet futes/huteskozepen + furdoszobaban falfutes, padlason pedig radiator + mennyezet (hutes).

Biosolar Forum  =>  Fűtés - Hőleadók  =>  Falfűtéslapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14   következő »
Copyright © 2005-2017 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva