English  Deutsch
Biosolar Forum  =>  Állatvilág  =>  Megújulók károkozása
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
payagyerekVálasz erre
2013-08-14
11:13:55
Előzmény: sándor #41787#41791
Na de hát rengeteg üvegpalota, hatalmas irodaház, toronyépület van a nagyvárosokban! Gazdagabb földrészek nagyvárosaiban meg pláne. Ott ezek, több 1000 négyzetméternyi brutális üvegfelületek!

A rengeteg talajvíz, belvíz pocsolyák, stb...
payagyerekVálasz erre
2013-08-14
09:16:26
#41784
Hortobágyi épülő madárkórház:
kép1.(A panelok ilyetén elhelyezésének más oka van.)

Másik hely, ahol épp felavatja 1 fajin gólya. Lelkesen tollászkodik, mintha semmi változás nem történt volna a tetőn. Leszálláskor nem tévesztette meg a "tükröző" felület. Jámboran ugyanoda szállt, mint előző alkalommal, mikor még napelemtelen cseréptető volt.
kép2.

Szerintem:
A napelemek tükröződése semminemű kihatással nincs az élővilágra, legfőképp a madarakra. Bár nem vagyok szakember, de a Hortobágyon is (és másutt is) igen sok tud lenni az év adott szakában a belvíz, mely kisebb-nagyobb, de erősen tükröző felületként van jelen. Ám a madarak inkább keresik ezeket. Pl. a gólya békázik.
De sorolhatnánk még a folyók, holtágak, tavak, mesterséges horgásztavak, bányatavak, stb... környékét. Ezek sokkal, de sokkal tükrözőbbek, mint a rücskös üvegű napelemek.
Én ennyivel le is zárnám.

Apropó rücskös üvegű napelem. A mosás könnyen berakhatja a rücsköket vastag vízkővel, ásványi anyagokkal, kútvízvassal. Ezen rücskök kimosása, mechanikus kikaparása (vagy a jó ég tudja) nem egyszerű feladat.
Ergo én úgy vagyok vele, hogy a fene ott eszi meg a port, madárszart és a panelmelegedést. Nem azért raktam magamnak sem, hogy örökös gondot fabrikáljak.
superpotyiVálasz erre
2011-01-13
16:34:00
#10645
Nincs nagy tapasztalom minek hogy repülnek a madarak de napokban munkaügyben sikerült beszélnem ojanal aki nagyban szerel napelemes rencert . Olaszban telepitenek napalemeket egész faluknak . Megtérülési időre 6-8 évet jósolnak . Érdeklődve kérdeztem és mértnem egyesével minden házra? Válasz: nemérimeg kicsibe épiteni és fentartani ! Sajna kishazánk igencsak roszhejenvan . Szegényekvagyunk napfényben és szélbenis . Persze vannak pontok ahova érdemes telepiteni szélturbinát, szerintem ezeket a pontokat maximálisan kikel használni.
2011-01-13
08:24:34
#10601
Én már az összes nagy ablakunkra vérmadár árnyakat ragasztottam, mert minden évben kb 10-en törik ki a nyakukat, amikor belerepülnek az égbolt tükörképébe.
Ilyenkor lehet szembesülni azzal, hogy még egy ártatlannak tűnő épület is gyilkolhat.

Az idén mondtam az asszonynak, hogy nem tisztítsa ki az ablakokat. Talán az segít.

Ha elképzelem, hány vérző orrú vakond fekhet az alapok mellett! Szerencsére nem látok le a föld alá.


Más:
A képen egy szivárgó fagyállós rendszer károkozása látható.2011-01-12
21:56:43
Előzmény: villam64 #10569#10585
Csak az ajánlót olvastam el, de az egy F***ság!

Az ilyen remélem nem használ szúnyogriasztót sem, amikor kiül nyárestén a barlangja elé a földből kikapart gumókat rágcsálni.

Naponta Járok az M1-en, ahol sok szélerőművet telepítettek. Mivel érdekel a természet és csodálom a szélkerekek műszaki megoldásait is, ezért "megfigyelés" alatt tartom a környéket. Az egerészölyvek és barátaik vígan eltermikelgetnek a szélkerekek között, roppantul nem foglalkoznak azzal a gondolattal, hogy öngyilkosságból nekirepüljenek. A vadludak a tatai öreg tóról indulván-érkezvén szintén lepottyantják jó magasról az egészet, a varjak az ácsi, mekdonaldszos kiserdőben sem fogyatkoznak, a szarkák is nyugodtan repkednek fel s alá. Nem állnak hegyekben a madártetemek a szélkerekek alatt, ellentétben az autópálya aszfaltján kilapított példányokkal, amiből napi rendszerességgel látok egy-egy példányt!

T.

villam64Válasz erre
2011-01-12
16:32:37
#10569
www.greenfo.hu/hirek/hirek_item.php?hir=26370/
Igazából nem tudom hol áll a tudományos kutató. A napelemek hatásfokán a rovarok miatt nincs mit rontani, mert kritikán aluli. Naperőművet vízpartra nem szokás telepíteni, mert a felszálló vízpára nagyban rontja a hatásfokot. A vízparti kalyibák felszámolásával a zavaró tényező is megszűnik. Örülnék neki, ha ilyen módon a szúnyogok számát lehetne csökkenteni. Az elektromos járművekre is zajgenerátort akarnak a vakok ellen, nehogy megrongálják a járműveket. Tényleg az őskor a legideálisabb.
Biosolar Forum  =>  Állatvilág  =>  Megújulók károkozása
Copyright © 2005-2017 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva