English  Deutsch
Biosolar Forum  =>  Hőszigetelés  =>  Faház utólagos szigeteléselapozz: 1, 2, 3, 4   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2018-08-12
15:54:14
Előzmény: villam64 #51862#51863
Nagyon rég volt bejegyzés,ezért volt a kérdés...

Sziasztok.
Ausztriába vettünk egy közel 70 éves,kétszintes 70 nm2 -es faházat,beton/kő alapokon.
Kívülről,ès a tetőteret is szigetelni szeretném.
A nyillászárók cserélve lesznek.
Fent radiátorok,lent pedig csak padlófűtés,amihez már el is kezdtük a padló felvésését.
Már közel 2 éve nem lakják a házat,belül nem fagyott el semmi,pedig elvileg szigetelés nincs a falakba.
Rétegreng kívülről befelé haladva.: 3 cm es homlokzati fa,kátrány papír,2 cm es teljes aládeszkázás,10 cm es légrés,2 cm es teljes deszkázás,kátrány papír (legalább is fekete papír valami),majd egy 0,5 cm es farost lemezhez leginkább hasonlító valami.

Belül mindenhova gipszkartont rakunk,fém szerkezettel,ebből is adódna az első kérdésem.
Jobb ha az előtét falakat szigetelés nélkül csinálom,vagy a kívülről,és belülről történő szigetelés teljesen jó lehet? Párazárót belülre(is) rakjak,vagy csak kívülre?
Illetve sok helyen látom,hogy ahogy a függőleges 10 cm es fák leérnek a betonhoz,már nem érnek hozzá a talajhoz,az évek alatt talán elkorhadtt,azt úgy gondoltam,hogy belűlről eg 40-50 cm es magasságba visszaveszem a deszkázást,és mellé lapolok ugyan olyan anyagból,ami persze már hozzáér az alaphoz,szerintetek ez így működhet?vagy jobb lenne mankónak rozsdamentes vas oszlopok,amiket akár átmenő csavarokkal rögzítek?2013-08-29
10:15:43
Előzmény: ATengeresz #41999#42067
ATengeresz,

Ortodox megoldás:
- A faház padlóját felbontod, így kényelmesen dolgozhatsz.
- A cölöpök között zsalukövekből falat húzol (a cölöpökbe bekötve), aminek természetesen a fagyhatár alatt kell indulnia nem túl komoly sávalappal.
- Kavicsfeltöltés >15cm. A zsalukő porózus, ezért a víz nem fog megállni a sóderben, de a külső talajszint kialakításánál is oda kell figyeli, hogy ne emeld meg a járda-szintet.
- Szerelőbeton ~8-10cm.
- Vízszigetelés, például duplán ragasztott bitumenes lemezzel (Onduline). Legjobb, ha a zsalukőből épített fal eddig a szintig tart, és a vízszigetelést ráfuttatod, majd a fennmaradó rést pl klinkertéglával pótolod ki.
- Lépésálló hőszigetelés ~10cm.
- Felbeton ~5-8cm.
- Burkolat.


Unortodox megoldás (ne vedd komolyan):
- A faház padlóját felbontod, és kényelmesen mozgatható mobil padlót építesz.
- Ősszel felszeded a padló-paneleket, és alatta az üreget színig feltöltöd komposzttal, ami a bomlása során egész télen melegít, egyben jó telelőhely az édibédi kis állatkáknak.
- Tavasszal ürítesz.


2013-08-29
09:42:51
#42066
A tengeresz

Javaslok egyszeru talaj nedvesseg merest, 6/4 csovet a padlo alatt leversz 80 cm re a csovel kiszedsz 1 kobdecimeter foldet, valami dobozba berakod jol megzomited es grammos merleggel pontosan megmered a sujat, majd a gazsutoben ki
izzitod a talajmintat csont szarazra, es ujra megmered pontosan, majd lehet szamolni hogy 1 m3 mennyi nedvesseget tartalmaz.
ATengereszVálasz erre
2013-08-29
08:08:30
Előzmény: fakeco #42056#42061
Átnéztem néhány ezzel foglalkozó weboldalt. A falak építését értem. Egyszerű, olcsó, nem igényel különösebb szakértelmet, remek hőszigetelő. De továbbra is azt gondolom, hogy a faház rész légáteresztő fa padlója alá még a talajpára alapos szigetelése után se raknék szalmát. Merthogy a helyiség belső párája amikor átmegy a légáteresztő padlón és a szalmán, lekondenzál a talajra terített szigetelésen, azaz alánedvesíti a szalmát. (ebben a vonatkozásban még a fújt cellulózban is bizonytalan vagyok, nem tudom mennyre nedvszívó, ennek is utána kell nézzek)Ugyanazzal a problémával szembesültünk, mint a fal belső hőszigetelésénél, csak a veszély tán még nagyobb. De nyitott vagyok ellenvéleményre, hisz hangsúlyozom azért kezdeményeztem ezt a beszélgetést, tapasztalatom kevés a tárgyban és nálam okosabbaktól akarok tanulni (ingyen).
ATengereszVálasz erre
2013-08-29
07:24:11
Előzmény: fakeco #42056#42060
Már googlizom is!
2013-08-28
20:26:33
#42056
javaslatom ; kicsit nezd at a szalma bala epiteszetet
ATengereszVálasz erre
2013-08-28
20:18:14
Előzmény: fakeco #42053#42055
1. Kösz a gratula, még nem vagyok biztos benne, hogy nem életem legnagyobb marhaságát követtem el. Pillanatnyilag úgy tűnik amire kész leszek a felújítással eladhatom és az árából befizethetem magunkat egy emeltszintű elfekvőbe. 2.Várjunk csak! Amennyire én értek hozzá, a geotextilia az valami vízáteresztő izé. Nekem a talajpárát mindenféleképpen vissza kell tartanom, mert pláne ha szalmát rakok a ház alá, az kész gomba és féregtenyészet lesz. Szóval még ha az első elképzelésem szerinti fújt cellulóz helyett szalma menne is a padló alá, azt rettenetesen körbe kell szigetelni.
2013-08-28
20:00:47
#42053
A tengeresz
Gratula az uj telekhez,mivel labakon all a keco kerdes mekkora a legres, a pallok felszedese utan lehetne geotextilt lerakni arra rapakolni a szalmabalakat ,egymashoz rogziteni szorosan kihegyezett karokkal,csirke haloval
korbekeriteni amit be lehet tapasztani , nadazni stukatort csinalni.

szalmabala meret.3o- 35 x 45-55 x 80-100 cm
az 55 cm bala hozza a passzivhaz hoszig tenyezojet
2013-08-28
09:47:43
Előzmény: ATengeresz #41999#42037
Üdv.
Kívülre a kőzetgyapotot ajánlanám, az rendesen felfekszik a ház oldalának bordázatára, kevesebb, kisebb, vagy egyáltalán semmi rés nem marad, mint a merev Heraklithnál. A kőzetgyapot jobb hangszigetelő, talán ez sem mellékes egy önmagában korlátozott hanggátlású falnál. A fakopács bármelyiket megkezdi, mert más a hangja, mint az egészséges fának, üreget sejt mögötte.

Az alsó szigetelés nem lesz egyszerű, az egér megrág mindent, ha télen védett helyet keres, nekem a pince beton aljzatát rágta ki és költözött be télre.
Lehet elvetélt ötlet, de ha a ház alját a staflifák alsó szintjén alu, vagy horganylemezzel zárod le és azt töltöd ki szigetelőanyaggal, jó eséllyel megúszod a hívatlan látogatókat. Másik tartós megoldás a betonozás lenne...
ATengereszVálasz erre
2013-08-25
19:35:25
#41999
Szervusztok. Adott egy házrész, csehszlovák "ÉVA" faház, ez 10 cm vastag panelekből van, beton tuskókon staflikra rakott 2"-os nútolt padlóval. Téliesíteni akarom, arra gondoltam, hogy a falakat kívülről vakolható kőzetgyapottal, vagy Heraklith-tal szigetelem, talán azt nem vájják ki a fakopáncsok és a páraátbocsátásban is együttműködik a fa panellel. A padló alá, annak óvatos rombolásmentes felszedése után a beton tuskók közé valami talajpára szigetelés kellene és arra talán fújt cellulóz ami teljesen kitölti a padló alatti teret, hogy se gombásodás, se féreg, se rágcsálók ne férjenek hozzá. Kérek véleményt, tanácsot nálam jártasabbaktól.
villam64Válasz erre
2012-09-11
08:20:36
#32952
Pásztory Zoltán Doktori (PhD) értekezés
Hőszigetelés fejlesztési lehetőségek könnyűszerkezetes faházak számára


www.kurrensfaipar.hu/dok/phd/pasztory.pdf
2012-01-24
00:55:47
Előzmény: Kovacs_Peter #23864#23885
Szia!

Sokáig írtam így kidobott a fórum, elveszett az egész. :(
A csiszolást egyszerű fúrógépbe fogott gumitárcsás csiszolóval végeztem. Az elkorhadt részt először durva 60-as csiszolóval, majd az ép részt már finom 100-150-es tárcsával csiszoltam át, hogy sima legyen a felülete. Koszos egy meló, az elején a korhadt rész úgy hull, mint a hó, belep mindent.
A festést először favédő alapozóval kell kezdeni, alaposan beáztatva a fát, majd ha megszáradt, akkor kültéri UV álló lazúrral 2-3 rétegben átfesteni.
A hullámpalát elvileg vissza lehet rakni, ha épségben sikerül leszedni, de amint Robert ajánlotta, előtte érdemes szerezni még néhány darab egyező típusú palát kiegészítésnek. A tető mérete kissé megváltozik a felrakott szigetelőanyagtól.
Cserepet a tetőszerkezet teherbírása miatt nem lehet felrakni, talán ilyen meredek tetőnél már amúgy sem lehetne. Sajnos nem túl erősek a szarufák, nagyon nem merném megterhelni. Bitumenes zsindelyhez OSB lapból alapot kell készíteni, ami szintén elég nehéz, másrészt nagyon felmelegszik a napon, nagy légrést kell alatta hagyni. Nekem a Gerárd fém cserepeslemez jönne be. Bár erősen ellenszenvezek a fém héjalással, de nagyon könnyű és erős. A Gerard cserepeslemez felülete vulkáni kőzetőrleménnyel van bevonva, ami kicsit természetesebb hatást ad, valamint a ráeső esőcseppeket szétporlasztja, ezért nem kopog olyan veszettül, mint a sima fémen. Egyetlen igazi negatívuma az ára, a legdrágábba az összes közt. Ezeknek a házaknak meg jócskán van tetőfelülete.
Az elektromos fűtésnél még alternatíva lehet az infrapanel, ami a sugárzó hőjével nagyon gyorsan melegérzetet kelt. Mivel nincs olyan forró felülete ami tüzet okozhat, ezért faházakban is biztonságosan használhatók. Sajnos nincs tapasztalatom vele, ezért nem igazán ajánlom, csak felhívom rá a figyelmedet. Talán van valakinek tapasztalata vele a fórumon.
Kovacs_PeterVálasz erre
2012-01-23
19:39:03
Előzmény: Plaszlo #23734#23864
Szia László!

A zsalugátert semmiképp sem távolítanám el, csak felújítanám (vagy felújíttatnám). Mögé meg jöhetne egy szép új erkélyfal (azt szeretném, hogy csak a felső része legyen üveg, az alsó legyen fa, belülről oda jönne majd egyszer kiegészítésként az egyik elektromos lapradiátor) az erkélyajtóval együtt. Az idei tervek közt ez szerepel, meg annyi, hogy a homlokzati részt mindenképp le akarom csiszolni, aztán egyelőre kapjon egy jó alapos felületkezelést.

Itt el tudod mondani, hogy milyen csiszológép lenne a legideálisabb?

A homlokzati kőzetgyapotos történet, plusz a tető alatti felület szigetelése a jövő év zenéje lesz szerintem. Az a gondom ezzel, hogy amellett, hogy nagyon költség- és időigényes lesz a tetőszigetelés, igazából a most rajtalévő hullám-palát sem szeretném már visszatenni, elsősorban mert egészségtelen, nomeg mert lehet, hogy sérülni fog a levételnél, másfelől méretileg sem fog stimmelni az új szigetlés miatt. Vagy ez csupán annyit jelent majd vajon, hogy némileg hosszabítani-toldani kéne a palát a legaljánál?

Egyáltalán tudsz-e megbízható, reális alternatívát a pala helyett?

Köszi:
Peti
2012-01-21
10:51:15
Előzmény: Plaszlo #23734#23744
Péter,
Találtam képet a tetőbe rágott bejáratról. A szinte a tető legtetejébe rágta, mintha tudta volna, ott a megfelelő magasság. Pont a lambéria fölött ment be. Mivel télen nem laktak itt, de az elfagyásveszély miatt 10 fokon ment a fűtés, zavartalan, kényelmes, meleg helyet talált magának ez a nyest, vagy görény. A talált ürülékmennyiségből következtetve nem átmeneti vendég volt.


A második képen szépen látszanak a szigeteletlen tetőtérben a páralecsapódás nyomai. Az élekkel párhuzamos csíkok a kicsapódott pára ázásnyomai, az első itt töltött tél után sokkal durvábbak is keletkeztek.

Az ajtók hitványságára példa, jobb híján egy plusz réteg felszerelésével próbáltam a hőszigetelést megoldani, és egyben duplaüvegessé tenni. Elég amatőr munka, egy rozzant körfűrészen és néhány kéziszerszámon kívül nem volt semmim és már november volt, közeledtek a hidegek, sietni kellett. Viszont az ajtó tette a dolgát, utána nem nedvesedett belülről a páralecsapódástól. Ahogy elkészült beköszöntött az igazi tél -10 fokos hidegekkel.


Végül nem lett olyan rossz látványban sem, és sokkal masszívabbá vált a hőszigetelésről nem is beszélve. Most munkaasztalként funkcionál, az üveges részt levágtam és kapott négy lábat, bírja a strapát.
2012-01-20
18:52:00
Előzmény: Kovacs_Peter #23730#23734
Üdv Péter!

A harmonika ajtót (zsalugátert) kár lenne eltávolítani, valamelyest betörésvédelmi funkciót lát el, valamint a hétvégi házaknál alkalmazott idióta megoldás hátrányát csillapítja, mint a nagyméretű szigeteletlen, üveges ajtók hőveszteségét. Míg az ablakok viszonylag normális, de legalább duplaüveges Teschauer rendszerűek, addig az ajtók csak dísznek vannak.
Ezeket a szimpla üveges határolókat és nyílászárónak csúfolt eszközöket mindenképp érdemes kicseréltetned rendes thermoüveges szigetelt eszközökre. A fa nyílászárók elég drágák, de ide ezek illenének. A zsalukat is érdemes lenne asztalossal felújíttatni ha nincs nagyon megroggyanva, mivel hosszabb időkre is magára hagyod a házat, legalább a leghülyébbek ne tudjanak bemenni ha nem vagytok kint. Én leszedtem az enyéimet, mert minden nap hazamegyek, de télre nem hagynám magára a házat nélküle.
A homlokzati falszerkezet felületét a nap és az időjárás elkorhasztotta, de egy mélyebb csiszolás után lefestve még használatra alkalmasnak kell lennie (csak látatlanba mondom) és erre már lehet szigetelni, lehetőleg kőzetgyapottal, a fának kell a jobb szellőzés. Én a tetőhomlokzatot borító lambériát csiszoltam át durvában és alatta már ép réteget találtam, nem kellett cserélni. Ezt fényképről eldönteni nehéz ügy, meg kellene vakargatni egy kicsit a kifogásolt részt.
A hordozható cserépkályha nekem tetszik mint megoldás, nem is olyan rég elmélkedtünk rajta a tömegkályháknál. Én is keresem a gázfüggetlen fűtési módot, illetve mint alternatívát.
A ház szigetelését lehet több részletben is elvégezni, én sem egyszerre ugrottam neki, de előtte érdemes egy határozott elképzelést felállítani a szigetelési rendszer felépítéséről és azt elvégezni, hogy összhangban legyen a tető és a falak hőszigetelése.
A tető belső szigetelése csak kényszermegoldás, erről is volt már korábban szó. Nem merem igazán ajánlani mert komoly aggályok vannak ellene (meg leszedik a fejemet érte), de én így oldottam meg azzal a reményteli jövőképpel, hogy kívülről fogom folytatni, illetve befejezni.
A lépcsőért elnézést, nem tudom miért néztem hülyének a jelenlegi tulajt.
Az egerektől most nekem is tele a hócipőm. Négy éven keresztül amikor jóval hidegebb telek voltak, elkerülték a pincét, most meg csattognak az egérfogók. Le kell zárnom a szellőzőket sűrű fémráccsal de előbb ki kell irtanom őket. A tetőmet már nekem is átrágta valamilyen ragadozó jószág és télre - amíg nem laktak benne - befészkelte magát a lambéria fölé. Még sündisznó tüskés hátának darabját is találtam a hagyatékában. A hullámpala alá könnyen be tudnak menni, ezt is érdemes lesz lezárni.

Kovacs_PeterVálasz erre
2012-01-20
18:12:11
#23730
Kedves Róbert és László!

Köszönöm a javaslatokat, nagyon hasznosnak találom őket! Szeretném leírni, hogy milyen 'ütemtervben' gondolkodom a hétvégi házat illetően, kérlek, hogy írjátok meg, hogy ez szerintetek jó e az elképzelés, vagy sem?
Itt azért előrebocsátom, hogy a ház még nincs a tulajdonomban, tehát most még csak fejben játszunk és feltételezzük, hogy az alkut és az átírást(+ügyvédi díj kifizetését)követően 1 - 1,2 M Ft marad a házra. Azt is megemlíteném, hogy habár egyértelműen a hőszigetelés és az ahhoz kapcsolódó felújítás lesz a legnagyobb mértékű ráfordítás, azért vannak más prioritások is, amikre szeretnék költeni:

Mindenekelőtt szeretnék a hálószobába egy "új" ágyat(használt ágykeret, de új matrac) és egy egyszerű, de új, kinyitható vendégágyat is, mert nem szeretnék "más" ágyába feküdni. Már az idei évben is szeretnénk vendégül látni családtagokat, barátokat, így a vendégágy beruházáson túl, szeretnék a kertbe egy kb 8 személyes filagóriát és természetesen ennek beton alapot készítenék. Fentiekre együttesen -eddigi utánajárásom és érdeklődésem alapján- kb 400 ezer Ft-ot kell szánnom.

Ezek mellett -visszakanyarodva fő témánkhoz-, László véleményével összhangban, az első feladatok egyike az alsó -kőház- szinten lévő bejárati ajtó cseréje. Erre már megvan az emberem, a saját lakásomban hosszú évek óta tökéletesen szolgáló, kb 110 kg-os, zártszelvényből készült, hihetetlenül robosztus és nagyon jól hőszigetelt ajtó készítőjét fogom felkérni. Az ajtó a három, egymástól független zárrendszert működtető mauer zárbetétekkel együtt 100 ezer forintból lesz meg. Lehet, hogy sokalljátok, de ez "egy életen át" kitart majd.

A következő tervem a középső szinten lévő kisméretű kályha cseréje lenne egy keskeny, de 140 cm magas "hordozható" cserépkályhára (Teljesítmény: 7,5 kW, Fűthető légtér: 85 m3, Füstcső kivezetés: 120 mm,Tüzelőajtó: üveges, Tűztér térfogata: 4,6 dm3, Méretek: 50 cm x 50 cm x 139 cm, Súly: 250 kg, Ára: 120 000 Ft). Ezt azért szeretném tervbe venni, mert noha belátom a Róbert által vázolt tető felőli szigetelés szükségességét, erre az idén szerintem nem lesz lehetőségem. Addig is jól jönne az általam amúgy nagyon kedvelt cserépkályha melege, amíg -kellő szigetlés híján- az "erdőt fűtöm".

Az idei tervek zárásaként a fennmaradó összegből szeretném leszigetelni és egyben felújítani a faház bejárati homlokzatát. Főleg ebben kérném a segítségeteket. A második fotón látható egy nagy felületű, egyrétegű, alul-felül teli-üveg "fal", ahová nyilvánvalóan új, hőszigetelt üvegtáblát szeretnék, a fal alsó részén pedig szükségtelennek tartom az üveget, az legyen fából kitöltve. Az üvegfalhoz záródik egy üvegezett erkélyajtó, ezt is hőszigeteltre cserélném. De mi legyen az első képen látható, vaspántokkal rögzített, elöregedett és megkorhadt harmónika-ajtóval és úgy egyáltalán a körülötte lévő, lambériás szerkezetű homlokzattal? Leszedni, lekezelni, alászigetelni, visszaszerelni? Vagy csak kicserélni szabad a faszerkezetet és az új faburkolatnak alászigetelni? Teljesen laikus és -gyanítom buta- kédésként: a terasz területét csökkentve, lehetséges lenne-e a meglévő faszerkezetre szigetelni és ráerősíteni az új homlokzati faszerkezetet?

Mindenesetre a tető felőli részt és valószínűleg a hátsó homlokzatot is jövőre hagynám és addig is gyűjtenék rá. Lehetséges, szabad ezt a folyamatot így, szakaszonként csinálni?

Utolsó naív kérdésem: Mennyire látjátok értelmét a belső tér felőli, a látszógerendák közé, a lambériára rögzített szigetelés kialakításának? Ez vajon érne valamit? Nyilván ez lenne a legkisebb szabású művelet a tető teljes levételével és külső leszigetlésével szemben.

Róbert:
A rágcsálóktól én is tartok, egy két utcával arrébb megtekintett hétvégi ház felső emeletére a tetőszerkezeten keresztül berágta magát egy nyest, vagy pele és mindent összepiszkított, szörnyű látvány volt. Úgyhogy ha eljutok egyszer a tetőszerkezet kiszellőzőihez, akkor dupla, perforált lemezeket fogok alkalmazni, az tuti.

László:
Csak annyit, hogy a kőház szintről ugyanolyan lépcső visz föl épületen belül a nappali szintre, mint a nappaliból a hálóba. Nagyon tetszik a lépcsők helytakarékos elhelyezése és ráadásul minden szint zárható.


Üdv:
Péter

2012-01-20
12:03:57
Előzmény: robert #23637#23695
Robert (és természetesen Péter),
kicsit másképp közelíteném meg a problémát. Itt most az én sorrendemet is fel kell rúgnom, mert Péter nem állandó ottlakásra tervezi a házat, de szeretné minden részét használni és pénzben sincs nagyon elengedve, mint írta.
Az alsó szintet első körben békén hagynám, vastag stabil és szép burkolatú falak. Egyedül a bejárati ajtót cserélném le hőszigetelt, erős bejáratira, ami biztonságos és szép is. Ez sem létkérdés, mert az én pinceajtóm is hasonló, bár üveges fémajtó, de valószínűleg vaslemezek között hőszigetelt.
Fontosabbnak látom a faház szigetelését megoldani, mert az télen és nyáron is sokat segít a komforton. Gyakorlatilag a falakon egy öt centis szigetelés is sokat segít, ha nem állandó ottlétre használják, szerintem ez is elég. Nekem 4-5 cm-nyi van a házon ideiglenes jelleggel (csak ne olyan ideiglenes legyen, mint a szovjet katonák állomásoztatása). Ez abból adódik, hogy az előző tulaj 4 cm-es polisztirollal szigeteltette a ház 3 oldalát a lakóépületté nyilváníttatásához. Ezt egészítettem 5 centissel a bejárati oldalon és a tető homlokzati részein. Ez a kis kiegészítés hozott havi 65 m3 megtakarítást.
Péter háza kicsit más mint az enyém, de konstrukciója, a felhasznált anyagok hasonlóak, ugyanaz a gyártó. A tető homlokzatai is nagy felületek, sokat meg lehet fogni a szigetelésével.
A tetőszerkezet másik dolog, elég vékony szarufák tartják, nagyon nem merném megterhelni. Ez az én problémám is, ha mindent felpakolnék rá szigetelésben, akkor könnyíteni kell a héjalás anyagán. Péter háza annyiban stabilabb, hogy a szarufák egészen a ház alját képező gerendákig érnek le, arra támaszkodik, nálam a falak teherbírását is bele kell kalkulálnom. Ennek a meredek tetőszerkezetnek nem kell nagy hóterhelést elbírnia, egyszerűen lecsúszik róla, ha túl sok hullik rá, így nincsenek nagy tartalékai a szerkezetnek. Egyetértek a tető szigetelésénél a külső szigetelés lenne a legcélszerűbb, de én már túl vagyok egy-két árajánlaton, nem biztos az előirányzott keretösszegbe beleférne ez a művelet.
Sokat lendítene a helyzetén, ha barátokkal tudná megoldani, mert akkor az anyagköltséget még ki lehet hozni a büdzséből, de azt is figyelembe kell venni az alapterülethez képest óriási a tetőfelület, sok szigetelőanyagot és faanyagot fogyasztana el. Már én is ott tartok tériszonyos létemre, ha a hozzávaló anyagokat meg tudnám venni, megcsinálnám magam a külső szigetelést. Nekem már csak egy réteget kellene ráhúzni, belül van már 10 cm kőzetgyapot.
Sorrendben először a tető, majd a faház oldalfalait szigetelném le, kicseréltetném az ajtókat hőszigetelt thermoüvegesre (feltéve ugyanolyan vékony vackok az övében, mint az enyémben volt). Ezután lehetne a többin gondolkozni, de a szerintem itt meg lehetne állni a célzott használatot tekintve, csak akkor lenne érdemes tovább menni, ha folyamatosan benne akarna élni.
A fűtés sem egyszerű dolog, a kő és a faház között ha jól látom nincs közvetlen belső kapcsolat, kívülről lehet csak átmenni. Ha az elképzelt légfűtési rendszert valósítaná meg, állandóan le kéne rohangálni az alsó szintre a kályhát adjusztálni, ami télen nem túl kellemes. Én maradnék a két külön kályhánál egyelőre, és ott tüzelnék, ahol huzamosabban tartózkodni szeretnék.
2012-01-19
15:15:54
Előzmény: Kovacs_Peter #23632#23637
Kovacs_Peter,

Plaszlo gyakorlatias tanácsait én biztosan nem fogom tudni überolni, végtére ő is faházban lakik.
Elfogadom azt is, hogy az egész évben minden helységet használni szeretnétek, és gondolom a ház szűkössége miatt a belső térből sem szeretnétek elveszíteni 1 m2-t sem.

Szóval, és a következőket tenném:
1.
A fő fűtést egy olyan fűtőeszközzel oldanám meg, amely légfűtére képes. A hő szállítására egyszerű 15cm átmérőjű légtechnikai csövet alkalmaznék, tehát csak egy kandalló lenne a házban, mégpedig a földszinten. A kéményt a tűzvédelmi előírások figyelembevételével javítanám.

2.
A tető héjalását lebontanám, és páratechnikai fóliával, valamint a szükséges szellőző résekkel kiegészítve két réteg kőzetgyapottal minimum 15cm vastagon szigetelném, kívülről (a gerendákat és a belső lambériát is kívülről lekezelném). Ha a meglévő héjalás (talán hullámpala) még felhasználható, akkor a környékről vásárolt/elkért azonos típussal kiegészítve, ha használhatatlan, akkor bontott cseréppel oldanám meg.
Az ereszkinyúlást meghosszabbítanám.


3.
Az ereszcsatornát meg kell csinálni, a vizet a háztól elvezetni.

4.
A fal mellett körbeásva sóderrel szivárgót építeni.

5.
A kőfal mellett kívülről körben egy sor szalmabálát helyeznék szorosan a fal mellé (külső hőszigetelés), legalább a bejárati oldalon deszkaborítással, a nyílászárók köröl spaletták kialakításával.


Nagyjából ennyi.


És még valami:
Érdeklődj a szomszédoktól, hogy sok rágcsáló él-e a környéken, vagy nyest, mert azok szeretik a szigeteléseket feldúlni. A szalmabálákat azért tartom jónak, mert könnyű cserélni. A tetőszigetelés kiszellőzőit ezért a műanyag háló helyett perforált lemezből érdemes megoldani, azon nem olyan egyszerű átjutniuk.
2012-01-19
14:32:29
Előzmény: Kovacs_Peter #23632#23633
Péter,
a képek alapján nagyon szép helyen van és ahogy elnézem igényesen rakták össze a házat is. Hangulatos kis ház, lehet szeretni a kis méretei ellenére is. A táj meg egy külön fejezet, nem csodálom, ha nem akarják túl olcsón adni.
Amikor én vettem az enyémet, már a hirdetés képei felkeltették az érdeklődésemet és az első találkozónál már beleszerettem és azóta sem bántam meg, bár nem ennyire szép helyen van, de a nagy kerttel együtt élhető kombinációt alkot.
Mindenképp csináld meg a faház részét is télállóra, több szinten könnyebb elviselni a kis méreteit, akkor már van tér és lehetőség.
Kovacs_PeterVálasz erre
2012-01-19
14:22:49
#23632
Kedves Róbert és László!

Titokban reménykedtem, hogy mindketten írni fogtok, köszönöm a gyors választ!

Róbert:
- Igen az alsó szint vastag kőfallal rendelkezik (méreteket nem tudok mondani, pontos mérésekre még nem volt lehetőségem) beton alapzaton, az alsó szint padlója hidegburkolatos.
- A második kérdésedre nem könnyű a kategorikus válasz. Nagyon szeretném a középső szintet is használni télen(ha a legfelsőt nem is), hiszen alul a konyha van egy kis étkezővel, plusz a fürdőszoba a wc-vel, viszonylag kis alapterületen. Persze meg tudnánk oldani az alsó szint kizárólagos téli használatát, de borzasztó szűkös lenne, ezért nem szeretném.

László:
- Olvastam a korábbi hozzászólásaidban, hogy neked is ilyen házad van, így nagyon köszönöm előre is, hogy felajánlottad a tapasztalatcserét, rövidesen keresni foglak!
- Igen, az ár az nagyon komoly kérdés. Nem titok, hogy a ház a Mátrában van, annak is a legtetején. A környékhez ragaszkodom, aktív túrázóként bejártam már az ország nagy részét és jól tudom, hogy a Mátra nekem örök szerelem, egészen más világ. A gond az, hogy hétvégi ház viszonylatban ez a környék nagyon magasan tartja az árakat. Az itteni árak törtrészéért tudnék ilyen, vagy akár jobb állapotú házat gyönyörű örök panorámával például a Dunakanyarban, de valahogy nem fogott meg ennyire egyetlen más vidék sem.
A lényeg, hogy az alku után, ha minden jól alakul majd, akkor körülbelül egy millió forintom marad, amit a házra költenék, de persze ebből a lehető legtöbb dologra kéne futnia.

Peti

2012-01-19
13:09:34
Előzmény: Kovacs_Peter #23614#23620
Péter.
Ilyenben élek 5 éve (az alsó kőszintet leszámítva), már túl vagyok a szigetelésen, és a tapasztalataimmal tudok segíteni.vételt, az ár a kérdés, az dönti el.
2012-01-19
12:56:28
Előzmény: Kovacs_Peter #23614#23618
Kovacs_Peter,

Mindenek előtt két kérdés:
1. Az alsó szint ugye kőből van?
2. Hajlandó lennél-e olyan kompromisszumra, hogy télen csak az alsó szintet használjátok?

Kovacs_PeterVálasz erre
2012-01-19
12:26:17
#23614
Az előző hozzászólásom alatti második képen az alsó szint látható, míg az alábbi két képen a középen elhelyezkedő "nappali", végül a felső szinten található hálószoba fala látszik!

üdv: Peti

Kovacs_PeterVálasz erre
2012-01-19
12:22:34
#23613
Tisztelt Hozzáértők!

Kissé rendhagyó, de számomra nagyon fontos kérdésben kérném a véleményeteket! Először is előrebocsátom, hogy abszolút laikus, házépítésben és szigetelésben teljesen járatlan, ám nagyon lelkes és elszánt ember vagyok.

Barátnőmmel már évekkel ezelőtt nagyon beleszerettünk a hegyvidéki életbe, és immár egy éve keressük álmaink hétvégi házát, persze a szolid anyagi lehetőségekhez mérten. Elsősorban délnyugati fekvése, kertje és a ház nagyon szimpatikus belső elrendezése miatt tervezzük, hogy az alábbi képeken szereplő, terméskő alapon álló "Tatranec" típ. csehszlovák faházat választjuk.

A ház bejárati és hátoldalán laikusként is jól látható, hogy 40 év időjárása megtette hatását a faszerkezeten. Kívülről tényleg elöregedett és valamelyest korhadt a homlokzati rész, ám a házba belépve minden teljesen száraz, nyoma sincs dohos szagnak, és a belső szerkezet stabil, tökéletesnek tűnik.

A házat elsősorban hétvégi használatra terveznénk, néha egy-egy hetes ott tartózkodásra. Ragaszkodom a téli időszakban történő használatához is. Fűtésként az alsó és középső szinten elhelyezett egy-egy fatüzelésű vaskályha csatlakozik egy közös kéményre. Ezt tervezném kiegészíteni gsm-termosztáttal távvezérelt elektromos radiátorokkal, hogy egy kicsit előfűtsem, ne jéghideg ház fogadjon egy-egy téli hétvégén.

1.) Ez ügyben kérném a szubjektív észrevételeiteket, hogy mennyire tartotok őrültségnek 2012-ben megvenni egy 1970-ben épült 40 négyzetméteres faházat, melynek a hőszigeteltsége a legjobb indulattal is nullához közeli?
2.) Ha hőszigetelésre csupán max. párszázezer forintot szeretnék majd költeni (elsősorban a látszógerendák közti belső tér felőli szigetelést látnám megvalósíthatónak + nyílászárók felújítása-cseréje), szerintetek mi lenne a megoldás, hogyan kezdjem? Persze szívem szerint az eredeti tervek alapján újjáépíttetném a teljes faszerkezetet, de ahhoz lottó ötös kéne! Sajnos még a tető levétele és külső szigetelés készítése sem jöhet szóba! Azért sem szeretnék őrült összegeket beleölni, mert tényleg alkalmi, hétvégi használat a cél!
3.) Ha elkezdenék hőszigetelni, nem indítanék-e el olyan folyamatokat, amivel tönkre tenném a belső szerkezetet (gomba, penész)? Inkább hagyjam majd meg így a belső állapotot és amit szigetelésre fordítanék, költsem áramra, tüzifára? :) Mit gondoltok?

Nagyon várom a konstruktív hozzászólásokat, véleményeket!

Köszönöm:
Peti


2011-08-02
22:55:52
Előzmény: Plaszlo #16411#16416
Kedves Robert és Plaszlo,

köszönöm, ma is tanultam valami újat :)
Biosolar Forum  =>  Hőszigetelés  =>  Faház utólagos szigeteléselapozz: 1, 2, 3, 4   következő »
Copyright © 2005-2017 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva