| Homline Forum => Fűtés => Padlófűtés | lapozz: « előző 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 következő » |
zsezse(964 eddigi hozzászólás) 2009-11-08 18:02:27 |
|---|
| farago ne aggodj, szerintem valami trivialis hiba van a rendszerben. folytassuk tovabb a hibakeresest. a visszacsapo szelep biztosan jol van beallitva ? lehet, hogy beakadt vagy nem tudom, de valami total elzarja a padlofutesed, ha a kazan felmegy 58 fokra es nem melegszik semmi. a szivattyuk elott es utan van egy golyoscsap, aminek a csapjait egy kis csavarral csavarhuzo segitsegevel tudod allitani. ezeknek a csavaroknak a csovel egyiranyba kell allnia, igy van teljesen nyitva ezeket is ellenorizd! a padloban is csak 100 metert kell megtennie a viznek (gondolj arra, amikor 1 agat engedelyeztel csak) a padlofutes nyitott rendszerrel nem tudom, mennyire mukodhet jol - ebben majd a szakik -. A zart rendszerhez vegyes kazant celszeruen hocserelokkel szoktak rakotni, vagy egyeb biztonsagi megoldasokat alkalmaznak: biztonsagi hutokor, stb nekem ugyanekkora szivattyuk dolgoznak a rendszerben, azok biztosan nem kicsik. link |
robert(3777 eddigi hozzászólás) 2009-11-08 17:59:58 |
|---|
| farago, A padlókör szivattyún van egy nagy fényes csavar. Óvatosan tekerd ki, de vigyázz, mert lehet, hogy forró víz spriccel a kezedre. A csavar alatt látszik a szivattyú forgórész tengelye, amin van egy horony. A horony és egy csavarhúzó segítségével forgasd meg a tengelyt. Lehet, hogy szorul, és ez a művelet segít rajta. Ezután rakd vissza a csavart (tömítés van alatta!), és próbáld ki. Klikk a nagyításhoz Biztosan nyitva van a thermosztatikus szelep? A keringést ellenőrizni lehetne, ha az osztó és gyűjtő végeket összekötnéd egy darab csővel, elzárnád A,B,C,D,E,a,b,c,d,e és kinyitnád H,M szelepeket. Beindítod a szivattyút. Ha a csőben áramlik a nedű, akkor a fűtéscsövön is át kell jutnia. Klikk a nagyításhoz Az ábrán az én szerkezetem látszik, értelemszerűen a alkalmazd a tiedre.link |
farago(24 eddigi hozzászólás) 2009-11-08 16:30:44 |
|---|
| Sziasztok! Köszönöm a tanácsokat! Valaki kérdezte: az előremenő kör az osztón a felső! Mindegyikre tettem légtelenítől is. Ma reggel óta a padlófűtés légtelenítésével foglalkoztam: Baumaxban vettem műanyag gyorscsatlakozókat, amikkel gond nélkül rá tudtam kötni a hálózati vizet az osztóra: a hálózati vizet az előremenőre tettem, míg a visszatérőre egy átlátszó csövet, amit átvezettem a wc-be. A köröket egyenként átnyomtam. Jöttek buborékok, de nem volt számottevő. Aztán újra kipróbáltam úgy, hogy keverés nélkül a 45 fokos kazán víz direktbe megy az előremenőbe. Egyszerre csak 1 ágat néztem, de kb 20 perc után sem lehetett érezni, hogy meleg lenne a visszatérő. :( Annyi most már biztos, hogy nem a levegősödés okozza a problémát. Kicsit közelebbről megnéztem a szivattyúkat, és most erre gyanakszom. Járattam külön-külön a radiátoros és a padló szivattyút is. Úgy tűnt a működés közbeni hangról és a tapintás után, mintha a radiátoros szivattyú sokkal erősebben forgatná a vizet. Próbálgattam egy ideig és további tapasztalat, hogy a radiátoros szivattyú pillanatok alatt elviszi a melegvizet, míg a padlónak ez kb 10x ennyi ideig tart. Pontosabban: a kazán felnyomja a hőmérsékletet 45 fokra, amit a radiátoros szivattyú egyből elvisz és már kezd is visszaesni a hőmérséklet a kazán visszajelzőjén. A padló esetén felmegy 45-re a hőfok, a kazán kikapcsol, de a padló szivattyú annyira lassan viszi el a meleget, hogy a kazán kijelző azt mutatja, hogy a hőfok felmegy egészen 58fokig. Ezután kezd el nagyon-nagyon lassan csökkenni. Lehetséges, hogy kicsi a szivattyú a padlókörökre? Mindkét szivattyú Grundfos, jelzésük a következő: Radiátor kör: UPS 25-60 180 (II fokozatra van állítva) Padló kör: UPS 25-50 180 (III fokozatra van állítva) Emlékeztetőül 9 radiátor kör átlag 20 méter hosszal és 6 padló kör átlag 90m hosszal. Nekem ebből úgy tűnik, hogy a radiátor körökben 180m-t kell megtennie a víznek, míg padlófűtés esetén 540m-t. És bár nem tudom mit jelentenek a szivattíún lévő típusszámok, de logikusnak tűnik, hogy a 25-60 nagyobb teljesítményű, mint a 25-50. Javítsatok ki ha rosszul gondolom... Valaki mondta, hogy a 3cm szigetelés kevés alulról. Én is kevésnek tartottam, de az építész állította, hogy ez elég. Ennek ellenére - egyelőre - nem az a gond, hogy nem fűti a házat a padlófűtés, hanem az, hogy órák múlva is hideg a visszatérő. :( Még valami amire gondoltam: nem gond az, hogy nyitott a rendszer? Tehát a padlófűtés körökben sincs nyomás, épp csak annyi, amennyi a padláson lévő tágulási tartály magasságából adódik. A szerelők azt mondták, hogy jobb lenne, ha zárt rendszer lenne, de mivel vegyes-tüzelésű kazánt is szeretnénk, ezért nyitottra kell csinálni. Egyelőre ismét visszakapcsoltam a radiátoros fűtésre, az legalább jól működik.link |
monolit(749 eddigi hozzászólás) 2009-11-08 12:36:26 |
|---|
| "Csak az lesz kellemetlen, hogy cirka (0,015*0,015*3,14*90)*1000 azaz kb 65 liter vizet kell kinyomni egy gardrób helyiségben :)" Ha jól látom a képen, a felső osztóra rá lehet csatlakozni. Ha nem, meg kell oldani. Az alsóra szintúgy egy slagot kell tenni. Az osztón körönként nyitni a szelepeket és megkezdeni a légtelenítést. Amelyik kilégtelenedett, zárni. Nagyon sokáig tart!!!! Amennyiben ez jó, újból megnézni a felfűtést. Amennyiben most sem sikerül, meg kell nézni, hogy a pince rész melegszik-e? Amennyiben igen, ez a gond. A 3 cm kevés. Ha egyik köröd sem megy, valószínüleg légtelenítési gondod van. Nem lett a kapilláris érzékelő rossz csőbe építve? A kevert részbe kell, hiszen annak a hőmérsékletét kell szabályozza. Nálam a meleg ágba kötötték be :(!!!! Érdemes mindkét osztóra egy-egy légtelenítőt tenned, később is válik ki még levegő a rendszerből.link |
Rike(176 eddigi hozzászólás) 2009-11-07 23:03:27 |
|---|
| farago!!Ha jól érzékelem ,akkor a 6-körből egyik sem működik.Mi az ami mindegyikre hatással van??? 1-szivattyú,2-tűszelep,3-kapilláris kütyü.Ugye ha mind a 6-köröd levegős ,akkor kérdezd meg a szerelőt,hogy próbálta ki.Egy ötlet ,ha már megpróbáltad a zsezse és robert által ajánlottakat,(egyébként nálam is így légtelenítette ki a szerelő ,hálózati vízzel de azért ne a teljes nyomással próbálkozz).Az osztón zárd el a kazánról és a kazánra menő főcsapokat és a köröket is-majd ha végeztél egyenként a légtelenítéssel,a főcsapot csak a szivattyú szívó oldalára menőt nyitsd meg!!!Ezután vedd ki a szivattyú közepéből a légtelenítőt(vigyázz a kezedre)-indítsd el a szivattyút járatsd addig míg a levegő ki nem jött a szivattyúházból.Ha ezek után is gond lesz és a robert által is nagyon jól említett tűszelepes-kapilláris-termosztát lesz a hunyó,akkor ajánlom ezek helyett a Honneywell gyártmányu-TM200-as termosztátszelep beépítését.Nem is értem ,hogy miért nem ilyen v. ehhez hasonlót építettek be.Azt hiszem 30-55C között lehet beállítani a keverést. üdv.link |
balfi(4 eddigi hozzászólás) 2009-11-07 22:52:20 |
|---|
| farago, Nálam a fűtött négyzetméter 160 nm. Ezt kizárólag 12 körös padlófűtés fűti immáron 13 éve, körönként 100 m-nyi csőhosszal. Alatta 10cm lépésálló nikecell, mindez földszintes épületnél, nincs alatta mélygarázs vagy pince. Nem lehet, hogy kissé alul van méretezve a padlófűtés ? Nálam automata légtelenítő van mind az előremenő mind a visszatérő áron. A tágulási tartály és a kazán pedig alacsonyabban mint ezek a légtelenítők, a légtelenítők az egész rendszer legtetején vannak. Az előremenő és visszatérő osztó-gyűjtősor is határozott lejtést kell hogy mutasson, mégpedig az automata légtelenítő legyen felül, ez igy van, mert a fotón ez nem egyértelmű. Melyik az előremenő ág a felső vagy az alsó, légtelenítő nélküli ?link |
robert(3777 eddigi hozzászólás) 2009-11-07 20:15:05 |
|---|
| farago, A mi osztó-gyűjtőnkön nincsen automata légtelenítő, csak kézi. Így néz ki: Klikk a nagyításhoz link |
farago(24 eddigi hozzászólás) 2009-11-07 20:13:59 |
|---|
| Szia zsezse! Megpróbálom! Átteszem a radiátoros kör légtelenítőjét a padló visszatérőjére. A nyomásmérőknek úgysincs semmi szerepe, mert nyitott a rendszer. Amúgy a szerelők nálunk is nyomás alá helyezték még a betonozás előtt, mondván hogy ha bármi baj történik a betonozáskor a csövekkel, akkor elmegy a nyomás és látjuk, hogy gond van. Ha ez a légtelenítős dolog sem jön be, akkor holnap megpróbálom az általad javasolt hálózati vízzel feltöltést. Elvileg akkor biztosan kijönnek a légbuborékok. Csak az lesz kellemetlen, hogy cirka (0,015*0,015*3,14*90)*1000 azaz kb 65 liter vizet kell kinyomni egy gardrób helyiségben :) Egyébként köszönöm szépen a segítőkész hozzáállást a problémámhoz! ;) faragolink |
zsezse(964 eddigi hozzászólás) 2009-11-07 19:47:11 |
|---|
| farago szia! normal esetben nem hul ki a vized annyira, hogy nem is erzed langyosnak, tehat biztos, hogy nem fordul meg a viz a padloban kello intenzitassal. azert erzed 1 nap utan a melegedest, mert valoszinuleg valamennyi atjut a padlon, de kozel sem elegendo. legfeljebb 1-2 oran belul mar erezhetoen melegnek kell lenni a padlonak meg hideg padlo eseten is 45 fokos eloremenonel. a visszateronek meg par perc utan mar langyosnak kell lennie. kerdes: az oszto-gyujtokon a visszaterokon nem latok automata legtelenitoket. lehetseges, hogy ott esetleg megszorul levego? amikor nalunk csinaltak a padlofutest meg a betonozas elott koronkent toltottek fel es legtelenitettek halozati nyomasu csapvizrol - sot felnyomtak nehany barra, hogy a betonozaskor a csovek a maximalis terfogatukat adjak es a taposast/talicskat is jobban birjak. nekem is rehau csovek vannak. addig engedtek bele a vizet, amig abszolut buborekmentes viz jott visszafele. lehet, hogy neked is meg kellene ezt probalnod. en amit meg csinalnek: padlofutes osszes szelep elzar (oszto gyujto is) es a kis csoszakaszbol elengednem a nyomast, majd mindket csapot kinyitva bekapcsolnam a szivattyut. ha nyomja valamelyik csapon a vizet, akkor a szivattyud jol mukodik. csapok elzar, kis csoszakasz vizzel feltolt, legtelenit. de elobb a visszaterore tennek egy legtelenitot!! link |
farago(24 eddigi hozzászólás) 2009-11-07 18:37:15 |
|---|
| A szivattyú biztosan megy. Grundfos szivattyúk vannak, a 3 áramlás közül a legerősebbre van állítva. Lehet is érezni, hogy megy, és a meleg is eljut az osztókig, ami kb 6-7 méter. Amúgy kb 1 nap után a padló egyes részein lehet érezni, hogy megy alatta a meleg, csak az a furcsa, hogy a visszatérő nem (vagyis inkább csak nagyon-nagyon lassan melegszik). A fűtés egyáltalán nem lett kipróbálva, mert a gázt később kötötték be, mint ahogy elkészült a rendszer. Nyomáspróba volt. A fűtés indítása előtt a Saunier Douvaltól jött egy emberke, aki összekötögette a kazán elektronikát, szivattyúkat...stb. A visszacsapó szelepre már én is gyanakodtam, de ha az fordítva lenne berakva, akkor egyáltalán nem is menne a meleg, nem? Én továbbra is a levegőre gyanakszom...van ötletetek hogyan tudnék megbizonyosodni a levegőmentességről? Esetleg alternatív módszer a légtelenítésre? ----farago, Biztos, hogy működik a padlófűtés kör szivattyúja? Nincs a tengely megszorulva? Nincsenek a szivattyú melletti szelepek, visszacsapószelep elzárva, vagy rossz irányba kötve? A fűtésszerelés átadásakor ki lett próbálva a padlófűtés?----link |
robert(3777 eddigi hozzászólás) 2009-11-07 17:47:45 |
|---|
| farago, Biztos, hogy működik a padlófűtés kör szivattyúja? Nincs a tengely megszorulva? Nincsenek a szivattyú melletti szelepek, visszacsapószelep elzárva, vagy rossz irányba kötve? A fűtésszerelés átadásakor ki lett próbálva a padlófűtés?link |
farago(24 eddigi hozzászólás) 2009-11-07 16:49:27 |
|---|
| robert! Köszönöm a tanácsot. Már én is próbálkoztam ezzel a módszerrel. Most ismét megpróbáltam. A kazán előremenő hőmérsékletét beállítottam 45 fokra és a tűszelepet teljesen elzártam, hogy a visszatérőt ne keverje bele az előremenőbe. A radiátoros körök szivattyúját leállítottam és -ahogy mondtad- elzártam a radiátoros osztó szelepjeit is. Most kb 25-30 perce (most már lassan 1 órája) nyomja a padlószivattyú az előremenőbe a kb 45 fokos vizet. A padló osztó-gyűjtő előremenője "forró", de a visszatérő kb ugyanolyan hőmérsékletű, mint a kezdésnél (kézzel nem lehet észrevenni semmit). Természetesen csak 1 kört hagytam nyitva. Az automata légtelenítőről lecsavartam a piros kupakot, de így sem sziszeg. A padlófűtés csövekről annyit, hogy nem Henco ötrétegű, hanem ha jól tudom Rehau típusú vastag falú műanyag csövek (mellékelek képet az osztókról, a fekete védőcsöves a radiátor, a védőcső nélküli a padló). A betonozásnál biztosan nem volt gond, végig itt voltam és figyeltem a folyamatot: nem engedtem hogy talicskázzanak rajta...stb Esetleg egyéb ötlet? Miért nem fordul körbe a melegvíz? Amúgy szerintetek elképzelhető, hogy annyira lehűl a végére, hogy a visszatérő nem melegszik fel? farago Padlófűtés kör osztó: Klikk a nagyításhoz Radiátor kör osztó: Klikk a nagyításhoz Kazánház: Klikk a nagyításhoz Klikk a nagyításhoz link |
robert(3777 eddigi hozzászólás) 2009-11-07 15:47:38 |
|---|
| farago, Mielőtt bármi mással továbbhaladnál, keringésre kell bírni a padlófűtés köröket. A fokozatosság elve alapján egyszerre csak egyet. Tehát a radiátoros fűtés osztó-gyűjtőjét zárd le. Aztán egy kör kivtelével zárd el a padlófűtés köröket. A szelepek néha trükkösek és félfordulatonként változik az állapotuk, erre figyelj oda, lehet hogy most nincs nyitva szelep, azért nem működik. Indítsd be a kazánt. Az előremenő gyűjtőnek egyből fel kellene melegednie, a visszetérőnek pár perc után (nem órák múlva). Egy társasházban vakoláskor az összes Henco csövetösszetaposták a kőművesek, hiba montam a tulajnak, hogy figyeljen rájuk. Persze a horpadások miatt nem működött a padlófűtés. Ez javíthatatlan hiba. A kemény műanyag csövek, pl Rehau nem ilyen érzékenyek. Szóval menj végig a körökön, és az automata légtelenítő sapkáját is nézd meg, egyáltalán ki tudja-e ereszteni a levegőt. Én még a tűszelepre és a thermosztatikus szelepre gyanakodnék. Lezárt állapotban, illetve max hőmérsékletre állítva (a kazán fűtővízhőmérséklett leszabályozva) ellenőrizheted a működésüket. Az esztrich alatt nagyon vékony a hőszigetelés, hacsak nem akarsz a pincében mennyezetfűtést. Szerintem először a padlófűtést kell bekapcsolni, a radiátookat csak akkor, ha az a padlófűtés nem elég.link |
farago(24 eddigi hozzászólás) 2009-11-07 12:41:54 |
|---|
| Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni. Már előre elnézést kérek a sok szövegelésért, de szeretném, ha pontosan látnátok a helyzetet. Új vagyok a fórumon és új vagyok a családi házamban is, ami idén nyáron készült el. Szeptemberben költöztünk be a házba és az első örömök után csalódást hozott a fűtési szezon kezdete. A ház építésénél végig jelen voltunk, amit tudtunk, saját magunk készítettünk el. Természetesen a fontosabb dolgokat, így a fűtést is szakemberekre bíztuk. Mindkettőnk (párom és én) szülői házában csak radiátoros fűtés volt, de mivel új házat építettünk, ezért nem akartuk kispórolni a padlófűtést. Hallottunk róla jót és rosszat is, ezért a fűtés úgy lett kialakítva, hogy a padlófűtés mellett radiátoros fűtés is van. Padlófűtés a hálószobák kivételével mindenhol van, radiátoros fűtés pedig a teljes házban. A radiátoros fűtés úgy lett méretezve, hogy padlófűtés nélkül is teljes értékű fűtési rendszert biztosít. Néhány szó a házról: újonnan épült, Porotherm HS38-as téglából + 5cm homlokzati hőszigetelés. A padláson 15cm vastag URSA üveggyapot van leterítve. Az ablakok nemesgázzal töltött K=1,1 üveggel felszerelt fa nyílászárók. A ház egy földszintből áll és az egész alatt alagsor van (utóbbit nem fűtjük). A földszint kb 140m2, amiből egyelőre csak 110m2-t fűtünk. A hálószobákban laminált parketta van, mindenütt máshol kerámia burkolat. A padlófűtés: 6 kör ogszigéndiffúz mentes csőből, körönként 90m hosszal, 15cm távolsággal. Figyeltek arra, hogy a körök hossza azonos legyen. A padlófűtéses helyeken mindenütt kerámia burkolat van. A padlófűtés csövek alá 3cm lépésálló hőszigetelés került. A beton vastagsága 4-6 cm. A radiátoros fűtés: 9 kör, minden radiátor külön körön. Henco 5rétegű csövekkel. Minden radiátoron van thermoszelep. A kazánház: az alagsorban van. Egy 120 literes tároló és egy Saunier Douval álló gázkazán végzi a fűtést és a melegvíz előállítást. A kazánházban minden rézzel van szerelve egészen az osztókig. Nemsokára egy vegyestüzelésű öntöttvas kazán is be lesz építve a rendszerbe. Vezérlés: egyelőre 1db vezetékes szoba-termosztát van a nappali-konyha-étkező egy légterű helyiségben. Be van tervezve még egy vezeték nélküli rádiós szobatermosztát, de az még nincs meg. A meglévő termosztát indítja a kazánt, ami a padlófűtés és a radiátoros szivattyút egyszerre indítja. Fel van szerelve egy-egy kapcsoló a szivattyúk elé, hogy külön-külön is lehessen működtetni őket. Mellékelek egy rajzot (ne tessék nevetni, elég kezdetleges). A sok rizsa után a probléma: a hűvösebb idők kezdetén úgy gondoltuk kipróbáljuk a fűtést. Mindenki azt javsolta, hogy egyelőre csak radiátoros fűtést használjunk, mert a padlónak akkor van értelme, ha már állandó hideg van. Így is tettünk, a thermoszeleppel lezártuk azokat a radiátorokat ahol nem akartunk fűteni, és a szivattyúk előtti kapcsolót úgy állítottuk, hogy csak a radiátoros körök menjenek. Igazából nem is volt semmi gond. A kazán előremenője 60fokra volt állítva, és némi légtelenítés után minden radiátor megfelelően működött. A radiátorok kb 10 perc után forrók, és a visszatérő csövek hőmérséklete is gyorsan felmelegedett. Napi 5-6m3 gáz fogyott. (19fokra volt állítva a termosztát) Aztán jött az ötlet, hogy mégis ki kellene próbálni a padlófűtést, mert mi lesz, ha a nagy hidegben nem tudjuk megfelelően kezelni...hát itt jött a csalódás: lekapcsoltuk a radiátoros körök szivattyúját és csak a padlófűtés ment. A gépészek által megmutatott módszerrel a tűszelep kerekének segítségével beállítottam, hogy a megfelelő hőmérsékletű kb 40fokos kevert víz menjen az előremenőben. És vártunk. A kazán folyamatosan ment.Az osztó előremenő ágán lehetett is érezni a meleget. Mindenki azt mondta, hogy sokkal több időbe telik a padlófűtés beindulása. Folyamatosan néztem óránként a visszatérő ág hőmérsékletét, de nem változott. Vártunk 1 napot, mialatt folyamatosan ment a kazán (a termosztátot szándékosan magasra állítottuk), de nem igazán melegedett a padló. Épphogy egy kicsit langyos volt és voltak olyan helyek, ahol egyáltalán nem melegedett át, sőt hideg volt. A visszatérő víz hőmérséklete is épphogy csak langyos volt az osztó-gyűjtőben. A termosztát továbbra is 19fokra volt állítva. Eközben elfogyott 30m3!!!!! gáz. Nem értem mi lehet a gond... jól működik ez így? Mennyire kell melegnek lenni a padlónak, egyáltalán mivel méritek a padló hőmérsékletét? Mi lehet a probléma? Arra gondoltam, hogy esetleg levegős a padlós rendszer...de hát ott van az osztón az automata légtelenítő, meg a kazánházban is van egy (ld ábra). Próbáltam azt is, hogy egy kivételével az összes kört elzártam és vártam, hogy mikor melegszik a visszatérő....5-6 óra elteltével sem melegedett. Én arra gondoltam, hogy 90 métertnyi csövön ennyi idő alatt meg kellene fordulnia a víznek, nem? Vagy ennyire lehül a 90 méter alatt? A másik dolog, amit megfigyeltem, a padlófűtés körbe jutó víz hőmérsékletével kapcsolatos. A mikor a kazán felmelegíti a vizet, akkor a tűszeleppel beállítom, hogy a megfelelő hőmérsékletű kevert víz menjen. Viszont azt figyeltem meg, hogy amikor a kazán a tárolót fűti (természetesen ilyenkor csak a tároló felé menő szivattyú megy), akkor nem a fűtéshez használt 60fokos előremenővel megy, hanem egészen 80 fokig felmegy a hőmérséklete (gondolom ezel hatékonyabb a tároló felfűtése). De én azt érzem problémának, hogy amikor a tároló felfűtése megtörtént, akkor a kazán egyből lekapcsolja a tároló felé menő szivattyút és folytatja a ház fűtését a padló szivattyú bekapcsolásával. De ugye most sokkal melegebb víz van a kazánban (80fok) és így a padlóba menő kevert víz hőmérséklete is sokkal melegebb (kb 65fok). Jól van ez így? Igaz, hogy csak néhány percig megy ilyen meleg víz a padlóba, de nem gond ez? Nincs valami jobb megoldás ennél a manuális, kézzel tekerhető tűszelepnél? (Ha jól sejtem, akkor a kapilláris thermosztatikus szelep azért van ott, hogy a nagyon meleg előremenő esetén lezárja az áramlást...de én úgy látom, hogy nem teszi. Apropó, azt meg tudjátok mondani, hogy ez a kapillárisos thermoszelep milyen gyorsan reagál? Honeywell típusú). Bele sem merek gondolni mi lesz akkor, ha beépítésre kerül a vegyes-tüzelésű kazán. Lehet hogy maradunk a radiátoros fűtésnél? Pedig már annyira beleéltük magunkat, hogy nem kell papucsot használni és talán még kevesebb is lesz a gázszámla...pedig most 5m3/nap a radiátorral és 30m3/nap a padlófűtéssel... :( Első nekifutásra ennyi! Nagy érdeklődéssel várom a segítő szándékú válaszokat, amiket előre is nagyon köszönök! Hú de hosszú lett a bejegyzés...remélem senki nem veszi zokon... Klikk a nagyításhoz link |
Rike(176 eddigi hozzászólás) 2009-11-06 23:25:01 |
|---|
| villam64!! A tegnap esti hozzászólásban 11.05.23h17" ugyan itt részletezem a nm-eket ebből vonj le kb 15-17nm -ert,ezt csak nagy hidegben fűtjük (kamra,tetőtéri fürdő-ami még nem kész).link |
Rike(176 eddigi hozzászólás) 2009-11-06 23:14:26 |
|---|
| Ezek a fogyasztások valóban melegvízzel,és főzéssel értendőek.Nyáron ez 25-30 M3,télen valamivel több lehet ugyanis az északi falban jön a melegvíz,és elég messze van a kazán a fürdőhöz.villam64! reális lehet az 1700-1800 M3 a fűtésre.Okt.20-ka körül regisztráltam-a témák ahova írtam napkollektor rendszerek hozama,napkollektor,padlófűtés.link |
atisch(33 eddigi hozzászólás) 2009-11-06 23:05:50 |
|---|
| Monolit Azert ragaszkodunk a lamináthoz mert az önmagában is meleg burkolat. Aszonykának mindig hideg a lába, a kicsi meg csak 7 honapos ,igy még egy darabig a földön fog csúszni mászni, utánna meg a kistesó. A több csövet belerakni ugy ertettem, hogy mondjuk nem 20as , hanem mondjuk 10-15ös távolságban fektetni. A csöhossz nem érdekes , nem fontos egy körre tenni az egész házat. Rike Köszi a bíztatást, jo,hogy valaki olyan szól hozzá aki szintén csak padlofütéssel füt. Elmondásod szerint elég meleg van bent kiegészítö fütés nélkül is. A fürdöben a elég ha csak lanygos a radiátor, ugyis csak a törülközöket kell szárítgatnia. Mi is gondolkodunk napkollektorokban , kond.kazánban és vegyestüzelésben, de ez egy masik topik... Robert Szerintem reálisnak tünik a 40 fokos víz mellett a 30 fokos padlohömérséklet, vagy nem? Ma felhívtam az egyik laminátgyártó céget, azt mondják max 30 fokos lehet a padló és jobban vezeti a höt, ha ragasztva van mint ha fóliat tesznek alá. Azert az érdekelne,h hány fokosnak kell lennie az elöremenönek ,h a padlo elérje a harmincat, 6cm esztrich esetén. link |
villam64(1867 eddigi hozzászólás) 2009-11-06 22:31:07 |
|---|
| Rike Még nem ismerem, hogyan találom meg az összes hozzászólásodat. Ha levonom a meleg vizet és a főzést, akkor 1700 m3 a fűtés, és hány m2-re?link |
Rike(176 eddigi hozzászólás) 2009-11-06 22:12:06 |
|---|
| robert,pali: Ma este a kazán leállása után kb-1 órával a parketta hőmérséklete 26,5 C-volt(szoba levegő hőm.20,3 C)a parketta alá viszont nem fértem be.Értem,hogy mire gondoltál-ez akkor lenne igaz ha a parkettás helyiségekbe az előre menő fűtéscsapok teljesen nyitva lennének,nem pedig kb 1/4 keresztmetszetre. éves gázfogyasztások:2003-2246 M3 ,2004-2144 M3,2005-2006-együtt 4309 M3(így tudtam csak elő venni a szolgáltató lapjáról),2007-2201 M3 ,2008-2180 M3. üdv! link |
robert(3777 eddigi hozzászólás) 2009-11-06 12:46:52 |
|---|
| Rike, Azt írod, hogy 40-43 fokos a fűtővized. A parketta felülete 30 fokos. Az alsó oldalán mekkora a hőmérséklet? link |
pali(106 eddigi hozzászólás) 2009-11-06 08:50:50 |
|---|
| Szia Rike! Mindezt hány m3 gázzal éred el, éves szinten? Minden évben mért adatokat írnál, hogy összehasinlítsam a mienkkel? Üdv: Palilink |
Rike(176 eddigi hozzászólás) 2009-11-06 00:17:41 |
|---|
| atisch: Saját tapasztalataimat megpróbálom összegezni.2000-ben épít- keztünk ,a falak Porotherm 38NF téglából készültek(nincs hőszigetelve),Nafa és Velux hőszigetelt ablakok vannak beépítve.Tetőtér 10cm kőzetgyapottal van szigetelve.Csak padlófűtés van,20x2-es padlófűtés cső lett letekerve kb 900m,15cm-es távolságra,a fürdőben kb 10-12cm-re de a sarokkád alatt is(nem diffúzió mentes),mert az akkor arany árban volt.Minden helyiség külön főtéskör, a nappali 2.Egyszerűségre törekedtünk,nincs külső hőcserélő ,direktbe megy a Saunier Duval Thema 23E kombi gázkazánról 40-43C víz hőmérséklettel.A tetőtérben ,hálószobákban laminált parketta van kb,45nm ,ami igaz,hogy nehezebben melegszik át,de egyenletesebb a hőleadása,földszinten a szobában szőnyegpadló van kb 12nm(ezt nem ajánlom,mert nagyon leszigetel,idővel ide is parketta lesz)a többi helyiség kb70nm kerámia burkolat.A hőfokszabályzás is az egyszerűség jegyében,minden fűtéskör 2db golyóscsappal van ellátva,csak a tetőtérben volt szükség a csapok beállítására,hogy a hálók 20C-körül legyenek.Földszinten 22-23C tartjuk,a legnagyobb hidegekben is,-tehát elég a padlófűtés.A födémen 4cm ,a földszinten pedig 5cm lépésálló hungarocell szigetelés van a fűtéscsövek alatt.Szőnyeg nálunk is van a nappaliban kb 2,5nm.Laminált parkettát lehet venni padlófűtéshez(a dobozon is jelölve van)akkoriban 30% körüli volt a többlet költsége,most már biztosan nagyobb a választék és árban sem lehet akkora különbség.Amúgy nem 40C-kell bírnia,mert ha betartjuk az egészséges padló hőmérsékletet,akkor az max 30C.Az idén bővitettük a rendszert napkollektorokkal,de azt majd egy másik alkalommal.Remélem segítettem elindulni a helyes irányba. üdv!link |
monolit(749 eddigi hozzászólás) 2009-11-06 00:02:02 |
|---|
| atisch Miért ragaszkodtok a parkettához? Hiba esetén nehezen cserélhető, kényesebb mint a kő. A vizet nemigazán szereti, kivétel a bambusz. Árban sem olcsóbb. Sok épületben megfordultam már, és ahol kő hejett más megoldást alkalmaztak, nem igazán vált be. Az egyik ismerősöm parafáztatott, amiből minőségi követ vehetett volna. Már felkopott,két hejen teljes cserére szorul, a többit lakkoztatni kell. Még nincsen 1 éves! Nem lebeszélni szeretnélek, csak kiváncsi vagyok. Ugyanúgy mint arra, miért burkoltatnak egyesek gipszből készült műkővel, amikor sokkal hosszabb élettartamu természetes követ vehetnének az árán, holott ugyanazt utánozták le vele, mármint a természetes követ. Másik házban minden kövezett, csak a bejárati szélfogó parkettázott. Földszintes kertesházban, ahol van bőven homok a parkettára.(???) Több csövet nem tudsz belerakni, mivel adott cső hosszt építhetsz csak be az ellenállása miatt, valamint fizikailag sem tudod elhejezni. 10 cm a min. osztás, de már ezt is problémás hajlítani. Nagyobb csőátmérő járhatóbb út lenne. link |
atisch(33 eddigi hozzászólás) 2009-11-05 23:48:18 |
|---|
| Köszi a válaszokat! Igazából mi csak alacsony hömérsékletü fütésben gondolkodunk. Több embertöl hallottam akinek csak ez van és nem panaszkodnak ,h hideg lenne a lakásban. Mivel új építésü a ház jó szigeteléssel (fal: 30-as porotherm+ 10 cm eps, födém: pth+20 cm eps),gondolom nem lehet gond. Sajnos a parkettától tartok egy kicsit, mert nem tudom hogyan birják a höt, attol függetlenül ,h több gyártó álltal vannak padlófütésallóak. Ezért gondoltam, ha talan mondjuk pár méter csövel többet raknánk bele akkor elég meleg lenne a lakásban,még ha csak 35 fokos lenne az elöremenö,vagy nem? Csatolok egy alaprajzot , tudnátok segíteni a körök kiszámolásaban? link |
monolit(749 eddigi hozzászólás) 2009-11-05 22:48:17 |
|---|
| Én az "átmeneti időszakban" alatt az enyhe hideget értettem. Nálam is a hálókban vannak a radiátorok és a fürdőkben a törölköző szárító radiátorok. A padlót nehezen fűtöd fel, de gyors, rövid ideig tartó (fürdés)fűtésre lenne szükséged. A többi helyiséget nem akarod felfűteni, mert napközben a nap felmelegíti. Ha akarod, csak a fürdőt fűtöd. Így gondoltam. Valószínüleg te pont fordítva, a télből kimenvén.link |
| Homline Forum => Fűtés => Padlófűtés | lapozz: « előző 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 következő » |