English  Deutsch
Biosolar Forum  =>  PV - Napelemes rendszerek  =>  PV - Megtérülés, árlapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2012-10-06
10:21:48
Előzmény: robert #33901#33903
robert,

a H tarifa jó, csak a jelenlegi helyzetben, amikor naponta változtatnak mindent, érthető az ő álláspontja is..
2012-10-06
08:40:28
#33901
Minél több történetet hallok, annál inkább érzem úgy, hogy a jövőtől való félelem a legfőbb mozgatórugó, az anyagiak másodlagosak. Tehát, a PV rendszer jó stressz-oldó, ezt is figyelembe kell venni.

Érdekes (nekem legalábbis az) beszélgetések hangzanak el a megtérülés témában.#1
B:
"... aki napelemet tervez, az ne szánjon külön pénzt a kedvezményes tarifáknak sem az igénylésére, sem a kiépítésére. Ha viszont már adott ilyen kedvezményes tarifa, akkor a napelem megtérülését annak megfelelően kell mérlegelni.
Nekem van H-órám, ami utólagos kötéssel és ügyintézéssel 120Eft-be került. Akkor jó döntés volt, de amint meglesz a napelemrendszer, azonnal felesleges kiadássá minősül, sajnos :(..."

A:
"Már csak azt áruld el, hogy ezek után miért döntöttél a napelem mellett?"

B:
"Azért, mert nem érdekel a megtérülési idő, nekem a függetlenség tudata többet ér!"


#2
A:
"Ha van hálózat, akkor miért nem olcsóbb egy visszatáplálós inverter?
Ha választanom kell, hogy a hálózatból 50 Ft/kWh áron kapok áramot, vagy magam állítom elő 100Ft/kWh költséggel, akkor inkább a hálózatra támaszkodom.
Te miért nem?"

C:
"Én kifejezetten szeretem a száz forintos áramot, az 50 forintosat leszarom.
Ha legközelebb is a puszta szarakodás okán kezdesz velem kötekedni, akkor téged is le foglak.
Mint a 100 forintos áramodat!"


#3
D:
"Vazze megint ez a kocsog megtérülés !
Az jó ha az ember átgondolja, hogy mire költi a pénzét, de néha jönnek a megtérüléspártiak és osszák az okosságot.
Tapasztalatom szerint akinek sok pénze van, az legtöbbször smucigabb mint a kevésbé tehetősek.
Jó vóna bevezetni azt, ha valaki megtérülés után érdeklődik, kötelező legyen válaszolnia a következő kérdésekre:
- dohányzik-e, ha igen ? szál naponta
- hány darab , milyen tipusú és mennyi idős gépjármű(vek) vannak a kérdező és családjának tulajdonában
- hova járnak nyaralni : külföld-belföld-anyós ?
- A családban lévő LCD és plazmatévék 1 főre jutó mennyisége
- ha férfi a kérdező: a felesége / párja által havonta kifizetett összeg a fodrásznak,kozmetikusnak,szoláriumosnak vállalkozóknak.
ÉRTSÉTEK MÁR MEG, FOGYASZTÓI TÁRSADALOM VAN, VÁSÁROLJUNK, PÖRÖGJÖN A GAZDASÁG"

A:
"Nézd el ezt azoknak, akik nem (csak) hobbiból, hanem anyagi megfontolásból kezdenének bele egy energetikai beruházásba. Szerintem az érdeklődők töredéke sem foglalkozna a létesítés gondolatával, ha nem remélne tőle anyagi hasznot. A lapostévés hasonlat ezért erősen sántít."

D:
"Jó ezentúl elnézőbb leszek...:-))
de a "lapostévés" miért is sántít ?? nem értem...
Csak arra akartam utalni, hogy az élet számos területén költünk úgy -hisz fogyasztói társadalom van-, hogy nem érdekel minket a megtérülés.
Akkor miért pont a hőszigetelés és napkollektor , stb nézegetik a megtérülést.. a padlólapnál pedig nem...:-))
Autó meg szemrebbenés nélkül megveszik az 1-2 katagóriával nagyobbat, mint amire amúgy szükségük volna.
Arról nem is beszélve, ahogy kihozod a kereskedőtől - és még 1m-t sem mentél - buksz 10%-ot legalább, majd az első évben még 10 vagy 20%, stb.....
Pl Mi - hogy ne sértsek meg senki - a gyerekek gumicukor/rágó/játkokból min még 3 napkolis rendszert kiépíthettünk volna kompletten ....:-))"

A:
"Ilyenek vagyunk...
Amikor a szórakozást és élvezetet várjuk cserében, akkor a rendelkezésre álló kereteken belül számolatlanul költjük a pénzt. Ha bármilyen anyagi haszon reménye felcsillan, abban az esetben képesek vagyunk önmagunkat is becsapni, nehogy úgy tűnjön, hogy vesztettünk az üzleten. És tényleg, milyen jó lenne nyerni! "


#4
E:
"... senki nem tud 25-30 évre előre saccolni. Sem napelem esetén, sem bankbetét esetén. Csak találgatni tudunk, de azt is inkább fantazmagória szinten. Nekem néha nevetségesnek tűnik a sok-sok "okos" jóslat a megtérülés-számítás képletében.
Ellenben ha valaki úgy napelemezget, hogy ne csak a villanyrezsit nullázza, hanem még a fűtésrezsit is, akkor az adhat egyfajta biztonságot a jövőt illetően.
Annál nagyobb boldogság nincs is, hogy az ember meg@%&..a a gázszolgáltatót és leválik róla (ha megtehetjük a vízművekről is) és csak a villanyt hagyja meg."#5
F:
"A megtérüléstől én is kiütést kapok. Ilyen alapon csak parizert lehetne venni és occó cipőt hordani... Amikor építettem a kollekttort az első nap leültem és elkezdtem számolni, majd féluton összegyürtem a papírt és kidobtam. Tudtam ha kiszámolom a megtérülést még a végén nem építem meg a kollektort. Ellenben minden nap amikor fürdök eszembe jut a szolárral melegített víz, és jó büszke vagyok magamra, hogy szolárral fűtőm a melegvizeme. Ezt hogyan lehet beírni a megtérülésbe?"#6
G:
"Egy ilyen beruházás biztonság! Én azt mondom, minden lépés a függetlenség, környezetvédelem, biztosabb és biztonságosabb jövő érdekében becsülendő és követendő példa!
Esetleg "nem térül meg?" Ne legyünk már ilyen földhözragadtak. Mikorra, kinek?
... A pénz (még a bankban is) elmegy/elfogy, a napelem megmarad. A világ rohan bele az energiaínséges időkbe. A jelenlegi berendezkedés pedig úgysem enged/engedhet a felszínre olyan átalakulást hozó találmányt, ami ezt jól megoldaná. Az lenne csak a valódi káosz okozója."#7
A:
"Miért érte meg?"
H:
"... nagyon kellemes áron vettem. Olyannyira, hogy hazugnak titulálnátok, ha leírnám az árát. Amolyan hipergyors megtérülősen... nem is szabad elpofáznom, mert nagyon kivételes és igen ritka alkalmi vétel volt..."#8
I:
"Nem veszem az áramot az ELMŰ-től. Vedd figyelembe, hogy gyakorlatilag megszűnt a téli gázfogyasztásom is! Havi áram és gázszámla összege nulla felé konvergál.
Erre mondom, hogy nagyon megérte. A beruházás tényleg nem kevés, de idővel meghozza az árát. Majd az unokáim élvezik a hasznát."

A:
"Ahhoz, hogy ennyi villamos energiát fel tudj használni ( szaldós elszámolás ) kellett egy hőszivattyú is.
A hőszivattyú mellett a Geo vagy H tarifára is szerződhettél volna, ami olcsóbb, mint a nappali áram.
Amikor azt írod, hogy x ezer forintot spórolsz évente, akkor nappali árammal számolsz. Azt értem, hogy így többnek tűnik a megtakarítás, de miért nem választottál más tarifát?"

I:
"Engem már speciel nem érdekel, hogy mennyit takarítok meg. A szükséges energiát megtermelem a házamnak, a többi elmélkedés arról, hogy miért nem éri meg. NEKEM MEGÉRI!!!! Külön mért betápom is van, évek óta nulla a fogyasztásom rajta. Minek használjam? Azért, hogy kevesebbet használjak a szaldós mérőn és a többletet ne fizessék, a másikért meg fizessek?"

A:
"Értem, neked a biztonságérzet a lényeg. Olyan, mint egy biztosítás. Jól mondom?"

I:
"Igen, mert ha nem lesz pénzem, akkor sem fogok megfagyni."


J I-nek:
"A lényegénél ragadtat meg a dolgot...
Mert nem az a lényeg hogy megterül vagy sem, ha nem ha úgy alakul, hogy befuccsol a vállalkozás, megemelkedik a törlesztő, betiltja a kúúrmány azt amit csinálsz...STB( ezek ma a realitások) ....és be áll a csóróság, akkor sem maradnak a gyerekeim áram, fűtés és víz nélkül, nem zuhanok vissza a középkorba... a függetlenség biztonság."


#9
A:
Megtérülést akkor számolgatunk, ha egy befektetést egy másik befektetéssel akarunk összehasonlítani.
Most az a kérdés, hogy a hagyományos fűtési rendszereinkhez képest gazdaságosabb-e napkollektorral, vagy napkollektorral kombinált hőszivattyúval fűtési rendszert kiépíteni.

Eddig is nyilvánvaló volt, hogy a válasz egyértelmű nem. A napkollektorral, vagy napkollektorral kombinált hőszivattyúval fűteni többszörösébe kerül, ezért csak kísérletképpen foglalkoznak vele, akkor is csak a megvalósíthatóság szintjén. Abból, hogy valami működik, még nem következik, hogy egyben gazdaságos is.
Ha a kísérletet nem kutatóhely vagy egyetem végzi, hanem egy cég, akkor az eredményt -az üzleti érdekeinek megfelelően- marketinges trükkökkel olyan formában közli, hogy úgy tűnjön gazdaságilag előnyös a módszer alkalmazása.

A jó szándékú, de felszínes tudással bíró érdeklődők -ismereteinek egyedüli forrása az internet- hajlamosak hinni a csodákban nameg a marketinges dumákban általában:
- úgy érzik, hogy megéri
- evvel is védik a környezetet
- sokkal rosszabb dolgokra is elkölthetnék a pénzt
- az egész dolog gazdasági értelmét firtató kérdéseket avval ütik el, hogy egy TV vagy Jacuzzi sem térül meg soha
- ha most kinyögik a költségeket, akkor a nyugdíjas éveikben nem lesz anyagi problémájuk


#10
K:
Vannak azonban olyan döntéseink amelyeket nem gazdasági alapon hozunk meg hiszen nem vagyunk csak számító, hideg, érzelemmentes robotok. Ezekkel a döntéseinkkel semmi gond nincs de nem kell ezeket magyarázni gazdaságossággal, megtérüléssel, stb. azonban MÁS kategóriába kell sorolni.
A napelemmel termelt áram 100% helyettesíthető a szolgáltatott villamosenergiával, így ez számomra majdnem csak egy gazdasági döntés (azért csak majdnem, mert van egy érv még ami fontos: most tudok gondoskodni a jövőbeni alacsony rezsimről amit később nem biztos, hogy majd meg tudok tenni, illetve ezt megfizetni.)


#11
L:
Ezek a rendszerek gazdaságosabbak, olcsóbban üzemelhetők. Meg az is mellettük szól, hogy ha sosem veszed meg, sosem lesz aki gyártsa. Fuccs a fejlődésnek.


#12
L:
Amikor valami kevesebbet fogyaszt, az gazdaságos.

A:
Szerintem önmagán a fogyasztáson kívül még nagyon sok tényezőtől függ, hogy a lehetséges alternatívák közül melyik a gazdaságosabb.
Csak néhány dolog:
- bekerülési költség
- üzemeltetési költség
- karbantartási költség
- élettartam
- technológia kiforrottsága
- helyi adottságok

PV - Megtérülés, ár RECOMMENDED
villam64Válasz erre
2012-09-27
13:12:25
Előzmény: robert #33609#33612
Hát nem. Ők állnak rosszabbul. Mert ők a szakadék tetején állnak, mi meg az alján fekszünk. Csak aki a szakadék aljára kerül, a legritkább esetben kerül elő.
2012-09-27
12:42:00
Előzmény: villam64 #33608#33609
villam64,

1. Ezeknek a cikkeknek minimális tartalmuk van, ezért nem érdemes foglalkozni velük.

Németország - 500Ft/Wp
USA - 1000Ft/Wp

Hiszen mi qrva jól állunk, ugye? Akkor miért sírsz?


2. A "külföldi" erőltetett menet is pont a közpénzek elsíbolsásáról szól .


villam64Válasz erre
2012-09-27
12:39:09
Előzmény: robert #33607#33608
Jó, jó. De az tény, hogy ők folyamatosan menetelnek, mi meg lehajtott fővel kullogunk. A mi gazdaságunk sem itt tartana, ha menetelnénk, és nem a pénz elsíbolásával foglalkoznának az emberek felső része.
2012-09-27
12:35:03
Előzmény: villam64 #33604#33607
villam64,

Az ilyen felszínes, színes-ökobulvár oldalakról mindig az üresen-fecsegő kőművesrádió-adók jutnak az eszembe :)

villam64Válasz erre
2012-09-27
11:52:39
#33604
Róbert http://biosolar.hu/forum/show/33601#33601
Nincs még káosz. Csak van hasznos tagja a társadalomnak, és van a pénz éhes haszontalan részvényes tagja a társadalomnak.
tisztajovo.hu/megujulo-energiaforrasok/2012/09/24/nemetorszag-tovabb-vagtat-a-napenergiaval
ÉgboltosVálasz erre
2012-09-26
21:47:01
Előzmény: SzJanos #33577#33584
Ha (?) lesz pályázat cégeknek, sok cég fog építtetni házi erőművet. Ezek, feltehetően átlagosan nagyobbak mint a családi méret. Aki építi több napelemet fog behozni, ezáltal alacsonyabb árat tud kapni annál, mintha csak pár raklappal vesz egyszerre. (persze ma is vannak cégek amik nagy tételben hoznak és olcsóbban adják, adhatják) Valószínüleg nem csak pont annyit hoznak mint amennyit felraknak a pályázatos helyre, mert olcsóbban kapja ezért érdemes még hozni. Ha több-sok van itt olcsóbb lehet, legalábbis elvben. A világpiacon is azért ment le az ára, mert hetente nyíltak az újabb gyárak, ontják a napelemet, viszont a vevők száma arányaiban kevesebb lett, mert csökkentek a támogatások-érdekeltségek. Vagyis, egyre többet gyártanak egyre kevesebb vevőnek. ezért mennek lejjebb és lejjebb.
Aki nem akar veszteséget termelni bezár. (lásd a tegnapi hírt is a Sharpról)
Két gyengéje biztos van a következtetésnek. Nálunk nem mindig működik a leírt szokványos módon a piac. Bár pályázni gyorsan kell, a megvalósítás akár egy évig is széthúzódhat, ezért a hullám lapos lehet, nem érvényesül annyira a hatása. Valamint ki kell várni,várni, várni, az idő megy, míg másnak már termel.
Háát, kockázat nélkül nincs győzelem.

Vagyis úgy ahogy Bous is leírta.
2012-09-26
21:17:42
Előzmény: Bous83 #33580#33583
Van benne valami, de ez a mentalitás nem igazán jellemző a kereskedőkre, tisztelet a kivételnek2012-09-26
18:04:30
Előzmény: SzJanos #33577#33580
Úgy, hogy minél több napelemet vesz valaki, annál olcsóbban kapja, és adja.
Mondok egy hülye példát:

Ha én raklaponként veszem mondjuk 100Ft-ért, akkor adom 100Ft+XFt-ért.
Ha pályázat miatt be kell rendelnem 8 raklapot, akkor megkapom 80Ft-ért, és hogy még többet tudjak eladni nem 100Ft+XFt-ért adom, hanem 80Ft+XFt-ért, ergo 20Ft-al olcsóbban....
2012-09-26
11:47:51
Előzmény: Égboltos #33559#33577
A céges pályázatokkal, hogyan függ össze a lakossági ár, nem értem
Kifejtenéd kérlek
ÉgboltosVálasz erre
2012-09-25
23:23:17
#33559
Az olcsó napelemre váróknak egy tipp.
Most a cégeket kecsegtetik azzal, hogy lehet hamarosan pályázni.
A cégek általában nagyobb méretet csináltatnak, ezért több napelem jön az országba.
Ha több jön, talán olcsóbb lesz......

Mai hír volt:
A SHARP bezárja a ledképernyő és napelemgyárát tavaszra!
Nem volt nyereséges, több ezer dolgozótól válik meg.
Újabb vezéráldozat.
2012-09-24
16:43:15
Előzmény: takyka #33441#33475
Elsősorban anyagi biztonságra értettem. Ha megszűnik a jövedelem termelés képessége, vagy drasztikusan aránytalanná válik a másik: költség oldal, akkor dönteni kell, valami kárára. Nos ezen döntést lehet megúszni a PV-vel (is, és minden olyan korábbi döntéssel, ami csökkenti a kiszolgáltatottságot!)

De szerintem is csak egy kis lépés innét a decentralizált elosztóhálózat.


2012-09-24
16:01:27
Előzmény: robert #33458#33468
robert:

ha kevesebb gázt égetnek el a dögtelep mellett és netán el tudjuk adni a CO2 kvótát akkor lehet, hogy annak is aki adja.
De egy vállalkozó nem foglalkozik 10 éves megtérüléssel.
Talán max 6 egy mai magyar cég esetén, de lehet, hogy sokat mondtam.
2012-09-24
13:19:19
Előzmény: villam64 #33444#33462
Ez elmélet. Amíg ebből használható rendszer lesz, addig lecseréljük a mostanában vásárolt napelemeket...

T.
2012-09-24
12:39:38
Előzmény: grano #33455#33458
grano,

"... vállalkozásoknak a környéken már igen jelentős számban van PV rendszerük. Nem a mostani árakon..."

Valószínűleg azért van PV-jük, mert egyrészt visszaigényelték az ÁFA-t, másrészről mi is besegítettünk az adó-forintjainkkal (visszakapták a beruházás felét).

Ilyen feltételek mellett persze, hogy megéri annak, aki kapja. És annak, aki adja?


2012-09-24
12:14:34
Előzmény: robert #33438#33455
robert:

Azért kell mindkettő. Ha átlépsz egy bizonyos egzisztenciális szintet el kell kezdeni szétszedni a vagyont.
Lehetőleg olyan dolgokra amikre rálátásod van.
Aki csak a bank ajtajáig lát úgy kell neki, vagy még nem tart ott egzisztenciában.
A nemsoká megjelenő pályázat kapcsán beszélgettünk tegnap este a nejemmel, hogy a nagyobb és jobb vállalkozásoknak a környéken már igen jelentős számban van PV rendszerük. Nem a mostani árakon.
Miért? Mert bizonyos kockázati szintet már átlépett ez a beruházási forma.
Olyan emberek akik sokkal árérzékenyebbek mint mi, már meglépték. Jó, nagy valószínűséggel állami támogatással, de ők más áron veszik a villamos energiát.

villam64Válasz erre
2012-09-24
09:38:36
Előzmény: takyka #33441#33444
A hálózat visszatáplálós is rábírható helyi működésre. Sándorral már megegyeztünk, hogy a legjobb megoldás a decentralizált rendszerre a falu rendszerek, tároló kapacitás kiépítésével. A falu rendszerek kapcsolódnának a hálóra. A háló nem felfűzős, hanem több pontos mátrix.
2012-09-24
09:01:15
Előzmény: Jesu #33429#33438
Jesu,

"Hiába írtuk le neked is robert: a pénz (még a bankban is) elmegy/elfogy, a napelem megmarad."

1. - pénz (még a bankban is) elmegy/elfogy - RÉSZBEN IGAZ
2. - a napelem megmarad - ÉS GYORSABBAN ELAVUL, MINT GONDOLNÁD

2012-09-23
23:36:27
#33429
Ejj mi megy itt, én meg nem figyelek. :)
Mentségemre, ma kirándulásra adtam a fejem a kutyám nem kicsi örömére, mert kissé besokalltam a munkától az elmúlt héten és ez csak egyre fokozódik.

Leírtam már korábban is: egy ilyen beruházás biztonság!
Ki tudja mi lesz a jövőben. Csak tippelünk mind. De a folyamatokat látva ha bárki azt gondolja "minden rendben", szerintem kezeltesse magát. :D

Nap mint nap találkozom olyan emberekkel, akik 20-30 évvel ezelőtt meghozott, akkor helyesnek gondolt döntésük levét isszák ma. Mindannyian látunk ilyen példákat, persze, hogy megy a szájtépés, próbálunk máshogy, helyesebben dönteni.

Én azt mondom, minden lépés a függetlenség, környezetvédelem, biztosabb és biztonságosabb jövő érdekében becsülendő és követendő példa!
Esetleg "nem térül meg?" Ne legyünk már ilyen földhözragadtak. Mikorra, kinek?
Én már most is hoztam jó pár olyan döntést, ami az én életemet max. nehezíti csak, de az utánam következőknek már könnyebbség.

Hiába írtuk le neked is robert: a pénz (még a bankban is) elmegy/elfogy, a napelem megmarad. A világ rohan bele az energiaínséges időkbe. A jelenlegi berendezkedés pedig úgysem enged/engedhet a felszínre olyan átalakulást hozó találmányt, ami ezt jól megoldaná. Az lenne csak a valódi káosz okozója.
2012-09-23
19:58:32
Előzmény: payagyerek #33410#33422
Ezzel a hozzászólással tökéletesen egyetértek,vagyunk egy páran akiknek a termelési adatai is láthatók a fórumon és mindenki sok saját munkát adott hozzá,a számolgatás helyett.Különösen az utolsó mondat jó,rövid,de minden benne van.
2012-09-23
19:50:54
Előzmény: Bous83 #33419#33421
Bous83,

Ok, nekem is van egy-két vörös posztó a témában, például TV kontra PV :)


payagyerekVálasz erre
2012-09-23
19:10:16
Előzmény: SzJanos #33412#33420
Akkor bocsot kérek Tőled, mert valóban nem akarok senkit bántani!

1 példa:
A múltkor kimostam minden gúnyámat, de b@szt@k megszáradni időre, így a témába vágó feliratos gúnya maradt csak, amibe mentem MÉH telepre turkálni. Ott ezt látva megszólított 1 nagyokos és kiselőadást tartott nekem, hogy "mennyire nem térül meg" és efféle butaságok. Nekem eszem ágában sem volt megszólítani, ám ő annál inkább győzködött.
Egyrészt igencsak zavart a böngészésben, másrészt hagyjon engem békén.
Az sem zavarta -miközben belemászott a képembe-, hogy én olyan pofákat vágok a baromságaira, mint aki savat ivott és épp folyni készül ki a szeme.

Talán az ilyenek miatt a reakció. (A "bank" szó még ráadás, mint mikor a kutyának dörgölik az orrát.)
2012-09-23
18:33:05
Előzmény: robert #33413#33419
"Tegyük fel, hogy megkérdezlek Téged, Boust, Égboltost, vagy Jesut, hogy egy komplett rendszert kulcsrakészen, engedélyeztetéstől az átadásig, az első csavartól az utolsó biztosítékig garanciával mennyiért szállítotok. Az így kapott összegből meggyőzően le tudjátok vezetni azt, hogy nekem is megéri megrendelni a cuccot?"

Róbert, azért lássuk be, jelen esetben nem erről volt szó! Ő kijelentette, hogy 2 milla 5kW-al számolva 11 év, vagy még annál is több, és hogy ez így bizony nagyon nem éri meg, irány a bank. Jómagam (, és úgy gondolom Paya is) erre 'ugrottunk'! Mindnyájan olvastuk, írtuk az előző hszeket, amíg nincs új infó, felesleges újra belemenni... (most volt új adat, 200eFt/1kWp + saját-építés, és még így is csúnyán lehúzás lett. Mondjuk már tárgytalan, senki sem rendelt, és eddig volt elérhető ezen az áron...)
2012-09-23
18:26:13
Előzmény: villam64 #33414#33418
Így van! :_D :_D :_D :_D
Biosolar Forum  =>  PV - Napelemes rendszerek  =>  PV - Megtérülés, árlapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13   következő »
Copyright © 2005-2017 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva