English  Deutsch
Biosolar Forum  =>  Fűtés - Egyéb  =>  Kémény problémáklapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2009-07-22
20:23:23
#2241
Kátrány témában nekem is van két rossz tapasztalatom.

1. Öreg ház, öreg kémény jó huzattal. Kályha: NDK vegyes tüzelésű kályha, máriaüveggel, bimettálos huzatszabályzóval. Fűtőanyag: német brikett (akkortájt a szenek Mercédesze).
A kályha folyton izzott az egyetlen szobánkban (központi fűtés), eléggé visszafojtva. A szomszédos konyhában a kályhacsövön a "hőhasznosítóból" a kátrány úgy csepegett, mint az infúzió. Tehetetlen voltam vele szemben, már a legszofisztikáltabb tömítőanyagokat is kipróbáltam (pl szilvalekvár), de semmi eredmény. A végén egy kis tartályba gyűjtöttem a nedűt, amit időnként ürítettem.

2. Új ház, 200-as hőszigetelt Schiedel kémény és kandalló.
A kemény belső falán lerakódott 1-2 mm-es kátrány nagy esőben a füstcsőbevezetés mellett oldott állapotban kifolyt és összemocskolta a frissen festett falat. Először pelenkáztam a bevezetőcsonkot, végül meguntam, és csináltam egy pöpec kéménysapkát az eső ellen, mert Schiedelék ilyennel nem szolgáltak, pedig a 200-as kéménybe elég sok eső beesik nélküle.
2009-07-22
14:36:06
#2234
Szia Rempi!

Abból amit leírtál arra következtetek, hogy az alapvető problémát nem a kéményszűkület okozta. Cserépkályhába legalább 1 éve száradó fával lehet tüzelni, de ez még okozhat nedvesedést ezért javasolják a két éves száradási időt. Ez azonban csak a megfelelő körülmények között száradt fára érvényes. Ha a rönk hasogatással meg van nyitva sokkal intenzívebben szárad (párolgási felület megnő). Ha azonban kisebb átmérőjű darabokat (6-8 cm)akarsz szárítani főleg amin még a kéreg is rajta van akkor az 1 év biztosan nem elég. A jó hír az, hogy nem feltétlenül kell a kéményt bántani. Ugyanis a kátrányos kémény idővel kiszárad (ekkor már nem fog a kátrány a belső oldalon megjelenni), megfelelő használattal (kellően száraz fa tüzelésével) megindul egy kokszosodási folyamat, aminek a végeredményeként a kémény belső felületén lévő kátrány darabokban leválik és a tisztítónyíláson keresztül majd eltávolítható.
Ha ez megvigasztal én is hasonlóan jártam. Egy télen keresztül tüzeltem nedves fával az eredménye az lett, hogy a következő éveben a tetőtéri szobában lévő tisztítónyílásnál megjelent a kátrány. Két nyár kellett ahhoz (közben télen száraz fával fűtés)amíg eltűnt teljesen a szag. Azóta legalább két télre való fát tárolok (és szárítok, megfelelő fedett helyen), így lehet nyugodtan biztosítani a megfelelő nedvességtartalmat. Még talán annyit, hogy ha a kályhaajtód vagy a huzatnyílásod nyitva van nyáron akkor gyorsul a kémény száradása (a kéményhatás miatt csak viharok esetén van elvi esélye a szagok visszaáramlásának).
2009-07-21
07:01:10
#2216
ahogy irtam, mi is kemeny problemaval kuzdunk.
errol a kemenyrol mar volt szo tobbszor is a forum elejen, amikor kerdeses volt a huzat elegsege. mint azota kiderult, a magassag miatt a huzattal nincs gond. viszont az ido vasfoga itt is dolgozott, ugy tunik, valahol atszivarog a katrany.

a falon nem latszik, de az adott helysegben, es ezmiatt neha a lakasban is erezheto az a bizonyos szag.

a kozepso szinten a fal (gletteles) szinte meg van repedezve. felek, hogy a tavalyi nyitott kemenyes szojabalas estek es a 2 meteres langok okoztak ezt a hoterhelest. mindenesetre a szag legerosebben a padlo kozeleben erezheto, a fal magasabb reszein nem.

2 variacio, es azon belul 2 alvariacio jott eddig szamitasba: 10 meter magassag es 200as atmerore van szukseg:
1) savallo rozsdamentes szerelt kemeny, - 300e anyagdij + munkadij
2) egetett keramia cso, schiedel "utanzat", a hataron tuli tuzepen ~120E Ftbol allna meg, a helyi kemenyseprok ajanlasaval mar tobb uzemel a kornyeken. Ehhez a munkadij kicsit tobb + komoly beton alapot kell csinalni.

mindketto elonye, hogy birjak a kesobbi kiegetest, tehat akar a katrany is lerakodhat, konnyu eltavolitani.

elobbinek talan kevesebb a helyigenye es a munkadija.

az elso variacio szerint a mostani kemeny mellett jonne fel az uj, 2 fodemet atutve, a hazon belul.
Ez sok rombolassal es pakolassal jarna.
kis vigasz, hogy a kemeny hulladekhoje a hazban hasznosul.

a masodik variacio szerint a szomszed felol a hatso falon tortenne mindez, igy a hazban semmilyen rombolas nem kell, csak a kazant kell athelyezni.
persze ezesetben is meg kell oldani a kemenyszag problemat a hazban.

2009-07-21
06:47:58
#2215
Szia Rempi,

ugy tunik, a kemeny kerdes nalunk is aktualis lesz.

par alap gondolat: a vizes fa okozhat katranyosodast, csunyan.

"kemeny harmatpont: (ezt most megprobalom ugy leirni, ahogy elmagyaraztak nekem is)
ahogy a meleg fust felfele szall, hul. huti a kemeny. ahogy a fust eler egy bizonyos homersekletet, kicsapodik belole a para, itt jelenik meg a katrany.
hogy ez a pont a kemenyen kivul(felett) vagy a kemenyben van-e a huzattal, vagyis kemeny magassaggal, kemeny atmerovel szoktak meghatarozni, beallitani. ha jol tudom, magyarorszagon az atlagos nyomas es paraviszonyokhoz ez az ertek 65 fok korul van.
tehat nem biztos, hogy a nagyobb atmero a jobb, mert lehet, hogy a kiaramlo fust nem tudja melegen tartani a kemenyt, ezmiatt a kemenyed gyorsan hul, es kicsapodik a katrany.
ez pl okozhatja a tetoterben a katranyosodast: addigra mar lehul a fustod elegge.
Ezt pl javithatod, ha hoszigeteled a kemenyt a padlason - esetleg a teton kivul.
"
az idezojelben irtakrol kerdezz meg masokat is, kezeld ugy, mint egy 'kisember' lexikonjabol szarmazo informacio:)

a PVC csovet nem teljesen ertem. milyen PVCt hasznaltatok, ami birja a hot?
illetve ha ki van belelve a kemeny, hogy katranyosodhat at rajta a tegla?!

hany meter magas a kemeny, hogy 115e-bol kijott a kemeny ujrarakas es a cserepkalyha ujrarakas is?!:)))

ami meg segito informacio: keress egesjavito es koromtalanito szereket, pl Konix.
Mifelenk 1000Ft/csomag aron lehet kapni kemenyseproktol. A lerakodott katranyt segit valamelyest fellazitani, pikkelyekben fog levalni, illetve kesobbiek soran segit megakadalyozni a lerakodasat. 1 csomag eleg sokaig eleg.
nekem segitett.


2009-07-20
21:52:24
#2213
Sziasztok !

Először is előre sorry, de idő hiányában még nem olvastam végig az egész fórumot. És nem vagyok benne hogy jó helyre írok a problémámmal kapcsolatban.
De úgyis ezért vannak a fórumok. :)

Szeretném a segítségeteket kérni a kéményünkkel kapcsolatban.
Egy kis előtörténet bevezetésként, hogy érthető legyen a teljes story:
3 éve költöztünk panel lakásból kertvárosi családi házba, vagyis fűtési hozzáértésünk = amatőr :(. 2 szoba közt van egy szép nagy és hasznos cserépkályha.

- Az első télen (2006) nem is volt gond, vettünk fát, tüzeltünk. Füstöltünk meg minden. Amikor nagyon hideg volt gázkonvektorral kicsit rásegítettünk - de ez kicsit drága volt...

- Második évben (2007) is vettünk vegyes tűzifa félét viszonylag olcsón (akác, alma, bükk, éger stb - ezek általában Y fa részek voltak, amik nem mentek el kuglinak a fatelepen.) Felhasogattuk, és tüzeltünk vele. Időközben kifogtunk a közeli erdészeten egy fekete-dió erdő ritkítást, úgyhogy feltankoltunk fekete-dióval.
Felkugliztuk, és hát nagy részt ezzel etettük a cserépkályhánkat. Begyújtani már kezdtünk megtanulni :), de gond volt a szobákban terjengő füst szag. Aki kintről jött annak egyből feltűnt. Vettem szénmonoxid jelző készüléket, nehogy gond legyen. Nem riasztott. Fűtésszezon vége.
Megvizsgáltuk a kéményt, büdös volt. Aztán telt múlt még az idő és megjött a kátrány. A padlásról érkezett, aztán szépen lassan kúszott lefele. Jött kőműves mester, vakolat le, kémény újrapucolás. 1 hónap ismét jött a kátrány. Ismét kőműves mester. Mivel nyár volt, kémény leszed a földig. A régi kémény a cserépkályha torkolatnál 16-os, a padlás szinten 14, a tetőn kívül pedig már 10-12 cm átmérőjűre csökkent. A bontáskor vagányul egyetértettünk, hogy a szűkülő kémény fojtotta el a cserépkályhát, úgyhogy biztos ez a kátrányosodás oka.
Új kémény felrak, átmérő végig 20 cm, igaz nem sikerült magasabbra az elődjénél, mert elfogyott a kéménytégla, de büszkén nyugtáztuk hogy frankón sikerült. Téglából raktuk, belül húztuk egy PVC csövet ami mellett be lett pucolva. Nem raktunk bele béléstestet vagy csövet. Az előző tulajtól megtudtuk, hogy a cserépkályha régóta nem volt újrarakva, úgyhogy uccu neki. Cserépkályharakó mester átjött, szétdöntöttük, és újraraktuk. Majd eljött a teszt időszak. Mester szerint tökéletes: van huzat, jól viszi a pernyét stb. A kályha is és a kémény is vadonatújan várta az éles bevetést.

- Harmadik tél (2008).
Kevés akácunk még volt, azzal gyújtottunk mindig be, aztán raktunk rá kugli fekete-diót. Érezhetően jobban adta a meleget az új kályha, itt ott a fugát javítani kellett, valószínű hogy fájt neki a hőtágulás :). A kémény is bírta.
Úgyhogy vége lett a télnek, és azt hittük minden rendben...

Aztán eljött a 2009 tavasz, illetve most már itt a nyár. Irány fel a padlásra -> A padlástér kéményajtójának magasságában 1 méteres sávban az egész kémény kívülről szép kátrányos. Lassan jön az új tél, és kátrányos a kéményünk. Megint. hgr. Kéményes mester átjön, nézi nézi, nem jó nem jó nem tetszik neki. Mi pedig gondba vagyunk, hiszen eddig több mint 150.000 ft ba van, és nem oks.

Most már kicsit morcik vagyunk, és nem igazán látjuk a megoldást.

Amire én gyanakszom az maga a feketedió, hiszen nem száraz, sőt kifejezetten vizes. Amikor a kályhába tettük "sisterget". Lehet, hogy ez volt a régi és az új kémény kátrányosodásának az oka?

Szerintetek mi lehet a kátrányosodás kiváltó oka ?
Megmenthető még a kéményünk ?
Újat kell rakatni ?
Ha új kell, akkor milyen kéményt kellene cserépkályhához ?
A cserépkályhának is lehetett baja ?

Készítünk pár képet és holnap belinkelem...
Várom segítő válaszaitokat.

Üdv, Rempi
2008-07-17
11:34:17
#975
Kérdés:
Cserépkályhával kapcsolatban szeretnék érdeklődni,nem tudom tudnak-e segíteni.
Kátrányos a cserépkályha belseje,ráadásul ilyen szagot is áraszt (még most júliusban is). Elvileg 3 éve volt átpakolva. Milyen módon lehet kitakarítani? Van valami speciális spray,ami oldja?


Válasz:
Kitakarítani (az én ismereteim szerint) nem lehet.
Ha el tudod viselni még egy kicsit a kátrányszagot, akkor próbálkozzál meg teljesen száraz fa tüzelésével. Kettő de min. egy év száradású kandallófával. Még mindíg olcsóbb mint rögtön újrarakatni. Nem szabad nagy tűzzel megpróbálni kiégetni (petróleumos rongy stb). Ha a kátrány begyullad és saját égésbe megy át, akkor ott a kerámia, de még a kéménytégla is megolvad. Rakétaszerű robajjal tör ki a láng a kéményen. Vízzel nem oltható.

Viszont ha lassan égeted ki száraz fával, akkor elkokszosodik, rétegenként leválik és egy része el is ég. A szag megszűnik. Hogy ez az esetleges kéménybeli lerakódást megfogja e, nem lehet megjósolni. Ha van a cserépkályhás helyiség felett másik szoba (padlás) ahol a kémény átmegy, ott is meg kellene nézni. Nem ütött e át esetleg rajta, mert akkor csak a visszabontás a megoldás.

Az ok amiért kátrányosodik lehet a tüzelő anyagban, a tüzelési módszerben (kevés a levegő), illetve a vékonyra rakott tűztérben (nem tud kellően felmelegedni és meleg maradni az égéstér, hogy a fa kellően el tudjon gázosodni).


Biosolar Forum  =>  Fűtés - Egyéb  =>  Kémény problémáklapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20
Copyright © 2005-2017 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva