English  Deutsch
Biosolar Forum  =>  Fűtés - Kazánok  =>  Gázkazánoklapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
villam64Válasz erre
2010-12-05
21:55:06
#9436
Én is meditáltam már a nyomáskorrekción. Az egész minél több pénz bezsebelésére szolgál. Hazugság az egész. Még akkor sem lenne igaz, ha a szolgáltató csak hozzád elvisz egy csövet. Ez egy csőhálózat, több leágazással. Minden leágazásról történő fogyasztás, elkezdi csökkenteni a nyomást. Elsősorban a továbbmenő csövön. A legtávolabb lévő fogyasztónál lesz a legkisebb a nyomás. Ez ugyan úgy működik, mint bármelyikünk fűtésrendszere. Csőkeresztmetszetek, leágazások, a nyomást mind befolyásolják. Tehát, én azért megméretném a fogyasztóvédelemmel az órámra jutó nyomást. Ráadásul az óra előtt van egy nyomáscsökkentő, ami szintén nem pontosítható arra az értékre amit megadnak. Század pontosság. Nevetséges, és siralmas.
2010-12-04
15:48:07
#9385
Robert!

Az elmélet, illetve a magyarázat teljesen korrekt. A gázszolgáltató azt írta le, aminek alapján valóban kell számolnia a fogyasztásotokat.

A csalódás és az anyukád észrevétele is teljesen jogos. Ezért lázadozik a fél ország.

Mi anno megvásároltuk ugyan azt a hitelesítő, gázfűtőérték meghatározó készüléket (több tíz milláért) amit a gázszolgáltató is használ. Kialakítottuk az előírásos hőmérsékletű mérőlabort, és mindent amit a szabványok előírtak. Ez csak egy gyáregység havi több tízmilliós gázszámlája miatt is igazán indokolt volt.

Az OMH-val hitlesíttettünk mindent, a gázszolgáltató sem talált benne kifogást. De a mérési eredményünket mégsem fogadta el, pontosan az üzletszabályzatára hivatkozva.

Évekig végeztük ezután a kontroll méréseket és a következő eredményre jutottunk:
A gázszolgáltató nem tudott aktuális napi adatokat megadni, ők a szabályzatuk szerint heti, havi átlagokkal számoltak. Hol itt a mérési pontosság?
Az általunk kiszámolt és a szolgáltató által minden esetben magasabb értékre kiállított számla között éppen annyi eltérés volt, amennyi az üzleti terveikben arra a hónapra be volt tervezve. Ez is a szabályzatban volt elfogadva! Talán emlékszik még valaki a garantált haszon fogalmára az energia ellátásban!

Úgy, hogy innentől a számla csak egy darab "értéktelen" papírrá vált. A számlázási alapadatok pedig akár egy kalendáriumból is származhattak.

Ez a tökéletes kiszolgáltatottság.


2010-12-04
13:47:08
#9383
DeJoe,

Idemásolom, amit két gázszolgáltató ír nyomáskorrekcióról.

A kérésedre válaszolva: szerintem azért nem alkalmazzák mérőhelyenként a korrekciót, mert egyrészről buták az órák, másrészrl senki nem kényszeríti őket a pontos mérésre. Ma már az egyik hozzászólásomban elmeditáltam rajta, hogy mi lehet ennek az oka.


Mi a nyomáskorrekció?


A földgáz díjának megállapításáról szóló 96/2003 (XII.18) sz. GKM rendelet szabályozza a földgáz vásárlója által fizetendő gázdíj megállapítását. A hivatkozott rendelet előírja nyomáskorrekció alkalmazását a ténylegesen elfogyasztott földgázmennyiség meghatározásához.

A nyomáskorrekció értékének az elszámolási időszakra vonatkozó meghatározásához az alábbi paraméterek ismerete szükséges:

* a gázmérőben levő túlnyomás (szolgáltatási túlnyomás),
* a barometrikus nyomás (légköri nyomás),
* a gáztechnikai normál állapot

A háztartási fogyasztók ellátása a fővárosban általában kisnyomáson (25-33 mbar között) történik. Ennek megfelelően a nyomáskorrekció számításánál – szolgáltatási túlnyomásként – 25 mbar-os értéket alkalmazunk. Amennyiben a szolgáltatás nem a fentiekben meghatározott kisnyomáson történik, úgy a szolgáltatási túlnyomást a társaságunk Üzletszabályzatában rögzített értékkel vesszük figyelembe.

A barometrikus nyomás értéke függ:

* a mérési hely tengerszint feletti magasságától, és
* a levegő sűrűségétől.

Az egyes kerületek és települések átlagos tengerszint feletti magasságai a Földhivatal hivatalos nyilvántartása alapján kerültek besorolásra.

A barometikus nyomást és a levegő sűrűségértékét az Országos Meteorológiai Szolgálat hiteles mérőeszközzel méri. Ezen adatok kerülnek felhasználásra a nyomáskorrekció meghatározásához.

Kisnyomású szolgáltatás esetén a gázszámlákon 0,950-1,038 érték közötti nyomáskorrekciós tényező jelenik meg.

Számlamagyarázat

A nyomáskorrekciós tényező meghatározásának metodikáját a Magyar Energia Hivataljóváhagyta, alkalmazása pontosabbá teszi a felhasznált gázmennyiség meghatározását.
A normál köbméter meghatározása

A gázpiacon az egységes elszámolás érdekében az ún. „gáztechnikai normálállapotot” alkalmazzák, ugyanis különböző körülmények között – pl. különböző nyomásokon, hőmérsékleteken - történnek a mérések. Az ún. üzemi fogyasztási (amit a gázmérő mutat) adatok mellett, a nyomás és a hőmérséklet a két legfontosabb tényező a földgáz gáztechnikai normál térfogat meghatározásában.

A gáztechnikai normálállapot azt jelenti, hogy a gáz nyomása 1013,25 mbar (101325 Pa) hőmérséklete 15° C (288,15 Kelvin). Mivel ez egy olyan állapot, ami természetesen úton nagyon kis valószínűséggel áll elő, így számítási módszerekkel kell a normálállapotú fogyasztást meghatározni a korrekt elszámolás érdekében.

Nem háztartási fogyasztóknál a mért nyomás, hőmérséklet és a fogyasztási adatok alapján korrektorok, átszámítók – a mérőhöz csatlakoztatott számítóegységek – végzik az átszámítást.

Ahol nincs a mérőn korrektor ott a gáztechnikai normálállapotra történő átszámítás a Magyar Energia Hivatal által jóváhagyott üzletszabályzatunkban leírtak szerint történik, az Országos Meteorológiai Szolgálat által közölt adatok felhasználásával.

Háztartási fogyasztók esetében a nyomáskorrekció szintén az üzletszabályzatban leírtak szerint történik. A hőmérsékletkorrekciót gázmérő végzi el, abban az esetben, ha a mérő olyan műszaki kivitelű.

2010-12-04
13:29:45
#9381
Róbert
Mo-on az ipari fogyasztóknál alkalmazzák a "nyomáskorrekciót"..
VAjon miért?
A lakosságinál nem.....

2010-12-04
13:15:45
#9380
Többen panaszkodtak már a gáz minőségére. Evvel kapcsolatban lenne kérdésem.

Anyu panaszkodott, hogy sokkal tovább kell sütnie, mint régebben. Az ismerőseitől is ezt hallotta.
Én pedig a folyamatos leolvasások során azt tapasztalom, hogy az éves gázfogyasztásunk nagyjából állandó, annyi különbséggel, amennyi a változó időjárásból adódik. Namost, ha a gáz annyival gyengébb lenne, mint mondják, akkor azt csak észre kellene vennem az éves fogyasztás alapján. Arra gondolta, hogy esetleg a nyomás változott meg (csökkent), a gáztűzhelyek szelepe viszont nem változott. Ha csökken a nyomás, akkor kisebb a láng, tovább fő a leves, viszont ugyanannyi gázra van szükség.
Mi a véleményetek?
2010-12-02
23:23:26
#9363
Rike!

Amit a rendelkezésre álló információk alapján hozzátehettema témához, azt a villanyszerelésnél megtalálod.

Mellékesen, tényleg sok háztartási készüléket dobnak, dobatnak el azért, mert nem találnak bennük, rajtuk hibát. A szervízben működik, kiszállítva nem. Hoznak egy újat, az működik, tehát csak fizetni kell.
A hiba okának megtalálása nem egyszerű. Nem lehet azt mondani, hogy minden készüléknél ugyan az okozta a meghibásodást.

Nem akarom a témát félrevinni, de ez egy mindennapi példa.
Külvárosi utca, öreg házakkal és lakókkal, kicsi fogyasztás, elhanyagolt, alulméretezett hálózat. A nulla vezeték nincs minden oszlopnál és a hálózat végén leföldelve, csak a trafónál úgy ahogy. Valamikor megvolt minden földelés, de az idők során leszakadtak, ellopták, a házaknál levert földelések elkorrodálódtak.
Elkezdek nagyfogyasztású új házakat építgetni az utcában. A nulla vezető feszültsége lassan emelkedni kezdett a földhöz képest. A kutya sem törödött vele egész addig, amíg el nem kezdett rázni itt ott a zuhany, a vasaló, a hűtő és minden, aminek védővezetős érintésvédelme volt.

Ha ezt lefordítod a gyengeáramú elektronikára, akkor ott már a nulla és a "földelés" közötti feszültség különbség miatt előfordulhat hibás működés, panel kiégés, érzékelők hibás működése stb.

A megoldás, az utcai hálózat korszerűsítése címén végrehajtott "rendbetétel" volt. (Igaz, ehhez néhány nagyobb embernek is be kellett az utcába költöznie.)

2010-12-02
22:44:46
#9360

attis!

Kicsit elképedve olvastam az írásaidat,nem tudom hol szedted össze ezt a kupac felelőtlen szakit(akik játszanak a te és családod,esetleg a házban lakó többi ember életével),ezt értem a gáz és villamos "szerelőkre" is.
-Kémény:villam64-nek igaza van,új készüléknél az illetékes kéményseprők vizsgálata és igazolása kell.
-kóbor áram 6-12v,ami nem mindig van jelen:kiszűrni,hogy nálad van e a gond,szerintem egy kis áthúzás lehet valahol ami nem nyomja le a biztit,de ezt okozhatja egy fogyasztó is-mosógép,hűtő stb(főleg,hogy nem állandó).Egyébként azthiszem ezen a fórumon példálózott valaki hasonló történettel.Az is elgondolkodtató,hogy mi volt előbb a kazán vezérlő elcsöppenése vagy a kóbor áram, mert a panel is lehet zárlatos.Nálunk a cégnél a fürdőben volt hasonló,de az rázott is és nem mindenkit,mit ne mondjak be...tam amikor megnyitottam a zuhanyt.A fogyasztókat ki lehet szűrni,egyenként kiiktatva és mérni,mérni,mérni,persze ellőbb tudni kell,hogy nálad van e a hiba.
-Kazánról:feltételezem,hogy használod a kazánt így is(vagy teljesen tropa?),ez is veszélyes lehet mivel a panel döglődik nem biztos,hogy megfelelően működik a biztonsági rendszere-villám64 nem véletlenül írta a CO-érzékelőt(nálam 220v-os van kb.3-5ezer ft.)

-Tapasztalat:Saunier Duval THEMA C 23 E-típusu kombi,kéményes kazánom van 2000.szept.től szolgál bennünket.A padlófűtés direktbe van rákötve,40-45C között működik,vizkő mentesítésen ami kb. 2-évente esedékes nem volt vele semmi gond,bocsi 1-hónapja kellett egy 700-ft os feltöltő szelepet cserélni.

Kérjél fel valami komolyabb,felelősebb szakert aki végére jár,mert egyikkel sem szabad játszani!!!
Kíváncsi lennék Sándor véleményére is,ebben az elektromos dologban azthiszem kimerítő választ adhat.Lehet,hogy írtam hülyeséget is, mivel nem vagyok hálózati villanyász,de jobb félni mint megijedni.

Üdv!
villam64Válasz erre
2010-12-02
18:42:30
#9351
attis
A vailant, junkers megbízható, így a bosch is, a többit nem ismerem. A kazán vezérlőjét a bizonytalan áram tönkreteheti. A fázis vagy nulla valahol kontakt hibás. Ez valamely kötésnél lehet. Ha ez az ingadozás a többi lakónál nem jelentkezik, akkor feléd nem érintkezik valamelyik kötés. Ez melegedni szokott, leég a szigetelő, és tüzet, vagy zárlatot okozhat. A kéménnyel továbbra sem értek egyet. Azért mert alumínium, még nem rossz. Nem szabad elfogadni a javaslatukat cserére. Mint lentebb írtam, gázszerelő ismerősöm mondta, hogy agyba-főbe cseréltetik a kéményeket feleslegesen. Majd ha tönkremegy. 1000 ft egy műszer, 100 ft egy fáziskeresős csavarhúzó. Róbert azért gondolta a külső falat, mert akkor turbó kazánt oda helyezve, csak a falon kell kiküldeni egy rövid turbós kéményt. Kérdés, mennyibe kerülne fűtés cső oda vitele, vagy rácsatlakozás, illetve gáz cső oda vitele.
2010-12-02
18:09:23
#9350
Villam64.


Bent van a falmellet.
Cserép kályha volt elöte.
Réz csö van a lakásban.
Uj kéményt,vagy bélelni akarják.
De már azt is megtudtam miért.
Az enyém nem horgany,hanem alú minium de szigetelt.
de belül akarják szigetelni ami segit az élet tartalmában.
A falban alu vezeték van meg nézetem.
Földelés most let csináltatva a villany orátol a csöra és a fürdöben a gázkazán+csövek ki megy vezeték szondára.
Azt mondta a szerelö jelentkezik 6-12 volt,de nem tudja mitöl.
Ma hivtam egyet ö nem mért semit.
Nos én ehez nem értek,de jo lenne ha nekemis lenne egy müszer amit tudok kezelni.
A házban ha nagyob fogyasztot használok a lámpa el sötétedik.
De most kazánra kell koncentrálnom.
Ha valaki tud jot elfogadoma tanácsát.
NekemFerroli Domina C24Kw van,ilyen nincs csak más néven a Ferrolinak.
Ajánloták a Bosch,Vaillant,Radiant,Biasi.
De a Vaillant drága de nem tudommeg bizhato,A bosch az meg át vette a Junkerst.
A Junkerst is dicsérik.Felhivták a figyelmem a váltoszelep elönyére hátrányára.
Radiant olasz,de nem válto szelepes,de vannak akik az interneten szidják a márkát.
Az egészben a leg rosszab ezek 7-12 évig élnek.
Jot kellene venem jo áron.
Tapasztalatokat észre vételekt szivesen fogadok.


villam64Válasz erre
2010-12-02
15:49:09
#9348
attis
Egy CO jelző többet jelent, mint egy új kémény. Kéményt akkor kell cserélni, ha rossz. Egy új kazánért nem. Tudatosítsd a gázkazán beüzemelővel. Vagy lehet, hogy olcsóbb lenne egy kéményseprői felülvizsgálat a 140 ezer helyett. Egyébként kevés a munkájuk a gázszerelőknek, valószínűleg ezért akarnak mindent rád sózni. Róbert úgy értette a kérdést, a kazán belül van, de a fal túloldala kívül van-e. A kémény kikerülése miatt. Lehet, hogy központi fűtés volt, és onnan vették a földet. Csak egyéni fűtésre váltva megszűnt. A közös földet kell megkeresni és kiépíteni. A fázist a nullával nem lehet összekötni, mert kiveri a biztosítékot. A nullát most már össze szokták néha kötni a földel. A nulla és a föld között nem lehet különbség. A nullán a fázismérő nem jelezhet. A nulla és a fázis között ~230 V váltakozó feszültségnek kell lennie. A földelés életvédelmi funkciót tölt be, amennyiben a fázis a testhez érne. De csak akkor veri ki a biztosítékot, ha a zárlati áram nagyobb annál. A gázkazán működése szempontjából a földnek nincs jelentősége. Amennyiben a gázkazánhoz menő vezetékre rákötsz egy 1 kW-os fogyasztót, és az simán működik, és a ház világításán sem érzékelsz változást, vagy a fogyasztóval párhuzamosan rámérsz és nincs 5 V-nál nagyobb csökkenés, akkor a vezeték rendben van. A gázkazán ~150 W-ot fogyaszthat maximum. A gázkazán villany konnektorról működtethető, csak addig kell vezetékezni. A földet külön is lehet csinálni. Egyenlőre ennyi jutott eszembe.
2010-12-02
10:38:28
#9323
U.i:a kémény bélelésre elmondtam a para métereket 100-140.000ft papirokalkéményes engedélyel.
Nézegetem 12.000ft/folyo méter valo szinü papir nélkül kérem,de meg csináltatommivel érdekem a családot szem elött tartani.
2010-12-02
10:35:47
#9321
Belül van a fürdöbe falra van szerelve.Igazábol a kérdés bent kell a lakásban vezetéket cserélni,vagy a padláson a betáptol az oráig.
Mivel az nem tartozik hozájuk.Ezt ök mondták az elmü.
2010-12-02
10:17:41
#9319
attis,

Külső falra van a kazán szerelve? Ha igen, akkor jobban járnál közvetlenül a kazán fölött könyökkel kivezetett turbó füstcsővel. A kémény bélelésre kaptál már ajánlatot?


Kismegszakítót az első füttyre ingyen kicserélik 25 Amperesre.2010-12-02
09:48:57
#9316
Szia Robert.

A kazánal meg egyezö tipus altt ezt értem.
Nekem Ferroli Domina C24Kw,ami van a Ferrolinak Domitech 24 Kw.
Ugyan akkora a csö,nyilt égésü.
De ezt ferroli szerelö monda hogy hivatalosan nemlehet,csak ha ujra béleltetek.
2010-12-02
08:59:24
#9312
attis,

Azt mondtad, hogy van a régi kazánoddal pontosan megegyező jelenleg is kapható típus. Ha ilyet szereltetsz be, akkor semmin nem kellene változtatni, de a flexi cső helyett gebo bordás csövet rakass föl (minden fűtésszerelőnél kell, hogy legyen), az nem durran ki. Nekem ez tűnik a legolcsóbb megoldásnak, valószínűleg a fele annyiból meg lehet úszni (200 ezer alatt, tudom ez is sok), mint a kondenzációs kazánt. Lehet, hogy 7-10 év múlva cserére szorul majd, de ugyanekkora az esélye a drágább kazán meghibásodásának is.

Ha a javíttatás mellett döntesz, akkor az a hivatalos szakszervizzel végeztesd el, számla és a javításra plusz beépített anyagokra adott garanciával.

Arról pedig egyik kereskedő sem szokott a vásárlás előtt beszélni, hogy a kondenzációs kazán garanciális feltételeként szabott évenkénti felülvizsgálat mennyibe fog kerülni (több, mint 10 ezer). (Habár azt hallottam, hogy a 20kW fölötti kazánokra hamarosan mindenkinek éves felülvizsgálati díjat kell fizetnie itt Magyarországon, emiatt elsősorban a 20 kW alatti kazánokat javasolnám.)


És ott van a kémény költsége is, hacsak nem vezetheted ki a szabadba a csövet a kazán mögött a falon.

A villannyal kapcsolatban nem lehet távolról tanácsot adni, talán az elmű-nél érdeklődj, hogy mennyiért vizsgálják fölül a hálózatot. Ha szabálytalan kötés van valahol, akár a szomszédnál is, akkor majd ők intézkednek.

2010-12-02
07:22:33
#9308
Halli mindenkinek.

Na elöször is:fütéskor tavaly csepeget a flexibilis csö,vettem ujjat.
Utána el kezdet forrosodni(hideg vizü flexibilis csö),és szét éget.
Hivtam szerelöt ö müszerel meg álapitotta ,hogy jo.
Hivtam villany szerelö szak embereket(tisztelet a kivétel)
Az egyik azt mondta nincs földelés,fázis a nullával össze van kötve,össze van égve a vezeték vagy az ELMÜ rossszul kötöte be anno az áramot.
A második szerelö szerint van földelésem csak nem jo.
Nos ha volt pénzem akkor szerelöket hivtam(gáz vagy villany)
Az az igazság nincs igazság.
Ez egy régi tégla épitésü társasház egy szintes.
A padláson van a betáp,onnan jön ketö szigetelt aluminium vezeték elosztva családonként.
A viz csö is közös,az néhol még vas,réz.
Nos a lakásban már három vezeték van,és a földelés mindenhol csöre van kötve,plusz szonda is van.
Nos mára csak anyi van hogy müszerel ki mutathato hogy 6-12 volt van a kézmosomeg a lefolyo csöben.
A szerelö szerint:nulla és a fázis valahol össze van kötve,vagy át huz a fém.
Az igazat meg valva én már arra gondolok hogy a viz csövön jön valakitöl.
A gázkazán csöveire is tetünk földelést(a kazán földelt néztük)
Gázkazánt meg azért kel venem mert eleve a panel össze éget,az egyik idiota szerelö savazot köz be meg repesztete a csövet.
Kifog megin jukadni a tágulási tartály amit 2-3 éve vetettek velem 25 ezer forintért.Panel 25 ezr lene,de a szerelök szerint a kazán test is meg adja magát.
Ami 70 ezer ft.Nem hogy ezekre de ujjat se tudok veni mivel lakás hitelem van.
Ezért huztam halogatam,ha volt kis pénzem,vagy kértem szerelöket hivtam.
De betelt apohár egy forintot nem költök erre.
Ujat ugy tudok venni ha a lakás hitelt meg a csekkeketnem fizetek meg még kérek.
A szerelökröl meg anyit ami már régi az szar huzák a szájukat.
Valamint szeretném a lakásban a vezetéket ki cserélnimert mindenki találgat.
A szomszédaim villany szerelök,de ök nem válalják,jó mi.
Montamfizetek,de nem tudok olyan sokat.
Lassan erre a lakásra a házaságom rámegy.
Más fél éve ez a prolémám.
Van egy tündéri kislányom akit kell néznem,megin a hidegbe legyen?
Ingáb kapják be a bankok és veszek egy kazánt(sima kéményest,kombit nem turbost)
Egyelöre aszerelök azt monták most a villany jo,de csere.
Ezért kértemtanácsot ki mirölmit halot,hogy milyet vegyek.
Kinek milyen van és miotta.
Ne haragudjatok hogy ilyen sokat irtam:-(
De tanácstalan vagyok melyik a jo és meg fizethetö kombi gázkazán 24Kw-os
2010-11-30
16:14:48
#9273
Attis,
Dominába 30e Ft. a vezérlő panel, és kapható. Fél éve néztem utána, amikor az enyém tiltott le állandóan. Szerintem még mindig ez lenne a legolcsóbb megoldás, mint a teljes csere. Robert korrekt szerelője esetleg tudna segíteni.
2010-11-30
15:34:30
#9272
Halli minden segitönek.

Azal indokolták,hogy uj készülék esetén.
Nyilt égésü,a helységböl nyeri a levegöt.
Ez sima kombi gázkazán.
Problémái:elment a lakásban a földelés és ott jött ki(villany szerelö szerint)
valo szinü a panel meg halt,mivel nyári üzem modban fütene.
meleg viz hazsnálata után be kepcsol zölden a radiátor lámpa.
bug,és a nyomás megy fel benne.
Az a baj használtat nem akarok ugyan ezt,de ilyet már domina c30-40 be gyártanak.
Ami jo az Ferroli Domitech c24,a méret ugyan az.
De a boltban beszéltek le rola,már nem olyan meg bizhato.
Akár hány szerelövel beszéltemmindenki mást ajánlot,és a másét szidta.
Ezért nem tudom maragyak e Ferrolinál,vagy Radiant ez is olasz.
Ezek azért jok mert nem válto szelepesek.
Vagy bosch,Vaillant,de azt már nem dicsérik,Biasi de arol le beszéltek.
Van még a Fég(cirko nova) vagy az Imergas(nike star 200ezer röl 124ezer)
Olvasgatok a forrumok közt ki mit dicsér.
Tanácstalan vagyok mert nem mindegy hogy három vagy egy évig müködik a meg vásárolt termék.
U.i:köszönöm mindenkinek a tanácsot,még vannak jó emberek:-)
villam64Válasz erre
2010-11-30
14:58:32
#9270
A gázszerelő ismerősöm azt mondta, hogy néhány cég ráhajtott a kéménycseréltetésre. Egy csomó esetben feleslegesen kicserélik. Az üzlet az üzlet.
2010-11-30
12:19:28
#9266
attis,
mi baja a kazánodnak? Érdekel, mert nekem is ilyenem van.

A Bosch-ban van turbós meg sima, a Biasi és Vailant sima kéményes kombi kazánok. Indokolták a kéménybélelés cserét valamivel, vagy csak az új gázengedély miatt szükséges?
A turbóshoz gáztömör kémény kell, de azt lehet műanyaggal is béleltetni, felteszem erről lehet szó. Egy műanyag csövet letolnak, forró levegővel felfújnak, mai ráfekszik a cső belsejére és ott megszilárdul. Anyáméknál a régi kéményeket mind így csinálták meg, bár nem emlékszem, hogy ilyen horror árat mondott volna.
Nem tudsz ugyanilyen jó állapotú használtat szerezni?
2010-11-30
11:32:14
#9265
attis,
Küld egy emilt ennek a szerelőnek (nálam ő helyezte üzembe a Ferrolit, nagyon segítőkész volt).
Dobos Róbert - robert.dobos
2010-11-30
11:00:30
#9263
Attis
A jelenlegi kazánod milyen, nyílt égésterű?

Ha ugyanolyan -nyílt égésterű - kazánt raksz föl helyette, akkor elvileg jó kell legyen a régi kéményed. Persze ha a keresztmetszete ok az új kazánnak.

Nem lehet, hogy azért akarják béleltetni a kéményed, mert zárt égésterű - turbós - kazánt szeretnének fölrakni a régi helyett ? Mert ahhoz más tipusú -osztott - füstelvezetés kell.
Szerintem
2010-11-30
08:31:05
#9259
Halli.

Valaki tudna segíteni:-( Van egy 3éve hozzám került Ferroli Domina c24.Most tíz éves meg adta magát.A szerelök vagy nem értenek hozzá,vagy ha ki is jönnek huzzák a szájukat.Mindegyik ujat akar vettetni velem.Mivel több probléma van.
-a tíz éves bélelt kéményemet ujra akarják bélelni,ami már eleve bélelve van
-nem tehetem meg hogy ujjat vegyek.
-hasra ütés szerüen 5,30 métert 120-140 ft bélelnék a kéményt.
-uj gázkazánok 135-a csillagos ég
Ha valaki tudna ajánlani ujjat.Ezzeket ajánloták:
Ferroli:már nem meg bizhato,helyete amit forgalmaz radiant rbc 24,nem válto szelepes
Bosch:(ami junkers volt)ow 23-1,zw 24-2
Vaillant:vuw 240/3-3exe
Biasi:24a
Azutobiak mind válto szelepesek.Tanácstalan vagyok jol müködö kémény ujra bélelni.Ha pedig ujra béleltetem és két éven belül ujra készüléket venék uj kémény bélelés vagy uj kémény.Mi folyik itt!!!A csoro embert mindenki le akarja huzni.
Ha valaki tud tanácsot azt szivesen fogadom
2010-11-29
10:44:50
#9227
Nálunk kondenzációs kazán van némileg túlméretezett radiátorokkal, az is hasonlóan viselkedik; rövid ideig fűt, aztán csak keringet, majd - ha a víz hőmérséklete kb 40 C alá megy - bekapcsol a fűtés. Normális ez, vagy valamit állítani kell rajta, esetleg beteg az egész konstrukció?
2010-11-29
10:29:54
#9225
Én inkább abból indulnék ki a hibakeresésben, hogy már évek óta működött a rendszer Szako szerint, a hiba most jelentkezett. Tehát mi változott a régebbi állapothoz képest, ha semmi akkor valahol a kazánban kell keresni a hibát. Az előszobába rakott thermosztát nem túl szerencsés, de van ismerősöm, akinél 20 éve működik így és semmi baja vele. Vízvételnél sem normális dolog a félpercenkénti leállás, lángmodulációval ezt ki kell tudnia egyenlíteni, de a fűtésnél sem hiszem, hogy fél perc alatt túl tudná fűteni a vizet. Lehet vízkövesedés, kontakthiba, érzékelő hiba, elektronika, szivattyú.......stb. Ki kel zárni egyenként a lehetőségeket. Tapasztalatom szerint a szerelők nem érnek rá hibát keresni, a legvalószínűbbet javítják meg és ha már működik egy kicsit, rohan tovább. Ha mégsem lett jó, lehet újra kihívni.
Az én kazánom fürdés közben állt le - ezt írtam is korábban -, szerelő sem tudta megoldani, csak kb. 1-2 hétre. Először elektronikára gyanakodtam, végül leültem a kazán elé és néztem működés közben, mi lehet a hiba. Megtaláltam, kétszer kellett nekiugranom, mire jó lett, de azóta hónapok teltek el és nem jelentkezett a hiba újra. Csak alaposan(!!) ki kellett tisztítani az égősort, viszont nekem resetelni kellett minden alkalommal lemenve a pincébe, nem indult újra magától.
Biosolar Forum  =>  Fűtés - Kazánok  =>  Gázkazánoklapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15   következő »
Copyright © 2005-2017 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva