English  Deutsch
Biosolar Forum  =>  Fűtés - Egyéb  =>  Kémény problémáklapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2010-01-06
13:05:40
#3902
Üdv.mindenkinek!
Zsezse!
Calor!
Nekem is V-50 vegyeskazánom van,milyen magas és átméröjü kéményt ajánlotok hozzá.Ami nekem van 8m,25x25 cm belsö átméröjü.Füstöl,nem ég rendesen,mindent kipröbáltam már.Szerintem a füstgáz lehül a kéményben,ezért felülröl egy 200-as
csövet akarok berakni.
2010-01-05
18:56:11
#3896
kod111

A javasolt átmérők kicsinek fognak bizonyulni.

Amennyiben a szerelők hajlanak rá, olcsóbban megúszod hagyományos acél csövekkel kiépítve. Megfelelő csőátmérők esetén gravitációsan is megindul az áramlás a tartályok felé.Arra ügyelj hogy a régi, gravitációs legyen a kiépítés. Legjobb lenne a mesterektől egy vázlatos skiccet kérni a kiépítési elképzelésükről.Nekem végig kellett kínlódni, nem tudták megfelelően kiépíteni a rendszert, harmadszorra sikerült!

Milyen márkájú a kazánod?
2010-01-05
10:17:44
#3894
kod111
ez nem teljesen kemenyes tema, ezert errol bovebben a biomasszas topicban talalhatsz, ha visszaolvasol.

ott monolit leirta, hogy az o 35KW-os atmos faelgazosito kazanjahoz minimum 35os csovet ajanlj a gyarto.

a 2" szerintem sokat nem mond, mert az en kazanom 30 es 130KW-os verziojat is ezzel szerelik.
tehat inkabb a teljesitmeny adat az, amire szukseg lehet.

nekem az 50KW os sima kazanhoz keves a 28as cso, igaz, en hocserelon keresztul futom vele a rendszert. ha direktben hasznalhatnam, jobb lenne a helyzet.
2010-01-05
09:05:11
#3893
Egy kérdésem lenne egy két colról induló induló faelgázosító beépíttetése előtt állok, 3 szakemberből egy 28-as csővel szerelné a másik kettő pedig 22-sel, sőt az egyik azt mondta a 22-es rézcső áramlás technikailag megegyezik a colos vascsővel, mert ennek simább a fala. Jó ez így?
köszönöm.
kod1111
2009-12-27
10:21:23
#3853
Sándor!
Teljesen jogos a dolog, itt a pótlás.
Nincs itt semmiféle dicshimnusz a régi kéményekről, megfelelően kell tüzelni, ez mindegyik berendezésre és kéményre igaz, jobb a hatásfok, kevesebb a szennyeződés.

"A kémény nélküli füstgázelvezetés veszélyei" és erre beraknak egy turbós kéményt, a parapetnél soha nem láttam ilyen jegesedést.
"Hány embert vezet félre, riaszt el a lejegesedett mûanyag kivezetõrõl közölt kép? Pedig ez az egyik legbiztonságosabb megoldás. Csak az kívánna minimális szakértelmet, hogy be kellene tartani az elõírást arról, hogy a kivezetést elõírásszerûen a gerinc magasság fölé kell felvinni. Úgy nem jegesedik le"

Ezeket ilyen méretben gyártják, így adnak hozzá minőség tanúsítványt, bár a jegesedési probléma valós dolog.
"Nem kell elriasztani senkit a használatuktól."
A pénztárcabeli problémák tarják vissza az embereket a dologtól, szerintem.

"Ha a szilárd (fa) tüzeléshez szigetelt kerámia béléscsövet használnak, nincs korom, kátrány lerakódás. Nem marja szét a csövet, nem üt át a falon."

A rozsda mentes saválló bélelés is ezt a célt szolgálja.
2009-12-26
08:52:00
#3843
Alapvetően nem a kéményekkel vannak a gondok hanem azzal, hogy hogyan kell a tüzelőberendezéseket megfelelően használni. Hiszen a hagyományos fűtéseknél alkalmazott egykor felfalazott kémények is mind a mai napig üzemképesek megfelelő karbantartással. Az emberek jó részének (az új generációnak) fogalma sincsen a fatüzelésről. Megveszik a kazánokat és vizes fával használják.

Ez a használati mód aztán a modern kéményben is lerakódásokat okoz.

Sándor nem hiszem hogy a képek feltöltése az oldalra kod1111 által problémás lenne (semmiféle anyagi haszna nem származott belőle). Főként hogy leírása szerint kémények vizsgálatával foglalkozhat. Lehet hogy a kép tőle/tőlük (kéményseprőktől) származik.
2009-12-21
23:19:59
#3810
Sziasztok!
Látom jól elvagytok ezekkel az elemes kéményekkel
Én új vagyok itt, ezeket a különböző műszaki paramétereket nem igazán ismerem, de azt tudom ha jól van tüzelve:száraz a fa, megfelelő levegő ellátottság biztosítva, és az évenkénti ellenőrzés alkalmával a mechanikai tisztítás(kotrás) is el van végezve, akkor nincs gond. Úgy hogy ha így van használva akkor még "100 évig" is kémény a kémény. Elég sok kéményt láttam már életemben: 1. Vályog kémény(szabálytalan) még is jól üzemel már vagy 70-80 éve. 2. Tégla kémény(25 éves) még sosem volt tisztítva mechanikusan és még is tiszta, gázolajos ronggyal égetve minden évben. 14x14 kéménybe 150-es füstcsővű kályha bekötve és jól üzemel. 3. Alumínium gáz kémény gyönyörűen szétmaródva, mert a kondenzátum pangott benne. 4. kátránnyal tele rakódott kémények 1-2-3cm vastagon, sőt olyat is láttam mikor több mint egy méter hosszan teljes keresztmetszetében el volt rakódva. Ilyenkor sajnálom, hogy nincs nálam fényképezőgép. Vannak emberek akik 40-50 fokos vízzel fűtenek és csodálkoznak hogy hamarabb megy tönkre a kazánjuk, kéményük, a kátrány nagyon jól szigetel, a vizes fa is előnyös, mikor csak pislog és nem ad meleget. Még egy egy eset jutott eszembe féléves használat után(új ház) a lakáson belül barna foltok jelentek meg és büdös kátrányszag terjengett a házon belül, a kémény lyukacsos téglából épült és csemperagasztóval lettek rögzítve, a padlástérben úgy nézett ki mintha 30-40 éves lenne. "Vállalkozó" építette, én kötelezném hogy lakjon benne, ha már egyszer ilyen "szépen" megcsinálta. Egyre több ilyen kéményt látok.

2009-12-15
20:50:49
#3775
Sándor!


"Nem volt szándékomban beléd hajtani."

Nehezen haragszom :).


"Komoly cégeknél ez kb. így van megfogalmazva: ...A csöveinket a ... Intézet ekkor és ekkor, a 1457 szerint bevizsgálta, és megfelelõnek találta. Jegyzõkönyv mellékelve"

Az ÉME engedély és a CE irat ilyen. Ezen és a CE iraton megtalálható hogyan és miként lett a kéményrendszer bevizsgálva.

5 db irat tartozik a kéményhez.

1. ÉME engedély, öt éven belül kétszer kötelezett az utóellenőrzésre.
2. CE európai uniós engedély
3. Garancia levél.
4. Megfelelőségi nyilatkozat
5. Megfelelőségi nyilatkozaton található MSZ EN 1443 2003 szabvány szerinti jelölések magyarázata.
2009-12-15
13:40:41
#3774
sandor:
egy dologban biztosan egyetertunk:

ha legkozelebb lesz lehetosegem hazat (kazanhazat) epiteni, biztosan a haz _mellett_ es nem alatt fogom megtenni, igy a tuzelo behordas, koszolas es a fust felszallas sem fog gondot okozni!
egy kulonallo kemennyel.
igy a koromtuzzel sem lesz semmilyen problema.

egy dologban viszont nem ertek egyet:
"...a kazán füstcsõ méreténél legalább 2 mérettel nagyobb, felülrõl esõvíz ellen védett, a szél visszacsapás ellen védett kéményt kell használni."

A gyarto azt mondta, hogy nem ajanljak a nagyobb csoatmerot (legfeljebb 1 merettel), mert csak lezeng benne a fust. direkt rakerdeztem anno.

2009-12-14
22:05:28
#3772
Sándor!

"Ha jól veszem ki, akkor Leierrel foglalkozol."

Presporral foglalkoztam, de a múlté már. Az ára miatt, ezidáig semmi gondom nincsen vele immár két éve. Akkoriban a legjobb árú termék volt. A régebbi elérhető információk birtokában nem láttam a kéményrendszerek között akkora különbséget mint az áraik között.


"Elég nagyvonalúan kezeled a kondenzátum fogalmát. Kondenzátum a kátrány is, ráadásul nagyon veszélyes kondenzátum."

?????? Ez azért nem igaz, mivel én vettem magamnak egy sorozat tisztítókefét (rugós aparátot), amit a kéményseprők is használnak. És rákérdeztem a tűzoltóságnál a kérdésre, amit fel is tettem ide ebbe a fórumba. Tisztában vagyok vele milyen veszélyes. Azért is tettem fel!

"Az általad említett kerámia gyártó, a csöveire csak koromégési biztonságot "emel ki". De nem ad határozott garanciát."

Idézem a gyártói garancia részletét..........

"30 év terjedelemben a kéményrendszer kiégés biztonságára vonatkozóan, aminek értelmében a kéményrendszer kiégéskor üzem és funkcióbiztos marad."

úgy tudom a többiek is hasonló garanciát adnak a sajátjukra.

24 hónapot a megépítés előtti hiányokra és hibákra.

60 hónapot statikai hibákra, égéstermékkel szembeni nem elégséges ellenálló képességre.

Lehet hogy hiányosak az információim, de én nem tudok róla hogy a zománcozott csöveket alkalmazzák hagyományos tüzelőberendezésekhez.Attól ez még igaz is lehet természetesen.2009-12-14
07:39:03
#3767
Sandor

egy dolgot nem latok tisztan a soraid kozott:

te mit javasolsz, mint tokeletes megoldas a vegyestuzelesu kazanhoz, mely adott esetben az egetest is birja es a leghosszutavubb megoldast nyujtja?
2009-12-13
20:03:15
#3761
Szomorú az eladó "hozzáértése".

Én csak az általam forgalmazott kéményről tudok mondani véleményt, de az biztos hogy a gázkéményt kell szigetelni az alacsony füstgázhőmérséklet miatt. Ennek a harmatpontja kisebb mint a hagyományos kazánoknál kilépő füstgázé. Valószínűleg a zománcozott belsejű cső sem megfelelő a hagyományos tüzeléshez, azt mi nem is ajánljuk ki. A torkolati kúp saválló acél. A samott csövek statikailag is bevizsgáltak.
2009-12-12
18:33:32
#3746
Sáéndor!

A bölcsek köve nálam sincsen de...

Mint általában, tökéletes megoldás nincsen sohasem. Ez esetben sem.

Amennyiben a kéménybekötés az általad mondott betonvasakkal történt ami elmozdulhat nincsen gond, de nem erről volt szó? Vagy félreérthető volt.

Az alu béléscsőről. Vékony falú, túlontúl is. Tudomásom szerint a savat bírja, a lúgot nem. Nem alkalmas magas hőfokra.

A megfelelőségi nyilatkozatnak természetesen nem jártam (járhatok) utána. A német HART KERAMIK-nál lett bevizsgáltatva, valamint a magyar ÉMI-nél. Ha nem igaz amit leírtak én mit tehetek?

A hegesztő puska túl nagy hőt ad le, ezzel nem lehet betont vizsgálni. A köpenybeton hőállósága csak azt hivatott elviselni amire tervezték. Erre a hőre nem.

A samott csövekről. Nem állították hogy gáz tömör, ez nem is cél a hagyományos fűtőberendezéseknél. Meg van adva a max. szivárgási érték. A turbó kéményekhez van a máz kitalálva, ami a nedvesedést és a gáztömörséget megoldja. Ezek minden esetben szigeteltek, hiszen gáztüzeléshez alkalmazzák.

Saját tapasztalatom is az, hogy a samott belsőben nagyobb hőfoknál tisztul a cső. Valószínűleg az okozza, hogy rossz a hővezetése, ezért leég.

A kondenzátum savas, mindent megmar amit lehet. Lehet hogy nem tökéletes a samott az említett feladatra, de te sem tudsz jobbat vagy tévednék?

Az említett kéményrendszer koromégés esetén 90 és 120 perc között tűzálló.
2009-12-12
08:12:12
#3745
sandor,
azt hiszem apro felreertes van:
"Alapvetõen nincs bajom az új kéményeddel, de a múltkor még tökéletesen meg voltál elégedve a régi, kétlyukú kéményeddel. Nem emlékszem, hogy miért váltottál."
3 oka volt, ami miatt valtottam:
1) a ketlyuku kemeny tobb, mint 24 eve hasznalatban van. a kazan feletti helysegben egyre gyakrabban ereztunk kemenyszagot, es felo volt, hogy elobb utobb teljesen atut. mint kiderult, ennek az volt az oka, hogy az egyik tegla kiesett, es ott a 2 centi repedt vakolaton tudott atjonni a szag.

ettol fuggetlenul megfogadtam a kemenybelelo tanacsat, miszerint addig valtsak, amig meg nem szagos, utana verhetem szet a hazat.
2) akkor ugy tunt, hogy a huzat elegendo, de most az uj kemennyel osszehasonlitva igencsak nem volt az. most kinyithatom akar a nagy ajtot is eges kozben, minimalis fust csap vissza, ha egyaltalan visszafustol.
3) az a bizonyos kiegetes. tobbszor irtam, hogy jutanyosan jutottam hozza rengeteg fenyotuskohoz. Mindenki figyelmeztetett a rengeteg koromra ami ezzel fog jarni. a regi kemeny tisztitasa nagyon maceras volt a benne elhelyezett ket szukito sip miatt. a kiegetest el is lehet felejteni.
feltem attol is, hogy a fenyo gyantatartalma esetleg szinten lerakodik a kemenyben.

ez a 3 ok vezetett oda, hogy egy olyan megoldast keressek, ami egetheto es kello huzatot tud.

>Ha az új nincs hõszigetelve, és már is lerakódásos, akkor mi lesz, ha folyamatosan kell tüzelned?
az uj kemenyem vegig szigetelt 5 cm kozetgyapottal meg a teton kivul is!
a lerakodasok alapveto okat en a fenyoben latom, borzasztoan kormol - viszont borzasztoan eg es borzasztoan ingyen volt. ha veletlenul fennjarok majd a teton, csinalok par fenykepet.

>Kiégetni nem lehet, leoldani nem lehet...
ezt a mondatod nem ertem. a gyartonak a kezdetek ota elmondtam, hogy mi a celom: ki akarom egetni a kemenyt. a srac rogton azt mondta, termeszetes, ezt lehet, mert birja. o a gyarto. gondolom nem vallalna a garanciat, hogyha tudna, hogy a kiegetes karosithatna a kemenyt.
nem?

ha megis neked lesz igazad, akkor bajban leszek.

>Tényleg, hogyan képzelted tisztítani?"
igy: alulrol begyujtom, kipucolja magat, a felesleget -ha kell- lesoprom.
regen a teglakemenyt is igy takaritottak nalunk. a legalso teglat kiveve birta.
abban igazad van, hogy illene kitakaritani idonkent a vegyestuzelesu kemenyt, de ez egyelore meg nem tortent meg sem mechanikus sem termikus :) uton.

az alatamasztasrol:
az egesz rendszer also pontjan meg van tamasztva egy konzolon, illetve kb 1.5-2 meterenkent a falhoz van rogzitve egy 200-as bilinccsel.

ez pontosan a duplaja a gyarto altal eloirtnak, ok kb 4-5 meterenkent rogzitettek volna.
2009-12-11
17:27:13
#3736
Sándor!

A válaszaim:Magyarországon csak egy kisméretű téglatípus van bevizsgáltatva gáztömörségre. Ha ebből építed meg a kéményedet, szilárd tüzeléshez alkalmas lesz. A kéményt nem szabad összeépíteni a blokkk téglákkal, mivel annak elmozdulhatónak kell lennie a hőtágulásokból adódóan.

A kerámiacsöves kéményekről:

A samottnál nem tudunk hőállóbb anyagot jelenleg. A mázréteg nem szükséges a kéményben, ha abban magas hőmérsékletű a füstgázok hőmérséklete. Ezeket a 200 fokos alacsony füstgáz hőmérsékletű, kicsapódó nedvességet produkáló gázkészülékeknél alkalmazzák. Ezekhez kell a kémény szigetelése is, ami a hagyományos tüzelőberendezésekhez szükségtelen. Ugyancsak akkor ajánlott a szigetelt kémény megvétele, ha könnyűszerkezetes házba kerül beépítésre. A "műbeteon" pedig hőálló betonból készül, ami a köpeny elem.

Kandallóhoz és kazánhoz egyáltalán NEM ALKALMAS a mázas samott cső! Felesleges szigeteltet venni!

A tűzoltó ezredes csak azt szerette volna közölni, hogy nem szabad spórolásból a kéménybe bevezetett füstgázokat visszahűteni, mivel akkor az kicsapódik a kémény falára! Ezért is jobbak a samott bélésű kémények, mivel a samott rossz hővezető, nehezebben kátrányosodik. Amint nagyobb a füstgázhőmérséklet, leválik az égéstermék a faláról, jobb a huzat a kör keresztmetszet miatt, gáztömörebb a kémény, stb.

A samottcső repedt lehet, de a beépítés során ezt ellenőrizni kell, a hibás csövet kicserélik.

A fémkémények első generációja volt hogy tönkrement, ezeket már nem engedélyezik. Ez a mindenki által ismert alu gégecső volt. Itt a hibát a cső körbefalazása okozta, a habarcsban levő mész okozta a problémát.

Minden kéményhez mellékelnek több iratot, ezek között szerepel a megfelelőségi nyilatkozat, amin látható mihez alkalmas a kémény.
2009-12-11
08:44:53
#3720
sandor:
"A fém kémények (kémény bélések) földgázhoz, legyenek savállóak vagy hõ és savállóak, nem tartósak. Pár év után olyanok lesznek, mint egy szitaszövet.
Szénnel, fával hasonló a helyzet, csak a folyamat gyorsabb."

ezeket az allitasokat mire alapozod?

az en RM savallo kemenyem 1-es anyagbol keszult - a normal 0.5 helyett, es a gyarto kb 20 evben hatarozta meg az elettartamat, hogy addig biztosan kemeny lesz.
utana nem tudott nyilatkozni.

ezt a kemenyt hasznalhatom akar kondenzacios kazanhoz is, merthogy savallo.

szomoru lennek, ha par ev utan cserelhetnem.
2009-12-09
19:45:09
#3699
Levelet váltottam a tűzoltósággal, a koromtűzről kértem már régebben információt. Ezt most megosztom veletek.
"Megkeresését megkaptuk, melyre az alábbi válaszokat, javaslatokat küldjük:A jól megválasztott kémény optimális kiegészítője a fűtőberendezésnek ahhoz, hogy az környezetet kímélően, energiatakarékosan és ami a legfontosabb biztonságosan működjön.A kéménytüzek esetében a koromtűz a leggyakoribb. A koromtüzek kialakulásban számos tényező játszik szerepet, azonban a legmeghatározóbb a korom lerakodása, ezáltal a kürtő leszűkülése. A jelenség magyarázata, hogy a kéményben felfelé haladó füst folyamatosan hűl, hagyományos falazott kéményben méterenként kb. 15-16 °C-ot. Bármilyen anyagot égetünk, a füst jelentős mennyiségű vízgőzt tartalmaz, ez vizes fa égetésénél intenzívebben jelentkezik. Kb. 50-70 °C között megkezdődik a víz intenzív kicsapódása a kémény kürtő falára. Az így keletkező folyadék savas kémhatású, a korom részecskék a kürtő falán megtapadva kátrányos réteget képeznek, amely a füstjáratot leszűkíti. Az intenzív fűtés és a leszűkült füstjárat miatt a kémény belső hőmérséklete megemelkedik és meggyújtja ezt a kátrányos réteget. A hőszigetelés nélküli hagyományos falazott kéményeknél jellemző ez a folyamat. A kialakult korom tüzet az alábbi szakaszok jellemzik:1. szakasz (kezdeti tűz fázisa):

Sűrű, sötét füst lép ki a kéményből, a hőmérséklet a kéményben kb. 600 ˚C. A füstkátrány gyulladási hőmérséklet 485 ˚C.2. szakasz (égési fázisa):

A füst kilépés csökken, megszűnik, lángok csapnak ki a kémény fejből, a hőmérséklet a kéményben kb. 1000 ˚C.3. szakasz (kifejlett tűz fázisa):

Az égés végig kialakul a kürtőben -az égést dübörgő hang kíséri-, az égés időtartama 1-3 óra. Ez a tűz legveszélyesebb szakasza.A kémények esetében az un. koromtüzek mellett a következő tűz keletkezési okok alakulhatnak ki:Kéménybe épített gerenda: A régebbi építésű épületeknél jellemző, a kb. 400 ˚C-os füst hatására a kéménybe épített fagerenda beizzik, majd begyullad. Az így kialakult tűz további veszélyt jelent, mivel a gerendáról a tűz átterjed a fa födém szerkezetre és a tetőszerkezetre. A padláson járva érdemes meggyőződni a gerendák elhelyezkedéséről, nincsenek beépítve a kémény szerkezetbe. Amennyiben a födém miatt ezt nem lehet vizsgálni, a kéményseprő szolgáltatónál kezdeményezni kell a kémény belső kamerás vizsgálatát.Koromzsák/tisztítóajtó hiánya, állapota: A kémények alsó és a felső harmadában -a tisztítás lehetőségének biztosítása érdekében- nyílásokat létesítenek, melyeket egy nem éghető anyagú ajtóval lezárnak. Ha ezek az ajtók hiányoznak, repedtek, sérültek a forró égésgázok és a szikrák a kéményből kijutnak, és kijutva tüzet okozhatnak.Repedt kéménytest: Hasonlóan a sérült kémény ajtónál leírtakra a forró égésgázok és a szikrák a kéményből kijutnak, és kijutva tüzet okozhatnak.Füstcső helytelen bekötése: A kéménybe rosszul csatlakoztatott fűtőberendezéseknél fordul elő ez a probléma a nem légmentesen, kellő rögzítéssel csatlakoztatott füstcső szétcsúszhat, így a kijutó forró égésgázok tüzet okoznak.Szakszerűtlen kürtőtoldás: Sajnos a szakértelem hiányára vezethető vissza ez a tűz keletkezési ok. Leggyakoribb probléma, hogy a kéményt nem, vagy csak kismértékben falazzák a héjazat fölé, így a padláson a kéménybe egy csövet toldanak. A cső érintkezve a tetőlécekkel, illetve a toldásnál a nem légmentes kapcsolat miatt a tűz könnyen átterjed a tetőszerkezetre.A kéménytüzek kialakulása, száma miatt fontosnak tartjuk, hogy saját védelmük érdekében a kéményre is megfelelő figyelmet fordítsanak. A következőkben néhány alapvető szabályra szeretnénk felhívni a figyelmet.Amennyiben a kéményben tűz alakult ki a következők szerint kell eljárni:· Késedelem nélkül értesítsük a Tűzoltóságot. (Tel.: 105)

· Távolítsuk el a kémény faláról az éghető anyagokat (képeket, emléktárgyak, stb.)

· A kéménybe jutó levegő utánpótlást csökkentsük, (pl.: a tüzelőberendezésen égési levegőszabályozó kart zárjuk el)

· A tűzoltóság kiérkezéséig folyamatosan kísérjük figyelemmel a kialakult kéménytüze. (pincétől a padlásig)

· Kéménytüzet vízzel oltani tilos! (a kémény belső hőmérséklete kb. 1000 ˚C)

· Az eseményről a Kéményseprő szolgáltatót is tájékoztatni kell.Eddig a kéménytüzekről volt szó de mit tehetünk ennek megelőzésére.

A kéménytüzek megelőzése érdekében az alábbi feladatokat kell ellátni:* A kéményeket szakemberrel rendszeresen ki kell tisztítatni!
* A tüzelő-fűtőberendezéseket szakemberrel rendszeresen karban kell tartatni!
* Csak szakember végezze a kémény építését, házilagosan kémény kiégetést végezni tilos!
* Soha ne állítson fel tüzelő-fűtőberendezést olyan helyiségben, ahol tűzveszélyes anyagot (pl. oldószert) tartalmazó levegő van, vagy ahová ilyen levegő beszivároghat!
* Gondoskodjék arról, hogy mindig megfelelő mennyiségű égési levegő álljon rendelkezésre!
* Ne tömítse le teljes mértékben az ablakok és ajtók réseit!
* Gyakran szellőztessen!
* 1 m3 földgáz, illetve 1kg tüzelőolaj elégetéséhez 15-18 m3 levegő szükséges. 1 kg tűzifa elégetése kb. 12-15 m3 levegőt igényel.
* A kazánházba vagy a fűtőhelyiségekbe építtessen szellőzőnyílásokat és azokat hagyja szabadon!
* Gondoskodjék arról, hogy a tüzelőberendezés-helyiségben (kazánházban) mindig kellő tisztaság legyen!
* Ne tüzeljen el műanyagot, festett és rétegelt, nedves fát, lemezt, falemezt, vasúti talpfát, szemetet, hulladékot, fáradt olajat!
* Csak engedélyezett begyújtó anyagot használjon a tüzeléshez!
* Csak a tüzelőberendezéshez engedélyezett tüzelőanyagot használja!
* Szél esetén vagy alacsony külső hőmérsékletnél a kémények huzata erősen megnőhet. Egy megfelelően beépített és működő huzatszabályozó sokat segíthet.
* Laza, rosszul záródó kéményajtók, tömítetlen kazántagok, rosszul szigetelt égésterméket elvezető csövek csökkentik a hatásfokot, ráadásul ezek tűzveszélyesek.
* A kéményseprő szolgáltatót ne tekintse ellenségnek az Ön biztonsága érdekében szeretné a kéményt ellenőrizni.A Fővárosi Tűzoltóparancsnokságon évtizedekkel ezelőtt készenlétben volt egy úgynevezett „kéménytüzes szerkocsi”. 2 fő tűzoltóval vonult, porral-oltók és puttonyfecskendő (vizzel oltó készülék) volt elhelyezve rajta. Magát a kéménytüzet nem oltották el, hanem felügyelet mellett kiégették. A rendelkezésükre álló porraloltóval illetve a puttonyfecskendővel felügyelték, biztosították az égést. Amennyiben az esetlegesen kihulló szikrák által a környező éghető anyagok begyulladtak, akkor azok tüzét oltották el.

A kémények kiégetését csak a területileg illetékes tüzeléstechnikai és kéményseprő vállat végezheti. Előtte átvizsgálják a kéményt, például, hogy füsttömör-e (fugahiány, repedések, téglahiány, stb.).Remélhetőleg a fent leírtak alapján hasznos tanácsokkal szolgáltunk egy esetlegesen bekövetkezhető kéménytűz megelőzésére, illetve bekövetkezését követően szakszerű elhárítására.Kívánunk Önnek békés, boldog és biztonságos ünnepeket, és új esztendőt!Budapest, 2009. december 09.

Üdvözlettel:

Dr. habil. Cziva Oszkár

tű. ezredes

főosztályvezető"


2009-12-09
08:12:30
#3693
monolit:
nem rendeltem meg meg oket, mert bevallom oszinten 1000 fele van a fejem.
pont a kotorgatast akarom megelozni, plane a hazon belul.

az also tisztitonyilas az alagsorban van, ahol egy nyari lakot rendeztunk be padloszonyeggel, a fenti pedig a padlasszobaban, szinte padloszonyeggel.

tehat ha kotorni kell mindenkeppen felulrol fogom csak megcsinalni.

2009-12-08
18:59:29
#3685
Sándor írta:

Zsezse!
Ugye nem az új, az acél kéményed kátrányosodik? Mert abból talán vegyszeres úton eltávolítható (vékonyítható) lenne a kátrány. Volt egy speciális gyári tûzesetünk. Speciális, mert a sokféle anyag, vegyszer szinte méterenként más és más lerakódást okozott. Egy pesti cég végezte a takarítást. Naponta sokszor vettek mintát, akár méterenként is, és ezt laborjukban elemezték. Meghatározták, hogy az aktuális foltot milyen vegyszer kombinációval kell tisztítani. Akadt kátrány folt is, amit nyom nélkül eltüntettek a fém alkatrészekrõl.

Volt egy népünnepély a környéken, ahol versenyt fõztek a dunai és a tiszai halászlé fõzõk. A bajai szakács ökröt is sütött. Akkor kérdezték mindenfélérõl, többek között az általa használt tüzelõrõl is. Sajnos nem tudom a nevét.

2009-12-08
18:48:16
#3683
Zsezse!

Nem rendelted meg a tisztító keféket? Hosszabb szárral is megcsinálják, akkor nem kell felmásznod, alulról végigéri.
2009-12-08
13:51:29
#3677
sandor

gyanitom, hogy ez nem katrany, hanem inkabb csak vastag korom, ami az uj acel kemenyben van. nem nagyon van kedvem kotorgatni, mivel csak felulrol lehetne megtenni a teton kivul (a tisztitonyilasok helysegei szonyegezettek) es lusta vagyok felmaszni :)

felenk sok voros fuz van.
2009-11-01
16:56:30
#3069
Nem valószínű hogy megtalálna, hiszen a közelben megy a villanyvezeték is.
2009-11-01
16:47:53
#3068
kemeny:
ennyivel emelkednek ki a fak a kemeny felett. akkor ezek szerint nem kell aggodjak


ui: ez jo kep.. ma hullott le egyszerre minden diofalevel, es remelem par het mulva ugyanebbol a szogbol lefenykepezhetem a kollektorokat is!!:)))))
2009-11-01
00:10:47
#3063
sandor:"

vasszerkezetu tetonk van:)))))
a kemeny meg nincs kozvetlenul EPH-n, csak a kazanon keresztul. ezt meg tudom tenni mondjuk viszonylat konnyen.

a kornyeken nincs villamharito sajnos, a legkozelebbi haz, ami magasabb nalunk kb 100 meter. ide mar csapott be villam.
a fak mellettunk (3db) magasabbak. ide meg nem:)


2009-10-30
21:17:55
#3048
Amennyiben a fák magasabbak, azt fogja eltalálni az irodalmak szerint. Ők is földpotenciálon vannak :).

Lehet, hogy azon a házon van villámhárító?
Biosolar Forum  =>  Fűtés - Egyéb  =>  Kémény problémáklapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20   következő »
Copyright © 2005-2017 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva