English  Deutsch
Biosolar Forum  =>  Hőszivattyú  =>  Hűtő-fűtő klímáklapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2018-07-30
22:09:32
Előzmény: sándor #51823#51824
Szia Sándor!
"-Kapásból a levegős klíma látszik megoldásnak, de gondold meg, hogy -5 fok környékén már annyira rossz a hatásfok, hogy egy idősnek az már kevés."

Ezzel vitatkoznék, gyártanak fűtésre optimalizált klímát, amik -15 fokban is tudják a megfelelően nagy teljesítményt jó hatásfokkal. Más fórumokon tapasztalatból írták, nem olyan gyengék manapság már a klímák, ha hűlik az idő, ugyanúgy tudják a 3-as COP-t.
2018-07-30
10:58:27
Előzmény: kovyhun #51808#51823
Szia!

Talán még nem késő!

A közel kilencven éves mamánk a hasonló problémáján dolgoztunk tavaly ősszel és télen. Nem egyszerű, de legfőképpen nem olcsó a megoldás.
Nála gázos radiátoros fűtés van, kiegészítve egy szenes kazánnal. Egyedül lakik egy négy szobás, tíz helyiséges, vastag falú parasztházban. A 2016-os télen a nyugdíja már nem volt elég a fűtésre, miközben nagykabátban fagyoskodott a 13-17 fokos szobában. Lényeg, hogy alapvetően a "mesterek" felfogása és tudása alapján működő fűtést kellett megváltoztatni. Áthangoltam mindent a kazánon, a fűtésrenden. A megtakarítása 50% lett, de még az idén januárban-télvégén is meghaladta a 30%-ot.
Érdemes jól átgondolnod, mert nagy bukta lehet a vége.

A gáz bevezetést, ahogyan többen javasolták, el kell vetni.
A kedvezményes bekötést csak energia takarékosra tervezett házakra adják meg. De a bevezetés a külső falig, csak kb. 15%-a a teljes költségnek. (Ezért döntöttem én is a további fatüzelés mellett 2017-ben.)

Van több tényező, amit fontos figyelembe venned. Most nem sorrendet, minősítést írok, hanem tényeket.

-Az idős emberek hőérzete és fűtésszükséglete alapvetően más, mint a fiataloké. (Ez majd a jelenlegi korszerű rendszereket építőknél is gondot fog okozni 10-20 év múlva!)
A fiataloknak megfelelő 21-23 fokos szobahőmérsékletnél plusz 3 fokkal többre van szüksége egy idősnek. Ez nem csak a helyiség levegő hőmérsékletére vonatkozik, hanem a falakat és a bútorzatot is ennek megfelelően kell felfűteni.
Ezen kívül lennie kell a tartózkodási helyen egy olyan forró pontnak, ami legalább 50-60 fokos. Ez érezhetően sugároz és ruhán keresztül közvetlenül is melegíti a testet. Ilyen (volt) a cserépkályha.

-Az infrafűtés alapból kiesik. Pl. 17 fokos léghőmérséklet melletti sugárzó hőérzet az időseknek kevés. Mindig fázik az éppen átellenes testrészük. Kikapcsolás után azonnal megfagynak.

-A lehető legrosszabb és gazdaságtalanabb megoldás az, ha csak arra az egy helyiségre koncentrálsz, ahol a mamád általában tartózkodik. Egy házban egyetlen helyiséget fűteni a legdrágább megoldás. A határoló falak túlsó oldalát nem szabad lehűlni engedni. Ki kell számolni, akár kísérletezni, hogy hány fokosnak kell lenni a szomszédos helyiségeknek ahhoz, hogy a tartózkodási helyen tartható legyen a hőmérséklet.
(Én ezt úgy kísérleteztem ki, hogy minden szobába, egyéb rendeltetésű helyiségbe, folyósóra feltettem egy-egy olcsó hőmérőt. Hónapokon át naponta kétszer felírtuk az értékeket, és addig emeltük a többi helyiség hőmérsékletét, amíg a mama szobájában a legegyenletesebb és neki megfelelő lett a hőmérséklet. A gázfogyasztás az általános hőmérséklet emelés mellett folyamatosan csökkent.)
A megoldást nem én találtam ki, hanem utána néztem, hogy mekkora és mi a különbség egy normál lakásfűtés és egy idősotthon fűtés tervezési szempontjai között.

-Kapásból a levegős klíma látszik megoldásnak, de gondold meg, hogy -5 fok környékén már annyira rossz a hatásfok, hogy egy idősnek az már kevés.
Tehát ha klíma, akkor kell mellé kiegészítő fűtés is.
A klíma nem biztosítja a sugárzó melegpontot, amit egy idősnek fizikailag éreznie kell. Ráadásul a légmozgás miatt még hidegérzete is lesz.

-Ha klímában gondolkodsz, akkor alaposan túl kell méretezned. A klímák fűtési célból történő üzemeltetése nappali áramról megfizethetetlen.

-Hasonlóan megfizethetetlen a villanyradiátoros fűtés is.

-Csak valamelyik éjszakai tarifa lehet a megoldás, de üzemeltetni azt sem lesz olcsó.
Saját tapasztalat alapján három hőmérséklet értéket kell betartani ahhoz, hogy a mama szobájában elfogadható léghőmérséklet és sugárzó hőpont legyen.
Szoba levegő hőmérséklet 23-25 fok.
A szomszédos, a szobára nyíló helyiségek hőmérséklete 21 fok.
A csak fallal határos helyiségekben sem mehet a hőmérséklet 17-18 fok alá.
Így, miután ezek az értékek beálltak, a mama hőérzete jó, a 60 fokos radiátor a melegpont. Ott melengetheti a derekát, az oldalát. Így lesz meg a komfort érzete. Ez gyakorlatilag így működik egy idősotthonban is.

-Éjszakai tarifa nem elegendő, két kedvezményes tarifát pedig nem engedélyeznek.
Marad a fűtés tarifa, ami általában elég szokott lenni a normál hőmérsékletű napokon. Extra hideg, a hó és fagy látványa miatt még ekkor is be kell gyújtani egy kályhába, vagy a cserépkályhába.

-Az elektromos fűtőtesteket úgy kell megválasztani, hogy csak egy nagyobb teljesítményű, de az hőtárolós legyen a lakószobában. Mellé kell legalább egy kisebb teljesítményű is kell a szobába, és ilyen kell a környező fűtendő helyiségekbe is.

-A fűtés költségét úgy csökkentheted, hogy több egyszerű szoba termosztátot és olcsó tescós kapcsoló órát teszel a fűtőtestek elé. Így, ha éjszakára pár fokkal csökkented a szoba hőmérsékletét, akkor sokat spórolsz, de nem rontod az általános hőérzetet.

-Az elektromos hálózat kialakítása kérdéses lehet.
A becsatlakozáshoz vagy kell a régen alkalmazott éjszakai áram csatlakozó vezetéke, vagy ha a szolgáltató számítása szerint (ez a mama általános fogyasztási profiljától függ) ráköthető a jelenlegi csatlakozásra.
Csinálnak egy leágazást a bejövő kismegszakító(k) előtt és nem kell új mérőszekrény. Tesznek a falon kívülre egy új kis szekrényt mérővel és egy induló csatlakozó lehetőséggel.
Amennyiben jól osztod el a terheléseket, az időzítéseket, akkor hosszabbítókról is mehet a lakás fűtése.
Ez primitívnek látszik, de nagyon sokan így üzemeltetik az ilyen utólagos, villanyra fűtés áttérést. A házat átszerelni majdnem annyiba kerül, mintha gázfűtésre állnál át.

Remélem, tudtam használható kiindulási gondolatot adni!
villam64Válasz erre
2017-11-04
11:44:20
Előzmény: 444tibi #51288#51289
A Midea az ismerősömnél hangos. Az a baja, hogy amikor lekapcsolja a fűtést, nagy fokozaton járatja a ventilátort.
2017-11-04
10:48:00
Előzmény: villam64 #51287#51288
Nem szigeteletlen a haz,
igaz regi de termo ablakok es a teglafalon 8 centi dryvit.Tulmereteztem az lehet, de egyebkent sincs a piacon 1 kW klima.
Enlegalabbis nem talaltam, 2,6 kW a legkisebb, multi splitbe sincs 2kW-nal kisebb belteri, ugyhogy itt most nem a teljesitmeny a dominalo tenyezo.
Egyelore egy Midea es egy Gree van a kiszemeltek kozott, majd eldontjuk jovo netre melyik legyen.
Mindenkepp marad a multi split, legcsatornazni nem akarodzik.
villam64Válasz erre
2017-11-04
09:04:52
Előzmény: 444tibi #51285#51287
Nem lehet konkrét típust ajánlani. A teljesítmény alapján szigeteletlen a ház. Érdemes a beltérit fűtésre alulra tenni a radiátor helyére. A Fisher-nek van ilyen terméke. Keress rá.
2017-11-01
12:12:19
#51285
Kaptam egy megbízást kedves barátomtól,
nézzek neki egy fűtő klímát Apukája lakrészébe.
Két helyiség, az egyik 25m2 a másik a hálószoba 15.
Az épületrész hőtechnikailag jó, a nagyszobába 3kW, a hálóba 1,5-2kW körül számoltam, ráhagyással, fázós a kisöreg.
Tudnátok konkrét típust ajánlani, a legjobb az 1 külső-2 beltéri egység lenne, vagy ezek kevésbé ajánlottak?
Eléggé tudatlan vagyok ezen a téren, a működésével paraméterekkel stb. tisztába vagyok, de itt most konkrét tapasztalat, típus márka kéne.

villam64Válasz erre
2017-02-12
12:57:52
#50670
További fejlesztések. Mivel még mindig nincsenek fűtő klímák. A kültéri kondenz víz levezetés fagy mentesítése bevált azzal, hogy a 1,5-es csupasz réz szálat a kültéri lamellái között a hőcserélő csőre ráhajtottam, és levezető csőben 1,5 métert. Automatikusan szabaddá tette az utat, vezérelt fűtőszál nélkül. Plusz tervezek az aljára tenni szigetelést a leolvasztás segítésére. Vár még fejlesztés a klíma gyártókra.
Hiány a heti szobatermosztát a klímákhoz. Ezt hő ellenállása megváltoztatásával érem el 16 kOhm, hogy ne kelljen kikapcsoltatni a klímát éjszakára. A Q7 szobatermosztát nyugalmi érintkezőjén párhuzamosan a hő ellenállásra kötöttem egy 50 kOhm ellenállást. Így amikor a szobatermosztát nem kér fűtést, akkor a klíma melegebbnek érzi a lakást, és leáll, vagy csökkenti a teljesítményét, de nem kapcsol ki. Ez akkor lenne ideális, ha a klímához kapcsolt szobatermosztát több fokozatban lenne képes a klímát működtetni. Az én Panasonicom nem tudja, de van olyan Panasonic beltéri amelyikhez kapható hozzávaló vezetékes szobatermosztát.
Megpróbáltam a kültéri külső hőérzékelőjét is megzavarni, de nem sikerült. Helyette inkább az az érzésem, hogy megnövelte a fogyasztást, és erőteljesebben fűt. Az a bajom, hogy a programja mínuszokban 50 percenként leolvaszt, holott olyankor szárazabb a levegő, tehát inkább ritkítani kell a leolvasztást.

Ui.: Helyesen értelmezve a módosított Q7 működését. Elméletileg a klíma 21 °C-ra van állítva, de vígan fűt 22,5 °C-ig. Amikor a szobatermosztát lekapcsol, akkor úgy érzi, hogy elérte a beállított hőfokot és leáll. Én a szobatermosztáton éjszakára 18 °C-ot állítottam be. A sönt ellenállással a klímát (még nem volt alkalmam kitapasztalni) lehet, hogy 19 °C-ra kalibráltam, ezért valamikor 19 °C alatt bekacsol, bár a termosztát még nem. De a szobatermosztát is tud szabályozni, csak on-off módba kapcsolja a klímát. Mert ha 21,5 °C-ra állítom, akkor ez a hőmérséklet alatt bekapcsol, és megszünteti a söntöt, a klíma beindul, mert alacsonynak érzékeli a hőmérsékletet. A hőmérséklet elérésekor lekapcsol a szobatermosztát, és visszakapcsolja a söntöt, a klíma meleget érzékel és lekapcsol. Ha a sönt kicsit változtat, és ideális a munkapontja, akkor az inverteres klíma nem lekapcsol, csak leszabályoz. Minden hőfokhoz más sönt kellene. A termosztát a kimeneti ellenállását kellene, hogy változtassa.

170219
Még mindig a kalibrálással szenvedek. Vettem 220 kOhm és 100 kOhm potmétert. A forgó pontokat közösítettem, és a klíma érzékelőjének egyik lábával párhuzamosítottam. Az érzékelő másik lába a szobatermosztát relé váltó érintkezője. Amikor a szobatermosztát fűtést kér, akkor a munkaérintkezőn a változtatható >220 kOhm kerül a klíma termosztátjára párhuzamosan, aminek a az érzékelő kalibrálás 22 °C-ra a feladata. A szobatermosztát éjszakai állásában a >100 kOhm potméterrel 20 °C-ra kalibrálom a klíma érzékelőjét.

Ui.: Szintén gond a digitális hőmérők pontatlansága. Ugyanis a bepített termisztorok értékét a gyári középértékre állítják be. Ami esetleg 100 termisztorból egy felel meg. A tűréshatás a gyári adatok szerint +-5%, +- 1°C. Nem adnak lehetőséget a műszer kalibrálására. Vagy minden egyes műszert kalibrálnának a beépített szenzorhoz.
villam64Válasz erre
2017-01-31
23:01:36
Előzmény: robert #50594#50604
Szia Róbert

A cikket nem elemeztem, Csak azt akartam jelezni, hogy másnál, másoknál is kezd a klíma fűtőkészülékként működni. Persze fejlesztések szükségesek ezen a téren. Érzékenyebb vezérlés. Olcsóbb csatornázható beltéri. Házi energia tároló rendszerek, akár 100 kWh. Januárban 11 alkalommal segítettem rá szórakozásból a fűtésre és meleg vízre a vegyes kazánnal. 513 kWh-át használt el a klíma. Még van a nyári napenergiás túltermelésből 1660 kWh. Februárban elmegy 300 kWh. Legalább 1000 kWh túltermelésem marad a márciusi leolvasásig. Ezt egy 2 milliós napelem rendszer eredménye. Nem fizetek gázt, villanyt, meleg vizet. Rosszabb érzés lenne havonta ezen rezsik befizetésével bajlódni. Nekem megérte.

Bevezetném az energia kártyát, vagy Zöld kártyát. Ezzel a kártyával fizetnék távol az otthonomtól a villamos energiáért. Ezt a napelem rendszerrel tölteném fel. Ezzel fizetném a villanyautóm tankolását. Ezzel fizetném a hotel szobám villanyszámláját. De ezt a külön energia egyenleget akár a bank is kezelhetné a kézpénzes kártyán elkülönítve. Ez a jövő. Csalás az, hogy nem vonhatom össze egy háztartás villanyóráit a napelem rendszerrel. Vagy két különálló lakásom villanyszámláját nem vonhatom össze. A világnak kell változnia.
2017-01-25
11:27:09
Előzmény: villam64 #50592#50594
"Hogyan lett 175 000 forintból új fűtésem 50m²-en úgy, hogy az üzemeltetése is filléres"


Úgy lett, hogy Mókus a 175 ezer forinton felül elköltött 725 ezer forintot, amit más rovatba könyvelt el.
"... készülékkel, szereléssel, mindennel együtt egy teljesen új fűtés, olcsóbb üzemeltetéssel: 50m2 lakrész = 900e..."
A hőigényt lecsökkentő ablakcsere (háromrétegűre) költségéről nem is beszélve...

Egyébként a műszaki megoldást nincs szándékomban kritázni, csak A CIKK BECSAPÓS CÍME zavar. Ennél már csak az lenne durvább, ha nem csak filléres, hanem egyenesen ingyen fűtésről írna 175 ezerért, miután vesz még egy 2 milliós napelemes rendszert is az 50m2-es társasházi lakásába :) . Ez utóbbi kalkulációt sem a kisujjamból szoptam, mert van rá példa bőven ezen a fórumon is.

Sokadszor találkozunk avval, hogy valaki egy többcélú beruházás gazdasági elemzésekor az egyik funkció megvalósítási költségeit egyszerűen áttolja egy másik funkcióra (externália). Amikor a cégek alkalmazzák ezt a módszert, akkor a fogyasztók megtévesztéséről van szó, magánszemélyek esetén alapvetően az önigazolás vágya az ok. Minden esetre sokan ezt nem veszik észre, és vakon követik a "bevált példát".


Megjegyzés:
Sok éves tapasztalatom szerint egy 50m2-es budapesti, átlagos nyílászárókkal ellátott társasházi lakás gázszámlája konvektoros fűtéssel ~50 ezer forint évente.

villam64Válasz erre
2017-01-24
21:22:43
#50592
www.sporolok.blog.hu/2016/10/14/futeskorszerusites_hoszivattyu
villam64Válasz erre
2016-12-24
13:45:28
#50509
Fűtés - Elektromos
Klíma

Október közepe óta működik a névleges 4 kW, maximum 6 kW klíma fűtésre. A rendszer alakítása folyamatban. Jelenleg a kazános fűtésrendszer elosztója bekerült a klíma közelébe a WC-be. Ez egy 3-as elosztó, 2 radiátorkör, és 1 padlófűtéskör. Ezzel párhuzamosan van a 300 literes HMV tartály felső hőcserélője bekötve. Az alsó hőcserélőn a napkollektor van. Az elosztó két vége bemenetként lett kialakítva. Az egyik bemenet visszacsapóval és keringtető szivattyúval a vegyeskazán-puffer felől kap meleg vizet, amennyiben a puffer megfelelő hőfokú. Ilyenkor az elosztó másik bemenetén lévő visszacsapó és keringtető szivattyú tiltva van.
A másik bemenet meleg vizet a klíma 10-es csövére húzott kb.: 6 méter 28-as csőben keringtetett vizet kapja meg, mely eléri a 35-40 °C-ot. A két szivattyút egy heti programozású szobatermosztát vezérli. A klímának saját belső időzítője van, mely minden nap 21 órakor kikapcsolja a klímát, 5 órakor bekapcsolja. A klíma ráhagyással dolgozik, ezért 4:35 -kor kapcsol be. Jobban örültem volna egy heti programozású szobatermosztátnak a klímához, de ez ritkaság még sajnos.
A klíma beltérije kapott a tetejére egy levegő gyűjtő dobozt. Ebbe jelenleg két 80-as flexibilis cső megy be. Még 3 vár bekötésre a helyiségek alsó hideg sarkaiba. Az egyik a szobatermosztátos helyiség legtávolabbi alsó sarkából, mely elég hideg pont. A másik 80-as csövön a padlásról szív friss levegőt a klíma, és melegíti fel. Ezen kicsapódik a pára. Ezt december 9.-e táján kötöttem be. December 23.-án bekötöttem egy csövet a régi konyhai szagelszívó kimenetének a helyére a padlásra, melyet a klíma kültéri hideg szívó oldalára vezettem. Az a rész a hőcserélőn gyorsan be is fagy. Másnap reggelre, vagyis mára ebben a csőben jelentős mennyiségű kondenzvíz keletkezett, ami az indukciós főzőlapra folyt. A kondenzvíz elvezetésről gondoskodni kell.
Mellékesen a klíma a lakás közepén van elhelyezve. Ezért még átalakításra került a klíma felső szívó oldalán lévő hőérzékelő, mely alapján szabályoz a klíma vezérlője. Ezt megtoldottam, melyet jelenleg a szoba termosztátos helyiségébe elvitt cső szívó oldali végébe van elhelyezve. Így a klíma hőmérsékletét 2 °C-kal csökkenteni kellett. Ez valószínűleg majd a szoba termosztátba kerül beépítésre, amikor majd emelni kell a klíma beállított hőmérsékletén, mert ott melegebb van. Jelenleg a párátlanító nélkül is megfelelően alakul a lakás páratartalma, alacsonyabb, mint tavaly az automata szellőzésnek, és a fagyos hidegnek.
A friss levegőt azért a padlásról szívom be, mert bár én alig fűtöttem a vegyes kazánnal, többen fűtenek helyettem, és a padlásra alig kerül be a füstből.
Eddig 600 kWh ment fűtésre és meleg vízre a klímával. Grafikonok a WEA-n.
2016-06-26
12:36:18
Előzmény: villam64 #50006#50007
Nem tudom mikor fogják bekötni.

Azt tudjátok, hogy a klímavédelmi hatóság miatt micsoda tortúra egy klíma vásárlás?

Addig nem adja el a kereskedő, ameddig nem viszel igazolást hivatalos regisztrált telepítőtől, hogy Ő fogja nálad telepíteni. A dokumentumok most 2 hete változtak, az interneten és a METRO oldalán is még csak a régi dokumentumok elérhetőek.
A kereskedőnek kötelessége feltölteni a dokumentumokat a hatóság oldalára, akik ellenőrizhetik a telepítés helyszínét.
Állítólag a számlákat is fel kell tölteni, tehát már nincs a haveri alapon bekötés.

A telepítést végző vállalkozó nem szívesen állítja ki az igazolásokat, mert Ő a saját márkáját próbálja rádbeszélni, ami gyakran 50 e fttal is drágább darabonként. Bekötésnél hátrébb sorol.
Nekem valamikor 3 héten belül lesz bekötve. A METRO partner telepítő vállalkozó 2 hónapra veszi fel a telepítést :)update
2 db Airfel 3,5kw a++ os split klíma kiépítve.

Komolyan mondom brutális procedúra. Mind a vásárlás a klímavédelmi hatósággal, mind a kiépítő mesterekkel...

2016-04-22
23:45:58
Előzmény: Gyuri #49899#49900
A szabály:

"EU-n kívüli vásárlás (pl. USA, Kína)

Cég - magánszemély között (pl. ebay-ről rendelt áruk):
0 - 22 € (~6.204 Ft) között vámmentes
22,1 - 150 € (~42.300 Ft) között vámmentes, de 27% ÁFA terheli
150,1 € felett kereskedelmi vámtarifa* és 27% ÁFA terheli"

Tehát kell vámot és áfát fizetni...

Az LG és Samsung jó klímákat gyárt 3 év garanciával.
2011-10-17
20:41:21
Előzmény: Bous83 #18713#18721
Megcsináltam. Most 5W -ot eszik a potis 12VDC radiálventi. A klíma 2°-kal van lejjebb állítva, és még is jelentősen melegebbnek érzem a hőmérsékletet. Sokkal nagyobb eredményt hozott, mint gondoltam volna...
2011-10-17
16:32:40
Előzmény: payagyerek #18704#18713
Sajna az nem játszik, mert alacsony a felső szint. Olyan 2.4m körül lehet, én meg 2m-vagyok. Szóval a lámpacsillár is olyan rövid vezetővel van, amivel még be tudtam kötni. Így ha sietve elmegyek alatta, és épp feláll a hajam, érzem hogy súrolja. Ventivel lenyakazna... :-)

Közben gyártottam elméleteket. Ha fentről fújom le (mint a klíma), akkor szerintem a lefújási ponton okés lesz (lábventim), de a szoba többi részén ott marad alul a hideg. Mért "folyna" oda, hogy felmelegedjen. A lefújt meleg dobódik vissza fel, egy minimális hideget magához keverve. (Légfüggöny hatás)

Ha lentről fújom fel, akkor a legalsó rétegben lévő hideget feldobom (ha nem is a plafonig, de félmagasságig biztos), keveredik, felmelegszik. A végeredmény, hogy a hideg "odafolyik" a ventihez, mert ott szívom, és az a legalcsonyabb pont.

Végeredményképp megszűnik az alsó réteg hőmérséklet különbsége.

Lehet pár napra bevetem a WEA két hőmérőjét, és meglesem hogy jobb...
payagyerekVálasz erre
2011-10-17
10:50:09
Előzmény: Bous83 #18700#18704
Vagy sitty-sutty elosonsz a bútba, venni csillárventillátort, főcuppantod, oszt hajrá! :-)
2011-10-17
09:59:42
Előzmény: payagyerek #18696#18700
Ok, akkor lentről lesz fel. Csak jobban néz ki a földön valmi, mint a plafonon... :-)

Általában közepes ventivel használom. A hatásfok szerintem nem romlik, változatlan marad, vagy javul. Okos kis masina ez, ha lejjebb veszem a benti venti fordulatát, lejjebb csavarja a kompi delejét. Tehát próbál valami féle állandó kondihőértéket tartani. Viszont kint az elpár ezáltal melegebb lesz, mert kevesebb hőt kell benyelnie, e miatt meg javul a történet...

payagyerekVálasz erre
2011-10-17
07:48:38
Előzmény: Bous83 #18691#18696
Szerintem mind1.
Bár a legjobb mégiscsak az lenne, ha nagy ventifordulattal csapatjuk. Ekkor ugye javul a hatásfok. Az ilyenkor kondifelület, nagyjából szobahőmérséklet-körüli, így kisebb nyomású. Ha zsenge a fuvallat, akkor el tud melegedni a kondi a szobától.
2011-10-17
01:27:54
#18691
Sziasztok,

Most, hogy fűtésszezon lett (és még nincs nagy hideg), csak inverteres splitekkel fűtjük a házat. A szobámban is "dübörög" egy. Azonban mivel klíma, a plafonnál van. Hűtésnél ez jó, mert mindenképpen, a legkisebb ventilátor fokozatban is lehűti a teljes légteret, mert hát a meleg fent van, a gép meg ott szíjja. Azonban fűtéskor szar hogy fent van. Ha felteszem nagy ventifokozatra, egységes lesz a hőmérséklet, de úgy hangja van. Ha kisventire teszem, akkor meg berétegződik a levegő, fent meleg, lent hideg marad. Ez akár 5 fok, vagy annál több is lehet.(főként az alsó 20-30cm marad ki) A számítógépemnél ezt az asztal alá szerelt, lefelé fújó venti küszöböli ki. Azon gondolkoztam, hogy valami jó halk radiális ventivel meg kéne kavarni az összes levegőt. Viszont nem tudom eldönteni, hogy lentről fújam fel a hideget, vagy fentről le a meleget. Szerintetek melyikkel érnék el jobb hatásfokot? Vagy tökmind1?

2011-06-24
11:16:39
Előzmény: Jesu #15388#15392
Jesu,

Ha így teszel, lehet jelentkezni fog egy probléma. A beltéri késleltetve indítja a ventit, megvárja, hogy felmelegedjen a hőcserélő. Ezt azért teszi, hogy a hűtőkör 2 oldala között legyen egy bizonyos nyomáskülönbség, amitől működni tud. Ha ez nincs meg, összeomlik a kör.

Szóval azért írtam, hogy "a vezérlés egy jó kis móka lesz". Nálam van egy fordulatszám szabályzós szivattyú, melynek úgy kell szabályoznom a fordulatszámát, hogy a hűtőkör épen, de még stabilan működjön, a lehető legalacsonyabb kondenzációs hőmérséklet mellett. Ekkor lesz jó a COP.

A mi hőcserélőnk:

2011-06-24
08:46:49
Előzmény: Bous83 #15375#15388
Hasonló készül nálam is: Toshiba 14kW, dupla ventis kültéreivel, állandó részteljesítmlénnyel hajtva. Én a gyári vezérlőt használom, elvégre az sok mindent tökéletesen csinál. Annak az érzékelőit "vezetem" meg kedvem szerint.
Most veszem meg én is a lemezes hőcserélőt majd. Te melyiket választottad?
2011-06-24
07:18:48
Előzmény: Bous83 #15375#15386
Bous83!

Várom a fejleményeket, én is ilyet terveztem, de 3 évvel ezelőtt lebeszéltek róla.
A technika fejlődése megállíthatatlan, sok sikert az átalakításhoz.

Pali
2011-06-23
20:06:37
Előzmény: pali #15368#15375
Pali,

Igen, a meglévő fűtésrendszerünkbe, közvetlen a kondenzációs kazán (alá)visszatérőjébe. (HMV-t is készít majd)

(Klíma: R410 10kW Fujitsu inverteres kültéri & 0-10V-al vezérelhető beltéri nyák)
2011-06-23
13:58:42
Előzmény: Bous83 #15363#15368
Bous83!

Jól értettem? Klímára rakod a lemezes hőcserélőt? Evvel valósítod meg a hőátadást?

Pali
2011-06-23
09:51:10
Előzmény: robert #15362#15363
Rebert,

Mi megcsináljuk saját rendszerünk kiegészítését, H tarifánk már van. (Igaz ügyintézése az első beadott doksitól óracseréig 7-8 hónap körül volt.) A lemezes hőcserélőt a héten bekötjük a rendszerbe. Az összes többi kérdés csak vezérlés. (tehát a neheze... :-) ) Tavaszra majd eredményekkel is szolgálok.

Biosolar Forum  =>  Hőszivattyú  =>  Hűtő-fűtő klímáklapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7   következő »
Copyright © 2005-2017 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva