English  Deutsch
Biosolar Forum  =>  Háztartási gépek javítása  =>  Kombi gázkazán vízkőtelenítése
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
szocsmarciVálasz erre
2012-04-23
14:38:19
Előzmény: takyka #28803#28830
Bojler savazó gép, hőcserélőre is jó: www.gaz-piezzo.hupont.hu/felhasznalok/10100/kepfeltoltes/tartaruga.jpg

Nem nagyon lehet bérelni, inkább csak megrendeli a savazást. Savazó és semlegesítő vegyszer is kell hozzá. Kisebb szerelők foglalkoznak vele.
Itt látsz képeket is, hogyan zajlik egy ilyen: www.megsz.hu/megsz/images/stories/hirlevel_foto/2010_jan/FERNOX_-_Feuesrendszerek_tisztitasanak_eszkzei.pdf

A magnézium anódot úgy tudom ki lehet cserélni, hiszen egy idő után elfogy. Coll menetes kötésű.
2012-04-22
20:50:06
#28803
Hogyan lehet vízkőmentesíteni egy Fég gázbojlert?
Ugyebár itt nincs karima, amin benyúlva kikotorható.
Illetve hogyan kell eltávolítani a mg anódot belőle?

T.payagyerekVálasz erre
2012-03-04
18:55:54
Előzmény: robert #26608#26617
Én brutálkodok sósavval és foszforsavval. Persze leszerelve könnyen tehetem.
A sósavas rövid áztatással a lemezek közti rezet (enyhén) "megcsípetem", hogy a zegzugokból is fel tudjon szakadni a vízkavics.
Beszerelve citromsavval próbálkoznék, mert az nem annyira agresszív a különböző anyagokhoz.
Persze zárásként vizes öblítés, utána lúgos fürdéssel közömbösítés, majd ismét vizes átmosás.
Itt a heti szerzemény: (34 lemezes SWEP)

2012-03-04
18:17:11
Előzmény: takyka #26602#26608
takyka,

Szerintem igen, de ne vegyél újat emiatt.
Payagyerek szokott savazni, remélem ír egy élménybeszámolót arról, hogy ő hogy szereti.


2012-03-04
14:02:50
Előzmény: robert #26554#26602
Köszi,
már csak az a kérdés, hogy milyen szivattyú az, amit nem károsít ez az anyag. Egy sima, fűtési keringető jó lehet?

T.
2012-03-04
08:54:32
Előzmény: takyka #26552#26554
HŐCSERÉLŐ VÍZKŐTELENÍTÉS
www.vizkooldo.hu/vizkotelenitesi_tech.php?c=2

Eszközigény:
Nyitott, alul csappal ellátott tartály (hordó)
Centrifugálszivattyú
Gumitömlő csatlakozókkal
Tisztítás menete:
A hőcserélőt leválasztjuk a fűtési hálózatról, szabaddá téve az előremenő és visszatérő csonkokat, primer és szekunder oldalon egyaránt.

Tömlőt csatlakoztatunk a hőcserélő előremenő illetve visszatérő csonkjára . Primer és szekunder oldal egy lépésben is tisztítható úgy hogy a primer és szekunder oldal egy-egy csonkját egy tömlővel áthidaljuk.

Első lépésben hálózati vízzel átmossuk a berendezést, amíg a "lebegő" szennyeződések maradéktalanul eltávoznak (szennyvízcsatornába vagy csapadékelvezetőbe engedve)

Ha már tiszta víz folyik , akkor előkészülünk a vízkőoldós mosatásra. A hőcserélő előremenő csonkjára kötött tömlővéget csatlakoztatjuk a használni kívánt savazószivattyú nyomócsonkjára.

A szivattyú szívócsonkját az előkészített nyitott tartály alsó csapjával kötjük össze (gyorscsatlakozókkal könnyen megvalósítható, 1/2"-os vagy 3/4"-os méretek megfelelőek).
A hőcserélő visszatérőcsonkjára csatlakoztatott tömlőt szabadon vezetjük vissza a nyitott tartályba, ugyanis itt látni kell a visszaáramló folyadék állapotváltozását.VIGYÁZAT !! A VISSZAVEZETETT TÖMLŐT MEGFELELŐEN RÖGZÍTENI KELL A TARTÁLYHOZ, UGYANIS A SZIVATTYÚ BEINDÍTÁSAKOR FELLÉPŐ NYOMÁS KIVÁGJA A TÖMLŐVÉGET, A SZÉTFRÖCCSENŐ VÍZKŐOLDÓ KOMOLY SÉRÜLÉST,A KÖRNYEZETBEN PEDIG NAGY KÁRT OKOZHAT !!


Fenti előkészületek után a hőcserélő víztartalmának függvényében kell megfelelő mennyiségű vízkőoldót a tartályba tölteni és elindítani a keringetést. Az ANTICAL IP-30-as koncentrátum hőcserélők esetében higítás nélkül fejti ki a megfelelő hatást. A hőcserélő nettó víztartalmánál 50%-al több legyen az induló folyadékmennyiség a tartályban ! ( 10 liter űrtartalomnál legalább 15 liter folyadékkal indítsunk.) Ellenkező esetben erős vízkövesedés mellett nagy habképződés indul meg, nem marad elegendő folyadékmennyiség a fenntartható keringetéshez, a szivattyútérben nem folyadék lesz, hanem gázos hab, nem kap a szivattyú megfelelő hűtést, tönremehet túlmelegedés miatt ! Ez a jelenség a szivattyú hangjáról is felismerhető, ilyenkor sürgősen savat kell pótolni a tartályban!

A keringetést lehetőleg folyamatosan, esetleg kisebb megszakításokkal, időnként áramlási irányváltással addig kell folytatni, amíg a tartályba visszaáramló közeg intenzív habzása be nem fejeződik. Amíg intenzív a habzás, addig van vízkő a rendszerben. A habzás leállása vagy a vízkő fogyását, vagy a vízkőoldó legyengülését jelzi. A vízkőoldó erősségét indikátorpapírral (lakmuszpapír) lehet ellenőrizni. 1-4 savas kémhatás mellett fejti ki megfelelő módon az elvárt eredményt. Gyengülés észlelése esetén higítatlan IP-30 utántöltése célszerű.

A savazásos periódus végeztével a berendezést hálózati vízzel megfelelően ki kell öblíteni ( a szivattyút is) és vissza lehet kötni a fűtési rendszerbe. Semmilyen külön adalék, inhibitor nem kell, azonban a további elszennyeződés és főleg vízkőképződés elkerülése érdekében ioncserélt vizes feltöltés (NK 2-3 ° a leginkább ajánlott, semmiképp sem desztillált víz ! ), valamint a visszatérő vezetékbe FlamcoClean iszapleválasztó beépítése javasolt !

Az ANTICAL IP-30 vízkőoldó bármilyen típusú és anyagú hőcserélő savazására alkalmas, inhibítorral védett összetételű vegyszer, a berendezésekben a fent leírt technológia szerinti használat mellett károsodást nem okoz.

2012-03-04
08:53:48
Előzmény: takyka #26552#26553
KAZÁN VÍZKŐTELENÍTÉS
www.vizkooldo.hu/vizkotelenitesi_tech.php?c=2

Eszközigény:
Nyitott, alul csappal ellátott tartály (hordó)
Centrifugálszivattyú
Gumitömlő csatlakozókkal
Tisztítás menete:
A kazánt leválasztjuk a fűtési hálózatról, szabaddá téve az előremenő és visszatérő csonkokat, kiiktatva a tágulási tartályt és biztonsági szerelvényeket.

Tömlőt csatlakoztatunk a kazán előremenő illetve visszatérő csonkjára ( vagy ürítőcsapjára, ezesetben a visszatérő csonkot ledugózzuk)

Első lépésben hálózati vízzel átmossuk a berendezést, amíg a "lebegő" szennyeződések maradéktalanul eltávoznak (szennyvízcsatornába vagy csapadékelvezetőbe engedve)

Ha már tiszta víz folyik , akkor előkészülünk a vízkőoldós mosatásra. A kazán előremenő csonkjára kötött tömlővéget csatlakoztatjuk a használni kívánt savazószivattyú nyomócsonkjára.

A szivattyú szívócsonkját az előkészített nyitott tartály alsó csapjával kötjük össze (gyorscsatlakozókkal könnyen megvalósítható, 1/4"-os vagy 3/4"-os méretek megfelelőek).

A kazán visszatérő vagy ürítőcsonkjára csatlakoztatott tömlőt szabadon vezetjük vissza a nyitott tartályba, ugyanis itt látni kell a visszaáramló folyadék állapotváltozását.


VIGYÁZAT !! A VISSZAVEZETETT TÖMLŐT MEGFELELŐEN RÖGZÍTENI KELL A TARTÁLYHOZ, UGYANIS A SZIVATTYÚ BEINDÍTÁSAKOR FELLÉPŐ NYOMÁS KIVÁGJA A TÖMLŐVÉGET, A SZÉTFRÖCCSENŐ VÍZKŐOLDÓ KOMOLY SÉRÜLÉST, A KÖRNYEZETBEN PEDIG NAGY KÁRT OKOZHAT !!


Fenti előkészületek után a kazán víztartalmának függvényében kell megfelelő mennyiségű vízkőoldót a tartályba tölteni és elindítani a keringetést. Az ANTICAL IP-30-as koncentrátum lemezkazánok esetében 30-40% vízzel hígítva is kifejti a megfelelő hatást. A kazán nettó víztartalmánál 50%-al több legyen az induló folyadékmennyiség a tartályban ! ( 10 liter kazánűrtartalomnál legalább 15 liter folyadékkal indítsunk.) Ellenkező esetben erős vízkövesedés mellett nagy habképződés indul meg, nem marad elegendő folyadékmennyiség a fenntartható keringetéshez, a szivattyútérben nem folyadék lesz, hanem gázos hab, nem kap a szivattyú megfelelő hűtést, tönremehet túlmelegedés miatt ! Ez a jelenség a szivattyú hangjáról is felismerhető, ilyenkor sürgősen vizet vagy savat kell pótolni a tartályban!

A keringetést lehetőleg folyamatosan, esetleg kisebb megszakításokkal addig kell folytatni, amíg a tartályba visszaáramló közeg intenzív habzása be nem fejeződik. Amíg intenzív a habzás, addig van vízkő a rendszerben. A habzás leállása vagy a vízkő fogyását, vagy a vízkőoldó legyengülését jelzi. A vízkőoldó erősségét indikátorpapírral (lakmuszpapír) lehet ellenőrizni. 1-4 savas kémhatás mellett fejti ki megfelelő módon az elvárt eredményt. Gyengülés észlelése esetén higítatlan IP-30 utántöltése célszerű.

A savazásos periódus végeztével a berendezést hálózati vízzel megfelelően ki kell öblíteni ( a szivattyút is) és vissza lehet kötni a fűtési rendszerbe. Semmilyen külön adalék, inhibitor nem kell, azonban a további elszennyeződés és főleg vízkőképződés elkerülése érdekében ioncserélt vizes feltöltés (NK 2-3 ° a leginkább ajánlott, semmiképp sem desztillált víz ! ), valamint a visszatérő vezetékbe FlamcoClean iszapleválasztó beépítése javasolt!

2012-03-04
08:47:26
#26552
Sziasztok,

Fokozatosan leromlott a kazánom HMV előállítási képessége. Valószínűsítem, hogy a HMV hőcserélő vízkövesedett el.
Mivel még sohasem vízkőtelenítettem, érdeklődnék, hogy hogyan lehet kibontás nélkül "kisavazni" a beépített lemezes HCS-t?


Köszi,

T.
Biosolar Forum  =>  Háztartási gépek javítása  =>  Kombi gázkazán vízkőtelenítése
Copyright © 2005-2017 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva