English  Deutsch
Biosolar Forum  =>  Hőszigetelés  =>  Faház utólagos szigeteléselapozz: « előző   1, 2, 3, 4   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
villam64Válasz erre
2012-09-11
08:20:36
#32952
Pásztory Zoltán Doktori (PhD) értekezés
Hőszigetelés fejlesztési lehetőségek könnyűszerkezetes faházak számára


www.kurrensfaipar.hu/dok/phd/pasztory.pdf
2012-01-24
00:55:47
Előzmény: Kovacs_Peter #23864#23885
Szia!

Sokáig írtam így kidobott a fórum, elveszett az egész. :(
A csiszolást egyszerű fúrógépbe fogott gumitárcsás csiszolóval végeztem. Az elkorhadt részt először durva 60-as csiszolóval, majd az ép részt már finom 100-150-es tárcsával csiszoltam át, hogy sima legyen a felülete. Koszos egy meló, az elején a korhadt rész úgy hull, mint a hó, belep mindent.
A festést először favédő alapozóval kell kezdeni, alaposan beáztatva a fát, majd ha megszáradt, akkor kültéri UV álló lazúrral 2-3 rétegben átfesteni.
A hullámpalát elvileg vissza lehet rakni, ha épségben sikerül leszedni, de amint Robert ajánlotta, előtte érdemes szerezni még néhány darab egyező típusú palát kiegészítésnek. A tető mérete kissé megváltozik a felrakott szigetelőanyagtól.
Cserepet a tetőszerkezet teherbírása miatt nem lehet felrakni, talán ilyen meredek tetőnél már amúgy sem lehetne. Sajnos nem túl erősek a szarufák, nagyon nem merném megterhelni. Bitumenes zsindelyhez OSB lapból alapot kell készíteni, ami szintén elég nehéz, másrészt nagyon felmelegszik a napon, nagy légrést kell alatta hagyni. Nekem a Gerárd fém cserepeslemez jönne be. Bár erősen ellenszenvezek a fém héjalással, de nagyon könnyű és erős. A Gerard cserepeslemez felülete vulkáni kőzetőrleménnyel van bevonva, ami kicsit természetesebb hatást ad, valamint a ráeső esőcseppeket szétporlasztja, ezért nem kopog olyan veszettül, mint a sima fémen. Egyetlen igazi negatívuma az ára, a legdrágábba az összes közt. Ezeknek a házaknak meg jócskán van tetőfelülete.
Az elektromos fűtésnél még alternatíva lehet az infrapanel, ami a sugárzó hőjével nagyon gyorsan melegérzetet kelt. Mivel nincs olyan forró felülete ami tüzet okozhat, ezért faházakban is biztonságosan használhatók. Sajnos nincs tapasztalatom vele, ezért nem igazán ajánlom, csak felhívom rá a figyelmedet. Talán van valakinek tapasztalata vele a fórumon.
Kovacs_PeterVálasz erre
2012-01-23
19:39:03
Előzmény: Plaszlo #23734#23864
Szia László!

A zsalugátert semmiképp sem távolítanám el, csak felújítanám (vagy felújíttatnám). Mögé meg jöhetne egy szép új erkélyfal (azt szeretném, hogy csak a felső része legyen üveg, az alsó legyen fa, belülről oda jönne majd egyszer kiegészítésként az egyik elektromos lapradiátor) az erkélyajtóval együtt. Az idei tervek közt ez szerepel, meg annyi, hogy a homlokzati részt mindenképp le akarom csiszolni, aztán egyelőre kapjon egy jó alapos felületkezelést.

Itt el tudod mondani, hogy milyen csiszológép lenne a legideálisabb?

A homlokzati kőzetgyapotos történet, plusz a tető alatti felület szigetelése a jövő év zenéje lesz szerintem. Az a gondom ezzel, hogy amellett, hogy nagyon költség- és időigényes lesz a tetőszigetelés, igazából a most rajtalévő hullám-palát sem szeretném már visszatenni, elsősorban mert egészségtelen, nomeg mert lehet, hogy sérülni fog a levételnél, másfelől méretileg sem fog stimmelni az új szigetlés miatt. Vagy ez csupán annyit jelent majd vajon, hogy némileg hosszabítani-toldani kéne a palát a legaljánál?

Egyáltalán tudsz-e megbízható, reális alternatívát a pala helyett?

Köszi:
Peti
2012-01-21
10:51:15
Előzmény: Plaszlo #23734#23744
Péter,
Találtam képet a tetőbe rágott bejáratról. A szinte a tető legtetejébe rágta, mintha tudta volna, ott a megfelelő magasság. Pont a lambéria fölött ment be. Mivel télen nem laktak itt, de az elfagyásveszély miatt 10 fokon ment a fűtés, zavartalan, kényelmes, meleg helyet talált magának ez a nyest, vagy görény. A talált ürülékmennyiségből következtetve nem átmeneti vendég volt.


A második képen szépen látszanak a szigeteletlen tetőtérben a páralecsapódás nyomai. Az élekkel párhuzamos csíkok a kicsapódott pára ázásnyomai, az első itt töltött tél után sokkal durvábbak is keletkeztek.

Az ajtók hitványságára példa, jobb híján egy plusz réteg felszerelésével próbáltam a hőszigetelést megoldani, és egyben duplaüvegessé tenni. Elég amatőr munka, egy rozzant körfűrészen és néhány kéziszerszámon kívül nem volt semmim és már november volt, közeledtek a hidegek, sietni kellett. Viszont az ajtó tette a dolgát, utána nem nedvesedett belülről a páralecsapódástól. Ahogy elkészült beköszöntött az igazi tél -10 fokos hidegekkel.


Végül nem lett olyan rossz látványban sem, és sokkal masszívabbá vált a hőszigetelésről nem is beszélve. Most munkaasztalként funkcionál, az üveges részt levágtam és kapott négy lábat, bírja a strapát.
2012-01-20
18:52:00
Előzmény: Kovacs_Peter #23730#23734
Üdv Péter!

A harmonika ajtót (zsalugátert) kár lenne eltávolítani, valamelyest betörésvédelmi funkciót lát el, valamint a hétvégi házaknál alkalmazott idióta megoldás hátrányát csillapítja, mint a nagyméretű szigeteletlen, üveges ajtók hőveszteségét. Míg az ablakok viszonylag normális, de legalább duplaüveges Teschauer rendszerűek, addig az ajtók csak dísznek vannak.
Ezeket a szimpla üveges határolókat és nyílászárónak csúfolt eszközöket mindenképp érdemes kicseréltetned rendes thermoüveges szigetelt eszközökre. A fa nyílászárók elég drágák, de ide ezek illenének. A zsalukat is érdemes lenne asztalossal felújíttatni ha nincs nagyon megroggyanva, mivel hosszabb időkre is magára hagyod a házat, legalább a leghülyébbek ne tudjanak bemenni ha nem vagytok kint. Én leszedtem az enyéimet, mert minden nap hazamegyek, de télre nem hagynám magára a házat nélküle.
A homlokzati falszerkezet felületét a nap és az időjárás elkorhasztotta, de egy mélyebb csiszolás után lefestve még használatra alkalmasnak kell lennie (csak látatlanba mondom) és erre már lehet szigetelni, lehetőleg kőzetgyapottal, a fának kell a jobb szellőzés. Én a tetőhomlokzatot borító lambériát csiszoltam át durvában és alatta már ép réteget találtam, nem kellett cserélni. Ezt fényképről eldönteni nehéz ügy, meg kellene vakargatni egy kicsit a kifogásolt részt.
A hordozható cserépkályha nekem tetszik mint megoldás, nem is olyan rég elmélkedtünk rajta a tömegkályháknál. Én is keresem a gázfüggetlen fűtési módot, illetve mint alternatívát.
A ház szigetelését lehet több részletben is elvégezni, én sem egyszerre ugrottam neki, de előtte érdemes egy határozott elképzelést felállítani a szigetelési rendszer felépítéséről és azt elvégezni, hogy összhangban legyen a tető és a falak hőszigetelése.
A tető belső szigetelése csak kényszermegoldás, erről is volt már korábban szó. Nem merem igazán ajánlani mert komoly aggályok vannak ellene (meg leszedik a fejemet érte), de én így oldottam meg azzal a reményteli jövőképpel, hogy kívülről fogom folytatni, illetve befejezni.
A lépcsőért elnézést, nem tudom miért néztem hülyének a jelenlegi tulajt.
Az egerektől most nekem is tele a hócipőm. Négy éven keresztül amikor jóval hidegebb telek voltak, elkerülték a pincét, most meg csattognak az egérfogók. Le kell zárnom a szellőzőket sűrű fémráccsal de előbb ki kell irtanom őket. A tetőmet már nekem is átrágta valamilyen ragadozó jószág és télre - amíg nem laktak benne - befészkelte magát a lambéria fölé. Még sündisznó tüskés hátának darabját is találtam a hagyatékában. A hullámpala alá könnyen be tudnak menni, ezt is érdemes lesz lezárni.

Kovacs_PeterVálasz erre
2012-01-20
18:12:11
#23730
Kedves Róbert és László!

Köszönöm a javaslatokat, nagyon hasznosnak találom őket! Szeretném leírni, hogy milyen 'ütemtervben' gondolkodom a hétvégi házat illetően, kérlek, hogy írjátok meg, hogy ez szerintetek jó e az elképzelés, vagy sem?
Itt azért előrebocsátom, hogy a ház még nincs a tulajdonomban, tehát most még csak fejben játszunk és feltételezzük, hogy az alkut és az átírást(+ügyvédi díj kifizetését)követően 1 - 1,2 M Ft marad a házra. Azt is megemlíteném, hogy habár egyértelműen a hőszigetelés és az ahhoz kapcsolódó felújítás lesz a legnagyobb mértékű ráfordítás, azért vannak más prioritások is, amikre szeretnék költeni:

Mindenekelőtt szeretnék a hálószobába egy "új" ágyat(használt ágykeret, de új matrac) és egy egyszerű, de új, kinyitható vendégágyat is, mert nem szeretnék "más" ágyába feküdni. Már az idei évben is szeretnénk vendégül látni családtagokat, barátokat, így a vendégágy beruházáson túl, szeretnék a kertbe egy kb 8 személyes filagóriát és természetesen ennek beton alapot készítenék. Fentiekre együttesen -eddigi utánajárásom és érdeklődésem alapján- kb 400 ezer Ft-ot kell szánnom.

Ezek mellett -visszakanyarodva fő témánkhoz-, László véleményével összhangban, az első feladatok egyike az alsó -kőház- szinten lévő bejárati ajtó cseréje. Erre már megvan az emberem, a saját lakásomban hosszú évek óta tökéletesen szolgáló, kb 110 kg-os, zártszelvényből készült, hihetetlenül robosztus és nagyon jól hőszigetelt ajtó készítőjét fogom felkérni. Az ajtó a három, egymástól független zárrendszert működtető mauer zárbetétekkel együtt 100 ezer forintból lesz meg. Lehet, hogy sokalljátok, de ez "egy életen át" kitart majd.

A következő tervem a középső szinten lévő kisméretű kályha cseréje lenne egy keskeny, de 140 cm magas "hordozható" cserépkályhára (Teljesítmény: 7,5 kW, Fűthető légtér: 85 m3, Füstcső kivezetés: 120 mm,Tüzelőajtó: üveges, Tűztér térfogata: 4,6 dm3, Méretek: 50 cm x 50 cm x 139 cm, Súly: 250 kg, Ára: 120 000 Ft). Ezt azért szeretném tervbe venni, mert noha belátom a Róbert által vázolt tető felőli szigetelés szükségességét, erre az idén szerintem nem lesz lehetőségem. Addig is jól jönne az általam amúgy nagyon kedvelt cserépkályha melege, amíg -kellő szigetlés híján- az "erdőt fűtöm".

Az idei tervek zárásaként a fennmaradó összegből szeretném leszigetelni és egyben felújítani a faház bejárati homlokzatát. Főleg ebben kérném a segítségeteket. A második fotón látható egy nagy felületű, egyrétegű, alul-felül teli-üveg "fal", ahová nyilvánvalóan új, hőszigetelt üvegtáblát szeretnék, a fal alsó részén pedig szükségtelennek tartom az üveget, az legyen fából kitöltve. Az üvegfalhoz záródik egy üvegezett erkélyajtó, ezt is hőszigeteltre cserélném. De mi legyen az első képen látható, vaspántokkal rögzített, elöregedett és megkorhadt harmónika-ajtóval és úgy egyáltalán a körülötte lévő, lambériás szerkezetű homlokzattal? Leszedni, lekezelni, alászigetelni, visszaszerelni? Vagy csak kicserélni szabad a faszerkezetet és az új faburkolatnak alászigetelni? Teljesen laikus és -gyanítom buta- kédésként: a terasz területét csökkentve, lehetséges lenne-e a meglévő faszerkezetre szigetelni és ráerősíteni az új homlokzati faszerkezetet?

Mindenesetre a tető felőli részt és valószínűleg a hátsó homlokzatot is jövőre hagynám és addig is gyűjtenék rá. Lehetséges, szabad ezt a folyamatot így, szakaszonként csinálni?

Utolsó naív kérdésem: Mennyire látjátok értelmét a belső tér felőli, a látszógerendák közé, a lambériára rögzített szigetelés kialakításának? Ez vajon érne valamit? Nyilván ez lenne a legkisebb szabású művelet a tető teljes levételével és külső leszigetlésével szemben.

Róbert:
A rágcsálóktól én is tartok, egy két utcával arrébb megtekintett hétvégi ház felső emeletére a tetőszerkezeten keresztül berágta magát egy nyest, vagy pele és mindent összepiszkított, szörnyű látvány volt. Úgyhogy ha eljutok egyszer a tetőszerkezet kiszellőzőihez, akkor dupla, perforált lemezeket fogok alkalmazni, az tuti.

László:
Csak annyit, hogy a kőház szintről ugyanolyan lépcső visz föl épületen belül a nappali szintre, mint a nappaliból a hálóba. Nagyon tetszik a lépcsők helytakarékos elhelyezése és ráadásul minden szint zárható.


Üdv:
Péter

2012-01-20
12:03:57
Előzmény: robert #23637#23695
Robert (és természetesen Péter),
kicsit másképp közelíteném meg a problémát. Itt most az én sorrendemet is fel kell rúgnom, mert Péter nem állandó ottlakásra tervezi a házat, de szeretné minden részét használni és pénzben sincs nagyon elengedve, mint írta.
Az alsó szintet első körben békén hagynám, vastag stabil és szép burkolatú falak. Egyedül a bejárati ajtót cserélném le hőszigetelt, erős bejáratira, ami biztonságos és szép is. Ez sem létkérdés, mert az én pinceajtóm is hasonló, bár üveges fémajtó, de valószínűleg vaslemezek között hőszigetelt.
Fontosabbnak látom a faház szigetelését megoldani, mert az télen és nyáron is sokat segít a komforton. Gyakorlatilag a falakon egy öt centis szigetelés is sokat segít, ha nem állandó ottlétre használják, szerintem ez is elég. Nekem 4-5 cm-nyi van a házon ideiglenes jelleggel (csak ne olyan ideiglenes legyen, mint a szovjet katonák állomásoztatása). Ez abból adódik, hogy az előző tulaj 4 cm-es polisztirollal szigeteltette a ház 3 oldalát a lakóépületté nyilváníttatásához. Ezt egészítettem 5 centissel a bejárati oldalon és a tető homlokzati részein. Ez a kis kiegészítés hozott havi 65 m3 megtakarítást.
Péter háza kicsit más mint az enyém, de konstrukciója, a felhasznált anyagok hasonlóak, ugyanaz a gyártó. A tető homlokzatai is nagy felületek, sokat meg lehet fogni a szigetelésével.
A tetőszerkezet másik dolog, elég vékony szarufák tartják, nagyon nem merném megterhelni. Ez az én problémám is, ha mindent felpakolnék rá szigetelésben, akkor könnyíteni kell a héjalás anyagán. Péter háza annyiban stabilabb, hogy a szarufák egészen a ház alját képező gerendákig érnek le, arra támaszkodik, nálam a falak teherbírását is bele kell kalkulálnom. Ennek a meredek tetőszerkezetnek nem kell nagy hóterhelést elbírnia, egyszerűen lecsúszik róla, ha túl sok hullik rá, így nincsenek nagy tartalékai a szerkezetnek. Egyetértek a tető szigetelésénél a külső szigetelés lenne a legcélszerűbb, de én már túl vagyok egy-két árajánlaton, nem biztos az előirányzott keretösszegbe beleférne ez a művelet.
Sokat lendítene a helyzetén, ha barátokkal tudná megoldani, mert akkor az anyagköltséget még ki lehet hozni a büdzséből, de azt is figyelembe kell venni az alapterülethez képest óriási a tetőfelület, sok szigetelőanyagot és faanyagot fogyasztana el. Már én is ott tartok tériszonyos létemre, ha a hozzávaló anyagokat meg tudnám venni, megcsinálnám magam a külső szigetelést. Nekem már csak egy réteget kellene ráhúzni, belül van már 10 cm kőzetgyapot.
Sorrendben először a tető, majd a faház oldalfalait szigetelném le, kicseréltetném az ajtókat hőszigetelt thermoüvegesre (feltéve ugyanolyan vékony vackok az övében, mint az enyémben volt). Ezután lehetne a többin gondolkozni, de a szerintem itt meg lehetne állni a célzott használatot tekintve, csak akkor lenne érdemes tovább menni, ha folyamatosan benne akarna élni.
A fűtés sem egyszerű dolog, a kő és a faház között ha jól látom nincs közvetlen belső kapcsolat, kívülről lehet csak átmenni. Ha az elképzelt légfűtési rendszert valósítaná meg, állandóan le kéne rohangálni az alsó szintre a kályhát adjusztálni, ami télen nem túl kellemes. Én maradnék a két külön kályhánál egyelőre, és ott tüzelnék, ahol huzamosabban tartózkodni szeretnék.
2012-01-19
15:15:54
Előzmény: Kovacs_Peter #23632#23637
Kovacs_Peter,

Plaszlo gyakorlatias tanácsait én biztosan nem fogom tudni überolni, végtére ő is faházban lakik.
Elfogadom azt is, hogy az egész évben minden helységet használni szeretnétek, és gondolom a ház szűkössége miatt a belső térből sem szeretnétek elveszíteni 1 m2-t sem.

Szóval, és a következőket tenném:
1.
A fő fűtést egy olyan fűtőeszközzel oldanám meg, amely légfűtére képes. A hő szállítására egyszerű 15cm átmérőjű légtechnikai csövet alkalmaznék, tehát csak egy kandalló lenne a házban, mégpedig a földszinten. A kéményt a tűzvédelmi előírások figyelembevételével javítanám.

2.
A tető héjalását lebontanám, és páratechnikai fóliával, valamint a szükséges szellőző résekkel kiegészítve két réteg kőzetgyapottal minimum 15cm vastagon szigetelném, kívülről (a gerendákat és a belső lambériát is kívülről lekezelném). Ha a meglévő héjalás (talán hullámpala) még felhasználható, akkor a környékről vásárolt/elkért azonos típussal kiegészítve, ha használhatatlan, akkor bontott cseréppel oldanám meg.
Az ereszkinyúlást meghosszabbítanám.


3.
Az ereszcsatornát meg kell csinálni, a vizet a háztól elvezetni.

4.
A fal mellett körbeásva sóderrel szivárgót építeni.

5.
A kőfal mellett kívülről körben egy sor szalmabálát helyeznék szorosan a fal mellé (külső hőszigetelés), legalább a bejárati oldalon deszkaborítással, a nyílászárók köröl spaletták kialakításával.


Nagyjából ennyi.


És még valami:
Érdeklődj a szomszédoktól, hogy sok rágcsáló él-e a környéken, vagy nyest, mert azok szeretik a szigeteléseket feldúlni. A szalmabálákat azért tartom jónak, mert könnyű cserélni. A tetőszigetelés kiszellőzőit ezért a műanyag háló helyett perforált lemezből érdemes megoldani, azon nem olyan egyszerű átjutniuk.
2012-01-19
14:32:29
Előzmény: Kovacs_Peter #23632#23633
Péter,
a képek alapján nagyon szép helyen van és ahogy elnézem igényesen rakták össze a házat is. Hangulatos kis ház, lehet szeretni a kis méretei ellenére is. A táj meg egy külön fejezet, nem csodálom, ha nem akarják túl olcsón adni.
Amikor én vettem az enyémet, már a hirdetés képei felkeltették az érdeklődésemet és az első találkozónál már beleszerettem és azóta sem bántam meg, bár nem ennyire szép helyen van, de a nagy kerttel együtt élhető kombinációt alkot.
Mindenképp csináld meg a faház részét is télállóra, több szinten könnyebb elviselni a kis méreteit, akkor már van tér és lehetőség.
Kovacs_PeterVálasz erre
2012-01-19
14:22:49
#23632
Kedves Róbert és László!

Titokban reménykedtem, hogy mindketten írni fogtok, köszönöm a gyors választ!

Róbert:
- Igen az alsó szint vastag kőfallal rendelkezik (méreteket nem tudok mondani, pontos mérésekre még nem volt lehetőségem) beton alapzaton, az alsó szint padlója hidegburkolatos.
- A második kérdésedre nem könnyű a kategorikus válasz. Nagyon szeretném a középső szintet is használni télen(ha a legfelsőt nem is), hiszen alul a konyha van egy kis étkezővel, plusz a fürdőszoba a wc-vel, viszonylag kis alapterületen. Persze meg tudnánk oldani az alsó szint kizárólagos téli használatát, de borzasztó szűkös lenne, ezért nem szeretném.

László:
- Olvastam a korábbi hozzászólásaidban, hogy neked is ilyen házad van, így nagyon köszönöm előre is, hogy felajánlottad a tapasztalatcserét, rövidesen keresni foglak!
- Igen, az ár az nagyon komoly kérdés. Nem titok, hogy a ház a Mátrában van, annak is a legtetején. A környékhez ragaszkodom, aktív túrázóként bejártam már az ország nagy részét és jól tudom, hogy a Mátra nekem örök szerelem, egészen más világ. A gond az, hogy hétvégi ház viszonylatban ez a környék nagyon magasan tartja az árakat. Az itteni árak törtrészéért tudnék ilyen, vagy akár jobb állapotú házat gyönyörű örök panorámával például a Dunakanyarban, de valahogy nem fogott meg ennyire egyetlen más vidék sem.
A lényeg, hogy az alku után, ha minden jól alakul majd, akkor körülbelül egy millió forintom marad, amit a házra költenék, de persze ebből a lehető legtöbb dologra kéne futnia.

Peti

2012-01-19
13:09:34
Előzmény: Kovacs_Peter #23614#23620
Péter.
Ilyenben élek 5 éve (az alsó kőszintet leszámítva), már túl vagyok a szigetelésen, és a tapasztalataimmal tudok segíteni.vételt, az ár a kérdés, az dönti el.
2012-01-19
12:56:28
Előzmény: Kovacs_Peter #23614#23618
Kovacs_Peter,

Mindenek előtt két kérdés:
1. Az alsó szint ugye kőből van?
2. Hajlandó lennél-e olyan kompromisszumra, hogy télen csak az alsó szintet használjátok?

Kovacs_PeterVálasz erre
2012-01-19
12:26:17
#23614
Az előző hozzászólásom alatti második képen az alsó szint látható, míg az alábbi két képen a középen elhelyezkedő "nappali", végül a felső szinten található hálószoba fala látszik!

üdv: Peti

Kovacs_PeterVálasz erre
2012-01-19
12:22:34
#23613
Tisztelt Hozzáértők!

Kissé rendhagyó, de számomra nagyon fontos kérdésben kérném a véleményeteket! Először is előrebocsátom, hogy abszolút laikus, házépítésben és szigetelésben teljesen járatlan, ám nagyon lelkes és elszánt ember vagyok.

Barátnőmmel már évekkel ezelőtt nagyon beleszerettünk a hegyvidéki életbe, és immár egy éve keressük álmaink hétvégi házát, persze a szolid anyagi lehetőségekhez mérten. Elsősorban délnyugati fekvése, kertje és a ház nagyon szimpatikus belső elrendezése miatt tervezzük, hogy az alábbi képeken szereplő, terméskő alapon álló "Tatranec" típ. csehszlovák faházat választjuk.

A ház bejárati és hátoldalán laikusként is jól látható, hogy 40 év időjárása megtette hatását a faszerkezeten. Kívülről tényleg elöregedett és valamelyest korhadt a homlokzati rész, ám a házba belépve minden teljesen száraz, nyoma sincs dohos szagnak, és a belső szerkezet stabil, tökéletesnek tűnik.

A házat elsősorban hétvégi használatra terveznénk, néha egy-egy hetes ott tartózkodásra. Ragaszkodom a téli időszakban történő használatához is. Fűtésként az alsó és középső szinten elhelyezett egy-egy fatüzelésű vaskályha csatlakozik egy közös kéményre. Ezt tervezném kiegészíteni gsm-termosztáttal távvezérelt elektromos radiátorokkal, hogy egy kicsit előfűtsem, ne jéghideg ház fogadjon egy-egy téli hétvégén.

1.) Ez ügyben kérném a szubjektív észrevételeiteket, hogy mennyire tartotok őrültségnek 2012-ben megvenni egy 1970-ben épült 40 négyzetméteres faházat, melynek a hőszigeteltsége a legjobb indulattal is nullához közeli?
2.) Ha hőszigetelésre csupán max. párszázezer forintot szeretnék majd költeni (elsősorban a látszógerendák közti belső tér felőli szigetelést látnám megvalósíthatónak + nyílászárók felújítása-cseréje), szerintetek mi lenne a megoldás, hogyan kezdjem? Persze szívem szerint az eredeti tervek alapján újjáépíttetném a teljes faszerkezetet, de ahhoz lottó ötös kéne! Sajnos még a tető levétele és külső szigetelés készítése sem jöhet szóba! Azért sem szeretnék őrült összegeket beleölni, mert tényleg alkalmi, hétvégi használat a cél!
3.) Ha elkezdenék hőszigetelni, nem indítanék-e el olyan folyamatokat, amivel tönkre tenném a belső szerkezetet (gomba, penész)? Inkább hagyjam majd meg így a belső állapotot és amit szigetelésre fordítanék, költsem áramra, tüzifára? :) Mit gondoltok?

Nagyon várom a konstruktív hozzászólásokat, véleményeket!

Köszönöm:
Peti


2011-08-02
22:55:52
Előzmény: Plaszlo #16411#16416
Kedves Robert és Plaszlo,

köszönöm, ma is tanultam valami újat :)
2011-08-02
12:48:07
Előzmény: robert #16407#16411
mzsmzs,

én is a hidegpadló mellett voksolok gyakorlati és tapasztalati okokból is. A laminált padló elég érzékeny dolog a nedvességre és a szélsőséges hőmérsékletekre. Víkendházban ez gyakran előfordulhat. Nálunk teljesen füvesített a kert, térkő járdával, magasított nagy terasszal, mégis állandóan behordjuk a homokot, akármennyire is vigyázunk. Ráadásul a kutyánk a bundájában hordja az ajtó elé a homokot, ahol kihullik belőle, így szinte kikerülhetetlen a lakásba bejutása. A laminált padló a homok csiszoló hatására idővel megkopik a fő csapásokban, járási irányokban. A jó minőségű hideg burkolat bírja a strapát és könnyű takarítani, felmosni. Nyáron a nagy melegben különösen kellemes a hűvös felülete, télen meg keveset vagytok kint nem zavar. Mi nagy szőnyeggel takarjuk le télen, akkor már nem olyan hideg.
2011-08-02
07:18:18
Előzmény: mzsmzs #16404#16407
mzsmzs,

Kívül nem tennék fóliát.

A hajópadló összehasonlíthatatlanul tartósabb, mint a laminált, de egy hétvégi házban a hidegburkolat sokkal praktikusabb. Én azt raknék le.


2011-08-01
21:45:14
Előzmény: robert #16385#16404
Kedves Robert,

köszönöm a gyors és részletes választ! Még éppen időben, hogy újra tudjuk tervezni :)

Sikerült ma kideríteni, hogy szerencsére a tető szigetelése megfelelő, így ez rendben van.

A faanyagok kezelve vannak. A fedett terasz jó ötlet!

Maradunk a belső szigetelésnél, még azon gondolkozom, hogy mivel még egy darabig nem készül el az oldaltető, lehet, hogy érdemes lenne páraáteresztő fóliát tenni a külső fal és a kőzetgyapot közé.
Igazad van, a talajpárára ki kell találni valamit.
A hajópadlónak milyen előnyei vannak a laminált padlóval szemben?
2011-08-01
00:32:30
Előzmény: mzsmzs #16383#16385
mzsmzs,

Nem érdemes bármit megvenni addig, amíg nem alakul ki a végleges terv. Tervből meg készülhet több is, amivel együtt egy-egy költségvetést is hasznos összeírni.Először elmondom, hogy milyen problémákat látok a jelenlegi kivitelezéssel:
A zsindelyt OSB-re, vagy deszkázatra szokták rakni, alátétként üvegszálerősítésű bitumenes lemezzel. A tető dőlésszöge talán 20-25 fokos lehet. Az olvadó hólé jó eséllyel kis tócsákban összegyűlik és a legkisebb hiba esetén, vagy a szögek mellett is sanszos, hogy utat talál befelé. A préselt valami (amiből a plafon készült) valószínűleg nyers MDF lap. Ez az anyag nedvesség hatására hatalmasan megduzzad, vetemedik, majd szétmállik.
A fólia helyzete szintén kérdéses. A szigetelésssel érintkezve csak páraáteresztő fóliát szabad rakni, ami fölött szellőzőréteget kell kialakítani a szabadba. Ha nem páraáteresztő fólia van a hőszigetelésre téve, akkor a szigetelőanyagban kicsapódó pára nem tud kiszáradni, a hőszigeteést lerontja, a faszerkezetet pedig megeszi a penész és a gomba. Zsindely fedés és egyszeres és kiszellőztetés esetén pedig a szigetelés fölé nem is tesznek fóliát.


Ezért ki kellene deríteni, hogy milyen anyagokból és hogy készült a tető, mert lehet, hogy minden ok.


Szerencsére nem tartózkodtok folyamatosan az épületben, ezért az lasabban telítődik párával, ha az ablak belső oldala párásodni kezd, akkor ki kell szellőztetni.


A faanyagok ugye le vannak kezelve?


Mekkora az ereszkinyúlás? A falat meg kellene védeni a csapóesőtől, például egy kis előtető építésével, így egyből kapnál egy fedett teraszt is.
Ha nem ver a falra az eső, akkor a legegyszerűbb és egyben leghasznosabb egy szőlőlugas lenne. Az védene a nyári záporok ellen, és kellemes árnyékot is biztosítana.


A képen is látható a szép hajópadló (a boldog pár mögött ), én talán megfordítanám a dolgot. Nem belülről szigetelném a falakat, ami lecsökkenti a belső teret, hanem kívülről. Nem részletezem, mert lehet, hogy nem tetszik az ötlet.

Ha a tetővel (ami a legfontosabb a házon) bármi problémát láttok, akkor egyszerűen egy második tetőt lehetne előtetőnyivel túlnyújtva fölé húzni.
Ha megbíztok a tetőben, és az ábra szerint készült, akkor azt gondolom, hogy elég is lenne a 10cm szigetelés, ami most benne van.
Az MDF lapok lefesthetők valamilyen páraátersztő vízbázisú festékkel, akkor legalább befelé megmarad némi szellőzés.

Ha a falak belső hőszigetése mellett döntötök, akkor a gerendák vastagságának megfelelő kőzetgyapotot szorítanék a közökbe. Azután a gipszkarton tábláknak megfelelő kiosztással függőlegesen gipszkarton profilokat (az nem vetemedik) erősítenék az alsó és felső gerendákhoz. A profilok közé ismét egy sor kőzetgyapot. Utána párazáró fólia és zöld gipszkarton.
Ha a vízszintes profilozás egyszerűbb lenne, akkor azt úgy kell csinálni, mint a a tetőtéri ferde síkok fedését.

A padló alatt a talajpára elleni szigetelést meg kell csinálni.
Nem tudom mennyi hangya van felétek, én szívesebben raknék le párnafákat, és közéjük perlitbetont.
A laminált parkettát pedig kicserélném hajópadlóra.


2011-07-31
21:11:58
Előzmény: robert #16382#16383
Kedves Robert,

igen, kb. kéthetente hétvégén használjuk.
fürdőzést nem tervezünk itt, főzöcskézést igen.
Ha jó lesz a szigetelés használnánk hétvégenként ősszel, talán egyszer-kétszer télen is. Áram van bekötve, ezért elektromos kandallóra vagy hősugárzóra gongoltunk.
Igen, már vettünk: gipszkartont, osb-t, Soflex tél fóliát, lépésálló hungarocellt, laminált padlót, ásványgyapotot. Ha nagyon rosszul terveztük még időben vagyunk, mert ismerőstől van, ki tudjuk cserélni.
A tetőről sajnos nem tudok több részletet, így vettünk a házat, amire emlékszem elmondásból: zsindelytető alatt fólia, üveggyapot és én gipszkartonnak hívom, de igazándiból préselt vmi papírszerű anyag.

Hogy lenne ideális szerinted?
2011-07-31
20:20:19
Előzmény: mzsmzs #16380#16382
mzsmzs,

Ezek szerint időszakos használatról van szó.

Rendszeres fürdőzést és főzőcskét is terveztek a házikóban?
A fűtési idényben is használnátok, vagy csak nyáron? Ha hidegben is ott lesztek, akkor mivel fogtok fűteni?
Megvettetek már valamilyen anyagot a hőszigeteléshez?

A tető kialakításáról egy skiccet küldhetnél. A rétegek kapcsolatára, a fólia anyagára és a rögzítésére vagyok kíváncsi. Őszintén szólva van egy olyan érzésem, hogy gond lesz a gipszkartonnal.
2011-07-31
19:38:28
#16380
Üdv Uraim,

visszaolvasva az eddigi hozzászólásokat, már van egy elképzelésem belső hőszigetelésre, kérlek javítsatok ki/erősítsetek meg, főleg a réteges sorrendjére tekintettel.

Fa hétvégi ház, egy légtér, amiben nincs fürdőszoba.

1. Tető: jelenleg zsindelyes tető, alatta fólia, üveggyapot és gipszkarton.
Terv belülről haladva: gipszkarton, soflex tél fényes oldalával a ház belseje felé, üveggyapot.

2. Oldalfal: most nincs semmi, csak a 2 cm fa oldalfal.
Terv belülről haladva: osb 10mm, soflex tél fényes oldalával befelé, üveggyapot 10cm + ide kell vmi fólia még? Akár páraáteresztő? Vagy az összenútolt fa oldalfalon nem jön be esőtől nedvesség?

3. Padló
Jelenleg 15-ös fagerendákon keresztbe hajópadló.
Terv alulról a ház belseje felé: fólia??? ide kell bármilyen fólia, hogy alulról védjük a nedvességtől a hungarocellt? lépésálló hungarocell 10cm, polifoam 3mm és laminált padló.

Köszönöm a segítségeteket!
Szép estét,
Zsolt

ui: még egy kérdés jutott eszembe: egy méterenként vannak belül az oldalfalon a tartógerendák, ha csak közéjük kerül szigetelés kitöltve a réseket, ez jelenthet párásodási/gombásodási problémát?2011-03-21
17:29:25
#13125
Róbert,Plaszló!
Köszönöm,megértettem--olvasok--,üdv,mig56
2011-03-21
13:25:41
Előzmény: robert #13118#13119
Robert,
Köszönöm a segítséged, erre gondoltam. Így még normális módon meg lehet oldani a merevítők szigetelését kinézetre is a ház arányait figyelembe véve. A kiálló részek eltérő színezésével, vagy burkolásával még érdekes hatást is el lehet érni, mintha direkt lenne.
Építész mondás: ha a hibát nem lehet eltüntetni, hangsúlyozd ki. :)
2011-03-21
12:27:50
Előzmény: Plaszlo #13117#13118
Plaszlo,

Be tudnék vinni egy egy olyan modellt is, de ennek a programnak annyira nem jó a felbontása, hogy bizton rá lehessen hagyatkozni.

Én inkább azt mondanám, ha most a falon van 5cm hőszigetelés ,és szigeteletlen hűtőbordákkal nem volt lényeges probléma, akkor még 5cm hőszigetelés a teljes felületen (falakon 10cm nő, bordákon 5cm) arányaiban inkább javít, mint ront.

Hőtőborda U=2, 10cm vastag fa 5 cm hőszigeteléssel U=0.6 (3.33)
Hőtőborda 5 cm hőszigeteléssel U=0.6, 10cm vastag fa 10 cm hőszigeteléssel U=0.4 (1.5)

Biosolar Forum  =>  Hőszigetelés  =>  Faház utólagos szigeteléselapozz: « előző   1, 2, 3, 4   következő »
Copyright © 2005-2017 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva