English  Deutsch
Biosolar Forum  =>  Hőszivattyú  =>  Hűtő-fűtő klímáklapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2018-08-27
17:56:24
Előzmény: sándor #51926#51927
ok
2018-08-27
17:24:30
Előzmény: robert #51925#51926
Robert,
a törléssel várj még egy kicsit légy szíves! Szeretném végig olvasni az egészet. Erre meg kellene adni a lehetőséget másoknak is.
2018-08-27
16:49:29
#51925
Kicsit más módon teszem fel a kérdést:
Van egy ház, aminek a fűtési hőszükséglete -10C külső hőmérséklet mellett 10kW (folyamatos).
4 ajtóval ellátott helységet kell melegen tartani.

Ha egy klíma átlagosan 2-3 jósággal fűt, és a fűtési teljesítménye -10 fokon 3kW, akkor milyen és hány klímát kellene beépíteni?
Mennyi lenne a beruházási költség?
Ugyanebben az ingatlanban hogy nézne ki hőtárolós, esetleg direkt villanyfűtés beruházási és üzemeltetési költsége?

Más:
Rövidesen törölni fogom a civakodó hozzászólásokat (nem akarok döntőbíró lenni, valszeg a fűnyíró elv alapján). Az érintettek most még maguk tehetik meg.
2018-08-26
20:43:10
Előzmény: sándor #51915#51924
Én leteszem a kardot te meg megint rámrontasz,
Amiket idéztél, persze hogy én írtam, de mi a célod ezek idézgetésével?
Persze hogy kicsit burkoltan téged szólítottalak meg a legelső hsz-ba, annyira görcsösen hangoztatod (többek ellenébe) az álláspontodat, ami szerintem sem jár teljesen jó úton. Ezért bátorkodtam így írni, nem volt tahó bunkó, a stilisztika minden fogalmát kimerítően udvarias voltam.

"Miért kellene egy segítség kérésnek "senkire nem irányulni", ha csak nem direkt ez volt a cél?"
Te szerencsétlen, én SEMMINEMŰ segítséget nem kértem, a Segítségkérés topikba ment éppen a hepaj a klímákról, csak mivel inkább ide tartozik, Robert áttett pár hsz-t ide. Talán kéne követni a fórumot meg esetleg néminemű szövegértés se ártana. Abba a topikba szerencsétlen Pali konkrét tényeit nem hitted el, itt BJaca a fekete bárány, csórikám 3(hááárom!!) klímát is vett egyszerre, ráadásul ez egyikkel FŰT! ebbe bele kell kapaszkodni. Kihagytam szegény kovyhunt aki kérdezni merészelt és még ő érzi magát zavarba. Robert se nézi ezt jó szemmel.Villám birkatürelmét csodálom veled szembe, de szerencsére itt van 444tibi aki egy tajparaszt de a fene egye meg, némi esze is van a francba és nem hagyja magát udvariasa bambán mosolyogva, türelmesen hülyének nézni.
Röpke pár nap alatt 6 embebe kötöttél bele, ezek mind hülyék. Ja.

Mivel 6-7 éve minden héten 3-4x felnézek ide (eddig nem vetted észre mert kussba voltam, csak olvastam) és mivel PONT témába vágott a nemrégiben megépített és klímákkal fűtött ház, gondoltam (én marhabarom, jóhiszeműen) hogy egy vitát eldönteni segítendő, közzéteszek egy teljesen konkrét, korrekt, számokkal, villanyszámlákkal alátámasztott információt.
Hát qurvanagy hiba volt, merészeltem beleugatni a fórumba mert amiket írtam PONT a TE állaspontoddal szembe ment. Azóta zajlik az élet, nem gondolkoztál el még hogy esetleg te generálod.? Érdekes, senki más nem kövezett meg csak te..?

Az előző hsz-om hogy kezdődik: Oké, zárjuk le. Így is gondoltam de veled nem lehet ilyen egyszerűen.
És mégegy érdekesség, Robert kb. majdnem a te álláspontodat képviseli, mégsem nyílik ki a fórumtagok zsebébe a bicska mikor olvassák és nem a fórum üzemeltetője iránti nyalás miatt hanem mert egészen más a stílusa. No komment.
Befejezzük, vagy vegyek fel erősebb vértet meg fegyvereket és legyek még parasztabb, szerinted az vagyok, egy bunkó, szerintem meg bár nyersen, de csak őszinte. Te mg hajthatatlan és megcsontosodott makacs a szó legrosszabb értelmében.

Ismét felajánlom hogy hagyjuk a fenébe, de tuti hogy megint visszavágsz, ami még nem is lenne baj de olyanokkal amik nem is igazak csak a fejedbe születtek meg.

Szia
villam64Válasz erre
2018-08-26
14:05:25
#51922
Az én gondolatmenetem alapján a hőszivattyú hatásfoka rosszabb a klímák hatásfokánál. A klímák előnye a kevesebb hőcserélő, és a levegőkeringetésből adódó alacsonyabb üzemelési hőfok is. Szigetelés az első feladat, utána a klíma elég a fűtési idényre. A hőszivattyú a meleg vízhez kell. A hagyományos radiátoros fűtési rendszer költségesebb beüzemelést, és gazdaságtalanabb üzemelést eredményez. Nálam a szellőztetést (párátlanítást) is átvette a klíma. A fa tüzelés mára csak a kerti hulladék eltüzelésére korlátozódik. A klímás, hőszivattyús rendszerhez képest minden más környezet szennyező, CO2 termelő megoldás. Falvak tömkelege áll füstben télen, drágán vásárolt fával. Én azokat támogatom, akik lemondanak a villany és fűtés számláról.
2018-08-26
13:14:21
Előzmény: BJaca #51919#51921
BJaca,

A program óránkénti időjárási adatokra alkalmaz egy hőszivattyú karakterisztikát. Azután átlagol egy fűtési szezonra.

A mérési adatok és a szimuláció (egy adott típusra) teljesen összhangban vannak.
Saját számítások és általam ismert szakember által végzett méréseken alapulnak.
A referencia házban kondenzációs kazán fűt, ha hidegre fordul az idő.

Nekem ez jelenti az ellenőrzést.

Nem akarom sem lefikázni, sem felmagasztalni ezeket a hőszivattyúkat. Mindent a helyén kell kezelni.

A "hozott" méréseket kritikával kezelem és természetesnek tartom, hogy mások is így viszonyulnak az én számításaimhoz, méréseimhez.

"De mi lesz -15 fokban?" Hány napig volt -15 fok alatt a hőmérséklet?
A mellékelt diagramon azt láthatod, hogy a szimuláció szerint egyszer sem! Szerencsére ritkán van extrém hideg, de erre az esetre is fel kell készülni (akár hetekig is eltarthat), és akkor valami mással kell fűteni, lenni kell hagyományos fűtőkészüléknek is, azt nem lehet megúszni!
2018-08-26
12:16:47
Előzmény: robert #51917#51919
Szia Róbert!
Most igen nagy kerek szemekkel nézek.
Épp az imént linkeltem be egy levegős hőszivattyút, amit független labor mért be.
Talán Te is olvastál az SCOP értékről is, ami egy szezonra vonatkozik.
De vegyük figyelembe az alábbi táblázatot:
www.fotav.hu/havi-kozephomersekleti-adatok/
Tedd a havi középhőmérsékletek mellé az általam linkelt Fujitsu klíma COP értékeit, és átlagold. Októbertől áprilisig nézd az adatokat. Aztán vonj le mindegyik COP értékből egyet, és úgy is átlagold.
Sokan aggódnak, hogy "De mi lesz -15 fokban?" Hány napig volt -15 fok alatt a hőmérséklet?
Nézd meg itt:
szekesfehervarcsapadekadatok.freewb.hu/homerseklet/
A DIAGRAM ARCHÍVUM-ot keresd.
A tél nagy részén 4-es COP érték alatt nem is fűtenek a klímák.
2018-08-26
11:41:56
#51917
Azt hittem, hogy ez a vita már rég nem aktuális.
Sajnos a programok között már nem működik a "Levegős hőszivattyú" app (a gépemen persze még igen).

A szimuláció egyértelműsíti, hogy a listán szereplő fűtésre használt levegős hőszivattyútól (árra és gyártóra való tekintet nélkül) nem várható magasabb átlagos COP a fűtési idényre, mint 2-3.Nem mondom, hogy ez kevés, de sokak által ennél jóval több várható, DE NEM! Evvel már lehet kalkulálni.
Még egyszer: átlag COP=2.5 BIZONYOS ESETEKBEN NEM KEVÉS. A technika fejlődik, újabb készülékek karakterisztikái jobb értékeket is hozhatnak.

A méretezésnél viszont alapvető korlát, hogy mekkora a max fűtési teljesítmény. Ha az 4kW, akkor alternatív fűtést kell keresni attól a határhőmérséklettől, amelytől ennél nagyobb fűtési teljesítményre van szükség, hiszen a klíma már nem elég (még COP=1-el sem képes rá).
Az alternatív fűtés szükségessége a költségeket drasztikusan megnövelheti (hősugárzó), esetleg csökkenti (fűtés kerti hulladékkal).

Ha nem levegő-víz hőszivattyúról van szó (nem radiátoros, vagy padlófűtés, hanem egyszerű split), akkor a helységek száma is befolyásolja, hogy hány klímát (vagy beltérit kell felszerelni). Nehogy kimaradjon a fürdő! Nem mindegy, hogy egy klímát, vagy ötöt kell beszerelni.

Az, hogy a klíma egyáltalán szóba jöhet-e, nagyban függ az épület hőszigetelésétől. Új építés esetén ez nem lehet akadály, felújítás során ritkán van lehetőség a szükséges mértékű javításra.

Nekem úgy tűnik, hogy a vitázók sokszor NEM EGY KONKRÉT KÖRNYEZETBEN TÖRTÉNŐ ALKALMAZÁST, HANEM EGY ÁLTALUK ELKÉPZELT INGATLAN VESZNEK ALAPUL, ezért elbeszélnek egymás mellett.
Hőtechnikai számítás nélkül nincs miről vitatkozni!2018-08-26
09:36:36
Előzmény: sándor #51912#51916
Szia Sándor!
Nem egyszerű, de találtam egy 2011-es labortesztet két készülékre.
www.nrel.gov/docs/fy11osti/52175.pdf
Ez 7 évvel ezelőtti, de igyekszem frissebbet is keresni.
A két diagramhoz odaírtam celsiusban is az értékeket.
A Fujitsut választanám, ami 10 fokban 5-ször! jobban teljesít, mint egy olajradiátor, és -6 fokban még ugyanannyiba kerül vele fűteni, mint egy kondenzációs kazánnal.
Ha kint 15 fok van, már használjuk a fűtést, 2-szer olcsóbban, mint a gázt!
ja, és volt 7 év fejlődés, tehát ilyet már a mai alapmodellek is tudhatnak.
Remélem meg vagy vele elégedve.

2018-08-26
09:24:40
Előzmény: 444tibi #51913#51915
Ha ezekre a mondataidra ráismersz, akkor OK.


"Nem tudom, jó topik, de itt (és a Segítségkérés-be is kb. )hasonló most a téma.
.
.
.
Talán Sándor a címzett, de inkább mindenki aki inverteres levegő-levegő klíma ügyben konkrét információt szeretne. Az adatok hitelesek, ha kell bemásolom a villanyszámlákat.
.
.
.
Egy árva villanydrót megy az utcába, slussz.
.
.
.
Mivel 1 fázis van, és a régi házba Zoli barátom lakik a feleségével és két gyerekkel, kevés lett volna a 32A, kérelem az elműhöz, mégegy teljesen külön betáp és mérőhely és villanyóra igénnyel. Ez az első tollvonástól a készre szerelésig másfél hónap volt, múlt év Május óta lakik Dezső bácsi az új házba.
.
.
.
Semmi tervem nem volt ezzel a leírással, senkire nem irányult és konkrét adatokkal szolgál."


Akkor csak az a kérdésem, miért csináltál ekkora cirkuszt?
Kellett valakinek a segítséged?

A "semmi tervű segítségkérésedre" normális választ kaptál. Azt is idézzem?
Kicsit megkésve ugyan, de udvarias, szakmai és gyakorlati megközelítésű választ adtam, itt:

#51869

Erről a téma lezárása után mindenki meggyőződhet.
Tanulságos, hogy hogyan lehet egy témát szándékosan félrevinni.

Mivel nekem címezted, így pontosan tudhattad, hogy milyen szakmai megközelítésű értékelést és választ fogsz kapni.
A gazdaságossági alapokra épített energetikai gondolkodásom, álláspontom ismert, így a válasz is borítékolható volt.
A vita eszkalálódásáért nem érzek semmilyen felelősséget.

Szégyellem, de meg kell ismételjem a záró sorod egy részét:

"Semmi tervem nem volt ezzel a leírással, senkire nem irányult..."

Miért kellene egy segítség kérésnek "senkire nem irányulni", ha csak nem direkt ez volt a cél?

Szia.
2018-08-26
07:06:36
Előzmény: 444tibi #51913#51914
Szia 444tibi!

100%-ban egyetértek veled.

Pali.


2018-08-26
06:52:36
Előzmény: sándor #51911#51913
Oké, zárjuk le.

Szakmai:
ahogy elnézem a vita leredukálódott a fűtő klímák cop értékére és annak mindenképpeni bizonyítására.
Életszerű példaként, valaki a gugliba beütve a "fűtő klíma" keresőszót, ide téved.
Olvassa a Te precíz, certifikátot boncolgató, scop, cop, a cop dinamikus változása a külső hőmérséklet függvényében, stb. Átlagember semmit nem ért belőle.
Beleolvas az én írásomba, abba ugyan száraz szakma nem szerepel annyit de megtudja belőle hogy egy 50m2 körüli, átlagos könnyűszerkezetes házat félmilliós beruházással, évi 100ezer forintból be lehet fűteni. Nem légbőlkapva hanem tapasztalatból írva.
Érted a különbséget?
Barátoméknál se Dezső bácsit, se a nénit se a barátomat, engem se, egyáltalán senkit nem érdekel a cop, a scop, ennek változása. Félmillából kész, éves fűtés 100rongy. Ennyi, ez az ami az emberek 99,99%-át érdekli.

Te sem üldögélsz a felgázosító kazánod mellett, amire 1-2milláért még felszereltél hőmennyiségmérőket, a fát dekára megméred, nedveségtartalmat mérsz stb. Valószínűsítem hogy elhiszed az Atmos kézikönyvnek hogy az átlagos hatásfoka 70-90%, téged is az érdekel hogy mennyiért vetted meg a tüzelődet. Valamint se nálad, se Dezső bácsinál értelmetlen megtérülést számolgatni. Bjacánál sincs értelme. Egy autó, egy konyhai habverő vásárlásánál Te számolgatsz megtérülést? Minek? Kell, mert a régi elromlott/elavult, kell egy kocsi egy fűtés, egy klíma, egy habverő. Megvesszük, használjuk és ennyi. Értelmetlen egy nem hobbi, hanem létfontosságú és mindenképpen beruházandó vásárlásnál a megtérülést és a karbantartást számolgatni, KELL és ennyi, megveszem használom, javítom javíttatom.

Itt a fórumon kb. 6 éve kértem tanácsot kondnzációs cirkó ügyben. Használtan vettem, mert fűteni kell, újra nem volt pénz, a 25 éves Termotéka kazán a végét járta. Megvettem a cirkót 40ezerért, 2 napig szétszedtem, kitakarítottam, összeraktam felszereltem, gázos ismerős megnézte, azt mondta minden OK. pár hét múlva betegeskedni kezdett, itt a fórumon elmondták mit, hogyan kell javítani benne. Nulla forintból kész lett, azóta a falon van és teszi a dolgát. Ha nem boldogultam volna, ha síkhülye vagyok hozzá, ha mindenképp egy újat tudtam volna csak venni esetleg hitelből, ha azóta az éves szerelői karbantartások elvittek volna évi 15-20ezret, AKKOR is meglépem a cirkócserét mert fűteni kell.
Érted, mire akarok kilyukadni, ami nélkülözhetetlen, ami kell, azon nincs mit rezsi meg bekarülési meg karbantartási költséget számolgatni mert mindenképp kell a termék.
Az már csak hab a tortán ha olcsón sikerült a beruházás, tökéletesen jól működik és a számítottnál olcsóbban működik. Dezső bácsinál ajándékba kapták a nyári hűtés lehetőségét, BJaca meg ugyan CSAK hűteni akart, mindegy milyen áron de kellemes csalódással konstatálta hogy a gyerekszobát annyival olcsóbban FŰTI így az átmeneti időszakba hogy ingyen van a nyári hűtés.
Lehet bénán fogalmazok, elnézést, vasutas a szakmám, de érthető hogy kb. mire célzok?


2018-08-26
01:09:08
Előzmény: BJaca #51909#51912
Szia Bjaca!

Köszönöm az erőfeszítéseidet, de ez továbbra sem az, amit kérek.

A belinkelt dolgok közül párat (egyet? nagyon késő van.) kiszűrt a védelmem.
Annál, ahol konkrét Certifikátot, dokumentációt tudnék megtekinteni, ott Username és Password szükséges.

Legegyszerűbben akkor segíthetnél meggyőzni, ha feltennéd a saját, vagy az általam kiválasztott Dalkin típus Certifikációját, lehetőleg a mérési adatokkal és a mérési eljárás leírásával együtt.

Várom az anyagokat!

2018-08-26
00:56:41
Előzmény: 444tibi #51908#51911
Remélem maradhatunk!

De, addig nem juthatunk egyről a kettőre, amíg csak kiragadsz valamit az egészből.
Én a téma indulásától tekintem folyamatos eszmecserének az egészet, és nem csak hozzászólásról hozzászólásra.
Amiért nem jutunk tovább, arra tényleg csak egyetlen példa, hogy én nem csak annyit írtam, hogy:

"a felhasználó az „A1”, „A2”, vagy az „A3” árszabás mellé „B” és „H” árszabást is választhat"

Tisztességtelen és övön aluli volt részedről azt kihagyni, ami a mondat folytatása volt!

Nincs mit magyarázkodnom. Mindent, amit idéztem, azt már jóval a Dezső bácsis segítség kérésed előtt feltettem a fórumra.

Én elolvasom azokat a hozzászólásokat is, amelyek nem érintenek, és ugyan ezt feltételezem másokról is.
Ha valamihez nem értek, nem érint, vagy nem értek vele egyet, attól még nem fogok azonnal belekötni a hozzászólóba. Megpróbálom megkeresni az előzményeit annak, amivel nem értek egyet.
Legtöbbször meg is találom, és csak akkor szólok bele, ha valahol veszélyes tévedést látok.

Segíteni mindenkor szívesen segítek.
A segítséget sajnos felül kell vizsgálnom, miután rövid idő alatt a második, segélykérésnek álcázott provokációval kellett szembesülnöm.
Ha a segítségre rögtön provokáció lesz a válasz, akkor vszeg azonnal kiszállok majd a témából.

Az természetes, hogy Robertnek muszáj pakolnia, követnie kell a téma csapongásait, különben a fórum áttekinthetetlen lenne.
Ezért nem találod meg az újonnan létrehozott topicban az általam korábban feltett alap információkat. Idézni pedig hiába idézem, ha nem keresed meg és nem olvasod el.
Egy jó fórum elkülöníti a témákat. Ebből adódik, hogy a kérdésedre vonatkozó fontos információhoz néha több társ-topicot is el kell olvasnod.
Kicsit tovább tart, mint rögtön vagdalkozni, de hidd el, megéri.

Más az, ha név szerint megszólitanak, mint ahogyan Pali, vagy te is tetted. Az első válaszomban biztosan nincs durvaság. Mint, ahogyan nem volt a neked írott első válaszomban sem!
Én azt gondoltam, hogy neked tényleg Dezső bácsi a fontos. Azokat a számokat amiket megadtál, nem vontam kétségbe, mindössze felhívtam a figyelmet arra, hogy van más megközelítési út is.

Viszont jelen esetben (is), a válaszomat rögtön kötözködés követte.
Az alapkérdés, a Dezső bácsi energetikai helyzete már nem is volt érdekes tovább, csak az, hogy melyik szóba lehet belekötni.
Ilyenkor természetes, hogy az én viszont válaszom is "minőséget" vált.
Nem tartom oda a másik orcámat is, és nem kenyérrel dobok vissza.

Ennek a további boncolgatása értelmetlen, tehát részemről itt a vége.

Más.

Attól, hogy egy adat marad az eredeti helyén és az eszkalálódó topic került új helyre, attól a régebbi alap adat és információ még megtalálható a fórumon!

Te vázoltad fel az első megkeresésben Dezső bácsi anyagi-műszaki helyzetét, nem én. Nekem ebből kell kiindulnom, nem feltételezem, hogy minden újabb hozzászólásban megváltozik az alapállás.

Szeretnék néhány információt megosztani a személyemről, hogy legyen muníciód tovább sértegetni.
Nyolc éves korom óta dolgozom. Igen, általános iskolás korom óta, a suli mellett. A nyugdíjfolyósító, amikor az éveimet szedtük össze, az első fizetési csíkomat tízéves koromból találta meg.
Időközben a villamosenergiaipari végzettségem mellé szereztem tizenegynéhány szakmát, többet szakértői, oktatói szinten.
Ez nem önfényezés. Akkoriban, (mint ahogyan mai is), nagyon sokan kényszerültünk erre, hogy meg tudjunk élni.
Tettük mindezt akkor, amikor beköszöntött a jó világ, az első és a sokadik új gazdasági mechanizmus és a vele járó jólét.
Csináltuk akkor, amikor te még tipegve a kis piros lábast húztad magad után madzagra kötve, mert beleszülettél a jóba. (Nekünk még lábasunk sem volt.)
Sajnos nem mindenkinek tudtuk kitaposni a jóléthez vezető utat, de talán számodra sikerült!

Ma is dolgozok. A környékedről is van sok ügyfelünk, de sorolhatnám Győrtől Budaörsön át Gyuláig, Salgótarjántól Miskolcon át Pécsig. Nagy-Budapestet és az alvóvárosait nem is említem. Ezért "érek rá" késő éjjel fórumozni.


Ismételten javaslom, hogy amennyiben mégis hasznos információhoz akarsz jutni ezen a fórumon, akkor hagyd abba a ferdítéseket. Ez különösen az utóiratodra vonatkozik.
Ma már egy választási hadjáratban érdekelt piti politikus sem vetemedne akkora félre-beszélésekre mint te.
(Bocs, de ennél nagyobb sértést nem tudtam kitalálni.
A gusztustalanságaidra engedelmeddel nem válaszolnék. Tudod, a stílus maga az ember.)

Amire válaszolni lehet pl.:

-Az én számítógépem nem volt sz@r, csak kivégezte a túlfeszültség.
-Az új gépemre telepített nyers win10 verzió rövid idő után és később is többszörösen frisstette magát. Ez a win10 "sajátossága". Így telepítődik!!

-Ha az informatikus fiam éppen Győrben vagy más multiknál dolgozik, akkor maximum a TeamViewerrel tudjuk részlegesen és átmenetileg orvosolni a problémákat. Sajnos keveset van itthon.

-Az unokáimat ne téveszd össze egy informatikussal!
Nekem csak az éppen kéznél lévő kettő segített, pedig van még egy fél focicsapatnyi idősebb és nagyobb tudással rendelkező unokám is. Ilyen "szakmai" háttérrel még az a hamis állításod sem jelent akadályt, hogy állítólag megadtad a címedet!
Félek, hogy nem ezen a földön élsz, mert ezeknek a kölyköknek fogalmuk sincs arról hogy mi az, de nem is érdekli őket, hogy alaplap, memória, és egyebek. Nekik a számítástechnika annyi, mint a labdát rúgni.
Ők neveztek múmiának, mint ahogyan a tanáraikat, az apjukat és engem is.
Az alkalmazások nekik annyi, mint másnak a társasjáték.
Nekik az egymás gépének a meghekkelése már snassz, idejét múlt hülye vicc. Ez a korosztály már csak ilyen. Ezért mondta a fiam, hogy van mit tanulni tőlük.


Igazán sajnálom, hogy a szakmáról megint egyetlen szót sem ejtettél!
Szegény Dezső bácsi kérdésében nem sikerült még olcsóbb lehetőséget találnunk, az egész segítség kérés nem róla szólt.

Viszont, talán mégis lehet haszna ennek az eszmecserének!
Amennyiben Róbert a fórumozók előszűrése mellé létrehoz az írásinkból egy etikai minőségi minimumot alulmúló bemutató topicot, akkor a példa talán visszatartó erő lehet a rosszindulatú jelentkezők számára.
2018-08-24
11:45:26
Előzmény: sándor #51905#51909
Szia Sándor!

Az eurovent oldalán az általuk mért értékek találhatóak meg, ami számonkérhető rajtuk, tehát kénytelenek igazat írni.
Megtaláltad az SCOP értéket, ami egy számított érték, és le van szabályozva, hogyan kell számolni a mért értékek alapján:
www.lampopumput.info/foorumi/index.php?action=dlattach;topic=16271.0;attach=31393
https://www.eup-network.de/fileadmin/user_upload/Produktgruppen/Lots/Working_Documents/Lot10/WD_transitional_methods_ISC.pdf

www.eurovent-certification.com/en/Certification_Programmes/Programme_Descriptions.php?lg=en&rub=03&srub=01&select_prog=AC

Mivel a hőszivattyú és a klíma ugyanazon elven működik, teljesen mindegy, milyen módon adjuk át a környezetnek a megtermelt energiát, az ott rendelkezésre áll.

Még vadászok neked méréseket:
https://ecorenovator.org/forum/51651-post17.html
A Daikin -7 fokban még COP3 felett van, vagyis vetekszik a földgáz árával. +7 fokban pedig majdnem fele annyiért fűt, mint a gázkazán. És valljuk be, többet van7 fok, mint -7.
2018-08-24
05:59:42
Előzmény: sándor #51906#51908
A Te egyik előző írásodból szó szerint:
A klímákat nyáron nem fogja hűtésre használni tudni, mert a fűtési idény kezdetéig a klímái nem kapnak áramot.

Kontra, mostani válaszodból idézve:
a fűtési idényen kívül az „A1” árszabás érvényes legmagasabb díjtétele szerint kell elszámolni.

Akkor mégiscsak lesz nyáron is áram a klímáknak?

Ez a kettő totál üti egymást, szerintem de kérném szövegértelmezésben járatos lektor segítségét.

Következő Tőled idézve:
És ami a legfontosabb, hogy egy fogyasztó, csak egy kedvezményes tarifát vehet igénybe. Ha H tarifa, akkor nincs pl. éjszakai áram.

Másik hozzászólásodba:
a felhasználó az „A1”, „A2”, vagy az „A3” árszabás mellé „B” és „H” árszabást is választhat
Ez teljes ellentét, nálam, lehet Te nem így értelmezed.

És erre még aláírod hogy: "Tehát minden úgy van, ahogyan leírtam."

Megint téged idézlek,
"A levegő/levegő fűtő klíma nincs az engedélyezésre kötelezettek között."
Menjél fel légyszíves bármelyik levegő-levegő klímákat forgalmazó weboldalra.
Az ott lévő készülékek 70-80%-a nagybetűvel, matricával hirdeti hogy kérhető rá H és GEO tarifa. Valószínűsítem hogy így is van különben a népharag már elsöpörte volna a piacról a céget ha hazudik.

Tőled idézve:
"Ha te legalább a COP bizonyítását feltennéd!"
Te bizonyítottad be, 323Ft a napi fűtés, mint írtad "ezzel egy kunyhót se lehet befűteni" Egy házat meg érdekes be lehet, 25-26 fokra. Ha ennyire olcsó, akkor a COP minden certifikát nélkül a helyén van. Szerintem a gyakorlati tapasztalat 100 papírnál bizonyítóbb."egy idejét múlt számítás-technikai múmia lehetsz"
Köszönöm hogy megpróbálhattam tőlem telhetően segíteni és ezért ledegradáltatok a szuperzseni fiaiddal.


"Embert a korával sértegetni bunkóság"
Most magamat idézném: Tisztelettel meghajtom fejemet korod és múltad előtt, a műltbéli tudásod előtt
Tényleg, mekkora tajparaszt vagyok és lekezelő a modorom.

Béke veled is de körül kéne nézni a saját pordádon is.
------------------------------------------------------------------------

Utóirat, megfogadtam hogy nem veszem fel a kesztyűt, Robert kibasz innen, sajnálni fogom mert jó fórum, DE:
A sas nem kapkod legyek után, nagyszerű, te is tudsz fogalmazni. Felsőbbrendű ária..? Ja persze, Őfelsége Nagy Sándor. Akinek mindent lehet. Csak észérveket nmegérteni nem.
A másik, "
vezeklésként negyed óra alatt gatyába rázták win10-t. Amikor a sztorit elmeséltem a számítástechnikus és informatikus fiamnak, "A logikai matematikus felépítette a profilodat és az identitásodat, a másik, három keresésből megtalált. Szerinte egyszerű eset vagy,"
Ha ennyire tele vagy számtech. zsenivel, mit siránkoztál akkor hogy szar a számítógéped és a szuperlatívusz zsenijeidet kirázza ettől a hideg?
Valamint úgy látom a sas kapkod a légy után, keresgettek, rám, nocsak ilyen fontos személyiség lett a légy a sasfészekbe, az isteni Olimposzon? Nincs rá szükség, nyitott könyv vagyok, itt pl. leírtam a nevemet-címemet is, az meg óriási teljesítmény hogy a zsenik tudják használni a Google és a Facebook keresőjét, erre képes a 74 éves szomszédasszonyom is, congratula. le a kalappal ilyen zsenialitás előtt.
Továbbra is béke veled de de itt most ha valaki lealázó, ledegradáló és fölényes, ráadásul szakmai tévedésekbe volt az nem ÉN vagyok. Hagyjuk a francba ezt az egészet.
Mégegyszer olvasd el az idézett ellentmondásaidat, szar ügy beismerni hogy tévedtél, de utánanéztél és korrigáltál. Ez a normális menete egy tévedés helyrehozásának.

BJacának, hagyd, felesleges.
villam64Válasz erre
2018-08-24
05:01:13
Előzmény: sándor #51906#51907
Szia Sándor

A klíma is hőszivattyú. Ha a rendeletben nincs benne, hogy a klímákra nem érvényes a H tarifa, akkor el kell fogadniuk. Ha a gyári paramétere megfelel a H tarifa előírásának, akkor el kell fogadniuk. A hűtőgép is hőszivattyú.
2018-08-24
01:36:22
Előzmény: 444tibi #51897#51906
Tibi.

Sajnálom, hogy felületesen gyűjtöd be az információkat.
Nem akarok veled veszekedni, de valahol határt kell szabnod a lekezelő modorodnak.
Az antikrisztussal sértegetésedre nem a humorérzékem hiánya miatt nem reagáltam már az első alkalommal is, hanem azért, mert ilyen intellektuális mélységre még a visszavágás kedvéért sem vagyok hajlandó süllyedni.
Embert a korával sértegetni bunkóság.
Te is leszel öreg (mert idős az már vagy), de az öregségért még meg kell dolgoznod.
Sőt, ahogy az unokáimnak a felnőttekre vonatkozó értékbesorolását néztem, a szemükben már te is egy idejét múlt számítás-technikai múmia lehetsz.

Amikor elő vettem őket az egerem szét kockulása miatt, vezeklésként negyed óra alatt gatyába rázták win10-t. Amikor a sztorit elmeséltem a számítástechnikus és informatikus fiamnak, az csak mosolygott. Annyit válaszolt, hogy van mit tanulni a kölyköktől.
11 és 13 évesek, letiltva az iskola minden rendszeréről. Szabadon használják az igazgató rendszerét is, az iskolai informatikus tehetetlen. És nem csak ők ketten ilyen "profik", hanem az egész brancs.
Nem engedtem semmire használni, de 10 perc alatt megtaláltak. A logikai matematikus felépítette a profilodat és az identitásodat, a másik, három keresésből megtalált. Szerinte egyszerű eset vagy, a haverját sokkal nehezebb szétcincálni.
Eddig az OFF a béke jegyében!


Ami a fűtésedet és a katasztrófavédelmet illeti, nem fenyegettelek. Javaslom olvass ide vissza #51368. Itt már akkor mindent leírtam, amit neked is. Egyedül a drón az új, mert azóta fejlesztették a technikát.
Tőlem nem kell tartanod. Ahogyan felénk mondják, sas nem kapkod légy után.
Az egész téma olyan piti, hogy szóra sem lenne érdemes, ha mondjuk azindexfórumon olvasnám és nem ebben az elkötelezetten környezetvédő fórumban.


Hogy a H tarifával kapcsolatban ne kelljen linkelgessél, segítek.

"2.2.5 „H” árszabás
Annak a +2 Celsius fok levegőhőmérsékletnél és +35 Celsius fok előremenő vízhőmérsékletnél mérve legalább 3 jósági fokú hőszivattyúnak, és a napenergiából és egyéb megújuló energiaforrásokból nyert hőt épület hőellátására hasznosító berendezésnek az üzemeltetését közvetlenül szolgáló készüléknek a villamosenergia-fogyasztását (pl. keringető-szivattyúk, automatikák), amely a külön mért felhasználói áramkörre állandó jelleggel, nem dugaszolással és úgy csatlakoztatott, hogy arról kizárólag az állag sérelme nélkül megfelelő eszközzel választható le a) a központi fűtésről és melegvíz-szolgáltatásról szóló kormányrendelet szerinti fűtési idényben (a továbbiakban: fűtési idény) „H” árszabás szerint, b) a fűtési idényen kívül — a felhasználó és az egyetemes szolgáltató egyéb megegyezésének hiányában — az „A1” árszabás DÉMÁSZ Zrt-nél érvényes legmagasabb díjtétele szerint kell elszámolni.
A központi fűtésről és melegvíz-szolgáltatásról szóló 189/1998. (XI. 23.) Korm. rendelet szerinti fűtési idény: az év október hó 15. napja és a következő év április hó 15. napja közötti időszak. A hálózatra kapcsolásra vonatkozó feltételeinek megsértése felhasználói szerződésszegésnek minősül. A „H” árszabás esetén - zónaidőtől függetlenül - egy naptári napon belül azonos árat kell alkalmazni. A „H” árszabás ára nem haladhatja meg a „B Alap” árszabásához tartozó árat.
4 Egyetemes Villamos Energia Szolgáltatói Üzletszabályzat M.1. számú melléklete
NKM Áramszolgáltató Zrt. Hatályos: 2018. január 1-től
Villamosenergia-vásárlási szerződésében a felhasználó az „A1”, „A2”, vagy az „A3” árszabás mellé „B” és „H” árszabást is választhat a felhasználási hely villamosenergia-vételezésének elszámolására a feltételek megléte esetén."

Tehát minden úgy van, ahogyan leírtam.

-Annak a +2 Celsius fok levegőhőmérsékletnél és +35 Celsius fok előremenő vízhőmérsékletnél mérve legalább 3 jósági fokú hőszivattyúnak,...

A levegő/levegő fűtő klíma nincs az engedélyezésre kötelezettek között. A szolgáltatók elbírálási gyakorlata nem egységes. Aki ilyet engedélyez, az abból indul ki, hogy amint alá mentél a COP3-nak, onnantól drágább a fűtés, ami neki nyereség. A rizikó a tied. Én még nem találkoztam olyan tervvel, ami csak levegős fűtésre készült volna. Ebből következik, hogy a szolgáltató gazdaságtalannak minősítheti és megtagadhatja a H tarifa használatát.

Azt írtam, hogy fűtési idényen kívül a legmagasabb áron fűthet Dezső bácsi H tarifa alkalmazása esetén. Itt olvashatod. Ez minden szolgáltatónál egységes.
Hogy mi van ezen háborogni való, azt valszeg te sem tudod.

Hogy az A tarifák mellé mit lehet választani az a meglévő feltételek meglétének a függvénye.
Ne vagdalkozz általánosságban, amikor te írtad, hogy Dezső bácsiról van szó, akinél csak egy szál drót, az az a villany áll csak rendelkezésre. Ne keverd Dezső bácsit az Nyugat-Budai milliomosokkal!

Ami légfűtő klímák jóságfokát illeti, a számaid légből kapottak. Mutass fel egy igazolást, egy Certifikátot, és akkor elhiszem. Ezt kértem Bjacatól is, mert én ilyet nem találok. Biztosan eldugta Dezső bácsi a papírjai közé.

Az, hogy ki képes pártatlanul és racionálisan a helyén kezelni a dolgokat nem kor és múltbeli tudás kérdése. Személyiség kérdése. Én naprakészen benne vagyok a napenergiás szakma kérdéseiben, problémáiban, a fűtőklímákéban is. Ezt bizonyítják azok az anyagok, amiket felteszek erre a fórumra.
Ha te legalább a COP bizonyítását feltennéd!
Ha megkérdezhetem, mikorra jutsz el oda, hogy kételkedjél az erős üzleti érdekből szorgalmazott dolgokkal kapcsolatban?
Idéztem a múltkor egy másik fórumot, ahol hosszabb idejű használat után a légfűtő klímákat necces határesetnek minősítették többen. A várható komolyabb hidegek miatt bővíteniük kell, de senki sem tesz be újabb levegős fűtőklímát. Ők tudják miért. Ők tudják.
Persze, ha semmin nem vagy hajlandó elgondolkodni, ami nem az igazadat bizonyítja, akkor azok a szerencsétlen fórumozók is a lenézettek közé fognak kerülni, akik a koruk szerint még nem megfáradt ötvenesek, hanem a szellemi frissességük teljében lehetnek, mert gondokodnak.

Talán azt ismered, hogy - Nem írok, nem olvasok. Én magyar nemes vagyok.-
Ezt ma egy kicsit másként írná le a költő, ha ez a topic kerülne a kezébe.2018-08-23
23:33:37
Előzmény: BJaca #51900#51905
Szia Bjaca!

Az általad megadott oldal nem az amit kérdezek és kérek.
Belépve, kéri a készülék típusát, a gyártót, és a Certifikát számát. Én a Certifikátot, magyarul a tanúsítványt szeretném látni. (Miután minőség tanúsítással foglalkozom, meglehetősen jártas vagyok abban, hogy mit jelent valaminek a tanúsítványa.)
Ezt a tanúsítványt nem találom sehol azokra a készülékekre, amikre típus megnevezés nélkül hivatkoztok.

Próbaképpen kiválasztottam egy olyan levegő/levegő inverteres hőszivattyút amelyikből a legtöbbet adnak el Magyarországon. Teljesítményben és árban a legközelebb áll azokhoz amelyekre hivatkoztok. Kár, hogy nem adjátok meg a hőszivattyúitok típusát, úgy könnyebb lenne rákeresni.

Ez a hőszivattyú a következő:
A Daikin FTXS20K / RXS20L Inverteres Split klíma fontos tulajdonságai:
• Kivitel : Oldalfali inverteres klíma
• Szállítási infó : Központi raktárunkból 1-2 munkanap!
• Helyiség méret : 8 - 20 m2
• Fűtő teljesítmény : 2,5 (1,3-4,3) kW
• Hűtő teljesítmény : 2,0 (1,3-2,8) kW
• Felhasználás : Családiház, Lakás
• SEER : 7,4
• SCOP : 4,77
• 24 órás időzítő
• 3D légáramlás
• Beltéri egység csendes üzemmód
• Gazdaságos üzemmód
• Heti időzítő
• Intelligens szem
• Komfort légáramlás üzemmód
• Kültéri egység csendes üzemmód
• Multi-split alkalmazás
• Nagyteljesítményű üzemmód
• Online szabályozási lehetőség
• Technológiai hűtésre alkalmas
• Többzónás intelligens szem

Sajnos sehol semmi utalás nincs a Certifikátra. Ennyi "műszaki adat" nekem nem elég. Ez így a hit kategóriája, és nem a tényeké.

Az általad megadott oldalon a Dalkin a kedvelt gyártók közé van besorolva, de egyetlen levegő/levegő Dalkin sincs tanúsítva, nincs kikereshető Certifikátja.
Még csak a típus sem található az adatbázisukban.
Viszont az összes Dalkin levegő/víz hőszivattyú megtalálható náluk.

Én, az általad megadott oldallal nem boldogultam. Meglehet az én hibámból, talán valamit rosszul kereshettem.
Az lenne a legjobb, ha megadnád a saját hőszivattyúd típusát, feltennéd a Certifikátját, hogy végre ne kelljen kételkednem.

A Certifikátokat tanulmányozva eljutottam oda, amit az áramszolgáltató előír, hogy +2 foknál is stabilan és legalább 3-as COP-vel rendelkező készüléket vár el. Valószínűsítem, hogy ilyen nincs a levegősök között, ezért nem is tanúsíttatják. Ezért nincs Certifikátjuk.

Megnéztem más gyártóra is, de ott is hasonló a helyzet. Csak a levegő/víz höszivattyúkkal foglalkoznak.
Tanúsítvány, Certifikát szerint mintha nem is léteznének levegő/levegő fűtő/hűtő klímák.

Itt most neked kellene lépned! Mert, hogy megadnak különböző teljesítményeket, megadják az SCOP-t az rendben van. De sehol egy diagram, sehol egy igazolás arról, hogy hiteles körülmények között bevizsgálták volna, ergo nincs Certifikátjuk.


Ahhoz, hogy előre kifizettél valamit, vagy sz@rul terveztél és akkor mi van, csak annyit tudok hozzászólni, hogy figyeld villámot az új bojlerével.
Mert én figyelem és már számolgatok is.
Pillanatnyilag 6 hónap éjszakai áram és 6 hónap napkollektor a melegvizem előállítási módja. A melegvizet nagy veszteséggel előre kell juttatnom a kollektoroktól 30 méterre lévő lakásba.
A bojlereim az éléskamrába vannak felszerelve és ugyanitt működik a család nagy hűtője is. Ezek annyi veszteséghőt termelnek, hogy nyáron a kamra hűtésre szurul. Még télen is melegebb van mint kellene.
Viszont, ha egy villám féle Hajdú levegő/víz klímát teszek az egyik bojler helyére, akkor a veszteséghőből biztosíthatom a melegvizet, és egyben hűtöm is a kamrát. Nem csak, hogy hűtöm, hanem párátlanítom is, ami legalább olyan fontos szempont.

Ha ez bejönne, akkor a kollektorok nyáron potyára mennének, viszont augusztustól már rásegíthetnének a fűtésre. Nem kellene megosztanom a termelésüket a rövidebb őszi napokon a meleg víz és a fűtésrásegítés között.
A kérdés, hogy mennyiből lehetne így egész éven át melegvizem? Mennyire tudnám leszorítani a kamra hőmérsékletét? Elegendő lenne-e a hulladékhő?
Eddig csak a kazánház hulladékhője jutott eszembe, mint hőforrás.

Amennyiben ez a megoldás működne éjszakai áramról, (tehát annyi idő alatt ami jóval hosszabb a hivatalosnál), akkor két legyet üthetnék egy csapásra. Az éjszakai áram és a nappali közötti árkülönbséggel, plusz a garantáltan magas COP-val a jelenlegi, amúgy is minimális éves használati meleg víz költségemet megfelezhetném. (A harmadolás nem jöhet szóba, mert 6 hónap csak éjszakai árammal, 6 hónap nappali áramról működő kollektorokkal.)
És itt a bökkenő. Mennyi idő alatt térülne ez meg nekem? Relatív magas beruházás költség mellett csekély éves megtakarítás. Ez már nem hangzik olyan jól.

Látod, én ennyire vagyok klíma ellenes. Jön egy jó ötlet, tervezek, majd ha megéri, akkor beruházok. Valahogy úgy, ahogyan az a villám is teszi, akivel gyakran nem értünk egyet más témákban.
2018-08-22
20:51:58
Előzmény: sándor #51896#51902
Szia Sándor!
Közben még gondolkodtam, és ha végiggondolod, akkor saját magad megtalálod a kérdésre a választ.
Levegő-víz hőszivattyúról hallottál már, sokan gázkészülék helyett építik be otthonaikba.
A különbség a levegő víz (hőszivattyúként emlegetik) és a levegő-levegő (vagyis a hagyományos klímaberendezés) közt, hogy míg az első a kompresszorban felmelegedett gázt egy olyan lemezes hőcserélőn keresztül hűti vissza, amiben a szekunder oldalán a radiátorokban is keringő fűtővíz van, addig a klímaberendezés egy nagy külső felületű hőcserélőn egy ventilátor segítségével a környezet levegőjét melegíti.
Tehát működési elvük ugyanaz, csak a beltéri hőcserélőjük közt van különbség.

Ha megnézzük egy hagyományos cekászos fűtőbetét és egy levegő víz hőszivattyú ára közti különbséget, jelentős eltérés tapasztalható, az emberek mégis megveszik a hőszivattyút. Ennek pedig csak egy magyarázata lehet: a hőszivattyú ugyanannyi elektromos energiából sokkal több hőenergiát állít elő.


És akkor számoljunk:
Egy átlagos szigetelésű 100m2 körüli ház 1000m3 gázt használ el évente fűtésre.
1m3 gázt 10kW villamos energiának szoktak megfeleltetni, legyen 8, hogy alulszámoljak.
Vagyis ezt a házat 8000kWh villnyárammal lehetne elektromos fűtéssel (olajradiátor vagy elektromos padlófűtés, infrasugárzó) ugyanolyan hőmérsékleten tartani.
1000m3 gáz 100Ft, vagyis 100 ezer forint a havi fűtésköltség
1kWh áram ára 40 Ft, vagyis 320 ezer forint
Az emberek mégis a hőszivattyút választják. Ennek oka 2 dologban keresendő:
1: vélhetően legalább COP3-al tud fűteni a szezonban, vagyis ugyanannyi vele a fűtés (ha meg COP4, akkor kevesebb).
2: A telepítése sokkal kevesebb dologhoz van kötve, mint egy gázkazánnak, bár drágább a szervizeltetése.
Szerintem az első eset a dominánsabb, különben már rég elterjedt volna, hogy nem olcsóbb vele fűteni.
És akkor kanyarodjunk vissza a klímához, ami ugyanazon az elven működik, mint a hőszivattyú. Miért is ne tudná a COP3-at legalább?

2018-08-21
22:02:59
Előzmény: sándor #51896#51900
Szia Sándor!

www.eurovent-certification.com/

Sok-sok klímának és hőszivattyúnak a mérési eredménye van fent. Pontosan azért, hogy ha egy készülékre ráírják, hogy COP4, akkor legyen valaki, aki tanúsítja is, hogy tényleg annyi.
Továbbá van mégegy fontos adat, az SCOP, ami azt mutatja, hogy egy teljes szezonban (gondolom átlagolták 10 év hőmérsékletét) hányszoros hőmennyiséget termel villamos kilowattonként.

Előre kifizettem valamit? Hát, mondjuk úgy, hogy szarul terveztem, vagy épp ilyenek az épület adottságai, de úgy döntöttük, kell a hűtés, és nem érdekelt, hogy több, mint 600e a 3 klíma. Kellett, kifizettem, és elfelejtettem. Most előre nézek: nyáron fizetek a hűtésért, de ha ősszel és tavasszal fűtésre használom, akkor annyival olcsóbb a meglévő fűtésemnél (fatüzelés és egy ezeréves álló gázkazán), hogy megspórolom azt a pénzt, amit nyáron hűtésre költök. Rosszul jártam? Nem. Ha feltennék egy kondenzációs kazánt, soha nem térülne meg, másfél misi mindenestől, és 5-6 év után vehetek majd új készüléket, mert fogyasztói társadalomban élünk. Inkább megvárom, míg lemegy a hőszivattyú ára.2018-08-21
17:59:01
#51899
Sándornak, számítógép ügyben:
www.dropbox.com/s/xzlm81asbulv96w/sandornak.txt?dl=0
2018-08-21
17:47:22
#51898
Valaki kérdez... más válaszol... megint más nem ért egyet a válasszal... szó szót követ és beindul a csatározás...

Mire jó ez ???!!! Jobb kiszállni, és nem eszkalálódni, csak azért, mert úgy érzem, hogy nekem van igazam. Gyorsan kezelhetetlenné válhat a vita.


Erre nem kell válaszolni!
2018-08-21
15:47:24
Előzmény: sándor #51894#51897
Sándor.

Abszolút OFF:
A bútorlapos válaszom ebbe a topikba született és nem önálló "dicsekvés" volt hanem válasz csak Robert áttette oda.
Az elkeserdésem miatti panaszkodás nem egyenlő a fenyegetéssel. Te azt csinálod, vizionálod itt nekem a katasztrófavédelmet, majd jön utána a Nébih, befut esetleg a tek is.
Azért mert évente eltüzelek 2 mázsa bútorlapot ( ja BÚTORLAPPAL TÜZELEK, HÉ EMBEREK!!!) ezt a "központi internetes szűrő " miatt írtam le így. Lakom 2119 Pécel Tarcsai utca. Várom a katasztrófavédelmet a drónnal együtt. urban legend, ha ez így lenne akkor Pécelen töltenék a következő évet, Borsodba meg az utána következő 25 évet. Te akkor elhiszed azt is hogy ha Skypén, Viberen stb. kimondod hogy Allah, katasztrófa, terrorizmus akkor 5 percen belül megszállják a lakásodat? Oké hidd el.
És Te az életedbe nmég nem követtél el hibát. Nem voltál kicsit se részrehajló, soha nem érintetted az autód kerekével a záróvonalat, Sándor ha így van akkor ünnepélyesen megkövetlek és bocsánatot kérek tőled hogy a fűtő klímák Antikrisztusának neveztelek, mert te maga vagy a JóIsten.
Ha nincs ezen felül még humorérzéked sem, akkor én itt végképp feladtam a Veled való kommunikációt.

""A segítés helyét személyeskedés veszi át.
Meglehet csak álca, provokáció volt a segítség kérés? ""
Sándor, EZ a provokáció és megalázás a részedről.

ON:
Idéznélek:
"
Szúrjál ki Dezső bácsival, és beszélt rá a barátodat, hogy kérjen H tarifát!
Ezenkívül a H tarifát csak a fűtési időszakra adják meg. Tehát Dezső bácsi október 15-ig kénytelen lesz nappali árammal, a fali radiátorokkal fűteni. A klímákat nyáron nem fogja hűtésre használni tudni, mert a fűtési idény kezdetéig a klímái nem kapnak áramot.
Április 16.-án már ismét nappali árammal kell fűteni az öreg úrnak.
És ami a legfontosabb, hogy egy fogyasztó, csak egy kedvezményes tarifát vehet igénybe. Ha H tarifa, akkor nincs pl. éjszakai áram.""

Fatális tévedésbe vagy, az A tarifa MEllé igényelhető B vezérelt és EMELLÉ MÉG a H tarifa is. Nézz utána ha nekem nem hiszel, nem kenyerem a linkelgetés.
És mégegy fatális tévedésed, a H tarifa mérője az egész évben szolgáltatja a villamos áramot, csak Április 15-Október15-ig az A 43Ft árszabást számolja, Okt15-Ápr.15-ig pedig a H, azaz jelenleg 25Ft árát számolja.
És mégegy, ezen mérők összes kombinációja létezik 1 és 3 fázisúba is, valamint ha Neked van egy A tarifád, 32A vételezési lehetőségge, mellette a B vezérelt plusz 32A és a H mérő még plusz 32A, ezek akár egyszerre is mehetnek. Független egymástól.
Ezt sem kell elhinned.


""Ennek ellenére nekem továbbra is célom a tájékozottság, a tájékozódás, a méretezés és a informáltság és a segítés.""
A méretezés az teljesen OK, a segítés az okafogyottá vált a tájékozottság, a tájékozódás hiánya miatt, lásd fennt.

""Vagy számolunk, utánanézünk és bebizonyítjuk, hogy a beépített klíma hogyan teljesít a külső hőmérséklet függvényében, vagy nincs miről beszélni.""
Mínusz 20fokba cop=1, ez évente 10-20 nap.
Nulla -5 fokba cop=3, ez évente kb. 80 nap
Plusz fokok, átmeneti időszak, cop=5 felett, kb. 50 nap.
Erre találták ki a SCOP, azaz a földrajzi helyre kivetített, ÉVES átlagos cop fogalmát. 3 alatt nincs semelyik klímánál.
Ezt sem kell elhinned, se a bemásolt villanyszámla adatokat, sem a 323 forintos, általad számított és általad is nagyon kevésnek talált napi fűtési költséget. Ha már Te is kételkedsz az általad kiszámolt és általad is nagyon kevésnek talált összegbe, akkor én itt végképp nem tudom hogyan tovább.

Menjél szembe a világgal, itt a Biosolaron több ember saját tapasztalatával(biztosan hazudnak), maradj meg a gőzmozdony és a fatüzelés mellett. De vedd kérlak figyelembe hogy az idő és a technika nem fog miattad megállni, elszalad melletted. Majd kiderül hogy a fűtő klímák hol lesznek 20 év múlva, a stirling motor és a Wankel motor is jött és eltűnt a süllyesztőbe. Majd kiderül a klímák sorsa is.

Tisztelettel meghajtom fejemet korod és múltad előtt, a műltbéli tudásod előtt is de a mostani előtt már nem mert képtelen az ember az újdonságokat már pártatlanul és racionálisan a helyükön kezelni. Én ugyanígy vagyok. Éppezért csak olyan témába szólok bele ahol van valami tapasztalatom. És nekem a barátom klímás fűtése ebben a témában elég bizonyító erejű. Következő nyáron állok elébe megint egy éves villanyszámla publikálásának és a tapasztalatok megosztásának.

Nem akarom parttalan magánvitával a biosolar szervert és az itt jelenlevőket terhelni, szakmai témára válaszolok Neked de más jellegűre nem. Ezért megkérlek tisztelettel hogy az ilyen "Meglehet csak álca, provokáció volt a segítség kérés?" jellegű megnyilvánulásokat mellőzd légyszíves. Köszönöm előre is

Tordai Tibor Pécel Tarcsai utca. Tudod... a drón könnyebben odataláljon.


2018-08-21
12:52:37
Előzmény: BJaca #51895#51896
Szia Bjaca!
Van még értelme?
"bebizonyították független laborok", " másik fórumon (nem fogom előkeresni) le volt írva," "akkor egy idő után ingyen lesz a nyári hűtésem."...
Pontosan azt kértem, hogy hol lehet megtalálni a független labornak a klímá(d)ra vonatkozó mérési dokumentációját? Hol lehet megtalálni a gépkönyvben azt a diagramot, amire garanciát vállal a gyártó-eladó?
Hol vannak azok a méréseid, ami alapján egy idő múlva ingyenben lesz a nyári hűtésed?

Megérzésekre nem lehet gazdaságossági számítást alapozni.
Ne gondold, hogy nem figyelem villám bojleres kísérletét. Nagyon is érdekel, mert amíg ő a saját áramáról tudja olcsón üzemeltetni, én viszont olcsó éjszakai áramról tudnám. Történetesen a kazánház veszteséghőjének egy részét hasznosíthatnám.
Az éjszakai áramról tudni kell azt, hogy nagyjából a 30-40%-át fényes nappal adják ki, különösen hétvégeken. Amíg jól mennek a kollektorok, addig egyáltalán nem használok éjszakai áramot. Ősszel-tavasszal a kollektorokat lakás temperálásra használom. A két erős téli hónapban amikor a kollektorok nem működnek, akkor egyáltalán nem biztos, hogy a levegős bojler elő tudná állítani azt a 75 fokos vizet, amire nekem szükségem van, csak a külső levegőből.
Neked meglehet újdonság amit villám művel, de ő is, és hozzá hasonlóan mi többen is végig csináltunk már sok kísérletet. Bizonyíthatóan, adatokkal, mérőkkel felműszerezve, adatokat táblázatba rendezve, stb.

Azzal, hogy írod, "akkor egy idő után ingyen lesz a nyári hűtésem.", azt igazolod amit állítok, hogy több évre (ki tudja mennyire) előre kifizetted a nyári hűtésedet. Kérdés, hogy pénzügyileg jó döntés volt-e? Előre fizetni, előfizetni az újságot szoktuk. Az energiát csak a speciális helyzetűekkel fizettetik ki előre.

Ahhoz, hogy tényleg megértsd, hogy mi egy hőtermelő berendezés hatásfoka, ahhoz nagyon sok paraméter egyidejű változását kell figyelembe venni. Ez igy van a napkollektoroknál, a gázkazánoknál, a vegyestüzelésű kazánoknál, de a klímáknál is.
El sem hinnéd, pedig az is itt van a fórumon, hogy van/volt aki a tökéleteshez legközelebbi égés biztosítása érdekében a kazánjának a primer és szekunder levegője, a füstgáz csappantyú és a füsthőmérséklet beállításához mérte és felhasználta a pillanatnyi légköri nyomás értékét. Mert, hogy állandó kémény hossz mellett a huzat a légköri nyomás függvénye. Amihez hozzájön még az égéshez felhasznált külső levegő hőmérséklete is, a tüzelő anyag hőmérséklete, stb.
Ez a komoly munka kell ahhoz, hogy valamiről elég jó megközelítéssel ki lehessen jelenteni azt, hogy megéri. Tárgyilagosan és nem szubjektíven éri-e meg.

Egy nagyon rövid példa, mert valahol a te klímád is így viselkedik, csak esetleg nem tudsz róla.

Nekem március óta ki van kapcsolva az éjszakai áramom. A használati melegvizet csak a kollektor állítja elő. Nincs két egyforma nap, sem a besugárzás, sem a felfűtendő víz mennyiség hőmérséklete miatt. Nekem 75 fokra kell felfűteni egy 150 literes bojlert. Ez az elvárás esős napokon úgy teljesül, hogy akkor csak 55-60 fokos a vizem. Kettőnknek elég, legfeljebb nincs pasztőrözve a víz.
A 9,6 KW-os rendszer reggel, amikor még hideg a környezet és a felfűtendő víz, akkor hűvösebb napokon, nem most a kánikulában, közel 10 KW teljesítménnyel dolgozik. Ahogyan melegszik a víz, az az néhány perc múlva úgy 50-60 fok között, már csak 7-8 KW teljesítménnyel dolgozik. 65 fok felett a teljesítmény már csak 6 KW. Amikor 70-75 fok között erőlködik a rendszer, akkor 4,8-5,5 KW csak a teljesítménye.
Amint kész a bojler, akkor átkapcsol a 8m3-es tárolóra, és rögtön emelkedik a teljesítménye. Most 6o fokos víz van a tárolóban, ezért a teljesítmény visszament 8 KW közelébe.
Tehát a kollektor 40-45 fokos használati meleg víz készítésére való, arra méretezték és készítették.

Ez pontosan így működik a klímátok esetében is. Ha tudnátok valós adatokat mérni, akkor láthatnátok, hogy a külső hőmérséklet változás milyen mértékben változtatja a COP-t. Olyan, hogy egy készülék tartósan 4-es COP-vel működik, nincs. Olyan sincs, hogy 3,3-al.
Ráadásul pontosan akkor romlik le a COP amikor a leginkább szükség lenne a fűtésre. Ezért olvashatod, hogy akkor bekapcsolják a gázt, vagy megtömik a vegyeskazánt.

Még olyan szempont is van, a sok kicsi sokat jelent igazsága szerint, hogy én sem ingyen kapom hat hónapon keresztül a melegvizet. A működéhez szükséges segédenergiát nappali áramról biztosítom. Ez a leghosszabb nyári napokon eléri, meghaladja az 1 KWh-át. Magyarul, nyáron gazdaságtalanabb a napkollektor, mint télen.
Nálatok is hiába dolgozik mondjuk -7 fokon a klíma, mert nem termel többet, mint amit felvesz. Ha hosszú távon nézem, például egész nap, akkor lehet plusszos, de lehet mínuszos is az eredmény.
De amíg ezt nem tudod legalább annyira bizonyítani mint villám, addig csak futsz a hallomások után.


Biosolar Forum  =>  Hőszivattyú  =>  Hűtő-fűtő klímáklapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7   következő »
Copyright © 2005-2017 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva