Magyar  Deutsch
Homline Forum  =>  Fűtés  =>  Használati meleg vízgoto page: 1, 2   next »
sándor(1038 posts so far)
2010-06-08
09:50:38
zsezse!

Olyannal már találkoztam, ahol a padláson kialakítotttak egy kis helyiséget, tulajdonképpen egy kis szekrényt a bojler számára. Ebben mennek a vezetékek is a födém áttöréshez.
Az egész szigetelését a leghidegebb telek után (befagyás még nem volt), már többször növelték. Nem néz ki valami szépen (léc váz, farostlemez burkolat), de ott senki sem látja. Igaz, a szekrény megbontása nélkül nem is szerelhető.
A tágulási "csöpögője közvetlenül a födém alatt van, kb 1,5 m-re a bojler alatt.link
zsezse(982 posts so far)
2010-06-08
08:27:08
Sziasztok
van-e valaki, akinek a villanybojler fenn van a padlason? nem a beepitett padlasterre gondolok, hanem a hasznalaton kivuli (akar nem fagymentes) padlasra?

nemely ismerosom feltette - helytakarekossagbol -, korbetekerte isolittal, es azt mondja, nem fagyott meg be, a csovek sem.

csinalt mar valaki hasonlot?
a kerdeses tetoter hoszigeteletlen, sima hodfarku cserep van fenn, folia nelkul.link
Plaszlo(261 posts so far)
2010-02-27
11:33:23
Faragó!
Ez tényleg brutális érték, ennek mindenképp járj utána. Nekem a házam (kicsi faház) fűtése + melegvíz (kombi sima fali kazán)+ tűzhely a leghidegebb időszakban is 180 m3 volt havi gázfogyasztás és ebben benne volt a szellőztetésnél többször órákig nyitva felejtett tetőtéri ablakok "fűtése" is. Ketten vagyunk, nyáron amíg nem átalányt fizettünk a gázműveknek, pár ezer forint volt a havi melegvíz használat.link
zsbalazs(164 posts so far)
2010-02-27
09:13:26
farago

Nálam gázbojlerrel kicsit kevesebb mint napi 1 m3, Két felnőtt két gyerek (még kicsik).
Ezt is sokallom!
üdv. Balázslink
zsezse(982 posts so far)
2010-02-27
01:21:01
farago:

18900 Ft ba kerul kb 1 honap gazszamlad 135 kobmeter gazzal

ennyi penzbol vehetsz egy kulso hocserelot, es ha hozzateszel, akkor 1(-2) szivattyut, amivel meg tudod oldani vegyestuzelesrol is a melegvizet (legalabb a teli honapokban)

ettol fuggetlenul ez a szam irrealisan sok.:(link
Windrad(34 posts so far)
2010-02-26
21:44:45
Faragó
Valami nagyon nem stimmel az indirekt tárolóddal vagy a gázkazánoddal.Az enyémet jelenleg a vegyestüzelésű kazán melegíti fel.De van egy hőtárolós gázbolylerem is amit hamarosan megszüntetek mert nincs rá szükség.Ezen a gázbojleren tönkrement a termosztát ,és a beépített második biztonsági védelmi berendez is ,ezért azt találtam ki hogy az őrlángot egy picivel erősebre állítom és nem hagyom hogy bekapcsoljon a készülék.120 l-es bojlerről van szó és egy személy használja a földszinti fürdőszobában.Minden nap délutánra 45-50 fokos vízhőmérséklet keletkezik csak az őrláng által . Ezen kívül a gázt még főzésre használjuk ,így havi 25-30 m3 gáz fogy el.
Amit írtál a 135 m3 elfogyasztott gázról,ennek az áránál olcsóbban tudnál még villanybojler használatával is melegvízet előállítani .De ha már mindenképpen gázt akarsz használni akkor inkább a hőtárolós gázbojlert ajánlom.
Az is lehet hogy nagyon el van vízkövesedve a tárolódban a hőcserélő ,az is lassíthatja a felmelegedést.
Üdv András

link
farago(24 posts so far)
2010-02-26
20:34:47
Sziasztok!

Tanácstalan vagyok, a segítségeteket szeretném kérni:
számomra úgy tűnik, hogy irdatlanul sok gáz fogy el a használati melegvízhez. A korábbi postban is említett D-ÉG 120l-es indirekt tároló, amit egy Saunier Douval KLO30-as álló gázkazán fűt. A házban ketten lakunk a párommal (mosogatáshoz és minden este zuhanyozáshoz hazsnáljuk a melegvizet). 1 hónap alatt 135m3 gáz fogyott el kizárólag a melegvíz előállításra. (A fűtés vegyestüzelésűvel megy).

Szerintetek ez nem brutális? 17eFt csak a melegvízre 1 hónapban?
Kinek mi a tapasztalata? Milyen melegvíz készítési módszer éri meg legjobban?

Köszönöm!

Faragólink
villam64(2032 posts so far)
2009-12-10
18:17:46
80 literes Hajdú villany bojler. 1 órakor felfűt. 5 óráig nincs használva.

Click to enlargen

link
robert(3956 posts so far)
2009-12-09
21:51:39
faragó,

Lehűlés során a hővesztés 0.12*25=3kWh.
A tároló hővesztesége szobahőmérsékleten 1.5 kWh/nap (Hajdú bojler gyári adat).

Ez alapján kb 48 óra alatt hűl le 50-ről 25 fokra. link
farago(24 posts so far)
2009-12-09
21:19:40
Sziasztok!

Meg tudnátok mondani, hogy egy 120l-es tárolóban reálisan mennyi idő alatt hűl le a víz 50fok-ról 25fokra? A tároló szigetelt, D-ÉG típusú. A helyiségben a hőmérséklet 17fok körül van. Ja és tegyük fel, hogy közben nem használjuk a meleg vizet, csak önmagában hűl ki.

Csak hozzávetőleges időre lenne szükségem.

Köszönöm!

faragolink
durkonorbi(90 posts so far)
2009-10-04
07:51:01
Igazad van valóban, ha beindul akkor már le is lehet kapcsolni normál esetben... arra az esetre írtam a csökkentett fordulatú vezérelt üzemet, ha valaki betesz egy füstgázhőcserélőt, és kiveszi a meleget, de emellett sem akar tökéletlen égést a csökkenő huzat miatt .. oda jó lehet, mert ott már nem kell fullon szívni, csak éppen valamennyit ... gyakorlatilag egy normál hőcserélő nélküli kémény huzatát generálva... link
2009-10-03
22:44:27
durkonorbi!

Ezek szerint ilyen mértékû lefojtás mellett is marad akkora légfelesleg a kazánodban, hogy az izzástól felszabaduló fagáz még a tûztérben el tud égni. Külön extrák nélkül megvalósul a faelgázosítós kazán mûködése.

Érdekes, hogy pl. az Atmosok leírásában külön kitérnek arra, hogy hogyan lehet meghosszabbítani az égésidõt akár 8-12 óra idõtartamra is. Azért, hogy reggel ne kelljen újból begyújtani, csak beindítani a rendszert.
A valóságban egy rossz térkitöltésû nyárfa töltet 3-4 órán át ég. Ugyanez jó térkitöltésû akácfával 5-6 óra. Viszont ha a beizzítás után lezárom, leállítom a ventillátort, reggel tényleg csak be kell kapcsolni és már lehet a fát rátenni.

A kémény felsõ megszívásától elõször én is idegenkedtem. Miután láttam mûködni, kiderült, hogy általában addig van gond a huzattal, amíg a kémény kellõen átmelegszik. Utána már a természetes huzat elegendõ az égéshez, sõt még le is kell zárni belõle. Nem kell fordulatszám szabályozás, csak a beindulás után ki kell kapcsolni a rásegítést.link
2009-10-03
20:34:58
Sándor, Zsezse!

Én is ilyenre gondoltam, rosszul írtam le, elnézést! Szívó hatásra gondoltam, nem szívó ventire! Bár láttam már olyat is, de vegyestüzelésűre nem tenném rá semmi pénzért!
Nem tudom ismeritek-e a "vízsugárszivattyút" ? Na az is ilyen elven működik csak az vízzel... itt is ha adott szögben lesz egy leágazás a kéményben, ott befújva a levegő kifele megy mint a golyó, és szívja alulról a rendszert... szerintem ez tök jó, főleg ha tudod szabályozni a fordulatot is az égésnek megfelelően... de amit írtál Sándor a tapasztalataid, nekem is egybevágnak vele a sajátjaim - bár itt egy kis vegyes kazán a tesztalany... azért is csapolom én meg HMV-nek a fűtési kört... apropo: én ha begyújtottam (fa vagy szén)és beindul az égés, annyira lefojtom, hogy a kéménycsövem kézzel éppen megfogható ... na akkor az a famennyiség, ami hajlandó elégni hagyományos égetéssel 2-2,5 óra alatt, van hogy este begyújtva 10 fele, hajnalban még izzik... szerintem amugy ez azért van mert "túl jó a huzat" ... link
villam64(2032 posts so far)
2009-10-03
09:08:32
Monolit

Köszönöm, megnéztem, Székesfehérvár, majd utána járok. Szia.
http://www.beryl.hu/idokapcsolok.phplink
monolit(765 posts so far)
2009-10-03
07:33:15
Szia villam64!

"Ilyen kis időzítőt nem tudok. És kérdés, hogy 230-ról megy-e, és mennyi a nyugalmi fogyasztása."

Az időzítő neve VUK.

WC elszívók időzítéséhez gyártják. 230 voltról biztosa megy, a többi adatát nem tudom.link
2009-09-30
23:25:32
Üdv mindenkinek!

Régebben tényleg alaposan kiveséstük a füstgáz témát.
Összefoglalnám a véleményemet mégegyszer.

A kiindulás egy fatüzeléses kandalló, amely egy tökéletesen záródó nyílászárókkal ellátott, 8-20 cm-es polisztirol külsõ szigeteléssel feljavított házban üzemel.

- Fûtõanyag: kétéves légszáraz fa, víztartalom 20-40%.
- Levegõ szükséglet az égéshez: 4,2-5 m3/kg
- Légfelesleg tényezõ (elengedhetetlen): 1,7-2
- Tehát 1 kg fa kandallóban való tökéletes elégetéséhez 8-10 m3 levegõ szükséges. Ennyi füstgáznak kell eltávozni a kéményen keresztül.

Kérdés: A zárt légterû lakásból honnan kerül elõ ilyen irdatlan mennyiségû levegõ?
Magyarázat: (szerintem) A lakások egyáltalán nem olyan zártak mint gondolják. A levegõ vagy a pincékbõl, vagy a páraelszívókon át kerül be a lakásba.
(A nagy légcsere miatt ezek a lakások nem is penészesednek olyan intenzíven.)

A fában lévõ hõmennyiségnek a kandallóban kell felszabadulnia. A füstcsonkban a füstgáz 200 fok körüli. Mivel a kéményeink legfeljebb 1/3 magasságúak a szükségeshez képest, csak magas füstgáz hõmérséklet mellett tud a kellõ huzat kialakulni. A jó huzatnak nem csak az égéskor, hanem már a begyújtáskor is meg kell lenni! És akkor még ott van a légnyomás, a széljárás, a domborzat, a szomszéd tetõje (meg a sajátunk) okozta hatások stb.
Tehát a füstcsövet intenzíven hûteni már nem szabad. Jelentõs mennyiségû nyereségre innen senki se számítson. Kárra annál inkább (kátrányosodás, tökéletlen égés, füstgáz vissza áramlás ...).
Egy kipróbált, jó tanács: A kandallón (kazánokon) lévõ levegõ szabályozással, alsó-felsõ, füstgázcsonk fojtás, úgy kell bejátszani a kéményen kilépõ füstgázt, hogy annak a hõmérséklete a lehetõ legmagasabb, a mennyisége a lehetõ legkevesebb legyen. Ekkor marad az égésbõl felszabaduló energiából a legtöbb a kandallóban, és a kémény sem károsodik. Az égés a helyi körülményekhez képest a legtökéletesebb lesz. Így távozik a legkevesebb hõmennyiség a füstgázzal.
Jó beállítás mellett, száraz fából kb kétszeres - háromszoros hõmennyiség nyerhetõ ki, mint a "szokványos" tüzeléssel.

A kéményt megszívással fel lehet javítani. Vagy a tetõn kívüli utolsó méterekbe egy injektorral felfelé irányban levegõt kell fújni, vagy egy egyszerû (kicsi) villanymotort kell szerelni a kalap fölé. A tengelye a kémény tengelyével legyen egyvonalban. A motor tengelyére erõsített forgó laposvas (nem ventillátor!) kidobja középrõl, a motor tengelye mellõl a levegõt oldalra. Így a kémény kilépõ részében enyhe vákum keletkezik, ami már elegendõ a tökéletesebb égéshez, huzathoz. (A módszer megfelel a villanymotorok saját hûtõ ventillátorainak mûködésének.)
Ilyen megoldású kandalló rengeteg mûködik Németországban. Mint azóta megtudtam, a mi környékünkön nem engedélyezik, sõt büntetik ha meglátják. Annyiból igazuk van, hogy áramszünet esetén veszélyes lehet a dolog.

link
robert(3956 posts so far)
2009-09-30
22:24:38
Ez a hőcserélő hazai gyártású.
http://biosolar.hu/gallery/3/7link
2009-09-30
21:41:22
"MONOLIT-TOL KÉRDEZEM HOLNÉZEK UTÁNA FÚSTCSŐBE ÉPITHETŐ HŐCSERÉLŐNEK?"

Szia!

A közelünkben levő egyik gépészeti áruházban lett kiállítva. Mivel elköltöztem, nem visz arra az utam. Ha mégis arra járnék és még megvan, lefényképezem. Közvetlenül a kandallótestre lehetett feltenni, a füstcső elé. Akkor már készen volt a kandallóm, így csak távolról szemléltem és csak az eladót kérdezgettem róla.Kettős lant alakja volt. Szerintem kérdezz meg a neten nagyobb kandalló forgalmazókat addig is, biztosan tudnak segíteni.link
zsezse(982 posts so far)
2009-09-30
12:27:13
Norbi

nem illik mas tollaval ekeskedni, de ismet Sandort kell idezzem. keresd meg a tavaszi hozzaszolasokat. O ott leirta, hogy ilyen esetekben ugy tudsz segiteni, ha szivo hatast keltesz a kemeny felso reszeben.
a ventillator jo, de 1. draga 2. elkormosodik/katranyosodik az is.

a Megoldasi javaslat az volt, hogy a kemeny utolso par metereben az utolso kemenykijarat felett egy felfele iranyulo levegobefuvot kell beeszkabalni, ez valoban kihuzza a fustot a kemenybol, javul a huzat, es a katranyosodas veszelye sem all fenn.

keresd meg a hozzaszolasokat, erdemes.link
2009-09-30
07:40:41
Zsezse:

ok megnézem, bár amit írtál az teljesen helyén való, ha lent akarok túlnyomást képezni, ami egyébként intenzív égésnél további problémákat okoz, hiszen a kazán levegő ellátási pontján is ki tud fújni (vagy "ütemesen büfögni") és az égésleálláshoz vezet...
DE: ez könnyen kiküszöbölhető véleményem szerint az alábbi módon:

Mire is van szükség ahhoz, hogy a kémény menjen: levegőáramlásra, ami kifele mutat, vagyis a kéményhuzat. Ezt vagy úgy érem el ahogy írtad Te is írtad, hogy alulról befújok - ha engedik a rendszer (kémény, kazán) tulajdonságai, vagy a kéményt kintről támogatom meg egy szívó ventillátorral, és véleményem szerint így nem tud fellépni a lent említett "negatív mellékhatás" ... erre láttam is gyári megoldásokat, de ügyes kezű ember szerintem maga is meg tudja akár csinálni...

És nem is kell mennie mindig, egy egyszerű anemométerrel vagy nyomáskapcsolóval (turbó kazánokban is ilyen van) ellenőrizhető a levegőáramlás, nyomásviszony, és csak akkor kell kapcsolnia, ha tényleg szükséges... persze ez utóbbi elmélet, de szerintem simán megoldható gyakorlatban is..

Szóval a vezérlés a kulcsa a dolognak ... gondoljunk csak bele a turbó sőt kondenzációs kazánok működésébe ... igaz ott mivel gázzal megy, néhány nehézség nincs jelen, de akkor is: okos vezérléssel nagyon jól mennek... link
janka(40 posts so far)
2009-09-30
03:10:45
SZIASZTOK.
MONOLIT-TOL KÉRDEZEM HOLNÉZEK UTÁNA FÚSTCSŐBE ÉPITHETŐ HŐCSERÉLŐNEK?
link
zsezse(982 posts so far)
2009-09-29
21:51:51
Hello
Norbi: olvass utana a biomasszas topikban a ventillatoros befuvasrol.
a normal (=regi) kemenyek ezt nem tamogatjak! Sandor irt errol bovebben.
A fust a tulnyomas miatt a lakas felso reszeiben kiszokhet a reseken (pl nem hasznalt kemenybevezetesek a felso szinteken) es ez balesetveszelyes, sot adott esetben robbanasveszelyes is lehet!

tehat a ventillatoros befuvas szigoruan ellenjavalt!
ahhoz tulnyomast turo kemeny kell (pl savallo acelbol tuzallo szilikonnal osszeragasztott szerelt kemeny).

tovabbra is a futesrendszerre akasztott vizes hocserelore szavazok, sztem olcsobb megoldas.

esetleg meg el tudom kepzelni, hogy regi kiszuperalt bojlerbe atvezetni egy rez belso hocserelon at a futest. akkor meg vezerles sem igen kell.link
2009-09-29
20:21:40
"Megéri-e" ... "vezérlés kell" ...

Pontosan, de szerintem ez megoldható, persze a beruházás költsége mindig kulcsfontosságú... amúgy azt a kéményt, amiben annyira visszahűl a gáz a hőelvétel miatt, hogy nem lesz huzat, de még nem kátrányosodik, meg kell támogatni egy kis plusz huzattal akár ventivel is... hiszen az eszik pl 50W-100Wot, de a kéményből kw-ok nyerhetőek ki HMV-nek... link
2009-09-29
17:41:16
El is felejtettem mondani hogy kapható gyárilag kivitelezett, füstcső alá építhető kivitel is. Az közvetlenül a kandallótesten helyezkedik el, nem hűti a füstcsövet.link
2009-09-29
17:31:43
Szia janka!

A barátom csinált ilyen rendszert, de annyira lehűtötte a füstgázt, hogy nem működött a huzat. Úgy tűnik vezérlés nélkül nem megy a dolog. Kérdés megéri-e úgy. Amennyiben néha nagyobb hőmérsékletű a kiáramló füstgáz, kárba nem vész teljesen. Amennyiben kátrányosodott a kémény kiégeti azt, leválik a kiégett égéstermék a kémény faláról. Tehát néha szükséges a magasabb hőmérséklet.link
Homline Forum  =>  Fűtés  =>  Használati meleg vízgoto page: 1, 2   next »
Copyright © 2005 Robert Bernath
All rights reserved