English  Deutsch
Biosolar Forum  =>  Hőszigetelés  =>  Belső oldali hőszigeteléslapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
szocsmarciVálasz erre
2012-04-21
18:02:24
Előzmény: konig #28739#28741
Akkor célszerű betenni egyet, egyutú zárószelep, nem mágnesszelep, hanem motoros. Honeywell VCZAF1000 + VC4013. Digitális programozható szobatermosztáttal.
A belső hőszigetelés talán megoldás lehet, de láthatod, megoszlanak a vélemények. Ha még jobban visszaolvasod, akkor még nagyobb véleménykülönbséget láthatsz.
2012-04-21
16:15:34
Előzmény: szocsmarci #28738#28739
Nincs termosztát, thermoszelepesek a radiátorok. Ha 3-4 közé teszem a szelepet, akkor felmelegszik a szoba, de akkor gyakorlatilag egyfolytában forró a radiátor, a cél meg a spórolás lenne...
szocsmarciVálasz erre
2012-04-21
15:40:26
Előzmény: konig #28687#28738
Földszinti lakás mindig problámás. Nagyon nehéz jól méretezni, nem is szabad a szabványra hagyatkozni, egy kis túlméretezést mindig elbír.
Ha már így alakult, akkor talán a legegyszerűbb áthelyezni a szobatermosztátot, vagy venni egy rádiósat. A nagyszobai radiátor meg majd leszabályoz.

2012-04-20
17:48:55
Előzmény: szocsmarci #28666#28687
Az épület elvileg 2006-2007-es tervezés. A lépcsőház nem fűtött.Földszinti lakás,központi kazán, hőmennyiség mérővel fizetünk. fel tudjuk fűteni, de érezhetően többet kell mennie a fűtésnek, mint a nagyobb szobában.
2012-04-20
17:45:52
Előzmény: tthom #28682#28686
"Parafa falburkolat esetén kizárólag parafa kontaktragasztó alkalmazható
Ajánlott a gyártó által javasolt vizesbázisú, oldószermentes W-240, vagy a Wakol D-3540 ragasztó használata"
2012-04-20
17:02:07
#28682
Írjátok a parafát, mint páraáteresztő szigetelő anyagot.. Ok, hogy maga a parafa páraáteresztő, de mivel lehet rögzíteni a falra, hogy továbbra is páraáteresztő legyen? Van egy lépcsőfordulónk, ami lambériázva van, lakkozva, meg minden, ezt váltanám ki parafával.
2012-04-20
15:06:24
Előzmény: szocsmarci #28674#28675
Szerintem kiegyenlítődik a nedvességtartalom a két oldalon, a fal nem lesz vizesebb, mint a szigetelőanyag nélkül. Viszont ha az eps alá bekerül a pára, nagyrészt ott is marad, mivel visszafelé is zár.


A Masterclima® száraz szigetelő lemez fontosabb műszaki jellemzői:

Mérete: 1000 x 500 x25 mm
Tömeg (kg/m2) 7,2 - 8,2
Egy lap tömege (kg) 3,6 - 4,1
Testsűrűség 300 kg/m3 ± 10%
Páradiffúziós ellenállási szám (μ) 4,5 - 5,9 a vastagságtól függően
Pórustartalom (nyitott cella) legalább 80%
Kémhatás (pH) 10,0 - 11,0
Vízfelvétel legalább 250 tömeg%
Hővezetési tényező kb. 0,065 W/mK
Éghetőség A1, nem éghető


De lassan már úgy tűnik, mintha érdekem lenne védeni az anyagot.
szocsmarciVálasz erre
2012-04-20
14:57:23
Előzmény: Plaszlo #28668#28674
"A masterclima szellőző falszárító hőszigetelés."
Ez engem nem hat meg. A páradiffúziós ellenállása érdekel, és egyéb képességei, pl az, ha csak egyfelé vezetné a párát. De ez egyenlőre nem lehetséges, ilyen építőanyag egyenlőre nincs. Pedig ezt sugallja ez a falszárító kifejezés, a falból vezeti a nedvességet a beltérbe. De mi van akkor, ha száraz a fal, és a szoba páratartalma nagyobb, mint a kültéré - télen? Kifelé nem vezeti a párát, ami által a fal nedvesebb lesz?
Szerintem rosszabb ez a fajta szigetelés, mint az EPS, vagy a nagyobb párazárású anyagok, mert pont hogy kevésbé gátolja a pára beáramlását a falba, ezáltal időben és térben is korábban kezd el kondenzálódni a fal.
2012-04-20
14:04:09
Előzmény: szocsmarci #28666#28668
szocsmarci,
A masterclima szellőző falszárító hőszigetelés. Alapesetben a nedves, vizes falfelületet kell kiszárítania, oda hova párologtasson, amikor az a felület vizesebb, mint a másik oldalán a beltér levegője. Ebben az esetben a fal nedvesedésével nincs probléma, nem kell párologtatnia, de a szigetelőlap és a hűvösebb fal találkozásánál sem lesz elvileg nedvesedés, mert a hőszigetelőanyag elpárologtatja, nem zárja le mint a polisztirol. Ahhoz, hogy a lépcsőház felé a hőleadást lecsökkentse és melegebb falfelületet adjon, ahhoz szerintem megfelelő, főleg pár centis vastagságban nem fog problémát okozni, hisz a lépcsőház bár nem fűtött helyiség, de mégsem kültéri falnak számít. Lehet felesleges ide a falszárító képessége, de ne hasonlítsunk össze egy cellulóz alapú és egy polisztirol alapú terméket belső szigetelés esetén, mert nem egy kategória.
Akkor vegyünk egy másik természetes alapanyagú hő és hangszigetelő terméket a Halltex-et, ami szintén nem párazáró.
Az hogy melegérzetet ad egy pár milliméteres réteg, nem jelenti azt, hogy a meleg nem megy ki a falon keresztül a lépcsőházba, a szoba továbbra is hűvösebb lesz, csak nem fog sütni a fal a hidegtől.
A teljes belső szigetelés kerülendő, ezt már kitárgyaltuk, de ebben az esetben, egy részfal szigetelése megváltoztathatja a szoba hőmérsékletét és komfortérzetét.
szocsmarciVálasz erre
2012-04-20
13:36:57
Előzmény: konig #28650#28666
Robert
Ha az épület engedélyezési terve 2006, vagy az előtt elkészült, akkor hiába reklamál, az 5cm hőszigetelési érték valószínűleg tudja a 0,7 W/m2dK-t. Azt nem tudjuk, mikor készült - egyenlőre.
És még ezen kívül egy pár dolgot sem. Fűtött a lépcsőház? Földszinti a lakás, vagy a legmagasabb szinten helyezkedik el? Ha köztes szinti lakás, akkor laknak alul/felül, hogyan fűtenek? Milyen a fűtési rendszer - távfűtés vagy gázkazános. Ha gázkazános - valószínű az -, milyen a gázkazán? mekkora a minimális teljesítménye?

Bármilyen furcsa, de elképzelhető, hogy minden szabályszerű, mégis fázol.
- A lépcsőház nem fűtött, az egyensúlyi hőmérsékletre szabvány van. Lehet, hogy a szabvány magasabb értéket ad, mint a valóság, ezért ott nagyobb a hőveszteség, mint az elméletileg számolt. Amúgy sincs a hőszigetelés.
- A terv úgy kezdődik - lakóépület FOLYAMATOS használattal. Ha nem laknak a szomszédos lakásokban, akkor borul minden, szabvány szerint nem kötelező minden lakás közé szigetelést betenni. Műszakilag nehéz lenne, és nem lehet megmondani előre, melyik lakásokban fognak laknni.
- A kazán tudja a maximális hőigényt, de túl van méretezve, ezáltal ki-be kapcsolgat. Nem egyenletes a radiátor hőmérséklete, és ez okozhat 1-2°C hőmérséklet lengést, vagy ennél nagyobb hőmérséklet érzeti különbséget.

Szerintem megoldás lehet a szobatermosztát áthelyezése, vagy a radiátor megnövelése (csere, vagy még egy radiátor elhelyezése - a cső bírni fogja a plussz teljesítményt ilyen kicsi lakásban).

A hőszigetelő tapéta, vagy a parafa is belső oldali hőszigetelésnek számít, de ilyen kis vastagságban nem hinném, hogy gondot okoz. De a hőérzetet javítja, mert emeli a fal belső oldali hőmérsékletét, ezáltal a hőérzetet. A hőveszteségben nem számottevő a javulás.

A Masterclíma cég terméke szerintem ugyanolyan rossz, mint a Homecell, vagy még rosszabb. 1m2 falfelületen 21 liter vizet tárol, és csak a szoba felé párologtat ki?
2012-04-20
10:07:11
Előzmény: konig #28650#28656
konig,
ne polisztirol alapú szigetelést használj, azzal csak tényleg bajod lesz. Helyette cellulóz, vagy szilikát alapú szigetelőanyagot, esetleg parafát, ez még hangszigetelésnek is jó.


Én kevésnek tartom az 5 mm-es hőszig tapétát és annak is hungarocell az alapja.

Csak ötletként:
Masterclima belső hőszigetelő anyag

Sokoldalúan alkalmazható száraz szigetelő lemez.

Felhasználási terület: penészes és nedves falszerkezetek, panellakások, műemlék épületek végleges belső szigetelésére.
A MC könnyű, cellulózszállal erősített kalciumszilikát alapú száraz szigetelő lemez. Különleges tulajdonságai miatt itatóspapírhoz hasonlóan szívja fel a falszerkezet nedvességét, azt térfogatváltozás és kicsepegés nélkül tárolja (a 25 mm vastag lemez kb. 21 liter vizet!), majd a belső térbe párologtatja.

A nedves felületekre ragasztott MC lemez a falszerkezetet kiszárítja, és tartósan szárazon tartja.

A MC száraz szigetelő lemez tartós védelmet biztosít nedves és rosszul szigetelt falszerkezeteken megtelepedő gombás fertőzésekkel szemben. Különleges tulajdonságain kívül lúgos kémhatása is ezt a hatást eredményezi.

Olyan épületekben, ahol esztétikai vagy műemlékvédelmi okok miatt nem készülhet külső oldali homlokzati hőszigetelés, vagy nedvesek a falak, a MC belső oldali hőszigetelésként az épület hővédelmét javítja, illetve a falszerkezetet kiszárítja.

Feldolgozhatóság:

A MC száraz szigetelő lemez 1000 mm x 500 mm-es táblaméretben, 25 mm vastagságban kerül forgalomba. Akár belső oldali hőszigetelés, akár penészgomba fertőzés elleni védelem céljából kerül alkalmazásra, közvetlenül ragasztással kell a falfelületre erősíteni. Mechanikai rögzítésre nincs szükség. A falfelületet a ragasztáshoz elő kell készíteni, a penészes felületeket célszerű gombaölő folyadékkal kezelni.

A szigetelő lapok felragasztásához csak gyárilag előkevert cementbázisú, bevizsgált és engedélyezett ragasztóanyagot szabad használni (LB Knauf Ragasztótapasz). Csak a páraáteresztő ragasztó használata biztosítja a kedvező szigetelő hatást: ilyen pl. az LB-Knauf gyártmányú ragasztótapasz.

Használati utasítás:

A ragasztómasszát fogazott spatulyával kell a felületre felhordani, majd az így kialakult ragasztóágyba kell a szigetelő lapokat belenyomni.

A lapok érintkezési felületeit is ezzel a ragasztóval kell bekenni.

A rögzített szigetelő lapok felületét ugyanezzel a ragasztótapasszal kell átsimítani, simára glettelni.

Az érintkezési fugákat szükség esetén kb. 5 cm széles rögzítő üvegháló szalaggal lehet egymáshoz erősíteni a glettelés előtt vagy során.

Az utolsó művelet a MC lapokkal készült szigetelés felületkezelése. Erre a célra csak olyan festékeket ill. tapétát szabad felhasználni, melyek páraáteresztőek, azaz lélegző tulajdonságúak: ilyen pl. a mész- ill. szilikátfesték vagy az ún. könnyű üvegszövet alapú tapéta. Nem használható diszperziós (latex) alapú festék ill. műanyag tapéta.

Parafa jó hő és hangszigetelő, természetes anyag és még szép is.
A parafa vakolat - pl. a Subertres vagy Suberite - külső-belső felhasználásra javasolt, a homlokzaton nyáron visszaveri a napsugarat, télen belső fal megakadályozza a meleg kijutását. A hőreflektáló hatás elsősorban a gyors hőmérséklet-ingadozásoknál tapasztalható, illetve itt érezhető a leginkább a hatása, A hosszan tartó meleg levegő, illetve hideg levegő áramlásához megfelelő vastagságú hőszigetelő termékre, illetve hőszigetelő falazatra van szükség. (Ilyen pl. egy 44-s tört üreges kerámia falazó elem, az üregekben kőzetgyapot.)

A szigetelő anyagoknál nemcsak a hőszigetelő képességet, hanem a páratechnikai, hangszigetelési tulajdonságokat is figyelembe kell venni. A parafa hőszigetelő képessége (lambda értéke) megegyezik a többi termék (EPS - Pl. Hungarocell, szálas szigetelő anyagok - pl. kőzetgyapot, üveggyapot) hőátadási tényezőjével: lambda=0,040 W/m*K. Egyes termékeknél előfordulhat a 0,026 W/m*K érték, abban az esetben, ha légbuborékok kerülnek a szemcsék közé. A gyártói bevizsgálással megbízott intézet ad erről hivatalos minősítést.
A fent leírtak alapján hasonló vastagságra van szükség a legtöbb terméknél.
Hőszigetelésre, a hőáramlás megakadályozására a vakolat nem elégséges, erre a célra javaslom a különböző vastagságú, hőtechnikai számítás alapján méretezett vastagságú parafa táblákat. Födémekbe, gerendák közé pedig a különböző típusú és szemcseméretű parafa őrlemény remek megoldás.

Egy nagyon fontos tulajdonságra is felhívnám a figyelmet: ez a hővezetési ellenállás. Mindenki megtapasztalhatja, ha megérint egy tárgyat. A fémet hidegnek érezzük, mert a fémek hővezetési ellenállása csekély. A parafa érintése meleg és selymes, mert tapintáskor nem vezeti el a test hőjét.
Érdemes figyelembe venni a páratechnikai, páratárolási képességet.
Nyilvánvaló, hogy amennyiben a szigetelőanyagban víz halmozódik fel, csökken a szigetelő képesség. Amennyiben párazáró, akkor a falazatot is lezárja.
Vagyis egy EPS-sel szigetelt, műanyag nyílászárókkal épített építményeknél légkondicionálást kell alkalmazni. A passzív házakkal is ez a helyzet, deklaráltan kell biztosítani a mesterséges szellőzést.

A hangszigetelő képesség általában fordított arányban áll a hőszigetelő képességgel. Azaz többnyire a jó hőszigetelő anyagok nem valók hangszigetelésre. (Pl. az EPS). A hangszigetelő anyag legyen rugalmas, ugyanakkor minél sűrűbb, tömítettebb. A parafa egy olyan különleges anyag (a természet terméke), ami kiváló hangszigetelő is. Elsősorban a sűrűbb szemcsézettségű felületek. Ezek részben elnyelik, részben visszaverik a hanghullámokat. A teljes hangszigeteléshez egyéb szerkezet is szükség van, hiszen különböző frekvenciájú hangokat különböző sűrűségű anyagok nyelnek el. Hozzáteszem még, hogy a hangszigetelő hatás nem egyenes, hanem logaritmikus arányban áll a termékvastagsággal. Tehát pl. egy dupla vastagság csak 3 dB-s hanggátlást eredményez.

Sok egyéb tulajdonság mellett ki kell hangsúlyoznom egy meglehetősen fontos fogalmat, ez pedig a fenntarthatóság. A parafa egy megújuló, természet adta anyag. Az ember jobban érzi magát testileg és lelkileg is a maga természetes közegében.
Egy faodúban minden élőlénynek jobb a közérzete, mint egy nejlonzacskóban.
Végül egy szubjektív összehasonlítási alap: az esztétika. Ezt mindenkinek magának kell eldönteni, hogy mi tetszik. Én régóta foglalkozom parafa parkettákkal, burkoló anyagokkal. Szeretem az aranybarna színét, a festett terméknél a lágy árnyalatokat. Ez a kérdés nem vitaalap, mint ahogy sajnos az sem, hogy kinek milyen lehetőségei vannak.
www.parafa.net/web/index.php?option=com_content&view=article&id=8&Itemid=11
2012-04-20
08:17:37
Előzmény: konig #28650#28654
konig,

Ha új építésű a lakás, akkor az első dolog az lenne, hogy reklamálnék, mert valami el lett rontva. Mindegy, hogy mi, ha azt mondod, hogy hideg a fal, akkor javítsák ki a hibát valahogy. Például úgy, hogy a falra kívülről vastagabb szigetelést építenek.

Ha nem akarsz vagy nem tudsz reklamálni (egy olyan gagyi építési vállalkozásnál, amelyik 5cm vastag szigetelést alkalmaz, lehet, hogy te húznád a rövidebbet), ezért magadnak kell javítanod a hibát:

Ha az egész szoba hideg, akkor nézd meg, hogy teljesen ki van-e nyitva a radiátornál és az osztó-gyűjtőn a szelep. Ha nyitva vannak a szelepek, de mégsem ad le megfelelő teljesítményt a radiátor, akkor cseréld ki nagyobbra, vagy több-sorosra.

Ha a szoba hőmérséklet emelése nem elég, akkor 5mm vastag hőszigetelő tapétát ajánlanék.

Az általad említett szigetelést ("szenzációs magyar találmány") nagy ívben elkerülném.


2012-04-20
07:29:28
#28650
Üdvözlök mindenkit!

Egy kis segítségre lenne szükségem. Tudom, hogy mindenki elveti a belső szigetelést, de azért leírom:

Új építésű, lakóparki lakásban lakunk, tégla + 5 cm dryvit szigetelés van rajta. A kisebb szobánk egyik fala, aminek egy része a lépcsőházban van, nagyon hideg télen, a szoba is legalább 2 fokkal hidegebb, mint a másik. A képen pirossal jelöltem, ahová tennénk fel homecell szigetelést. Az ablakok elhelyezkedése miatt a falra mindennel együtt max 5 cm szigetelés fér. Szerintetek nem lesz vele gond? Vagy más megoldás?2012-02-09
19:09:21
Előzmény: zsezse #24889#24933
Az eszencia:

"Tehát, ha egy falat belülről leszigetelünk, akkor... a külső szerkezeti fal lényegesen hidegebbé válik, hiszen "elvonjuk" tőle a belső meleget. Ezáltal, ha a légnedvesség bejut a belső szigetelés és a külső fal belső felülete közé, lényegesen hamarabb kicsapódik a pára, és megjelenik a penész, megkezdődik az állagromlás.

... elképzelhető, hogy csak sok év múlva derül rá fény, hogy a szigetelés alatt a téli időszakban folyamatosan párásodott, ázott a fal, ami esetlegesen visszafordíthatatlan szerkezeti romlásokhoz is vezethet. Ezért nagyon fontos belső szigetelésnél a precíz (légtömör!) párazárás a teljes felületen, mivel a pára szerkezetbe jutását csak így akadályozhatjuk meg - ennek kivitelezése azonban a legtöbb esetben szinte megvalósíthatatlan.

A belső hőszigetelés miatt felmerülő másik probléma a csatlakozó falaknál a hőhidak kialakulása lehet. Ez röviden annyit jelent, hogy a külső falunk az új szigetelés fent említett okai miatt lényegesen alacsonyabb hőmérsékletűvé válnak. Ahol pedig a belső falhoz csatlakoznak (pl. szobák válaszfalai, szomszéd falai, stb.) ott a belső melegebb falaktól fogják elvonni a hőt. Így a belső melegebb falak külső fallal csatlakozó oldala is közel olyan hőmérsékletűre fog hűlni, mint a külső falunk. Így ezen a falon ugyancsak megjelenhet a kicsapódott pára, s ennek folyományaként a penészesedés.

Végezetül pedig a legtöbb esetben azért sem jó megoldás a falszerkezeteket belülről hőszigetelni, mivel folyamatos használat mellett a falak hőtároló képességét-tömegét így szinte teljesen elveszítjük. A hagyományos rétegfelépítés esetén ugyanis a külső oldali hőszigetelés a nehéz falszerkezetet nem engedi áthűlni/felmelegedni, így a tárolt hőmennyiség az átmeneti időszakokban képes temperálni a belső teret. Azaz a fűtés lekapcsolása esetén egy hideg külső szerkezettel rendelkező épület gyorsabban fog elkezdeni hűlni, mint melegebb külső szerkezetek esetén."
2012-02-09
08:54:32
#24889
www.penzcentrum.hu/lakas/belso_hoszigeteles_mese_habbal_a_hazad_is_ramehet.1031438.html?utm_source=index_main&utm_medium=portfolio_box&utm_campaign=portfoliobox
villam64Válasz erre
2012-02-01
15:31:30
#24392
Amennyiben elegendő a 4,5 cm vastagság, hogy a pára ne csapódjon ki, akkor nem penészedik. Hungarocellt is tehetne fel 5 cm, a réseket lezárva. A csepegve ég, még lehet jó a fűtőértéke.
2012-02-01
15:07:00
Előzmény: Nandi #24386#24387
Nandi,

A félreértések végett még egyszer:
A mintaoltalom NEM TALÁLMÁNY!
Ha valaki egy bojtot varr a szélkakasára, azt is lajstromozzák. Nem vizsgálják, hogy működik-e, van-e valami értelme vagy haszna, csak azt, hogy a benyújtás pillanatáig más még nem nem nyújtott be nagyon hasonlót, és az illető befizette-e az illetéket.
Minden agyament baromságra állami támogatást lehet igényelni, úgy is olyanok döntenek róla, akinek máshol sem vennék semmi hasznát, és szó nélkül...
Minden agyament baromságot tálalni lehet a "szenzációs magyar találmány" maszlaggal, amit a primitív média felfúj (főleg fizetett riport formájában), és visszhangzik egy ideig.

2012-02-01
15:02:13
Előzmény: robert #23417#24386
Robert,

"Hőtükrös-légkamrás szerkezetének, illetve alacson páradiffúziós ellenállásának (μ=40; Sd=1,88 m) köszönhetően nincs penészesedés."

Nem tűnt fel senkinek az ellentmondás.
Belső oldali hőszigetelőként forgalmazott termék ----- alacsony páradiffúziós ellenállással?
A termékben egyébként látok fantáziát. Egy termoszban is van jelentősége, a hőtükör bevonatnak.

Szerintem a termék gyártója a magas páradiffúziós ellenállást hagyta meg. Csak van annyi esze, hogy ne perforálja az anyagot többlet gyártási költséggel.
Viszont aki ezt a marketing rizsát megfogalmazta, hát finoman fogalmazva biztosan nem szakmabeli.
Ezek után össze vagyok zavarva, nem tudom a cikk melyik részében lehet hinni?

A szabadalom nyilvántartások között egy helyen találtam a Homecell kifejezést.
Színes ábrás védjegyként lajstromba vették.

www.epub.hpo.hu/e-nyilvantartas/?lang=HUpiaopt/pia09_04reg.htm

Azt hiszem jogosan vetődik fel a kérdés. Ez mennyiben szenzációs Magyar találmány?


payagyerekVálasz erre
2012-01-16
18:39:31
Előzmény: takyka #23456#23458
Légcsere nemnagyon. Főleg mióta már nem bagózok bent, merthogy azelőtt ment elszívó. Fürdeni imádok. Órákig. Főzni nem. A gáztűzhely teteje épp "tárolóasztalkaként" funkcionál.
Ámde nincs virág a kégliben! Annó, mikor elosont az asszonypajti a portáról, azt hittem, hogy ezek gondozásmentesek, mint az akksik. Hát nem azok. :-)
Szerintem ez az oka a kevés párának, meg a sok gipszkartonnal vakolt fal.
2012-01-16
16:14:39
Előzmény: payagyerek #23450#23456
"Én örülök, ha télen van 50% relatív párám. Inkább 30-40 között bóklászik"

Nem túl intenzív nálad a légcsere?
Vagy nem is fürdesz, nem is mosol? :-)

T.
payagyerekVálasz erre
2012-01-16
13:21:17
Előzmény: robert #23451#23453
"Érezd magad leb...a"
Ej de csúnya szád van VAZZE! :-)

Majd akkor továbbítom Néköd, ha meg lesz a kiértékelés és nem fogom szégyellni. :-)
Amúgy nem teljes a felmérés, csak 1-2 dologról fotózgattunk, úgymond próbaképp, amíg érdekes volt a móka. A házam szigetelésével ilyen kütyü nélkül is tisztában vagyok. Inkább a napelemeket fotóztuk, meg a kollektort.
A gépet elhozta a komám mutiba és csak úgy heccből kattintottunk ide-oda.
Amúgy a készült fotókat 1 program írja át általános fájltípusra, miközben kiértékeli. Legvégül 1 nagy pdf-ként azt mondja, hogy "sz@r".
Amúgy a hőfotózás művelete -jóesetben- eltartana 1 darabig, mert a gépet be kell állítani (nem tudom, hogy miket, de sokmindent).
2012-01-16
13:09:26
Előzmény: dejoe #23424#23452
2006/2007 tele ugyanilyen volt. A gázművek tavasszal egy rakás pénzt adott vissza és nem kellett feltennem a téligumikat. Utána meg jött a 40 fokos nyár. :((
2012-01-16
13:05:50
Előzmény: payagyerek #23450#23451
payagyerek,

Várom a hőkamerás fotókat. Érezd magad leb...a, hogy neked nem jutott eszedbe feltenni!

Lehet kapni EPS habos tapétát, egyszerű felrakni, és meleg érzést kelt.

payagyerekVálasz erre
2012-01-16
12:57:37
Előzmény: robert #23437#23450
Én örülök, ha télen van 50% relatív párám. Inkább 30-40 között bóklászik. A falam soha nem volt vizes.
Amiért régóta töröm a fejem rajta:
Hiába vagyok szigetelve, nekem akkor is hidegek a falaim. Persze ez túlzás, de ha megtapogatom a 10 cenyával szigetelt falat a fürdőszobában (csempe), akkor igencsak hidegnek érzi a melegvérű kezem. Ha ugyanezen 10 centis szigetelésű falat tapogatom másutt, ahol gipszkarton-ragasztással "vakoltam", akkor már sokkal melegebbnek érzem. (Ugyanaz a fal, ugyanúgy szigetelve, csak a belső "borítás" más.)
Ugye a gipszkarton, nem oly jó hővezető, mint a csempe.
Ergó:
A megtakarítás nem a hőszigetelésben és a hőtükörben van, hanem a "melegfal"-jellegben. Nem lesz hidegsugárzó.
Vagyis ha mondjuk 2cenya XPS lappal teliberagasztom a belső falat, amire párafelvevő gipszkarton burkolást ragasztok, akkor "melegfalam" lesz és talán a páradiffúzión sem kell aggódnom.

A falra próbaragasztott 2 cenyás darabka-kísérlet:
Ahol gyakran ülök, oda cuppantottam ezt a próbadarabot. Leginkább afféle próba gyanánt, hogy a hátamra ne a hideg fal sugározzon.
1 kis kitérő:
A hétvégén volt nálam a komám 1 hőkamerával, amivel próbafelmérést végeztünk a házról. Ám ezt a belső darabkát tök felesleges lefotózni, mert gép nélkül is érzi az ember. Tulajdonképp azt mondanám, hogy nem csak a csempét és a kőpadlót kéne hidegburkolatnak nevezni, hanem a sima vakolt falat is. Ám ha ezen akár 2 cenya "szigetelés" van, akkor már az szó szerint melegburkolat lesz. Ergó nem sugároz rám hideget, elég alacsonyabb hőfokra fűteni a kényelmes melegérzethez.
OFF
A hőkamerával lefotóztuk a vák.csöves napkolit is. A fotó szerint tökéletesek a csövek.

ON
Én egyenlőre úgy látom, hogy nem elvetendő a belső melegburkolat. (Direkt nem szigetelést mondok.) A páradiffúzió ellen gondos ragasztással, de pl. sziloplasztos kifugázással kell védekezni.
Persze ha valahol már eleve vizes a fal az alap felől, akkor ott nem megoldás az ilyen.
A fal hőmozgása amúgy sem lehet probléma, mert 1 szigeteletlen háznál eleve hődilatál a tégla a nyári +30° és a téli -20° miatt. Mégis elvan évtizedeken keresztül békésen.

Ami még visszatartott a teljes kivitelezésben az a nyári fülledt melegben való viselkedése, amiről sokkal nehezebb 1 kis próbadarabbal tapasztalatot gyűjteni. Ugyanis a "mérhetetlensége" folytán csak szubjektíve lehet kitapasztalni. Ahhoz meg telibe kell 1 helyiséget melegfalazni, "dunsztolni".
Bár a meleget valóban jobban tolerálom, már csak azért is mert kényelmesebb elviselni, mint reszketve vacogni. Meg persze itt a víz mellettem, ahol lehet csobbanni (lehűtve magunkat). De kitalálták már az enegiaigény-mentes hideg zuhanyt is. Nameg a kútvizes klíma gyönyörűen hűt és kicsapatja a párát is.
Szóval nem tom.
szocsmarciVálasz erre
2012-01-16
10:43:38
Előzmény: robert #23417#23446
A "bonbon-tartó alakú hőtükör"-nek szerintem két funkciója van.
1. könnyebben lehessen mihez rögzíteni a táblát a falhoz (lehessen mihez fogni)
2. a táblák így erősebbé válnak, nehezebben törnek el, és rugalmasabbak lesznek.
A hőtükör funkcióról azt mondta egyszer a Viega képviselője (német nagy épületgépész termék gyártó), hogy az csak beetetés. Nincs mérhető hőmegtakarítás, de akinek erre van szüksége, az tehet, mert nem drága; a hit fontos dolog.

"Az ÉMI vizsgálatai szerint a belső oldalán hőszigetelt falfelületen akár 80%-os fűtési/hűtési energia-megtakarítás is elérhető."
Biztos vagyok benne, hogy az ÉMI ilyet nem mondott, és nem is írt le, maximum bevizsgálta a terméket (ez amúgy kötelező, különben nem lehetne forgalomba hozni ), és a gyártó ezt a következtetést vonta le belőle. Egy mondatban említeni az ÉMI-t és a 80% hőmegtakarítást erősen félrevezető. Mellesleg azon is csodálkoznék, ha az ÉMI nem írásban hívta volna fel arra a figyelmet, hogy ezen termék alkalmazásakor hőtechnikai számítás szükséges a falszerkezetben történő káros páralecsapódás elkerülésére. Mert könnyen előfordulhat, hogy lesz, főleg a régi, rosszul szigetelő falakban (pont ott, ahova ezt a termékeket ajánlják).

Biosolar Forum  =>  Hőszigetelés  =>  Belső oldali hőszigeteléslapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12   következő »
Copyright © 2005-2017 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva