English  Deutsch
Biosolar Forum  =>  PV - Napelemes rendszerek  =>  PV - Megtérülés, árlapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2011-03-30
14:23:04
Előzmény: robert #9549#13298
Kedves Robert!
Még mindig így gondolod? :-)
2010-12-08
09:37:39
#9549
v_gy,

Ez úgy lehet, hogy a beruházó csak egy részét fizette a költségeknek, a másik részét mi fizettük. Így könnyű!

A lehetséges másik magyarázat az, hogy ami a tv-ben elhangzik, annak az ellenkezője is igaz lehet, de arra nagyon kevés az esély, hogy úgy igaz, ahogy tálalják. Erre számtalan saját példát tudok mondani (például a világra szóló magyar találmányok kategóriában).

2010-12-08
09:13:08
#9547
Üdv
Kollegám látott valami riportot a TV ben.
60 millios napelemes beruházás, a megtérülési ideje állitolag 12 év.

Tényleg ez lehet, vagy csak félreértette?
Vagy a szomszéd villanyórájárol reflektorokkal is megvilágitják? :)


végyé

2010-05-09
14:51:33
#5609
PV rendszerek a jelenlegi és a belátható ideig fennálló energiaárak mellet csak veszteséget termelnek. Önáltatás a támogatásokkal számolni, az így szerzett összeget is ki kell kifizetni valakinek.

Egyébként vannak szép tervek közösségi energiatermelésre, pl aMicrogrid
A Microgrid koncepció több évtizede ismert, lényege, hogy több villamosenergia termelő és fogyasztó összefog, egységet alkotnak, és a nagy villamosenergia-
rendszer felé csak egy szabályozott termelői/fogyasztói csomópontként lépnek fel.

Vannak már működő kísérleti rendszerek Dániában, Kanadában és Spanyolországban.
Hallottam hazai próbálkozásokról is, amelyek - ha jól tudom - EU pénzekből készült tanulmányokban és rendezvényekben merültek ki.

2010-05-07
10:17:23
#5566
zsezse,

Kezdjük ott, hogy a szolgáltatónak az a veszteség, ha drágább és több forrásból KELL vásárolnia, vagy a fogyasztó magának termel, és mégis van munkájuk az adott tranzakcióval (ráadásul a hasznuk is elmarad a megtermelt mennyiségen).

Ez nyilván bonyolultabb, mint egy erőműtől egyben megvenni a teljesítményt.

De miért kellene garantálnunk a szolgáltatóknak a fogyasztók és termelők teljes kiszolgáltatottságát? Miért kellene belenyugodnunk abba, hogy az erőfölényük birtokában azt tegyék az alternatív termelőkkel, ami nekik a legkényelmesebb?

Ha a működésükhöz szükséges törvényeket egyszer meg is vették valakiktől (akiknek - esetleg másoknak - persze továbbra is tejelnek, azért, hogy ez így is maradjon) nekünk nem kéne sajnálni őket, hanem inkább kötelezni arra, hogy a alternatívoknak teret engedjenek.
2010-05-07
09:17:01
#5564
"Németországban a napelemmel termélt áramot, bármennyit is termelsz, kétszeres áron vásárolja vissza a szolgáltató, ott így támogatják a zöld energiát. Remélem mihozzánk is begyűrűzik ez a szemlélet, nem csak az áremelések."

egy erdekes gondolatot olvastam a minap egy masik forumon:

nekem logikusnak tunt, de kivancsi vagyok masok velemenyere.
szoval egy (allitolag) villamosmernok erre azt valaszolta, hogy a szolgaltatonak egyaltalan nem eri meg a napelemes kis hazi rendszerekkel foglalkoznia.
tetelezzuk ugyanis fel, hogy en bejelentem, hogy van napelemem, ami 1000W-ot tud termeln csucsban. a pelda kedveert ez lehet akarmekkora is, akar 10kW is.
a szolgaltato (pl atomeromu) azt mondhatna, hogy oke, akkor en 10kw-tal kevesebbet kellene termeljek, mert kapok 10-et mashonnan. igen, de meddig? ha elmegy a nap, ez a 10Kw maris kell vissza a halozatba.
masreszt pedig az atomeromu nem ugy mukodik, mint egy potmeter, viszonylag lassan tudja ezeket lereagalni, ezert a felesleges teljesitmenyt inkabb lefoldelik (gyk visszavezetik a foldbe, pocsekoljak).

tehat a szolgaltatonak egyaltalan nem erdeke ezekkel foglalkozni, mert szamara ez veszteseg.

szerintetek?

ui: allitolag hasonlo a helyzet a napelemes eromuveknel. ahhoz, hogy megbizhato szolgaltatast tudjanak nyujtani, szukseges melle pl. egy gazturbinas eromu is, ami tudja potolni a hianyt, amikor a nap elmegy, es az viszont gyorsan reagal.

2009-09-01
08:12:38
#2496
monolit,

Biztosan lesznek még meglepetések PV, és energia+tárolás ügyben.
Én is most olvastam egy cikket, amiben 40%-os hatásfokú napelem kifejlesztéséről írtak. Bizonyos tanulmányok szerint 60% körül lehet a csúcs.
Mennyiségi értelemben a 40% is megoldhatná az energiaellátás problémáját, a hálózati visszatáplálás és a villamos rendszerek összekötése, valamint a szupravezetők fejlesztése pedig a tárolandó energia mennyiségét minimalizálná.

A kérdés az ár. Az, hogy valamit olcsón lehet előállítani, még nem jelenti azt, hogy a piacon is olcsón kapható. Lásd kőolaj, aminek az előállítása és piaci ára között - még a mai alacsony olajárak mellett is - legalább ötszörös a szorzó. Vagy egy ing, amit a kínai 150 forintért már haszonnal értékesít, és te az outletben (olcsón) 3000 -ért veszel meg. Hogy ne is említsem a gyümölcs átvételi és bolti ára közötti különbséget.

Visszatérve a PV cellákra. A hatékony napelemek gyártását olyan szabadalmak fogják védeni, és csak akkora mennyiségben fogják a piacra vinni, hogy az árat magasan lehessen tartani. Csak egy kicsit legyen olcsóbb, mint más energiaforrás. Miért adnák olcsóbban, ha drágán is megveszik?
Most leírtak valamit az általad említett tároló áráról, de valószínűleg az üzemanyagcellás és az ceramatec aksi ára sem versenyzik majd, hanem egy (pl arab vagy kínai) kézbe kerül mindkettő.

A mondandóm lényege, hogy nem lesz olcsóbb semmi. De valami legalább lesz (drágábban).
Biosolar Forum  =>  PV - Napelemes rendszerek  =>  PV - Megtérülés, árlapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13
Copyright © 2005-2017 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva