English  Deutsch
Biosolar Forum  =>  Fűtés - Kazánok  =>  Gázkazánoklapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
Laci801012Válasz erre
2011-03-29
20:07:24
Előzmény: takyka #13282#13283
Hogy nézhet ki ? hol keresendő ?

2011-03-29
19:40:27
Előzmény: Laci801012 #13279#13282
Nem ismerem a kazánt, de...
Nem lehet, hogy a HMV hőérzékelő ment tönkre? A láng lekapcsolása a megforrás ellen védő biztonsági termosztát "műve". Amíg az ki nem hül, nem kapcsol vissza.

T.
Laci801012Válasz erre
2011-03-29
18:29:08
Előzmény: plaszlo #13261#13279
Plaszlo !

Lekötöttem a (falból) bejövő csövet és megfigyeltem a vízmennyiséget, majd megnéztem a kazánból kijövő mennyiséget is. Ha volt is csökkenés nem lehetett számottevő, így tovább mentem a csapok felé.
Az általam tapasztalt csökkenést némi homok okozta a csap szűrőjében (sajnos). Azok eltávolítása után a vízhozam ugyan megnőtt, de a kazán most is ingadozva működik.

Csap megnyit, láng belobban "takarékon", majd pár másodperc múlva "odpörköl" neki, majd mikor már forró a víz (pár másodperc) nem takarékra veszi vissza magát hanem őrlángig... van amikor egészen hidegvíznél kapcsol csak vissza.

Te jössz :D
2011-03-28
22:55:30
Előzmény: Laci801012 #13255#13261
Savazás után jó volt, akkor elképzelhető, hogy valami kosz került a vízvezetékbe és eldugította a hőcserélőt. Még mielőtt újból szétszednéd a kazánt, bontsd meg a kazán HMV kimeneti vízcsövét és ott nézd meg a vízátfolyást. Ha ott jó, akkor valahol később keletkezett a dugulás. Ha már itt is kevés, akkor a bemeneti vízcsövénél is ellenőrizd, hátha még a kazán előtt van dugulás, feleslegesen ne kelljen a kazánt csesztetni az átmosással.
Laci801012Válasz erre
2011-03-28
16:16:15
Előzmény: Plaszlo #13254#13255
Plaszlo !

Nyomásszabályozóra a falból kijövő - nehezen megnyitható és elzárható - csapon kívül nem emlékszem, de ha hazaértem megnézem. A vízkövesedést azért nem tartom valószínűnek mert pár (2-3) hónapja esett át a készülék egy "savazáson". És azután megfelelő mennyiségű is volt az átfolyás. Nade mivan ha volt egy csőtörés vagy akármi és a szutyok eljutott a kazánig ? Ezért is kerestem valamiféle szűrőt rajta, de kevés sikerrel. Az is visszafoghatja gondolom ?!?! Esetleg kapcsoljam ki és próbáljam meg "visszafelé" átmosni, hátha kiköp valamit?

2011-03-28
15:42:30
Előzmény: Laci801012 #13253#13254
Két dologra gyanakszom:
- valamiért nem tudja a kazán megfelelő szintre leszabályozni a gázátfolyást, ezért kapcsolgatja "kínjában" a gázt

- nagyon alacsony a melegvíz átfolyási mennyisége, szabályzási határ alatt van, az elektronika nem tud olyan kis gázmennyiséget beállítani, ami nem fűti túl a vizet. Itt a végeredmény ugyanaz, mint az előbbi esetben. Azt kellene megállapítani, hogy a gázkészülék működik hibásan, vagy a vízátfolyás túl alacsony.
Mivel a vízmennyiséget te is alacsonynak tartod, itt kellene nyomozni első körben. Ehhez nagyon el kellene vízkövesednie a kazánnak, hogy ennyire lefojtsa a vizet. Már kérdeztem, nyomásszabályozó nincs a kazán előtt?
Laci801012Válasz erre
2011-03-28
15:11:37
Előzmény: Plaszlo #13245#13253
Plaszlo !

Kattogás : ha nem elegendő neki az átfolyás akkor "kattogtatja" a szelepeket, és "lobbantgatja" a lángot.

Az átfolyás függvényében láng intenzitását szabájozza ugyan, de nem tudok egy álladó vízhőmérsékletet beállítani mert folyton ki be kapcsolgat..... melegvíz megnyit - jön a hidegvíz merthát ugye mitől is lenne meleg az elején.... szépen felmelegszik egészen a tűzforróig, majd az egész masina lekapcsol és visszatérünk a hidehvízhez.... persze a vízcsap mindez idő alatt ugyan abban az állásában várja a csodát... a vérkeringést ugyan serkenti a hideg-meleg váltogatása de hát ugye nem ez lenne a fő célom ....
2011-03-28
11:48:20
Előzmény: Laci801012 #13244#13245
Laci
Nekem is ilyen szerkentyűm van, csak elektromos gyújtásúban C 24E. Régebbi és magyar cirkón tapasztaltam, hogy az őrláng levegőszabályozó furatát a szálló por eltömíti idővel, így a láng kókadtabb lesz, könnyebben kialszik. Nem biztos, hogy ez a baj, de érdemes megnézni, hátha.
Kérdésem, a kattogással együtt - amit csökkentett melegvízvételnél produkál - a láng is begyullad, kialszik? Ha megnyitod a melegvizet és csökkented az átfolyást, változik a lángmagasság, vagy intenzitás, vagy egyszerűen csak lekapcsol, majd újraindul?
Idáig itt őrizgettem, de úgy tűnik már hazavittem a kezelésijét, így nem tudom megnézni (a C24 és C24E-nek közös a kezelésije), de felteszem az E betű hiánya nem a teljes elektronika, így a lángmoduláció hiányát is jelenti, csak azt, hogy az enyémnek nincs őrlángja, elektronikusan gyújt be.
A pulzáló hideg-tűzforró víz problémát valószínűleg az okozhatja, hogy a készülék nem szabályozza le a gázmennyiséget a szükséglet szerint. Felteszem, hogy a két típus között nincs olyan borzasztóan nagy különbség és a tiéd is lángmodulációs, tehát hasonlóan kell működnie. A kép alapján hasonló a kezelőpanelje, kivéve az őrláng begyújtását szolgáló részt.
Tehát nekem a jószág úgy működik, hogy melegvízvételnél begyújt egy alacsony, induló lángmagassággal, majd pár másodperc múlva ráadja a teljes kakaót, és innen szabályoz vissza az átfolyó víz mennyisége és a hőfokszabályozóval beállított érték szerint. Ezért az elején hideg víz jön, majd hirtelen meleg, utána már tartania kell a megfelelő hőfokot. Ezt okozhatja a hőmérséklet érzékelő, a gázszelep és elektronika hibája is, de ez így csak találgatás.
A termoelem nálam is izzik ha ég a láng, nem hiszem ez okozna bármi problémát.
A kazán előtt, a HMV ágon nincs nyomásszabályozó? Ez is okozhat kis átfolyó vízmennyiséget.
Laci801012Válasz erre
2011-03-28
11:01:59
#13244
Sziasztok !

Rögtön az elején megjegyezném hogy "0" azaz Nulla tapasztalatom van (volt) bárminemű gázkészülék szerelése, javítása terén!

Kicsit visszaolvasgattam és úgy vettem észre hogy igen nagy az esélyem rá hogy itt meglelem a megoldást a problémámra.
Egy kb 80m2-es albérletben lakom hol fel van szerelve egy Ferroli Domina C24 típusú kazánnak látszó tárgy ami kezd határozottan idegesíteni az instabil működése miatt.

www.micaldera.eninternet.es/wp-content/uploads/2010/12/ferroli-domina-c24-llama-amarilla.jpg

A hibák amikkel küszködök - a jelentkezésük sorrendjében írom :

1, - Időnként hajlamos "elengedni" az őrlángot. Murphy törvényeit figyelembe véve ezt mindig hétvégén és éjszaka teszi, és már csak reggel veszem észre amikor is a hideg szobában ébredek. Valamelyest ez a probléma megoldódott miután már vettem 3 szor termoelemet (613Ft)(vagy elromlott, vagy én rontottam el), mire kiderült hogy a termomágnes (5600Ft) volt a "ludas" a dologban. Bár időnként még most is lekapcsol ha egy kád forróvíz után (amikor már izzik az egész feje a termoelemnek) elzárom a vizet. De pár perc után újból "újraéleszthető".

2, - Ha megnyitom a melegvíz csapot - de nem teljesen - néha olyan kattogást produkál mintha egy mégneskapcsoló vagy szelep ki-be kapcsolgatna gyorsan egymás után (önmegszakít).

3, - Olyan 2-3 hónapja ez egyik szerelő ismerősöm (aki sajnos nagyon ritkán ér rá) "kisavazta", de most megint olyan mintha le lenne szűkülve valahol a keresztmetszet mert jelentősen le van csökkenve a melegvíz mennyisége. Szűrőt nem találtam.

4, - Impulzusszerűen érkezik a melegvíz, illetve inkább forró. Merthogy ez a 2 funkció van rajta : Hideg - Tűzforró !
És lássuk be hogy igen erőteljesen ront a zuhanyzás élvezeti értékén a Hideg-Forró váltogatás.

Mit javasoltok ? Mit tegyek ?

További szép napot !


*Szerk.: Mekkora nyomásnak kell uralkodni a rendszerben? Ha a "feltöltőcsapot" megnyitom elkezd fűteni..... ez normális ?
2011-03-26
11:56:23
Előzmény: apeti_2 #6955#13215
Kedves apeti_2!

Még tavaly augusztusban felajánlottad segítségedet és telefonszámodat egy kazán ügyben.
Azóta sokat állítgattam (jómagam, a szerviz nem ért hozzá) a vezérlésen, addig próbálkoztam, míg valamivel jobban üzemel a kazán, fűtés egészen jó volt télen, bár a hiba továbbra is fennáll, sőt, most már rendszeresedik a HMV probléma is (stb).

Hiába, jó drágán vettem egy Saunier Duval kombikazánt, bíztam benne, de vele együtt úgy tűnik, megváltottam egy életre szóló folyamatos szopást is, hiszen 3.5 év alatt újabb és újabb problémák jönnek ki rajta, és egyiket sem tudja megoldani a szerviz (még olyan jellegűt sem, ami dobozon belül zajlik, tehát a fűtéskörnek köze nincs hozzá).

Már többször megfordult a fejemben, hogy veszek helyette valami mást, és ezt nyilvánosan megsemmisítem, s mehet az egész a youtubra és facebookra, pedig türelmes és anti-radikális embernek tartom magam, de utálom, ha folyamatosan átvernek (tipikus magyar old-school hozzáállás, és ilyenek vannak még mindig sok helyen menedzseri pozikban...).

Szóval ha még áll az ajánlatod, és megadod a telcsiszámodat, hálás lennék érte (4anyreg***.com).


Köszönöm és üdv.,
Laca
2011-02-11
14:43:09
Előzmény: robert #11645#11659
Pont ilyen "ócska " termosztátot "örököltünk" . Köszi minden tanácsot.
Ma megvesszük az újat. nagyon bízunk benne, hogy jól fog szuperálni
2011-02-11
09:18:39
#11645
A régi termosztát valószínűleg olyan, mint a mellékelt képen látható.
A rajz szerinti kétvezetékes bekötésben (egy régi FÉG kazánhoz).

A lényeg, ha jelenleg három vezetéked van, akkor a termosztát a fázist kapcsolgassa ne a nulla vezetőt. Vigyázz, nehogy rövidzárat okozzon a termosztát a nulla és a fázis között! Egy rossz elektromos bekötés életveszélyt jelent a saját és családtagjaid számára!
A rádiós termosztát is megoldás lehet.
Előnyei.
Bármilyen kazánt lehet vezérelni róla.
A termosztátot nem kell fixen felszerelni. Meg lehet keresni a lakásban azt a helyiséget, ahonnan vezérelni akartok. A helyiségen belül azt a pontot (alul, fölül, ajtó mögött, asztalon, könyvespolcon, stb.) ahonnan a legjobb és leggazdaságosabb fűtésvezérlést biztosíthatjátok.
Negyed fokonként lép. Ennél kisebb érték felesleges és értelmetlen.
Több programmal rendelkezik, ezek között minden család-fajta számára lehet megfelelőt találni. Csak a nappali és az éjszakai, valamint a hét napjaira vonatkozó hőmérséklet értékeket kell beállítanotok.
Ezek az alap programok is megváltoztathatók, de van lehetőség több, teljesen egyéni program beállítására is. Nem bonyolultabb, mint egy sokat tudó ébresztőóra programozása.
A vevőjét közvetlenül a kazán dugaljába lehet dugni. Van rajta egy dugalj, ide kell a kazánt csatlakoztatni. Ez a csatlakozás ki és bekapcsolható rajta. A kazánt egy váltóérintkezővel lehet vezérelni. Minden kazánhoz alkalmas. Tud 220-at, nagyobb teljesítményt is kapcsolni.

Hátránya.
Meglehetősen nagy a hatósugara a rádiós adójának. Ha véletlenül a szomszédban is üzemel valami ezen a frekvencián, vagy ott is ilyen termosztát üzemel, akkor zavarhatjátok egymást. Nálunk a beüzemelés követően két hónap múlva vett az egyik szomszéd hasonló készüléket, és a kazánunk akkor is beindult, amikor a hőmérséklet nem indokolta volna. Mi szintén megnöveltük az ő gázszámlájukat, csak ők nem figyeltek fel rá. Minden esetre mindkét lakásban kellemes túlfűtés volt néhány napon keresztül.
Ilyen esetre lehet a termosztáton csatornát váltani. A vevő antennája hosszának a beállításával lehet a távolsági érzékenységét csökkenteni, növelni.
Némelyik tipusnál van alapvető üzemmód választó kapcsoló egység (pl. hűtés-fűtés). Ezekkel jó vigyázni, mert a felirathoz képest fordítva vannak a kapcsolók a panelre beforrasztva. De erre azonnal rájön, aki elkezdi a programozás utáni próbaüzemet.

2011-02-11
09:13:06
Előzmény: payagyerek #11641#11644
Megnéztem a képet és nekem is volt ilyen termosztátom, amit heti programozásúra lecseréltem.

Úgy működik ahogyan leírtad. Az ellenállást fűti éjszakánként.
payagyerekVálasz erre
2011-02-11
08:35:29
Előzmény: berek #11640#11642
Berek bátyó!
Nyugodtan vény 2 vezetékest! Gond nélkül, sőt jobban fog szabályozni, mint az ócska MMG AM.
payagyerekVálasz erre
2011-02-11
08:30:36
Előzmény: DeJoe #11631#11641
DeJoe bátyó!
Emlékeim szerint, azért 3 lábú az a féregfajta analóg termosztát, mert 2 láb kapcsol a 3.-ik meg kap vellanyt, hogy fűtse az ellenállattal a hőmérsékletmérő szelencét.
Ha átkapcsoljuk éjszakaira, akkor az ellenállat melege becsapja a szelencét, így föntebb hamisítja 2-3°-al a mérést.
Tehát éjszaka, ha a piros kapcsoló át van kapcsolva, akkor 2-3°-al hűvösebbet tart, mint ami a tárcsán be van állítva.

Amúgy az a termosztata, roppant primitív szerkezet. Nem képes, csak 3° differenciával tartani a hőmérsékletet. Padlófűtéshez föltéve, kifejezetten öngyilkosság 1 ilyen termosztata.
2011-02-11
07:53:17
#11640
Köszi mindenkinek a válaszokat, tanácsokat.Megvesszük a 2 vezetékes termosztátot.
2011-02-10
20:53:53
Előzmény: DeJoe #11630#11631
Hááát csak jól tudtam...:-)


Nos az emlegetett FEG-es cirko
es MMG szobatermosztat kombinacional
valoban harom vezetekkel illett
bekotni.

A termosztat megkapta a fazist es
a nullat is, es a cirko keringeto
szivattyujat kapcsolta ki/be.
Valoban elhagyva a nullat is mukodik
a dolog, DE joval nagyobb ingadozassal
tartja a homersekletet.

Ennek az az oka, hogy a termosztatban
(pl. MMG PT102) van egy ugynevezett
"elofuto" ellenallas. Ez a cirkoval
egyutt kapcsol be es a hoerzekelo
szelencet futi. Igy hamarabb fog
lekapcsolni, nem lesz akkora a tulloves.
Azaz tobb fokos ingadozas helyet
papiron 0.5 fok...

Egy korszeru digitalis szobatermosztatot
pl. Honeywell CM67 ket vezetekkel
kotnek be. Polaritasfuggetlenul mint egy
sima villanykapcsolot. Es megis hasonloan
pontosan tartja a homersekletet. Ez ugy
tudja megcsinalni, hogy az elofutest a uC
digitalisan "szimulalja". A parametereket
a telepitoi menuben lehet konfiguralni.


2011-02-10
20:43:24
Előzmény: berek #11626#11630
Én úgy tudom, hogy a "régi" MMG-s termosztátok 3 vezetékesek voltak, mégpedig azért mert volt bennük 1 kis fűtőellenállás. Azért volt rá szükség mert amúgy túl nagy volt a hiszterézise (+-2 vagy több fok), Mikor kapcsolt a termosztát, az ellenállás is elkezdett "melegedni" és "becsapta" a termosztát részt.Így pontosabban kapcsolt....
Lehet nem pontosan fogalmaztam, majd a szakik....

Simán rakhatsz helyette 2 vezetékeset is, csak akkor olyat amelyik 220V-ot és megfelelő áramot is tud kapcsolni.
És persze úgy, hogy a megfelelő -kapcsolási- pontra kötöd...(a másik kapcsolási pontról az ellenállás kapta a delejt),azt nem köll bekötni.

szerintem,
de várd meg a "hozzáértőbbek" hozzászólásit is...
uff
villam64Válasz erre
2011-02-10
20:30:45
Előzmény: berek #11626#11628
Mondjuk ez a gázkazán fórumba való. Ez viszont ~ 230 V, tehát vigyázni vele. kötés előtt áramtalanítani, és ellenőrizni, nehogy fázis legyen rajta. A legolcsóbb rádiós a monolit által használt heti programozású. Elemről megy. 2 tized fokra szabályoz. A kazánon a fűtési víz hőmérséklettel lehet a túlmelegítést beállítani. Találtam másik leírást a készülékről, így csatlakozó pontokat látatlanban nem mondok. Meg kell nézni melyiket zárja a termosztát. Vagy gázszerelővel elvégeztetni a bekötést.
www.va-ra.hu/r_termekek/futokeszulekek_es_vizmelegitok.pdf
A termosztátok. Monolit-é a Q7 RF. Naponta hat időpont állítható.
www.amuszaki.hu/Default.php?category_id=27
Fórum
www.hobbielektronika.hu/forum/topic_2869.html?pg=0&pcount=50&g=OK&date_order=DESC
2011-02-10
20:03:33
Előzmény: robert #11611#11626
robert
A gázkazán típusa: Fégtherm C-30. A régi termosztát fali, és csak ennyit tudok róla: MMG AM

2011-02-10
19:46:37
Előzmény: berek #11610#11625
Elektromosságban támaszkodj Robertre, sajnos nem értek hozzá.
2011-02-10
12:45:21
Előzmény: berek #11610#11611
berek,
Milyen típusú kazánod van, és milyen típusú a jelenlegi termosztát (pont típus)?
2011-02-10
12:41:11
Előzmény: monolit #11362#11610
monolit!
ahogy tanácsoltad, rádiós rendszerű termosztátot keresünk.Több féle is kapható, de mind 2 vezetékes. A mi gázkazánunkhoz kapcsolt jelenlegi termosztát viszont 3 vezetékes. Minden szaküzletben ránk akarják beszélni a 2 vezetékest.Szerinted is belehet szerelni? Korábban azt olvastam, hogy ha nem stimmel,gond lehet belőle, nem szabályoz megfelelően.
2011-02-01
16:08:58
Előzmény: robert #11298#11299
OK! Köszi a segítséget. Majd rákérdezek!
Minden jót.
2011-02-01
15:56:03
Előzmény: csoppy #11297#11298
csoppy,
Valószínűleg ki kell tisztíttatni a készüléket. Talán a hőcserélő és az égő korom-mentesítése megoldja a problémát, de lehet, hogy vízköves is.
Egy helyi fűtésszerelőt kellene hívnod, szerintem az gyorsan megjavítja mindkét hibát. (Érdeklődj az ismerőseid körében megbízható szerelő ügyében.)

Biosolar Forum  =>  Fűtés - Kazánok  =>  Gázkazánoklapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15   következő »
Copyright © 2005-2017 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva