English  Deutsch
Biosolar Forum  =>  Hőszigetelés - Magastető  =>  Rétegrendlapozz: « előző   1, 2
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2010-01-22
10:32:32
#4168
Kedves Robert,

Annyit szeretnék végezetül kérdezni, hogy ha a párazárást mégis meg kell csinálni, mi a véleményed erről az egyszerűbb eljárásról:
A párazáró fóliát egyszerűen belülről felragasztani közvetlenül a stukatúros mennyezetre és ferde részekre. Ezután az egészet gipszkartonnal leburkolni.

Kösz mégegyszer a hasznos segítségedet.

Üdv: Zsolesz
2010-01-22
07:56:09
#4167
Zsolesz,

A szarufák között mindenképp ki kell bontani a szellőzőnyílást, érdemes evvel kezdeni. Aztán meglátod, hogy mennyit javul a helyzet, és ennek függvényében dönthetsz a továbbiakról.
2010-01-21
20:59:52
#4164
Kedves Robert,

Sokat segített a kép a megértésben. Azt látom, hogy a házunknál ki van töltve a szarufaköz, de hogy az csak vakolat, vagy tégla is van mögötte, az majd tavasszal kiderül.
De nagyon érdekelne az is, hogy mi a véleményed a párazárás nélküli, kiszellőztetett kőzetgyapot-szigetelésre vonatkozó koncepciómról.

Köszönettel:
Zsolesz
2010-01-21
20:34:04
#4160
Zsolesz,

"A levegő bejutása a légrésbe sajnos el lett zárva vakolással."
Vegyél egy nagy levegőt és bontsd ki az eresz alatt a vakolatot a szarufák teljes szélességében kb 5 cm-re. Kell a keresztmetszet. A gerincen a kúpcserepeket is meg kellene kicsit emelni, a rést pedig műanyag rovarhálóval lezárni.
A szellőzőcserép csak a cserép és a fólia közötti részre van hatással.A lezárást a képen látható módon megoldhatod. A perforált Lindab lemezből csíkokat kell kivágni, 45 fokos szögben visszahajtani 2 cm-t a szélén, ennél fogva a deszkázathoz lehet csavarozni, így a nyestek, verebek és darazsak hoppon maradnak.

Rétegrend RECOMMENDED

2010-01-21
20:04:12
#4158
Kedves „Gyorsreagálású-hadtest” Robert,

Nagyon köszönöm, hogy segítesz !

Egy-két kiegészítő információ:
- A padlás-födémre is fektettem kőzetgyapot lapokat párazáró fólia nélkül. Az szépen kiszellőzik (alul száraz, felül max. nyirkos), mivel a tető gerincén nincs fólia és a padláson jár a levegő rendesen.
- A ferde részeknél a szigetelés alul elég száraz (max.nyirkos), a fólia felöli oldalon viszont vizes. A levegő bejutása a légrésbe sajnos el lett zárva vakolással.

Mi a véleményed azzal kapcsolatban, ha a vakolás visszabontása helyett (hogy ne jusson be rágcsáló, meg mivel egyszerűbb is kivitelezni) szarufaközönként 1 szellőzőcserép lenne a tető aljánál beépítve, alatta pedig ki lenne vágva a (páraáteresztőre kicserélésre kerülő) fólia Ott már nem okoz gondot a porhó bejutása sem, mivel nincs alatta sem szigetelés, sem lakótér. Az alsó szellőző cserépen bejutó levegő meg a fólia alatt és felett is tovább tudna haladni a gerinc felé, ahol pedig kijut.
Koncepcióm szerint ilyen módon a szigetelés folyamatosan ki tudna szellőzni, akárcsak a padláson. A szigetelőanyagot mindenképpen kicserélném kőzetgyapotra, mely ismereteim szerint kitaszítja magából a nedvességet és nem károsodik a hatására.
Ha mindez működik, akkor a párazárás megoldásának kínjától megszabadulok + nem dunsztolódik be a tetőtér a bezárt párától.

Üdv. Zsolesz
2010-01-21
19:24:28
#4156
Zsolesz,

A cserép alatti fólia felső oldalán a kiszellőztetés a nyári meleg elszállítására, alatta a szigetelés szárítására szolgál.

A párazáró fóliát természetesen a mennyezetre is javasolom.

A stukatúr teherbírása nem annyira érdekes, ha pontosan be tudod rajzolni a szarufák helyét, és ide rögzíted a cseréplécet.
Ha nagyon tagolt a felület, akkor több a munka, és a helység mérete is csökken, cserébe nem kell bontani.

A tetőablak-mélyedésekben táblásított faanyagból lehetne kávát kialakítani, a hőszigetelés elhagyásával. A közfalak valóban megszakítanák a párazárat, de azok ugye téglából vannak?

Szerintem javulna a helyzet, de attól is függ a végeredmény, hogy milyen a jelenlegi szigetelés állapota. Amennyiben a szarufák közötti szigetelés meg van rogyva, biztosan nem érdemes elvégezni ezt a munkát.

Eszembe jutott még két dolog:
1. Biztosítva van a levegő szabad áramlása a légrésben (nyílás az eresz alatt)? Ha nem, akkor meg kellene nyitni, és a padláson is több szellőzőnyílást kellene kialakítani. Ekkor a meglévő szigetelés kiszáradhatna.

2. Biztos vagy benne, hogy a nedvesség nem a cserepeken át érkezik? Lehet, hogy ki kellene javítani a tetőt.
2010-01-21
19:00:25
#4155
Robert,

Köszönöm kedves tanácsodat.
Tehát, jó ha van kiszellőztetést biztosító légrés a fólia alatt és felett is.
A párazáró fólia belső elhelyezését (gondolom a mennyezetre is javasolnád) nem tartom olyan egyszerű kérdésnek, mint Te. Mivel a mellékelt rétegrend eltér a valós helyzettől, vissza kell kérdeznem, hogy úgy gondolod, hogy a stukatúrra (deszkázat + nádazás + vakolat) rögzítsek belülről lécvázat + gipszkartont ?
Az aggályaim:
- elbírja a stukatúr a plusz terhet egyáltalán ?
- alapterület kb 70 nm, sok a helyiség és a felület is elég tagolt
- a 45 % elég alacsonyról indul, nem szívesen vennék el még 5-10 cm-t.
- a tetőablak-mélyedésekbe nem tudnék befordulni a kiegészítő rétegekkel és a közfalaknál is megszakadna a fólia folytonossága
- ezeken túl vajon nem jelentkezne-e olyan lecsapódás, mint amilyen a falak belső szigetelésekor előfordul
Szóval félek, hogy egy csomó munka és pénz, de mivel nem lesz tökéletes, nem fog javulni a helyzet.

Üdv.: Zsolesz
2010-01-21
14:01:52
#4154
Zsolesz,

A szerkezetnek valahogy így kellene kinéznie:


Azt mondod, hogy stukatúros a ferde sík. Ha a deszkázat ok, a gerendázat ok, akkor cserépléc vázra rögzített gipszkartonnal részben pótolhatnád a hiányosságokat. A cserépléc közé táblásított kőzetgyapotot kellene szorítani, rá a párazár, majd a gipszkarton. Ez a munka egy hétvégen is elvégezhető házilag.
2010-01-21
12:08:56
#4153
Kedves Fórumozók !

Egy nemrég vásárolt kb. 20 éves ház tetőtér- és padlás-szigetelését szeretném javítani, kompromisszumokkal. Az alapvető probléma az, hogy a párazáró fólia abszolút hiányzik, a cserép alatti fólia pedig nem páraáteresztő. A belső borítás stukatúros rendszerű.
Tudom, hogy a tökéletes megoldás a visszabontás és a folytonos párazáró fólia felhelyezése lenne, de ez egy lakott házban nem vállalható, nem is beszélve az óriási költségről.
A födémen nincs gondom, az ott elhelyezett kőzetgyapot táblákon keresztül átjutó párát - mivel a gerincnél nincs fólia - az intenzív légáramlás el tudja szállítani.
A lakóteret határoló ferde tetősíknál viszont nedves a hőszigetelés külső oldala.
Egyrészt az a dilemmám, hogy ha a tökéletes párazárás nem oldható meg, segít-e valamit a részleges – szarufák közötti – fólia leterítés ? (Vagy pedig éppen ront a helyzeten, mivel ugyanannyi páramennyiség kisebb keresztmetszeten (a szarufák mentén) igyekszik átjutni, így ott több víz lesz.))
A másik nagy kérdés pedig az, hogy vajon a tetőszigetelésbe bejutó nedvesség a páraáteresztő fólián keresztül tud-e minden körülmények között (pl. télen, hidegben is) távozni.
( A szellőztető légrésnek egyébként a cserép és a fólia, vagy pedig a fólia és a szigetelés között kell-e lennie ? Én úgy gondolom, hogy a szigetelés külső felületén intenzíven kell járni a levegőnek ahhoz, hogy magával tudja ragadni a vízcseppeket.)
Olyan ötletem is van, hogy talán segítené a kiszellőzést az, ha a jobb légáramlás biztosítása céljából a páraáteresztő fólia helyi bevágása mellett, szarufaközönként 1 szellőző cserepet raknánk be a tető aljánál, a gerincnél meg adott a levegő szabad útja.)

Hálás lennék, ha a témában tapasztalatokkal rendelkezők segítenének a helyzet javításában.

Üdv: Zsolesz
2009-06-21
16:36:15
#2160
lajos,

A szellőzést semmiféleképpen ne hagyd el. A szigetelést ez tartja szárazon, és a nyári forróságot is ez vezeti ki a szabadba.
A "hiányzó" szarufavastagság a gipszkarton váz távtartóival kialakítható.

Itt van az általam javasolt rétegrend, és a két különböző dőlésszögű tetősík találkozása.Rétegrend RECOMMENDED

2009-06-21
13:52:50
#2159
Sziasztok!

Tanácsot szeretnék kérni! Egy igen öreg házat vettünk meg , a pala már ki lett cserélve bitumenes zsindelyre (alatta osb), de a "teteje" a már szinte lapos tető rész, amin egy lemez van, még a régi állapotában tündököl. Be szeretnénk építeni a tetőteret és a hőszigetelésről annyi mindent olvastam , hogy nem tudom igazából hogy lenne a jó.

A terv az hogy a lemezt leszedjük és utána a deszkákra rá fólia (párazáró-áteresztő?) arra 15 centiméter kőzetgyapot utána pár centi rés és jön az osb, zsindely, szellőzőkkel beiktatva!

Ahol pedig már ki van cserélve,azok úgymond az oldalfalak lesznek. A szarufák összesen 10 centisek. Oldalt nincsenek szellőzőrések beiktatva, tehát nem tudom hogy érdemes e hagyni rést a kőzetgyapot között és az osb lap között, mert teljesen zárt...Ha nem akkor úgy gondoltam hogy oda 10 centi aztán keresztbe még rá 5, párazáró fólia és gipszkarton!

Egy kis építő kritikát szeretnék kérni az ötletekre!:)


Biosolar Forum  =>  Hőszigetelés - Magastető  =>  Rétegrendlapozz: « előző   1, 2
Copyright © 2005-2017 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva