English  Deutsch
Biosolar Forum  =>  Fűtés , HMV - Problémák  =>  Tervek - Barbotlapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
villam64Válasz erre
2012-10-06
18:46:01
Előzmény: grano #33911#33913
Grano
Barbot eddig is így használta a hmv tartályt, csappal fojtva. Nem újdonság neki. Hmv mindig használ, kell neki, ez sem gond. Ha viszont erősen akar fűteni a lakás fele, akkor a hmv szivattyúd véletlenszerű beindulása annyira megszívja a kazánkört, hogy a lakás semmit nem kap. Ráadásul a 300 literes tartály hőcserélője a 30 kW-os kazánhoz annyira kicsi, hogy pillanatok alatt megforrna a kazán. Nem szabad oda véletlenszerű, felesleges hibaforrást betenni. Arra kell törekedni, hogy automatikusan, egyenletesen működjön a rendszer, beavatkozások nélkül. Minél nagyobb teljesítményű a kazán, annál jobban oda kell figyelni a feleslegre. Vagy a felesleges csapra. Én anno, ezért terveztem be a keverőszelepeket, meg a kevesebb kapcsolót. Bizonytalannak látom itt, hogy mennyi megy a puffer felé és mennyi a lakás felé. Vegyes kazánnál elsődlegesnek a lakásnak kell lennie, mert azért gyújtok be. Nem érdekel a puffer. Nem azért tüzel valaki, hogy a puffert felfűtse. Barbot nyáron is begújt, hogy hmv-je legyen. Ezt is figyelembe kell venni. Itt a spórolás és a bekötés egyszerűsége miatt nem teljesülnek pontosan ezek. A fagyott szoba is a tizedik helyen van Barbotnak. Ha kell neki, jobban kinyitja a csapot a hmv felé. Az igazi mindenhova automata keverőszelep. Meg, ha most is fojtani kell a hmv kört, akkor mit csinálsz egy betett szivattyú esetén? Akkor még jobban lefojtod? Nem logikus.
2012-10-06
18:17:01
#33912
Kérdések:

1:
A csőtermosztátot, és a szobatermosztátot (ha lesz) sorba van kötve alapesetben: amíg a csőtermosztát nem érzékeli a puffer beömlőcsonkjánál a meleget, addig fölösleges a szivattyút bekapcsolni. Ezenkivül a szobatermosztát (pl. ez:)napi hat programot, ezen belül 6 hőmérsékletet tud lekezelni, amiből gyakorlatilag csak kettő kellene (egy reggelre, és egy folyamatos üzemre, HA:

HA Nem tevődne fel a kérdés, hogy mi lesz, ha mondjuk a ház nem kér fütést (termosztát kikapcsol, megszakítja a puffernél levő csőtermosztát ellátását, amitől az annyit fog érni, mint a "Hót lón a patkó"). Mi lesz, ha a kazán meg van rakva, a huzatszabályzó mondjuk 80 fokon, és a puffer is legalább 50-60 fokos? Segítene még egy termosztát, ami bekapcsolja a radiátorkör szivattyúját, ha mondjuk a kazánhőmérséklet elérte a 80-85 fokot megoldja?

2:
Nincs szobatermosztát.
Van egy időkapcsoló,sorba kötve a csőtermosztáttal, ez a reggeli, pufferből történő fütéshez: Reggel -ha a csőtermosztát szerint meleg a puffer- bekapcsolja a radiátorkör szivattyúját.
Ezen kivül kellene valami megoldás az esetleges kazánmegfutás megakadályozására, vagyis egy termosztát, ami bekapcsolja a radiátorkör szivattyúját, ha mondjuk a kazánhőmérséklet elérte a 80-85 fokot.

Ha nem tennék visszacsapót a hmv tartályhoz, akkor a háztartásban közvetlenül (keverés nélkül) nem hasznosítható hőfelesleg egy részét (mondjuk 50 fok felett) érdemes lenne kiforgatni?

grano :
"viszont így megy a HMV-HCS kör hakell-hanem, ami a huzatszabályzó miatt kazánteljesítmény csökkenést eredményez."
Nekem ez a ha kell, ha nem hmv-hcs kör volt a kazánvédőm 2 éven keresztül. Veszteség biztosan lép fel a kéményen keresztül, de ezt csak egy füstgáz-hőmérséklet-érzékelővel+ huzatszabályzóval tudnám kezelni, arra meg most nem jut.
A 300 liter melegvizet nem szoktuk elhasználni, vagyis nagy része mindig megmaradt másnapra, nagyon gyorsan felmelegedett a hmv a kazánhőmérsékletre. Így a hmv tartályon átmenő fütésköri víz nem hűl le. A kazán szivattyúja akkor is átfordította a radiátorkörben (kb. 50m vezeték, 10 radiátor) a vizet, ha a hmv tartály 1"-os vezetéke teljesen nyitott volt. Így 3/4 részig elzárva használtam a hmv tartály körét. Ezzel nem azt akartam mondani, hogy ez így a jó, hanem hogy így működött.

Más:
Ma leszedtem, amit le tudtam a puffer csonkjaiba becsavart idomokból. Rosszul írtam Nektek, nem 5/4-es a csatlakozója, hanem 1,5"-os.
A gond: olajos a belseje. Ipari méretben ezt mivel tisztítsam?
2012-10-06
17:42:47
Előzmény: villam64 #33909#33911
villam:
viszont így megy a HMV-HCS kör hakell-hanem, ami a a huzatszabályzó miatt kazánteljesítmény csökkenést eredményez.
A térfogatáram egy része csak csőveszteségnyi hőt ad le.
A HMV kör a sajátszivattyú mellett is fojtható,egy 25-4-es vilo nem vesz el észrevehető mennyiséget, arra csak akkor van áramlás ha megy a HMV szivattyúja.
Ha meg fojtod akkor a HCS-n nem lesz elegendő térfogatáram és a fagyott szoba csak tavaszra olvad ki.
E mellett _szerintem_ összetettben az egyszivattyú rosszabb energetikai jellemzőt mutat, mert a HMV ág így állandóan terheli a főszivattyút.
villam64Válasz erre
2012-10-06
15:02:46
Előzmény: szocsmarci #33900#33909
Szocsmarci
Megint figyelmetlen vagy. Ez a szoba termosztát párhuzamosan kapcsol a csőtermosztáttal, ami azt nézi, hogy megy-e a fűtés. Nem sorba kötve, mint ahogy rajzoltátok. Ez csak a hajnali pufferhez jó. Kell a többi érzékelő, amit leírtam.
1. kazán termosztát
2. a puffernél fűtés érzékelő, mely a radiátor köri szivattyút indítja
3. a puffer termosztát a szoba időzítő termosztáttal sorba, a hajnali, radiátor köri szivattyúhoz a pufferből

E párhuzamos bekötésetek átka a bonyolultabb vezérlés.

Grano
A visszacsapót még Barbot tette be, így a fűtéskör nem keringteti ki a hmv-t. Barbot-nak erős a kazán keringtetője, tehát fojt a hmv felé. Különben külön szivattyú oda elvonná a hőt a radiátoroktól. A 300-as hmv hőcserélője rövid zár a kazánnak.
2012-10-06
12:20:45
Előzmény: szocsmarci #33888#33906
szocsmarci:
azt szeretném kérdezni, hogy a puffer elé miért tettél visszacsapot?
A fojtót értem, a HMV-HCS kör miatt, de visszacsapó minek?

Szerintem egyébként ez a legjobb felépítés.

(Mondjuk én a HMV-HCS körbe is tennék szivattyút, mert szerintem ha nagyhidegben fűteni kell akkor nem lesz elegendő a tömegáram, így h a HCS mellékkörben van és a főszivattyú sem tol vmi extrát).
2012-10-06
12:03:12
Előzmény: szocsmarci #33900#33905
Szia.
"Ez mindenképpen probléma lenne, mert termosztatikus szelepeid vannak. Azok is elzárhatnak, és akkor is baj lehet."
Még anno, mikor csak a gázkazánt használtuk,nem raktam termosztatikus szelepet a fürdőbe, illetve az egyik szobába nem vettem meg a fejet (itt a csap termosztatikus, de csak a kézi szabályzóval használjuk). Ezenkivül még van a Szüleim lakásában négy radiátor, ami nem termófejes. Tehát elméletileg nem lehet gond a radiátorkör lezárása.

"A puffered kicsi, annak a dolga lenne átvenni a felesleges hőt, és ott van még a kazán huzatszabályzója is."
Az kizárt, hogy még egy puffert meg tudjunk venni az idén. A kazán huzatszabályzója ha mondjuk 80 fokra van állítva, az elméletileg le tudja fojtani a kazánt?

"Hány szabályzód is lesz?
1. Te magad, ha hideg van, jobban megpakolod a kazánt.
3. Huzatszabályzó
3.1. Kazántermosztát
3.2. Kazánvédő szelep
4. Szobatermosztát
5. Radiátor termószelep
6. Hideg helység termosztátja

Ezen felül a puffer feletti termosztát, és hidraulikailag fontos a ferdeszelep is. Nem egy túl egyszerű rendszer, de be lehet majd állítani."

Kihagytad az egyik legbizonytalanabb tényezőt, az Oldalbordák(at). Egyszer már szinte sikerült felrobbantani a fáskazánt: hihetetlenül félelmetes volt, mikor az a nagy marha kazán remegett, és vele az épület is...

A ferdeszelep az vagy teljesen nyitva, vagy zárva lesz, nem? Már egyszer kérdeztem, hogy nem lenne-e jobb alul, a visszatérőre a radiátorkör szivattyúja, és akkor azt írtad, hogy oda is lehet szerelni. Mi történik, ha alul van, és mi, ha fölül van szerelve?

szocsmarciVálasz erre
2012-10-06
06:50:50
Előzmény: barbot #33893#33900
"Mi történik, ha én jól megrakom a kazánt, és a szobatermosztát azt mondja, hogy kösz, itt elég meleg van, és lezár a puffer utánni szivattyú? "
Ez mindenképpen probléma lenne, mert termosztatikus szelepeid vannak. Azok is elzárhatnak, és akkor is baj lehet. A puffered kicsi, annak a dolga lenne átvenni a felesleges hőt, és ott van még a kazán huzatszabályzója is.
Hány szabályzód is lesz?
1. Te magad, ha hideg van, jobban megpakolod a kazánt.
3. Huzatszabályzó
3.1. Kazántermosztát
3.2. Kazánvédő szelep
4. Szobatermosztát
5. Radiátor termószelep
6. Hideg helység termosztátja

Ezen felül a puffer feletti termosztát, és hidraulikailag fontos a ferdeszelep is. Nem egy túl egyszerű rendszer, de be lehet majd állítani.
villam64Válasz erre
2012-10-05
20:42:26
Előzmény: barbot #33896#33897
Reggeli időzítőnek jó. A többi is kell.
villam64Válasz erre
2012-10-05
19:58:09
Előzmény: barbot #33894#33895
Igen rábólintok. De elhagyod a szoba termosztátot. Hiányzik az időrelé termosztáttal a pufferhez. Össze kell hangolni a szivattyúk fokozatát.
2012-10-05
19:36:34
Előzmény: villam64 #33892#33894
Értem. Köszönöm.
Te is rábólintasz akkor a szocsmarci sokadik rajzára?


?
2012-10-05
19:34:28
Előzmény: szocsmarci #33888#33893
"Remélem gyorsan jön a tél, és nem lesz időd tovább gondolkodnod :)." Ha netalán erre fúj valami kósza szél, hát ha nem egyébért, hát ezért a mondatodért biztosan tölt valami búfelejtőt az Asszony (is). Lassan válóok (is)lesz ez a fórum(téma). :-)

Ami nagyon fontos számomra, nem kell dióda, ellenállás, meg forrasztás. Vagyis a már megvásárolt kazánvédő mellé kell még egy csőtermosztát, és egy szobatermosztát, és akkor a téma lezárva? :-))))Ezeket meg tudom venni úgy is, hogy besétálok az üzletbe (Szent Lóvé napja után), leemelik a polcról, és van egy kalibrált termosztátom, amiben az időkapcsoló is benne van...Azért vennék inkább csőtermosztátot a merülőhüvelyes helyett, mert egyszerűbb a szerelése, és nem annyira végleges.

Ha mindannyian rábólintotok, lezárhatom a téma tervezés szakaszát?
Úgyis lesz még elég bajom, amíg felépül a rendszer...Mi történik, ha én jól megrakom a kazánt, és a szobatermosztát azt mondja, hogy kösz, itt elég meleg van, és lezár a puffer utánni szivattyú? Ez este történhet meg főleg, annál is inkább, mert akkor tartalékolok reggelre...
Meg lehet oldani azt, hogy ha esetleg megfutásközeli állapotba kerül a kazán, akkor egy termosztát fölülbirálja a szobatermosztátot?

Köszönettel, barbot
villam64Válasz erre
2012-10-05
19:19:52
Előzmény: barbot #33889#33892
Ezeken a rajzokon azért kell a radiátor kör felé a szivattyúnak a kazánéval együtt mennie, mert különben kiszámíthatatlan, hogy mennyi víz áramolna a radiátorok felé a puffer helyett.
villam64Válasz erre
2012-10-05
19:02:22
Előzmény: barbot #33887#33890
Én nem elleneztem, csak próbálom értelmezni. Én a puffer hőcserélő áthidalását nem értettem. Azt hittem véletlenül maradt benn. Én azon gondoltam átvezetve a fűtő vizet, de valószínű a fojtása. Csomó radiátort kell kiszolgálnod. Tehát olyan szabályzó, levezető kell a puffer felé, ami alapból nem csökkenti az áramlást a radiátorok felé. Esetleg 2-3 hőcserélő a meleg ágon párhuzamosan kötve. De ez megint költség növelő.
2012-10-05
18:54:30
Előzmény: grano #33885#33889
Szocsmarci rajza volt valahol a fejemben, a tudása nélkül...


Visszalapoztam, és látom, hogy Ő egy szeleppel/csappal szabályozta a hőcserélővel párhuzamos ágat.
Jól értem, hogy azért kell a visszatérő fővezetékre (a puffer és a radiátorkör közé) a szivattyú, mert a kazán utánni főszivattyú nem bírja átforgatni a vizet?
Mint írtam villam64-nek is, 5letelek, hátha előkerül egy újabb gondolat, de az általatok javasolt az elfogadott...
szocsmarciVálasz erre
2012-10-05
18:49:55
Előzmény: barbot #33871#33888
Nem kellene erőltetni ezt a kapcsolást. Az új hőcserélőt hagyd el, a radiátoros kör szivattyúját pedig tedd a puffertől jobbra a főgerincbe. Remélem gyorsan jön a tél, és nem lesz időd tovább gondolkodnod :) .
Az elektromos kapcsolásról én a következő képpen gondolkodom.
1. Ha a kazán üzemel, akkor a hőt el kell vezetni, tehát a szivattyúnak mennie kell. Ezért elég egy termosztát ide pl. ilyenek : ...- vagy jó a csőtermosztát is.
2. Ha a ház kéri a meleget, akkor mennie kell a második szivattyúnak, tehát ezt a második szivattyút egy szobatermosztát vezérli. Ha hideg a fűtővíz, akkor értelemszerűen nem kell menjen a szivattyú, ezért kell egy másik termosztát, ami sorba van kötve a szobatermosztáttal. Tehát ha mindkettő termosztát "behúzott", akkor indul csak a szivattyú. Ez a második termosztát a puffer és a kimenő gerinc csatlakozásánal van. Ha nincs szobatermosztátod, akkor csak ez egyedül lenne a szekunder vezérlés.
Gondolom felmerült a kérdés, mi van, ha a puffer alja/teteje hideg, a kazánvédő szelep félállásban van, stb. A válasz egyszerű: a víz tudni fogja, merre kell mennie.
Ui.: Te az olcsó rendszerre törekedsz. De ha azt az időt, amit eltöltöttünk a segítéseddel beszorozzuk a minimálbérrel, akkor kiderülne, hogy ez egy igenis drága fűtési rendszer lesz.
2012-10-05
18:44:44
Előzmény: villam64 #33883#33887
5letelek, hátha beugrik valami gazdaságilag kisebb, egyszerübb 5let. Több szem többet lát. próbállok itt, helyben beszerezhető, összerakhatő elemekből összerakni egy rendszert, de kockáztatni sem akarok. Szóval bedobtam az 5letet, aztán ha elvetitek, marad a Ti verziótok.
2012-10-05
18:31:10
Előzmény: villam64 #33884#33886
villam:
időkapcsoló nem lenne jó?
Kajtatok, de nem lelek megfelelőt.
Ha 2-3 perces időtartamig nem kapcsol ki akkor nincs ez a vibrálás.
Néztem fég-es vezérlőt de 8e bazosik érte, pláne használtan.
2012-10-05
15:47:08
Előzmény: barbot #33871#33885
A rajzod szerint mi hajtaná át a vizet a puffertöltő hőcserélő primer oldalán?
Mert annak a hidraulikai ellenállása többszöröse annak a sima csőszakasznak amivel párhuzamos.

Még egy gondolat: ennyi párhuzamos működéshez egyszerre a kazán előtt legalább egy 25/70-es szivattyú kell szerintem.
Nem számoltam végig de a saját tapasztalataim alapján a 25/6-os nem fog elegendő térfogatáramot adni csúcsban.
villam64Válasz erre
2012-10-05
13:33:58
Előzmény: grano #33872#33884
Ez a 3000 forintos kérdés? A 100-150 Ohm-ot számoltad? Esetleg rábuherálni egy néhány száz forintos 12 V-os relét? Most nézem, 4 fok-700 ohm. függ, hogy hol dolgoztatod. www.produktinfo.conrad.com/datenblaetter/175000-199999/191253-in-01-de-Kennlinie_TOWITEK_DIFFERENZTEMP_STEUERM.pdf

Mindenképp olcsóbb megoldás kell egy 4000 forintos termékhez.
villam64Válasz erre
2012-10-05
13:29:06
Előzmény: barbot #33871#33883
Akasztás előtt végül is működik. Bár maradok az első verziómnál. Az új rendszerednél arra kell figyelned, mint régen, hogy maradjon nyitott radiátor, hogy soha ne álljon le az áramlás. Pontosan beállítani nem tudod a hőfokot, mert az függ az égés teljesítményétől. Az időzítővel sorba kell még egy puffert figyelő HK. És a puffer előtti hőcserélő bemenetének áthidalását ne felejtsd el megszakítani. Vagy csapot teszel oda? De azt meg el lehet felejteni átforgatni. Óvatosan az áthidaló csapokkal. kvs-e a hőcserélőnek is van.
2012-10-05
10:19:57
Előzmény: villam64 #33864#33872
villam
arra gondoltam h az egyik NTC szondát egy segédellenállással el lehetne tolni a hidegebb érték felé (mondjuk 10 fokkal). Ha minden igaz ez pont az egyes szonda jele lenne.
Ez viszonylag könnyen kalibrálható ck 100-150 ohmos ellenállás kell hozzá.
Üzemidőben viszont a valódi értékkel kell dolgoznia.
Ezt egy relé biztosíthatja:
www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&pid=503334
3-as relé azaz a kiemnő ágon vagy az egyik vagy a másik bejövő szál jele jelenik meg.
Mivel 250 V-os a relé, a szivattyú tápja meg tudja hajtani, pontosabban a váltást a szivattyú tápja adja.

2012-10-05
10:11:42
Előzmény: villam64 #33865#33871
Újabb 5let, de fel ne akasszatok: a puffer tetején, és alján van 1-1 1/2"-os csőcsonk. Nem lenne egyszerűbb, ha arra a két 1/2"-os csőcsonkra rákötnék egy hőcserélőt + egy szivattyút, és azon keresztül tölteném fel a puffert? A szivattyú vezérlése lenne úgy, hogy ha a radiátoroktól visszatérő hőmérséklete elérte mondjuk az 55-60 fokot, bekapcsolja a puffer-hőcserélő-pufferszivattyú kört? Így automatikusan visszavenné a radiátorokhoz előremenő víz hőmérsékletét is. A puffert le lehetne zárni egy visszacsapóval a közvetlen kazános feltöltés előll, igy nem kavarna be, nem lenne gond a radiátorkör külön szivattyúja, vezérlése.Ezenkivül ha esetleg kiesik a sz3, sz4 elektronikája, szivattyúja, vagy gond van a pufferrel, akkor is megy a fűtés.Modulárisabb lenne, minden egység élhetné többé-kevésbé a maga életét. A puffer hőkapcsolóját jóval finomabban, tágabb határok között lehetne szabályozni, mint a vtc, vagy a vta szelepeket, nem lenne gond a kvs sem.
A legnagyobb előnye meg az lenne, hogy mivel a csatlakozásokat ki lehet hagyni anélkül, hogy bekavarna a fűtés működésébe, kapnék egy hónap haladékot a következő fizuig. :-)villam64Válasz erre
2012-10-05
08:27:04
Előzmény: barbot #33860#33865
Amit felrajzoltam elektronikát, az volt az igényed. A kazán hőfokkapcsolója helyett a belinkelt conrádos kell. Mint írtam, az két funkció alapján dolgozik.
1. Figyeli, hogy az egyes érzékelő a beállított hőfoknál magasabb-e (kazán hőfok)
2. Figyeli, hogy az egyes érzékelő a kettes érzékelőnél a beállított értéknél magasabb-e (kazán-puffer különbség)
3. Amikor mindkettő teljesül a kazán szivattyút működteti
4. Van rajta kapcsoló külön működtetésre. A felszabaduló eddigi kazán kapcsoló mehet a pufferre. És az idő relé. Mivel Zsezse rajzán két szivattyú van, ezért a hajnali puffer működés miatt kell egy plusz relével szétválasztani. Ezen kívül mit akarsz megrajzolni? Ezt egy tartóra fel kell rögzíteni, és összekábelezni. 230 V-os relét lehet olcsóbban kapsz villamossági boltba. Arra is figyelni kell, hogy lehet külön kell a foglalatot megvenni.Viszont Zsezse rajzán bezavar a puffer is a radiátor körbe, amikor két szivattyú megy. Elméletileg az eco kisebb teljesítményű a kazán szivattyúnál. Ha többet szívna, akkor megszívná a hideg puffert is.
villam64Válasz erre
2012-10-05
08:19:49
Előzmény: grano #33857#33864
Ez igaz. Ezen gondolkodtam amikor a kollektor körben volt. Esetleg Takyka-t kellene megkérni, ő a nagy elektronikás. Még gondolkodom én is. Esetleg kondenzátort beiktatni. A kandallómnál viszont bevált, mert ott a hőfok gyorsan növekszik. Lehet, hogy jobb helyet kell addig is keresni az egyes szenzornak.
2012-10-05
07:28:27
Előzmény: zsezse #33830#33860
A legegyszerübb, legmegbízhatóbb elektronika kell(ene).
Alapból hagynám a mostani hőfokkapcsolót, ami a kazán szivattyúját kapcsolja be. Aztán raknék még egy ugyanilyen hőfokkapcsolót a puffer előremenőjébe, hogy bekapcsolja a radiátorkör szivattyúját.
És akkor a második hőkapcsoló mellé kell(ene) bekötni egy hőfokkapcsolót, ami a pufferből van vezérelve, illetve ugyanide egy időkapcsolót: tehát hajnali 5-6 kor, ha a puffer elég meleg, bekapcsol. És működik vagy addig, amig a pufferben lehül a viz, vagy addig, amig a kazánban nem lesz melegebb a víz. Még végig kell gondoljam...
Biosolar Forum  =>  Fűtés , HMV - Problémák  =>  Tervek - Barbotlapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30   következő »
Copyright © 2005-2017 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva