English  Deutsch
Biosolar Forum  =>  Fűtés - Hőleadók  =>  Falfűtéslapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2010-10-27
23:41:05
#8496
Zsezse!

Egy volt kollégám használt gipszkartonba szerelt fal ill. plafonfűtési rendszert.

Ez nálad kisebb felfordulást okozna.


Így csak némi gipszkartonozási munka + persze a csövek összeforrasztgatása...

Egyszerűbbnek tűnik, és talán olcsóbb is ha a vakolást is rászámolod.

Talán kivitelezhetőbb is házilag. Vékony párnafát használva kis helyet foglal el. Ha ragaszkodsz a belső hőszigeteléshez, akkor lehet vastagabb párnafa, és kőzetgyapot hőszigetelés közötte.(egy kis előtétfal) Hungarocellt ne tegyél belülre. (szerintem)

2 GB képem van :-) Mire lenne szükség?

Péter
2010-10-27
08:14:59
#8480
apeti:
korrekt, kuldhetnel meg kepet! jol mutat. majd en is teszek fel.
nekunk kb 140nm alapterulet, 500 meter cso, plafonra nem tettunk, falakon rabichalo.
nekem a pufferbol fog dolgozni, igy kotelezo a keveroszelep. 35-60 fokos ESBE-t vettem hozza.
ja es egyedul megcsinaltma kb 1 het alatt a vakolatleverest nem szamitva, de ez nalad nem volt:) nem egy ordongosseg, ha az ember mar csinalt ilyet - en meg nem - eddig. :)
2010-10-26
14:32:55
#8458
Zsezse!

Nekem nincs alatta hőszigetelés. Szerintem Te se tegyél. Csökkenti a ház hőntartását, és baromi drágának is látom elsőre... Ha ugyanezt a szigetelést a külső oldalon is elhelyezheted sok más előnnyel kecsegtet.

- A teljes fal tárolja a hőt, nagy tömeg sokáig kiegyensúlyozott hőmérsékletet teremt. Igaz, lassabb a felfűtés is...

- Páralecsapódás kevésbé valószínű a falazaton belül. Azért számítás szükséges a külső szigetelés esetén is.

- Jóval egyszerűbb felrakni, és nem kell vasháló, komoly rögzítés stb.

- Nem belülről foglalja a helyet.

Nekem (belülröl kifelé))
Fal: mészvakolat, porotherm 38, 15 cm polisztirol hőszigetelés, vékonyvakolat. (A 15 cm már picit túlzás..., de azt hiszem most is felraknám. Majd meglátjuk hova megy a gáz ára.)

Plafon: mészvakolat, porotherm fődém, párazáró fólia, 20 cm polisztirol.

Palfonon megerősítve a vakolat fém rabichálóval. Falara sem baj ha raktok hálót, de nálam nincs.

Nem repedt meg sehol. 3 éves. Szeretem... (És csak egyszer fúrtam el... :-))

Nekem a HÉV Sugár csinálta. Korrekt, merem ajánlani.

Vettem egy kondenzációs kazánt, ami eleve tud jó hatásfokkal alacsony előremenőt. (Isotwin Condes) Most 35 fok az előremenő. Nincs magashőmérsékletű kör, így nincs háromjáratú szelep és ilyesmi. Egy plusz szivattyú azért kellett, mert növelni kellett a tömegáramot.

Hűtés: 1 db 4 kw split klíma. Folyadékhűtőt akartam, de végül nem kellett. Idén 5 napot használtuk a klímát. (Árnyékolás megoldott a déli és nyugati oldalon.) Inkább csak fűtöttem vele eddig ha olyanom volt... :-)

Számokban: 124 nm ház + 4 garázs, kb. 2000 m cső, 1,6 Milla. (kazán nélkül)

Én szeretek sok mindent megcsinálni magam, de ez baromi nagy munka. 3-4 ember csinálta kb. 1 hétig.Pár kép:

2010-10-25
12:29:41
#8384
zsezse

sima 16-os henco csö van a falon sima 10x10-es hálón. a vakolat nem olyan vastag :)

robert

a háló nagyon sürün lett rögzítve. a fal elöször kapott egy sima vakolást arra lett fölcsvarozva és ragasztva a polisztirol és dryvit hálóval lesimítva vékonyan.arra jött a 10x10 betonháló a csövekkel és végül levakolva.

az egész kb 5 cm vastagságú (szigetelés, csö és a vakolat) Repedéseket még nem tapasztaltam.
2010-10-25
07:38:11
#8371
topikj,

A hálót mivel és milyen sűrűn rögzítetted a falhoz?
A háló alatt 2cm polisztirol pogácsákra ragasztva a vakolatlan falra, a felülete pedig hálózva glettelve?
Milyen vastag a vakolat? Könnyített?
Repedéseket nem tapasztalsz?
2010-10-24
22:13:42
#8370
topikj: sima padloftes cso lett felvakolva?
sima betonhalora lett felrogzitve?
akkor jo vastag a vakolat!
2010-10-24
19:13:40
#8366
simán vakolat
2010-10-24
18:11:26
#8365
topikj,

Mi takarja el a csöveket?
2010-10-24
17:08:12
#8363
Helló zsezse!

Itt egy kép az én falfütésemröl.Èn csak jókat tudok róla mondani, nekem bevált. Kellemes höérzetet biztosít.
A csövek alatt 2 cm hungarocel szigetelés van dryvit hálóval.

2010-06-30
15:02:41
#6303
szia

foleg a kis osztok, hogy mennek a csovek, stb - de akkor errol csak limitaltan tudsz kesziteni.

az a bajom, hogy en meg megvalositas elott allok. elmeletben - ugy gondolom tisztaban vagyok vele - de eloben meg nem lattam falfutes rendszert, jo lenne valami kesz rendszerrol latni valamilyen kepet:)

igazabol fotozz le mindent akkor kerlek a nagyosztotol kezdve.


2010-06-28
19:51:34
#6278
Sziasztok,

Néhány, a falfűtéssel kapcsolatos tapasztalatomat osztom meg alább.
A mennyezet becsövezése mellett én leginkább a hűtés miatt döntöttem amit egyik barátomnál volt szerencsém kipróbálni. Nálam csak a mennyezeten vannak csövek (no meg persze a felállások a falon, de az elhanyagolható).
A ház 3-szintes (pince-fsz-em), nem tetőtér-beépítéses és minden szint felett teljes födém van. A födémek - a tervező és a kivitelező tanácsára - nikecell-gerendásak, ami annyit tesz, mintha monolit vasbeton lenne alulról bordázva, és +20cm nikecellel alulról a bordák között, ami megakadályozza hogy a hő a nem kívánt irányba (felfelé) távozzon. Mennyezeti csövezés nincs a pincében, csak a fsz. 2/3-án (a napsütötte helységekben) és a teljes emeleten. 4db mennyezeti osztó-gyűjtő van falba süllyesztve együtt a padlókörök osztóival (2 a fsz-en, 2 az emeleten), 18-as PE gerinc a földön vezetve az osztóktól az alosztókig, onnan 2-3 körös alosztók 10-es PE csővel, egyenként 30m-es szakaszokkal (gyakorlatilag 5-6nm-es körökkel). A padló és a mennyezet teljesen külön körön vannak, külön szivattyúval és külön 3-járatú motoros keverőszeleppel, így a hőfok külön szabályozható.

A mennyezeti csövek felfogatása gond nélkül ment, a vakolás előtt kapott egy kék színű, tyúk-ól jellegű hálót, arra vakoltak rá. A technológiai előírás az volt, hogy a vakolatra 2-rétegbe kerüljön dryvit háló, először hossz, majd keresztirányban, az oldal-falra 10cm-t levezetve mivel nagy a mennyezeti egybe-vakolt felület (65nm) és nem akartam dilattációs csíkokat a menyón látni.
A probléma ott kezdődött, hogy nem tudtam minden munkafázisnál ott lenni az építkezésen, és az ostoba festő az első gletteléssel feltette mindkét réteg dryvithálót, de mint később a ház felfűtésekor kiderült, a baromarcú mindkét réteget azonos irányba és átfedés nélkül rakta fel. Sikerült a beszabályzás közben a mennyezeti csövekbe 55C-os vizet belepumpáltatniuk a gépészekek, aminek hatására a mennyezet berepedezett csíkokban, a dryvit mellett. Onnan tudom biztosra hogy mindkét réteg dryvit rajta van, mert ugyanez az egységagyú festő egy szeget vert a falba, hogy felakasszon valamit rá, a legnagyobb pechjére viszont - máig sem értem hogy lehetett ilyen lúzer - pont sikerült beleütnie egy 10-es PE csőbe, ami egyből szembespriccelte (vízzel 6 bar-ra volt felnyomva), ezért meg kellett a gépészeknek bontaniuk a falat hogy javítsák a lyukat, és akkor látszódott a 2 réteg.

A használati élmény: minden helységben külön szabályozom a hőmérsékletet. Ahol csak padlófűtés van, az a helység érezhetően lassabban melegszik fel, ahol menyó-fűtés is van ott sokkal gyorsabban. A mennyezet van olyan gyors felfűtésű, mint a radiátoros - ez valószínűleg a 20cm nikecell-gerendás hőszigetelésnek köszönhető és a max. 1,5-2cm adalékanyagos vakolatnak ami a csövet takarja.
Egy-teles tapasztalatom van csak egyenlőre, de rosszat nem tudok a mennyezetfűtésről írni, a hűtés rész pedig anyagi okokból még nem készült el (igazából egy folyadék-hűtő kellene már csak, mert elő van készítve minden a vezérléssel együtt).
2010-05-21
10:11:46
#5790
sziasztok

Senki nem tud ebben segiteni?:(


ujra elovennem a temat. adott egy csaladi haz, jelenleg gazkonvektoros futessel + cserepkalyhaval a haz kozepen.
a cel: a kozos hasznalatu helysegekben padlofutes (konyha, furdoszoba, nappali)
a lakoszobakban (20,20,10nm) pedig radiatoros futes.
a haz kivulrol nincs lehoszigetelve (meg), csak perlites vakolattal van ravakolva, ablakok regiek.

van-e realitasa annak, hogy a radiatoros futes helyett bizonyos helysegekben falfutest alkalmazzunk? illetve esetleg a padlofuteses helysegekben is az ablakok kornyekere falfutest tenni?

hosszutavu (mondjuk 3 eves) cel a kulso hoszigeteles fokozasa, de addig is szeretnenek benn lakni, es a furdot/konyhat mindenkeppen fel kell ujitani, tehat a futest celszeru lenne eloszor.

a hazrol mindjart irok bovebben.

megkoszonnem, ha valaki tudna segiteni a falfutes rendszer meretezeseben, vazlatrajzaban.
2010-02-11
13:33:48
#4398
falfutes konnyuszerkezetre:

2009-10-23
13:58:52
#2884
A 0,5 cm es hungarocell nem okoz gondot, minden további nélkül feltehető. A hungarocell nem jó a belső oldali szigetelésre, mert 5% vizet tud magába tartani. Csakis szálas anyag + gipszkarton jöhetne szóba megfelelő méretezés után. Érdekes mindenki párával kűzd, de senki sem akar egy kis rést sem hagyni a háza falán szellőzésnek, amit ki lehet tölteni pl. szivaccsal amint a szalma házaknál is teszik "igazság ablaka" néven:).

A szellőzést legegyszerűbb tömeggel megoldani(egyéb előnyei mellett). Egy nagytömegű fallal rendelkező háznál nem probláma akár 5 perces szellőztetés ha úgy akarod, de ugyanez már gondot okoz egy könnyűszerkezetesnél. a 60 cm-es falú vályog vagy stabilizált földtéglás ház lakója csak mosolyog rajtunk a hőszigeteletlen házában.
2009-10-23
09:53:29
#2878
monolit:

ennyire nem sarkos a dolog!
regen nem volt hoszigetelesunk sem, padlofutesunk sem, uj ablakaink sem.
volt radiator es hideg padlo.
a labunk fazott, a lakasban jo ido volt.

aztan lett kulso hoszigeteles, erezhetoen jobb lett benn a klima, kevesebb faval.
hideg padlo, 25-26 fok a lakasban.

aztan jott az ablakcsere, es a padlofutes. a radiatorok kikerultek errol a reszrol.

tehat mig a lakas hoszigeteltsege az elmult 6 evben jelentosen megnott, egyszercsak eleg lett 22-23 fok is a lakasban, langyos padloval.
ez magaval hozta, hogy a falak mar kevesbe melegszenek fel. ezmiatt van a padlofuteses reszen hideg sugarzo fal erzetem.
erre gondolok en - ezt olvastam par helyen.

tovabba az ablakok elott eddig volt radiator, ami hofuggonyt kepezett a hideg ablakfelulet elott. most ugye ez sincs.

a lakas azon reszein, ahol radiatorok vannak, melegebb a szobahomerseklet, a falakat sem erzed annyira hidegnek.
szerintem hiaba raknek fel extra hoszigetelest, a padlofuteses reszen az ablakokat es a falakat mindig hidegebbnek erzed, hiszen azokat nem futod (a levego homerseklete ugye csokkent)

ezmiatt nem fogom eladni a hazat, mert ha eddig sokkal rosszabb kondiciokkal is megoldhato volt a futes, akkor most ennyi hokuszpokusszal rohogve meg kell tudnom oldani ezt a problemat;)))))) csak valtoztak az egyenletben az ismeretlenek.

mas:
a falfutesrol mindig is tudtuk, hogy tobb veszteseget termel a hagyomanyos, konvekcios futesektol, hiszen magat a falat futod, ezaltal erosen noveled a delta T-t az utca - es a fal kozott, viszont:
azaltal, hogy a falak mar nem sugarozzak a hideget, par fokkal csokkentheto a helyseg homerseklete azonos hoerzet mellett (nyereseg), illetve amennyire tudom, a ho inkabb a kisebb ellenallas fele mozdul, ez pedig a vekony vakolat-szoba, mintsem a vastagabb fal.
ez persze lehet, hogy az en alfa teglamra annyira nem igaz:((((

Osszesegeben tehat tobbet nyersz vele, mint vesztesz. - irjak a legtobb helyen

a belso szigetelestol elso korben elzarkoznek, kornyeken nagyon sok helyen megcsinaltak olcsojanosok, es rendszerint mindenhol peneszesek a sarkok, a mennyezet. gusztustalan, ahogy az izleses lakasukat peneszteleppe varazsoltak par centi hungarocellel.
egyik ismerosom az egesz szobat(!) kibelelte ezzel a fel centis hungarocell lemezzel, erdekes, ott meg nem jelent meg penesz, de ez lehet, hogy a nyilt egesteru kandallojuk es az allando 30 fok kozeli homerseklet miatt van.


nalunk is josoltak a "mesterek", hogy az ablakcsere es a szigeteles utan en is peneszesedessel fogok kuzdeni, de egyelore csak 1 szobaban fedeztem fel: a furdoszoba melletti szoba, amit nem/ritkan hasznalunk/futunk. itt is inkabb csak parakicsapodas van - es erdekes modon a regi ablakok!!:))))
gondolom ide csapodik ki a furdoszoba paraja, illetve ez a szoba 3 fala kulso fal.

amikor a teraszon nekunk is ragasztottak fel 3 cm belso hungarocellt, 1-2 evre ra peneszesedett a bejarati ajto feletti sarok regi ablakokkal!
iden a hungarocell ala tettem gipszkartont, ami valamelyest magaba szivja a parat, azota a peneszesedes megszunt itt. ennyit a belso szigetelesrol.

2009-10-23
07:50:23
#2867
Igaz, ezért írtam hogy méreteztetni kell. Amennyiben falfűtést épít be így az utcát fűti, hiszen a fal hőmérséklete megnő az előzőhez képest. Megoldás házeladás?
2009-10-23
07:41:50
#2866
monolit,

A belső oldali szigetelés problémás. Erről már sokat írtunk máshol.
2009-10-22
19:54:43
#2850
Picinyke megoldás a sikerhez: belső oldali 0,5 cm-es hőszigetelés hungarocellből, habosított tapétát ráragasztani. Csökkenti a fal hidegsugárzását.

Zsebbenyúlós: belső oldali szálas szigetelő, belső oldali gipszkartonozás. Méreteztetni kell!
2009-10-21
18:43:03
#2828
Logikus lépésnek tűnik :).

Dombház vagy másféle bioház :)) ? Ebben az esetben nem szükséges a falfűtés sem :).
2009-10-21
07:29:27
#2818
monolit:
meglatjuk.. soha ne mond, hogy soha, de lassan eljutok mar en is arra a pontra, amit anno robert emlitett: ebbol a hazbol ennyit lehetett kihozni esszeru keretek kozott. ha jobbat akarsz, epits egy ujat.
lehet, hogy a falfutes is megmarad az ujba:)))
2009-10-21
07:03:06
#2811
Ismerem az alfát, a sógorom háza is abból épült. 30 cm vastag, sajnos az egyik legrosszabbul szigetelő téglafajta. Vízszintesek az üregei belül. Később már nem is gyártották.

A + külső szigetelés lenne pedig a jó megoldás. Én még várok az enyémmel, lehet hogy kap még + 5 cm-t. Igaz a nemesvakolat még nem készült el. A következő két tél fogja eldönteni kell-e, mert a fám még vizes (1 éves most már).
2009-10-20
22:06:57
#2806
szia!

nem tudom, hany centis fal (alfa tegla) + 5cm hungarocell van nalunk is.

nem terveztem belso hoszigetelest a falfutes ala.

a kulso hoszigetelest javitani sztem mar csak horror aron tudnam - ujraallvanyozni, lehuzni ujra a mostani nemesvakolatot stb...
ezt nem akarnam.
2009-10-20
18:22:35
#2801
Ha a glett lejött, gyári vakolat esetén elégséges a nedvesítés, esetleg alapozás. Nagyon jól tapadnak. Kérdés, hogy a többlet súlyt az alsó réteg elviseli-e leválás nélkül.

Ha hideget sugároz a falad, lehet hogy inkább a külső hőszigetelést kellene szorgalmaznod? Kifele is sugároz a falfűtés, vagy tennél alá hőszigetelést? Van most egyáltalán a külső falon? Nálam 38-as tégla+5 cm szigetelés ez nemigazán sugároz hideget.

Én a padlót úgy fűtöm, hogy este fűtöm fel, akkor nappal sugározza ki a hőt, este úgysem szükséges a hőleadása. De ahány ház, annyi megoldás :).
2009-10-20
06:53:19
#2792
monolit:
Szia!

tudok rola, hogy oda nem kell zart butort tenni, de igazabol ezekre a kulso falakra nem is terveztunk butorokat. max nyitott polcot.

2 alapveto ok miatt szeretnek falfutest:

1) a haz nagy reszeben padlofutes van, ami nagyon jo, ha egesz nap megy alapjaraton, de ezt megoldani ugye maceras. a falak viszont sugarozzak a hideget, foleg az ablakoknal - hiaba uj ablak, azert ott hidegebb a felulet.
radiatort nem akartunk betenni az ablak ala, igy maradt ez az egsyzeru megoldas.

2) mar nyar elejen kitargyaltuk a falhutes topicban a hutesi opciot.
tudnam alkalmazni nyaron, ha szukseges lenne klima helyett. furt kut sok vizzel rendelkezesre all.

sajnalom a glettelest es a vakolatot, de ha maskepp nem megy, ugrik...
ha a gletteles lejott, a normal vakolatra mar felkenheto a kovetkezo reteg vajon? hotagulasnal nem dobja le? nem kell ehhez valami specialis vakolo anyag/adalek?2009-10-20
06:31:20
#2790
A glettelésre nem érdemes felvinni a vakolatot. Amint megkapja a nedvességet, elválik. Munkám során párszor már megtréfált. Elvileg mélyalapozóval terhelhetővé válik.Durva csiszolóvászonnal eltávolítható a glettelés. Részvétem :).

A falfűtésnél nem sok lehetőséged van a bútorozásra, nem tudom tudsz-e róla. Ha takarják a falfelületet, kevesebb hőt adnak le.

Most mivel fűtesz? Kevés a teljesítménye hogy falfűtést szeretnél?
Biosolar Forum  =>  Fűtés - Hőleadók  =>  Falfűtéslapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14   következő »
Copyright © 2005-2017 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva