English  Deutsch
Biosolar Forum  =>  Villanyszerelés  =>  Villanyszereleslapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2011-08-07
08:22:37
Előzmény: robert #16459#16466
sandor
1 mondatot ragadnek ki:
"Ha egy régi alut egy új rézzel kötnének össze, akkor olyan drága lenne a speciális kötőelem, hogy annál már olcsóbb a teljes vezetékcsere."

Mi az egesz felujitas soran wagot hasznaltunk a rezvezetekek osszekotesere. Ugy tudom, ezekkel lehetseges az alu/rez parositas is.
Mivel javasolnad a rez/rez osszekotest, ami ennel gyorsabb/jobb/olcsobb?


2011-01-15
00:56:29
Előzmény: robert #10708#10722
villam64!

Mi az, hogy nem illik! Egyenesen tilos.

Az ingatlanra bevezetett "áramot" szigoróan tilos az ingatlan határán kívülre vezetni. Ebből a szempontból, ha egy bemélyedéses házbejáratod lenne, akkor az függetlenül a telekhatártól már ingatlanon kívüli területnek számítana az összes felelősségével együtt. (Csengőnyomó, bejárati világítás...)

Itt jönnek a képbe a klímások és a riasztósok. Fogalmuk sincs, hogy ha egy őrült el akarja lopni a kültérit, összetöri a vandálvédelmes jelzőt és közben agyonüti az áram, akkor ŐK fognak ezentúl rendőrruhát és cipőt varrni.

Nem véletlenül működnek a komoly kaputelefonok külön törpefeszültségről, akkuról.
Még a társasházak elektromos zárjai sem éles 220-ra vannak kialakítva.


2011-01-13
15:19:44
Előzmény: villam64 #10575#10636
"Egyes szakértők szerint a folyamatosan formálódó okos mérési koncepció egyik nagy hiányosságának az tűnik, hogy az intelligencia lényegében megáll a mérőóránál, vagyis a célként meghatározott energiatudatos fogyasztó nem szerezhet információt arról, hogy milyen elemekből áll össze az a fogyasztás, amellyel érdemes lenne gazdálkodnia.
Ha például vízkövesedik a villanybojler vagy meghibásodik a hűtőszekrény önleolvasztó funkciója, hiába látja, hogy megemelkedett az összesített fogyasztás, annak egyedi oka - egyelőre - rejtve marad előtte."

Az éve 280kWh/m2év energiafogyasztású átlagos magyar háztartásokban élőknek biztosan hiányérzetük volt eddig a fenti információk nélkül!
Hasonlóképpen, mint a csutkával fűtő vidéki általános iskolának a digitális iskolatáblákra.

2011-01-13
11:49:12
#10618
Nagyanyáink házánál nem volt klíma. Ma nagy üvegfelületeket alkalmaznak, tetőkilógás ami árnyékolna..... az nincsen.

A közelünkben kivágták a fákat a lakótelep előtt. Mert hullajtotta a levelet...
Déli oldal, tűző napfény most már egész nap! Klímavétel szinte mindenkinél. Ez lenne a megoldás? :(
2011-01-13
00:11:19
Előzmény: monolit #10581#10590
Meg elérhető árúak lettek a klímák, így már jóval többen megengedhetik maguknak. Viszont a napergiával megtermelt áramnak van helye, nem lehet azt mondani, nyáron nincs szükség rá.
2011-01-12
22:38:14
Előzmény: villam64 #10575#10581
Az nem túl jó hír, hogy növekszik a nyári energia felhasználás. Sajnos ebben a mai építészeti trendek részben felelősek.
2011-01-09
00:26:42
Előzmény: monolit #10416#10428
monolit!

Annyival egészíteném ki a zsugorcsöves kötés módszert, hogy ajánlok még egy fajta zsugorcsövet, illetve kötési módot.

A csomagban kapható zsugorcsövek normál használatra valók. Tulajdonképpen oda, ahová Neked is kell.
Létezik erősebb anyagú zsugorcső is. Ennél nem is kell összekötni préshüvellyel a két vezetékvéget. Elég, ha összesodrod a lecsupaszolt vezeték ereket úgy, hogy a vezeték folytonos legyen. (Nem egymás mellé fogva a vezetékeket!)
A zsugorcső olyan szorosabban összefogja az összesodort vezeték ereket, mintha forrasztanád őket. És természetesen tökéletesen tömít is.

A normál szugorcsővel külön külön le kell zsugorítani a préshüvellyel összekötött ereket. (Itt is úgy, hogy a két vezeték folytonos és nem egymás melletti legyen.)
A két kábel külső szigetelésére szintén előre rá kell húzni egy nagyobb méretű zsugorcsövet. Amikor az erek külön külön össze vannak zsugorítva (lehetőleg azonos hosszú kötésekkel) akkor rá kell húzni a külső vastagabb zsugorcsövet is úgy, hogy mindkét kábelen külső köpenyén legalább 1-1cm legyen a biztos felfekvése és rázsugorítani végig a teljes hosszon. Ez már gyakorlatilag megfelel egy folytonos, megszakítás nélküli kábelnek. Megfelel villamos vezetés szempontjából, de nem felel meg az eredeti kábel húzásra való terhelhetőségének!

Ha véletlenül meg kell bontani az ilyen kötést, akkor oldalról fel lehet vágni a zsugorcsöveket és csak a préselt kötés hossza (1-1cm) veszik el a két kábelből az újra kötésnél.

A szilikonos tömítéssel az a baj, hogy valamiért egy idő után elválik a szilikon az általában PVC alapó kábelektől és a "zsíros" műanyagból készült kötődobozoktól is.

2011-01-08
00:24:12
#10398
monolit!

Legyél hálás a hangyáknak. Fi relé nélkül a tragédia csak idő és szerencse kérdése lett volna.

Nem véletlenül veséztem ki olyan alaposan ezt a témát, amikor zsezse kérdezte.
A mester úrnak üzenem, hogy váltson szakmát. Habár aki ilyen hülye, arra még segédmunkát sem szabad bízni, mert alapból megbízhatatlan.

Egy tanács, aminek még mindig hasznát veheted a kerti lámpáid, illetve akár a kapumozgató bekötésénél. Csak préselt kötést használj még akkor is, ha a kötődoboznak eredetileg megvan a megfelelő IP védettsége.
Miért?
A kötődobozok 95%-a hosszú távon nem UV és időjárás álló. Elöregszik a tömítésük. Mivel mindenképpen ebben kell kötnöd, ezért nem hagyhatod ki őket.
A lámpák alsó, a földdel érintkező kialakítása is olyan, hogy az maga a kötődoboz, a már felsorolt hibákkal.

A megoldás, hogy hagyni kell több kötésre elegendő hosszúságú (tartalék) kábelvéget a kötődobozban, illetve a kötődoboz előtt. Lehetőleg a földben, vagy UV védett takarásban. A készülék, lámpa csatlakoztatását, bekötését préselőhüvellyel kell kivitelezni. A préselés előtt megfelelő hosszúságú zsugorcsövet kell a vezetékre húzni, hogy a zsugorítás után is még jó hosszan fedje az érszigetelést. A lámpáid talajjal, illetve nagy esőben akár vízzel érintkező kötéseihez úgynevezett "gyantás" belsejű zsugorcsövet kell használni. Ez nem csak a szoros mechanikai zárás elvén tartja távol a nedvességet, hanem teljesen kitölti egy jó szigetelésű műgyanta masszával a teljes teret a zsugorcső alatt. Egyszerűen nem tud a nedvesség a kötéshez jutni.
2011-01-07
23:41:05
Előzmény: zsezse #10392#10394
"A FI rele csak bajt okoz a halozatban, nem kell az.. folyton leold."

Tényleg,..... én is találkoztam eme bosszúsággal :).

A kapuhoz is van kivéve áram, hogy a kapumozgató motort meg tudjam táplálni. Innen kapják a kerti lámpák is az energiát. Állandóan leoldott a relé. Már mindent szétszedtem, mindent leellenőriztem,.... mégis leoldott :(. Nem értettem mi lehet, hiszen a kapumozgató motor még a boltban pihen :). Már csak a párára gondoltam, az okozhatja.

Aztán meguntam és gondoltam leellenőrzöm a kerti lámpák csatlakozását, talán van ott is gond. Hát nem tudtam mérgelődjek, vagy nevessek. A szorgalmas hangyaboly betelepedett szinte minden lámpa talpába. Az egy dolog hogy belakták, de telehordták talajjal is, amely a párától átnedvesedett, ez vezette az áramot.Hasonló "mester" építkezéshez használatos felvonót kötött be. Esőben rázott rendesen, az ismerősöm panaszkodott miatta. Szétszedve elszörnyülködtem hogy nem törpefeszültséggel oldotta meg, hanem a 220V-ot egyszerűen rákapcsolta a nyomógombokra. Hab a tortán hogy a gombok nem voltak vízállóak, és nem volt vészleállító sem. Úgy kellett elmondanom a maestro-nak hogy hogyan oldja meg, pedig nem szakmám :(.
2010-12-05
11:12:12
#9408
no, kozben megoldottam

atirtam a szoftvert, igy mar nem kapcsolgat ki/be. a mp tort resze alatt atirja az osszes portot egyszerre, igy nem villannak fel az eszkozok.
2010-12-05
10:53:27
#9407
zsezse,

A relék kapcsolását egy RC taggal késleltethetnéd.
Elvileg így (R és C a relé és tápfesz függvénye):

2010-12-05
10:31:17
#9405
sziasztok

kerdes:
eloszo: a vezerlesem ugy van megoldva, hogy 7 porttal vezerlek 20 csatornat, ami azt jelenti, hogy 2+5 portra van felosztva, az elso kettovel cimzem meg, melyik 5os egyseget akarom vezerelni.

mivel a valtas nem pillanatszeru, ezert elofordul, hogy rakapcsol egy rovid idore (<0.5mp) aramot a szivattyura vagy a magnesszelepre akkor is, amikor nem kellene
ezen dolgozok meg, de kerdesem, hogy van-e olyan megoldas (pl egy kondenzatort bekotni) amivel ezek a pillanatnyi tuskek kikuszobolhetok lennenek, nem szeretnem a szivattyukat vagy magnesszelepet tonkretenni ezzel.

a regi vezerlesem nagyjabol azonnal kapcsolta be a cimzest es az 5 adatbitet, igy ezzel nem volt gond.

tehat ~230V pillanatnyi rakapcsolast hogy tudnam kiszurni?

2010-12-04
10:56:45
#9378
Sándor,

Valóban, az áramlopás elleni védekezés is gazdasági kérdés, a költség és a várható hozadék mérlegelése.
Amíg az egész közösséggel ki lehet fizettetni a mérés és ellenőrzés hiányosságaiból fakadó veszteséget, addig nem érdemes költeni, sőt minél többen lopnak, annál jobb, mert úgyis kifizetik a többek.

Van egy sztorim a vízszolgáltatásról. A lényeg az, hogy a víztársulások felügyelőbizottságaiban élősködő pártdelegáltak hogyan lopják ki a rendszerből a "tizedet". A pontos mérés a szolgáltatói oldalon sem érdek, és a központosított korrupciónak is fontos forrása. Mindezt "törvényesen".

Arra gondoltam, hogy miután Bernie Madoff 18 milliárd dolláros sikkasztása kiderült, néhány hónap múlva megkapta (kiszabható legmagasabb 150 éves) börtönbüntetését és a teljes vagyonelkobzást. Nálunk a Kulcsár ügy (hogy a többit ne is említsem) egy siralmas példája annak, hogy lopni csak nagyban érdemes, de akkor nagyon megéri. És a "VIP (Very Immoral Persons) ügyfelek" mindig az árnyékban maradnak... de ez egy másik téma...


2010-12-04
10:27:58
#9377
Robert!
zsezse!

A valamikori plomba nélküli állapotot mai is el lehet intézni, pénz és korrumpálható szerelő kérdése. Hidd el, ez így volt régen is, azzal a kiegészítéssel, hogy az "esetleges veszteséget" az állam magára vállalta. Minden mindegy volt, csak teljesüljön a jelszó: villanyt minden lakásba!
És ez nem is volt olyan régen, csak az ötvenes évek elején. A 110V-ról átállás is csak az 50-es évek végén, a 60-as évek elején történt.
Az a baj, hogy a mi memóriánk szelektív. Áram ma is van, mindig is volt. Hogy mindig is lesz e? Természetesen!

A mamád házának villamosítása idején (ez az időszak kb. a 80-as évek derekáig tartott!) senkit nem érdekelt a hálózati veszteség, ami természetesen az áramlopást is magában foglalta. Ezért nem törődött vele senki és hála, hogy ezt a mai privát szolgáltatók jó része is megértően kezeli.
Emlékeznetek kell, hogy amikor privatizálták a villamosenergia ellátás lakossági részét, akkor milyen tervekkel esett neki minden szolgáltató az országnak. Minden lakást átvizsgálni, mérőket, kapcsoló órákat lecserélni, rádiós átvitellel leolvasni a mérőket az utcán elhaladó autóból stb.
Azután felébredtek, rájöttek, hogy ez nagyon drága lenne. Inkább eltűrnek egy bizonyos "hálózati veszteséget", semmint beruházzanak. A lakosság a veszteséget majd úgy is kifizeti. Ebben az ország mindenkori vezetése készséges partner volt.
Engedélyezték az áramkommandók létrehozását, csináltak néhány elrettentő kirakatpert és büntetést. Hasonlóan a gázhoz (és ebben sajnos az általad, általam is sokra tartott és favorizált sajtótermékek jártak az élen) inkább a "korszerűsítésnek" tudták be a nagyobb házak, emberek villáinak villamosenergia fogyasztásának drasztikus csökkenését, mint a kerülővezetékek elismerésének. Villa nem nagyon épül(t) mérőt megkerülő vezetékek nélkül. Víz, villany, gáz. A szegényebb réteg fogyasztása nőtt, a gazdagoké csökkent. Pedig az első utáni második medence, a több száz m2-es házak miatt ennek fordítva kellene lennie.
A szegényebbeknek maradt a lebukást hozó primitív csalás és a büntetés. A többieknek az elismerés és a dícséret.

Ezek súlyos kijelentések tudom. Bizonyítani csak a statisztikákkal tudom. A privatizálás előtt az általános hálózati veszteség 40-60% között volt. Főként, ha villanyszerelő is lakott a körzetben!
Az új gazdák ezt vissza kívánták szorítani a nemzetközi átlagra, 10% közelébe.
Gondolsz e rá, vagy gondol e valaki arra, hogy az utcasarkon álló trafójától a lakásáig 10% veszik el a villamos energiából még a legjobban megépített hálózatok esetén is? Ezt még ki lehetne fizetni, ki is fizettetik velünk keményen. Ide tarozik az áramszolgáltató által nem látott, nem látható, a lakásban, padláson, vezetett, toldott foldott, plombázatlan, a mérő előtti minden fővezeték. Ami azon elveszik, akár a mamádnál, akár bárkinél, azt ráosztják a fogyasztókra. Rossz esetben a szomszéd áramlopását fizeti az egész utca, a körzet, a szolgáltató teljes ellátási területe.
A multik gyorsan rájöttek (állami hozzájárulással és támogatással), hogy megfelel nekik a 40%-os veszteséget "csak" 20-26% közé "vissza ijesztgetni". A többit a birka nép úgy is kifizeti. Ez a mai állapot. Örülünk, hogy egy ismerősnek sikerült becsapnia az áramszolgáltatót, de, hogy ezt mi fizetjük meg, arról fogalmunk nincs. A becsapás alá tartozik a korszerűtlen, a szabványoknak nem megfelelő, a tetőtartótól a mérőig vezetett fővezeték is!
Ugye ismerős amiről beszélek? Pedig nem az adókról, nem az egyéb sumákolásokról írtam, csak szigorúan a villamosenergia elosztó rendszer hálózati veszteségét próbáltam meg boncolni. Nem mélyrevágva, csak épp a felületet karcolgatva.

Ami a zsezse fogyasztás növekedését illeti. Az mélyen a reklamációs határ alatt van, de komolyan!
Sajnos az alapképletből adódik, hogy az elfogyasztott energia mennyiséged a mindenkori hálózati feszültség függvénye (is). Tudod, hogy ezzel mekkora manipuláció történik? A tized Hz-es frekvencia változásokról nem is beszélve.
Egy szó mint száz, amit mások, vagy mi, nem fogyasztanak, fogyasztunk el az energiatakarékos felfogásunk eredményeképpen, azt, vagy annak egy jókora hányadát elfogyasztatják Veled, velünk akár akarod akár nem.
Csak az éjszakai áram legyen a példa. Kötelező 8 órán át kapnod. Ebből 6 órát egybefüggően éjjel, a többit az áramszolgáltató a nappali völyekben adja ki.
Köthetsz kicsit drágábban szerződét napi 12 órás felfűtésre is.
A valóságban a bojlered éjjel felfűtődik a beállított értékre. Ha reggel csak megborotválkozol, már a következő éjszakai "áramkiadáskor" (valamikor délelőtt) akár akarod, akár nem újból felfűtik a bojlered. És ezt még megcsinálják naponta többször, mint arra az előírás kötelezné őket. Látszólag többletszolgáltatást kapsz. Az áramszolgáltató nagyon szivélyesen előnyben részesít, csak nehogy elfogyjon a melegvized.
Közben meg jól átveretek. Az áramszolgáltatók előre lekötnek (kifizetnek) a nap minden órájára egy bizonyos energia mennyiséget. Ha ezt nem tudják eladni, akkor nem csak az el nem használt energia árát bukják, hanem még büntetést is fizetnek. Ez így együtt pedig a Te villanyszámládban jelenik meg.
Ilyen egyszerű az egész. Csak a nappali fogyasztással nem ennyire látható a trükközés.
2010-12-03
08:57:40
#9366
Én nem azt mondom, hogy nálunk a kötődoboz állapota megfelel a jelenlegi előírásoknak, hanem azt, hogy valamikor úgy vették át, ahogy van, plomba nélkül, megszakító nélkül, és azóta sem foglalkozott evvel senki. A nemlétező plomba nemlétező száma nem szerepel semmilyen iratban sem, azt nem lehet számon kérni senkin. Egy engedélyhez és átvételhez kötött változtatás esetén biztosan pótolni kellene (tavaszra ki is alakítom az új doboz helyét, mert beszéltem egy villanyszerelővel, aki azt is közölte, hogy kb szemmagasságba kell felszerelni).
Hasonló az eset a két éve lejárt hitelességű, plomba nélküli gázórával a fiam lakásában, ami kétszer esett át ellenőrzésen úgy, hogy csak egy hónapja cserélték és tették rá a sárga bilincseket. Én előre tartottam attól, hogy megpróbálnak ránk verni valamit, de simán ment minden. Most minden szabályos (attól eltekintve, hogy a gázcsövek a társasház falaiban futnak és szét vannak rohadva).

2010-12-02
23:14:56
#9358
Robert!
Plaszlo!

Mindig is voltak "régi" megoldások.

De olyan előírás, szabvány sohasem létezett, hogy fővezeték elágazásnál, különösen ha ez keresztmetszet változással is járt, akkor ne kellett volna minden leágazó áramkörbe biztosítókat tenni. A plombázás pedig ősidők óta előírás.

Ha megnézel egy földkábellel megtáplált mai családi házat, akkor a kábel a fal külső oldalán egy leplombázott szekrénybe van vezetve. A szekrényben vannak a fogadó késes biztosítók. Ezek szolgálnak a még áramszolgáltatós hálózat zárlat elleni védelmére.
Ha ugyanez a szekrény egy társasház falán van, akkor annyi késes biztosító csoport van benne elhelyezve, amennyi lakás található a házban. Innen ágazik el a fővezeték a lakások mérő helyei felé. Természetesen a szekrény le van plombálva.
Ez a megoldás azt szolgálja, hogy ne kelljen minden lakáshoz külön külön drága és nagy keresztmetszetű kábelt lefektetni.

Az, hogy esetleg még mai is lehet ilyen megoldás a mamád házában, az kb. olyan, mint ahogyan a hetente több család életét követelő szénmonoxid mérgezéses házakról is kiállították az előző napokban a "megfelelő" bizonyítványt. Felületes, a szakmájuk előírásait, veszélyeit nem ismerő emberkék.
2010-12-02
13:23:21
#9342
Ezt annyiban megerősíthetem, hogy az előző házunkban a padlás födémére volt rögzítve a kötődoboz, ahonnan ágaztatták el az áramot a lakások felé. Az összes védelem a műanyagtetőre rakott tégla volt, nehogy megsüssön egy padláson kóborló macskát. Még jó hogy elköltöztem onnan. Amikor jött az áramkommandó ellenőrizni (kis híján rám törték az ajtót), csak az órákat és környékét nézték, a padlásra nem mentek fel.
2010-12-02
13:09:34
#9341
Sándor,
Igaz, hogy a villanyszerelés témába illene (majd át is teszem):
A mamám házában a tetőtartó alatti kötődobozon sose volt plomba. Ott ágazik szét három szomszédos lakás órája felé a vezeték.
2010-12-02
13:08:26
#9340
Sándor.

Hurá hogy vanak ilyen szak emberek,minek nekik bizonyitvány!!!
Igy én is tudok szerelöi tanácsot osztani.
Most én cseszek rá ö miatta.
És ha még a napokba se hivják fel a figyelmem akkor mi lett volna?
És én viszem el a balhét,ugy hogy se az áram hoz se a fütéshez nem ért.
Egyszerü munkás vagyok,nyakakmon a tél,se fütés az áram ugy ahogy jo és most akkor az elmü meg büntetne.
Egy nagy f...t a picsájukba az ilyen szak embereknek.
2010-12-02
12:29:36
#9336
attis!

Most társasház vagy egyedülálló családi?

Az, hogy 65-ben alu vezetékkel készült, attól ma még megfelel.
Ha akkor jó volt 16A-nek, akkor mai is jó. Nálam és mai lakások legtöbbjében a villanykarótól az óra alatti kismegszakítóig megszakítás, kötés nélküli (a kötés szigorúan tiltott, csak átvezető doboz lehet a fővezetéken!) 10mm2-es alu vezeték van. Ezzel a vezetékkel vannak a villanyórák is bekötve.

Ha dobozról valami okostojás levette a plombát, akkor a 8.000,-Ft a kiszállásra és munkadíjra, valamint a plomba árára elég. A büntetést azt külön számolják. Nem is merem leírni, hogy milyen képlet szerint.

zsezse!
Az, hogy hol mennyi az alapértelmezett az a körzet hálózatának, trafójának terhelhetőségétől is függ. A 3x16A az úgymond állampolgári jogon jár(na), de ez a helyi viszonyoktól függően csökkenthető. Erről köt mindenki a bekapcsoláskor szerződést az áramszolgáltatójával.

attis!

Hogy mi a teendő?
-Eldönteni, hogy tényleg kell e fővezetéket cseréltetned vagy sem. Ezt az áramszolgáltató mondhatja csak meg, mert másnak nincs joga megbontani a jelenlegi fővezetéket.

-Ha van a plombabontó szerelőtől valami bizonyítékod, számlád, akkor sűrgősen kérni az ELMÜ kiszállását. Egy az ellenőrzésre, kettő az újra plombálásra, három a plombázatlan időszak minél gyorsabb lezárására, mert ettől függ a büntetés mértéke.

-Utána nézni a villanyszámláidnak, hogy a plomba bontás után nem történt e jelentős fogyasztás csökkenés, mert akkor automatikusan loptad az áramot = büntetés. Ha esetleg nőtt a fogyasztásod, azzal elkerülheted a legmagasabb büntetési szorzót, sőt méltányosságból, látva a jószándékodat a büntetést is elenged(het)ik.
De mindenképpen Neked kell kezdeményezni!
2010-12-02
12:27:13
#9335
Attis,
ezt majd Sándor megválaszolja, de biztos hamar kell megoldanod. Kapsz egy hirtelen ellenőrzést, rád verhetik, hogy ott lopod az áramot.
2010-12-02
12:17:02
#9334
sándor:
Ha jol olwasom,akkor attishoz csak 1 fázis megy be. Nalunk 32A az alapertelmezett,és en is ugy tudom,h addig dijmentes a bóvités
2010-12-02
12:14:00
#9333
Van a betáp,és onnan jön vezeték a villany oráig.
Adot számlát de ez pár honapja volt és ö nem szolt.
Most hivták fel a figyelmem.
Ilyenkor mi a teendö???????????
2010-12-02
12:12:19
#9332
Ezért már nem akartam egy új témát nyitni. De miután itt is karbantartásról, mérésről beszélünk jelenleg, hátha átjön a lényege.

Egy előadás záró gondolata:

..............Hisz benne........Kételkedik
Számítás....Aki számolta......Mindenki
Mérés.......Mindenki..........Aki mérte

Az előadó Dr. Fodor István (Vilodent-98 Kft.)
Elhangzott 2010.április 14-én.
A témakör bizonyos erőművi berendezések diagnosztikáját érintette.
2010-12-02
12:11:33
#9331
Attis,
ha a betáp doboz a méretlen ágon van - villanyórád előtt -, akkor nem állsz jól, pláne ha a villanyszerelőtől nincs számlád a beavatkozásról.
Biosolar Forum  =>  Villanyszerelés  =>  Villanyszereleslapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11   következő »
Copyright © 2005-2017 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva