English  Deutsch
Biosolar Forum  =>  Élelmiszer  =>  Kenyérlapozz: 1, 2   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2012-11-11
10:39:29
Előzmény: robert #35286#35316
robert:
nálunk is babkávéból készül a kávé de én anno a JURA-t választottam és az öreg még ma is jól szolgál, így nálunk nincs daráló.

Kipróbáltam felesbe a bl50-bl80-at. Lehet h ezt fogom használni, mert 200 forint alatti a liszt ára és a sima bl50-től jobb.
A bl80-as lisztből készült kenyér sokkal kenyeresebb, inkább hasonlít a valódi, kovászos kenyérre.
Majd még kísérletezek arányokkal, mert ennek pl jobb volt a héjja, mint a tiszta bl80-asé. De nem olyan volt az íze.
2012-11-10
09:18:30
Előzmény: grano #35284#35286
grano,

Rendszerint fél marék lenmagot tettem a kenyérbe. Egy szakember azt tanácsolta, hogy az szinte emészthetetlen egész magokat őrőlve tegyem a tésztába. Azóta kávédarálón lisztté alakítom a magokat. Az íze is intenzívebb, és a kenyér állaga is javult.
Mivel mi kávézunk, és babkávét használunk, a kávédaráló mindig kéznél van.


2012-11-10
09:00:48
Előzmény: robert #35283#35284
robert:
én is teszek olajat, de nekem inkább a liszt fajtája tűnik befolyásoló tényezőnek.
Meg a vízmennyiség.
A bl55-ös lisztből nem igazán kér a család mióta sütöttem bl80-ból. Csakhát dupla áron van a bl80.
Sajnos bl120-ast nem találtam eddig.
Valahol azt olvastam, hogy friss kukorica liszt is jót tesz a kenyérnek.
Lassan elkezdem majd a lisztkeverék készítéseket is próbálgatni.

A liszt fajták inkább azért vannak, hogy melyikben mennyi a fehérje, milyen szemcse méret, mit hagytak benne, mit nem a szemből és ezek határozzák meg a felhasználhatóságot.


2012-11-09
09:08:39
#35285
A lényeg sokszor elsikkad, vagy egyszerűen el van távolítva (lásd fehér és teljes kiőrlésű lisz).

Fehér liszt:
Energia:340 kcal
Rost:3,2 g
Kalcium:13 mg
Magnézium:22 mg
Kálium:110 mg

Teljes kiőrlésű liszt:
Energia:351 kcal
Rost:12,8 g
Ca:24 mg
Mg:114 mg
K:381 mg

2012-04-12
23:25:42
#28356
Biosolar.hu, a mértékadó fórum!
:))
2012-04-12
20:51:52
#28352
Néha azt érzem, figyelnek minket: miután kivesézünk egy témát, valahol mindig megjelenik egy cikk:

www.divany.hu/alapkonyha/2012/04/12/kenyer/
2012-04-10
14:52:22
Előzmény: Jesu #28249#28251
Jesu
Kössz a tippet, ez nagyon jól néz ki. Szerencsére pont karácsonyra kaptunk egy olyan fedeles jénai tálat, ami pont jó lesz erre, ki is próbálom hamarosan.
2012-04-10
13:22:10
Előzmény: Plaszlo #28244#28249
Nem kell mindent feltétlenül ott is megsütni. Sokat lehet nyerni vele, ha az ember csak dagasztja a gépben, majd kiveszi és sütőben, esetleg sütőzacskóban süti készre! Ez utóbbi azért is jó, mert mellette bármi mást is süthetsz, és nem "zavarja" egymást. Nem kevés energiát lehet megspórolni így! (hús+kenyér együtt, vagy süteménnyel)
Ez mellett külön fantasztikum a dagasztás nélküli kenyerek világa (DNK, így keresd!). Aki járt már délvidéken (Bosznia, Horvátország, Dalmácia) az biztos evett. Ezt csak összekeveri az ember, vár vele fél egy napot letakarva és másnap belevágja egy forró edényben a sütőbe. Fantasztikus tud lenni, és tök egyszerű.

Az a jó a kenyérben, hogy így nem lehet elunni. Nem mint a boltit.
2012-04-10
12:28:56
Előzmény: sándor #28233#28244
Sándor
Apai nagyanyám Mezőcsáton sütött olyan kenyeret, amit egy hétig ettek és még akkor sem volt rossz. Gyerekként jártunk náluk nyaranta, amikor leértünk megsütötte nagyanyám a kenyeret és azt ettük végig, ma már ilyen tényleg nincs. A mostaniak két nap múlva melegszendvicsnek jók csak.
Egyre érik bennem a gondolat egy nyitott (szaletli jellegű) nyárikonyhát építeni, kis kemencével és tűzhellyel, a nagy melegben ne a házban kelljen főzni, sütni. A kenyérsütést eltanulom az exszomszédomtól, a megépítésében is segíteni fog, neki évek óta jól működik a kemencéje. A bátyja Erdélyben elkészíti öntöttvasból a kemenceajtót és a sütő platniját (remélem még foglalkozik vele). Még télen is jó buli lehet ott sütögetni. :)

A kenyérsütő gépben készült kenyérnek tényleg más íze van, de az is finom, az egy másik kategória. Ezzel is lehet ügyeskedni és saját ízlés szerinti kenyeret sütni. Volt amikor egy adag ilyen kenyeret még langyosan a szomszédainkkal álltó helyünkben üresen megettük, annyira finom volt. Más technika, más ízek, de ez is finom.
2012-04-08
09:44:04
#28190
Előző szomszédaim Erdélyiek voltak, ők sütöttek olyan kovászos kenyeret, hogy a nyálam csorgott tőle. Építettek egy kis kemencét az udvaron és abban készült a csoda. Nyáron káposztalevelet tettek a kényér aljára, aminek az íze belesült...... olyat biztosan nem kapsz pékségben.
2012-04-07
22:00:22
Előzmény: sándor #28173#28187
Igazad van, sok maszek kenyér is katasztrofális.
Nem mondom, hogy mélységében értek a kenyér sütéshez, de tanulom!
Apósom eredeti szakmája pék és vagy 30 évig űzte is az ipart. Egy évben (sajnos csak) 3-4x süt kenyeret otthon a kemencéjében hagyományos módon. Olyankor én is igyekszem ott lenni tanulni és gyakorolni.
Pont a kényér az egyik ok, ami miatt egy kevésbé széles árukészlettel rendelkező ABC-be járunk nap mint nap egy nagyobb és közelebbi bolt helyett.


T.
2012-04-07
13:46:41
Előzmény: robert #28180#28181
Legutóbb alkatrészt kerestem egy bontóban: kenyérsütőből akartam 1 kanalas (olaj) krumplisütőt csinálni. Találtam is egy alkalmas donort, 2 keverős, nagy tárolóval. Látszólag totál egyben. Kifizettem érte valami ~2e Ft-ot.

PECHEMRE (:D), mikor otthon átnéztem, kiderült, hogy hibátlan a gép, csak nem volt türelme a vásárlónak kivárni a program indításkor lefutó 5 perces előfűtést (addig mozdulatlan!) így visszavitte, a bolt se nézte, bekerült az elektronikai bontóba.

Hány ilyen lehet évente!?

Így most van egy tartalék gépem, érintetlen. Kell is, mert a meglévő a ~12 év alatt már nagyon elhasználódott, DE még működik. Apróságok: tető zsanérok letörtek, lapát már nem leszedhető a tengelyről, párszor szimering cserés volt, stb. (Alap, hogy előszőr a lisztet bele, aztán a folyadékot a tetejébe! Erre a szervizes tanított meg!) Persze a krumplisütős project azóta is áll.

Sándor: aki komolyan használja, és nem csak havonta egyszer, az hamar rájön, hogy ez sokkal olcsóbb és sok esetben kényelmesebb, mint boltban venni.
Rengeteget lehet spórolni odafigyeléssel. Pl. ha napi rendszerességgel süt valaki, akkor kovásszal az élesztőt nagyrészt meg lehet spórolni, ami az egyik legnagyobb költség a liszt mellett.
2012-04-07
11:59:34
Előzmény: sándor #28178#28180
Sándor,

Lehet kapni kenyér-mixeket, de azokról a "szakma gyakorlásának" a második hónapjától lemondtam. A normál kenyér valóban minimum 3 óra.

A házi kenyerem olcsóbb, mint a bolti, azonos "prémium kategóriás".
A különbözet egy év alatt visszahozta a kenyérsütőgép árát.

A csirke tényleg kapirgálós, boldog jószág volt... amíg meg nem boldogult :)
A fokhagymát és paprikát mi termeljük, szinte mindenhez eszem (még mézes kenyérhez is, az ágyas pálinkáról nem is beszélve).



2012-04-07
09:38:01
Előzmény: sándor #28173#28175
Sándor,

Szerintem a házi sütésű kenyeret összetéveszted a Nescafe-val, ugyanis nem az a lényege, hogy instant kenyérporból készítsd.
Az alapanyag: különböző lisztek, víz só, élesztő, magok és egyéb ízesítők, ugyanaz, amit a kedvenc péked is használ.
Az így készült kenyér és zsemle másnapra sem válik szikkadtá, szárazzá, és még korán sem kell kelni érte.

Na megyek, és előkészítem a sütést hétvégére. Délben már avval tunkolom a csirkepaprikást.





2012-04-05
13:25:50
Előzmény: sándor #28119#28122
Előzmény:
Sándor:
Ha egy üzlet (itt egy központilag fixált árú) terméket több helyről is vásárolhat, akkor attól fog vásárolni, aki pl. naponta akár négy menetben látja el friss kenyérrel.
Az üzletben ne legyen fonnyadó kenyér délután.
Ne maradjon rajta a reggelre kapott mennyiség, délben ismét friss kenyeret vár. Miként délután a munkából hazafelé bevásárlóknak is. De a zárás előtt beeső vásárlókra is gondolva, szállítson este 6-kor még 4-5db friss kenyeret.

Egy ismerős került a helyi tecsóba, és amikor kérdeztem hogy miért szedi be délután 6-kor a még langyos kenyeret, az volt a válasz, hogy ez a déli sütés maradéka, ez már nem kelt el. Összeszedi, beviszi, hoz helyette esti sütést. A déli sütésűek reggelig a csökkentett árú polcra kerülnek. Utána megsemmisítésre.
Mivel erre kevés pékség lenne hajlandó, ezért van saját pékségük. Minőség garantálva, mennyiség és határidő saját kézben tartva. (Önellátás, szigetüzem.)


Válasz
takyka:
A sz@r "Minőség garantálva,"...
Annál silányabb kenyeret, akarom mondani kenyérnek látszó tárgyat nem tudsz vásárolni.

T.
2012-02-06
16:05:52
Előzmény: Plaszlo #24680#24682
Plaszlo,

Van ilyen fajta lisztem, de nem használom önmagában, csak más fajtákkal együtt és adok hozzá élesztőt is (a 750g-os adaghoz 12 g-ot).


2012-02-06
15:46:35
#24680
Robert,
próbáltad már a kenyérmix liszteket? Eddig semmi probléma nem volt vele, de most mind a kétszer összeesett a sütés kezdete után. Sokmagos, rozsos kenyeret akartam sütni de nem sikerült. Amikor belekevert a dagasztó kelés közben, azután még feljött majdnem az edény tetejéig, de a sütésnél összeesett, majd másnap még egyszer, asütés előtt még úgy nézett ki, ahogy kellene. A liszttel lehet gond? Már többször sütöttem ezzel a liszt márkával és eddig nagyon finom kenyereket gyártottam.
villam64Válasz erre
2012-02-05
13:37:38
Előzmény: plaszlo #12293#24624
Ha finom, akkor megadhatnád olvashatóan a receptjét.
2011-12-09
11:03:58
#21772
Mióta sütjük a kenyeret kiflit sem veszünk. Egy évvel ezelőtt 68Ft-ba került a kedvencünk, a szezám magos.
Ma a nejem "kívánós lett" és lementem kifliért. Azt hittem hanyatt esek, 115Ft-ra drágult (CBA)!

1 év alatt ennyit drágult a lósport és a vitorlázás?


2011-02-27
11:16:14
Előzmény: robert #12296#12298
Robert,
ez is igaz. Mi a száradó kenyeret melegszendvicshez szoktuk felhasználni, a megmaradt zsömléből meg zsemlemorzsa lesz. :-)
De valóban egyszerűbb néhány kiló lisztet és a hozzávalókat tárolni, csak ez a kenyér 3,5 óráig sült. Ezt csak hétvégén tudjuk időben kalkulálni (ha tejjel akarom készíteni). Néha már a frissen sülő kenyér illata is megéri, hát még a végeredmény. :-))
A keveréssel nálunk sincs baj, a kelés nem egyforma, az aljánál már túl nagy a felette lévő réteg súlya, összenyomja. Tegnap a feléig értünk el (még nem sűrűsödött össze), nemsokára kiderül, milyen lett a legalsó réteg is.
2011-02-27
11:04:52
Előzmény: plaszlo #12293#12296
plaszlo,

A sütőtér nagyon hasonlít a mi gépünkhöz, és ez egyenletesre kever, de végül is
nagyon gusztára sikerült!

A gazdaságossággal kapcsolatban:
Mi itt a cba-ban 500 forintos kenyeret vettünk. Ahol olcsón lehet jó kenyeret kapni más a számítás eredménye.

Még valami:
Mivel bármikor frisset süthetünk nem kell előre vásárolni, így nem szárad ránk egy gramm sem. Ez is spórolás.
2011-02-27
10:41:12
#12294
Itt a gépem, a magas sütőtér nem a legszerencsésebb megoldás, mivel az alja általában sokkal sűrűbb lesz, nem egyenletes az egész kenyérben.




2011-02-27
10:39:43
Előzmény: robert #11935#12293
Tegnap nagyon-nagyon finom kenyeret sikerült sütni. Az eredeti recepthez képest víz helyett tejet, és vajat adtam hozzá. Kisülve 730 grammos lett, 0.5 kg lisztkeverék és a hozzávalókkal. Ha mindent beleszámolok - liszt, tej, vaj, energia, gép ára - nekem nem tűnik megtérülő befektetésnek. Persze számolhatom úgy is, hogy már régóta meg van - legalább 6 éves -, de így is inkább a saját kenyér öröme, mint a takarékosság dominál. Egy 0,5 kilós burgonyás kenyér 200 Ft a boltban, a pékségben a hagymás, sajtos kenyér 430 Ft (itt még a megtakarítás labdába rúg).






2011-02-26
19:04:40
Előzmény: robert #11935#12277
Előkotortam a kenyérsütőgépet a pincéből. Tökmagos kenyérmix-ből próbálkozom, de némi vajjal, + víz helyett tejjel. Most keleszt a gép, de még több mint 2 óra hátra van, míg kész lesz. Kíváncsi vagyok milyen lesz, későn mentünk már nem kaptunk krumplis kenyeret a boltban.
Sajna a költözéskor elkeveredtek a tartozékai, mint a kiszedő kampó és a mérőedények. Ebből a kiszedőkampó fog a legjobban hiányozni. :((
payagyerekVálasz erre
2011-02-19
14:47:09
Előzmény: robert #11936#11941
Van már, több is! (A gázokat mérem vele.)
Csak azt nem tudom, hogy fogok-e valaha, kenyérfabrikkal bíbelődni. :-)
Biosolar Forum  =>  Élelmiszer  =>  Kenyérlapozz: 1, 2   következő »
Copyright © 2005-2017 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva