English  Deutsch
Biosolar Forum  =>  Hőszivattyú  =>  Hűtő-fűtő klímáklapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2018-09-05
00:57:48
Előzmény: BJaca #51959#51963
Szia Bjaca!

Nem értem amit írtál.
A villanymotor annyi teljesítményt vesz fel a hálózatból, amennyit a tengelyterhelése megkíván. A szükséges teljesítmény független bármilyen közbülső tárolótól, ha lenne ilyen.
Minden tárolásnak vesztesége van, azt még hozzá kell adnod a tengelyterhelés-tengelyteljesítmény szükséglethez. Ennyivel lenne drágább, ha tárolóról üzemelne a berendezés.

Az inverteres megoldás a lágyindítást szolgálja. Fizetni az elhasznált energia után kell. Lassabban indul = tovább kénytelen üzemelni.

Három tényező számít, a feszültség, az áram és az idő. A csúcsáramnak ilyen értelemben nincs köze ahhoz, hogy esetleg csökkentett teljesítményt vesznek át tőled a szaldóhoz.
Kevesebbet vesznek át tőled, de amikor visszafogyasztod, akkor annyiért "fizetsz", amennyit ténylegesen elfogyasztottál.

2018-09-02
08:03:34
Előzmény: sándor #51957#51959
Szia Sándor!
A motoros klímák már mind inverteresek, a hálózati feszültséget először egy kondenzátorban tárolják. Messze nem produkálnak olyan pillanatnyi csúcsáramokat, mint a közvetlenül hálózatra kötött motor.
2018-09-01
10:30:19
Előzmény: villam64 #51952#51953
Lehet kapni fűtőkábelt, azt beleteheted a tálcába, nem árt neki a víz. Alulról átfűteni a tálcát szerintem nehezebb. A napelem nagyon jó ötlet. Lehet kapni autókhoz tükörfűtő fóliát, távolkeletről párezer forint, ami még jó lehet, bár nem tudom, mennyire vízálló.
villam64Válasz erre
2018-09-01
10:14:14
Előzmény: BJaca #51951#51952
Szia BJaca

Nem szándékozom túlbonyolítani. A réz drót - pár fokig működik. Előbb a tálcát próbálom ki az idén. Az, hogy mennyi ideig olvad ki a tálcában a víz, az mellékes. A lényeg, hogy ott maradjon. Egy kisebb napelem, és fűtőellenállás is elég lehet a tálca alá. Van egy 18V-os elfekvőben.
2018-09-01
08:28:07
Előzmény: villam64 #51948#51951
Szia!
Egy réz drót nem igazán fog tudni fűteni. Ha a csepptálca fűtve is lenne, akkor ahová lecsöpög, ott fog megfagyni. Ha egy-két nap kell a tála megteléséhez, akkor 12 óránként egy negyedórás fűtés elég lenne. Ez persze nemcsak a csepptálca fűtését jelentené, hanem a víz teljes útját, hogy ki is jusson a szabadba a teljes mennyiség.
Ha egy nagyobb edényt teszel alá, és abban összegyűlik az olvadék, majd megfagy egy tartós hidegben, akkor annak napok kellenek, hogy kiolvadjon belőle.
Esetleg egy mini napkollektort fel lehetne tenni a tetőre, a készülék alá úgy, hogy gravitációban megforduljon a folyadék benne. Talán egy fél négyzetméter is elég lenne.
villam64Válasz erre
2018-08-31
20:43:02
Előzmény: BJaca #51947#51948
Szia

Az a gond, hogy nem akarok fűtőkábelt. Egy réz drótot behajlítottam a hőcserélő lamellái közé, de nagy fagyban nem ért semmit. A klíma leolvaszt, de a tálcába csepegve azonnal megfagy, és megtelik 1-2 nap alatt. A gyártó feladata lenne, hogy egyszerűen biztosítsa a lefagyás védelmet. Olyan gondolatom is van, hogy a hőcserélő egy részét fektetve tehetnék a tálca aljába, így jobban átmelegítené leolvasztáskor a tálcát. Nekem ez a hiányosság nagyobb gond, mert a padláson van a kültéri, és a mennyezetet áztatja. Az oldalfalon nem érdekelne, hogy mi van a kültéri alatt. De az, hogy olvadáskor elárasztja a mennyezetet, az igen. Variálok. És levonom a következtetéseket. Addig is forog az agyam.
2018-08-30
19:45:58
Előzmény: villam64 #51946#51947
Szia!
Létezik olyan fűtőkábel, amit végig tudsz vezetni az egész lefolyócsövön (belül), így nem fagy bele a víz leolvasztáskor.
Azon már filóztunk, hogy hogyan lehetne megállapítani, hogy jeges-e. Ha csak a tálcát nézném, akkor a fűtőkábelhez hozzáerősítenék egy hőmérőszondát, és nézném, milyen hamar melegszik fel-0,5-ről +0,5 fokra. Ha nincs jég, akkor hamarabb melegszik.
villam64Válasz erre
2018-08-30
18:21:54
Előzmény: BJaca #51943#51946
Szia BJaca

A hőszivattyú 3 lépcsős hőcserélő, levegő-víz-levegő, és a radiátorok, padlófűtések rosszabb hatásfokúak. Ezt küszöböli ki a levegő-levegő klíma. Ha csak fűtésre használod a klímát, akkor a baktériumok nem tudnak a beltérin megtelepedni. A baktérium mentesítés is abból áll szerintem, hogy járatja a klíma a levegőt a hőcserélőn, és megszünteti a nedvességet. A fűtőszál azért kell a tálcába, amiért beázott a mennyezetem a klíma kültérije miatt. Ez az, amikor nagyon hideg van, mondjuk -10°C, akkor leolvasztáskor a tálcába kerülő víz azonnal megfagy, és nem folyik ki a csövön. Majd túlfolyik a tálcán, és megfagy, majd olvadáskor eláztat mindent a kültéri alatt. Ez nálam évente 1-2 alkalommal fordul elő. Most azt tervezem, hogy egy tálcát teszek alá, amiben elfér 80 liter víz, ez áthidalná a pár napos mínuszokat.
2018-08-30
07:28:41
Előzmény: 444tibi #51944#51945
Szia Tibi!
Ennek már utánaérdeklődtem. Ha van napelemes rendszered, attól még lehet geo/H/B tarifád, de el kell döntened, melyik tarifára dolgozzon a napelem.
Tehát ha van egy napelemed normál tarifára, és szeretnél H tarifát, akkor a szaldó csak a normál tarifára vonatkozik, a H tarifa egy teljesen független rendszer lesz, minden egyes kiloWattóráját ki kell fizetned.
Azt viszont nem tudom, mi van akkor, ha két napelemrendszer van, az egyik a H tarifás ágon, a másik a normál tarifás ágon.
2018-08-30
06:41:09
Előzmény: sándor #51942#51944
Pali nem nem olvassa, hanem amit te írsz arra nem reagál, nem válaszol, nem szól hozzá.

Az egy szál drót van az utcába, ezt az infrastruktúra szinte teljes hiányára értettem, nincs víz, gáz, csatorna, vezetékes net, tv.
Ha csak áram van, ez kizárja a H tarifát? Erre nem tudom a hivatalos választ de megint csak az életből merítek, a családi ház ahol dolgozok, ugyanilyen adottságokkal bír a lakott település táblától 1,8 kilométerre, csak a villanydrót megy és GEO tarifájuk is van.

Szerkesztve,
megkérdezném, bár bolond kérdésnek tűnik, napelemes rendszernél ugye nincs ilyen H meg GEO lehetőség, ez lenne a hab a tortán, bár ez már tényleg feszegetné a lopás határait. De hogy nagyon gazdaságos lenne az biztos.
2018-08-30
06:36:00
Előzmény: sándor #51942#51943
Szia Sándor!
Ha lett volna a az én vagy bármelyik klíma gépkönyvében táblázat COP vs külső hőmérsékletről, már betettem volna. Hidd el, én is órákat töltök a keresgélésével, és az egyetlen az, amit belinkeltem.
Tibi 08.05-i beírásában semmi provokatívat nem látok, csupán annyit, hogy van egy kis kunyhó, ahol a fűtést két klíma adja, és mellette ott vannak a villanyszámla adatok.
Érdekes, hogy méreteztél hőszivattyút, de egy ugyanolyan elven működő klímaberendezésről úgy nyilatkozol, mintha még sohasem láttál volna, pedig ugyanolyan kompresszor, ugyanolyan gáz üzemel bennük. Mennyit számít, hogy a hőszivattyú által megtermelt hőt milyen módon visszük át a környezetbe?
Igen, a klímákhoz árulnak kiegészítő elektromos kütyüket, de ezt is írtam, hogy mire valók:
A hőszivattyúk a földön vannak, leolvasztáskor szabadon tud lefelé távozni az olvadt jég.
A klímák viszont falon vannak, és alattuk egy csepptálca van, ami ha befagy, nem tud leolvasztani a gép, így azokat jegesedés esetén fűteni kell. De ez nem a lakást fűti! Tehát nagy hidegben nem COP 1-el fűtenek.
Itt az egyik készülékem szervíz manuálja:
www.gree-magyarorszag.hu/dynamic/37544_Comfort_09%2C12_A6G-B1G_Service_manual.pdf
A 6. oldalon van grafikon, ami mutatja a teljesítményét a hőmérséklet függvényében. -20 fokban még 70%-ot tud maximális beltéri levegőszállítás mellett. Ha az alapból megadott COP értéket nézem, ez még mindig 2-es COP felett van, és a tapasztalat azt mutatja, nem kell maximumon pörgetni nagy hidegben, tehát többet is tud.

Egy másik, fűtésre optimalizált klíma, 12.oldal!
https://gree-bulgaria.com/wp-content/uploads/bsk-pdf-manager/150_U_CROWN_SERVICE_MANUAL_SMALL.PDF

Ráadásul ezt a klímát nem a fűtés miatt vettük, első sorban a hűtés volt a cél. De ha jól tudom, a levegő-víz hőszivattyúk sem teljesítenek sokkal jobban -20 fokon.

Tudom, a fenti manuál nem egy tanúsítvány CE pecséttel, de a világ egyik legnagyobb klímagyártója, és nem hinném, hogy agyonkozmetikázott adatokat írnának, mert nagyot bukhatnának rajta.
2018-08-30
01:18:43
Előzmény: BJaca #51941#51942
Sajnálom, de tévedsz.

Kovyhun segítség kérésébe én csak valahol a közepén kapcsolódtam be.
Előttem a következők témáztak: Pali, Villám, Pali, Bjaca Pali...

Kár, hogy azt a hozzászólásomat, a száma #51823, Robert eltüntette, amiben olyan, az idős emberek életviteléhez szükséges fűtési szempontokat soroltam fel, amit Kovyhun külön megköszönt.
Ezek különböző szabványokból, egészség és idősügyi rendeletekből kiemelt tanácsok voltak. Ha valaki idős ellátást tervez, akkor ezeknél jóval több előírást be kell tartani. Tehát nem butaságokat, hanem hasznos információkat írtam Kovyhunnak és nem Palinak!

Hogy Palinak miért volt annyira fontos, hogy a szöveg környezetből kiragadott mondatrészeimbe belekössön, ő tudja.
Hiába idéztem, magyaráztam a dolgokat, talán el sem olvasta. A válasza, hogy "nem úgy van", már előre el volt döntve.

Sem ezeket a tanácsokat, sem, hogy jogszabályokat, Üzletszabályzatokat, a szolgáltatók napi gyakorlatát idéztem, nem más lenézése okán tettem, hanem azért, mert egy segítség kérésre adott válasz csak így lehet komplett.

Ezért nekem ugrott Pali, és 08.02.-én kedvesen szakított velem.
Rögtön ezután, 08.05.-én Tibi címezte nekem, mint olyannak, aki az inverteres klímák iránt érdeklődik(!?) a provokatív kérdést.

Még megnézhetitek, hogy itt sem én voltam az első hozzászóló. Sőt, még elnézést is kértem, amiért megszólítottként csak később tudtam válaszolni.


Én nem érdeklődtem az inverteres klímák iránt.

Nem a működésük és a sok egyéni tapasztalat kell nekem (mert azzal tele a padlás), hanem az, amire te sem válaszoltál egyetlen alkalommal sem.
Sem te, sem senki más nem tudott arra az inverteres klímákra vonatkozó kérésemre válaszolni, hogy mutassatok egy elérhetőséget a hiteles bevizsgálási adatokhoz.
A te nagy nehezen feltett két diagramodhoz írt megjegyzésemre sem válaszoltál.
Olyannak tűnik, hogy ha nem bizonyító értékű a feltett anyag, akkor meg sem történt az állításod. Vagy nem is voltál kíváncsi a válaszomra.
Így nagyon nehéz megvitatni egy műszaki kérdést.

Mert én keresem, de csak a tiédhez hasonló, leellenőrizhetetlen információkat, diagramokat találok.
Valószínűleg ami nincs, azt nem is lehet megtalálni. Ez így szokott lenni az üzleti életben. Engem az ellenőrizhető diagram érdekel, de ez nagyon.

Vizes hőszivattyúkról tömegével találok adatokat. Nem egy embernek segítettem már a megfelelő hőszivattyút kiválasztani, a komplett rendszerét megtervezni az épületgépészével együtt.

Inverteres levegős klímát még nem láttam épületgépész által betervezve. Sem az épületgépész, sem én, de még a szakmai baráti köröm sem látott hiteles tanúsítványt egy ilyen klímáról. Ennek hiányában, pusztán egy áruházi katalógusban feltüntetett jósági diagram alapján egyikünk sem vállalhat felelősséget egy ház fűtés rendszeréért.

A végére tenném, hogy annyi ocsmány durvaságot, amit Tibi összehordott, régen olvastam. Igyekeztem az alagsori kocsmai szintet el nem érően válaszolni, de sajnos ezt még sértőbbnek találta.
Úgy gondolom, hogy amit a bevezetőben felsoroltam, hogy mely hozzászólók után kapcsolódtam be a segítség kérésébe, most ugyan azok a hozzászólók magyarázzák a bizonyítványukat.

Nem hiszem, hogy neked kellene Tibit mentegetned. Megtette ezt ő is, de mindjárt azzal folytatta, hogy "de". A kereső műveltségét fitogtatom amikor ide írom, hogy ebben az esetben mit jelent a DE szócska:

"1. <Olyan mondat bevezetésére, amely az előző mondatban foglaltak érvényességét korlátozza, megszorítja, amely rendsz. a szándék megvalósításának akadályát tartalmazza..."

Magyarul azt írni, hogy megbántam, de mégsem! Akkor meg minek?


Én ma azt vártam volna tőled, hogy előrébb jutunk a diagramod, vagy egyáltalán egy jósági diagram tisztázásában.
Van klímád. Annak van gépkönyve. Abban benne van a típusa, és a jósági adata, valamint a diagramja. Jó lett volna, ha legalább ennek utána tudtunk volna nézni. Forgalmazója biztosan volt, gyártója is, és az is, aki a jósági adatokat megadta.
Persze, a tisztázást neked is akarnod kellett volna.


Világosan leírtam, hogy nem érzem magamat felelősnek a következményekért, amiért Pali az egyik topichoz írt hozzászólásomba úgy kötött bele, hogy kiragadott egy rész gondolatot egy másik topichoz írt hozzászólásomból. Utána ezt ismételgeti makacsul és teljesen eltér az eredeti témától.
Azért sem érzem magam felelősnek, hogy Tibi rögtön a segítségére sietett, pedig neki sem én válaszoltam elsőnek. Sőt, egész későn írtam hozzá véleményt.
Erre olyan alpári módon esett nekem, hogy a téma, a segítség kérés szerűsége rögtön sokad rangú lett.

Ezek ellenére megértelek benneteket. Mindhárman klímáztok, illetve van aki ingyen akar gázt bekötni.
láthatóan egy összetartó csoporttá kovácsoltalak benneteket, amiből egy jó szakmai vita is lehetne, ha nem fajult volna ilyen ordenáréan gusztustalan stílusúvá az egész.
Én hibás vagyok, mert finoman visszavágok, de Pali nem az, mert ő látványosan "nem olvassa el többé egyetlen hozzászólásomat sem"!

Hát tudjátok meg, hogy rám jött a röhögés, amikor olvastam Palitól (ebben a topicban!) hogy 100%-osan egyetértek".? Az arra adott válasszal, amire soha többé nem reagálok!?
Ugye nem kell minősítsem?

De hogyan jön ez a balhé ahhoz, amivel Tibi indított, hogy az utcában mindössze egy szál drót van, és minden lehetőség kimerítve? Később meg, "majd megcsináltatja a barátjával a szuper H tarifát minden sallangjával együtt".
És akkor még valami hazugságot kér rajtam számon.

Ne csináljátok ezt velem!
Én ma este át akartam olvasni az egészet, hogy sértőnek érezhető dolgokat kigyomláljam az írásaimból. Már az elején megakadtam azon, hogy Robert kivette a kiinduló írásomat a topicból?????
Mit kell akkor finomítsak, hogy érthető is maradjon a szakmai érvelésem?
Ezek után olvasom, hogy vissza az egész lesz@rozás, lehülyézés, de azért mégsem teljesen.

Most már az a véleményem, hogy sajnálom azt a sok információt, amit megosztottam veletek. Természetesen nem azt, amit mások hasznosíthattak. Azokat, amiket egyetlen percig nem vettetek komolyan.

Az alpári stílus miatt szerintem inkább vesszen az egész topic.
Vagy vegye ki Robert az én hozzászólásaimat és hagyja meg a sok sz@rozást. Esetleg nyisson egy új, személyeskedéstől mentes induló topicot.
2018-08-29
21:35:39
Előzmény: 444tibi #51940#51941
Sziasztok!
Visszaolvastam, és valahol ezen a mondaton csúszott el az egész:
"Nem tudom, jó topik, de itt (és a Segítségkérés-be is kb. )hasonló most a téma."

Sándor erre írta:
Miért kellene egy segítség kérésnek "senkire nem irányulni", ha csak nem direkt ez volt a cél?

Tibi nem kért segítséget, csak annyit írt, hogy a "segítségkérés"topikban is hasonló a téma (gondolom a klímás fűtés, vagy a legolcsóbb fűtés lehetett).

Tehát nem segítségkérés, hanem információátadás volt a cél.2018-08-29
20:21:54
#51940
Sándornak,
minden személyeskedés, rosszindulat, harag és csúnya szavak nélkül, békejobbot nyújtva.
Olvasd végig kérlek.

A tudásod amit évtizedek alatt gyűjtöttél vitathatatlan. Mint írtad szeretnél tanítani, továbbadni a tanítványoknak, itt pl. nekünk, a fórumot olvasó tagoknak. Nem vagy jó pedagógus, szinte minden hsz-ból lejön valami enyhe felsőbbrendűség, valami kivagyiság. Biztos hogy nem direkt csinálod. Néha megpróbálod a kis szurkákat a humor köntösébe bújtatni de inkább átcsap cinikusba vagy gúnyosba.
Lehet hogy nem is így szánod, lehet én vagyok ilyenekre az átlagnál érzékenyebb. És valószínűleg ezért is jutottunk el oda ahova.
Nem szeretek ilyen stílusba senkivel vitázni és te sem rajonghatsz ezért. Amit most írtam nem szántam sem sértőnek, se kötözködésnek, leírtam amit gondolok, lehet hogy nem jó úton járok de én így látom. Fenntartom a békülési szándékomat, amennyiben elfogadod akkor erre itt most tegyünk pontot. Szeretek erre a fórumra jönni, nagyon sokat olvasgatom éjjeli szolgálatok alatt visszamenőleg is a témákat és ha ilyen a kettőnk viszonya akkor sokkal rosszabb szájízzel teszem ezt, és nem is szívesen szólalnék meg bármilyen témába ezzel a tudattal.

Amit még konkrétan szeretnék megtudni tőled:
Leírtad a gyerekkorodat, az életedet. Nem tudom milyen céllal, köszönöm a bizalmat.
De.
Én 12 éves korom óta dolgozok. Általános iskola 7. osztálya nyári szünetbe már 2 hónapot húztam le kemény fizikai munkába, Édesanyám ahol dolgozott abba gyárba. Ugyanígy 8. és a szakmunkásképző nyári szünetekbe, valamint szakmunkáskápzőbe 1 hét suli 1 hét gyakorlat.
13 éves koromig lavórba volt a fürdés, 14 évesen tudtam meg milyen egy saját fürdőszoba.
Jelenleg, mivel egészségem és fizikai állapotom a 30 év trógerolás miatt erősen megromlott, vagyonőrként dolgozom. Nem keresek túl rosszul, 200-240ezer Ft. Ezért ebbe a szakmába 400-430 órát kell dolgozni havonta. Nem 168 órát. Van hogy havi szinten 3x alszok otthon. Mindezeket csak azért írtam le mert te írtad hogy "kitapostál valami utat nekem". Amit én egyáltalán nem értettem, mire céloztál ezzel. Nekem az utamat Édesapám taposta ki Édesanyám támogatásával. Apám egy egyenes és igazságos vidéki ember volt, sokat tanultam tőle és köszönhetek neki.

A másik pedig amikor itt leírtam a nevem címem, a te reagálásod pedig az volt hogy ál, hazug, állításod szerint hamis az egész. Ez nagyon rosszul érintett, egyébként nem reagáltam rá akkor mert az csúnya lett volna. Vissza tudom fogni magam ha kell de a lehazugozást visszautasítom.Ha az unokáid ezen a néven és ezen a címen nem engem találtak meg, azon én magam csodálkoznék el a legjobban. Lásd csatolt kép. Mi értelme lenne hamis nevet címet használnom...? 12 éve ugyanaz az 1 mailcímem van, 18 éve ugyanazt a telefonszámot használom. Nem bújkáltam és nem fogok soha, vállalom magamat. Amiket írtam, azokat is. Sajnálom ha sértő voltam néha de azt is vállalom ha már kimondtam egyszer.
Kb. ennyit szerettem volna mondani. Ha elolvastad megköszönöm. Ezt a hsz-t én törlöm ha jelzed hogy elolvastad a lakcímkártyám miatt, de egyébként az se érdekel különösebben.
Ha hazug jelződ miatt megkövetsz azt köszönettel elfogadom.

Fenntartom a békejobb nyújtását, rajtad áll hogy elfogadod-e. Ez az egész nem a Biosolarra való egyébként sem, ha terjedelmesebb, hosszabb gondolatokat közölnél velem ebben a nem szakmai, nem idevaló ügyben akkor
nicknevem kukac gmail pont com címre írjál.
Köszönöm a fórumtársak és robert türelmét.
2018-08-29
07:07:29
Előzmény: sándor #51938#51939
Szia Sándor!
Mielőtt bármit elkezdenénk, anno csináltál egy számítást Dezsőbácsi házikójának fűtésigényére a villanyszámlák alapján. Megtennéd, hogy újraszámolod úgy, hogy a fűtést nem COP1-nek veszed?
Az, hogy most lement 1 napra 13 fokra, és nappal sem volt 18, max a sátrazókat zavarta. Nálunk 8 fok volt reggel, de mi sem gyújtottunk be. De ha két hétig 18 fok lenne, már sokan fűtenének.
Emlegetted a -20 fokokat. Igen, erre is készülni kell. Senki nem mondta, hogy ezt figyelmen kívül kell hagyni. Vajon miért van villam64 hőszivattyús bojlerébe, vagy a napkollektoros HMV előállítókban elektromos fűtőbetét?
Tehát alternatívának kell lennie, de szerintem még az se vágná agyon a teljes szezonra vetített hatékonyságot.

"Ha a levegőből a többszörösét kell ugyan annyi hőmennyiség kinyeréséhez megmozgatni, akkor annak a bevitt teljesítményszükséglete is magasabb."

Ezt a mondatodat nem igazán értem. Pont az ellenkezőjét állítja a mondatod, mint amit leírtam: a levegő/víz hőszivattyúknak kisebb a COP-jük, mint a levegő/levegő hőszivattyúknak.
2018-08-29
00:47:52
Előzmény: BJaca #51931#51938
Szia Bjaca!
Maradjunk először a diagramjaidnál.
Én a +4 és a -6 fok közötti tartományt nézem, mint ahol általában fűteni kell. Nem temperálni, hanem fűteni.
A mindkét diagramodon látható eredmények sehol sem érik el a 3-at. Különösen nem úgy, hogy magas teljesítményen járatják a klímát. Márpedig, ha valós hőmérsékletről beszélünk, akkor nem kell az éves átlagot egy valódi időszakra vonatkoztatni, mert az félrevezetés. A valódi fűtési időszakban valódi fűtés jósággal kell fűteni és nem általánossal.

Nem kellene belekeverni az SCOP-t a dologba, mert az elmúlt napokban mifelénk, itt a forró délen, az éjszakai hőmérséklet alá ment a 13 foknak. Mégsem kezdett el senki fűteni, pedig nappal sem haladtuk meg a 18 fokot. Az elmúlt két napban már ragyogó napsütés van, a belső hőmérsékletek lassan 2 fokot emelkedtek. De nyitott ablak mellett már csak takaró alatt lehet aludni. Mégsem fűtünk.

Éppen a kánikula utolsó napján vettük elő a mama évtizedek óta vezetgetett naplóját, ahová többek között feljegyezte azt is, hogy melyik évben mikor kellett begyújtanunk.
Meglepő, de való, hogy az elmúlt 15-20 évben négyszer aug. 21.-én, háromszor 23.-án és legalább ötször szeptember 1-3.-án.
A tavasz is érdekesen alakul, mert amióta a kollektoraim üzemelnek (~13-15 éve), azóta szinte napra pontosan február 20-tól csak azok adják a melegvizet. Ez alatt az idő alatt talán háromszor kellett nyáron éjszakai áramot használni. Akkor is azért, mert összejött a család és nem volt elég az 50 fokos víz mennyisége.

a választásban, hogy vízzel, vagy levegővel dolgozunk, sokat számít a közeg fajhője. Ha a levegőből a többszörösét kell ugyan annyi hőmennyiség kinyeréséhez megmozgatni, akkor annak a bevitt teljesítményszükséglete is magasabb.

Ami az időjárási saccolásodat illeti, már írtam, hogy felénk az évi középhőmérséklet, amivel számolunk, tehát a sokévi átlag, az ~11,1 fok.
Ez 200-300 méteres magasságban, és 200 km-el északabbra ennél magasabb.
A sok kicsi pedig sokra megy, és sokakat meg is téveszt. Néhány tized eltérés az ország különböző részei között energetikai megtérülésben hatalmas különbséget jelent.

Kár, hogy nem néztél statisztikát, de elég lett volna újságok archívumában keresgélni. Akkor láthatnád, hogy felénk a 80-as évek első felében volt olyan téli időszak, ahol két héten keresztül a nappali hőmérséklet nem emelkedett -5 - -10 fok alá, az éjszakai pedig nem csökkent -20 fok fölé. Általában és helytől függően -23 - -28 fok volt éjszakánként.
A fügéim tövig fagytak. Azóta ez még négy alkalommal történt meg. A korán induló nyári almák közöl szinte mindegyiknek szétfagyott a törzse.
Tehát olyan szélsőségek is sűrűn előfordulnak, amiket nem lehet pontos információk nélkül lenullázni.
Természetesen volt olyan is, hogy áttelelt a füge gyümölcse, és májusban már fügelekvárt főztünk. Akkor télen egyszer sem ment a hőmérséklet -3- -5 fok alá. Nappal nem volt ritka a 15 fok sem. Azokban az években az utolsó eső március 19-én esett, utána az első szeptember 28-án. Októberben kelt ki az áprilisban elvetett kukorica.

De nem értem, hogy miért erről kell beszélgetnünk, amikor a téma az volt, hogy mivel bizonyítható, hogy az általad feltett diagramok valódiak, hiteles méréseken alapulnak.
Ebben szeretném, ha előre léphetnénk!

Ami a számítás igényedre vonatkozik, csinálok egyet. Egy egyszerűsített függetlent, és nem érdekel, hogy kinek ad igazat, akkor is felteszem.
Megpróbálnád te is?
A téma legyen a már magát minta házzá kinőtt 40m2-es kunyhó! Megfelel?
2018-08-28
06:45:57
Előzmény: sándor #51930#51931
Szia Sándor!
Csak azért hoztam japán gépekről adatot, mert másról még nem találtam, és ezek is elég régi adatok.
Azt írod, ott teljesítenek a leggyengébben, ahol a legjobban kellenek. Akkor hasonlítsuk össze a gázzal: a gázfűtés ha a leadott energiát tekintjük forintosítva magyarországi árakon, akkor a villanyhoz képest COP3,3-mal fűt. Ősztől tavaszig, minden hőmérsékleten! Vegyük 6 hónaposra a fűtési szezont, szeptembertől áprilisig. A klíma fél hónapig 2-es COP-vel fűt (-10 fok alatt), 1 hónapig 3-as COP-val (0 fok alatt), 3 hónapig 4-es COP-vel 5 fok alatt, a többi időben pedig, mikor már 5 fok felett van, 5-7-es COP-val. Ha ezeket az értékeket kiátlagolod, kijön az SCOP, vagyis a szezonális hatékonyság. Ha ez 3,3 felett van, akkor már olcsóbban lehet fűteni klímával, mint gázzal.
Hogy -15 fokban csak COP2-t tud a klíma? Nem az a lényeg, hanem hogy ott is tud fűteni. Nálatok hány napig van -10 fok alatt a hőmérséklet? Sőt, úgy kellene kérdeznem, hány órát? Mert ritka az, mikor 24 órán keresztül van ilyen hideg.

Nem értem, miért vagy ennyire a klímás fűtés ellen, csak azt látom, hogy egy dologba kapaszkodsz, hogy -15 fokban milyen gyengén teljesítenek. Én meg azt látom, hogy a teljes szezon alatt olcsóbban lehet vele fűteni, mint gázzal.

Megtérülés? Ha egy ingatlanban fűtést kell kialakítani a nulláról (pl valaki kiköltözik állandóra a nyaralójába vagy hétvégi telkére), akkor egy 40m2-es házban is millió fölött lesz a gázfűtés kiépítése, feltéve, ha van az utcában gáz. Ugyanerre a 40m2-re két klíma legyen 600 ezer (hogy ne alsó kategóriás legyen). Ha a klímával évi 50 ezer ft-tal drágábban fűtene, akkor is 8 évvel előrébb van, mint a gázzal. Ha ugyanannyiba kerül a fűtés, akkor nyert ügye van.

A levegő-víz hőszivattyú más kérdés, nézegettem őket, de még nem mernék abba beruházni. Nézegettem én is, hogy a COP-jük alatta van, mint amit a levegő-levegő készülék tudnak, de ennek is biztosan meg van az oka, vélhetően az, hogy nem 25-35 fokot kell előállítani, hanem 40-50 fokot. 5 éven belül le kellene cserélnem a gázkazánomat. Ha gázkazánra, az nekem is millió feletti tétel lenne.

Valahol olyan ez, mint amikor autót kellene választani: az egyik autó bárhol elmegy 70-nel, de többre nem képes, a másik sík úton 130-al is tud menni, de a hegyre csak 40-el bír felkapaszkodni. A bejárt útvonaltól függ, melyikkel érek oda gyorsabban. Az alföldre ez utóbbit választanám, de ha pécsi lennék, akkor az előbbit.

2018-08-27
23:57:12
Előzmény: BJaca #51916#51930
Szia Bjaca!

Remélem, bírod még!

A két diagramod azt bizonyítja, amit Robert írt.
Köztudott, hogy azért voltak a legprecízebbek a japán repcsik és a fegyvereik, mert varrógép és hűtőszekrény gyárakban készültek, ahol eleve finommechanikára épült a technológia. Ezért futnak a Szaharában csak Japán kocsik.

Tehát lehetnek jobbak a Japánok, de a diagramok nem ezt bizonyítják. Abban a hőmérséklet tartományban, amit általában már hidegnek nevezünk, ott még a 3-at sem tudják. Különösen, ha a különböző teljesítmény fokozatokat is nézem.
Egyértelműen látszik, hogy messze nem elég kijelenteni valamiről, hogy még -27 fokban is működik, vagy, hogy 15 fokon 7-es a COP. Ez mind félrevezető.

Azon a külső hőmérsékleten kellene, hogy teljesítsenek, ahol meglehetősen gyengék.
Lassan kezdek rájönni, hogy nem csak engem, az én érveimet sem kezelitek értékén, esetleg nem értitek, hanem villám érvelését, adatait sem.
Nincs arról szó, hogy összeborultunk volna villámmal, (annál sokkal régebbi vitáink vannak bizonyos dolgokban), de láthatólag neked sem tűnt fel, amit villám a tapasztalatai alapján sokszor leírt, hogy először szigetelni, majd klímázni, majd bevetni a nagyágyút...

Pedig higgyetek neki, mert sokkal nagyobb kísérletezési háttérrel rendelkezik, mint bármelyikünk!
Elég, ha a jelenlegi Hajdú-s kísérletét figyelitek. Láthatjátok, hogy mennyire nem igaz az, hogy csak bedugom, és a harmadáért fűtök. Azt is, hogy mennyi mindent figyelembe kell venni ahhoz, hogy csak megközelíthesse a gyári adatokat.
Nem látjátok, hogy mennyit dolgozik azon, hogy gazdaságos is legyen a beruházása, ne csak ugorjon a számokra. Azon dolgozik, hogy megérje neki.

Nem véletlenül fogott meg engem is, mert hulladék hőm több van, mint amennyi szükséges, a hűtőhatás sem elhanyagolható, ráadásul én még éjszakai áramról is vastagon tudnám hozni a család meleg víz igényét.
Persze rengeteg kérdés is felvetődik. A hatalmas levegő mennyiség, a leredukálható teljesítmény, a hőcserélő tisztaságának a biztosítása, és most ne soroljam tovább. Lesz ez még téma!


Most egy olyan dolgot fogok írni, amivel kapcsolatban kérlek, ne sértődjél meg! Mindössze tisztázni szeretném azt a folyamatot, ami alapján az általad kikeresett diagramokat elfogadhatóknak lehetne minősíteni.

A múltkor írtam neked, hogy egy bizonyos klíma vizsgálati adatainak megjelenítéséhez az általad belinkelt oldal kérte a típus Certifikátját.
Maradjunk abban, hogy a Certifikát helyett a tanúsítvány szót használjuk!
Felteszek ide egy linket, ahol találsz egy tanúsítványt német és angol nyelven.
Ez a Fraunhofer intézet egy leányának a tanúsítványa. Pontosabban, az

Fraunhofer IZFP
Campus E3 1
66123 Saarbrücken, Deutschland

intézet részlegéé, ahol a kapcsolattartó

Dipl.-Geogr. Dirk Henn
Qualitätsmanagement-Beauftragter (QMB)

A tanúsítványt itt találod meg:

https://www.izfp.fraunhofer.de/content/dam/izfp/de/documents/2018/zertifizierungsurkunde-de.pdf

Most jön a neheze.
Mindennek, minden valaminek, amit forgalmaznak, és nem saját fogyasztásra készült, annak kell lenni tanúsítványának.
Ezt nevezik termék tanúsítványnak. Ha akár csak egy uborka konzervet, vagy egy biciklit, vagy egy hűtő fűtő klímát az unióban el akarnak adni, akkor az meg kell, hogy feleljen az összes szóba jöhető, a termékre vonatkozóan kötelezőnek tekintendő (azért írom így, mert vannak kivételek) előírásoknak, szabványoknak.
Itt most lépek egy nagyobbat, és a teljesség igénye nélkül azzal foglalom össze, hogy ekkor írhatja rá a termékre a CE jelet.

Aki a terméket bevizsgálta, annak az intézetnek, vállalkozó csoportnak szintén rendelkeznie kell tanúsítvánnyal arról, hogy a termék bevizsgálására jogosult. A bevizsgálás minden feltételét tudja teljesíteni.

A bevizsgálásról csak akkor adható ki a tanúsítvány, ha a termék megfelelt az előírásoknak, ha bizonyította a gyártó által megadott paramétereket.

(Kicsit off, de pont ezzel csaltak a dieselesek.
Mekkora botrány lett belőle, mekkora következményekkel, és még messze nincs itt a vége. Egy egész ország, egy vezető autógyártó ország iparága bukhat meg örökre.)

A kiadott tanúsítvány önmagában semmit sem ér. Csak kötelező!
A tanúsítónak hozzáférhetővé kell tennie a vizsgálati eljárást, a vizsgálati módszer komplett leírását, a vizsgálatot végző (pl.) intézet jogosultságát, a vizsgálatot végzők elérhetőségét.
A teljes vizsgálati folyamat leírását, a részeredményeket, a vizsgálati eljárásban felhasznált valamennyi adatot.
Magyarul mindent és olyan formában, hogy a felsoroltak alapján a vizsgálatot a világon bárhol, bárki meg tudja ismételni. Csak úgy hiteles egy minősítés, egy tanúsítvány, ha az mások által is igazolható.

Ehhez egy földhözragadt példát mondanék.
Magyarországon van X terület kajszibarack ültetvény. Különböző helyeken az országban. Amikor jó fagymentes telünk, tavaszunk van, akkor Dél-Magyarország egy hektárra vetítve többszörös eredménnyel veri a többieket.
Furcsa módon, pont itt nálunk délen nem lehet támogatást kapni kajszi telepítésére. A telepítést csak >150m tengerszint feletti magasságú területeken támogatják. Miért? Mert azok felette vannak annak a nálunk sokszor kettő hónapon keresztül tartó sötét és stabilan fagyos, 70-100 méter vastag légrétegnek, ami kivégzi a rügyeket, és itt gyakrabban alakul ki virágzáskor olyan fagyos levegő összefolyás, ami kitöltve a mélyebb részeket, elviszi a virágokat.
Eddig még senki nem próbálta meg bebizonyítani, hogy csak azért is megéri, mert másutt bezzeg milyen jó a kajszibarack COP-ja. Akik eddig kitartottak, azok már nem telepítenek újat. Megpróbálnak mást termeszteni.
Tehát hiába pár jól reklámozható eredmény, ha az egész, a mégis nem éri meg kategóriájába tartozik.

Amikor ti, valahol párszáz méter tengerszint feletti magasságban használjátok a napsütést, nem is gondoltok arra, hogy mi a lehülyézettek, itt a mélységben egészen más tapasztalatokkal rendelkezhetünk.
Ehhez is olvasni kellene a hozzászólásokat és tanulni, okulni belőlük. Megpróbálni megérteni, hogy miért ez pl. az én véleményem.
Az sem jut az eszetekbe, vagy nem tudtok róla, hogy pl. Ausztriában, magasan a hóhatár közelében fele akkora méretű napkollektorokkal nyernek ki ugyan akkora hőmennyiséget, mint itt felénk a napfény városában. Ráadásul télen!
Ez nem szemrehányás, inkább csak a szemetek felnyitására irányuló kísérlet.

Szerintem ebben a témában is kialakul majd valamilyen konszenzus. Lesz, aki belefárad, lesz, aki dühében magára omlasztja a világot, de lesz/van olyan is, aki megköszöni azokat a megközelítéseimet, amelyekre eddig nem gondolt.
Nem várom el senkitől, hogy attól, amit írok, változzon meg, tegye magáévá az én gondolataimat. Ha később rájön, hogy tévedett, még akkor sem kell megkeresnie azzal, hogy bocs.
Az emberek ilyenek. Van, aki fejjel rohan a falnak, majd később azt hibáztatja, aki előre figyelmeztette a buktára. Van, aki egyszerűen vállat ránt, mondván nem az én pénzem bánta. Van, aki összeomlik és belerokkan.

Azt nem reklámozza egész oldalas hirdetésben egyetlen megújulót forgalmazó sem, hogy sok fiatal család ráharapott az olcsó hitelre. Amikor váratlanul meghal valamelyikük idős hozzátartozója és megöröklik azokat a megújulós hiteleket is, amikre a saját szuper tapasztalataik alapján éppen ők beszélték rá a szülőket, akkor egy nap alatt földönfutókká válnak.

Tehát nem csak műszaki szempontjai vannak egy beruházásnak, hanem gazdaságosságiak is. Ezért mondom, hogy a legjobb COP mellett is van megtérülési idő, és komplett beruházási költség. Ezeknek a megtérüléséhez a Japán, 2-3 közötti COP-k nem biztos, hogy elegendőek.
Az adatokról meggyőződni, a számításokat elvégezni, a számításokat hosszú távon ellenőrizni, a megtérülést más megtérülési formákkal összevetni feltétlenül szükséges.

2018-08-27
18:56:24
Előzmény: sándor #51926#51927
ok
2018-08-27
18:24:30
Előzmény: robert #51925#51926
Robert,
a törléssel várj még egy kicsit légy szíves! Szeretném végig olvasni az egészet. Erre meg kellene adni a lehetőséget másoknak is.
2018-08-27
17:49:29
#51925
Kicsit más módon teszem fel a kérdést:
Van egy ház, aminek a fűtési hőszükséglete -10C külső hőmérséklet mellett 10kW (folyamatos).
4 ajtóval ellátott helységet kell melegen tartani.

Ha egy klíma átlagosan 2-3 jósággal fűt, és a fűtési teljesítménye -10 fokon 3kW, akkor milyen és hány klímát kellene beépíteni?
Mennyi lenne a beruházási költség?
Ugyanebben az ingatlanban hogy nézne ki hőtárolós, esetleg direkt villanyfűtés beruházási és üzemeltetési költsége?

Más:
Rövidesen törölni fogom a civakodó hozzászólásokat (nem akarok döntőbíró lenni, valszeg a fűnyíró elv alapján). Az érintettek most még maguk tehetik meg.
2018-08-26
21:43:10
Előzmény: sándor #51915#51924
Én leteszem a kardot te meg megint rámrontasz,
Amiket idéztél, persze hogy én írtam, de mi a célod ezek idézgetésével?
Persze hogy kicsit burkoltan téged szólítottalak meg a legelső hsz-ba, annyira görcsösen hangoztatod (többek ellenébe) az álláspontodat, ami szerintem sem jár teljesen jó úton. Ezért bátorkodtam így írni, nem volt tahó bunkó, a stilisztika minden fogalmát kimerítően udvarias voltam.

"Miért kellene egy segítség kérésnek "senkire nem irányulni", ha csak nem direkt ez volt a cél?"
Te szerencsétlen, én SEMMINEMŰ segítséget nem kértem, a Segítségkérés topikba ment éppen a hepaj a klímákról, csak mivel inkább ide tartozik, Robert áttett pár hsz-t ide. Talán kéne követni a fórumot meg esetleg néminemű szövegértés se ártana. Abba a topikba szerencsétlen Pali konkrét tényeit nem hitted el, itt BJaca a fekete bárány, csórikám 3(hááárom!!) klímát is vett egyszerre, ráadásul ez egyikkel FŰT! ebbe bele kell kapaszkodni. Kihagytam szegény kovyhunt aki kérdezni merészelt és még ő érzi magát zavarba. Robert se nézi ezt jó szemmel.Villám birkatürelmét csodálom veled szembe, de szerencsére itt van 444tibi aki egy tajparaszt de a fene egye meg, némi esze is van a francba és nem hagyja magát udvariasa bambán mosolyogva, türelmesen hülyének nézni.
Röpke pár nap alatt 6 embebe kötöttél bele, ezek mind hülyék. Ja.

Mivel 6-7 éve minden héten 3-4x felnézek ide (eddig nem vetted észre mert kussba voltam, csak olvastam) és mivel PONT témába vágott a nemrégiben megépített és klímákkal fűtött ház, gondoltam (én marhabarom, jóhiszeműen) hogy egy vitát eldönteni segítendő, közzéteszek egy teljesen konkrét, korrekt, számokkal, villanyszámlákkal alátámasztott információt.
Hát qurvanagy hiba volt, merészeltem beleugatni a fórumba mert amiket írtam PONT a TE állaspontoddal szembe ment. Azóta zajlik az élet, nem gondolkoztál el még hogy esetleg te generálod.? Érdekes, senki más nem kövezett meg csak te..?

Az előző hsz-om hogy kezdődik: Oké, zárjuk le. Így is gondoltam de veled nem lehet ilyen egyszerűen.
És mégegy érdekesség, Robert kb. majdnem a te álláspontodat képviseli, mégsem nyílik ki a fórumtagok zsebébe a bicska mikor olvassák és nem a fórum üzemeltetője iránti nyalás miatt hanem mert egészen más a stílusa. No komment.
Befejezzük, vagy vegyek fel erősebb vértet meg fegyvereket és legyek még parasztabb, szerinted az vagyok, egy bunkó, szerintem meg bár nyersen, de csak őszinte. Te mg hajthatatlan és megcsontosodott makacs a szó legrosszabb értelmében.

Ismét felajánlom hogy hagyjuk a fenébe, de tuti hogy megint visszavágsz, ami még nem is lenne baj de olyanokkal amik nem is igazak csak a fejedbe születtek meg.

Szia
villam64Válasz erre
2018-08-26
15:05:25
#51922
Az én gondolatmenetem alapján a hőszivattyú hatásfoka rosszabb a klímák hatásfokánál. A klímák előnye a kevesebb hőcserélő, és a levegőkeringetésből adódó alacsonyabb üzemelési hőfok is. Szigetelés az első feladat, utána a klíma elég a fűtési idényre. A hőszivattyú a meleg vízhez kell. A hagyományos radiátoros fűtési rendszer költségesebb beüzemelést, és gazdaságtalanabb üzemelést eredményez. Nálam a szellőztetést (párátlanítást) is átvette a klíma. A fa tüzelés mára csak a kerti hulladék eltüzelésére korlátozódik. A klímás, hőszivattyús rendszerhez képest minden más környezet szennyező, CO2 termelő megoldás. Falvak tömkelege áll füstben télen, drágán vásárolt fával. Én azokat támogatom, akik lemondanak a villany és fűtés számláról.
2018-08-26
14:14:21
Előzmény: BJaca #51919#51921
BJaca,

A program óránkénti időjárási adatokra alkalmaz egy hőszivattyú karakterisztikát. Azután átlagol egy fűtési szezonra.

A mérési adatok és a szimuláció (egy adott típusra) teljesen összhangban vannak.
Saját számítások és általam ismert szakember által végzett méréseken alapulnak.
A referencia házban kondenzációs kazán fűt, ha hidegre fordul az idő.

Nekem ez jelenti az ellenőrzést.

Nem akarom sem lefikázni, sem felmagasztalni ezeket a hőszivattyúkat. Mindent a helyén kell kezelni.

A "hozott" méréseket kritikával kezelem és természetesnek tartom, hogy mások is így viszonyulnak az én számításaimhoz, méréseimhez.

"De mi lesz -15 fokban?" Hány napig volt -15 fok alatt a hőmérséklet?
A mellékelt diagramon azt láthatod, hogy a szimuláció szerint egyszer sem! Szerencsére ritkán van extrém hideg, de erre az esetre is fel kell készülni (akár hetekig is eltarthat), és akkor valami mással kell fűteni, lenni kell hagyományos fűtőkészüléknek is, azt nem lehet megúszni!
2018-08-26
13:16:47
Előzmény: robert #51917#51919
Szia Róbert!
Most igen nagy kerek szemekkel nézek.
Épp az imént linkeltem be egy levegős hőszivattyút, amit független labor mért be.
Talán Te is olvastál az SCOP értékről is, ami egy szezonra vonatkozik.
De vegyük figyelembe az alábbi táblázatot:
www.fotav.hu/havi-kozephomersekleti-adatok/
Tedd a havi középhőmérsékletek mellé az általam linkelt Fujitsu klíma COP értékeit, és átlagold. Októbertől áprilisig nézd az adatokat. Aztán vonj le mindegyik COP értékből egyet, és úgy is átlagold.
Sokan aggódnak, hogy "De mi lesz -15 fokban?" Hány napig volt -15 fok alatt a hőmérséklet?
Nézd meg itt:
szekesfehervarcsapadekadatok.freewb.hu/homerseklet/
A DIAGRAM ARCHÍVUM-ot keresd.
A tél nagy részén 4-es COP érték alatt nem is fűtenek a klímák.
Biosolar Forum  =>  Hőszivattyú  =>  Hűtő-fűtő klímáklapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7   következő »
Copyright © 2005-2017 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva