English  Deutsch
Biosolar Forum  =>  Építés  =>  Kerti épitmények
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2015-06-29
14:41:44
Előzmény: st6969 #48897#48900

Szép napot st6969!

Én múlt évben játszottam ilyesmit. Mindenképpen kell alapot önteni betonból, hiszen a grillező tömege kb 4 mázsától indul, így ha nem akarod hogy a süllyedéstől szétrepedjen az egész, célszerű alapot önteni neki. A belseje szintén jó ha tűzálló anyagból van mert attól is szétrepedezhet, ha nem hőálló. A grillező, és a szalonnasütő belseje is nekem samott téglából van, de a szalonnasütőt szokták egy nagyobb teherautó felnire is építeni, de ott nagyon figyelni kell a dilatációra, mert a fém másként tágul mint a tégla. Ez is repedhet. Alapot célszerű víz ellen szigetelni, mert csúnyán kijön a salétrom a téglán, ha nem teszed. A tégla meg mindenképp kiégettett tégla legyen. A régiek valóban jobbak, de nekem pl. új téglából van, de a grillezőm fedett helyen van,meg levakoltam, a szalonnasütőre meg fedlapot tettem.
Egyébként ahonnan a képet letöltötted, azon a fórumon minden választ megtalálsz a kérdéseidre. De itt is kérdezhetsz nyugodtan.
2015-06-29
13:05:09
#48897
Sziasztok,

kerti sütögetőt szeretnék építeni téglából, 2 fajtát. Az egyik egy kör alakú szalonnasütő, a másik pedig egy grillező (mellékeltem a képeket az elképzelésről, a rendelkezésre álló terület jelenleg egy nagyjából sík földes-törmelékes 5x8m-es terület).
Én bontott téglára gondoltam, mert úgy tudom, az újfajta téglák nem jó minőségűek (nem bírják a fagyot pl.). Kérdéseim:
- kis vagy nagyméretű bontott téglából csináljam (jobban szeretném a kicsiből, de úgy hallottam, a nagy jobb minőségű)? Vagy inkább bontott tégla formájú térkőből (beton)?
- kell-e valamivel "lekenni" a belső falát, illetve a habarcsba kell-e tenni valamit vagy bírja a tüzet?
- szükséges-e beton alap neki, vagy egy térkövezett területre ráépíthető?
- Ha kell alap, milyen mély legyen, és vízszigetelés kell-e neki?
Egyelőre ennyi.
Köszönöm.
st

2014-11-19
16:02:23
Előzmény: medig #47813#47816
medig

Megmaradt a gázcső, gondoltam megkérdezem jó-e. De nem probléma. Szétnézek holnap a méhtelepeken. Hátha van valami jó vascső. Ha meg nem akkor marad a falazás. Ez lett volna az eredeti terv is, csak láttam a neten pár képet vaskéményes kemencékről is, gondoltam egy kisebb tűzhelynek is megfelelhet. Majd meglátom, még keresgetek. Köszönöm a választ!!
2014-11-19
14:13:59
Előzmény: medig #47809#47811
medig

Köszönöm. Ilyesmi a lényege a dolognak. A tető az lemeztető. Valóban a tégla lenne a legjobb, csak egyrészt téglát kellene pucolnom hozzá, másrészt meg egy kémény felhúzását nem vállalom be magamnak. A gázkémény meg ott volt, gondoltam megpróbálom, ugye az szigetelt is. De akkor hanyagoljam inkább? A vascső elég drága ahogy nézem, de akkor keresgetek, hátha találok bontottat. Vagy valami más megoldást.

Még egyszer köszönöm!!

2014-11-19
13:43:26
#47807
Szép Napot Mindenkinek!

Építettem én a nyár végén egy amolyan kis kerti sütőhöz, vagy takaréktűzhelyhez hasonló kis objektumot. Mindig ahogy volt időm csinálgattam a dolgot, és hála a jó időnek úgy néz ki lassan kész is lesz. Egy-két hete a kémény megoldásán gondolkozom. A dolog ott tart, hogy a tűzhely a sütőlapig kész van, csak a kéményt kellene vinnem tovább. Arra gondoltam, hogy nem építem meg téglából. Van nekem egy bontott alu gázkéményem 100-as belső csővel. Ez jó lenne vajon kéménynek, vagy inkább vegyek vas füstcsövet? Valaki épített már ilyesmit?
Megköszönném a segítséget.
2014-05-01
07:39:08
#46309
Nyár-eleji project.
A kerítés megette a rozsda, az oszlopok kezdtek kidőlni. A szomszéddal közös szakaszt újraépítettük. A sufnija takarására egy komposztáló-szerszámoskamra kombót építettem zsalukőből. A kamra bitumenes hullámlemez tetővel, bontott tégla padlóval.
Még nincs teljesen készen, lesz még szebb is :)
jankasanyiVálasz erre
2013-10-27
18:57:26
Előzmény: paga #36197#43008

2012-12-02
17:25:28
#36262
Sándor!

Köszönöm a megerősítést, így már bátrabban merek belefogni a megvalósításba.
Ha nem nagy munka, illetve nem nagyon időigényes, akkor örülnék, ha feltennél néhány képet a "gyűjteményedből". Szívesen megnézném mások alkotásait, s hogy a használat során és az idő múlásával mit lehet várni (látványilag) az ilyen kerti építményektől.

Nekem, ahogy nézegettem olyan három csoportba sorolható régi tégláim vannak.
- Vannak nagyobb méretűek, amelyek némelyikébe még a téglát gyártó grófi család emblémája is megtalálható.
- Aztán vannak a mai kisméretűeknél éppen csak egy lehelettel nagyobbak (talán csak vastagabbak). Ezek biztosan jól bírhatják a nedvességet, mert a nagyszüleim csak ebből építették (alapozás nélkül) a borospincéjük oldalfalait. A pince még mai is áll, pedig van már vagy ötven éves.
- A harmadik csoportban vannak a mai normál kisméretű téglákhoz méretben leginkább hasonlító téglák, amik egy régi(~40 éves) épületből lettek elbontva az elmúlt években. A szerkezetüket és keménységüket tekintve szerintem ezek is jobbak, mint amiket ma lehet kapni a kereskedelemben. Kemények, nem repednek könnyed és viszonylag nehéz őket faragni. De hogy mennyi vizet vennének fel, s a fagy esetén mennyire tenne kárt bennük, nos azt nem tudom. (A vízfelvételt a jövő héten majd megmérem. Már kíváncsiságból is.)

Írod, hogy:
"Van egyszerű vonalas, fűrészfogas, várfal-fogas, lépcsőzetes, váltogatott mintás, stb."
Az első kettőt még magam elé tudom képzelni, mert ilyeneket már láttam, de a többi is érdekelne. :)


dejoe!
Köszönöm a javaslatot, de a hangsúly tényleg a régi, saját téglák felhasználhatóságán van/volt. :)
2012-11-30
22:15:52
Előzmény: paga #36197#36214
Ha végigolvastam volna...rendesen.."értőolvasással"
"Nekem is vannak, régi épületekből elbontott kisméretű tégláim,"
"A tégla meg itt áll az udvaron"
bocsi...
2012-11-30
11:56:15
#36197
Sziasztok!

Nem találtam megfelelő témát, ezért választottam az "Új téma javaslat" opciót.
Névnek a "Kerti járdák, ágyásszegélyek építése téglából" megközelítést gondoltam, de kérlek Róbert, ha tudsz frappánsabbat, vagy esetleg az alábbi kérdésemet be tudod sorolni már meglévő témák alá, akkor tedd meg. Köszönöm!

Több helyen látok régi, kisméretű tömör téglából épített kis kerti utakat, járdákat és függőlegesen állítva vagy döntve a földbe helyezett téglákból készült ágyásszegélyeket.
Alapból azt gondolnám, hogy a tégla viszonylag rövid idő alatt elerodálólik, de ennek ellentmondani látszik, hogy ahol látok ilyen megoldásokat, ott már régóta látom. (Anno még a nagyszüleim udvarán is ilyen járdák voltak a ház és a gazdasági épületek között, illetve a veteményesek irányában is, és nem emlékszem rá, hogy felszedték volna azért mert már nem jó.)

Nekem is vannak, régi épületekből elbontott kisméretű tégláim, vélhetően olyan 40-50 éves darabok lehetnek. A nagyszüleim is ezeket használták.
Én ágyásszegélyeket szeretnék építeni belőlük, füvesített területek és sövények, illetve egyéb dísznövények elválasztásához.
Szerintem a fenyő anyagoknál (még az impregnáltaknál is) többet bírhatnak.

Van ezzel kapcsolatos tapasztalatotok?
Én arra gondoltam, hogy megásom a szükséges vékony sávot, a gödör aljára kavicsot terítek a vízelvezetés miatt, majd egyszerűen egymásmellé állítva és a tetejüket megfelelően szintezve elhelyezem a téglákat, majd két oldalról a sávot végig tömörítem.
Gyakorlatilag csak térelválasztási funkciója lenne, és persze dekorációs is.
A sövényeknél fenyőkéreg takarás lesz majd, alatta (benne) csepegtető öntöző rendszerrel, a szegélyek másik oldalán meg vagy füvesített terület, vagy apró évelő virágok. Ezeket pedig automata öntöző rendszerrel tervezem majd öntözni.

Az öntözést csak azért említettem, mert így egyértelműbb, hogy a téglaszegélyek mindkét oldalán lesz öntözés, azaz lesz nedvesedés is. Igaz csak tavasztól őszig, azaz a fagyveszélyes időszakban már csak a természetből kaphatna nedvességet a tégla.

Szóval mit gondoltok?
Esetleg lehet valamivel hatásosan és tartósan kezelni a téglák felületét? A földbe kerülőt és a kiállót egyaránt.

Megvallom eredetileg akác deszkákban gondolkodtam, de sehogy nem találok megfelelőt (főleg az ára miatt). A tégla meg itt áll az udvaron.

2009-06-23
15:23:46
#2161
MÁR NEM AKTUÁLIS, MÁR NEM AKTUÁLIS, MÁR NEM AKTUÁLIS

Vasúti talpfa (használt)
- kerti lépcső
- támfal
- bejáró

3300ft/db áron Budakeszin eladó.

Most van 7 db, ebből 2 db repedt, 1 hónapon belül még 22 db lesz.MÁR NEM AKTUÁLIS, MÁR NEM AKTUÁLIS, MÁR NEM AKTUÁLIS


Biosolar Forum  =>  Építés  =>  Kerti épitmények
Copyright © 2005-2017 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva