English  Deutsch
Biosolar Forum  =>  ENERGIAPOLITIKA  =>  Energiastratégialapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
villam64Válasz erre
2017-06-04
15:17:18
Előzmény: sándor #51011#51014
A nappali nettó áram ár 28 ft/kWh, az éjszakai nettó 18 ft/kWh. Ezek az összes veszteséget, rendszer használati díjat, nyereséget tartalmazzák.
Kénytelen vagyok beavatkozni a piacba, mert a piac, és az állam is én vagyok a 9 millió állampolgárral, és nem pár db senkié az ország.
2017-06-04
13:29:08
Előzmény: villam64 #51010#51011
Válasz csapongva.

-A Német naperőműveket (kérdés te mit nevezel erőműnek? Méret, tulajdonjog, felhasználási cél stb.), a kis lakóközösségeket kiszolgálókat (lásd a feltett cikkben!) csak mostanában finanszírozzák a tulajdonos fogyasztók mint piaci szereplők, befektetésként.

Hogy előtte miért tudták (a Németek, a Német állam) a villamosenergia árából finanszírozni?
Az már a sokadik, nagyjából a vízbe fúló kapkodásához hasonló intézkedések sorozatának a közepén, az állam számára már elfogadhatatlan mértékűre emelkedett támogatás miatt történt.
A támogatott olcsó villamosenergia ára miatt voltak az országos felháborodások, tüntetések, majd bizonyos tanácsadók és döntéshozók menesztései.
Tehát csődöt mondott és fenntarthatatlanná vált a "minden tetőre napelemet" támogatási program.

-Az, hogy ki és mennyiért tud telepíteni, nagyon sok mindentől függ.
Nem kell gyűlölködni holmi tolvajbandák miatt. Én is egy multinál dolgoztam, ahol volt rálátásom a sikerességünkre.
A vezető hírekben megnevezett és szalagátvágásos beruházásokhoz mi termeltük ki a pénzt azután, hogy a részvényesek tervezett bevétele már szeptemberben a kasszába került.
Mindehhez add hozzá, hogy még felvették a Német és a Magyar államtól is egyébként törvényesen járó támogatásokat is.
Ez így működik a világon mindenütt. Csak így tudja az "állam" elérni a céljait.

Nem csalt, nem lopott senki. Ezért, illetve hasonló beruházási konstrukciók miatt készülhet az egyik helyen 400, a másik helyen 1000 Ft/W áron a telepítés.
A tényleges csalások, lopások, túlárazások azok más kategóriába tartoznak.

-Ami például a "naperőművek" (mint például az engedély nélkül üzemelő tiéd is)hasznát a szomszédok számára az olcsó energiában jelenti, teljesen téves a beállítás.
Már csak azért sem volna érdemes erre további gondolatokat pazarolni, mert azt állítod, hogy "veszteségmentesen", ami abszurdum.
Mivel szerinted mindenki más veszteséggel termel, ezért hát mégis pár érv.

Már elindultak, vannak (sajnos után közlési jog hiányában és folyamatban lévő büntetőügyek miatti adatközlési korlátok miatt nem tudok belőlük idézni) büntetőügyek a termelő és a termelést elszenvedő szomszédok között.
Lökésszerű feszültség emelkedések, felharmonikusok okozta meghibásodások, stb.
A jelenleg engedéllyel üzemelő házi naperőművek tulajdonosai helyett pillanatnyilag a szolgáltató áll a bíróság előtt, és tarja a hátát.
Legalább is eddig így volt.
Lassan rá kellene ébredni, hogy a szolgáltató immár az állam. Az állam nem fog a saját maga által engedélyezett (engedélyben tartott), a vélhetően és a bizonyítottan a házi naperőművek okozta károkért fizetni.
Inkább ellehetetleníti a szükségtelen kitáplálást, termelőt sújtó jogformát alkot. Olyan műszaki feltételekhez köti a termelést, aminél már úri hobbi marad a napelemezgetés.

Ez már megtörtént, illetve folyamatban van több országban is.
Az engedélyesektől csak akkor és annyit vesznek át, mintha a piacon üzletelne.
A sumákokokra pedig olyan feltételek (nevezhetjük büntetésnek) várnak, mint amiket például a legutóbbi, nagy port felvert kútügyben belengettek.
Abban ugyan visszalépett az állam valamelyest, de mennyivel több kút van az országban, mint napelem? Ráadásul a kutakat fel kell(ene) kutatni, a napelemek azonban Wattra, helyre pontosan beazonosíthatók.

Összefoglalva, termelhetsz, de csak piaci feltételek között. Még támogatást is kaphatsz hozzá. De nem avatkozhatsz be a piacba a saját érdekeid miatt és alapján.
Akkora büntetést, mint amit a multiláncok kaptak biztosan nem kapsz, de a házad simán rámehet.

Komoly, de továbbra sem értem az ár képzéseidet. Sajnos lassan már nem is veszem őket komolyan, ami kár, mert így megszűnik a vita. Elmaradnak a kérdések, a tényközlések, a tájékoztatások, egyszóval a fórumozás.

Az országban eltérőek lehetnek a villamosenergia árak.
Fájdalommal veszem tudomásul amennyiben hozzánk, ahol nincs erőmű a közelben drágábban jut el az energia, mint például hozzád.
De mint piaci tényezőt tudomásul veszem és alkalmazkodom hozzá.
Pont most "dolgozom fel" a mama legutóbbi számláját. Lefényképeztem, ideteszem, és várom, hogy hogyan jön ki ezekből az adatokból a 22 Ft/KWh ár?
Bruttó rezsicsökkentésestől, közvetett szolgáltatásostól, vagy bármitől, ami a számlán nem szerepel.
villam64Válasz erre
2017-06-04
06:31:50
Előzmény: sándor #51009#51010
www.mavir.hu/web/mavir/import-export
Tényleges magyarországi adatokkal dobálózom.
www.mavir.hu/web/mavir/szeltermeles
Én nem akarom szélerőművekkel kiváltani a villamos energia termelést, csak az akadályozására nincs semmilyen indok, mert annyit nem számít a termelésben. És szintén szabályozható 15 perces időszakon belül. Csak jelenleg minek szabályozni, ha szükség van rá. Ha valakinek megéri támogatás nélkül megépíteni, akkor minek tiltani.
Annak is olvassál utána, hogy magyarország legnagyobb naperőművét az RWE Németország 2. legnagyobb energia szolgáltatója a mátrai lignit bánya területén 400 ft/W áron telepítette, és nem a tolvajok által számolt 1000 ft/W áron. Magyarországon a nettó ára a villamos energiának 10-13 ft. A többi veszteség és adó. A fogyasztóhoz eljutó villamos energia ára 22 ft/kWh. Egy házi naperőmű, mely a szomszédainak termel veszteségmentesen, ezt a pénzt kapja meg, és ez reális bárki tiltakozik ellene is. A magyarországi pályázati napelem rendszerekben az üldözendő extra profit szerepel, ami üldözendő, akár magyar az elkövetője.

És még egy fontos tény, hogy a német naperőművekben 1 cent állami pénz sem volt, mert elektromos fogyasztók finanszírozták meg a villamos energia árában.
2017-06-04
02:16:36
Előzmény: villam64 #51008#51009
"Az is látható az 1. ábra diagramján, hogy "...
Erre a kérdésedre ott a válasz a diagram magyarázatának a folytatásában.
Mit tudnék én ehhez hozzáfűzni?

Számomra evidens, hogy ahol a hálózatban meg nem jelenő, mérhetetlenül és ellenőrizetlenül megtermelt (vagy nem hiteles, esetleg csak egy táblázatba beírt) energia mennyiségek szerepelnek, azokkal nem lehet érdemben számolni. Hát még tervezni!

Nem tudom értelmezni, hogy mi lenne ha nem 4KW-os, hanem 8KW-os rendszerre állítanál fel fiktív elméleteket. Milyen alapon általánosítod és vonatkoztatod az eredményeidet egy országos, jelen esetben a németországi adatok elemzéséhez?

A termelők, már amennyiben versenyhelyzetbe kényszerülnek, mindig is ágálni fognak.
A piac lényege a verseny, a verseny lényege az árban és a minőségben megfogni a kuncsaftot.
A verseny egyenlő az árak csökkenésével. Ezt neked, mint aktuális napelemesnek a gyakorlatban is látnod kell. Ezért az árcsökkenésért ki morog a legjobban? Hát persze, hogy a napelemes szakma.
Bezzeg, ha benzin árát csökkentenék, annak az autós szakma igenis örülne.

A rezsicsökkentés az egy művi ár csökkentő tényező és nem piaci fogalom.
A haszon egy részének elvonása valamely piaci szereplőtől.
Lassan láthatod a villanyszámládon, hogy a kifejezett villamosenergia ára megegyezik a hagyományos erőművekben előállított (beleértve Paksot is), energia árával. Nagyjából az általad fizetett ár 50%-a. Reális ár!
A másik 50% azokat a közvetített szolgáltatásokat tartalmazza, ami nélkül nem tudnál villamosenergiát használni. Ez is reális ár!

Na, arra lennék kíváncsi, hogy az "áramtermelői közösség" nélkül mennyiből látnád el magad villamosenergiával?
Mi lenne, ha nem használhatnád ki azokat a közösségi hálózatokból származó előnyöket, amiket pillanatnyilag pl. a szaldósok (vagy a sumákosok) ma még kihasználhatnak?
(Sumákosok = csak házi használatú, önellátó rendszereket sem lehet a területi szolgáltató engedélye nélkül létesíteni! Ezt nevezik állami monopóliumnak mindenütt a világon.)
A bajkeverő félsumákosokról most ne is beszéljünk.

Azért lett drága Németországban a megújuló energia, mert az valóban drágább, mint a hagyományos.
Egyszer minden beetető támogatás véget ér. Utána jön a beetetés eredményeinek a lehalászása.

Az, hogy ki mibe fektet bele, milyen támogatáshoz juthat hozzá, milyen pályázaton milyen feltételekkel mekkora hasznot realizálhat, az, bármennyire is eltérőek országonként a pályázati rendszerek, valahol mégis egyforma.

A már eddig befektetett önrészedhez miért nem pályáztál? Most lehet, hogy rólad írnának a jelenlegi véleményedhez hasonló, a zsebedben turkáló dörgedelmeket.

A nem napelemes többség villanyszámlájába beállított közvetített szolgáltatások árában pillanatnyilag még elenyésző, elviselhető a félsumákok és a szaldósok nyeresége. De a növekvő napelem kapacitásokkal már nem lesz az.
Ezért kell majd fizetni pl. a hálózat használatáért.
Az értékesítési ár megszaladása ellen kell korlátozni a kitermelést. Semmi értelme a drága naperőművekkel megtermelt energiát használni, ha van olcsóbb is.
Egy szénerőmű "lábnyoma" meglehet nincs akkora, mint egy naperőműé, tehát nem csak olcsóbb, hanem zöldebb is lehet.

Sajnálom, hogy a figyelmed véget ér a saját gondolataidnál, annál, hogy Paks nem váltaná ki az importot.
Olvashattad, hogy Németország a megújulós felesleg mellett is rászorul az importra.
Ez minden országban így van, ezért javasoltam a múltkor, hogy ne csak a Magyar határokon, az abban a pillanatban látható energiaforgalmi irányokat idézd ide, hanem a nekünk átadó és a tőlünk átvevő országokét is.

Őszintém élvezem, ahogyan rendbe rakod az ország energia ellátását az általad leírt MWh-ák ezreivel, amikor ez még a szakembereknek is komoly feladat, különösen a szakmában elfogadott negyedórás tervezéssel.
villam64Válasz erre
2017-06-03
20:43:13
Előzmény: sándor #51007#51008
Az is látható az 1. ábra diagramján, hogy még a „történelmi időpontban” is csak töredéke volt a nap- és szélerőművek által képviselt kapacitás a beépített kapacitásuknak. Számszerűsítve mindez azt jelenti, hogy az adott pillanatban a naperőművek a beépített kapacitásuknak 65, a szélerőművek pedig csak 32 százalékát tudták biztosítani.
Ez hogy jött ki? Kénytelen vagyok még egy grafikonomat feltenni. Ebben a 4. oszlop a belső használat. Ez a hálózatban nem jelenik meg, tehát mérni sem tudják. Ez májusban, ha nem napkollektor csinálná a meleg vizet, hanem villanybojler, akkor a termelés 30%-a maradt volna házon belül, hőszivattyús bojlerrel minimum 20%-a. Ez az érték áprilisban 30-40%, márciusban 50% feletti. Tavaly az 5400 kWh termelésemből 1290 kWh belső felhasználás volt, mely nem jelenik meg az elemző gondolataiban. Ez az adat az én mérésem, tény. ha megfelelően olcsóbb, nem megsarcolt mint itthon, akkor a tíz év megtérülést még a túlméretezett rendszer esetén is meg lehet oldani 22 ft/kWh energia áron házi méretben. Ha nem 4 kW-os rendszerem lenne, hanem 8 kW, akkor akkor a téli 4 hónap 2 hónapra korlátozódna. Azt is kimutattam, hogy 7 kWh akkuval 2100 kWh-ára növelném a belső felhasználást, ami 40% belső felhasználás, mely kívülről nem látható. Ehhez a villanyóra mérése, és a termelés külön mérése kell. A naperőművek reggel indulnak 0W-tól, majd délben elérik csúcsteljesítményüket, majd estére 0W-ra térnek vissza. Ez nem 1 perces hullámzás, hanem jelenleg 12 órás idő intervallumon bellül történik, tehát nagyon jól tervezhető, és illeszthető a nagy hálózathoz. A nagytermelők azért ágálnak ez ellen, ebben az időszakban olcsóbban kénytelenek adni ők is a megtermelt energiájukat, mellyel az ő gazdaságosságuk csökken. Ez vár Paks I-II együttes működésére, ha addig nem sikerül 30%-kal növelni a fogyasztást. Tavaly egyébként hátrább kerültünk a rezsidíjak terén az unioban, jó pár ország beelőzött rezsicsökkentésben, hála az egyéni megújulóknak is. A szigetüzem még kisközösségi rendszerben is katasztrófa, csak ha már minden más lehetőséget kimerítettek. Én globális hálózat elkötelezett híve vagyok (és a globalizációé, mert az újabb nagy háborúk csak a gazdagoknak jó, több milliárd rajtaveszt). Még egy adalék, az MVM tavaly 500 millió forintot adott az orbáncért tüntetőknek a nyereségéből. Igen nyereséges volt tavaly az MVM. Az MVM habonyárpád 40 millióért vett internetes cégével 150 milliós Paks II reklámkampány szerződésre is futotta. Én feltettem a Magyar Villamos Rendszerirányító méréseit. Soha nem mondtam, hogy jelenleg működne a megújuló rendszer alaperőművek nélkül. Az is publikus, kár tagadni, hogy az importunk nagy részt a nappali időszakra tevődik, amit a napelemek 80%-kal is csökkenthetnének. Paks II az importot nem képes csökkenteni. Egy eset létezik csak, ha a környező országok nem fejlesztenek, és 1000 MW hiányuk lesz villamos energiából éjszaka. De balgaság erre építeni.2017-06-03
11:05:49
Előzmény: villam64 #51005#51007
Szia Villám!

Megpróbálok sorban reagálni a válaszodban leírt "tényekre".

A végére ideteszek két olyan cikket, amely komoly szakembertől származik. Nem elkötelezett egyik irányban sem, egyszerűen ENERGETIKUS (ha szabad ilyet mondanom róla így ismeretlenül, csak az általam hozzáférhető tanulmányait, cikkeit olvasva.)
A cikkeket elképzelhető, hogy jogvédelmi okokból le fogják tiltani, de arra kérném a kiadót és a szerzőt, hogy tekintsék annak, mintha az újságomat adtam volna kölcsön a fórumozó tagoknak, főleg neked!
Tehát akit a valós tények érdekelnek az olvassa el és mentse le olyan gyorsan, ahogyan tudja!
Pár ezer forintért te is jogszerűen hozzájuthatnál hasonló hiteles információkhoz, mindössze be kellene lépned az egyesületbe.
Azok a források amikre általában hivatkozol felejtősek.

Tehát a válasz:
-Szerintem nem ismered azt, hogy mit jelent egy "termelőt" integrálni a hálózatba, ezért tartod egyszerűnek egy kisközösségi rendszer integrálását.
Ezért nem hiszed, hitted el Bous tanulmányát, az abban foglalt ár alakító tényezőket és az árat sem.
Félek, hogy egy álomvilágban élsz. Magadat megerősítve egyre távolodsz a valóságtól, a szakmától.

-A mikro vezérlő és annak a pársoros "program módosítása", amelynek az eredménye a "fokozatos teljesítmény csökkentés".
Mi a túrónak építenél házi naperőművet, ha le akarod szabályozni?
Így teljesen lenullázod a gazdaságossági elméletedet.
Ezt a "leszabályozást" rövid időn belül meg fogják helyetted oldani, és akkor vagy végrehajtod a Bousék terveit, vagy leszeded a tetőről a díszeket.
Esetleg beléphetsz az örökmozgót építők táborába...

-A kis emberek, mint azt az egyik cikkből olvashatod (lakótelepi szélerőmű Németországban több mint 300 tulajdonossal), beruháznak és eladóként lépnek fel.
Az állami és uniós csecsek szopogatásának, a beetetésnek, a hobbidnak, a saját hasznodnak a többi fogyasztóval történő kifizettetésének az ideje lejárt.

-A németországi viszonyokat, a számokat a mellékelt cikkekben megtalálod.
Ha ezekre is azt mondod, hogy nulla és nem érdekel, akkor jobb, ha a Hírkeresőn felbukkanó cikkeknél maradsz.

-Hálózatbővítés.
Hiába az AAA+++ minősítés, a ledes világ, és a többi takarékosság, a fogyasztásunk mégis növekszik. Nem az ipar növeli, mert a nagy fogyasztók többsége maga termeli magának az energiát.
Erre adjál magyarázatot, ezt is kértem már többször!
A hálózatokat nem 5-10 évre tervezik (erről is írtam párszor) mint ahogyan most a napelemes tervezések folynak.
A hálózatoknak az egyidejűséggel csökkentett kivitelében is biztosítani kell mindenkinek a szerződésében garantált energiát.
Biztosítania kell a jövő (ismeretlen, de tervezhető) energia mennyiségének a "házhozszállítását" is. Úgy nagyjából 30 évenkénti hálózatfejlesztéssel számolva!
Hogy ezt te hogyan tudnád "folyamatos fejlesztéssel" megoldani, azt le kellene írnod, és nem csak odavágni (most éppen orbáncviktornak).
A hálózatok "öröklődnek" és az éppen aktuális állami vezetés kénytelen alkalmazkodni a tényekhez.
Akár te, akár OV, vagy a Fecó, vagy bárki más kerül(ne) hatalomra, a villanykarók és a drótok az én tapasztalatom szerint még minden választás után a helyükön maradtak. A karók és a drótok az állam, és nem az, akinek négy évre szól a mandátuma.
Semmilyen államnak, még az istenített Németországnak sincs lehetősége a folyamatos fejlesztésre. A szükséges újak megépülnek, a bedőlni készülőket foltozgatják, illetve kivárnak, vagy egyszerűen elutasítják az igényedet, ha az utca végén hőszivattyút, vagy autótöltőt kívánsz létesíteni.
Vagy elfogadod ezt a tényt, vagy marad a gazdaságtalan önkielégítés. Más választásod nincs.


Eddig a válaszom, és most a két cikk, amit ígértem. (Remélem Róbert nem kap idegbajt a terjedelemtől!)


Forrás: Csúcson a német megújulók Energiatermelés elemzése egy konkrét nap tükrében Hárfás Zsolt
/Elektrotechnika 2016/5-6/

Néhány héttel ezelőtt több portálon is megjelent a hír, hogy 2016. május 8-án, „vasárnap délután valami egészen különös történt Németországban: egy napos és szeles nap volt, ezért délután egy óra körül az ország megújuló energiaforrással működő erőművei az országosan fogyasztott 63 GW-ból mintegy 55 GW-t állítottak elő, azaz a fogyasztott energia 87 százalékát.” Arról is lehetett olvasni, hogy „az ominózus vasárnapi működés azért is volt izgalmas, mert megmutatta, hogy a rendszer jól bírja a terhelést, a víz-/nap-/szélenergiára és biomasszára épülő erőművek ki tudják szolgálni az igényeket.” Ugyanakkor azt is megemlítették, hogy a túltermelés nem volt idilli, mert az ország energetikai rendszere még nem képes elég gyorsan reagálni egy ilyen helyzetre, az atomerőműveket és a szénerőműveket nem lehet ennyire gyorsan lekapcsolni, azaz ezek úgyis működtek és termeltek áramot, hogy arra valójában nem volt épp akkor semmi szükség. Ki ne szeretne csak zöldenergiát használni? – kérdezhetjük, viszont ennek az iránynak „ára van”, ráadásul a rendszer stabilitás határait is feszegeti. A jelenlegi energia rendszer összetétele, és a fogyasztói elvárások miatt mindezt vigyázó tekinteteinkkel együtt kell figyelni, és amikor nincsenek a megújulók, akkor is milyen szerencse, hogy nem kell áram nélkül maradni. A szakemberek számára ezért árnyaltabb a kép, ha megnézzük a németországi villamosenergia-rendszer hiteles adatait.
Ezen a napon a német megújuló energiaforrások valóban igencsak kitettek magukért, hiszen délután az üzemelő német erőművek 61,99 GW (100%) összteljesítményéből a megújuló források 47,88 GW-t (77%) képviseltek.
Az is látható az 1. ábra diagramján, hogy még a „történelmi időpontban” is csak töredéke volt a nap- és szélerőművek által képviselt kapacitás a beépített kapacitásuknak. Számszerűsítve mindez azt jelenti, hogy az adott pillanatban a naperőművek a beépített kapacitásuknak 65, a szélerőművek pedig csak 32 százalékát tudták biztosítani. mivel az energiatermelési mód valós megítéléséhez nem elegendő az év egy időpillanatát kiragadni, mert egy villamosenergia-rendszert nemcsak egy pillanatban kell tudni üzembiztosan működtetni, hanem minden percben, órában, napon, hónapban és évben. Egy év 8760 órából áll. Az előzőekben látható volt, hogy abban az adott pillanatban milyen is volt a németországi villamosenergia-termelés erőművi összetétele. A szakemberek azonban nem kiragadott pillanatokat vizsgálnak, ezért érdemes megnézni az adott napra vonatkozó villamosenergia-termelési adatok egészét, azaz hogy mennyit is termeltek az egyes erőmű típusok.
A 2. ábrán látható, hogy az adott napon a német erőművek összesen 1,27 TWh (100%) villamos energiát termeltek, amelyből az időjárásfüggő nap- és szélerőművek csak 0,65 TWh (51,5%) villamos energiát tudtak megtermelni. Ha pedig pl. 2016. január 1-től vizsgáljuk az egyes adatokat, akkor a helyzet teljesen megfordul. Téves következtetést eredményezhet, ha csak egy pillanatban vizsgálunk egy villamosenergiarendszert.
A 3. ábra azt mutatja, hogy 2016. január 1. és 2016. május 19-e között termelt 214,4 TWh (100%) német villamos energiából a legtöbbet, 136 TWh-t (63,5%) még mindig az atom-, szén- és gázerőművek termelték meg, a nap- és szélerőművek pedig csak 49,99 TWh villamos energiát termeltek, ami a termelés 23,3 százalékának felel meg. Ennek pedig alapvető oka az, hogy a nap- és szélerőművek csak akkor tudnak energiát termelni, amikor süt a nap, illetve fúj a szél. Ezért is nevezik őket időjárásfüggő megújulóknak, hiszen a termelésük kizárólag az időjárástól függ.
1. ábra A villamosenergia-rendszer adatai 2016. május 8-án, délután 13.00-kor, valamint a beépített nap- és szélerőművi kapacitás Adatforrás: Fraunhofer ISE
2. ábra A villamosenergia-rendszer termelési adatai 2016. május 8-án Adatforrás: Fraunhofer ISE
3. ábra A villamosenergia-rendszer termelési adatai 2016. január 1. és 2016. május 19-e között Adatforrás: Fraunhofer ISE
Jó példa erre a 2016. január 1-ei nap- és szélerőművi termelés is.
A 4. és 5. ábra szemléletesen mutatja, hogy mennyire hektikusan tudnak változni a nap és szélerőművi termelések. A valós helyzet értékeléséhez érdemes hozzátenni azt is, hogy a naperőművek beépített, összes teljesítménye 39,7 GW, azaz 39 700 MW! Mindez azt jelenti, hogy 2016 január első napján a naperőművek délben csak legfeljebb 10 százalékos kihasználtsággal tudtak villamos energiát termelni! Ugyan ezen a napon a német szélerőműveknek is visszafogott volt a termelése a viszonylagos szélcsend miatt. A beépített 43 780 MW teljesítményből a „csúcs” 8200-8300 MW teljesítmény volt, amely azokban az órákban csak közel 20 százalékos kihasználtságot jelentett. Ettől függetlenül Németországban nem volt sötétség, hiszen a többi atom-, szén-, gáz- és egyéb erőmű végezte a dolgát és termelte a villamos energiát. Érdekes képet mutat pl. a május 18-i németországi helyzet. Ezen a napon a napi termelés 1,22 TWh (100%) volt, amelyből a hagyományos (atom, szén, gáz stb.) erőművek 0,964 TWh (79,1%) a nap- és szélerőművek pedig csak 0,254 TWh (20,9%) villamos energiát termeltek. Pl. 21.45h-kor nagyon „szélsőséges” volt a villamosenergia-termelés összetétele, mert nem sütött a nap, és alig- alig fújt a szél. A számok úgy gondolom, hogy magukért beszélnek. 2016. május 18-án este 21.45-kor a német termelés szinte 100 százalékát hagyományos erőművek állították elő, hozzátéve azt is, hogy ebben a pillanatban nem volt elegendő termelő kapacitás Németországban, ezért szükség volt további 1,86 GW importra is. Az import döntő hányada pedig abból a Franciaországból érkezett, ahol a villamosenergia-termelés döntő része atomenergiából származik. A kérdésnek ezenkívül még számos más műszaki, gazdasági, ellátásbiztonsági, rendszerirányítási, környezetvédelmi aspektusa van, amely nem igazán vet kedvező fényt a megújulókra.

GAZDASÁGIKÖVETKEZMÉNY
A németországi túlzott és erőltetett megújulós fejlesztések és támogatások oda vezettek, hogy jelenleg egy német háztartási fogyasztó csaknem 30 eurocentet, azaz mintegy 95 forintot fizet 1 kWh villamos energiáért. Ennek az az oka, hogy éves szinten Németország 22-23 milliárd eurót költ a megújulók támogatására, amit végső soron a fogyasztó fizetnek meg. Visszatérve az egy órás németországi zöld csúcsra: annak nincs hírértéke, ha egy atomerőmű az év 8760 órájából csaknem 8000 órában közel 100 százalékos teljesítményszinten, üzembiztosan, az időjárástól függetlenül, gazdaságosan és szén-dioxid-kibocsátás nélkül képes üzemelni, hiszen erre lett tervezve.
a szakemberek egyetértenek abban, hogy a globális versenyképességi, klímavédelmi és ellátásbiztonsági célok elérése érdekében nem kérdés, hogy a megújuló energiaforrásoknak is helye van a rendszerben a többi energiaforrással együtt, de nem azok helyett.
Hárfás Zsolt, MEE-tag energetikai mérnök, okleveles gépészmérnök harfas.zsolt@gmail.com


Forrás: Szeles vagy nem szeles Hárfás Zsolt /Elektrotechnika 2016/03/

Néhány héttel ezelőtt a Greenpeace egy látványosnak szánt akciót tartott a Hősök terén. Napelemes lámpákból egy atomjelet raktak ki, amely fokozatosan alakult át egy jelképes szélkerékké. A Greenpeace szerint az akció azt jelképezte, hogy az úgymond „veszélyes atomenergia használata helyett át kell térnünk a megújuló energiaforrások használatára, mely az egyedüli, környezeti és gazdasági szempontból is megfelelő megoldás a jövő energiaellátására”. Ez a vélemény jól hangzik, de a hozzáértő szakemberek tudják, hogy egy ország energiaellátását nem lehet kizárólag a megújuló energiaforrások alkalmazására alapozni. A nukleáris erőművek által termelt hatalmas mennyiségű villamos energiát pedig nem lehet ésszerű, gazdasági és műszaki keretek között megújuló energiaforrások alkalmazásával egyszerűen kiváltani. Példa erre a „Greenpeace akció” is, hiszen 2016. március 9-én az esti órákban a MAVIR adatszolgáltatása alapján a hazai szélerőművek teljesítménye a beépített közel 330 MW-ból 0, azaz nulla közeli volt. Ettől függetlenül Budapesten mégsem volt sötétség, hiszen a Greenpeace meg tudta tartani az „akcióját”, így pedig elmondató, hogy a szélkerék tényleg csak „jelképes” volt.
Energetikai mérleg 2015-ben a villamosenergia-fogyasztás 43,75 TWh értékéből a hazai termelés 30,06 TWh-t, az import villamos energia pedig 13,69 TWh-t képviselt, azaz a bruttó villamosenergia-fogyasztás 31,29 százaléka importból származott. A hazai megújuló energiaforrások pedig összességében 2,44 TWh villamos energiát termeltek. A szélenergia 27, a napenergia pedig csak 0,4 százalékát tudta csak biztosítani a megújulók által megtermelt 2,44 TWh villamos energia mennyiségének. A szélerőművek - a beépített teljesítményt és megtermelt villamos energia mennyiségét figyelembe véve - éves szinten csak 23 százalékos kihasználtsággal tudtak energiát termelni. A Kötelező Átvételi Rendszerben fel- és leszabályozási energiára is szükség van, mivel a tényleges termelés (értékesítés) szinte minden esetben eltér az előre megadott menetrendtől, ezért azt ki kell egyenlíteni. 2015-ben ez a költség összességében már 5,97 milliárd forintra emelkedett, amelyből a pótdíjak szintén csak egy töredéket, 425 millió forintot jelentettek. Pl. a hazai viszonyok között a szélenergia kiegyenlítő energiaköltsége 5,32 Ft/kWh, a napenergiáé pedig 2,87 Ft/kWh. A két új blokk napelemekkel való „elméleti” kiváltása Néhány évvel ezelőtt Sellyén átadtak egy naperőműves beruházást, amely 499 kW teljesítményt képvisel 2,5 ha területen. A beruházás 460 millió forintból valósult meg, amelyből az uniós támogatás 274 millió forintot jelentett, azaz a beruházási költség 60 százalékát a projekt megkapta beruházási támogatásként. Emellett szüksége van a kötelező átvételre annak érdekében, hogy a projekt egyáltalán megtérüljön 1315 év alatt. Az átadás során pedig elhangzott, hogy "A megtérülési idő a zöldenergia átvételi árának emelkedésével rövidülhet”. Azaz, ha tovább növelnénk a közel 32 Ft/kWh-s kötelező átvételi árat, akkor hamarabb megtérülhetne a beruházás. A kérdés az, hogy ezt a beruházón kívül akarja-e valaki, mivel a megújulós támogatást valakinek meg is kell fizetni. A fenti adatok és tények felhasználásával, valamint a hazai viszonyok között 1 kW napelem által éves szinten megtermelhető 1100 kWh villamosenergia-mennyiség (13 százalékos kihasználtság) figyelembevételével kiszámolható, hogy a két új paksi blokk 2400 MW (92 százalékos kihasználtság + önfogyasztás) teljesítményének „elméleti” pótlása érdekében 16 704 MW naperőmű beépítésére lenne szükség. A beruházási költség pedig 15 368 milliárd forintra adódna úgy, hogy a 15 éves megtérülés érdekében szükség lenne 60 százalékos, 9 220 milliárd forintos beruházási támogatásra, valamint a kötelező átvételre (közel 32 Ft/kWh) is. Elméleti számítás szerint ekkora mennyiségű napenergia kötelező átvétele pedig éves szinten közel 589 milliárd forintba kerülne. Nem feledkezhetünk arról sem, hogy egy naperőműpark élettartama 15-20 év, azaz a két új paksi blokk 60 éves garantált üzemideje alatt az ilyen parkot háromszor újra kell építeni, azaz a beruházási költség nem 15 368 milliárd forint lenne, hanem ennek az összegnek a többszöröse. A 16 704 MW teljesítményű napelem területigénye is óriási lenne, hiszen a projekt adatával számolva 837 km2 területet jelentene, amely közel másfél balatonnyi terület.
A két új blokk szélerőművekkel való „elméleti” kiváltása Németországi adatok (Windmonitor) szerint egy szélerőmű beruházási költsége átlagosan 1523 €/kW, azaz jelenlegi árfolyamon számolva 472 millió forint / MW. Mindez azt jelenti, hogy Paks II elméleti, szélerőművek általi kiváltásához a villamosenergia-rendszerbe 9117 MW szélerőművet kellene beépíteni, amely beruházási költségként 4 305 milliárd forintot jelentene. Természetesen ebben az esetben is szükség lenne beruházási támogatásra és kötelező átvételre is annak érdekében, hogy a befektetések egyáltalán meg tudjanak térülni. A szélerőművek élettartama 20-25 év, így a szélerőműparkokat szintén kétszer-háromszor kellene újjáépíteni a két új paksi blokk 60 éves garantált üzemideje alatt. Ez a tény ismételten azt jelenti, hogy a valós beruházási költség nem 4 305 milliárd forint lenne, hanem ennek az összegnek a többszöröse. Emellett a szélerőművek által termelt villamos energia kötelező átvétele időszaktól függően 238-652 milliárd forintba kerülne.
A szélerőművek által érintett terület pedig szintén hatalmas lenne, hiszen 8 ha/MW területigényt feltételezve 729 km2 területre lenne szükség. Tény az, hogy a nap- és szélerőművek időjárás-függőségük miatt nem tudnak folyamatosan villamos energiát termelni, így termelésük folyamatosan, sokszor hektikusan változik. Éppen ezért óriási tartalékra (kiegyenlítő energiára) lenne szükség a villamosenergia-rendszer stabilitása, valamint a villamosenergia-fogyasztók biztonságos kiszolgálása érdekében. A fenti költségek pl. ezen tartalékok, vagy a szükséges hálózatfejlesztés költségét egyáltalán nem tartalmazzák.
Ebből következik, hogy a Paks II által képviselt teljesítményt nem lehet nap- és/vagy szélerőművekkel gazdaságilag és műszakilag kiváltani. De nem is szabad az atomenergia és a megújuló energiák között kizárólagosságot megfogalmazni, hiszen mind a két energiatermelési-módnak megvannak a sajátos előnyei egy ország energiamixében. A globális klímavédelmi, versenyképességi és ellátásbiztonsági célok elérése érdekben egy energetikai út létezik, ez pedig az atomenergia és a megújuló energiaforrások közös útja. fotó: Hárfás Zsolt


Eddig a cikkek.
Remélem lesz türelmed ezeket az indexeseknél mélyebb elemzéseket és pontosabb adatokat tartalmazó dolgokat elolvasni!
Még inkább remélem, hogy ezek segítenek az értelmezésben, a helyes (a világban általánosan járatos) irányba beállítani a gondolatmenetedet!
Lenne még nagyon sok tanulságos információm a számodra, illetve mindazok számára akik szeretnének tisztábban látni az energetika kérdésében, de ez egy fórum. Ezt, illetve bármelyik fórumot agyon nyomná, ha egyetlen téma ilyen terjedelemben rátelepedne.

Üdv és jó elmélkedést.villam64Válasz erre
2017-06-02
14:53:21
Előzmény: sándor #51004#51005
Szia Sándor

Nem látom, hogy kezelhetőbb lenne a nagy erőmű, mert 30-35% az importunk. A 380 ft/kWh-ot sem értem, mert nálam ez 37 ft/kWh, 10 év megtérüléssel. Az országos hálózat független kisközösségi rendszer értelmetlen számomra, ezt felejtsük el a továbbiakban, mert bonyolultabb, mint beilleszteni a hálózatba a kisközösségi rendszert. Én globális rendszert építek, mely olcsóbb Paks II-nél. Nem mondtam, hogy ne cseréljük le Paks I-et Paks II-re, hanem a párhuzamos működés lehetőségét nem látom, mert ahhoz a jelenlegi 13 ft/kWh árnál olcsóbban kell adni az áramot.

A mikrovezérlő nem a kisközösségtől függ, hanem a törvényi szabályozástól, mely előírja a fokozatos teljesítmény csökkentést a feszültség növekedésével arányosan az inverterek számára. Ez pár plusz sor a jelenlegi inverter vezérlő programokban. Bárki megírhatja.

A kis embernek a szerződések alapján lehet a rezsijét csökkenteni, amennyiben hozzájárul a tetőjének felhasználásához. Jelenleg is vannak ilyen beruházások a világ számos országában. Részt vehet benne anyagilag a forgalmazó a kivitelező, az állam, a terület tulajdonosa. Összességében mindenki jól jár.

Nem látom a németországi napelemes számaidat. Én is csak, saját erőből valósítottam meg, a németek még könnyebben meg tehetik, 5-6 év megtérülési idővel. Tehát miért ne ruházna be állami támogatás nélkül? Megjelenik ez a táblázatodban?

Elvetem a jelenlegi elavult hálózat fenntartásának erőltetését. A folyamatos fejlesztés híve vagyok. Nem beszélve arról, hogy az állam én vagyok, és nem orbáncviktor.
2017-06-02
13:19:13
Előzmény: villam64 #51002#51004
Szia villám!

Én is utálom, de egy nagy erőmű egyben biztosan olcsóbb és kezelhetőbb, mint sok kicsi.
A Bousék által kiszámolt, a kicsik hálózatba integrált termelésének a ~380 Ft/KWh villamosenergia ára annyira magas, hogy csak úgy általában nem lehet vele foglalkozni.
Biztosan vannak, lesznek olyan helyek, ahol még ez is jobban megéri majd, mint hálózatokat bővíteni és építeni. Különösen most, hogy ismét állami kézbe került az elosztás!

A "mikrovezérléshez" olyan szakértően gondolkodó kisközösségekre lenne szükség, akiknek az energia hiány miatt megérné saját beruházásban megvalósítani az önellátásukat.
De ameddig mindenki az állami és az uniós csecseket akarja a saját hasznára, a többiek kárára fejegetni, addig szerintem üresen fognak maradni a háztetők.

Jogvédelmi okokból nem tehetem ide az általam ismert és hozzáférhető diagramokat arról, hogy hogyan alakult és alakul a mai napig például Németországban a lakóházakra telepített napelemek száma.
Lényeg, hogy miután lecsengett az állami támogatási hullám, szinte megszűnt a telepítés. A megújulós termelés áttevődött a szélenergiára.

Azt, hogy a szegényeknek ez mennyiben jelent rezsicsökkentést, Te sem gondolhatod komolyan!
A négy millából megvalósított néhány "minta tanya" már tudja, ha este tv-akar nézni, akkor vagy kézzel fej, vagy nem használhat aznap a mosógépet. Magyarul elfogyott az öröm, oda lett a halleluja, továbbra is működnie kell a benzines aggregátoroknak.
Igaz a napelemes rendszerük ingyen van. Helyesebben mi, Te és és , meg a többiek fizettük ki a számukra.

Az egy panel-akku-LED szalagos, fényárban úszó nyomortanya egy szobájában "nyár estéken!" megadatott 1-2 órás fényár inkább elkeserítő, mint rezsicsökkentő.

2017-06-02
12:42:48
Előzmény: szocsmarci #51000#51003
Szia Marci!

Érdekes a példád. Erről, ilyenről még nem olvastam, de ha igaz, akkor komoly helyi, mikrokörnyezeti "szennyező" tényező lehet egy több tíz hektáros naperőmű.

Úgy tudom, hogy a mai legkorszerűbb panelek is még visszaverik a rájuk eső sugárzás ~25%-át. Hogy milyen hullámhosszokon, arról nem tudok, csak annyit, hogy mindazt a sugárzást ami eléri a panelt.

Miután kiderült (lásd az egyik okát a vízen túli nagy testvérnek a "klímaerőlködésből" történő mostani kivonulásának), hogy az ózonréteg változásaiért leginkább a nap UV-A, UV-B és UV-C hullámhosszai a felelősek, az "ózonvédők klubja" úgy két éve elhallgatott. (Nem tudom ez feltűnt e már valakinek?)
Nem feszegetik tovább a témát, mert bizonyítottnak látszik, hogy az emberiség ózonkárosító anyag kibocsájtása a "mérési hibahatár" alatt van a naptevékenység, illetve a földi geológia tényezők mellett.
Ismét túlértékelte magát (és mellesleg jól megélt belőle) az a szakértői réteg, aki az ember természetfelettiségét hangoztatta.

Továbbra is gyorsulóan növekszik az ózonkárosító anyagokkal történő szennyezés. Ennek ellenére az ózonréteg köszöni szépen jól érzi magát és (most éppen) szépen gyarapszik, betöltve az évekkel ezelőtt mért, és elrettentésül bemutatott lyukakat is.


Vannak ellenzői is a naperőműveknek.
Az egyik érvük az, hogy a visszavert sugárzás elpusztítja a felettük, illetve a visszavert fénybe berepülő madarakat, rovarokat. Láttam olyan titokban felvett videót, ahol egyértelmű volt, hogy nem csak a porszennyezés miatt mossák naponta a paneleket, hanem a rájuk ragadt bogártetemek miatt is.
Közben több száz, átvonulás idején több ezer különféle nappal vonuló madár tetemét is begyűjtik a területről.

Naponta elmegyek egy kb. 200m2-es be napelemezett üzem előtt, hol a napelemek felrakása előtt sok galamb volt. Azóta 100-200 méteres távolságra elkerülik a galambok és úgy általában a madarak az épületet. Véletlenül sem látni madárguanót a paneleken, miközben nálam a napkollektor vákumcsövein annál inkább.

Sok éves saját tapasztalat, hogy naplementkor, párás időben még akkor is termel a kollektor, amikor a nap már a látóhatár alatt van.
Szeles időben, amikor por és páraszegény a levegő, akkor már naplement idején leáll a termelés.
Ha néhány autó képes termiket csinálni, akkor a tervezett naperőmű felett hatalmas termiknek kell kialakulnia. Eső általában kilóméterekkel a termikek indulási pontjától távol esik csak, mert a termik kémények elgörbülnék a légkörben. Minél erősebb a termik, annál magasabbra szállítja a párát és ott intenzívebb jég és esőképződés keletkezik.

Szerintem ez a 25% visszasugárzás nagyon soknak tűnik.
Más egy tómeder, mert a víz a napelemekkel ellentétben általában hullámzik, miként az erdők, a zöldterületek de még a csupasz homok visszasugárzása is.
Köztudott, hogy a vízen, de még víz közelben is gyorsabban megég a bőrünk, mint a víztől távol.
Az erdészek "üzemszerűen" csupasz bőre sem azért barna mert szoliztatják. A lombokon is áthatol az UV egy része, ráadásul a legveszélyesebbje.
Hiába tartózkodnak a nap nagy részében árnyékban de a szabadban, a szóródó sugárzásból bőven kapnak.

Valami komolyabb "megnyugtatás" kellene, mert attól tartok, hogy ez is olyan lesz, mint a sivatagi autós termikképzés. Ez sem lesz bizonyítva, de működni azért fog.
villam64Válasz erre
2017-05-31
20:32:24
Előzmény: sándor #50995#51002
Szia Sándor.
Utálom ezeket a beruházásokat. Ezek úgy működnek, hogy ha én építem, akkor 400 ft/W a bekerülési költsége. Ha mészároslőrinc építi akkor 750 ft/W a bekerülési költsége, tehát egy 750 milliós beruházás esetén 350 millió mészároslórinc zsebébe vándorol, ebből valmennyi adót csökkentő a felcsútifocicsapatnál landol. A maradékból unios támogatást felhasználó újabb földterület vagy cégvásárlás történik. Ebből is látszik, hogy nem igaz, hogy a külföldi cégek nem fektetik be a pénzt magyarországon, bár nem igazán magyarország ez, hanem felcsútország.
Eközben több millió ház áll napelem fedetlen tetővel.
Környezetet változtató hatása minden emberi tevékenységnek van. Nálatok még fel sem épült a napelem park, de már érzitek a hatását.
Szerintem inkább csökkenti a felmelegedést a napelem a sugárzás egy részének a visszaverése révén, vagy a hősugárzás a világűrbe juttatása révén. Talán már meg kellett volna valósítani a szaharában 1000 W-os napelem parkot, mely hatástanulmányként egy kiinduló alapot képezne.
Már írtam, hogy az inverterek mikrovezérlő programja, miatt akár több 1000 MW napelem kapacitás sem okoz gondot a hálózatban. Nagyon egyszerű törvényi szabályozás.
Ezek a nagyberuházások elveszik a szegényektől a lehetőséget a rezsicsökkentésre. Ugyanis egyetlen célja van, az hogy energiafüggőségben tartsa a lakosságot, bármi áron, és a gazdagok élősködhessenek tovább a még megmaradt 9 millió lakoson. Ami az év első három hónapjában 16 000 -rel csökkent. Nem a kivándorlás miatt (az nincs benne), hanem a magas halálozási arány miatt. Mellesleg a nonprofit főgázból 2 milliárdot vett ki osztalékként a magyarfejlesztésibank.
Azért is vártam a válasszal, hogy feltegyem a májusi termelési adatokat.
Napelem termelés 2016-17


Villanyóra mérése vételezett-betáplált. Ezt hozzáadva a termeléshez megkapom a havi fogyasztásomat.


Akkumulátorral mennyivel több lenne a saját felhasználás, csökkentve a hálózat használatát. Nagyobb tárolóval nappal is egyenletesen lehetne tartani a hálózatra történő táplálást, mert a 7 kWh feletti részre nekem nem lenne szükségem.www.m.portfolio.hu/vallalatok/fenntarthatovilag/kezdodhet_a_vilag_legnagyobb_naperomuvenek_epitese.12.251463.html
204 ft/W a beruházási költség, és 1 kW energiát 6,7 ft-ért fogja adni. 18 év megtérülési idő a 198 mrd ft.
www.hu.wikipedia.org/wiki/Abu-Dzabi

A kormányunk félrevezető hazugságait gyökerestül kell kitépni.
www.zoldtech.hu/cikkek/20170601-energiapolitika?h=xled

Más elemzés.
www.origo.hu/gazdasag/20170526-megujulo-energiaforrasok-az-energiaszolgaltatsokon-belul.html
www.nrgreport.com/cikk/2017/05/31/maskepp-szamoljak-az-aram-arat-a-jovoben
www.greenfo.hu/hirek/2017/05/30/mi-az-a-kozossegi-energia-es-miert-jo-nekunk
szocsmarciVálasz erre
2017-05-30
15:10:54
Előzmény: sándor #50998#51000
A helyi időjárást biztosan befolyásolják a felszíni tárgyak, ezt szerintem mindenki tudta eddig is. Csak azt nem tudja senki, hogy pontosan milyen módon.
Szerintem egy naperőmű park semmiképp nem befolyásolja jobban az időjárást, mint egy halastó, vagy az, hogy a termőföldön milyen növényt termesztenek, esetleg az erdőt éppen kivágják mert vágásérett lett.

Egy kis történet az emberi beavatkozásról:
Siklóernyős távrepülési versenyt rendeztek valahol a sivatagban. Ez annyit jelentett, hogy autóval felhúzták kötéllel (csörlőzték) a versenyzőt jó magasra, fenn kioldott, és olyan messze repült, ameddig tudott. Ha szerencséje volt, akkor talált termiket, amivel vissza tudott emelkedni, és tovább menni. Hasonlóan, mint amikor a sas köröz szárnycsapás nélkül, és mégis szinten marad, vagy akár emelkedik is. A versenyt egy amerikai nyerte meg úgy, hogy rádión tartotta a kapcsolatot a haverjaival, akik autóval mentek előtte, és egy alkalmas helyen elkezdtek körözni (több autó, kb 20 méteres körön). Ez elindított egy termiket a földről, aminek segítségével felemelkedett, majd mentek tovább a következő "termik képző" helyre. A magasból látszanak azok a helyek, ahol termik képződésére lehet számítani, persze jobb, ha akkor képződik a termik, amikor a siklóernyős ott van, nem 20 perccel előbb, vagy később.
Persze senki nem bizonyíthatja, hogy az autók hozták létre a termiket, csak épp működött.
2017-05-29
23:44:30
Előzmény: barbot #50996#50998
Köszönöm barbot!

Nem véletlenül kérdeztem, mert több mindenről bebizonyosodott az évek folyamán, hogy amiről eleinte csak suttogtak, az a végén drámai valósággá vált. (Ilyen például a diesel autós história is.)

Az ország legmélyebb részén lakunk, állítólag ezért is (légnyomás stb.), de pár éve felhívták a figyelmet a helybeli amatőr meteorológus srácok, hogy újabban elkerülnek bennünket az esők.
Van ugyan csapadék, de messze nem olyan mennyiségben és intenzitással, mint 40-50 évvel ezelőtt volt.
Az is lehet, hogy ez csak egy, a természet normális ciklusos ingadozásai közül.

Pár éve figyelem ahogyan jönnek a viharfrontok egyenesen felénk, majd mintha valami ék kerülne az útjukba, a várostól 10-20 km távolságban kettéválnak, és jobbról balról elmennek mellettünk.
Nálunk is van villámlás és eső is, de a kétoldali környékünkön ilyenkor pusztító orkán és jégeső szokott lenni.

A naperőmű sugárzás visszaverése tény, de a hatásait nem ismerjük.
Köszönöm a válaszod, így egy információ már van.
Annyira rövid idő telt el a bejelentés óta, hogy még nem tértünk magunkhoz. Ezért még nem is álltak össze a kérdéseink.
2017-05-29
21:01:55
Előzmény: sándor #50995#50996
Szia sándor!

Egy kicsit belekotnyeleskedek a dologba, de itt nálunk van egy 18 Ha-os napelempark. A közellakó ismerősöm szerint bekever az időjárásba, ugyanis a napelemparktól délre kevesebb lett a csapadék a telepítés óta. Azt mondja, hogy az alacsonyabb felhők mintha egy csővet kerülnének meg. Én ezt a jelenséget még nem tapasztaltam, de az ismerősöm határozottan állítja, hogy látta...
2017-05-29
12:42:57
#50995
Szia villám!

Te "ENERGIAPOLITIKA*Energiastratégia" szakértő vagy, szorosan követed a történéseket.
Talán tudnál az alábbi dilemmámban segíteni! (Fontos az időrend. Eddig úgy hittem, hogy közel naprakész vagyok, de most be sokaltam.)

- május elején kint jártunk a városunk mellett, megnézni a majd Európa első és egyetlen kétszintes körforgalmából kiinduló, a városunkat elkerülő útnak a kiskertünk mellett épülő nyomvonalát.
Szépen haladnak az építkezéssel. Nekem az tűnt fel, hogy éppen azon a ponton ahol eddig a kertet megközelíthettük (egy nem túl régen bezárt, évszázados, sokhektáros szemétlerakón keresztül), szerintem logikátlanul kiszélesedik a nyomvonal. Gyakorlatilag egy átjáró látszott kiépülni a várost árvíztől védő körtöltésen keresztül a semmibe, a volt szeméttelephez.

(Minket akkor az érdekelt, hogy eddig 1.5 km-t kellett megtennünk a kertig, de ha elkészül a majdan négy sávosra szélesedő elkerülő út, akkor vajon mekkorát kell majd kerülnünk és merről tudjuk egyáltalán megközelíteni a kertet?)

- Rövid helyi hír, hogy a május 19-i önkormányzati ülésen beterjesztettek és azonnal el is fogadtak egy előterjesztést a bezárt, városi tulajdonban lévő szeméttelep területének az értékesítéséről.
Lakonikusan: "egy vállalkozó fog a területen naperőművet építeni".

A terület sajátossága, hogy a két oldala mellett megy el, sőt bent a területen is ki van építve a középfeszültségű elosztóhálózat. A hely kiválasztása teljesen ésszerű.

- május 26-án a városunkba látogató miniszterelnök több fejlesztési ígéret mellett, mintegy "apró betűsen" szót ejtett arról, hogy rövid időn belül felépül a város mellett egy naperőmű. Ez lesz az országban az első (??!!, nem tudom) állami naperőmű.

A terület hatalmas, jó megközelíthetőségű, igen komoly erőművet is fel lehet ott néhány hónap alatt építeni. Még az éjszakai tároláshoz is van terület bőven.


Ezek voltak az események.
Vártam, hogy mikor hivatkozod meg és kommentálod az erről kiadott és megjelentetett híreket!

A friss google képeken már jól látható az épülő elkerülő út nyomvonala. Felmérhető az a terület is, ahol az elkerülő út keresztezi a városból északi irányba kivezető kétszámjegyű főutat. A főútvonal, az elkerülő út és a város által bezárt területet nevezték meg a naperőmű helyének.

Egy ekkora erőműben, különösen ha uniós pénzből épülhet, már van fantázia.
Ez közelíti a mottómat, hogy " eladóként kell fellépni a piacon" (nem szaldósként), már ha nem akar valaki önellátó lenni.


Engem egy dolog aggaszt, mert abból a nézőpontból még nem találtam kutatásokat, vizsgálatokat, méréseket, hogy menyire melegíti fel a visszavert sugárzás a naperőmű feletti alacsony légkört?
A visszasugárzás mennyire befolyásolja a környezetet úgy klimatikusan, mint sugárzás terhelés szempontjából?

Mivel a megnevezett naperőműtől nagyjából 200-300 méterre lakunk, így közvetlenül és erősen befolyásolhat akár a pozitív, akár a negatív hatása, már ha van ilyen egyáltalán!
Szívesen elolvasnám, ha tudnál erről hiteles információ forrást ajánlani!

Az a véleményed is érdekelne, hogy ez a döntési és eljárási mód (ami nem a Svájciak népszavazásos időhúzásos módszerén alapul), hogyan nevezhető egyáltalán energiastratégiának?
Lehet gyorsan és határozottan is jól dönteni. El is lehet cseszni a dolgokat.

Ebből a példából láthatod, hogy megvalósulóban van az a gondolatod, hogy települési szinten meg lehet valósítani, (hogy ez működni fog e arról nem vagyok meggyőződve (meggyőzve), az áttérés a napenergiára.
Valahogy sz.r érzés kísérleti nyúlnak lenni.
villam64Válasz erre
2017-05-18
18:11:20
#50963
www.napi.hu/magyar_vallalatok/hitte_volna_meszaros_lorinc_mar_az_energiaiparba_is_beszallt.638063.html

Az 1889-ben alapított Královopolská Ria Közép-Kelet Európa egyik legjelentősebb tervezőmérnöki, kivitelezési és tanácsadói tevékenységet végző cége, amely az erőművek tervezésében és tesztelésében is tapasztalt. A világ 8 államában (Egyesült Királyság, Egyesült Államok, Szaúd-Arábia, Bahrein, Türkmenisztán, Csehország, Szlovákia és Magyarország) jelenlévő, főleg erőművi, szennyvízkezelési és vegyipari tevékenységgel foglalkozó vállalata a világ számos országában rendelkezik referenciákkal. Megrendelői közé tartozik többek között a Skoda, a Slovnaft, a Dukovany és Temelini Atomerőmű, az Alstom és a Volkswagen.

Mészáros Lőrinc márciusban jelentette be, hogy 19,57 százalékos tulajdonrészt szerzett a Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt.-ben, továbbá 16,9 százalékos részesedést vásárolt az Opimus Group Nyrt.-ben.
szocsmarciVálasz erre
2017-05-14
14:37:57
Előzmény: pali #50931#50954
Miért pont Chilében ruháznak be? Ott sok a napfény, máshol meg nem?
Esetleg ezekkel a beruházásokkal közelebb kerülnek az ország politikai vezetőihez, és anyagi függőségbe hozhatják őket?

Lítium árának változása:


Lítiumot bányászó országok:


Napsütéses órák száma a földön:


A fentieket figyelembe véve nem biztos, hogy csak a sok napsütés miatt előnyös Chile.
Ismerni kellene a szerződések pontos tartalmát. Azokat is, amik nem nyilvánosak/hivatalosak.

2017-05-05
22:15:15
#50931
www.hvg.hu/gazdasag/20160819_napelem_chile_napenergia_termeles_paks

És hogy biztosan érthető legyen, pontosan milyen rekordról is van szó: a chilei napenergiás cég azt vállalta egy áramaukción, hogy kevesebb, mint nyolc forintért (a mai árfolyam szerint 0,291 x 274 = 7,974 forintért) megtermeli azt az egységnyi áramot, amit a költség szempontból sok-sok éve nullára írt Paksi Atomerőmű jelenleg 11-12 forintért, Paks II. - már ha megépül egyáltalán - 30-35 forintért lehet képes produkálni.
villam64Válasz erre
2017-04-29
21:53:12
Előzmény: Bous83 #50922#50923
Igen, láttam és értem. Csakhogy azaz arányaiban ahol nincs hálózat, százalékosan nem fejezhető ki. Ezért én nem ezt helyezem előtérbe.
2017-04-29
14:05:31
Előzmény: villam64 #50921#50922
Úgy értem, hogy kb. ugyan azt az infót osztottad meg. A hozzászólásomban van egy videó link, amin az általad linkelt cikk energia-konténerének telepítése van....

Értem én, hogy ahol van hálózat ott... ...én arról beszéltem, amikor messze van/nincs.
villam64Válasz erre
2017-04-29
06:31:59
Előzmény: Bous83 #50920#50921
Szia Bous
Elolvastam az előadásodat. Csak én elvetem az önálló rendszereket. Ezerszer drágább, mint a közösségi rendszer. Én hálózatban képzelem el az energiatárolást is, és a termelést is. Leírtam a a kritériumaimat. Azokkal a feltételekkel a jelenlegi fogyasztás többszöröse telepíthető napelem rendszerből, anélkül, hogy a hálózatban zavar keletkezne. Ennek első feltétele a szabályozás törvényre emelése.
2017-04-29
05:05:32
Előzmény: villam64 #50919#50920
Szia, látom erről lemaradtál: http://biosolar.hu/forum/show/50835#50835

villam64Válasz erre
2017-04-26
20:33:25
#50919
Egyedülálló energiaellátása van egy gemenci erdészháznak: olyan fotovoltaikus napelemtől kapja az épület az áramot, amelyhez egy energiatároló konténer is tartozik. A megoldás azért jelentős, mert ilyen rendszerekkel elláthatók energiával az elektromos hálózatoktól távol eső, kis energiaigényű felhasználók, mutat rá a hírről beszámoló Hidrogén Hírlevél.

www.vg.hu/vallalatok/energia/magyar-talalmany-oldhatja-meg-az-energiatarolas-problemajat-487848
2017-03-31
12:53:44
#50867
Egészen friss a témában:
www.portfolio.hu/vallalatok/megismetlodhet_a_brutalis_aramar-emelkedes.5.246367.html
Az átlagot elég szépen emelhetik egy egy drágább időszak extra költségei.
2017-03-29
11:22:05
#50860
Szia Bous!

Meghirdették az idei vándorgyűlést, érdekel benneteket?
Fő téma: Energia - Fenntarthatóság
A megcélzott témakörök között legalább ötöt találtam, ahová csatlakozhatnátok.

Valami érik, és talán gyorsabban is, mint eddig gondoltam.
üdv.
2017-03-26
19:20:23
Előzmény: Bous83 #50840#50855
Szia Bous,

tökéletesen megértelek. Egyértelműen nem nektek áll a zászló, a tűzhöz közel ülők még a morzsából sem hagynak a kicsiknek.
Az anyagotokra vigyázzatok! Nem feltétlenül azért, mert más ezt nem találhatta ki.
Nektek annyiban van előnyötök, hogy meg is tudnátok valósítani. Nekem legalább is ez jött le, miután átnéztem mindenki hasonló hozzáférhető anyagát.
Azokkal, akik nem engedték át elolvasásra nem tudunk mit kezdeni. Ők lehet, hogy közelebb vannak a tűzhöz mint ti, ezért magabiztosabbak. De meglehet, hogy csak blöfföltek.

Hányhatnékom van a mostanában felénk járatos hirdetéseket és x-el jelzett cikkeket olvasva. Mind arról szól, hogy csak nálunk, csak március 31-ig, de nálunk elég addig csak bejelentkezni is, és mi mindent elintézünk és nem lesz "napelem adója"...
K..vára emlékeztet ez a nem túl régi homlokzat hőszigetelési kampányra, meg a bizonyos korszerű hűtőgép és mosógép vásárlást támogató kampányra.
Sokan beleugrottak és mit kaptak érte cserébe? A többször módosított és megszigorított energiatanúsíttatást.
Most a félig szigetelt ház minősítése miatt, illetve a csak "A" osztályú gépek használata miatt hatalmas építmény adót kaptak a nyakukba.
Félek, hogy ez a kampány is visszafelé sül majd el.
Valahogy nagyon nem szeretnék ma napelemtulajdonos lenni...

A vesszőparipámat ismered, eladóként kell kilépni a villamosenergia piacra.
Ha sikerül túlélned, illetve átvészelned a következő, szerintem két évet, akkor van remény.
Ajánlom mindenki figyelmébe a MEE Elektrotechnika újságjának 2016.12. számát.
Több tanulmány foglalkozik a hálózatokkal, azzal is, hogy mennyi villamosenergiára lesz szükségünk, és ezt honnan lehet előteremteni, hogyan lehet a termelés helyéről a felhasználókhoz eljuttatni. Egyszóval a beharangozott E-világgal (mert azért nem eszik a kását olyan forrón, mint ahogyan dumálnak róla).

A ti munkátok után nem véletlenül érdeklődhet az Elmü (vagy ki is?), illetve a többi egybeterelt szolgáltató.
Teljesen világos, hogy mindig lesznek olyan területek, olyan városszéli utca végek, ahová nem lesz érdemes elvezetni a szélessávú internetet, sem a többcélú üvegszálas kommunikációs hálózatokat.
Ezeken a helyeken nem fognak villamosenergia hálózatokat sem korszerűsíteni, sem erősebbet építeni. Nem feltétlenül a városszéli emberek szegényes fogyasztási igényei miatt, hanem egyszerűen azért, mert nem gazdaságos, nem éri meg.
Szerintem ezeken a helyeken van mit keresnetek. Ide csak a mini és mikró megoldásokkal képzelhető el a közeli és az E-jövő is. A hangsúly a közelin van. Ezt tudják a szolgáltatók, keresni is fogják a megoldásokat, de jobb, ha ti jelentkeztek be náluk.
Nem feltétlenül pályázatokra, támo-pokra gondolok, hanem a számukra adott állami pénzek felhasználására. Illetve annak a morzsáira.
Tök mindegy, hogy milyen központi cégekbe vonták, vonják össze őket. Mint a szemetet is helyben kell elszállítani, a vizet is ott kell biztosítani, nem lesz ez másként a villamosenergiával sem.
Csak addig vészeljétek át valahogy.

Az átalakítócellás technológia nálunk is megkerülhetetlen lesz az átmeneti időszakban. Hogy melyik? Nem tudom. Hidrogén vagy etanol?.

Egy biztos, hogy jöjjön bármilyen E-világ, több villamosenergiára nem lesz szükség. Mindössze átcsoportosítás fog bekövetkezni.
Az első lépések azok lesznek amelyekkel pl. Kaliforniában próbálkoznak.
Maxi szigetek helyi tárolókkal, szigorúan üzleti alapon. Rossz ötlet után bukás és újrakezdés.

Sem Norvégiának, sem más E-közlekedést eltervezett országnak sem lesz lehetősége mindenkit egyénenként és egyenként ellátni kellő mennyiségű villamosenergiával.
Csak az összefogás (erről is esik szó az Elektrotechnikában), az autók akkucsomagjainak tárolóként való közösségi felhasználása útján lehet E-közlekedni, megfelelő mennyiségű és minőségű villamosenergiával ellátni mindenkit. És ide kell beleképzelni Paksot is!
Ez csak azokban az országokban valósul majd meg, ahol a szakmai elit kellően szakmai és intelligensen együttműködő.
Az egyéni kis szigetek ugyan járható utak, de nem gazdaságosak.

Az újabbnál újabb próbálkozásokról csak a szakemberek tudnak, a döntéseket hozó politikusok nem.
Csak a közelmúltból: naptornyok forgatható tükörmezővel, vonalas-parabolatükrös kísérleti erőművek, napraforgó napelemtáblás parkok, szaharai napelempark...
Ezek mire kísérletileg megvalósultak, addigra ki is múltak. ((Azért ennyire hülye nem lehet (vagy mégis?) a szakmai elit!?))
Ezért nem tekintem végleges megoldásnak a mostani nagy napelemparkokat sem. Némelyiket a gigantománia, másokat a környezeti tényezők fogják lenullázni.
Eltüntethetik Kínában a közlekedési szmogot, de a homokviharokkal nem tudnak mit kezdeni.
A természet mindenütt ott van.

Ami a 2x120V=240V kérdését illeti, mi még 2x12V=24V-al rendszerekkel kezdtünk rendszereket fejleszteni. Igaz azokat az elemeket a Texas Inst. cégtől vásároltuk.
Egész érdekes dolgokat lehet kihozni az ilyen villamosenergia rendszerekből talán kevesebb átalakítási veszteséggel.
Mindent a maga helyén.
A gőzmozdonyokat is elfelejtettük, de mégis vannak a világnak olyan helyei, ahol a mai napig ez a legkézenfekvőbb megoldás. Nem csak használják, de fejlesztik is.

Egy országos üzemanyag fogyasztás per KWh igény átszámításra én is kíváncsi lennék.
Szerintem nem jönne ki olyan magas érték, mint aminek ma az E-közlekedést saccoljuk.
Biosolar Forum  =>  ENERGIAPOLITIKA  =>  Energiastratégialapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17   következő »
Copyright © 2005-2017 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva