English  Deutsch
Biosolar Forum  =>  ENERGIAPOLITIKA  =>  Energiastratégialapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2017-02-21
10:45:57
Előzmény: grano #50714#50716
Sziasztok,

Villámnak grano után,

én abból indultam ki, hogy ismert, gyakorlatilag egy blokk mindig áll. Az együttes működés általában az induló és a kifuttató időszakra (néhány hét) jellemző. (Ilyenkor jelenti a híradó az éppen aktuális rekordszámokat.)
A fűtőelemek átrendezése is folyamatos, nem feltétlenül tartható a terv.
A kötelezően beszámítandó üzemzavarokról sem szabad megfeledkezni.

A beépített kapacitás, a rendelkezésre állási kapacitás és a használt kapacitás között jelentős a különbség. Ez az egyik oka az importnak is.
Még a nálunk erősebb gazdaságok sem engedhetik meg maguknak, hogy villamosenergia feleslegük legyen. A felesleges kapacitás az üzleti és/vagy politikai kérdés.
Az import kölcsönös, még a Németeknél is jelentős.

Ezért javasoltam, hogy ne a számok legyenek csak a vezérfonal akkor, amikor egy beruházás szükségességéről (vagy sem) beszélünk.
2017-02-21
07:56:23
Előzmény: villam64 #50690#50714
villam:
" Azt nem értem, hogy miért a téli fűtési szezonban tartják karban a blokkokat, amikor nagy az energia igény hajnali 2 órakor is"

Ezt honnan veszed, hogy télen tartják karban a blokkokat?

Ez alapján meglehetősen felületesen foglalkoztál csak a témakörrel...
2017-02-21
01:42:05
Előzmény: villam64 #50690#50712
villam64,

Aki az energetika területén érdekelt, kevés kivétellel úgy ítéli meg az "energia jövő" kérdését, mint szocsmarci.

Azonos számokkal mind a két oldal (ha csak kettő lenne!) meg tudja indokolni a maga igazát. Ezért hagyjuk a lobbikat.

Ami a titkolódzást illeti ma már nem annyira tabu az atomenergia mint Paks1 idejében volt. Ha akkor állt volna ennyi információ rendelkezésre, az maga lett volna az összeomlás. Hideg háború, havonta légköri próbák, az atom szó említésére összedőlt volna az ijedtségtől az ország.
Én sem tudok sokat az előzményekről. Sok év kellett hozzá, hogy apródonként megdolgozzák a közvéleményt.

Csak, hogy az időfaktort (tervezéstől, amikor már mi is megtudhattunk néhány információ morzsát a megvalósításig) meg tudd becsülni:
Meglepetésként ért bennünket, amikor 1965-ben az osztályunkból, a technikum harmadik évfolyamáról vittek el, értsd választottak ki négy srácot moszkvai, leningrádi és nem tudni milyen Uralon túli város(ok) egyetemére felvételi vizsga nélkül.
Szuper matekosok és fizikások voltak. Őket már akkor Pakshoz kapcsolódóan gyűjtötték a leendő csapatba, amikor még a szakma sem tudott a tervekről.
Sajnos sokat nem tudok róluk. Érettségi után szétszóródtunk. Osztály találkozót nem engedtek szervezni.

Könnyű környezetszennyezésről és veszélyekről beszélni.
Többször volt lehetőségem a látogató folyósóról bepillantani a karbantartás alatt álló, kalap nélküli reaktorba, és nem volt semmilyen félelem érzésem. Egyetemistákkal együtt simogathattuk a még szűz fűtőrudakat, már aki merte.
Jobban kellene ismerni Ede bácsi érvelési módszerét, és akkor az üzemidő lejárta után már nem egy halom betonhulladékot látnának az emberek Paks1-ben.
Egy lakótelep utóélete kevésbe van megtervezve, mint egy erőműé.

Ahhoz, hogy megértsük mit jelentenek a termelési, fogyasztási, import, export számok nem árt tudni, hogy az országban megtermelt érték nagyobbik részét olyan cégek állítják elő, akik saját maguknak állítják elő a villamos energiát.
Így már egészen más válaszok adódnak arra, hogy mire kell Paks2.

Minden energiát biztosító ágazat álma egy stabil, a tervezhető jövőhöz illeszkedő energia forrás.
Különben hogyan lenne fejlesztés? Leállítani pedig bármikor bármit lehet.

Ismered az ellenzők érveit. Te is hangoztatod, hogy egy ideig együtt fognak üzemelni. De ha beszámítod a "szokásos tervszerű" csúszásokat, akkor nem lesz megoldhatatlan az átfedés.
Én a Duna víz hőmérsékletének az emelése (valamikor egy blokk volt az ökológusok által még elviselhetőnek tekinthető!), az alacsony víz hozam és a meder alakulások miatti aggodalmak, a központosításból adódó szállítási és átalakítási veszteségek, valamint a veszélyeztetettség és veszélyeztetés miatt bontanám kisebb egységekre.
Sajnos a központosítás mellett is erős érvek szólnak.

Nincs atomlobbi, ha nem lenne például megújuló lobbi sem.
Mi a szebb, egy tervezetten leállított (nem Csernobil!) atomerőmű, vagy az Északi tengert máris elcsúfító, ezrével leállított rozsdásodó szélkerekek?
Vagy az Izlandon százával álló rövid életű geo erőművek?
Ráadásul a "zöld" széllobbi nem tervezte be a megtérülésébe a visszabontást.
Megépítették 10 év tervezett élettartamra állami biztatással, támogatással. Otthagyják a tengerbe rogyni a profit éhségük miatt.
Az olcsó energiát nagyon drágán fogják az adófizetők, vagy az unokáik megfizetni.
A Németek megpróbáltak valaminek az élére állni, és most keresik a legolcsóbb kiutat, a menekülő utat.

Egészen más a helyzet ott ahol, pl. a nagy vízen túl saját pénzből zöldenergia parkokat létesítenek. Saját pénz, saját kockázat, szigorú közéleti, állami felügyelet mellett.
Így fordulhat elő az a furcsaság, hogy az elektromos autók tőzsdei papírjai névlegesen szuper hozamokat mutatnak, de nem tudsz veszteség nélkül eladni belőlük! Ez a rizikó Muské és nem az "ami" adófizetőké. Ők csak az adózott, szabadon felhasználható pénzüket kockáztatják.

Hasonlóképpen van realitása most nálunk az egy intézmény - egy villamosenergia önellátásnak. Immár egy zsebből megy a beruházás, oda megy a termelés és onnan fizetik az irányítást is.
Szentesen most állítják át egy közintézmény konyháját villamos üstökre. Tehát beindult valami.
Szerintem amennyiben mint termelő kötnél szerződést, vállalnál tároltból kitermelést is, akkor egy kicsi rendszerrel is szívesen fogadnának.
Vállana valaki egy ilyen konstrukciót? Pedig egy 4-10 lakásos társasházba már megtérülően lehetne beruházni.

villam64Válasz erre
2017-02-19
10:16:52
#50690
Sándor
Az én értékelésem, melynek ugyanaz az alapja, mint az gazdag lobbié, a MAVIR mérése. Újból leírom, hogy a napelemek csúcsidőben termelnek, amikor az importunk minimum 2300 MWh. Paks I nettó kapacitása 1800 MWh. Azt nem értem, hogy miért a téli fűtési szezonban tartják karban a blokkokat, amikor nagy az energia igény hajnali 2 órakor is. Új gázerőműveket tervez a kormány, pedig nem vagyunk gáz nagyhatalom. Gáz erőmű nagyon környezet szennyező, CO2/kWh. Gáz erőmű csak lakótelep mellé kell a távfűtő műveknek, meleg víz fűtés. Az atom lobbi fújja a németek ócsárolását, pedig ők csak végrehajtják a a fejlesztéseket, és nem a pénzek elsikkasztásával foglalkoznak. Hülyének nevezik őket, hogy fejlesztették a napelemes rendszereket, a szélenergiás beruházásokat, és hogy le kell állítaniuk őket. Meg emiatt kell fejleszteniük a nagyfeszültségű hálózatot. Ezek a hazugságok. Európa legnagyobb villamos energia exportőre Németország. A nagyfeszültségű hálózatuk régi volt, nem felelt meg az új elvárásoknak, ezért kell fejleszteni. Szintén fontos fejlesztés jelenleg az energia betárolása télre a fűtési, és energia szegény időszakra. Szegények megteszik. Számomra ők csinálják jól.
Paks II jelenleg gond, utópia. Nyáron hajnali 2 órakor Mo. fogyasztása 3300 MWh. Paks I-II termelése 4000 MWh. Ez garantáltan szétnyomja a hálózatot. Növelni kell a hajnali 2 órakor a fogyasztást, töltőre kell kapcsolni az elektromos autókat. Kár hogy csak az Kormányzatnak van. Még lehetőség 10000 mWh tárolókapacitás kiépítése. Az is igaz, hogy Paks I 1-2 reaktorának lejár az üzemideje, és ott lesz egy halom beton hulladék. Miért nem Paks I lecserélésével tervezték Paks II-őt?
2017-02-19
00:35:46
Előzmény: grano #50679#50683
grano:

hozzávetőlegesen a kétszerese.
Országos szinten elosztva három-négy régióba és nem a középpontba.
Az elosztásnak követnie kellene a gazdasági felfutás terveit! Bízom benne, hogy van ilyen, de a központ bővítéséből csak a jelenlegi kapacitás lecserélése látható.

Győr és környéke importból ellátható, oda nem kell.
Dél-Dunántúl és Budapest vonalán, Veszprém-Székesfehérvárig kellene egy.
Az észak-déli vonalat ellátja Paks (Pécs-Budapest-Kecskemét háromszög.)
Észak-kelet Magyarország (Salgótarján-Miskolc-Nyírség, Nyíregyháza, Szolnok) szintén megkíván egyet még akkor is, ha pillanatnyilag van jövője Mátravidéknek.
Dél, Dél-kelet Magyarország (Szolnok-Békéscsaba-Szeged) lenne a negyedik.

A régiós centrumokba bővíthető kisebbeket kellene építeni. Kisebb erőművekhez megvannak az adottságok, az energia hálózatok érintik a területeket.

Ha tényleg úgy gondoljuk, hogy van gazdasági jövőnk, akkor annak megfelelően kell terveznünk. Ezért tartom kényszer megoldásnak a jelenlegi, amúgy is esedékes cserét. Betárazás? Meglehet.

Ha ezt nem lépjük meg, akkor marad amit sajnos rövid időn belül úgy sem odázhatunk tovább. A víz rendezés, tározók és erőművek rendszere. Legalább hat erőmű a Dunán és a Tiszán. Nagymaros a harmincas évek óta esedékes. Lehet, hogy elodázhatjuk még pár évig, de én már, biztos ami biztos, készíteném az emlékfotókat a prédikálószéki területekről.

Az energia felhasználásunk növekedése relatív.
Az ipar nem indokolja, a növekvő lakossági "entak" megoldásoknak inkább csökkenteni kellene, mint növelni.

Villamosenergia import nélkül soha nem léteztünk.
Az akkori lakossági villamosítás és az iparosítás erőltetése miatt átléptük a régi erőműveink kapacitását. Új erőműveket nem tudtunk, nem volt értelme elegendő mennyiségben építeni.
Mi nem csak importáltunk, hanem exportáltunk és mint ma is, "átvezettünk" az országon mások villamosenergiáját.
Még az a soktényezős ellátói rendszer is meglehetősen sérülékeny volt. Milyen lesz egy centralizált?

A növekvő energia felhasználásunkat én megkérdőjelezem. Mihez viszonyítva növekvő?
Ha ellehetetlenítem Győrben a keksz gyártást, értelemszerűen importálnunk kell. De mennyivel nőtt a Magyar keksz fogyasztás, ami az import növekedését indokolta?

A keskeny Német-Osztrák import vonalat sérülékenynek, veszélyesnek tartom.
Más irány nem igen jöhet szóba, habár részben ma is működik.
A déliek elvannak a szétdarabolódott ipari rendszereik rendbetételével.
Románia nagyobb és erőteljesebben fejleszt, de tőlük-nekik még adunk is, veszünk is.
Ukrajna kiesett, saját energia gondjai vannak. Nem stabil partner.
Északnak régen is "csak frekvenciatartó és irányító" szerepe volt. Érdemben nem tudnak exportálni.
Ausztria passz. Önellátók, bizalmatlanok, csak biztos hosszútávú üzletekben lehetnek érdekeltek.

Szerintem pontosan az import (ami jelenleg roppant előnyös) bizonytalansága sürgeti paks2-t.

2017-02-18
19:14:24
Előzmény: sándor #50678#50679
sándor:
"Paks2-őt kényszermegoldásnak tartom. Szerintem több kell, de nem oda, és nem úgy! "
Szerinted mennyivel, hova és hogyan?
A növekvő energia felhasználásunk csak külső forrásból tudjuk biztosítani.
Sajnos Paks2 ezen nem segít, max annyiban, hogy néhány évre előre eyszerűbb betárazni.

2017-02-18
13:42:06
Előzmény: barbot #50622#50678
Üdv mindenkinek, szia barbot,

nem igazán tudom, hogy hová tegyem ezt a hozzászólást, mert a fűtés-energia "terelgetéssel" kapcsolatos, de szinte minden energia forrást érint.

Javasoltam, hogy mást is olvassál, ne csak a híradókat, és tessék.

Hosszú évek óta próbálom az összefogást szorgalmazni. Szerettem volna az ezen a fórumon is megjelenő PV-s elégedetlenségeket felhasználni. Sajátos helyzetemnél fogva, akkor még lett volna elvi esély arra, hogy a kicsiket is bevegyék a "buliba".
Sajnos, az ilyen (kicsi) rendszereket építők, eladók, magukat reklámozók annyira túlsúlyba kerültek, hogy hiába próbálkoztam, próbálkoztunk.
(Hol vannak ők ma már?)
Azokra a változásokra, amelyek azóta és legújabban borzolják a kedélyeket, időben felhívtam a figyelmet.
Sajnos nagy általánosságban negatív besorolást kaptam érte.

Mivel lassan már nyílnak a szemek, megpróbálkozom ismét összefoglalni a nyáj terelgetésnek a már hatályos és a szerintem várható szempontjait.

-Kiinduló tényként állítom, hogy abból a gödörből, ahová az ország energetikai szempontból került a 80-as évek eleje óta, csak atomenergiával tudunk kimászni. Másra sem idő, sem hely, sem adottságaink nincsenek.
Paks2-őt kényszermegoldásnak tartom. Szerintem több kell, de nem oda, és nem úgy!

-Régi vesszőparipám, hogy a villamosenergia elosztó hálózat a kérdések kérdése.
A hálózat (úgy általában) korszerűsítése a paksinak a sokszorosába kerülne, és amíg azt nem tudjuk végrehajtani, addig marad a terelgetés. Ide vezethető vissza még a szeméttel való lakossági fűtés kérdése is.

1.
A fatüzelésben és általában a vegyes tüzelésben sok minden történt az elmúlt időszakban.
Átkerült a felmérés, a nyilvántartás egy olyan szervezethez, ahonnan nincs kibúvó.
Akik most gázzal fűtenek, de hobbi kandallósok is, azok kandallóstól, kéményestől felmérésre kerültek.
A vegyestüzelésűek szintén.

A mostani télen sem a lakosság volt a fő szennyező. Mert ha így van, akkor miért ugyan azokban a városokban és területeken volt a legmagasabb a légszennyezettség ahol nyáron is lenni szokott?
Kapóra jött egy meteorológia jelenség, lehet bűnbakot keresni.
Elkezdődött a fatüzelés elleni riogatás. Következik a kandalló adó, a talajterhelés után a levegőterhelési adó.
Mivel ezt az adót a nedves szoci fával fűtők úgy sem tudják kifizetni, maradnak a luxus kandallósok, a rossz égetési hatásfokú cserépkályhások, a nem korszerű kazános és kéményes fakazánosok, vegyestüzelésűek.
Aki nyitott szemmel olvas és hallgat, az már kellett, hogy értsen a belengetett "vegyvédelmi" járőrök (levegőszennyezettség elemzés, kéménykaparék vizsgálat, szomszéd kéménye videózás, egyes városrészek drónokról történő ellenőrzése a nap bármely szakában, ...) munkájának értelméről.

A szilárd tüzelés terelésében sok és komoly intézkedés várható. Mondanám ezt barbotnak és a fa kontra gáz iránt külön érdeklődő zoli79-nek.
A gatyánk rá fog menni, ezért fontos az előrelátó döntés. Mivel a bölcsek köve nincs a birtokomban, így csak magamnak próbálok helyes irányt találni.
Ne tévesszen meg senkit az, hogy kívülről káosznak tűnik az ország energia politikája! Nagyon is rendben megy és átgondolt minden eleme.

2.
Gáztüzelés.
Mikor is volt amikor támogatták a korszerűsítéseket?
Mikor is lengették be, hogy csak a 10 évnél fiatalabb kazánok maradhatnak?
Vagy cserélsz, vagy fizetsz.
A felmérés elkészült, idő és érdek kérdése mikor mozdul meg a jogszabály gyártó gépezet.
Egyébként és szerintem jogosan.
Aki szagolt már bele a gázkéményének a füstjébe, az pontosan azt érezte, amit a fuldokló városokban lehetett érezni az elmúlt hetekben.

3.
Villanyfűtés, napelem, hőszivattyúk.
Minden energia föld alatt és felett (egy bizonyos határon túl) állami monopólium.
A határméreteket nagyjából mindenki ismeri.
-Szélenergia házilag kilőve.
-Víz energia (termál) házilag kilőve.
-Nap energia korlátozás alatt áll. Nem a jogossága miatt, hanem azért, mert az előállítói (a kicsiben előállítói) elviselhetetlen költségeket jelentenek a többség számára.
Ezek olvashatók ki a rendelkezések folyamatának az irányából.

Barbotnak mondanám, hogy nagyjából két éve pont egy romániai energetikai szakember szegedi előadásán ismertette a hangfrekis lekapcsolást, a teljesítménynövelés indoklását, a rendszerbe termelőként belépés fontosságát.
Ők utólag ugyan, de már belátták, hogy elkúrta az állam a fej nélküli támogatás megvalósítását. Bedőlt a hálózatuk, és az irányítási rendszerük.

Ezért ne keressétek feltétlenül a politikát abban, ahol a szakma némának tűnik, de a megvalósulás mégis a pillanatnyi adottságok és lehetőségek irányában halad.

-Kedvencem az önellátás.
Bejelentési kötelezettség eddig is volt.
Vajon hányan jelentkeztek?
Vajon mennyibe került a többieknek, a szolgáltatóknak a "mégis kitermelés"?

Miért kell (elveim ellenére) központi kézbe venni a kérdés rendezését? Egyszerűen nincs más kiút.
Azzal, hogy az emberek önzők, rövidlátók, az energetikai szakmában tudás nélküliek, a támogatásokat gondolkodás nélkül kihasználók, nem csak a saját sírjukat ássák, ásták meg.
Romba döntik a családjaikat a soha meg nem térülő beruházásaikkal, és mint látható, elveszik a lehetőséget a jól gondolkodó és jót akaró kevesek elől is.

Ez nem azt jelenti, hogy haragszom rájuk.
Egyszerűen kénytelen vagyok beletörődni, hogy ők ebben a szakmában pontosan olyanok, mint akik tudatosan megsértik a közlekedés szabályait.
Amíg baj nem lesz belőle, addig szándékosan lenullázzák a fizikát.

Kedves barbot, nem kell felmenni a Hargitára ahhoz, hogy elsírjuk magunkat.
Elég itt nálunk szétnézni a lapályon.

Összefoglalásként annyit, hogy próbáljátok meg együtt nézni a dolgokat!
Nem kell minden vízbe dobott falatra ráugrani, mint a halastavi pontyoknak.
Ha össze állt a kép és látszik a közelmúlt, akkor látható lesz az irány is.

A villamosenergia jelenleg az egyetlen, aminek az ország fejlettségéhez viszonyítva még megfelelő az infrastruktúrája. Ennek az energia fajtának a legjobbak a kilátásai a vételi piacon.
Ezt kell egy kézbe venni.
Mivel a járulékos költségeit is fedezni kell valamiből, ezért kell az elosztói teljesítménydíj, illetve népies nevén (a sokak által tagadott és lehetetlennek tartott) hálózati használati díj.
Javaslom, hogy vegye elő bárki akár a villany, akár a gázszámláját és rögzítse, hogy ma mennyi az "áthárított" díja, majd nézze meg egy év múlva is!
villam64Válasz erre
2016-09-14
18:50:32
Előzmény: forrest #50238#50242
Én nem aggódom a rendszerem, és a magyar hálózat miatt. A gondot az ál rezsicsökkentés jelenti inkább. És, hogy nem fejlesztjük az energia tárolást HMKE és nagyobb termelői szinten. Nekem az éjszakai fogyasztásom 2 kWh. Ennek az eltárolásával 4 hónap alá csökkenne a hálózat használatom. A tesla 7 kWh-ás rendszere HMKE-re tökéletes, csak 25 év garancia hiányzik.

A MAVIR adatokat figyelem.
www.mavir.hu/web/mavir/ver-forgalmi-adatok?p_auth=15lEhJrQ&p_p_id=mavirverportlet_WAR_mavirverportlet_INSTANCE_9PDz&p_p_lifecycle=1&p_p_state=normal&p_p_mode=view&p_p_col_id=column-2&p_p_col_pos=1&p_p_col_count=2&_mavirverportlet_WAR_mavirverportlet_INSTANCE_9PDz_javax.portlet.action=chooseDate

A hét hat napján csúcsidőben a rendszerből 1500-2000 MW teljesítmény hiányzik óránként, ekkor dolgoznak a napelemek. Tehát 5 kW-os rendszerből 300 000-400 000 darabot kell telepíteni azonnal. Ennek nem sikkasztó költsége 600-800 milliárd forint. Ennek egy része lehetne költségvetési pénz. Nem a sikkasztókhoz kellene vándoroltatni. Paks II költsége 4000-6000 milliárd.
Hajnali 2-kor az energia igény 3300 MW, Ennyit kényelmesen tudnak a magyar erőművek. Paks II termel, de nem szabályoz, csak napi állandó fogyasztáshoz, és exporthoz állítható be. El kell tudni adni a nyomott energia áron, alá kell ígérni a nyugati, cseh, szlovák, orosz áraknak.

www.mavir.hu/documents/10258/15461/Forr%C3%A1selemz%C3%A9s_2015.pdf/79ce9e44-6e46-4b0c-8efb-1bd01e17b525


Paks 1 blokkjában történt hiba. Mi van, ha nem 500 MW-os blokk esik ki, hanem az új 1200 MW-os blokk.2015-01-26
11:31:07
#48237
"Önök még mindig a múltba tekintenek, mi meg a jövőbe nézünk

A különbség aközött, ahogy mi szemléljük a dolgokat és aközött, ahogyan Magyarországon teszik, az, hogy a magyarok még mindig inkább a múltba tekintenek, a németek pedig a jövőbe néznek. Ez azonban nem valamiféle nyugat-európai, civilizációs vagy fejlettségi szint kérdése, mert a balti államok is a jövőben rejlő lehetőségeket keresve építkeznek – mondta Felix Matthes német energiapolitikus a legutóbbi "Paksról komolyan" rendezvény központi előadója. A német energiafordulatról kérdeztük, de az odahaza nem mumus E.Onról és a magyar kormányzati téveszmékről is beszélt."

www.m.hvg.hu/gazdasag/20150125_Onok_tovabbra_is_a_multat_tartjak_a_jovo

szocsmarciVálasz erre
2012-11-29
19:54:59
Előzmény: villam64 #36153#36190
Nem tudom, minek a pártján állsz. A megújuló energiáén, vagy az atom energiáén? Nekem úgy tűnik, hogy mindkettő ellen vagy.

A Sellyei napkollektor mezőről nem tudok sokat. Annyit azért igen, hogy Sellyén sok a barnára sült ember, de nem azért, mert kiemelkedően magas a napsütéses órák száma. A befolyt helyi iparűzési adó, (vagy nevezzük bárminek,) jól jön az önkormányzatnak, inkább ilyen pénzt kapjanak, mint "tiszta", adózott pénzt az állami költségvetésből.
Mellesleg vannak energiaültetvények is a környéken, ami munkát ad a kétkezi embereknek; ez a napkollektor mező nem jelentős munkaerő felvevő, ezt említette is a cikk, csak nem emelte ki külön.

A paksi bővítéssel kapcsolatosan van néhány kérdés.
1: Kell az elektromos energia vagy nem? Ha nem kell, akkor félre lehet tenni a számítógépeket, a TV-t, és lehet gravitációs fűtéseket tervezni.
2: Ha kell az energia, akkor megvesszük külföldről, vagy előállítjuk itthon. Van nemzetközi árampiac, és ha sokat áramot veszünk, akkor majd épít a szomszéd ország egyet a határra, hogy ne legyen nagy a hálózati veszteség.
3: Ha előállítjuk itthon, akkor hitelt veszünk fel, vagy előre elkezdünk félretenni bizonyos pénzeket. A hitel felvétellel vannak "apróbb" gondok, ami 2008 augusztusa előtt senkit nem érdekelt. Forint alapú hitelt pedig senki nem fog adni.
4: Ha félretesszük a pénzt, akkor azt valakitől el kell vonni. El lehet vonni az oktatástól egészségügytől, útépítésektől, stb. A megvonások végül mindig a kisembereket érinti, de ha már lehetőség van szelektálni, akkor fizessen az többet, aki több áramot használ. Én jogosnak tartom az áram árába most beleépíteni az X forintot azért, hogy ne legyen 3-szor X forinttal drágább az áram ára pár év múlva.

Bocsi az okoskodásért, de ezt nem tudtam másképp leírni. Vagy halad az ország, át lehet menni pingvinbe, és a vállunkat vonogatni, hogy miért kerül 200 Ft-ba 1 kWh áram, amikor 10 éve még csak 50 Ft volt. Mellesleg ez lenne az igazi "pályázati támogatás", ez tényleg ösztönözne a takarékoskodásra.

Egy hozzászólás megtetszett a paksi cikkhez:
"Ez az előre finanszírozás nem is olyan hülyeség. Ha mondjuk 10 éven át 3 Ft-al lenne drágább egy kWh áram, akkor kb. 1200 mrd Ft gyűlne össze. Sokkal jobb lenne ez, mint a hitel kamatait nyögni.
3 Ft. pedig nem is olyan sok. Németországban a megújulók finanszírozására kWh-ént 5,3 centes (15 Ft.) energiaadót vetnek ki."
villam64Válasz erre
2012-11-28
21:24:36
#36153
www.napi.hu/magyar_vallalatok/elore_fizetnenk_meg_az_aramarban_a_paksi_bovitest.537829.html

Az Energiaklub szerint eddig 3,6 milliárd forintot költöttek a paksi atomerőmű bővítésének előkészítésére, azonban nem a megalapozó vizsgálatokra, hanem már a konkrét bővítés előkészítésére. Egy elemzés szerint felmerült, hogy az áramfogyasztókkal előre finanszíroztassák a beruházás legalább egy részét.
A paksi atomerőmű bővítéséről szóló Lévai projekt keretében valójában nem megalapozó vizsgálatokat végeznek, hanem már konkrétan a bővítést készítik elő - derül ki az Energiaklub birtokába került dokumentumokból. A beruházás körüli folyamatot a szervezet szerint homály fedi. Az Energiaklub úgy látja, a paksi atomerőmű bővítéséről szóló döntéseket a szakmai és társadalmi nyilvánosságot és vitát korlátozó, sőt azokat kizáró módon hozzák meg. A 3000-4000 milliárd forintba kerülő, hatásaiban legalább 70 évre szóló beruházás ügyében a társadalmat nem tájékoztatják behatóan, alapvető információkat tartanak vissza. A szervezet adatigénylésekkel fordult az MVM Zrt.-hez, és így számos dokumentum birtokába jutott
Biosolar Forum  =>  ENERGIAPOLITIKA  =>  Energiastratégialapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17
Copyright © 2005-2017 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva