English  Deutsch
Biosolar Forum  =>  Fűtés , HMV - Problémák  =>  Tervek - Barbotlapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2012-09-29
22:16:55
Előzmény: grano #33694#33696
szia grano!
Amíg nincs szigetelés, nincs fűtés. Ősszel-tavasszal temperálni egyelőre talán jó lesz elvileg, majd meglátjuk a tapasztalatokat.
Jövőben ha sikerül, folytatom. :-)
2012-09-29
20:41:35
Előzmény: villam64 #33680#33694
barbot:
villamnak nagyon is igaza van.
Egy épületet nem szabad hagyni fagyásig kihülni.
Ha valahol a falban volt épp harmatpont, akkor a falban lévő fagyott víz kárt tehet a falban. Nem biztos h észreveszed most csak majd később.
Általában javasolt a temperálás 5 fokkal, az meg majd minden termosztáton jelölt érték is.
De Te tudod mivel bonyolítod az életed ;-)
villam64Válasz erre
2012-09-29
15:02:56
Előzmény: barbot #33677#33680
Értem, de van alacsonyabb fokozata is a termosztát fejnek. Állítható. Mondjuk 0 fokozaton 10 °C-ot tart a helyiségben, védve a fagyástól. Amikor melegebb kell feljebb állítod. Nem drága, és egyszerű.
2012-09-29
14:13:51
Előzmény: villam64 #33673#33677
Igazad van, de mint irtam, csak néha használnám. Csak alkalomszerű használatért kár melegiteni. Igy ha kell, bekapcsolom, ha meg nem kell, akkor ki.
villam64Válasz erre
2012-09-29
10:24:13
Előzmény: barbot #33671#33673
Én arra gondoltam, hogy ezt a hideg helyiséget miért nem thermo radiátor fejjel szabályozod? Nem fagy le, és nem melegszik túl.
2012-09-29
08:48:07
Előzmény: zsezse #33666#33671
csak nyugodtan, nincs harag. :-)Remélem, Ti sem utáltok ki a fórumról! :-)
Valahogy úgy vagyunk a rendszeremmel, mint ahogy Reményik írta:

"A fordító

Károli Gáspár emlékezetének

Alkotni könnyebb: a szellem szabad,
A képzelet csaponghat szerteszét,
Belekaphat a felhők üstökébe,
Felszánthatja a tenger fenekét,
Virágmaggal eget-földet bevethet,
Törvénnyé teheti a játszi kedvet,
...
Az alkotás jaj, kísértetbe is visz.
A fordítás, a fordítás - alázat.
Fordítni annyit tesz, mint meghajolni,
Fordítni annyit tesz, mint kötve lenni,
Valaki mást, nagyobbat átkarolva
Félig őt vinni, félig vele menni.
..."

Ez a hőcserélőm:
Ok, megértettem. A hőcserélőt csak fűtésre használom. :-)
A hőcserélőt, szivattyút a napkollektorhoz vettem, csak aztán villam64-el nekiláttunk áttervezni a fűtésrendszert is, mert nem volt alkalmas a napkollektor fogadására. igaza volt, van.
Viszont a fűtésrendszer korszerűsítése/feljavítása elvitte a napkollektorra szánt alapok egy részét, de megvannak az oda szánt elemek, ezért koncentrálunk most a fűtésre.

Az a helység néha nagyon kell.

A puffert ha bekötöm a 4/3"-os hőcserélőn keresztűl, és aztán a fűtésre/radiátorokra megy tovább a 32-es 5rétegű, az rendben lesz, gondolom. Valahogy úgy képzeltem, hogy a kazántól jövő 5/4-es elágazik 3/4" puffer + 32-es 5rétegű részre. A puffer 5/4-es visszatérőjét már egyből bekötöm az 5/4-es kazánvisszatérőbe, ahová becsatlakozik a 32-es 5 rétegű is.

A kazánvédő szelep szükségességéről ugyanezt mondta villam64 is, Ő győzött meg annak szükségességéről (pedig kapállóztam ellene, a költségek miatt).

A hmv tartály visszatérőjén lesz visszacsapó.
Szerintem T idommal lesz bekötve, ha igy marad. de én már azt sem tudom, fiú vagyok-e, vagy leány. :-)
2012-09-29
08:30:52
Előzmény: szocsmarci #33665#33670
"Visszacsapókat nem rajzoltam bele, de kellenek. Nem hűtheted vissza a HMV tartályt a fűtővízzel, mert a HMV elsőbbséget kell élvezzen!"
Ok. Úgy visszacsapom a hmv tartály visszatérőjét, hogy abból koldul. :-)

"Tisztára átmegyek Villámba."
Kérlek, ne bántsátok villam64-et. És engem se, hogy magas igényeimet alacsony költségvetéshez próbálom szab(at)ni. A hiba az én készülékemben van...

"Szóval rajzoltam egy Villám típusú kapcsolást, vegyük úgy, hogy Ő rajzolta Neked :)."
Köszönöm.

"A lényeg, hogy a puffer tetejébe van kötve a hőcserélő egy párhuzamos ággal, ami abban segít, hogy NE a teljes víz menjen keresztül a hőcserélőn, hanem kb a víz 4/5-öd része (80%-a). A hőcserélő primer oldalán a víz kétirányú lesz, ezért akkor is lesz áramlás, ha csak a kazán megy, vagy csak a pufferről megy a víz a ház felé. Remélhetőleg nem sokszor lesz olyan, hogy a két szivattyú egymás ellen dolgozik, és leáll a víz. Ha mindkét szivattyú megy, akkor lelassul, ami azt eredményezi, hogy csökken a hőcserélőn leadott hő, de talán itt nem baj."
A hőcserélő primer ága 3/4-es. Mért ne mehetne azon keresztül a víz egyből a pufferbe? Így nem kell annyit bogozni, egyszerűbb a csatlakozás, másfelől meg ha a külön fűtött helységben melegre van szükség, bekapcsolom a fagyállós rendszer szivattyúját, és kalap.
2012-09-28
23:53:14
Előzmény: barbot #33638#33666
barbot

ne haragudj meg ram, de kicsit olyan vagy mint az egyik rokonom.
Elhiv, hogy mondjak velemenyt az altala kitalalt rendszerrol, elmondom neki, hogy mit miert NE csinaljon, es mit HOGYAN gondoljon at, majd addig addig magyarazkodik, amig kihozza, hogy tulajdonkeppen az o altala kitalalt dolog jo es mukodokepes, es marpedig o ugy fogja csinalni! :) de akkor minek kerdez meg engem?

de tenyleg csak egy kicsit... szoval remelem nincs harag

a hocserelod nem tudom, mekkora, de gondolom minimum 20KWos, annyit nem vesznek le a radiatorok.
viszont ezek a radiatorok sem fogjak a kazanod 100 fokos hojet levenni. eleve a hocserelo sem fog tudni hirtelen atadni tobbet, mint amit tud.
raadasul a tapasztalat azt mutatja, hogy nem attol kell felni, hogy ha megtelik a puffer es meleg a lakas (bar a te esetedben ez sem lesz kizart), hanem inkabb az aramszunet a nagy gond! az ellen pedig ez nem ved.

Azt sem teljesen ertem, ha ezt a helyiseget nem hasznaljatok jelenleg (rendszeresen) de kesobb szigetelni akarod, miert olsz most bele ennyi penzt?
akkor mond azt, hogy nem futod iden, aztan annyi. megsporolod a hocserelot es 2 szivattyut.

puffer bekotes: ha a kazanodtol 5/4" cso megy el, akkor, ha ez nem tul sok plusz koltseg nyugodtan vidd 5/4-gyel a pufferhez is (a lakas fele mar nem szukseges!), de a 28 is eleg lesz.

a hmv tartaly mint kazanvedo: egy jol felepitett rendszerben ez nem lesz elegendo es nem is nyujtja azt a pontossagot, mint egy VTC, marpedig a folyamatos, egyenletes puffer tolteshez ez szukseges, es a hatekonyabb tuzeleshez is. persze ideiglenesen meg lehet elegedni ezzel is.

a szocsmarci fele ujabb rajz - velemenyem szerint - tartalmaz jo es rossz elemeket is.
jo, hogy a hmv-t most a kazan tolti, nem kulon szivattyu. rossz, hogy ebben sincs visszacsapo szelep, illetve ahogy irtad "a pufferrol is toltheto a hmv" ez az allitas nem igaz, hiszen nincs +1 szivattyu ehhez.
a masik, nem feltetlenul optimalis bekotes a puffer ket oldalrol valo 4 pontos bekotese, ez ugyanis a puffert elengedhetetlen reszeve teszi a rendszernek, egy esetleges puffer mozgatasnal nem fogsz tudni futeni (pl festes, meghibasodas, puffer csere, atalakitas), csak ha rovidre zarod a puffer helyet. mig ha T elemmel lenne bekotve, akkor csak 1-1 golyoscsap elzarasaval a puffer kiveheto lenne a rendszerbol.

szocsmarciVálasz erre
2012-09-28
22:09:19
Előzmény: barbot #33663#33665
"Az új rajzod szerint a puffer melegíteni is tudja a hmv tartály vizét, és hőt is tud elvenni belőlle. Ez tetszik, a puding próbája az evés, köszi!"
Visszacsapókat nem rajzoltam bele, de kellenek. Nem hűtheted vissza a HMV tartályt a fűtővízzel, mert a HMV elsőbbséget kell élvezzen!

Tisztára átmegyek Villámba. Remélem a padlóba nem fogok lyukat ásni egy víztartálynak, az alattunk lakók nem hinném, hogy örülnének :).
Szóval rajzoltam egy Villám típusú kapcsolást, vegyük úgy, hogy Ő rajzolta Neked :). A lényeg, hogy a puffer tetejébe van kötve a hőcserélő egy párhuzamos ággal, ami abban segít, hogy NE a teljes víz menjen keresztül a hőcserélőn, hanem kb a víz 4/5-öd része (80%-a). A hőcserélő primer oldalán a víz kétirányú lesz, ezért akkor is lesz áramlás, ha csak a kazán megy, vagy csak a pufferről megy a víz a ház felé. Remélhetőleg nem sokszor lesz olyan, hogy a két szivattyú egymás ellen dolgozik, és leáll a víz. Ha mindkét szivattyú megy, akkor lelassul, ami azt eredményezi, hogy csökken a hőcserélőn leadott hő, de talán itt nem baj.2012-09-28
21:39:06
Előzmény: szocsmarci #33661#33663
Mindenki el van havazva, főleg, hogy nagy telet jósólnak. :-)

"Az a gondom a HMV hőcserélő után kötött fagyállós rendszer hőcserélőjével, hogy a HMV tartályból kilépett víz már hűtött, a hőcserélő primer oldalára már kb 60°C víz jut, amiből 55 fok lesz, mire a radiátorokhoz kiér. El kellene gondolkodnod, hogy a rendes, fagyálló nélküli szekunder körre kötöd a rendszert, a többi radiátorral együtt."
Azt a helységet csak néha használjuk egyelőre. tehát állandóan fűteni pazarlás. Ha meg nem fűtöm, szétfagy a rendszer, azt meg nem kockáztatnám meg semmi pénzért. Félek a kockázattól, mert rengeteg munka, energia van a fűtésrendszerben, és nincs tartalékunk, ha gond lesz.
Tapasztalatom szerint a hmv tartály nagyon gyorsan átmelegszik, és aránylag gyorsan beáll a kazánhőmérsékletre. Sokszor, ha nem fürdünk, hanem csak tusolunk, még a másnapi begyújtáskor is 60 fok körül van a hmv tartály (felső 1/3-nál mért) hőmérséklete, nem hiába vállt be kazánvédőnek is...
Matekeltem magamban az esetleges alacsony hőmérsékletet, ezért van 0.8 +0.8 +1.2 méter duplaradiátor (dunaferr tipus, csak épp osztrák, kukázott)a helységben.

"Ha úgy ítéled meg, hogy kell a hőcserélő, akkor biztos nem fér bele még két szivattyú is hozzá?"
A bolháim is táncolnak, hogy csak egy ESBE szelepet kell vegyek a rajzotok szerint kettő helyett. Ha megveszem a legolcsóbb, használt szivattyút, az is 10.000 ft átszámolva. Tehát inkább megpróbállom így, aztán ha nem fog menni, akkor bekötöm szivattyúval, jövőben. (bár azt is tudom, hogy az ideiglenes dolgok a leg állandóbbak. :-))

"Az 500 literes puferre bőven elég az 1", ha bővíted, akkor is elég lesz, mert a kazánod maradni fog."
tehát akkor 1"-28-as réz. oK.

Az új rajzod szerint a puffer melegíteni is tudja a hmv tartály vizét, és hőt is tud elvenni belőlle. Ez tetszik, a puding próbája az evés, köszi!
szocsmarciVálasz erre
2012-09-28
21:18:10
Előzmény: barbot #33638#33661
Figyelem ám a fórumot, csak nincs mindig annyi időm, hogy válaszolni tudjak.
Az a gondom a HMV hőcserélő után kötött fagyállós rendszer hőcserélőjével, hogy a HMV tartályból kilépett víz már hűtött, a hőcserélő primer oldalára már kb 60°C víz jut, amiből 55 fok lesz, mire a radiátorokhoz kiér. El kellene gondolkodnod, hogy a rendes, fagyálló nélküli szekunder körre kötöd a rendszert, a többi radiátorral együtt. Esetleg 2 golyóscsappal leválasztod, ha gond van, ki tudod zárni. Nagyban megkönnyítené a helyzetet. A hőcserélő elbír egy családi házat bőven, nem kicsi, csak mint említettem a hőmérséklet lesz egy kicsit alacsony.
Ha úgy ítéled meg, hogy kell a hőcserélő, akkor biztos nem fér bele még két szivattyú is hozzá?

Az 500 literes puferre bőven elég az 1", ha bővíted, akkor is elég lesz, mert a kazánod maradni fog.

Itt egy újabb egyszerű rajz, csak Neked!!!!, másnak nem ajánlom. Körülbelül működőképes lehet.2012-09-27
21:38:17
Előzmény: zsezse #33627#33638
szia zsezse!
3 radiátor van, 2 drb dupla 80-as, és 1 drb dupla 1,20-as. Betontégla falak vannak, beton födém és padló. Ha ez télen áthül, a fagyasztó eldobhatja a diplomáját. :-) Szóval itt nem az lesz a kérdés, hogy visszahüti-e a radiátor, hanem hogy a külső hőcserélő át tud-e vinni ennyi hőt. Ez egy köztes állapot, szigetelés jövőben...

A hmv tartálynak 1"-os csonkjai vannak a 2 nm felületű hőcserélőspirálon,és ugyancsak 1" a bekötése. Ebben a felállásban (kb. 1/3-1/4-re leszabályozva ) elég volt ahoz, hogy részben átvegye a kazánvédő szelep funkcióját a hmv tartály. Ezért nem látom értelmét még egy fogyasztót/hibalehetőséget/költséget beépíteni oda egy szivattyú képében.

A lehető legtöbb elemet meghagyok a mostani rebszer-kiépítésből, tehát a kazán, hmv és puffertartály 5/4-es fővezetékre fog csatlakozni. A 300 literes hmv tartály csonkja 1", az 500 literes pufferé viszont 5/4-es. Érdemes a pufferre 5/4-es csővel menni?

2012-09-27
18:24:07
Előzmény: barbot #33594#33627
barbot:

nem szeretnelek illuziokban ringatni, de szerintem veszhutesre ez nagyon keves lesz. 1 radiator nem fog leadni olyan hirtelen annyi hot, hogy egy kazan megforrast megakadalyozd, de te tudod.

a nem-fagymentes helyet valoban csak igy tudod uzembiztosan melegiteni, ha fagyalloval feltoltod.

tovabbra is tartom, hogy szocsmarci rajza megfelelo neked erre a celra is.

a kazan - esbe - puffer kozott a leheto legnagyobb keresztmetszettel menj: minimum collossal (28as rezscso)
villam64Válasz erre
2012-09-27
09:58:25
Előzmény: barbot #33597#33600
Nálam a meleg ágon semmilyen korlátozás nincs. Felesleges. A kazán vas csövét 28-as rézzel toldottam meg, és ilyen megy korlátozás nélkül az 511 meleg, belső körére.
2012-09-27
09:46:50
Előzmény: villam64 #33596#33597
szia.
Köszi, ESBE-t rendeltem, mert kb. 8000 ft-nyi oroszlánnal olcsóbb, illetve mert ebből van 50 fokos is. A Herz-ből csak 61 fokosat árulnak itt.
Gondolom, a bekötési előirások az ESBE-re is hasonlóak, mint a Herzre. meglepő dolgokat ir itt az ásványi kenőanyagokról. Nekem a szaki ajánlotta, hogy gépzsirral kenjem be vékonyan a hmv tartály gumitömitését-ezek szerint ha leszedem, le kell töröljem. A 10%-os átfolyást izgalmas lesz beállitani, de megoldom valahogy. Csak azt nem tudom, hogy akkor milyen csővel kössem össze az előremenőt, és a visszatérőt az esbe szelepen keresztül.Elég lesz a 18-as rézcső?
2012-09-27
08:59:37
Előzmény: zsezse #33574#33594

szia
A külső hőcserélőn keresztül fütök egy 5x4-es helységet, amit csak néha-néha használok. Tehát ez egy külön kör lesz, fagyállóval feltöltve. Ezenkivül úgy gondoltam, hogy betölthetné a vészhütő szerepét is: Ennek a külön helységnek a szivattyúját vagy én kapcsolom be (mikor szükségem van rá), vagy egy csőtermosztát, amely a kazán előremenőjére lesz szerelve: ha a hőmérséklet eléri a 90 fokot, akkor bekapcsolja a szivattyúját a külön körnek. Az a helység biztosan fagypont alatt, vagy körüli hőmérsékleten van az idő nagy részében, úgyhogy lesz lehetősége visszahűteni a vizet.
orulok:)

A szocsmarci rajzán levő, hmv tartály előtt levő szivattyúra azért nincs szükségünk, mert nem pancsolunk el 300 liter meleg vizet. Visszacsapószelep már van itt, a hmv tartály visszatérőjén most is, de visszarakom.
Ma a helyi üzletben megrendeltem az esbe vtc511-et. Egy kicsi kedvezménnyel csak kb. 3000 ft-al kerül többe, mint odakint. Szerencsém volt.2012-09-26
11:04:21
Előzmény: villam64 #33575#33576
Sajnos ez már nem boldogit. Csak ma tudta volna megvenni az ismerősöm. Nem tudom, miért kell hirdetni a neten, ha nincs nekik.
villam64Válasz erre
2012-09-26
10:44:58
Előzmény: barbot #33572#33575
Az, hogy nincs raktáron, attól még általában 1 hét az átfutási idő. A nagykernek szokott lenni raktáron. Inkább az internetes vagy olcsóbb üzlet. Mondtam én is az üzletben, hogy sokkal olcsóbban láttam az interneten. Egyből csak néhány száz lett a különbség.
2012-09-26
09:49:40
Előzmény: barbot #33573#33574
barbot

orulok:)

a kulso hocserelo milyen szerepet tolt be nalad? ha elmondod, tudok valaszolni:)

a szivattyuk, ha nem is jarnak atengednek magukon valamennyi vizet. regen nekem igy volt. DE(!) ha beraksz egy keveroszelepet a puffer utan, ami ajanlott (VTA) akkor ott mar nem fog atmenni a viz, oda mindenkeppen jaro szivattyu kell a keveroszelep utan.

azt nem ertem, miert kotottel a sajat rajzodon egy hocserelot a HMV visszatero agara.

szocsmarci rajzan a HMV tartaly ele kotott kulon szivattyu azt a celt szolgalja, hogy a pufferbol kulon tudjal kivenni melegvizet a HMV fele, ha mar leegett a kazanod.
erre irtam en azt, hogy mivel eleg nagy a HMV tartalyod es kicsi a puffered, nem biztos, hogy van letjogosultsaga a dolognak (maximum az atmeneti idoben, amikor a pufferbol nem fogyasztasz melegvizet), igy ezt a szivattyut elhagyhatod, ha a puffer ele kotod be a HMV hocserelot, akkor a kazan szivattyuja ezt megoldja. (ekkor is kell egy visszacsapo szelep ide)

az ESBE VTC511 helyett nezz korbe Herz Teplomix szelepnek!
www.herz-hu.com/products.php?tmpl=product_groups&GrandParent=222
kb az oldal kozepen:
Keverőszelep a visszatérő-hőmérséklet emeléséhez
ez elvileg ugyanazt tudja, de kedvezobb aron.

ha elmondod, mire kell a hocserelo, akkor tudok segiteni a tobbiben is, de elso korben szocsmarci jol rajzolta, akarmi is az.


2012-09-26
09:15:36
Előzmény: zsezse #33557#33573
szia zsezse.
Közös nevezőre hozod a fórumot. :-) Nagyon lényeges szempont, hogy a költségek minimálisak legyenek. És ha két megvásárolandó szelepb helyett csak egyet kell megvenni, az komoly érv. Főleg, hogy nem tudják ma BPesten megvenni a szükséges kazánvédőt, és itt kell megvegyem, jóval drágábban.
Nekem is tetszik a rajz, csak épp a hőcserélőt akarom bevinni a hmv tartály után, és elhagyni róla a 2 szivattyút: a hmv tartályét, illetve a hőcserélő kazánoldali szivattyúját. Csak abban nyugtass meg, hogy a hmv, és a puffer utáni szivattyú ha nem müködik is, átenged elég vizet magán. Illetve magyarázd el, hogy müködik, és milyen vezérlés kell.

2012-09-26
09:00:31
Előzmény: szocsmarci #33555#33572
szia
nem késő a rajz, mert kb. 2 hét mulva tudok nekifogni az átépitésnek.
A puffer töltését kazánvédő szeleppel gondopltam, nem sima keverőszeleppel. A kazánvédő szelep is a visszatérőt szabályozza. Ez egy 5let volt részemről, mert tetszik a nagy áteresztőképesség.
Természetesen tudom, hogy minden fűtésrendszer egyedi, és nem minden kapcsolás működik a nagy könyv szerint. Ez a baj az én rendszeremmel is, mert szűk mozgástérben, adott lehetőségekkel, és szűkös anyagiakkal kell megoldani egy rendszert. Biztos vagyok benne, hogy mindenki a legjobb tudása szerint próbáll segiteni.
A rajzon miért kell szivattyú a hmv tartály feltöltéséhez, mikor azon még leszabályozva is átnyomja a kazán szivattyúja a vizet? Azt irtad, hogy jó a hőcserélő a hmv tartályhoz, a rajzon mégis külön körön szerepel. A rajz szerint bekötve a puffert, az hidrováltóként, vagy radiátorként működik? Az tetszik a rajzban, hogy csak egy kazánvédő szelep kell, és az adott, meglevő eszközeimmel megvalósithatom.
Ne értsd félre, nem kekeckedni akarok, de nem szakmám ez, és irtam, hogy csak 2 szivattyúm van beépitendő, és csak a kazánvédőt tudom megvásároltatni. Még azt sem biztos, hogy jó áron: ugyanis BP-en 4-5 üzletben kérdezte az ismerősöm, és sehol sincs raktáron, illetve egy helyen 30000-ért akarták adni. Az interneten hirdetett üzletekben sincs raktáron(webgáz, pf trading, stb...) És ez azt jelenti, hogy itt kell megvegyem kb. 10000 ft-al drágábban, mint ott amennyi.


villam64Válasz erre
2012-09-26
08:54:51
Előzmény: barbot #33567#33571
Én pedig az 572-esre gondoltam, mert azt hittem megmaradsz a szabályozás mellett. Árban nincs nagy különbség. Tény, hogy minden nap nem szívesen állítaná az ember, meg lehet nincs is értelme. A kazánvédő 50 foktól kezd átváltani 60 fokig. A 60 fokos visszatérő 60 fokos puffert is feltételez. Neked számít, hogy -25 fokban legyen a lakás felé fűtés. Ekkor kézi kapcsolással működtethető az sz3 szivattyú, és tovább fűthető a lakás, ha szükséges. A kézi kapcsolás áthidalóként működne az időzítőn. De túl meleg puffer esetén lehet hőfokkapcsoló is.
2012-09-26
08:24:32
Előzmény: villam64 #33553#33567
azt elfeledtem irni, hogy a puffer töltését nem sima keverőszelep, hanem egy 50 fokos kazánvédőszelep végezné.
2012-09-25
23:08:22
Előzmény: szocsmarci #33555#33557
ezt a rajzot en is ajanlom, de 3 dolog hianyzik rola (es ha fontos az indulo koltseg, akkor legalabb 1 dolog felesleges):

hianyzik: 3 darab visszacsapo szelep - hmv hocserelo elol es a ket futesi kor elol

(maganvelemeny: ami elso korben elhagyhato - ezesetben rosszul van bekotve - az a HMV szivattyu:
mivel neked kelloen nagymeretu HMV tartalyod van, (es ehhez kepest "kicsi" puffered), igy a HMV szivattyut meg tudod sporolni, ha a puffer es a kazan koze kotod, igy amikor a kazan tolti a puffert a HMVt is elkesziti.
hatrany persze, hogy a pufferrol kesobb nincs lehetoseg utantolteni.)


a kulso hocserelo szerepet nem ertem. az mihez kell?
2012-09-25
23:02:21
Előzmény: barbot #33551#33556
barbot

en vegigjartam, sot, megepitettem eleg sok rajzot, sajatot is, maset is, de a leheto legegyszerubbet valasztottam es tennem ezt most is.
feleslegesen varialod szerintem.

en nem tennek be 2 VTC szelepet sem, mert szerintem dragitja a rendszert.

egy 60 fokos VTC a kazan visszaterojen megemeli annyira a hofokot, hogy egy rendes (30+ KW) os kazan 80 fokos eloremenovel/60 fokos visszaterovel tud dolgozni (igy a pufferbe kb 75-80 fokos viz fog kerulni)
a kulcs: rendes, beallitott huzat, fustszelep, szaraz fa, hatekony eges.

neked kicsi a puffered - egyelore -, igy hamar korbe fog fordulni a viz a pufferben, igy oda kell figyelned, hogy ha a puffer alja is eleri a 75-80 fokot, a lakas pedig nem ker meleget, akkor nehogy megfusson a kazan.

a lakas oldalrol ha radiatorjaid lesznek, akkor a legegyszerubbek a termofejek.
(nem reklam, de van eladom egy jopar darab, ha kell:) most szedtem ki oket, 4 evesek)
ezek elzarjak az adott kor fele a keringest, ha mar felmelegedett a helyiseg, igy csokken a kivant terfogataram, egyre tobb viz marad majd a pufferben.
Ezt egy sima T elosztoval bekotott puffer is tudja.

ha szeretned megkimelni a csaladot a kellemetlen 80 fokos radiator felulettol, illetve szeretnel valamennyit sporolni azzal, hogy szabalyozni tudod a radiator eloremeno homersekletet, akkor egy 10e Ftos VTA szeleppel ezt megteheted a puffer es a lakas kozott. evente 1-2x allitasz rajta, amikor enyhe ido /hideg ido valtakozik, ez nem tul nagy "dolog". (persze lehet motorost is venni, csak kerdes, hogy megeri-e)

minden tovabbi elem beepitese bonyolit es dragit a rendszeren szvsz.

Biosolar Forum  =>  Fűtés , HMV - Problémák  =>  Tervek - Barbotlapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28   következő »
Copyright © 2005-2017 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva