English  Deutsch
Biosolar Forum  =>  PV - Napelemes rendszerek  =>  PV - Megtérülés, árlapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
payagyerekVálasz erre
2012-09-23
16:39:52
Előzmény: robert #33413#33415
"mert kevés kivételtől eltekintve döntést leginkább csak érzelmi okokból lehet hozni mellette"

Na hát épp ez az! Csak és kizárólag érzelmi okból vásárolnak mindenféle más kacatot az emberek! Még brutális hitelt is hajlandók meggondolatlanul felvenni, csak mert a pusztán érzelmi okból megtetszett autót tulajdonjogolnia KELL, MUSZÁJ, ha törik, ha szakad.
Mindeközben ilyen szó eszébe sem jut, hogy MEGTÉRÜLÉS. Pedig úgy megy be autót venni 3-4 milláért, hogy 1 árva buznyák kezdő részlet nincs a tarisznyájában.

"Szerintem nagyon is jogos az aggodalom"
Aggódjon inkább az előbbiekben vázolt esemény alkalmával! :-)

Persze ne értsd félre. Senkit nem akarok győzködni. Eszem ágában sincs. Csak ezt a MEGTÉRÜLÉS szót kéne jó mélyen a fiók aljába dugni, mint minden más vásárlása során.
villam64Válasz erre
2012-09-23
16:00:17
Előzmény: robert #33413#33414
Róbert
Mondtuk már neked, hogy igen megéri. Szép, esztétikus, jól mutat a tetőn. Vedd meg.
2012-09-23
15:08:37
Előzmény: payagyerek #33410#33413
payagyerek,

Ha valaki a megújuló-energiás eszközök megtérülését firtatja gyakran hangzik el érvként a megszólított részéről, hogy mit okoskodik ez a pacák, amikor a lapostévéje, meg a jacuzzija sem térül meg soha! Inkább örüljön a szegény marha, hogy ingyen villanyhoz jut, ha pár millát beáldoz, amit egyébként is elkocsmázna!

Szerintem nagyon is jogos az aggodalom, mert kevés kivételtől eltekintve döntést leginkább csak érzelmi okokból lehet hozni mellette. Ezt valszeg te is érzed, ezért is idegesít a dolog :)

Tegyük fel, hogy megkérdezlek Téged, Boust, Égboltost, vagy Jesut, hogy egy komplett rendszert kulcsrakészen, engedélyeztetéstől az átadásig, az első csavartól az utolsó biztosítékig garanciával mennyiért szállítotok. Az így kapott összegből meggyőzően le tudjátok vezetni azt, hogy nekem is megéri megrendelni a cuccot?



2012-09-23
14:58:32
Előzmény: payagyerek #33410#33412
A mostani válaszod tűnik annak, de nincs harag

Hitelem nincs, nem vagyok kövér, hétköznapi autóm van, TV-m sincsen nem is lesz, ház méretei mikor épült kellett a hely, mindenki külön szoba+ 1 vendég, mára persze csökkent a helyigény. Eladni értelmetlen, amit kapnék érte abból városban egy garzon sem jönne ki, falun értéktelenek a házak.

Tudok én is a környezetemben sok olyanról, aki értelmetlen dolgokra vesz fel hitelt. Legközelebbi a szomszédom 210 000 TV-re, bár listás a fél családja. Tőlem akart 340 000-et kérni, hogy elvihesse a családját nyaralni. "Gonosz, önző, aljas, skót, rosszindulatú" voltam nem adtam neki, így most az én hibámból ö is bárlistás lett. Ezek után nem csodálkozom rajta, hogy megharagudott és féltéglával próbálta törleszteni kedvességemet.



payagyerekVálasz erre
2012-09-23
14:39:00
Előzmény: SzJanos #33401#33410
Bocs ha agresszívnak tűnő volt a hsz.-em, de ennek az az oka, hogy úton-útfélen efféle megtérülősdit muszáj hallgatnom. Folyamatosan leszólítgatnak mindenféle "nagyokos" népségek és kényszerből kell hallgatnom a baromságaikat.
Nem értem. Ha soha senki nem győzködte őt, akkor ő miért erősködik a baromságai mellett? Vagy tán csak okoskodni kíván?
Hidd el, eszméletlen sok butaságot hallottam már!

Pl.:
- autót vett, csuda szépet, ketyeg a hitele -> Megtérült?
- LCD TV-t vett óriásit a csöppnyi szobába, hitelből -> Megtérült?
- túlméretes házat vett, élete végéig ketyeg a hitelcsapdája -> Megtérült?
Meg bizony! Lóf@szt!

Persze ezek mind a kényelmi kategóriát jelentik az összevetés során. -> Evvel vigasztalódnak!

Na de kérdem én:
- Nem kényelmes az, ha nincs villanyszámlám életem végéig?
- Mi lesz a behitelezett csudakocsiból 25 év múlva? Rozsdakupac! (még az sem, mert szétfújja a szél a barna vasoxidot)
- Vajon ki tudja-e fizetni 25 év alatt a behitelezett túlméretes házát? Nem biztos!
- Vajon hányszor fog LCD TV-t cserélni a 25 év alatt? Besaccoljam? Mert bár én sejtem a választ, de Te nem fogod elhinni!

1szóval: Nem kell a baromság!

Én sosem számoltam megtérülést az esetemben. Hasznos dolognak látom, így el kezdtem felpakolni a tetőre. Ennyi. Soha sem erőszakoltam senkire!
Engem büszkeséggel tölt el a házamon a látványa. Másnak az a büszkeség, ha igen kövér, de a valóságban délibáb autóból (behitelezett) könyökölhet ki. (Persze ideig-óráig, míg a bank ki nem rántja a segge alól.)
De nem vagyunk egyformák. Van aki számolgat és van aki cselexik.
villam64Válasz erre
2012-09-23
09:34:08
Előzmény: SzJanos #33401#33402
Táblázatok, számolgatások. http://biosolar.hu/forum/374 A 20-25 év a panelek hatásfokának 80 %-ra csökkenésére vonatkozik. Az űr adatokból átszámolva. Az idő hozza a tényleges adatokat, mert a nagyüzemű telepítés nem vezethető vissza 20 évre.
2012-09-23
09:15:19
Előzmény: payagyerek #33396#33401
Örülök neki, hogy sikerült jobb kedvre deritenelek :)

"Inverter csere 5-6 évente?" Már nem emlékszem hogy itt, vagy pedig egy másik oldalon I...x fórumon írta az egyik kivitelező ""inverter ügyben abban maradtunk az ügyfelemmel, hogy 5 év múlva keresni fog"" Mint ahogy néhány hozzászólással előbb írta valaki nem a teljes inverter cseréje történik meg, ennek megfelelően nem 600 000-el kell számolni 6 évente! Ebből kifolyóan a megtérülésre is más fog kijönni, értelemszerűen rövidebb megtérülési idő!

Mivel nem szeretném senkinek az üzleti lehetőségeit hátrányos helyzetbe hozni. Ráadásul azt sem venném a lelkemre, ha valaki a nevetéstől félrenyelné a kakaóját, ezért inkább kérdezek: A kérdés tehát a következő mennyivel kell számolni? Kiszállási díj+ javítás, alkatrész csere?

"Napelem élettartama 20-25 év" Több ezzel foglalkozó cég honlapján is olvasni ezen értékeket, ezek szerint hibásan. Ismerősöm rövid ideig foglakozott értékesítéssel, első körben pont ö beszélt le erről a beruházásról.

"Jelenleg a bankba teszem a pénzem" Nem érvként írtam! Csupán tényközlés volt, mivel jelenleg nem látok rá jobb befektetési lehetőséget, így a párnám helyett inkább a bankba teszem.

"Azt fölöttébb nem értem, hogy miért kell esztelen marhaságokkal bizonygatni az említett dolog haszontalanságát? Ha Te nem akarsz efféle dolgot a viskódra, szíved joga." Esztelen marhaságok, hát köszönöm szépen, kedves vagy!
A viskómmal kapcsolatban szerintem sokan megirigyelnék, 6 szoba, nagyméretű konyha és étkező, 2 fürdő, 2 WC, pincében garázs, kazánház, külön tüzelőanyag taroló. Igaz mindez falun így eladhatóság szempontjából, valóban egy kisebb városszéli viskónak felel meg!
Valóban nem akarok a viskómra ilyen dolgokat, mint ahogy írtam is a kertbe szeretném, sokkal inkább szerettem volna az említett állványos megoldással. Nem látom értelmét, hogy mindenképpen a háztetőre kerüljön. Lehet csak én gondolom úgy ezek szerint fontos a megfelelő tájolás?

A földi légkör 1 négyzetméterére merőlegesen beeső teljesítmény 1 360 watt. Valóban, de ennek egy része a légkörben elnyelődik, visszaverődik. Továbbá földrajzi szélességek szerint eltérő
payagyerekVálasz erre
2012-09-23
00:51:11
Előzmény: SzJanos #33367#33396
Már megbocsáss kérlek, de engem sikerült megkacagtatnod!

Ezeket írtad:
"Inverter csere 5-6 évente? Legyen 6 nagylelkűen"
"Napelem élettartama 20-25 év"
"Jelenleg a bankba teszem a pénzem"

Ütős érvek! :-)

Legfőképp azon röhögök, hogy míg mások pocakot és tokát növesztve ücsörögnek a számítógép előtt és téves kényszerképzetű adataikkal számolgatnak megtérülést, addig én a saját tetőmön lófrálok és teszek-veszek. Ma épp a 16-os (ideiglenes) levezető alusodronyt cseréltem ki (és rendezgettem esztétikusan, szabályokat betartva) 25-ösre.
Persze nyilván kellemesebb heverészve megtérülést számolgatni.

Azt fölöttébb nem értem, hogy miért kell esztelen marhaságokkal bizonygatni az említett dolog haszontalanságát? Ha Te nem akarsz efféle dolgot a viskódra, szíved joga. Engem nem zavar.
De mindezt alátámasztani hülyeségekkel, már nevetséges!
2012-09-22
23:14:09
Előzmény: SzJanos #33367#33393
Ennyire még Róbert sem pesszimista (bocs Robi :), javaslom nézd meg az ő megtérülésszámítását, vagy bárki másét (enyémet, Jesuét) a megtérülés topikban...

Mindenkié 10 év alá jönne ki, még úgy is, hogy banki betéthez viszonyítod!

(valamit nagyon elszámolsz, ha "5 kW kb . 2 milla" 11 év neked)

P.S: A Kínai modulokra kivetett vám után esélytelen lesz itthon "jó" megtérülést elérni... :(

villam64Válasz erre
2012-09-12
19:00:58
Előzmény: robert #33077#33078
Ez akkor lenne igaz, ha nem a pénz pv-re beruházásra használod, hanem csak önmagában nézed. De itt összehasonlítás van. Egyik oldalon beruházás és villanyszámla. A másik oldalon bankbetét és villanyszámla. Csak így van egyensúlyban. Különben egy mondat töredékét hasonlítjuk az egész mondattal.
Milyen a helyzet most a Szovjetunióban Lenin elvtárs. Jó. De kicsit bővebben Lenin elvtárs. Nem jó.
2012-09-12
18:26:14
Előzmény: villam64 #33075#33077
villam64,

Így nem keverem a dolgokat össze. Vegytisztán a két befektetési formát hasonlítom össze. Szerintem ez életszerű és egyértelmű.

Tehát:
Az a kérdés, ha van x forintom, hogyan feltetessem be.

1. Ha bankba teszem, akkor az ott kamatozik, nem nyúlok hozzá, nem abból fizetem a villanyszámlát, sem mást.
N év múlva az alapösszeg kamatos kamattal növelve áll a rendelkezésemre.

2. Ha PV-t veszek, akkor a villanyszámla csökkentése a cél, ami havonta megtörténik a megtermelt áram árának mértékében. Nem teszem bankba a megspórolt pénzt, mert nem bízok a bankokban, de mindig felírom, hogy a betáplált áramért mikor mennyit kapok a szolgáltatótól, és felírom a karbantartás költségeit is.

Minkét esetben a jövőbeli összegeket átszámolom, mennyit érne ugyanaz a pénz most, és a két befektetési forma jelenértékét hasonlítom össze.




Példák kavarásra, zagyválásra, amik a tisztánlátást megzavarják:
1. A bankbetétből fizetem a villanyszámlát
2. A PV termelés ellenértékét bankba teszem
3. Ha megszorulok eladok egy modult a rendszeremből
4. stb

villam64Válasz erre
2012-09-12
17:49:24
Előzmény: robert #33074#33075
Miért nem akarod a bankbetétnél a kifizetett villany számlát számolni? Az bankbetét csökkentő tényező. Ha bankbetéteket hasonlítanánk össze, rendben. De itt pv beruházás van. Mivel inkább bankban tartod a pénzt, akkor elbukod a pv hozamát, a villany számlát, tehát veszteség.

2012-09-12
17:38:32
Előzmény: grano #33073#33074
grano,

"ha nincs dolgunk a villanyszámlával akkor minek az egész?"
Nem a villany árára gondoltam, hanem az elfogyasztott áram-számlára.
Tehát a PV termelésben veszem csak figyelembe az megtermelt áram árának változását.

De végiggondolom újra :)

2012-09-12
17:36:26
Előzmény: robert #33072#33073
robert:
ha nincs dolgunk a villanyszámlával akkor minek az egész?
mint azt a mélben írtam is az egész rendszer lényege a villanyszámla átkonvertálása más formába.
A PV rendszerből hogyan emeled ki a villanyszámlát?
Ennek a módszernek pont az lenne a lényege, hogy a beruházáshoz kapcsolódó pénzmozgásokat elemzi, összesíti.
Kapcsolódó pénzmozgás a villanyszámla kifizetése, lényeges eleme annak emelkedése.
A PV rendszer megtérülésének egyik kulcs momentuma az elektromos energia árának növekedése.
Ha másnak termelnél akkor azt mondom ok amit állítasz, de saját felhasználás esetén nem.


A jobb szélső oszlop azt mutatja, hogy a gondolati rendszerünkbe bedobálunk pénzt: bankbetétet + villanyszámlát. Baloldalt ha bankban hagyod, jobbra (középütt) ha napelembe. Jobbra látni eddig mennyit dobtál be.
A különbségek adják, hogy mikor jártál jobban.

Ha a netto hozamod felmegy 10%-ra vagy a fölé, alacsony 1,5-ös inflécióval csak akkor jobb a bankbetét.

ebben a cash flow-ban benne van a PV hozam kamata is.

----------
újra írva, mert asszem nem emészthető:?
a bankos részben nincs benne a villanyszámla, mert azt kifizeted minden hónapban.
Berakom a bankbe, de az ki is dobja mert elköltöttük villanyra.

A PV-s részben is berakom a bankbe de ott félreteszem mert csak icipicit kell költeni belőle, mert avul a napelem nem termel annyit mint az első évben ezért kevesebb gyűlik...
Erre gondoltál?
2012-09-12
17:18:44
Előzmény: grano #33071#33072
grano,

Erre mondtam, hogy nem célravezető számítási mód. A villanyszámlát ki kell emelni.

1. Bankbetét tisztán kamatokkal
2. PV hozam (esetleg hozzá adni a kamatokat???) - költség

De az biztos, hogy a villanyszámlával nincs dolgunk.

Ha a PV hozamhoz hozzáadjuk a kamatokat, az már túl van bonyolítva? Szerinted?
2012-09-12
17:14:21
Előzmény: robert #33070#33071
robert:
azért mert avul a naprendszered.
Nem termel annyit mint az eredetije volt.
Ezért a különbözet befizetendő. Azért így mert a betétesbe nem akartam belekeverni a napelem avulását.
2012-09-12
17:11:54
Előzmény: grano #33057#33070
grano,

A "Termelt energia" (gondolom ára) és az "Áramszámla" miért nem egyenlő? Egyáltalán mit számolsz most?


2012-09-12
14:05:31
Előzmény: villam64 #33056#33057
villam:
netto.
De teljesen mindegy.
Ez 4%-os, a végeredményt a nagy különbséget értékben változtatja, de lényegében nem.




+ mellé tettem egy újabb adatot:
mennyi pénzt raktunk bele a rendszerbe.
Sima esetben van egy kevés pénzünk a berakotthoz képest.
Napelem esetén több lesz mint a befizetett, igaz 20. évnél van a forduló.

robert:
ha megnézed olyan 8 év a megtérülése a tőkének evvel a gondolatmenettel, hiába tologatom a kamatot és az áremelkedést normális határokon belül.




villam64Válasz erre
2012-09-12
13:57:38
Előzmény: grano #33052#33056
A bankbetét kamata adózás előtti, vagy utáni.
2012-09-12
13:51:13
Előzmény: robert #33054#33055
robert:
igen.
(közben képet cseréltem, mert hiba volt a képletben, benne maradt a 7%)
Ahogy elnézem a 9-11 év körül vagy nullán. Viszont addigra elmegy az áram ára és brutálisan kezd emelkedni a megtakarítás. Ha alacsony kamattal nézed akkor a bankbetétes sem fog hozni. Ha mgenöveled az inflációt ... Áh nem is gondolok bele.
Át kell böngésszem mégegyszer az egészet, ha minden jól megy holnapra meglesz.
2012-09-12
13:45:20
Előzmény: grano #33052#33054
grano,

Így is 10 év után billen a mérleg, ugye?

2012-09-12
13:38:53
Előzmény: villam64 #33050#33052
villam:
ezt csinálgatom most éppen, mert robert felvetette:
van pénzed a bankban és fizeted az áram számlát.
Vagy elköltöd napelemre a hiányt pótolod a villanyszámla árát meg beteszed a bankbe ugyanannyi kamatra.
Az áraminflációja itt fix 3%!

A brutális eltérés oka az un. bázis hatás.



villam64Válasz erre
2012-09-12
13:29:24
Előzmény: robert #33044#33050
Azt viszont már felvetettem, hogy a megtakarításnál bele kell számolni a megtakarítás kamatát, mert ki tilthatja meg, hogy visszategyem a bankba.
2012-09-12
12:33:13
Előzmény: Bous83 #32980#33044
Bous93,

Nagyságrendekkel jobban értesz hozzá, mint a szakújságírók egy szakportálnál. Lásd "Az energetikai felújítások alfája és omegája, avagy az újságírás epszilonja": http://biosolar.hu/forum/show/33040#33040


villam64Válasz erre
2012-09-12
09:42:33
Előzmény: grano #33018#33023
Több lábon állás. Igen. Ez a célom. Ezért is szórakozgatok ezekkel. Bármikor léphetek valamelyik szolgáltató ellen, mert csökkent a függőségem.
Biosolar Forum  =>  PV - Napelemes rendszerek  =>  PV - Megtérülés, árlapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13   következő »
Copyright © 2005-2017 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva