English  Deutsch
Biosolar Forum  =>  Hőszigetelés  =>  Hőtükörlapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2010-09-07
20:54:29
#7293
Sándor!

"""
biztosan van valami amit visszasugároz, csak az a kérdés, hogy az mi, mennyi és megéri e elcsúfítani vele a falat. Van hőmérséklet és hőérzet. Mindkettő fontos a maga helyén és módján, de ezt a hőtükröt jelentős fűtés megtakarítás címén reklámozták.

Amit leírtam róla, az jó pár éve, egy akkori drága hőkamera felvételei alapján történt. Akkor jött divatba ez a bizonyos fűtőtest mögötti hőtükör fólia. De inkább egy alu bevonatos polifoam lap volt az, amit felragasztottak a radiátor mögé.

Az már a vicc kategóriába tartozik, hogy mi, a hitetlenek felajánlottuk a reklámozónak, hogy látogassa meg a barátomat egy kísérlet erejéig. A barátomnak igazi szocmodul, nagyblokkos lakása volt. Teraszajtó mellett az ablak, az ablak alatt a radiátor, mint minden rendes helyen.
Volt vagy -5 fok odakinnt. Felajánlottuk, hogy kinyitjuk a teraszajtót. Ő odáll egyszál gatyában az ajtón kívül a teraszra. Mi bevisszük az előszobából a nagytükröt és rávetítjük a kollegára a radiátor képét, úgy hogy tökéletesen láthassa a radiátort a tükörben. A távolság kb 1 méter volt.
Ha meleget érez, leellenőrizzük és akkor ő nyert. Ha megfagy akkor nem nyert, és nem veszünk tőle hűtükröt.
Még a zárt szobában sem merte a tükrözést kipróbálni. Pedig csak egy szobai hőmérővel akartuk megmérni, hogy mennyivel lesz melegebb a radiátor előtt, ha a hőtükröt betesszük a radiátor mögé.

Viszont ügyes ember lévén több százat eladott belőle.
"""

"Amennyit a hátra irányban sugárzó radiátor a mögötte lévő levegőn melegíteni tud, azt a feláramló levegő el is viszi. "

A leírásod végén helyesen fejtegeted a dolgot (hogy elnyelődve hasznosul), de ellentmondásba kerültél :). .

Nem a levegőt melegíti, hanem a fal nem nyeli el a hősugárzást, azt vissza tudja a radiátorra sugározni (jó esetben) újra felmelegítve azt.
2010-09-07
11:39:57
#7281
Sziasztok!

Egy szakvélemény a hőtükörről:

"2. A hőtükör elhelyezése radiátor mögött: Egy külső falhoz helyezett radiátorokból kisugárzott hő mintegy 25 százalékát elnyeli a mögötte lévő fal. Visszanyerhetjük az elveszett hő nagy részét, ha alufóliás bevonatú burkolatot helyezünk a radiátor mögötti fal részre, hogy ezáltal visszaverődjön a hő a szobába. A hővisszaverő anyagot közvetlenül a falra a radiátor mögé kell elhelyeznünk. Legegyszerűbben akkor járunk el, ha a radiátorokat leszereljük, majd azt követően ragasztjuk fel a hőtükröt a mögötte lévő falra. Ha ez nem kivitelezhető, akkor pedig a lehető legkisebb lyukak vágásával kell beilleszteni és egy segédanyaggal a falra nyomni a ragasztóval megkent hőtükröt. Ez a teljes fűtési szezonban vissza fogja verni a hőt a szobába, ahelyett, hogy azt a fal elnyelné. Igaz megtakarítást csak a fűtési szezonban tudunk ezzel realizálni."

A lenti linken elérhető a teljes cikk, Szigetelések házilagosan:
www.epitinfo.hu/cikk/55394/szigetelesek-hazilagosan?wa=eepi0844h

Üdv: Pali
2010-09-07
11:20:50
#7280
Hogy, egy akármennyi, belülről kapott hőmennyiséget magába fogadó fal extra szigetelése érzékelhető változást okoz, elhiszem. De a szigeteléssel már nagyon sok minden más is megváltozott. Ki tudja, hogy ebből mennyi volt a radiátor által okozott veszteség csökkenésének a részaránya?

Ha egy 60 fokos kandalló üvegének a sugárzását próbálod érzékelni, hát az szinte semmi. Az ő hatásos fűtése is áramlással történik. Élvezni lehet a többszáz fokos tűz sugárzását a tűz felöli oldalon, de hátul plédbe kell burkolóznia annak, akinek nincsen más alapfűtése, csak a kandallója. A látványkandallók ezért nem alkalmasak fűtésre.

A radiátorok áramlással történő levegő melegítésre vannak kitalálva. Próba, mekkora a különbség a radiátor fölé, majd elé (mögé) 10cm-re odatartott kézzel érzékelve.
Amennyit a hátra irányban sugárzó radiátor a mögötte lévő levegőn melegíteni tud, azt a feláramló levegő el is viszi. Tehát a falnak csak nagyon kevés jut. Ezt ha visszatükrözik, a visszasugárzás teljesítménye jóval alacsonyabb lesz a radiátor felől kapott sugárzásnál. Tehát nem hogy növelné a hátul kinyert hőmennyiséget, hanem még csökkenti is. A hőtükör csak lassítja a fal melegedését és esetleg károkat is okoz a harmatpont behozatalával. Mint a rosszul méretezett belső szigetelés.
Ha azt mondja valaki, hogy a hőtükör csökkenti az áthűlt fal befelé irányuló hideg sugárzását, és ezzel javítja a radátor teljesítményét, na az már másként hangzik. De ez már megint a belső szigetelés kérdése. De a reklám nem erről szól(t)!

Van még egy érv.
A nagy radiátor, a nap. Sugároz ezerrel minden hullámhosszon. A világűr nem üres, mégsem melegíti fel a sugárzás a ritka gázmolekulákkal töltött teret.
A földhöz közeli, sűrűbb légrétegekben, 150km-tól 1-200 méterig sem képes felmelegíteni a levegőt. A magasban lévő magas hőmérsékletű légrétegek más okból melegek!
Még a sűrű, párával teli felhőket sem képes elpárologtatni a napsugárzás, pedig ezek már csak néhány száztól néhány ezer méterig találhatók.
Csak a sűrűbb, "abszorber" közegbe ütköző napsugárzás képes az abszorber közeget felmelegíteni, de azt is csak a felületén. Pl. tavak, tengerek vize, a föld felszíne. Mindössze néhány centiméter, esetleg méter az, amit a sugárzás felmelegíteni képes. Utána ez a felület végzi a természet vissza-felfűtését.

Ezért gondolom és látom bizonyítottnak azt, hogy egy radiátor mögé helyezett hőtükör inkább csak látvány és hit kérdése, mint a hatásosságé.

2010-09-06
21:07:54
#7266
Sándor!


"""
Hogy csak reklámfogás e, azt döntse el az a tény, hogy ha tényleg annyira hasznos lenne, akkor egyetlen új tervezésű épületnél sem hagynák ki. Hőszigetelés ide, jó légzárás oda, a sok kicsi sokra megy alapon, mivel a hőtükör csak fillérekbe kerül, eleve beterveznék. Én még ilyet nem láttam. Kivétel a padlófűtéseknél alkalmazott hőtükör fólia.

A radiátoros fűtésnél (gondolom nem forróvizes) mint írtam panelről volt szó. Nem volt látható a hátrasugárzott hőveszteség. Vagy ha volt, azt elnyomta a többi veszteség.
A konvektornál nem láttuk a "fűtőtestet" sem ott ahol nem volt hőtükör, sem ott ahol volt. Persze azt nem tudom garantálni, hogy ha sok felvétel készülhetett volna, akkor ne lett volna közte esetleg hátrasugárzó is.
Az a baj, hogy a konvektor ha működik, már önmagában olyan melegpontként jelenik meg, hogy mellette nehéz bármit is mérni, meglátni.

Alapvetően ott a gond, hogy a visszatükrözésnél megváltozik a "hullámhossz". Kérdés, hogy mit is kapsz vissza, ráadásul nagyrészt a radiátor hátsó oldalára sugározva?
Ez már csak rosszmájúság. De mostanában derítették ki, hogy fizikai és gyakorlati képtelenség a mondabeli pajzsokkal, de még parabola tükrökkel is felgyújtani egy hajó vitorlázatát.
A téma komoly, és kutatókat is érdekelte a NASA-nál. Lehet, hogy ők a hőtükörben is járatosabbak, mint mi.
"""

A hőtükörrel kapcsolatosan....

A falnak sok idő kell míg átmelegszik, valamint magas előremenő fűtővíz hőmérséklet. A "vitát" eldöntendő .... egy működő fűtőtest mögé helyezett hőtükrös és a nélküli hőfénykép megoldaná a talányt. Ha rendelkezel vele kipróbálnátok?

- hőtükör nélkül
- mögé helyezett hőtükörrel

Én is dilemmáztam a használatán, kézzel felé közelítve érezhető. Vagy csak úgy tűnne?


2010-09-06
17:08:47
#7258
Sándor,

"""
A radiátor elméletileg levegő áramlással adja át a hőjét a környezetének. A sugárzással történő hőátadási hányada minimális. Ezért a hőtükör inkább csúnya, mint hasznos.

Láttunk reklámképet egy hőtükrözött radiátoros falról külső felvételen. Az ablak láthatóan veszteség forrás volt, a hőtükör is remekül látszott mint hideg felület.
Megismételtük a felvételt még másnap, hasonló időjárási körülmények között, másik kamerával.
A felvételünk annyira hihetetlen volt, hogy mégegyszer visszamentünk. Az ablak helyén (különösen a sarkoknál) szinte "kilyukadt" a felvételünk, a hőtükör helyén semmi sem látszott. A radiátor helyét eltakarta az alatta lévő ablakból feláramló meleg levegő képe.

Megkerestük a reklámos ismerőst. Az ő eredeti felvétele is hasonló volt a mienkhez. A hőtükör szerelő megrendelésére manipulálta a felvételt, ami azután így került be a reklámújságba.

Hangsúlyozom, hogy ez radiátor volt.
Konvektoros lakás felvételénél már látszott a panelen valamennyi veszteség a konvektor mögött. Blokktéglás, nagyblokkos háznál már a konvektor sem látszott, pedig 4-es fokozaton ment egész nap.
"""


A hőtükör is csak kereskedői fogás lenne, hogy megint rátukmáljanak valamit a vásárlókra? Egy világ omlott össze bennem. :-(
Pedig én is akartam ilyet berakni a radiátor mögé, télen fűtési szezonban érezhetően melegebb a mögötte lévő fal, ezért feltételeztem nem csak felületi jelenség. Eddig inkább azért nem raktam be, nehogy a mögötte hűvösebb falfelületen csapódjon le a pára és bepenészedjen mögötte.
Biosolar Forum  =>  Hőszigetelés  =>  Hőtükörlapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5
Copyright © 2005-2017 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva