English  Deutsch
Biosolar Forum  =>  Napkollektoros rendszerek problémái  =>  Teljesítmény - Zsezse VCS & DBlapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2010-05-03
23:48:02
#5499
zsezse!

Röviden: majdnem minden OK.
A 2x100 literes tároló nem fog úgy viselkedni ahogyan elképzeled, csak ha egymás után fűtöd fel őket, egymástól elkülönítve.
A többivel szerintem jó úton jársz. (Az ide oda dugdosásról meg majd csak leszoksz egyszer.)
2010-05-03
08:14:52
#5492
sziasztok!
latom, porges van a topicban, miota nem voltam itt:)))

a kezdetben "gyenge" rendszert es eredmenyeket en a kovetkezo okok miatt velem javulni:
-Sandor szerint a felhosebb, szortabb napsugarzas eseten a sikkollektorok teljesitenek jobban. ha ez igy van, akkor hiaba is vartam jobb eredmenyt az aprilisi napokon, amikor nem sutott igy het agra.
-a tartaly szenzorok kevesebbet mutattak, mint a valosag, ez felrevezeto volt. a hovezeto paszta segitett ezen.
-szinten zenesz a kollektori szenzor: rossz vegebe dugtam be (Visszaterohoz) + a paszta hianyzott. a masikba atrakva mar magasabb hofokokat mutatott.
-kicsereltem 5 db csovet, ez ketlem, hogy +20% teljesitmenynovekedest hozott, de nehany %ot talan. legyen mondjuk 4%. (25*100% + 5*80%)/30 = 96%
-a HMV kiveteli szokasokat megvaltoztattam azzal, hogy kozvetlenul a HMV tartalybol veszem ki a melegvizet, es nem csak "elomelegitem" a gazbojlert.
igy a nap vegere kevesbe hul ki a tarolo.
Magyarazat:
a gazbojler szigetelese rosszabb, mint a villanybojlere - ugye az egesz kozepen megy fel egy 10cm atmeroju kemeny, amin keresztul intenziven hul a viz.
itt jegyeznem meg, hogy az "elomelegites"-t azert tettem zarojelbe, mert nem hasznaltam gazt ekkor, csak bekeverte a vizet a gazbojlerbe. itt tehat volt mondjuk 40-45 fokos viz, mig a szolar tartalyban mondjuk volt 60.
furdesnel hasznaljunk el 100L 45 fokos vizet. ez azt jelenti, hogy a gazbojlerbol kihuzok 100L vizet, es a szolarbol is. a szolar teljesen leurul.
a gazbojlerben pedig lesz 100L 60 fokos viz + 60L 45 fokos. vagyis atlagosan 54 fokos lesz. ez az 54 fok masnapra szepen lehul 40-45 fokra, viszont a szolarom teljesen ures.

ha viszont csak a szolarbol veszem ki a fureshez szukseges vizmennyiseget, akkor
a vizkeveres miatt jocskan marad meg benne melegviz.

nekem a kovetkezo valtoztatasok vannak meg betervezve:
-kisebb teljesitmenyu szivattyu az elektromos fogyasztas csokkentesehez
-szolar bojler terfogatanak novelese (pl 2x100L parhuzamosan kotve), mert a tapasztalatok alapjan alacsonyabb hofokon jobban dolgozik a kollektorom, igy legyen inkabb 200L *55 fok vizem, mint 100L 60-65 fokos
-szolar gerinc leszigetelese a kemenyben
-szolar bojler also erzekelojenek athelyezese egy kicsit magasabbra.
magyarazat: ha fogyasztok a melegvizbol, ez a fogyasztas azonnal megjelenik az also reszen. az esti orakban, amikor gyengebb mar a sugarzas, a kollektor ezmiatt be-be kapcsol meg, de a felso reteget huti inkabb vissza, mert a visszaterom 1-2 fokkal akar melegebb is lehet ilyenkor. a kollektor mar nem termel, de bojlerbol melegvizet kuld vissza. ez a tapasztalat.
az alacsonyabb ki/bekapcsolasi homersekletet eppen ezert nem allitom be, mert szuksegtelen (most, nalam)., ha sut a nap, ugyse kapcsol ki a szolar, ha meg nem, akkor meg inkabb huti a tartalyt a sok ra-ra indulassal.
-szolar bojler kozelebb telepitese a felhasznalasi helyhez!! ez nagyon fontos, mert most kb 1 percig engedem a melegvizet, mire odaer! hasznalhatnam az AMV szivattyut is, de a sok csoszakasz miatt eleg sok vesztesegem is lenne.

hat itt tartok most. ettol fuggetlenul a HMV eloallitas azt mondhatom, hogy szinte 100%os az elmult hetekben. nem emlekszem, mikor kapcsoltam be a gazt HMVre, de a grafikonok alapjan majd megmondom.

villam64Válasz erre
2010-05-02
08:37:40
#5476
Zsezse
Én a helyedben lejjebb venném a kikapcsolási értéket 7.5-ről legalább 5-re. Sándornak 4 kollektora van sorba kötve, neked '1'. Nálad nem lehet ugyanakkora hőemelkedés. Nálam a zárt rendszerben 10/3. Azt látom, hogy most nem süt a nap.
2010-04-30
22:47:44
#5466
villám!

Ami hiányzik, az a magasabb hőmérséklet miatti alacsonyabb teljesítményből adódik. Ennyivel nem nő meg a veszteség 20-30 fokal magasabb hőmérséklet mellett. Ha így lenne, sohasem készülne el az ebéd fémedényben a gáztűzhelyen, csak "melegedne".

Egyszerűen ennyit tudnak a vákumcsövesek. És mindadig, amig nem lesznek korrektül összehasonlítható adatok, addig el kell fogadni a mások által már régen megrajzolt összehasonlító görbéket.
Biztos vagyok benne, hogy ha Robert a síkkollektorai tömegáramát csökkentette volna ma, akkor ő is elérhette volna a Ti kilépő hőmérsékleteteket. Ha a nálatok mért magas hőmérsékletet egy, a névlegesnél kisebb tömegáram mellett értétek el, akkor a rendszerből kivett össz hőmennyiségetek is kevesebb volt a lehetségesnél.
Nem véletlen a görbék alakulása, ha megnézitek a téli kísérlet eredményét. A három összehasonlított görbét. Ha van megközelítően pontos adat, akkor a görbék visszadják a laborok által mérteket.

Feladtátok a leckét magatoknak.
Külön hmv felfűtés, és utána mi legyen a második tároló langyos vizével? Növelni a hmv tároló kapacitását? De nem fog mindig így sugározni a nap mint ma, és akkor mi lesz? Azt már látjátok, hogy csak előmelegíteni a vizet egy elő tárolóban a további gázos melegítéshez értelmetlen, mert akkor miért is ruháztunk be egy drága napkollektorba? Rábízni magatokat csak a kollektorra?

Viszont még mindig nem tudjuk, mitől javult meg a kezdetben elkeserítően gyenge rendszer. Ti tudjátok?
villam64Válasz erre
2010-04-30
13:59:42
#5463
Zsezse
Mi van, ha a kis tartály visszahűl 55 °C alá. A kollektor gyorsan visszahűl, és a szivattyú kikapcsol.
1. Mi lenne, ha kapna néhány perc késleltetést ilyenkor, hogy felmelegedjen a kör, és ne kelljen ki-be kapcsolgatnia. és csak utána nézne újból hőfokkülönbséget.
2. A váltószelepet meg itt alkalmaznád. Áthidalnád vele addig a hőcserélőt, amíg a kollektor körben nincs meg a megfelelő hőmérséklet.
3. A keverőszelep javaslat
villam64Válasz erre
2010-04-30
13:39:48
#5462
Sándor, Zsezse
Hivatkozom Sándor eme hozzászólására http://biosolar.hu/forum/show/5283#5283 . Míg Róbert kollektora most 62 °C-on dolgozik, addig Zsezse-é 75-83 °C-on. És itt már nagyok a veszteségek. Nézet különbségek nincsenek köztünk. A kollektor láthatóan 40 °C alatt jól dolgozik. És úgy néz ki, hogy ez az egész napra vonatkozik. Itt már csak variációk és finomítások vannak hátra. Zsezse is a tároló kapacitásának növeléséről döntött. Erre tettem javaslatot előző írásomban, keverőszeleppel növelni a hatásfokot, nem nagy beruházással. Az más kérdés, hogy a nagy tartály langyos vízével mit lehet kezdeni.

A számolás elméletem: Pl.: A 100 literes tartályon van két hőmérséklet érzékelő. Ezeknek a nap folyamán mért maximum és minimum különbségét veszem. A két érték különbözik, ezért átlagot számolok. Ez egy hőemelkedése. Ha 1 m3-es lenne a tartály, akkor 1.16-tal be kellene szoroznom, és megkapom a felhasznált energiát kWh-ban. Ezt én elhanyagoltam (16 % ). De mivel az egyik tartály csak 100 literes, ezért itt 0.1-gyel még beszorzom, mivel tizede az 1 m3-nek. A másik tartály csak 900 literes, itt ezért 0.9-cel szorzok. Ez közelítőleg megadja a felvett energiát.
2010-04-30
11:51:06
#5460
villám!

Kétoldalról közelítem, mert első olvasatra nem értem a harmadolásokat, a 0,9-es szorzókat, bocs.

Robert vezette le Rike-nek március 6-án, hogy óránként egy zsezsényi felület maximum 0,96KWh teljesítményt képes átalakítani a sugárzásból. Ezt természetesen még csökkentik zsezse veszteségei.
Ha ezt 7 órán át produkálta, akkor a levezetésed vége igaz. Felmelegíthette a vizet annyira, amennyit írtál. Igaz, hogy ez is csak összesen 6,72KWh. Tehát több mint egyharmada eltünt az elméletileg lehetséges hőmennyiségnek.

Ha viszont a legegyszerűbb számításból indulok ki, hogy volt egy átlag 25 fokos induló hőmérséklet, és egy átlag 60 fokos véghőmérséklet, akkor 100 liter víz hőmérsékletét kellett 35 fokkal megemelni. Ehhez 14653,8KJ, az az 4,07KWh energia mennyiségre volt szükség. (Ez tökéletesen megfelel egy villanybojler energia szükségletének.)
Ennyire és nem többre. Hogy a szerinted megtermelt többi energiával mi lett, na ez a kérdés?

Szerintem visszakerült (ha egyáltalán megtermelődött) a természetbe.
Próbáljátok meg ebből a leegyszerűsített nézőpontból vizsgálni a dolgot!
Adott egy elméleti nyereség, mint lehetőség.
Adott egy végeredmény mint tény. A kettő különbségét keressétek.
Tippek: kollektor hatásfoka, jósága?, mérési helyek megválasztása, mérési hibák, a veszteség felderítése.
A meteorológiai szolgálattól be lehet kérni (legalább is régebben működött egy ingyenes, un. lakossági kérdések szolgálata) a legközelebbi hitelesitett mérőállomás percre pontos sugárzási adatait. (Egyszer kétszer megadták, de a folyamatos adat szolgáltatásért már fizetni kellett!)
Ebből pontos számítást készíthettek, csak, és ha, és de, ha biztosan ismeritek a kollektorotok minden műszaki paraméterét.

Na én itt megállnék, és elfogadnám a Robert féle megközelítés pontosságát.
Az az öt cső cseréje nem hozhatott ekkora nyereség többletet.
Én ezt is hozzá tenném a keresési folyamathoz.
villam64Válasz erre
2010-04-30
09:11:00
#5459
Sándor
Én a Zsezse tartály hőmérsékletéből számoltam. Szerintem a 100%-ot meg sem közelíti. Szolár tartály 100 literes 8:22, 21.8 °C alul, 37.6 °C felül. 14:10, 59.8 °C alul, 61 °C felül. A kettő emelkedését összeadtam, osztottam kettővel, és szoroztam 0.1-gyel a 100 liter miatt. Az 1.16-os szorzót nem is használtam, ami 1 m3 1 °C-kal történő emeléséhez kell. 14:10 900 literes tartály 24.9 °C alul, 24.8 °C középen, 26.4 °C felül. 17:30 28.7 °C alul, 29.2 °C középen, 30.8 °C felül. Növekmény összeadva, harmadolva, szorozva 0.9-cel. A napi 7 kWh nem sok. Alacsony 50 °C alatti hőmérsékleten 12 kWh kivehető lett volna szerintem. Ha még csak nem is a teljes működési időtartamra nézem, hanem 9-16 órát, és 7 órával osztom. 12/7=1.7 kW óránként 2.4 m2 nettóra. 0.71 kW/m2/h. Ez lehet hogy sok. 12/9/2.4=0.55 kW/m2/h. Viszont Zsezse eredménye számításom szerint a betárolt energia 7 kW. Ez legalább 9 óra alatt jött össze. 7/9/2.4=0.32 kW/m2/h. Ez 800 W/m2 besugárzásnál 40%.
9:40-12 óráig 2.4 volt az emelkedés 49 °C-ig. Utána 2 °C 12:50-ig, majd tovább csökkent.
http://apps.biosolar.hu/solar_gain/?nap_min=90&nap_max=275&col_azm_deg=0&col_tilt_deg=40&buffer_capacity=3&Ti=30&To=50&coll_area=2.4&P=3&contr_p=7&pump_p=60&coll_fp_en=on&coll_vt_en=on
http://apps.biosolar.hu/solar_gain/?nap_min=90&nap_max=275&col_azm_deg=0&col_tilt_deg=40&buffer_capacity=30&Ti=30&To=50&coll_area=2.4&P=3&contr_p=7&pump_p=60&coll_fp_en=on&coll_vt_en=on
http://apps.biosolar.hu/solar_gain/?nap_min=90&nap_max=275&col_azm_deg=0&col_tilt_deg=40&buffer_capacity=30&Ti=60&To=70&coll_area=2.4&P=3&contr_p=7&pump_p=60&coll_fp_en=on&coll_vt_en=on
2010-04-30
08:38:53
#5458
zsezse!
villám!

Örülök, hogy ha sok vergődéssel is, de eljutottatok oda, hogy a kollektor tudja azt amit kell. És eljut a lehetőségeinek a felső határáig. Most már látható, hogy drasztikusan csökken a tudása felső határán a teljesítménye.

Ha még emlékeztek az eredeti javaslatomra, -első a hmv, utána átkapcsolás más célra-, illetve arra, hogy -le kell korlátozni a hmv előállításra fordítandó időtartamot-. Ebben a javaslatban sok munka, mérés és tapasztalat van. De semmilyen javaslat sem érhet fel a saját munkával elért eredménnyel.

Viszont a ~számításokkal megsaccolt teljesítmény adataitok túlzóak. Írtam, már arról is, hogy milyen körülmények és hőmérsékleti értékek mellett mekkora teljesítménnyel üzemel a 120 cső. De még ezek sem képesek együtt akkora teljesítményre, mint amit ~kiszámoltatok. A folyamatos 3,1 - 4 KWh, 30 csőtől jóval meghaladja a 100%-os hatásfokot. (Hasonlít fakeco értékeire.)
A 3,1 - 4 KW pillanatnyi csúcsként még talán elképzelhető. Nem lehet, hogy csak erről van szó?
villam64Válasz erre
2010-04-30
06:55:37
#5456
Még egy ötlet. Keverőszelepet teszel az előremenő ágra. ~60 °C-tól elkezdené bekeverni a nagy tartály hőcserélőjére. A nagy tartály visszatérőjét meg az előremenőre kötni. De mindenképpen úgy kötni hogy az egyenes ággal sorban legyen. Ekkor 60 °C előremenőig csak a HMV készül. Onnantól a fűtési is fokozatosan bekapcsolódna. És nem melegedne 70 °C fölé nagyon a kollektor. Váltó szelep kikapcs. Mivel úgysem lesz egyenlőre nagyon forró vized, mert a gáz bojlert is kiiktattad, így az ott lévő ESBE 322-t felhasználhatod erre.
2010-04-30
06:40:48
#5455
erre az allaspontra jutottam en is tegnap este...
villam64Válasz erre
2010-04-30
05:43:38
#5454
Zsezse
Számításom szerint 14:10-ig ~31 °C átlag emelkedés volt a szolár tartályon. Ez ~3.1 kWh. Ezután, még úgy is, hogy 50 percig újból a szolárra dolgozott a 900 literes tartályodon emelt >4 °C-ot. Ez ~4 kWh. Alacsony hőmérsékleten jól dolgozik a kollektor. A szolár tartálynak elméletileg 1.35 kWh a napi vesztesége 60 °C-on. 9:20-tól az átlag emelkedés 10 percenként a szolár tartályodon >2 °C. 13 óráig 54 °C-ig, utána <2 °C. 14:10-kor 60 °C-nál 1.4 °C az átlagos emelkedés 83 °C-os kollektornál. Én mindenképpen javaslom HMV 200 literesre emelését, nagyobb hőcserélővel.
2010-04-29
21:55:26
#5452
Szia

igen, delutan jatszadoztam a valtassal es a vezerlessel.lejjebb vettem a szolar HMV tartaly max hofokat, akkor valtott at futesre, majd visszatettem, akkor vissza egy kicsit HMVre.
villam64Válasz erre
2010-04-29
15:20:29
#5449
Zsezse
Lehet, hogy akkor már matattál vele, ámbár azt 15 óra után volt. Azt láttam, hogy 14:10 után átváltott a nagy tartályra, visszahűlt a kollektor 45 °C-ra, és lekapcsolt a szivattyú. Majd átkapcsolt a szolár tartályra. Visszahűtötte, majd görcsölt vele 40 percig, hogy 1-2 °C-ot emeljen. 1-2 °C visszaesés azonnal lesz a szolár tartálynál, tehát érdemes az oda-vissza váltáshoz hőfokkülönbséget rendelni. Láthatóan sokkal nagyobb kedvel dolgozik a kollektorod alacsonyabb hőfokon. Nem úgy volt, hogy 2 db 100-as szolár tartályt veszel ? Holnap lesz a 2. nap. Még azt is figyelembe kell venni, hogy 16:30 után, ha a szolár tartály valamiért visszahűl, érdemes-e visszakapcsolni rá a kollektort. Tehát lehetne úgy számolni, hogy csak akkor, ha a kollektor visszatérő melegebb. A nagy tartálynál a delta T ki, veheted 3 °C-ra.
2010-04-29
14:33:23
#5448
villam:

probalom ertelmezni, amit irtal, de kutya legyek, ha ertem:)

"Zsezse
Nem jó. Ha váltó szelep átkapcsol a nagy tartályra, akkor ahhoz kell hőfokkülönbséget mérni. "

ha atkapcsol, akkor mar ahhoz meri.


"Kell egy delta T a két tartály váltásához. 60 °C-nál átvált a nagy tartályra 55 °C-nál a szolár tartályra."

a visszavaltas elkepzelheto, meg odaig nemjutottam, hogy teszteljem az atvaltast. ma az elso nap, hogy 3 ora korul mar 60 fokos a melegvizem

" Az átváltás után a szolárnál tartálynál lévő előremenő hőmérő hirtelen visszahűlt 30 °C alá.link""

a rajzon rossz helyen szerepel, a kozos szakaszon meri a homersekletet, tehat persze, hogy visszahul.


villam64Válasz erre
2010-04-29
13:20:46
#5446
Zsezse
Nem jó. Ha váltó szelep átkapcsol a nagy tartályra, akkor ahhoz kell hőfokkülönbséget mérni. Kell egy delta T a két tartály váltásához. 60 °C-nál átvált a nagy tartályra 55 °C-nál a szolár tartályra. Az átváltás után a szolárnál tartálynál lévő előremenő hőmérő hirtelen visszahűlt 30 °C alá.
villam64Válasz erre
2010-04-29
05:27:30
#5439
Zsezse
Most ugrott be. Mi lenne, ha egy külső érzékelős termo szelepet tennél párhuzamosan a szűkítő csappal. Vagy egy 322-es keverőszelep sorba, az egyenes ágával meg áthidalva a csap. Szintén a 35-60 °C-os állítójú. Így az szűk lehet az egyenletes induláshoz. Emezt meg beállítanád a neked ideális nyitásra ~50-60°C. Meg szerintem inkább magasabbra tedd az alsó hőmérőt, ne a visszatérő ághoz. Annak a gyors változása megzavarhatja. Az én javaslatom a visszatérő magassága és a hőcserélő ki és bemenete fele közötti távolság. A tartálynál a kollektor előremenőjéről nem csinál grafikont.
2010-04-28
23:00:48
#5437
villam64
"Elméletileg 6 kW-os hőcserélő van benne. Hogy ez mit jelent"

Hasonlítsd össze a drazicékkal:
www.permanent.hu/katalog/solar/okc100.pdf

100 literes tároló> 0,68 m2 hőcserélő > 17 kw
100 literes tároló> 1 m2 hőcserélő> 24 kw
80fok/720liter/h térfogatáramnál

Ha jól értelmezem
Akkor az övében lehet kb 0,25 m2 felületű hőcserélő > 6kw
ha jól...
2010-04-28
22:16:38
#5435
sziasztok

szoval: tomegaram: jol latod, ezzel meg jatszogatok
abbol indulok ki, hogy ha a teljes hocserelo meleg, akkor talan tobb hot ad le?! illetve gyorsabban keresztul folyik a viz acsoveken, talan kevesbe hul le, mintha lassabban es nagyobb homerseklettel tortenik mindez.

megrendeltem a csohejszigeteleseket, ahogy neztem, kb 2 cmes falvastagsag fog beferni a kemenybe ennel tobb biztosan nem.

a DB tartalyban most nincs annyi viz, mint az elso probak alkalmaval, de talan nem is gond. kicsit hamarabb reagal a rendszer, csobogast nem hallok tovabbra sem, sajna nincs rajta kemlelo uveg.

szerintem a tartaly melle dugva hopasztaval most eleg pontos eredmenyt kapok.

kerdes: nem lenne erdemesebb a tartaly also szenzorat attenni a hocserelo felso bevezetesehez? Ti. elofordult tegnap este is olyan eset, hogy az also szenzor 20 fokot mutatott - fogyasztottunk par litert -, a felso 59 korul, a kollektor 45-50 fokos volt, es maris beindult.
a hocserelo felso resze viszont nem 20 fokos volt, hanem mondjuk 50, igy szepen lehutotte a felso reszt 1-2 fokkal, a kollektort meg visszamelegitette.

mi a velemenyetek errol?


Villam: igen, ez a tartalyom, de hocserelo mereterol nem talaltam infot.
az biztos, hogy ha 70-80 fokos vizzel toltod folyamatosan, akkor eleg jol fel tud benne szaladni a homerseklet. nekem ez meg nem nagyon sikerult.

>Az előremenő grafikonja sem működik. Most a delta T bekapcsolási, és kikapcsolási küszöböd menny
szerintem mukodik, most neztem meg. van ma is egy ilyen tuske benne, mint amit fent irtam.
a delta T ki/be 15/7.5 fok, de ez csak a nap elejen szamit. onnantol folyamatosan megy a szivattyu.

a 900L-es tartalyt nem tudom, mennyire vinne fel, majd kiprobalom. abban 25 meter 22-es cso van beletekerve.
~1.7 negyzetmeter a felulete (d * Pi * hossz = 0.022m * 3.14 * 25m) ez garantaltan visszahuti a kollektort.

a kulso hocserelot egyelore nem akarom belekeverni, talan ha lesz kello kollektor felulet, addig csak el-el indulgat vele, tul sokat vesz le. illetve at kene csovezzem a gazbojlert ezmiatt, amihez most nincs ihletem.

villam64Válasz erre
2010-04-28
17:13:22
#5434
Sándor
Ne kapkodj. Csak piszkálódtam. Egyébként csak Zsezse-nél fordult elő ez a vákuumcső. Az enyém szép fehér, és langyos. Ami eltört az is hibátlan volt, de nem ettől a gyártótól és forgalmazótól. Azokból készült a légkollektor.

Zsezse
Megtaláltam a tartályod. Elméletileg 6 kW-os hőcserélő van benne. Hogy ez mit jelent, fogalmam sincs. www.aristonfutes.hu/download/82.pdf De furcsállom a kollektor felé menő cső hőmérsékletét. Vagy a méréssekkel van hiba, vagy nem tudom. Utána kellene nézni. Az, hogy a tartály fala néhány fokkal hidegebb az rendben van. De túl nagynak tűnik a kollektor és a tartály közötti hőmérséklet különbség. Az előremenő grafikonja sem működik. Most a delta T bekapcsolási, és kikapcsolási küszöböd mennyi ? Nézve a 900-as tartályodat, mennyit fűtene a kollektorod azon. Abban mekkora hőcserélő van ?
2010-04-28
12:14:12
#5433
villam64!

Ha szisztematikusan olvasod a "fikázásaimat", akkor láthatod, hogy az Apricusokkal kezdtem.
Ha nem kerül véletlenül egy fejlesztési leírás elébem, soha nem tudtam volna meg, hogy háromféle csővel és kétféle hp-vel kínálják. Az már a mi "szerencsénk", hogy meddig terjed az ismeretünk, és milyen kereskedőt fogunk ki.
A mi éghajlati övünkön csak a vákumos jöhet szóba. Ezért nem kínálják és ismertetik a többi fajtát.

Egészen délen, ott ahol a környezeti hőmérsékletre vissza vezethető veszteség (a visszasugárzottról van szó) gyakorlatilag elhanyagolható (lásd Robert levezetéseit!), és melegvízre használják a kollektorokat, ott felesleges vákumot létrehozni a két cső között.
Oda tökéletesen elég a dupla üveg. Hasonlóan, mint a többrétegű ablaküvegek között. Gondolom arról sincs kétséged, hogy azok üvegei között, az olcsóbb kategóriákban, szintén csak száraz levegő van. (Miért is van szilikagél köztük, ha ott nincs levegő?) A vákumos, nemesgázas, eltérő "minőségű" üvegekből felépítettek már nagyságrenddel drágábbak.

Tehát én nem azt állítottam, hogy ez a gyártmány gyenge. Hanem, és ezt már a hőgyűjtő lemeze felépítéséből is kikövetkeztedheted, feltételezi, hogy érdemes a reggeli-esti, hátulról-oldalról érkező minimális sugárzást is hasznosítania. Mert ott, már ez is sokkal erősebb mint nálunk.
Az szintén kellett volna, hogy valamit mondjon (Te is tapasztaltad, leírtad már egyszer!), hogy nem látszott a csővég kifehéredése. Tehát a gyűrű csak (megtévesztésül) van a csőben, és lehet, hogy a báriumhoz semmi köze.
Igy jobban el lehet adni a termékpalettát nem ismerő európai kereskedőnek, és az meg tovább...

Lehet, hogy Te is, zszezse is "csak" kifogott véletlenül párat ebből az olcsónál is olcsóbb csőfajtából. Ha már a kereskedője sem ragaszkodott ahhoz, hogy jelen legyen a hiba meghatározásnál, és azonnali, szónélküli, darabszám korlát nélküli cserét ígért?!!!

Na ilyen, ha megbízható helyről vásárolod, az Apricusokkal nem fordulhat elő.
Egy csőért is már megjelenik a cég helyi szerződött szerelője.
Ez is a minőséghez, és a megbízhatósághoz tartozik. És jelzi a kereskedő megbízhatóságát.
villam64Válasz erre
2010-04-28
10:18:12
#5432
Sándor

Ne fikázd le a kollektorainkat. Hármónknak van ilyen kollektora, de csak Zsezse-nél fordult elő, hogy levegőt tettek a vákuum csövekbe. Én nem hiszem, hogy Zsezse csökkentette volna a DB tartály víz mennyiségét, de ezt ő tudja megmondani.

Zsezse

Mennyire sikerült pontosítani a tartálynál lévő kollektor visszatérő és előremenő hőmérőket. Mennyi ott a hőesés a tartály hőcserélőjén. Lehet, hogy kicsi a beépített hőcserélője ? 11 óra körül 1.2-1.3 °C volt az emelkedés 10 perc alatt. Ez már közelít a számomra elvárható 2 °C-hoz. Viszont pontos sosem lesz, mert nem a tartályba benyúlva méred, hanem a falán. A tartály biztos nem rézből van, tehát a hővezetése rosszabb. A 61 °C-os kollektor hőmérsékletet, a 38 °C-os tartályhoz sokallom, felettébb érdekes. Mit írnak a szolár tartályról hőcserélő ügyben ?
Visszaolvasva Sándor 04.19.-ei írását, ott írja, hogy 70 °C környékén már töredékét termeli a kollektor. Neked is egy fokozatos emelkedésre kellene törekedni.
Még arra gondoltam, ha van szabad külső hőcserélőd, azt sorba kötni a szolár tartály belső hőcserélőjével. A másik oldalát pedig a szolár tartály hideg-meleg ága közé visszacsapóval. Az sz5-öd úgy is függőben van.
Vagy említettél másik szolár tartályt. A kettőt mindkét oldalon sorba kötni.
2010-04-28
08:11:11
#5431
zsezse!

Ebben a kategóriában nem ritka, hogy nem vákum, hanem eleve csak levegő van a csőben. Ezért nem látod a levegősödés jeleit. Ha ilyen sok cső volt hibás, akkor legalább néhányon látszania kellett volna, ha levegő került bele. Majd ősszel, az első dérrel jön el az igazság pillanata.

Látom, hogy sok mindennnel próbálkozol. Ha gyorsan rá akarsz jönni, hogy hol lehetnek még veszteségeid, akkor először fix pontokat kell kijelölnöd.
Egyik ilyen, a kollektorhoz gyárilag ajánlott tömegáram. Ezt állítsd be először, és semmilyen körülmények között ne változtasd meg!
A tömegáram kismértékű változtatásával látványos változásokat produkálhatsz, de a lényeghez nem visz közelebb.
A db tartályba is tedd vissza az előírt vízmennyiséget. Nem véletlenül hasonlít a különböző gyártók db tartályainak a térfogata. Jönnek a drasztikus sugárzás löketek, szükséged lesz a db biztonsági tartalékára is.

Ezzel a két alapvető feltétellel biztosíthatod, hogy a kollektorod nem fog károsodni. Ezek nélkül félek, még sokáig fogsz bolyongani.
villam64Válasz erre
2010-04-27
16:55:52
#5430
Zsezse
Ilyenkor válthatnál a fűtési puffer tartályra. 100 liter 60 fokos víz 1-2 személyre elegendő. Ha nincs víz kivétel, akkor 2 nap alatt fel kell, hogy forralja a tartályodat. Előtte elpárologtatja a kollektor körben lévő vizet, tehát a tartályodat nem forralja fel. Kérdés a kollektor körben lévő víz pontos hőmérséklete. 90 °C felett nem igen járatnám. A csütörtök-péntek nagyon érdekes lesz számodra.
2010-04-27
14:25:29
#5429
engem is megzavartak parszor, de most mar kezdem talan tisztabban latni.

na, kicserletem 5 csovet, amik melegedtek. a foldon egymas melle tettem az uj es a meleg csoveket, kb 15 percig hagytam, hogy susse a nap.
az uj csovek HP-ja forro volt, de a kulso felulete teljesen hideg, mig a tobbinek meleg volt a kulseje.
nem latom rajtuk a vakumvesztes jelet, egyformanak tunik mind.

probakeppen felgyorsitottam kicsit a szivattyut, kivancsi vagyok, mennyi veszik el a csoveken.
eredmeny: +2 fok az eloremenon, kollektoron kb -2 fok, es a visszatero kb egyenlo lett az eloremenovel. alig van kulonbseg.
tehat gondolom annyira gyorsan atszalad a csovon a viz, hogy alig hul?!
lehet ilyen?

ha ezt a vizet ki tudom venni keverve, szerintem elegedett leszek a mai nappal.

64.5 fok lett a vege. betettem egy atkotest, hogy a szolar tartalybol direktben tudjam kivenni a forro vizet, a kezem mar nem tudom alatenni, annyira meleg.
valoszinuleg 60 foknal atvaltom a futesre, attol fugg, hogy teljesit majd holnap!
Biosolar Forum  =>  Napkollektoros rendszerek problémái  =>  Teljesítmény - Zsezse VCS & DBlapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5   következő »
Copyright © 2005-2017 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva