English  Deutsch
Biosolar Forum  =>  Energia Audit  =>  Energiafogyasztás adatoklapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
payagyerekVálasz erre
2011-07-27
00:15:36
Előzmény: mediterro #16293#16301
Múltkor PIP-es TV-t kerestek nálam. Mondom: van épp egy 2 tuneres, de minek? 2 ganét akarsz nézni egyszerre?

Nekem nyáron csekély a fogyasztásom. A mélyhűtőt most fogom eladni, mert legalább 2 éve ki van tépve a konnektorból. Nincs benne semmi. Tapsolok benne 1-et és 2 hét múlva is visszhangzik odabenn.
Ezen kívül van 1 kishűtőm, amit szintén kár nyitogatni, mert ott is elég foghíjas a lelátó. (Most épp 2 emberes is lenne, mert oda van cuppantva elé 1 mozdíthatatlanul nagy TV.)
Mikor lenyírom a füvet, azt is úgy, hogy szóróba. A fűgyűjtőt nem használom. Így 1 lendülettel sitty-sutty végigsuhanok vele. Nincs fojtás-rövidebb üzemidő, nincs ki-be kapcsolgatás. Az esti fűnyírás által ledarált füvet otthagyom, másnap délután, munkából hazajövet, lombseprűvel összehúzom. Addig takar és szárad. Kisebb locsolásigény, plusz a 2 zsák friss (nedves) fű helyett másnapra, 1 zsák száraz fű lesz. Ráadásul, ha magzik a fű, akkor segítem a szétszóródást, ergó nem kell fűmagért rohangászni a bótba. (Mindig meg tud újulni.)
Persze ez nem erőltetett spórolás, hanem így kényelmes nekem.

Kisnetbúúk 15W-os fogyasztással, stb....
mediterroVálasz erre
2011-07-26
10:20:26
Előzmény: v_gy #14301#16293
akkor még nekem sokat kell fejlődni...

most nyáron 5Kw/h-t fogyasztok, úgy hogy a nejem otthon seggel a gyerekkel, és állandóan a betty a csúnya lányt meg az akapulkó szépét nézi a prizmatv-n 0-24-be
tehát havi 150-160Kwh

Télen ez az érték kb. 8Kwh/nap
gondolom a fűtési szivattyúk, meg a gázkazán eszegeti
és mindezt úgy, hogy villanyos sütő meg főzőlap van
ez összesen kb. 2500Kwh
úgy látszik, hogy ezt az energylog 3000 segítségével lehet kivadászgatni, hogy mi fogyaszt, mert állandóra csak az A++ hűtő megy, meg a tv
érdekes ez


de azt azér még hozzáteszem, a mama meg 22e pesetát fizet havonta
áramra
akkor a miénk még jó
2011-07-08
02:21:15
Előzmény: sándor #15718#15721
"Adott egy, a 80-as évek előírásainak megfelelő hatalmas ház. Mai szemmel sok veszteséggel."

Köszönöm a választ! Tanulságos, de számomra nem ismeretlen a történet.
Végig építkeztem az elmúlt 20 évet a családdal, közelivel, távolival...

Itt OFF, majd Róbert eldönti, hol a helye:
Több más dolog mellett fűtésrendszerekkel is foglalkozom, főként pellet és faelgázosítókkal.
Rengeteg emberrel találkozom, akik elszánják/szánták magukat a változtatás mellett, és rálátásom van a végeredményre is sokszor, akár jól, akár rosszul sül el a dolog. Tőlem szokták várni a megoldást, ha utóbbi.
Hidd el nekem, lehet másképp! Ez az éves összeg az esetedben annyira irgalmatlanul nagy, hogy van miből bőven megtakarítani, ami előnyt kovácsol a hátrányból. Persze tudom, egyre nehezebb, a leírt okok miatt is előreszaladni, még egy kicsit is (2-3 év), hogy aztán jobb legyen.

A tipp majdnem stimmel, a magam 35 évével és 3 kicsi gyerekkel még tudok optimista lenni. A ház is kialakítás alatt, de kissé előbbre tekintek, mint ahogy gondolod. Már akkor passzívházban gondolkodtam, amikor itthon még 3* visszakérdezett mindenki az építészek közül is, hogy mit is jelent, már amelyik nem szégyellte kérdezni (kiderült úgy is...). Mivel anyagi lehetőségeim korlátozottak, mint a többségnek, olyan módon terveztem meg az épületet és a haladást, ami fokozatosan kielégíti az igényeinket, ugyanakkor nyitva hagy lehetőségeket a jövőnek. Pont az általad is leírt dolgok miatt: ami ma normálisnak tűnik, 6-8 év és foghatja az ember a fejét, mennyire elavult. Megértettem, hogy nem szabad az aktuális dolgokhoz tervezni, hanem épület élettartamban gondolkodom már rég, az energiamérleget ez alapján vizsgálom.

Nálam ez így működik, jelenleg:
- Olcsó vékony tégla + vastag szigetelés.
- Nem vettem drága ablakokat, amikor még aranyáron volt (van) a minőség (3 réteg k=0,6), szereztem levetett német bontottat, (3 réteg, k=~0,9-1)amivel kihúzok 10+ évet, mire fejlődik akkorát, hogy érdemes lesz cserélnem
- Nem fejeztem be a házat. A gyerekek kicsik, az emeleti szobák lassan készülnek, ahogy bírom "kedvel".
- Megálltam az ésszerűség határán: jelenleg 40-50E az éves fűtésem. (nem gázzal, nincs is bekötve) Még pár százezerrel felezhetném ezt az összeget, sőt, nullára is könnyen levihetem, de kapkodnom MÁR nem kell.
- Jelenleg azon dolgozom, hogy az elektromos fogyasztásunkat is ilyen mértékben csökkentsem, hiszen csak az maradt, mint kiugró rezsi.
- Ez után már csak az egyéni közlekedés átalakítása van hátra, ami szintén erre épül majd, és ami jelenleg mindennél magasabb pénzt von el a családi kasszából.
- És legfőképpen próbáltam nem nyakig eladósodni. Inkább húztunk az igényeken, normálisan élünk és gondolkodunk, és leszarjuk a sznob szomszédokat/ ismerősöket. Mi már tudjuk, hogy mi cselekszünk helyesen.

Ezek távlatban ~10-15 éves tervek valóban, de mint írtam, kapkodnom nem kell, nem vagyok beszorítva, alacsony jövedelmi szint mellett is jut másra.
Nyugodtabban élek, van lehetőségem és időm foglalkozni olyan dolgokkal, ami igazán érdekel, amit igazán hasznosnak érzek és szeretek csinálni. Nálam sem volt mindig így, a múltban fizettem meg idegben a mostani nyugalmam árát.
2011-07-08
02:06:55
#15720
Ehhez én csak annyit tennék hozzá, hogy nem egy ismerős lakik panellakásban. Jó, igaz, ezek között is van óriási különbség, de a "gazdagabb" környékeken hihetetlenül magasak az árak. Pont nemrég néztem át egy 80 nm-es második emeleti lakás árát a "fűtéskorszerűsítés" után. A téli számlák 45-55 ezer forint között mozogtak, az enyhébb hónapok pedig 20-25 ezer forint között. Azon időszakban, amikor egyáltalán nem kell fűteni, közel 10ezer forint az alapdíj.

Ha visszagondolok a régi, 160 nm2-es jól szigetelt házunkra, még ott is a kemény hónapokban kipörgött a 60 ezres gázszámla minden szó nélkül. Később mikor lett kandalló, ez az összeg ugyan csökkent, de még mindig drágának tűnt, bár arányaiban még mindig jóval olcsóbb volt mint a panellakás. Azt azért hozzá kell tennem, hogy sokszor szerettük nyitva "felejteni" az ablakokat :).

De persze mindig van egy ellenkező példa is. Nagypapámék háza például ilyen. Minimális gázhasználás mellett is kevés fát tüzelnek, persze nagyon jó a tájolása a háznak és a hőmérő se sűrűn mutat 20 foknál többet.
2011-07-07
18:47:30
Előzmény: sándor #15684#15713
"hivatalosan 40m3. Az ára 380.000,-Ft. 150km-ről ideszállítva, lepakolva.
Az összetétele akác, tölgy, fűz."

Mit csinálsz ennyi fával???

(Tényleg nem tudom, azért kérdezem: de ha elfűtöd, akkor nem kéne inkább szigetelni? Nem egy ismerősöm ekkora mennyiséggel ~20 évig fűt. Ott már az a gond, hogy a felhalmozott ~4-5 köbös mennyiség nem fogy elég gyorsan, eszik a rontók)
2011-05-17
04:56:44
Előzmény: sándor #14375#14378
"Amit nem tudtál értelmezni, az a havi bejelentés (és gondolom a havi számlázás) és az évi pontosító leolvasásról szólt volna.
Tehát ez szerint a Te tavalyi (a két pontosító leolvasás közötti időszak) egész éves fogyasztásod 520 KWh volt. Ez havi 43,3 KWh, napi 1,4 KWh átlagos fogyasztásnak felel meg. Ez már közel önellátás. Kíváncsi lennék, valaki el tudott e ennek az értéknek egyáltalán a közelébe jutni? Te egy varázsló vagy. Jó lenne, ha én a Tiéd többszörösére tudnám csökkenteni a mi fogyasztásunkat."

Üdv
Akkor a pótlólagos válaszok.
Télen nem megy/ment a VCS. Olyankor hidegviz rá van nyitva a villanybolyerre ahogy régen is volt.
A hidegviz hozzáadása nélkül meg azt jelentette, hogy a melegviz csak olyan meleg hogy nem kell hozzá hideget keverni tusoláskor.

Műhely: Pont hogy kis fogyasztású (barkács) gépek vannak benne és csak olyan házi műhely, ahol otthon dolgozgatok, de az is villanyt fogyaszt.
Nem abból élek meg, van rendes kenyérkereső foglalkozásom (másra nem is igen futja belőle) :(


végyé


2011-05-16
09:01:27
Előzmény: sándor #14344#14354
Üdv

Sándor, jól számoltál, olyasmi a havi átlagfogasztás, még ha hihetelen is.

Ez sajátos tarifával van elszámolva , az "egyedül lakó kiskeresetű magypapa tarifája" :)


<Esetleg a számok nem az egész évre, hanem csak egy havi számlára vonatkoznak?
<Vagy a havi bediktálás mellett az éves leovasási és elszámolási időszak az <amiről adatot írtál?

Ezt a 2 mondatodat nem tudom értelmezni, az elszámolási időszak az a 2 egymás utáni év nagyjából azonos idöszakában leolvasott fogyasztás külömbsége.
Ezek voltak azok az adatok miket irtam.

A fogyasztáscsökkenés egyértelműen a szolár rendszerek miatt van, mert a beüzemelésük nagyjából egybe esett a leolvasással.
A PV talán később lett beüzemelve, mondjuk 1 hónappal.
Ha az is akkor indul még jobb az eredmény.
Pesze mindez időjárásfüggü, a téli időszakban volt 3-4 hét köd, pára amikor szinte semmi áramtermelés nem volt, max az akkuk önkisülését fedezte.

Kérdezted a rendszerem, ha beolvastál a VCS vizmelegitős és napelemes topicokba ott le van irva.

Praktikeres 24 csöves 109000 ft volt az ára, ahoz vettem mondjuk 30 m kpe csövett az ugy ezres, a többi cucc megvolt itthon hozzá.

PV rész: 1db 60w os panelt vettem 40 ezerért, a többit magam csináltam olyan 25-30 ból, MPPT olyan 25-27 ezer volt, 600w inverter 10 ezer.
Igy jött ki az álltalad jól megsaccolt nagyjából 200 ezer Ft.

Persze mindig hangoztatom, hogy nem számoltam bele az itthon meglevő limlomokat.
Pl. a keringető szivattyút, vezetéket, nyomáskapcsolót, forgatómotort, vasanyagot, napelemhez akkumulátorokat, festést, munkaórát, stb.
Ez biznyos hobby is a számomra, ezért inkább élvezet mint munka :)És hogyan lehet meglenni enyi energiából, elmondom.
Ésszel takarékoskodva.
Először is sok sok éve száműztem a házból a fagyasztót.

Ha fagyott vagy kilovasztott cuccot akarok venni megveszem a boltban.
Egyszerűen nem éri meg, itthon tárolgatni.

Irritált amikor a volt feleségem után átnéztem a fagyasztót és sok-sok éves 20-30 ft értékű cuccokat találtam benne fagysztgatva, mondván elfér mert úgy is megy a hütő.
Jó hete volt akkor a kutyámnak :)

Téli időszakban egyáltalán nem használok hűtöt.
Csak akkor használom a konyhai hütöt ha többen vagyunk, egymagamnak megteszi az autós hütő is amig elbirja.
Télen a boyler csak olyan höfokon van, hogy hidegviz hozzáadása nélűl lehessen fürödni.
Mint irtam amig megy a VCS rendszer a mosógép is melegvizet kap.

Álltalában laptopot használok, az csak 30 w körül fogyaszt, nem 100.
TV csak akkor meg ha tényleg nézem, nem mint sokaknál, hogy egész nap megy de csak a konyhából hallgatják.
Összes világitásom energiatakarékos, éjszaka meg csak pár LED füzér világit a lakásban.
Nyáron a klimatizálás is ésszel van, inkább csak szárítom a levegőt mint hütöm.
Elég bent a 26 fok, igy nem vág mellbe a kinti 35 ha kimegyek.


Műhelyben a gépeim nagyrésze megy inverterről is tehát kis fogyasztásuak, kivéve a hegesztő és a kompresszor.
A fütésem egyedi, fával fütök, nincs kerigtető szivattyú fogyasztás, kivéve pár nagyon hideg napot, hetet, amikor a gázkazánt is be kell inditani.


Nagyjából enyi, azonkivűl "sok veszekedés" a barátnőmmel ha itt van, hogy pl ne a csatornába folyassa ki a rendszerben lehült vizet, hanem engedje vissza a napkollektorba :)

De rendes lány, ha durcás inkább hideggel mosogat :)


végyé


2011-05-15
11:11:52
Előzmény: sándor #14331#14334
"Közel 50%-al csökkenteni egyik pillanatról a másikra nem akármi. Főként úgy, hogy nem mellékeltél havi bontású mérőállásokat.
Azoknak az időszakoknak az értékei magyaráznák meg a fogyasztásod csökkenését, amikor hetekig se kollektor, se napelem. Lenne mit mihez viszonyítani.
Így még érhet olyan meglepetés, mint néhány (vak) kollektorhívőt. Az első szerencsés időszak alapján beindultak, majd mivel bővíteni, átgondolni szégyelltek volna, inkább eladták az egész cuccot."

Üdv
Sándor....
Nem tudom előkapargatni a havi villanyszámlát de szerintem nem is kell.
Az évi összesités mutatja a valós csökkenést, ez a lényeg.
Mutogathatnám, hogy a nyári hónapokba 100% al csökken a fogyasztás és milyen hamar megtérül, a téli 2-3 hónapban meg semmit igy meg nem térül meg sosem.
Szetintem az évi elszámolás a korrekt.

végyé

2011-05-15
07:08:50
Előzmény: sándor #14321#14327
"A válasz az éjszakai komfort B-ben van. Ez a világ legszemetebb tarifája. Nem sokkal olcsóbb mint a nappali, de szite egész nap kinyomják a bojleredre akár akarod, akár nem.

Ma már olcsóbban jönnél ki, ha normál éjszakaid lenne. Az olcsóbb, de ugyanúgy kinyomják egész nap, mint a komfortot. Számolj utána, mekkora lenne a különbség! Árban, de nem KWh-ban!

Én csak úgy tudtam korlátozni őket, hogy kizárom a nappali ráfűtéseket.
Idős embereket tesznek idegronccsá, mert nem értik, hogy hiába használnak egyre kevesebb melegvizet, a villanyszámlájuk mégis drasztikusan megemelkedik egy egy hónapban. Az áramszolgáltatóknak le van kötve egy eladandó áram mennyiségük. Ha ezt nem tudják értékesíteni, akkor többszörös áron tudnak csak lemondani róla. Ezért akkor is eladják, ha a fogyasztók belegebednek is.

Szerintem vissza kellene állnod a normál éjszakaira, amit egy időkapcsolóval csak éjszakára engedj rá a bojlerre. Még a jelenleginél is nagyobb megtakarításod lesz."


Ha kinyomják had nyomják, kell az a fixen bekötött más fogyasztóhoz :)
Mondjuk nem értek egyet az álltalad vázoltakkal de ez lényegtelen.
Ha nem hülne a boyler nem kapcsolna be, igy ha ki van zárva akkor egy alacsonyabb hőfokról indul a felfütés ami megint csak hosszabb bekapcsolást eredményez.
Kétségtelen, hogy egy alacsonyabb hőfokon levő boyler kevesebb hőt veszit, de azt inkább a höfokszabályzó alacsonyabbr állitásával értem el.


végyévillam64Válasz erre
2011-05-14
07:49:33
#14309
2011-05-13
17:14:15
#14301
végyé: Ma megkaptam a végelszámolást az évi elektromos fogyasztásomról.
Ami a lényege, ebben az elszámolási időszakban 49% al csökkent a villamosenergia fogysztásom.
Betudható ez a tavaly tavasz óta üzemelő VCS vizmelegitőnek és a napelemeknek.


R: Nem találom, hogy milyen energiával állítod elő a melegvizet (a napon kívül).
Azt is írd meg, hogy mekkora volt a fogyasztás a napkoli és a pv beüzemelése előtt.


végyé: Ugy összefoglalva mindenkinek megprobálok válaszolni a kérdésre.

A villanyt havi bediktálás alapján fizetem már évek óta, de attól függetlenül, minden évben van időpont amikor hivatalosan is leolvassák az órát és összesitik az évi fogyasztástés, kiküldik az elszámolást.

Ez szerint az előző időszakban 1014 KWh volt a villanyfogysztás a mostani 520 hoz képest.
Az előző időszakban a vizet éjszakai komfort B kategóriával melegitettem, amikor meg sütött a nap a kertben felálitott vashordóból fürödtem.

Ezeket váltotta ki a tavaly tavasszal felállitott VCS, ami most már a mosógépet is ellátja melegvizzel.

A napelemekkel váltottam ki a többi megtakaritást.
Az is tavaly tavasz-nyár óta üzemel.
villanyt a hálózatból egyenlőre csak a mosógép, mikro üzemeltetéshez használok.
A hütést egy autós hütötáskával oldom meg amig lehet, utánna rendes hütő is a hálózatból fog menni.

Durván összeszámolva olyan évi 20 ezer a megtakaritás, ami azt jelenti kb 10 év az összes megtérülés ezekkel az energia árakkal.2011-01-24
16:59:14
#11041
A havi áramfogyasztásunk -valószínűleg a fűtési rendszernek köszönhetően- télente jelentősen megnő:


Energiafogyasztás adatok RECOMMENDED
2010-12-22
17:59:11
#9916
A tavalyi fűtési szezon gázfogyasztási és külső átlaghőmérséklet adataiból csináltam egy kis grafikont.
A ház 160m2 2 lakóval.Ugyanezekből az adatokból a napi fogyasztás hőmérsékletfüggése, ahol jól látszik, hogy -10Celsius napi középhőmérséklet mellett 12m3 gázra, 0Celsius napi középhőmérséklet mellett 8m3 gázra, 10Celsius napi középhőmérséklet mellett 4m3 gázra van szükségünk.Tovább megyek. Most levontam 0.5m3 napi gázfogyasztást a melegvízre. Az előzőekben felsorolt adatok csak kis mértékben változtak, de most jól látszik, hogy a határhőmérséklet 15 és 16 Celsius között van (amikor be kell kapcsolni a fűtést).
1991-2000 között 15 foknál magasabb napi középhőmérséklet április harmadik hetétől október második hetéig tart. Mi április első hetében szoktuk kikapcsolni a gázkazánt, ha fázunk, akkor ott a kandalló.
Energiafogyasztás adatok RECOMMENDED
2010-12-04
09:24:45
#9376
zsezse,

Az A-s nofrost hűtőnk óránként legalább kétszer bekapcsol 150 Wattal.
Itt írtam arról, hogy a fűtési keringető szivattyúink viszik el az éves áramfogyasztás tizedét (300kWh) http://biosolar.hu/forum/show/9343#9343 . Ehhez jön még a napkollektor szivattyúja majdnem (200kWh/év). Nálad a fűtés szerintem minimum a duplája (a rendszer rajz alapján), ami már 40 ezer forint/év.
2010-12-04
09:12:38
#9375
robert

volt, hogy minden nap leolvastam, es barmit is valtoztattam, mindig ugyanannyi volt a napi fogyasztasunk.

en ugy gondolom, hogy nem fogyasztunk extrem mennyisegu aramot, nincs villanybojler, se hutolada, mosas hetente 1x-2x, fozes gazzal, sutni nem vagy csak ritkan szoktunk. hutonk uj, A kategorias.

ami allandoan megy:
1 router (~10W), 1 switch (~10W), vezetek nelkuli csengo (~1W), a vezerlesem (~30W, ezt most kotottem ki), 2 lepcsohazkapcsolohoz relek (~2W), 1 elektromos kapu (~2W), illetve mar egy jo ideje hydroforrol megy a haz vizellatasa (~1300W, ha mukodik), digitalis mikro (~1W)

regebben asztali szamitogepet hasznaltam (~100W) ami szinte egesz nap be volt kapcsolva, most mar 1 ideje notebookot, azt is csak ritkan (~10-20W)
TV, egyeb elektromos standby cucc nincs.

ennek ellenere 15.000es villanyszamlakat kapunk, a szomszedom, ahol 2 gyerekkel allandoan itthon van az anyuka, 2 TV, villanybojler, ok kapnak 17.000et

neki fogok ugrani meg egyszer ezt kideriteni, mert nagyon sokallom.

2010-12-03
21:57:06
#9373
zsezse,

Rendszeresen leolvasod az órád? Javaslom minden hónapban egy adott napon felírni az óraállásokat, így könnyen kiderül, ha valamilyen változtatás után megugrik, vagy visszaesik a fogyasztás.

Mi már kértünk óra-felülvizsgálatot (kb 10 ezer ft), de rendben találták.

2010-12-03
21:17:25
#9372
all

kezhezkaptam az elszamolo villanyszamlamat
egy dolog utotte meg a szememet: a tavalyi evhez kepest 1%(!)-kal fogyasztottam tobb aramot szerintuk.
lehetseges ez?
az elmult 1 evben folyamatos valtozasokon ment keresztul a rendszerem, uj eszkozoket kotottem be, illetve a regi eszkozok kozul kotottem ki, tehermentesitettem (lepcsohazi idokapcsolok, stb)
nagyon kicsi eselyet latom, hogy 1% valtozast okozzak ezzel, raadasul azota a hazban lakok szama is megvaltozott, bekerult egy Tv, ami egesz este megy minden nap.
mondjuk en sokallom is a villanyszamlamat:( elkepzelheto, hogy csal az oram?

2010-12-02
11:37:12
#9337
Plaszlo,

"Ez olyan mint a közlekedés, cél a kisebb környezetszennyezés elérése, mégis a terepjárók és a nagy-teljesítményű autók a kelendők és divatosak."
Szerintem a városi traktoristák nagy ívben le..ják a környezetüket.Egy svájci adat szerint az országban mintegy 2.5 millió keringetőszivattyú van, amelyekben az elhasznált elektromos energiának csak a 10%-a fordítódik a keringetésre. Az ország teljes villamosenergia-igényének 3.5%-a (1.65 milliárd kWh) a szivattyúkat üzemelteti.

Ha a saját háztartásomat veszem alapul - ahol kb 2000 üzemórával számolok - 300kWh fogyasztást kapok (15000 forint az éves fogyasztás egytizede).


Más:
A visszatáplálós inverter apropójából kezdtem vizsgálni az elektromos fogyasztásunk alakulását, először a teljes rendszerre. Azután eszembe jutott, hogy az inverter csak 1 fázisú, ezért arra a fázisra kellene kötni, amelyiken a legmagasabb folyamatos fogyasztás van. Így tovább kellett lépnem az egyes fázisok terhelési adatainak elemzésére.

A következő grafikonokon a három fázison a terhelés időbeli változása látszik.
L2-n van a fűtés (150-200W), L3-n a hűtő (160W). Fűtés nélkül az állandó fogyasztás egyik fázison sincs 100W fölött.
Visszatáplálásnál a helyzeten kicsit segít, hogy azalatt az idő alatt, amikor a PV termel, a napkollektor szivattyúja is nagy valószínűséggel működik.

Energiafogyasztás adatok RECOMMENDED

2010-12-02
11:05:49
#9328
Tegnap és ma reggel is leolvastam a villanyórát és számomra érdekes dolog jött ki. Az egy napi fogyasztás 3.5 KWh. Ehhez hozzátartozik, hogy reggel 8 órakor elmentünk dolgozni és este 9 óra után érkeztünk haza, mert moziban voltunk. Este még volt egy kis TV nézés, netezés, világítás energiatakarékosan. Elkezdtem gondolkodni, hová megy az áram, amikor szinte otthon sem vagyunk. Aztán számoltam: hűtő (B), fagyasztó a pincében (A+), és a kazán ami a hülye programja miatt szinte egész nap keringteti a vizet. Ha csak 80W-al és 80%-os működési idővel számolok, az is durván 1.6 KWh napi fogyasztás.
2010-11-26
12:43:32
#9130
Ma már az átlagos PC tápegységek 360W-nál kezdődnek, de vannak 800-1000W-osak is. Egy régebbi Prescott proci önmagában képes 80-120W-ot becsócsálni, és mellette ott van még a videókártya a másik nagyfogyasztó. És akkor még jön az alaplap, memória, winchester, ventilátorok, stb. Asus alaplaphoz adtak egy kis progit, ami számolja - kérdés mennyire pontosan -, hogy az energiatakarékossági beállításokkal mennyi széndioxid megtakarítást értél el. Éppen 644566 mg-nál tartok, de sok kicsi sokra megy. ;-)
Sajna az otthoni gépem is a régebbi fajtához tartozik, érezhetően képes befűteni a szobát, ha sokat használom. A Samsung nagyképernyős tévénk 1 fokot emel egy átlagos film alatt a szoba hőmérsékletén.


sajna a számítógépek számítási teljesítményének fokozása, az órajelek emelése mind többletfogyasztást okoznak. Régi gépek 200 W (max. teljesítmény)körüli táppal elketyegtek, ma már a 400 W-os az alap. Szélessávú Internet, nagyfelbontású képernyők és alkalmazások, videók, stb. mind gyors gépet igényel, ez meg teljesítményt. Ma már nincs idő várni, azonnal kell minden, gyorsan, gyorsan!
Szerencsére a processzor és alaplapgyártók kezdenek a takarékosság felé fordulni, de a játékgépek és a szervergépek továbbra is nagy energiafalók. Az 1500 VA-es szünetmentes táp nem bírta 1 óráig sem az egyik szerverünk tápellátását a legutóbbi áramszünet alkalmával. 6700 VA összteljesítményű szünetmentes tápjaink vannak, és néha ez sem elég.

Ez olyan mint a közlekedés, cél a kisebb környezetszennyezés elérése, mégis a terepjárók és a nagyteljesítményű autók a kelendők és divatosak.


2010-11-25
08:21:06
#9087
Ezért nagyjából összeírtam a háztartásunkban található elektromos kütyüket, különös tekintettel a nap 24 órájában fogyasztókra.
A táblázatból jól látszik, hogy a folyamatos teljesítmény nem esik 280W alá.
Az is látszik ebből, hogy a folyamatos standby fogyasztás kb 80W, a többi fogyasztó pedig állandóan be van kapcsolva. A standby funkcióval rendelkező készülékek az idő egy részében szintén működésben vannak.
Éves szinten kb 700kWh a standby fogyasztás (33ezer Ft), ez nem kevés.Ha a tényleges fogyasztás napi alakulását nézem, az eddig vizsgált időszakban nem volt kiugró terhelés, és a csúcsokat is jól lehet értelmezni:

Érdekes felfedezést tettem.
A grafikon 1. pontja ismert 800W-os fogyasztó bekapcsolása, a 2. pont a PC-m bekapcsolása. A PC és a 24"-os monitor símán bepusszant 250Wattot.

Energiafogyasztás adatok RECOMMENDED
2010-05-23
09:10:21
#5822
Ez tetszik! :-) Veszek majd én is egy ilyen teljesítménymérőt, biztos elámulok majd én is egy-két dolgon.
2010-05-15
18:21:25
#5692
Igen,1-2 napig mértem a fogyasztókat külön-külön,és felszoroztam havi szintre.A solar és fűtésrásegítés szivattyúinál az éves üzemórából számítottam ki,igaz utána mértem a pillanatnyi fogyasztást-de korrekt a szivattyúkon lévő adat:solar szivattyú:2. fokozaton 61w,fűtésrásegítés sziv:1. fokozaton 43w teljesítmény.Egy érdekesség:Digi+Házimozi+TV:készenléti helyzetben a rendszer havi fogyasztásának majdnem a felét használja-39,2 ből 18kw-ot (24X25w naponta).A hűtők fogyasztása is gondolom változik a helyiség hőmérsékletével,de a mostani kb a közép út.Biztosan lehetett volna pontosabban is,de amit akartam az ki derült ebből is.A mosógép:havi 30-mosás,mosogatógép:havi 15 mosás,házimozi:havi 4nap(szombat)x2kw+26x1,2kw(a többi nap).


Elkezdtem mérni a fogyasztókat ,főleg a mosógép érdekelt mivel rákötöttem a solar tartályra is,hát értek meglepetések:

-házimozi rendszer+Digi beltéri egység,készenléti állapotban=25W,napi 24óra
-mosogatógép=1,35Kwh/mosogatás-havi 15X
-mosógép=0,95kwh/mosás/60C-on/-havi 25-30X-(50C-os solar vízzel ez 0,135kwh lett)
-hűtőgépek(300l-es mélyhűtőszekrény+200/20l-es hűtőszekrény)=1kwh/nap,ezeket majd külön is lemérem(pillanatnyi teljesítmény alapján a 220l-es a hunyó).

pozitív:január,februárban halogén világításokat ,ahol lehetett kicseréltük ledesre,kompaktra-a többi hagyományosat már régebben.Leolvastam a villanyórát és úgy néz ki maradt az átalány 227kwh-pedig a tavalyi leolvasás óta megy a solár és a fűtésrásegítés szivattyúja(köszönet a feleségemnek aki kicserélte az izzókat az általuk forgalmazottra).


Fogyasztási adatok ahogy ígértem,a havi 227kwh-t kerestem,és azthiszem megtaláltam:
-220l-es hűtő 18,3
-300l-es mélyhűtő szekrény 15,6
-Digi beltéri+házimozi rendszer+TV 39,2
-Mosogatógép 21,2
-Mosógép 28,5
-Laptop 9,0
-Solar szivattyú 12,5
-Fűtésrásegítés szivattyú 0,8
-------
összesen: 145,1 kwh/hónap
Fentmaradt:81,9 kwh/hónap amit a következők használnak el:
-micro
-porszívó
-hajszárító
-kávéfőző
-vasaló
-barkácsgépek
-cirko-gázkazán
-világítás

Ezeknek a működése nem rendszeres,nehéz lett volna pontosan meghatározni.
A megvalósított takarékossági lépések:a házimozirendszer és laptop-kapcsolós hosszabbító,kompakt és ledes égők használata,mosógép rákötése a solar meleg vízre(+nyáron a cirko nem fogyaszt áramot-igaz a solar igen,de ez amúgy is menne)

T.fórumozók!
A hozzászólásaim folytatásaként,az ott leírt takarékossági lépések a következő eredményt hozták:a havi 227Kw/h átalányt-190Kw/h ra kértük csökkenteni(3 havi leolvasás alapján-úgy néz ki,hogy tartható).
Megtakarítás havi:37Kw/h=2000ft
2010-04-29
17:17:43
#5450
Semmi komoly fogyasztó nincs a táblázatban, se világítás, se sütés-főzés, se cirkó, semmi barkács.....
2010-03-06
10:42:57
#4629

Fűtési szezon Robert Franciska
fekvés önálló ház részben önálló
gáz felhaszn. fűtés+hmv
fűtött m2 160 60
2010/9 gáz m3 1134 (tetőtér ki) 795/100% h.sz. új kazán (fűtés+hmv)
2009/8 gáz m3 1204 (tetőtér ki) 783/100% h.sz. (csak fűtés)
2008/7 gáz m3 1242 (tetőtér ki) 675/100% h.sz. (csak fűtés)
2007/6 gáz m3 1155 (tetőtér ki) 881/70% hőszig (csak fűtés)
2006/5 gáz m3 1803 (tetőtérrel) 1466/0% hőszig (csak fűtés)
2005/4 gáz m3 1786 (tetőtérrel) 1873/0% hőszig (csak fűtés)

Biosolar Forum  =>  Energia Audit  =>  Energiafogyasztás adatoklapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Copyright © 2005-2017 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva