English  Deutsch
Biosolar Forum  =>  Hőszivattyú  =>  Hűtő-fűtő klímáklapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2009-12-03
20:09:31
#3605
ch-arlie,

A "fűtős" klímák úgy fűtenek, hogy télen a kinti levegőt hűtik, és az így nyert hővel a bentit fűtik.

A gazdaságos működésnek van egy határa.

Jegesedés: ha kint nulla fok közelébe esik a hőmérséklet, a levegőben lévő pára ráfagy a hőcserélőre. Előbb deresedik, majd jégbe borul az egész kültéri hőcserélő.
Ennek kiküszöbölésére automatikus olvasztást építenek be.
Az olvasztás hatásfok romlást jelent, hiszen az olvasztáshoz hő-energia kell, de az a kültérben vész el.
A pazarlás elkerülése végett némely típus adott külső hőmérséklet alatt egyszerűen nem is hajlandó fűteni.

Az első teendő előkeresni a használati utasítást, kicseréli a távirányítóban az elemeket, áramtalanítani-visszakapcsolni a klímát.
Aztán próbáld meg, hogy a hűtés üzemmód működik-e. Ha igen akkor lehet, hogy bizonyos hőmérséklet alatt egy kültéri szenzor letiltja fűtést. Ez persze megint a leírásból derül ki.

Ezek a berendezések nem folyamatos téli fűtésre, csak kondicionálásra lettek tervezve. A konyhai mixerrel sem lehet betont keverni.

Ha fura hangok jönnek a készülékből, nem árt kikapcsolni!

Ha megadod a pontos típust, akkor megpróbálok rákeresni, esetleg az idegen nyelvű használatiból kiszedni némi infot.
2009-12-03
19:38:18
#3604
A klíma akárcsak a hűtő és a hőszivattyú, a könnyen párolgó hűtőfolyadék elpárologtatásán (hőelvonáson)alapszik. Működéséből adódóan nem tud a hidegből hőt kivonni, hiszen a folyadék nem párolog ezen a hőfokon. A hűtőgép működéséhez is szükséges a hőkülönbség a két oldal között.

Meg kellene próbálni a távirányítóból kivenni az elemeket hosszabb időre. Amennyiben nem hoz javulást, lehet hogy csak az elemek feszültsége nem megfelelő. Nem ismerem ezt a típust, de legtöbben van kézi kapcsolási lehetőség is. Lehetséges hogy ez a típus intelligens, és mivel kicsi a külső hőmérséklet nem fog tudni elindulni, így nem is mutatja ezt a lehetőséget!

Fűtés esetén a gáz áramlási irányát változtatják meg. A kültéri egység egy ideig üzemel, a beltéri egységet később kapcsolja.
ch-arlieVálasz erre
2009-12-03
16:15:10
#3600
Tisztelt Fórumosok!

Vettem kb két éve egy AEG hűtő-fűtő klímát, azzal a szándékkal, hogy a nyaralómban ezzel megoldhatom nyáron a hűtést, télen pedig.....
Az AEG jól nézett ki, csak később vettem észre a dobozon a prc betűhármast, (ha valaki nem tudná:product of china), egy cég beszerelte, közben elsuttogtak vmi olyat, hogy ha feszültségre kapcsolják a klímát, csak kis várakozás után szabad fűtésre kapcsolni vmiért.
A klíma két évig működött is, egy fogyasztásmérőn keresztül kapcsoltam a hálózatra, és jó egy évig nyaggattam a szakmát, hogy miért vesz fel több teljesítményt. Ennek kapcsán megtudtam, hogy a COP (ami a nagy-nagy spórolást hozza) akkor igaz, ha a kültéri 7 celsius fokos környezetben!!!!!!!!!!!!!!!! működik, azaz tavasszal meg ősszel, és a beltéri is meghatározott, nem az általam gondolt körülmények között dolgozik, különben a COP a megadottnál rosszabb. Ehhez jött még a +3 fok, és alatti tartomány, amikoris a klíma lefagy, mert a levegőben lévő pára ráfagy a kültéri hőcserélőjére, amit a klíma némi energiafelhasználással leolvaszt. Ekkor értettem meg, hogy miért tanácsolták a hőtárolós kályhát, hogy az gazdaságosabb.
Node az idén ősszel úgy gondoltam, áramtalanítom a nyaralót. Amikor kimentünk, megpróbáltam feléleszteni a klímát. Nem volt hajlandó a "napocskát" mutatni,ami a fűtési módot jelenti.
Most jönnének a kérdéseim, tudja-e Valaki, hogy
- a távirányító kommunikál-e a klímával (itthon sem hajlandó a napocskát mutatni)
- fellelhető-e valahol az AEG klímák működésének magyar nyelvű leírása?
- hogyan deríthető ki, hogy van-e elég gáz a rendszerben, (a nyaraló a Duna egyik szigetén van, a szervízt május után tudom odavinni), pl nyomásméréssel talán? Ugyanis ha három évenként ki kell hívni a szervízt gáztöltésre, akkor jobb elfelejteni az egészet, és villanyfűtést használni. Az autómban, ami ugye kicsit rázkódik is, az első tíz évben illik működni a klímának...

Várom a jótanácsokat.
Üdvözlettel:Kovács K.
Biosolar Forum  =>  Hőszivattyú  =>  Hűtő-fűtő klímáklapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Copyright © 2005-2017 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva