English  Deutsch
Biosolar Forum  =>  ENERGIAPOLITIKA  =>  Energiastratégialapozz: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
villam64Válasz erre
2018-08-16
06:11:14
Előzmény: sándor #51874#51876
Szia Sándor
Az én áramom olcsóbb, mint Paks. Önerőből valósult meg. Te úgy számolsz, mintha erőmű lennék, pedig nem így van. Én csak a felesleg rugalmas elszámolásáról beszélek egy HMKE esetén. Például ez az én esetemben 2017-18 as elszámolási időszakra 1414 kWh. 1375 kWh Nem is ment a hálózat felé át a villanyórán. Ez 2789 kW. 2800 kWh amit betápláltam a hálózatba, és visszavettem a hálózatból. A HMKE házon belüli akkumulátorozása ezt a 2800 kWh-át csökkenti, és növeli a belső felhasználást a jelenlegi 25 %-ról 40-50 %-ra. A 20 évvel ezelőtti akkumulátoros tárolás hatásfoka 60 %. Efölötti a hidrogén-tüzelőanyagcella. A generátoros szivattyús tározó hatásfoka sem jobb. Ráadásul mire elszállítják hozzám a szivattyús tározóból az energiát, addigra jelentős veszteséget könyvelünk el. Nem érzékeli az én környezetemben a fogyasztás változást, nem tud rá reagálni. Az én akkumulátoros inverterem képes reagálni a trafókörzeten belüli változásokra. A kicsiket csak itthon nem tudják befogadni, mert nem akarják befogadni. Az inverterek a programuk szerint úgy szabályoznak, ahogy mi akarjuk. Paksot , hogy megtérüljön drágán kell 20 évig eladni. Az elektromos autómat is fel tudnám tölteni az otthon eltárolt energiával, hogy naponta ingázhassak a munkahelyre. Átlag olyan 5 kWh energiáról beszélünk az ingázáskor. Ez belefér a házi energia tároló rendszerbe. Az 1414 kWh túltermelésemmel, 9400 km-t autózhatok. Csak a felesleget lehet szabályozni. Termeljünk túl, hogy szabályozhassunk. Miért nem kapcsolták be Paks leállásakor az álló nagy tartalék erőműveket?
2018-08-15
22:22:43
Előzmény: villam64 #51873#51874
Szia Villám,

Nézd meg a mai portfóliót! A dél körüli hírek között van, hogy "intézkedési tervet léptettek életbe" Pakson. Ez az ami miatt mi ellenezzük, hogy oda telepítsék.
A tárolást továbbra sem tudjuk megoldani, mert nagyon úgy fest, hogy a legjobb hatásfok csak a víz tározós megoldásban van. Ez nálunk nem kivitelezhető.
Tényleg kíváncsi vagyok, hogy mit akarunk kezdeni a naperőmű telepeinkkel?
Ha a kicsiket helyileg nem tudjuk tömegével befogadni, akkor a nagyokat csúcsban max exportálni tudjuk.
Nekem valami rémlik arról, hogy a komplett energia rendszerünk majdani kiépítése után az akkori szakértők az olcsó paksi áram exportját vizionálták. Az, hogy olcsóbb lesz, mint bármi, az biztos. Mi meg fogyasztjuk a drága megújulókat?
villam64Válasz erre
2018-08-15
20:42:06
#51873
Szia Sándor

Már többször leírtam, hogy nálunk a kormány célja a HMKE akadályozása. Szükséges az alulról történő energia tároló rendszer kiépítése. Nem a napenergia miatt, hanem a változó fogyasztás miatt. Hiányolod Paks kiváltását. Nem kellett volna akadályozni a HMKE rendszereket. Sajnos elenyésző a kapacitásuk. Talán 260 MW. Ez csak a nyári csúcsok csökkenésében jelentkezik. Nem dőltek meg a rekordok, pedig nőtt a fogyasztás. Mo tavaly a MAVIR mérése alapján (-HMKE) 46 TWh energiát fogyasztott. Ennek a feléhez 22 GW napelem kapacitás kell a jelenlegi 400 MW-hoz képest. Ez 55-szöröse a jelenlegi kapacitásnak.
Az energia tárolás itthon is elkezdődött. Leváltották a MAVIR, a Posta, és Paks vezetőjét.
Tegnap beleolvastam a MAVIR 2018-as kapacitás elemzésébe. Siralmas. Legalább most már nem 1000 MW-tal számolják a napelem kapacitást, hanem 2000-5000 MW-tal. Sajnálatos, hogy okosnak tartott mérnökök az 1000-1500 MW napelem kapacitás szabályozásánál csak a leszabályozást értik a tárolás helyett. Ez kormány propaganda. Semmi köze a valósághoz. A tárolásé a jövő. A biomassza, és a föld geotermikus hője nem megújuló, hanem szennyező.
A jövő a takarékoskodás. Ezzel szintén szembe megy a kormány propaganda. Ha a reális 32 ft-ért vennék át, automatikusan a HMKE felesleget, akkor nem kényszerülnének pocsékolásra a HMKE-sek sem. Kidobom a napkollektort, hogy még többet fogyasszak. És az én rendszerem belső felhasználása, és a Pakstól vételezett energia. Az belső használat adatok összegzése is ott van.2018-08-15
01:06:03
Előzmény: BJaca #51822#51868
Szia Bjaca!

Nem jutottam előrébb. Nem találok olyan műszerezettséget, amivel a szolgáltatót meg lehetne fogni. Sajnos a javasolt műszer ehhez kevés.

Közben egy ideig jegeltem a dolgot, mert Szeged mellett történt egy olyan rejtélyes túlfesz miatti tömeges meghibásodás, amire várok.
A szokásos, a szolgáltató elzárkózik, visszautasít. Az újság megírja. Pár napig semmi válasz, majd egyszerre elismeri, hogy a trafó hibásodott meg! A szekrényében dolgoztak... (Erről mindenki azt gondol amit akar, aki látott már trafót és trafószekrényt. Ráadásul végig csinált jó pár visszakapcsolást.)
Minden kárt térít, de előtte egyedileg kivizsgál.

Az, hogy tartós, vagy impulzus szerű volt-e a túlfesz, nem tudható. Homályosan az volt a panaszosok véleménye, hogy a visszakapcsoláskor bekapcsolt állapotban lévő készülékeik mentek tönkre.

A környék nem szegény negyed, hallomásból tudható, hogy jó pár HMKE is van a hálózaton. De ezt egyelőre tekintsd az én paranoiámnak!

Nem tehetek mást, mint várom, hogy hol következik be hasonló hiba a közelben is. De, egy alaplap miatt biztosan nem fogok 60ezerért szakértői vizsgálatot megrendelni.

2018-08-14
23:41:45
Előzmény: szocsmarci #51866#51867
Szia Marci,
Szerintem villám stílusa úgy jó ahogyan van. Időnként megszalad a világ megváltás felé. Én élvezem, ahogyan kibújik a szorongatásból.
Nem kellene belőle politikust csinálni!

A "koporsószög Paksba" szöveg már-már irodalmi határokat súrol.
Különösen a mai leállás után! Amivel kiderült, hogy egyetlen egység leszabályozása miatt azonnal ~50%-osra kényszerültünk növelni az importot.
Ennél jobban semmi sem bizonyítja, hogy mennyire kell a bővítés.
Hol a fenében voltak a megújulók, amikor ma igazán bizonyíthatták volna, hogy mennyit is érnek?
Ezt megválaszolni kell villám stílusa!
Én nagyon hiányoltam az ő részvételét a 100%-ból. Vártam, hogy megemlíti a MAVIR, mint a leg megbízhatóbb beszállítóját.

Próbáltam egy gyors számítást végezni, hogy hány koporsószög kellene Paks körbe szegezéséhez. Attól tartok, hogy ha minden HMKE után kettőt is vernénk be, az arra is kevés lenne, hogy az erőmű előtti buszmegálló egy sorát végig érje.
Ha pedig tényleg a betonba akarná verni, akkor az első szegnél elfogyna valamennyi használható ujja.

Más.
Mi a véleményed a Noah-házakról? Konkrétan a NOAH1.3-ról?
Próbálom megemészteni, de 70 milláért nulla rezsis, tökéletes önellátást... Ez szebb annál, hogy igaz legyen.
Viszont a tulajnak (is) van egy jó mondata.
Idézem: "A kételkedőknek nincs mit mondanom, nem tudom elképzelni, milyen kérdés merülhet fel, ami miatt nem hinnének bennünk".


szocsmarciVálasz erre
2018-08-14
13:37:58
Előzmény: villam64 #51838#51866
Azért írsz rövid tőmondatokban, hogy a hülyék is megértsék? Javaslom kicsit dobd fel a mondandódat néhány indián közmondással, van akinek már bevált.
És ne írj le semmi konkrétat, főleg ne számokat. Paks II helyett mondj atomenergiát, 100% helyett pedig maximálist. De bevallom az utolsó mondatod jó volt: "Minden egyes HMKE egy koporsószög Paks II betonjába."
villam64Válasz erre
2018-08-02
05:52:54
Előzmény: sándor #51836#51838
Szia Sándor

Remélem, hogy aki kér, az meg is kapja az engedélyt. Az elavult energetikai rendszerünket le kell cserélni, A fenntartható rendszerre kell átállni. Paks II nem fenntartható, mert nem szabályozható a fogyasztáshoz. Önmagában működés képtelen. Mellette a szén és gázerőművek nem felelnek meg a jövő kihívásainak. A centralizált hálózat ideje lejárt. A digitalizált rendszer átlép rajta. Meddig lehet akadályozni a HMKE rendszereket? Miért lenne célom, hogy mások gazdagodását fizessem meg a villany számlában? Én részese vagyok az energia termelésnek. A követelményeknek is 100 %-osan megfelelek. A több 1000 milliárdos okos város program része vagyok. Paks II működésének elengedhetetlen része vagyok. Ez folyamat. Az emberiség fejlődésének a folyamata.
Minden egyes HMKE egy koporsószög Paks II betonjába.
2018-08-01
23:20:54
Előzmény: villam64 #51833#51836
Szia villám

Többet nem kérdezlek, mert értelmetlen. Nem az volt a kérdésem amire válaszoltál. A kérdés, hogy szerinted, mint aki az engedélyezések feltételeinek szakértője vagy, létesíthetnének-e a szomszédait HMKE-t? Megkapnák-e az engedélyt?

A hálózatokról, a hálózatunkról látatlanban szakérteni szakmaiatlan dolog. Ez a hálózat a kisüzemekkel egészen 2018-ig kapcsolgatások nélkül üzemelt. A tavalyi engedély dömping utáni idei tavasz hozta meg a problémát.
Ennyi és nem több.

villam64Válasz erre
2018-08-01
05:59:26
Előzmény: sándor #51832#51833
Szia Sándor

Én mindenkit, a szomszédaimat is arra ösztönzök, hogy építtessen HMKE rendszert. Nem hallottam senkitől, hogy megtagadták volna az engedélyt. Nem is terveztek még mások, hogy ellássák önmagukat energiával. Félrevezető információk miatt, jobbnak látják inkább számlára költeni azt a pénzt. Én a minden házra napelemet híve vagyok, hogy ne a termőföldre telepítsenek napelemet. Az utak fölé, hogy ne égesse szét az utakat a nap. Árnyékolónak. Itthonról kell energiát venni, nem az oroszoktól.
Ezt te írtad.
A hálózatunk mai szemmel nézve erős és korszerű. Hálózati szemmel nézve "pár" éve újították fel, direkt a kisüzemek miatt. A trafónk is jó, tehát marad a harmadik tényező amit nem említettél, a rácsatlakozó HMKE-k.
Tehát a kisüzemi terhelés ingadozások miatt kellett az új hálózat a kapcsolgatásokkal. És azok tudnak neked bezavarni. A déli tájolású tetők 16:15-kor már alig termelnek, tehát az 1/5 termelésük nem tudja kapcsoltatni a hálózatot, Ingadoztatni a frekvenciát. A csúcs teljesítmény 10-14 óra között van.
2018-08-01
01:14:47
Előzmény: villam64 #51828#51832
Szia villám

Még mindig tartozol annak a kérdésnek a megválaszolásával, hogy a közvetlen szomszédaid létesíthetnének-e HMKE-t. A nem lakosságiak más elbírálás alá tartoznak.

Villám!
A környékünk fogyasztási igénye, benne a mienk is folyamatosan csökken. Erről én feltettem azt a számla hátoldalán található szolgáltatói értékelést, amit te nem vagy hajlandó megtenni. Igaz, elismerted, hogy jócskán megnőtt a fogyasztásod.

Tehát, ha ilyen lakossági fogyasztási viszonyok mellett reggel 8 óra után, vagy este 18 óra után, vagy egy vastagabb felhő beúszása esetén kapcsolgatás történik, akkor mi vagyunk a csoda emberek, mert ilyenkor azonnal megduplázzuk a fogyasztásunkat.
Különösen, hogy kevés a lakóház a környéken. A lakók nagyobb része korán reggel elment dolgozni.
Nem érzel némi félre magyarázást?
villam64Válasz erre
2018-07-31
06:11:32
Előzmény: sándor #51826#51828
Szia Sándor

Itt egy belengetett megoldás.
https://www.vg.hu/vallalatok/energia/az-elmu-emasz-megkapta-az-elso-energiataroloi-engedelyt-1018983/

Elolvastam a 3. legfrissebb tanulmányodat. 25 %-os HMKE-ig nem kell kapcsolgatni a tekercset. Be tudod-e bizonyítani, hogy nálad minden harmadik háznál van napelem HMKE ? Egyértelműen a megnövekedett fogyasztási igény miatt kell kapcsolgatni, kellett fejleszteni. Nem értem, hogy a németek többszörös lefedettsége mellett működik a rendszer, akkor felétek miért ne működne. Az átkapcsolást írta a harmadik doktorid, de az normális, a szabványnak megfelelő.
2018-07-31
00:58:22
Előzmény: BJaca #51822#51827
Szia itt is!
A gond az, hogy a lekapcsolás, a megszakítás pillanatában még nem történik semmi. Az inverterekkel sem, mert a hálózati feszültség még nem esett határérték alá. A megszakítási ív még fenntartja az "áramot", de már kiküldi a tranzienseit.
A tüskék ellen nincs védelem, csak a szerencse. Majd teszek fel erről is anyagot. (2-3 fotót kellene "Robert" méretűvé konvertálnom. Mire belőttem az új alaplapot, utána pár nappal megkaptam a legújabb szoftver verziót. Még keresem a képeimet.)

A tíz másodperces ötleteddel valószínűleg kirobbantanál egy fogyasztói háborút.

Képzeld el, hogy most este 18.15-től tíz percen át nagyjából öt észlelhető lekapcsolásunk van. Ha ennyiszer kellene egy foci szurkolónak meccs közben visszanyomnia távirányítóját...

Egy biztos. A házi mérést nem fogadják el. Csak a sajátjukat. Ismert jelenséget mérni viszont nem akaródzik.
2018-07-31
00:39:31
Előzmény: villam64 #51812#51826
Szia villám
A hálózatunk mai szemmel nézve erős és korszerű. Hálózati szemmel nézve "pár" éve újították fel, direkt a kisüzemek miatt. A trafónk is jó, tehát marad a harmadik tényező amit nem említettél, a rácsatlakozó HMKE-k.

Még mindig nem érted, hogy nem hibát, hanem kárt okozó okot keresek. Nem versenyeztetem a hálózatot és a HMKE-t, hanem egy egységben vizsgálom, vizsgálnám.
A hálózat, az tavaly is és azelőtt is ugyan ez volt, de kapcsolgatások nélkül. Innen kell kiindulni akár tetszik, akár nem.

Még regisztrálni sem kell, annyira egyértelmű a reggeli és az esti napelemes rá és lekapcsolásokkal szinkronban bekövetkező kapcsolási sorozat. Most, hogy a hőség miatt nappal többször van zivatarfelhő kialakulás, a kapcsolgatás a felhők megjelenésével és eltűnésével is megjelenik.
Erre a problémára a pletykák szerint hamarosan jön az egyik belengetett megoldás.

Nem értem miért soroltad fel a hálózat fajtákat. Aki ismeri ezeket, az tudja, hogy a zárlati viszonyok miatt csak sugaras hálózatról kapjuk az energiát. Annak minden előnyével és hátrányával együtt.

2018-07-29
17:26:32
Előzmény: sándor #51811#51822
Szia Sándor!
www.elkoep.hu/termekek/relek/feszueltsegfigyelo-rele/1-fazisu-ac/feszueltseg-figyelo-rele-hrn-35-2305/
Ezzel elvileg megvédhető a hálózatod a hirtelen kapcsolgatásoktól, Ha csak egy pillanatra megy el az áram, akkor 5-10 másodpercig nem engedi visszakapcsolni. Egy 10 másodperces kimaradást, főleg ha stabil feszültségre történik a visszakapcsolás, jobban tolerálnak a készülékek.
Ha úgy érzed, hogy a pillanatnyi áramszünet (pl átkapcsolás) és az utána lévő feszültséglökés okoz gondot, akkor ez jó lehet.
Létezik memóriával rendelkező hálózatfigyelő kütyü is:
www.dialcomp.hu/hu/digitalis+fazisfigyelo+muszer+-+beepitett+memoriaval++1.html

2018-07-26
20:00:22
Előzmény: sándor #51810#51820
Nem olvastam semmit rosszul, jeleztem is hogy nincs tudásom az energiaátviteli transzformátorok fokozatkapcsolási megoldásairól, idézném magamat:
""Egy transzformatoron nem tudom hogy hany fogyaszto log es nem ismerem az energiaatviteli transzformatorok fokozatkapcsolasanak a megoldasat.""

A villanymozdonyos példa megállja a helyét mert amikor 2000Kw van kapcsolgatva másodpercenként 3-4szer, akkor a tranziens elméleted szerint már magán a mozdonyon is agyon kéne verdesnie mindent, és nem, pedig bőven tele van a mozdony gyengeáramú készülékekkel is (éberségvizsgáló, mozdonyrádió, elektronikus tachográf stb.)
Jól írtad, a vasútnak saját villamosenergia ellátó hálózata van. Erről egyáltalán nem csak a vontatás megy hanem nagyon sok helyen, állomáson erről kapja a forgalmi iroda (tele számítógépekkel) és a segédberendezések (fénysorompó stb.) is a villamos áramot, ott is tele van minden gyengeáramú készülékkekkel. És nem jellemző a napi elhullásuk a készülékeknek.
Pedig ott is vannak nagyteljesítményű 25Kv-os megszakítók és gyorsszakaszolók a körökbe amik egy felsővezeték zárlat esetén a hibás ágat lekapcsolják. Úgy érzem egy 25Kv melletti több KA megszakítása sem kis mutatvány, ennek ellenére sem pusztulnak bele a készülékek.

Szerintem nem értettem félre amit a mostani készülékek energiatárolásáról írtál, ha mégis félreértettelek, elnézést:
""A hálózat a mai fogyasztói jellegből kifolyólag visszagerjeszti önmagát. Magyarul sok az energiát tároló "kondis" gyengeáramú berendezés.""
Ebből azt vettem le hogy Te arra gondolsz hogy ezek esetleg visszatáplálhatnak. Erre írtam hogy semmiképp sem.

Szinte minden készülék, tápegység egy pár 10nF kondenzátorral kezdődik, ennek kisütésére beépített ellenállás szolgál, a kisütési idő 1 sec alatt végbemegy, amit írtál a próba, természetesen megcsíp mert még minimális töltés van benne, amúgy nem életszerű a kísérlet. A tárolt töltés nagyon kicsi, ha valakinek van kedve számolja ki hány mJ vagy mWh.

A mai modern tápokról írtakkal maximálisan egyetértek veled. Bár komoly törekvések történnek a hálózatra kiszűrődő zavarjelek csökkentésére, a helyzet nem túl biztató, különösen hogy a tépok szinte 100%-a a szinuszhullám csúcsát használja. Ez ellen tenne az aktív PFC megoldás, több-kevesebb sikerrel. Erre rátesz még a sok fázishasítás elvén működő készülék valamint a divatos egyutas egyenirányítással való teljesítménycsökkentés (pl. hajszárítók stb.) Transzformátor és szinkrongenerátor a talpán aki ezeket a színusztorzító jelelakokat elviseli és a meddőről és annak felharmonikustartalmáról még szó se esett.
2018-07-25
10:36:43
Előzmény: sándor #51811#51819
30kA, 2MV, 0,2s (5*10^-5h)=3000kWh
Hát, ennyit fogyasztok egy évben. Nincs egy felesleges villámtárolód? :)

Tényleg azt javasolnám, mérd, figyeld magad a hálózatot. Optocsatolóval le lehet választani úgy a hálózatot, hogy a legkisebb tüske is látszódjon, vagy pedig hangfrekvenciás transzformátorral. Ha már biztos vagy benne, hogy milyen jelenségek vannak a hálózaton, akkor könnyebb helyzetben vagy a szolgáltató felé is.
villam64Válasz erre
2018-07-24
09:23:25
Előzmény: sándor #51809#51812
Szia Sándor
Az újabb írásaidból következtetve, egyre nyilvánvalóbb, hogy a hiba oka a gyenge hálózat, trafó. Megnövekedett a terhelés nálatok, amit a rendszer nem bír. Megnézném nálad a 230 V változását, a hibás, vagy túlterhelt fázison. A kapcsolgatás oka is fontos. A napelem inverter nem tud 800 V-ot leadni. Viszont az említett fogyasztóid igen. A tüske lekapcsoláskor keletkezik. De miért kapcsol le? Hogy nagyobb terhelhetőségre kapcsoljon? Akkor nagy a fogyasztás, és nem bírja. Tehermentesítsd azt a fázist.
Nálam hálózati hiba - HMKE hiba 1 -0.
Gyenge hálózat Budakeszin. Messze a tűréshatáron belül. Tehát nem kapcsolgat.

Az inverter egyenletesen termel. A három fázis mégis eltér. A fogyasztók határozzák meg.
Sugaras hálózat: egy pontból táplált, többszörösen szétágazó nyitott vezetékrendszer, amelyben az energia a fogyasztókhoz csak egy úton juthat el (3. ábra). Elonye, hogy a hálózat jól áttekintheto, a hibahely könnyen meghatározható, védelme egyszeru. Hátránya, hogy üzemzavar esetén nagy terület maradhat energia nélkül, valamint a legutolsó fogyasztónál nagy a feszültségesés.

Gyurus hálózat: egyetlen táppontból kiinduló és oda visszatéro gerincvezetékbol, valamint a hozzá kapcsolódó leágazásokból áll (4. ábra). Elonye, hogy a fogyasztók két irányból kapnak villamos energiát, így meghibásodás esetén a megfelelo szakasz kizárható, és a többi fogyasztó ellátható. Hátránya, hogy a táppont kiesése esetén az összes fogyasztó energia nélkül marad, valamint a hálózat védelme bonyolultabb.

Több pontban táplált hálózat: lényegében olyan gyurus hálózat, amely két vagy több, egymástól független táppontba csatlakozik (5. ábra). A gerincvezeték megszakítókkal több részre osztható, így üzemzavar vagy karbantartás miatt az egyes szakaszok kizárhatók. Bármely táppont kiesése esetén is biztosítható a fogyasztók energiaellátása. Hátránya, hogy az ilyen hálózat már bonyolult védelmet igényel, ezért célszeru, hogy normál üzemállapotban a gerincvezetéket két sugaras hálózatra osztjuk, és csak üzemzavar esetén kapcsoljuk össze. Ezáltal a hálózat egyszeruen védheto.

Körvezeték: olyan zárt vezetékhálózat, amely a táppontból kiindulva az összes fogyasztó érintése után visszatér a táppontba (6. ábra). A körvezeték kialakítható két táppontból indítva is. Az egyes fogyasztói gyujtosíneket összeköto vezetékszakaszokról további leágazások nincsenek. A körvezetékre csatlakozó fogyasztó üzemszeruen mindig két irányból kap táplálást, ami az energiaellátás minoségét és biztonságát növeli. Hátránya a nagyobb beruházási költség, valamint a táppontok kiesése az összes fogyasztót érinti.

Hurkolt hálózat: a vezetékek egymással összekapcsolt, bonyolult, zárt rendszert alkotnak (7.ábra). A vezetékek több csomópontot és fogyasztói táppontot kötnek össze, ezért ez a hálózat a legüzembiztosabb. Mivel a fogyasztókhoz egyidejuleg több úton juthat el az energia, ezért itt a legkisebb a feszültségesés. Hátránya, hogy bonyolult védelmet igényel és a létesítési költsége nagy. Ilyen kialakítású általában az elosztóhálózat, az alaphálózat és a városi középfeszültségu kábelhálózat.

Paragon

https://profitline.hu/Az-ABB-45-millio-dollar-erteku-megrendelest-nyert-a-nemet-villamosenergia-halozat-erositesere-375463

https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=17&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjmq8PqzrjcAhUBJVAKHewDC_44ChAWCE0wBg&url=https%3A%2F%2Fenergiaportal.mvmp.hu%2Fujdonsagok%2FA%2Bszintetikus%2Binercia%2Bszerepe%2Ba%2Bj%25C3%25B6v%25C5%2591%2Bvillamosenergia-rendszer%25C3%25A9nek%2Bstabilit%25C3%25A1smeg%25C5%2591rz%25C3%25A9s%25C3%25A9ben%2FA%2Bszintetikus%2Binercia%2Bszerepe%2Ba%2Bj%25C3%25B6v%25C5%2591%2Bvillamosenergia-rendszer%25C3%25A9nek%2Bstabilit%25C3%25A1smeg%25C5%2591rz%25C3%25A9s%25C3%25A9ben%2Fid%3A3742%2F&usg=AOvVaw1JVR1s08gOQEmNqKdTnCkj

www.dibiz.hu/a-fujitsu-koncepcioja-a-jovo-es-a-fenntarthato-nagyvarosi-halozat/

www.eszk.org/files/strategia_es_jovokep-m.pdf

https://ec.europa.eu/info/funding-tenders_hu

2018-07-24
01:42:52
Előzmény: BJaca #51806#51811
Szia Bjaca!
"20-30 ezer Amper, 1-2 MegaVolt.". OK. És az időtartam? Nem teljesítményről , hanem munkáról van szó. Nem KW, hanem KWh. Azt a romboló munkát el kell végezni! Ha így nézed, akkor nem is tud olyan sokat egy villám.

Nem tudom, hogy mit keresek. Egy lakott ház működését kell minden körülmények között biztosítanom. Csak biztosra mehetek. Félek kockáztatni.
A földből és a nullából minden földeltnek tekinthető tárgy felé röpködő szikrák töredékei lehettek a villám, egy villám-rész feszültségének. A villám ellen a passzív védekezésre álltam át, mert az aktívakat csak esetlegesen sikeresnek tartom.
Most elsősorban a hálózati zavarok ellen kell valami megoldás.

A hálózat figyeléshez kellene egy, a biztosító által elismert, túlfeszültség okozta jelentős kár. Különben nekem kell a hosszú idejű vizsgálatot kifizetnem.
Még egy rövid idejű ellenőrzéshez is sokezer forintos óradíjjal küldenének ki valakit.
A néhai külföldi szolgáltató ügyesen átszervezte az egész kiszállási rendszert, hogy ne lehessen összejátszás a helybeli szerelőkkel. Illetve már nincsenek helybeli szerelők, csak szerződött és kivételezett "partnerek".
Minden apró hiba bejelentésre 30-40 Km távolságból jön szerelő, még egy mérőhely ellenőrzésre is.
A mi városunkban lakó szerződött szerelők pedig mennek az ő városaikba.
Kabaré, de még a műholdas szolgáltató helyi lakos szerelője is csak Szegeden dolgozhat. Hozzánk meg Szegedről jön a szerelő. Bizalom a felsőfokon.
El tudsz képzelni így egy magán kezdeményezésű hálózat figyelést?
2018-07-24
01:06:16
Előzmény: 444tibi #51805#51810
Valamit rosszul olvastál.
Nem a működő transzformátorról akasztunk le pár KW-ot. Először a "hálózat" kapcsolja le a trafót. Ez már egy hatalmas fesz lökés. Ehhez adódhatnak hozzá a trafó leállása után a HMKE-k leállásai. Ezek is okoznak zavarokat.
Ezért kell elfogadni minden HMKE-snek azt a Termelői Nyilatkozatot, amelyben vállalja, hogy amennyiben a HMKE rendszere okozta zavar miatt a szolgáltató valami védelmet kénytelen építeni, akkor annak minden költségét megtéríti.
Nagy különbség.

A régi villanymozdonyos példa megállna, ha a vasúti vontatás nem egy minden mástól független hálózatról üzemelne. De arról megy, így nem is zavar be az általános közcélú hálózatokba.
Ami az indítási, gyorsítási fokozatokat illeti, el sem tudna indulni egy hatalmas rántás nélkül. A gőzmozdonyok sem tudtak.
A mai mozdonyok már igen.

Szerintem félreértetted, amit a mai készülékek energia tárolásáról írtam. Arról volt szó, hogy minden valamire való készülék rendelkezik valamilyen tárolással. A legegyszerűbbek egy kondival. Ez arra szolgál, hogy egy hálózati pislantás miatt ne kapcsoljon ki a készülék. Sok elemről működő készüléknél olvashatod, hogy gyors az elemcsere (1-2 perc!), akkor nem kell újból beállítani a működési paramétereket. A készülék a tárolt energia segítségével megőrzi az eltárolt adatokat.

A hálózatról üzemelőknél, kapcsolóüzem ide vagy oda, javaslom hogy próbáld ki a következőt:
-Bal kézzel fogd meg a dugvillát, a jobb kezed legyen készenlétben a bal kézfejeden. Hirtelen mozdulattal húzd ki a dugvillát.
-Amikor az érintkezők elhagyták a dugaljat, akkor a jobb kezed ujjait azonnal csúsztasd rá a két tüskére.
-Ezt próbáld ki asztali számítógépnél, laptopnál, tv-nél, bármilyen tápegységnél. Néha még telefonnál is sikerülni szokott.
-Az eredményt írd meg. (Balkézzel is jó lesz.)

A tranziensek, legalább is a károsítók nem az üzemi feszültség körül keresendők, hanem a több ezer voltos tartományban.
A takykánál feltett tanulmányok megmagyarázzák, hogy miért pont a modern tápok miatt nőtt meg a zavarok száma, változott meg a jellege és az erőssége.
Egy ezer voltos tüske szerény kezdő a zavar szakmában.
2018-07-24
00:30:17
Előzmény: villam64 #51804#51809
Szia villám

A takykának írott válaszom mellékleteiben sok mindenre van magyarázat.

A hálózatok öregek. Maximum ellátják a kiszolgálást, de minőségi szolgáltatásokra csak kevés helyen alkalmasak.
Sokan dolgoznak a problémán. Egy közelmúltbeli tanulmány a korszerűsítés munkaerő szükségleteivel foglalkozott. Az eredmény az, hogy a meghirdetett és elvárt villamosenergiai fejlődéshez szükséges hálózatépítési, korszerűsítési munkákhoz sem darabszámban, sem minőségben nincs az országban munkaerő. Nem is lesz akkorra, amikorra kellene.

A KÖF trafókon a szekunder kivezetéseket kapcsolgatják a teljesítmény igénynek megfelelően, és ez a normális üzem állapot, nem rendszer hiba. Ennek a kapcsolgatásnak nem szabadna gyakorinak lenni, mint ahogyan ez a HMKE-k és a megnövekedett energia igény előtt nem is volt az.
Lassan kezd kirajzolódni, hogy talán mégsem ez a kapcsolgatás okozza a pislogások nagy részét.

2018-07-24
00:15:23
Előzmény: takyka #51803#51807
Az lesz, csak valószínűleg már nem nekem kell megtennem. Ha csak egy gagyi beltérim lenne és nem három, és ha az már elmúlt kettő éves, meg sem fordult volna a fejemben, hogy ennyire belemásszak a hiba ok keresésébe.

A dolog összetett, mégis roppant egyszerű. Állítólag nem csak nálam vannak gondok. A kis cégek százmilliós, kedvezményes hitelből vásárolt gépeinél is sorra tagadják meg a szervizek, hogy elismerjék az elektronika garanciális meghibásodását. A gép nem termel, hitelt meg fizetni kell.
A választásoknak vége, kifutottak a tömeges HMKE engedélyek, folyik a beüzemelésük.
A szolgáltatót visszaállamosították, de előtte még ösztönözték, hogy a pályáztatott kedvezményes HMKE tömegigényt fogadja be.
A következményekkel tisztában voltak, mert még a visszaállamosítás előtt 2016 ban elfogadták azokat a bizonyos "esetleges" HMKE megszorító intézkedéseket, amiket lépésenként vezetnek be. Ez ugye nem a mostani, a nálam jelentkező hálózati zavarok szintje, és nem is az én bajom.

Megnéztem, és kiderült, hogy te folyamatosan az inverterekre vonatkozó szabványokra hivatkozol, én pedig a komplett HMKE rendszer által okozott zavarokra vonatkozó 2011 évi szabványra. Az e szabvány alapján a HMKE berendezésedre vonatkozó kötelezettséget neked is alá kellett írni.
Erre gondolok:

energia.eon.hu/hmke/pdf/17_CDTU_1-3_03_DIGIT.pdf

Ezt íratja alá minden szolgáltató szó szerint. A lényeg 3/4 oldalon van. Arra a szabványra hivatkozik mindenki. Ezekről a termelőket érintő kötelezettségekről (amikről nem is tudnak, esetleg régen elfelejtették) nem akarok ismételten írni.


Teljesen igazad van a CE jelzésre hivatkozással. Túl vagyok rajta. A válasz az volt, hogy "mi természetesen csak CE megfelelő termékekkel látjuk el az előfizetőinket. A szerelő egyszeri munkadíja akkor is hatezer forint".


Közben kicsit belemásztam abba, hogy hogyan néznek ki a hálózati zavarok, a tranziensek és harmonikusok HMKE esetén. Felteszek pár elérhetőséget, de a lényeg az, hogy egy HMKE nem oszt és nem szoroz. Kettő már érzékelhető. Több esetén akár a pislogást is okozhatják, amikor megfordítják az energia irányt és pillanatra "megbénítják a KÖF/KIF trafót. Magyarul ellen gerjesztik.
Ez jó ok arra, hogy be lehessen avatkozni a már érvényes HMKE-s szerződésekbe. Ezt én a visszaprivatizált külföldi szolgáltató bosszújának nevezném. De az lehet, hogy egy előre egyeztetett művelet volt. A pénz nagy úr!

Lényeg, hogy valami beavatkozás rövidesen történik, ami a "családi HMKE-nek" is fájni fog.

Akkor néhány dolgozat és tanulmány a teljesség igénye nélkül. Nem végig olvasásra! Mindegyikben van néhány fejezet, amit érdemes kiragadni, mert jó gondolatokat indíthat be. Mindenkinek szánom, nem téged akarlak bosszantani vele, de valahova össze kellett gyűjteném, mert szétszórva értelmét vesztené az egész. Bocs.

midra.uni-miskolc.hu/JaDoX_Portlets/documents/document_14639_section_7003.pdf
www.mee.hu/files/images/3/B_44_Sinka_L.pdf
https://tdk.bme.hu/VIK/DownloadPaper/Napelemek-telepitesenek-hatasa-a1

szia

2018-07-23
21:56:43
Előzmény: sándor #51802#51806
Szia Sándor!
Nagynak gondolom a villám energiáját? Hát, nem is tudom. 20-30 ezer Amper, 1-2 MegaVolt.
Az általam említett varisztorok a megadott feszültség felett elkezdenek rövidzárba menni, hatásosan zabálják a túlfeszültséget. Egy jól választott induktivitás is megesz belőle sokat. Viszont érdemes a szolgáltatóval is felvenni a kapcsolatot, infót gyűjteni a környezetedből, hogy másoknál is vannak-e hasonló meghibásodások. Kérni, tegyenek fel hálózatfigyelőt.
Optikával leválasztva akár 24 órán át is tudod rögzíteni a hálózat jelalakját egy sima számítógép hangkártyáján keresztül, a jelalakot pedig vissza tudod nézni (pl Cool edit pro programmal)
2018-07-23
20:42:46
#51805
Olvasgatok es gondolkodok, neha hangosan.

Egy transzformatoron nem tudom hogy hany fogyaszto log es nem ismerem az energiaatviteli transzformatorok fokozatkapcsolasanak a megoldasat.
Saccolasom szerint, majd helyesbitetek, boven 100-500kW folottire saccolom.
Ha errol pillanatszeruen leakasztok par kW epp termelo napelemet, az ugrast boven elnyelik a fogyasztok. Nem ugras, vagyis az de lefele. Ennek karosito hatasa nem lehet. Max. leesik a feszultseg 1-2 voltot. Visszakapcsolaskor talan ugras lenne de mint olvasom az inverterek felfutasa baromi lassu.

A masik, a fokozatok kapcsolasa a transzformatoron.
Villanymozdony (nem most, 30 eve, de a V43 meg mindig fut), 2x1100kW vontatomotor. A szabalyozas a fotranszformator primer 25KV leagazasaival tortent, 32 fokozatban. Hat ha valami, ez megrangatja a primer es a szekunder kort, 2000kW van mechanikusan kapcsolgatva. Ez a 32 fokozat egy szemelyvonatnal egy nap kb. 1000szer ment fel nullarol 32-re es ment vissza. Es a mozdonyok 30-40 eve mukodnek es a felsovezetek es az alallomasi rendszerek se hullottak el percenkent a tranziensektol.

Mondom csak hangosan gondolkodok.

Megegy, Sandornak,
irtad hogy valoszinu a modern keszulekek taroljak es vissza is taplaljak a feszultseget.
Ez lehetetlen, minden modern kapcsolouzemu tapegyseg egy egyeniranyito diodaval kezdodik ami visszafele a halozatba megakadalyoz barminemu visszataplalast. Akkor ha kihuzod a konnektorbol es megfogod a villasdugot, agyon kene csapjon ha visszafele is folyna.

Megegy, epp a modern tapoknak nagyon jo a tranziens viselkedesuk,
elsore ott a graetz utan egy batar nagy pufferkondenzator ami akar egy egy 50voltos tusket is par boltra kisimit,
es ott az elektronika ami 180-350V kozott kepes kiszabalyozni.
Legalabbis amit en teszteltem, egy elektronikus Grundfos Alpha szivattyu, az 179 volton indult el, 370 voltnal nem tekertem feljebb a tapegyseget de szerintem birta volna.
Ezeket tranziensekkel nagyon nehez kicsinalni, ott valami mas van ha 1000 voltos tuskeket lehet merni egy 230 voltos halozaton.
villam64Válasz erre
2018-07-23
14:55:23
Előzmény: sándor #51802#51804
Szia Sándor

Én a hibát transzformátor hálózatodban látom. Hibás hálózati biztosító rendszer, mely le-fel kapcsolgat. Vagy okkal, vagy ok nélkül. Ha okkal, akkor a fázison kötés hiba van. Ha ok nélkül, akkor elöregedett védelem biztosító. Egy működő inverter a fogyasztók miatt nem tud komoly növekedést okozni. Egy 6 kW-os inverter maximum 1 %-ot az inverternél. A trafónál 0,1 % a hatása.
2018-07-23
14:22:09
#51803
Csak egy gondolat...

Ha neked sorozatosan mennek tönkre a hálózatra kapcsolt berendezéseid, akkor a szolgáltatódnak kell ezt a problémát bejelentened. Mivel számodra ők szolgáltatják a "hibás" villamosenergiát, az ő dolguk a hiba feltárása és a hiba okának a megszüntetése. Nem neked kell azzal bajlódni, hogy kiderítsd (vagy teóriákat állíts fel, hogy meg tudd nevezni) a hiba forrását. Azzal, hogy te CE megfelelő berendezést a használati utasításának megfelelően használsz, mindent megtettél, ami egy felhasználótól elvárható!

SZVSZ.


T.
Biosolar Forum  =>  ENERGIAPOLITIKA  =>  Energiastratégialapozz: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15   következő »
Copyright © 2005-2017 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva