English  Deutsch
Biosolar Forum  =>  Fűtés , HMV - Problémák  =>  Tervek - 4karikaslapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
villam64Válasz erre
2013-12-02
08:08:47
Előzmény: 4karikas #43910#43914
A fekvő nehezebb eset. Én az állót át fűtöm teljese, de nincs 50 foknál melegebb vizem. Alulról küldöm be, de felülről veszem ki. Kivenni mindig felülről kell. mert az a melegebb. Nehezebb a bekötés, bonyolultabb. Fekvőnél is úgy érdemes, hogy egyik vége a hideg alul be, a másik vége felül a meleg ki. Ez a meleg jobb az oldalán, mert különben hogy veszed ki a levegőt belőle. Állítottnál a tetejére T idommal egy légtelenítő javasolt. Ha fent viszed be a meleget, akkor rétegződve töltődik fel, és a fűtés végén lesz valamennyi forróvized, ameddig fűtöttél. Kivételkor keveredik. Alsó felmelegítésnél átkeveredik az egész, és együtt melegszik. Alacsonyabb hőfokú víz lassabban hűl. Fektetve, nem lehet csak az egyik végét használni, ahhoz a tartályon belül terelő lemezek kellenek. De ha az egyik bemenet végig van vezetve belül a másik végébe, akkor is lehet, mint a bojlereknél.
4karikasVálasz erre
2013-12-02
01:04:19
#43910
Ha addig még eszembe jutnak dolgok majd kérdezek. Pl az ha 1 tartályt tudok szerezni ami fekvő lesz akkor abba hol menjenek be a csövek meleg lent hideg fent vagy jobbról balról? vagy egyik ezen a végén a másik a másik végén?
4karikasVálasz erre
2013-12-02
00:03:47
Előzmény: villam64 #43907#43908
Rendben értem akkor tavasszal már kész rajzokkal és kiokosítva vágok bele a dologba. Köszönöm.
villam64Válasz erre
2013-12-01
23:59:59
Előzmény: 4karikas #43906#43907
Igen így már lehet tenni thermofejeket a radiátorokra, finomabb lesz a szabályozás. Nem szokás, de lehet tenni a szobatermosztátos helyiségbe is. De a beállítása magasabb legyen a szobatermosztátnál. Lassítja ott is a túlmelegedést a többi helyiséghez képest. Az R1 egy kis teljesítményű ~230 V-os relé. Legalább ~230 V, 1 A-t azért tudjon kapcsolni. Foglalattal drágább, de könnyebb bekötni. Az 500 liter a háztól függ, hogy elég-e. A kandallónak biztos. Ideálisnak tűnik. Hőfokkapcsoló sokféle van. Lehet csőtermosztát, de annak az érzékenysége gyengébb. A cső hővezetésétől függ. A pontosabb a merülő hüvelyes megoldások. A kikötés csak annyi, hogy a kazánvédő zártsága miatt feleslegesen ne menjen az SZ1. Az eltérést neked kell korrigálnod a beállításnál. De úgy tűnik működik az 50 fokon. Ha 60 fokos a kazánvédő, akkor indítsa 60 foktól az SZ1-et.
4karikasVálasz erre
2013-12-01
23:47:40
Előzmény: villam64 #43905#43906
Értem már. Köszönöm a felvilágosítást. Ebbe a rendszerbe így tehetek a radiátorokra termosztatikus szelepet? Gondolom abba a helyiségbe ahol a szibatermosztát van nem kell termo a radiátorra így legalább egy mindig nyitva marad. Az 500 liter puffer szerinted elég lesz? Ja és az a relé az milyen típus és mit kell tudnia vagy az mindegy? A hőfok kapcsoló az a csőtermosztát? Nekem ami most van termosztát az 50 fokra van állítva és mikor begyujtok 40 foknál indul majd leáll és 50-nél ujra indul és folyamatosan megy míg 50 alá nem esik. Ezt akkor 70 re kell állítanom, hogy jól indítsa SZ1-et?
villam64Válasz erre
2013-12-01
23:30:27
Előzmény: 4karikas #43903#43905
Értelmezés eleje jó. A vtc kazánvédő ahány fokost teszel be, onnan kezd nyitni. Tehát, ha 60 fokos, akkor 60 foktól nyit a hideg ág, vagyis a puffer felé és a radiátorok felé ekkor kezd nyitni. Amíg a visszatérő át nem melegszik, addig csak hozzáadagol a hideg ágból. Igyekszik 60 fokot tartani, de lassan melegszik tovább. Így amikor a kazán ez alatt van, az SZ2-nek ez az út zárva van, csak a puffer nyitott. Az SZ2 legyen kisebb teljesítményű, mint SZ1. Fele is elég. HK1 ne legyen kisebb, mint a VTC kazánvédő. Ha az 60 fokos, akkor a HK1 is 60 foktól kapcsoljon. Én nálam a kandalló 60 foktól indul. A fa gázok a melegebbet szeretik. A radiátorok felé az ottani keverőszelep miatt kevesebb megy, azt neked kell beállítanod, hány fokos radiátor elég. Az 35-60 fok között állítható. HK2 annyira legyen állítva, ami még elég a temperáláshoz. Lehet 30 fok is, de ezt neked kell kitapasztalnod a házhoz. A ház hőigényétől függ. Nálam az a lényeg, hogy ne a tartályomban álljon a meleg víz. Én úgy állítottam be, hogy lehet hogy nem fűt, de nem engedi olyan gyorsan hűlni a lakást. Inkább a lakásban legyen, mint a tartályban.
Ha melegebb víz kell a radiátorokba, akkor nem fűtés keverőszelep kell oda, hanem olyan hmv keverőszelep vagy hasonló bekötés, ami magasabb hőfokot enged a 60 foknál. Minél melegebb ez, annál kevesebb meleg víz jut a tartályba. Nem árt 1-2 hőfokmérő a tartályra, a beállítások miatt. A második keverőszelepen az SZ2 leállása után is valamennyi víz át fog szivárogni, mert hőfoktól függ a nyitottsága. Az SZ2 szivattyú meg nem nagy akadály az SZ1 szivattyúnak. Csak a keverőszelep hőfokszabályzása.
4karikasVálasz erre
2013-12-01
22:56:35
Előzmény: villam64 #43886#43903
Nagyjából értem. Fagyvédelemről gondoskodom és közben lehet, hogy lesz egy darab 500 literes tartályom ismerős által akkor azt tenném be nem a kettő kicsit. Ha jól értem a rajzot akkor mikor begyujtok a HK1 elindítja SZ1-et és keringeti a vizet és kapcsol a relé is mivel a lakás hideg így megy a víz a radiátorokba is mert a SZ2 elindul a szobatermosztát jelére? Ha a lakás felmelegszik SZ2 leáll és SZ1 csak a pufferba tölt ha a lakás hűl akkor ujra együtt megy a két szivattyú. Ha A tűz leég akkor SZ1 leáll mivel HK1 lekapcsolja, ha jól gondolom ilyenkor az SZ1 szivattyún nem tud átmenni a víz és ha SZ2 indul a szobatermosztát jelére akkor a T-knél a víz elfordul a puffer felé és csak a puffervizet keringeti be a radiátorokba az SZ2. Jól értelmeztem a rajzot? Mi történik mikor a 2 szivattyú együtt megy ez nem gond a rendszerenek? Egyforma két szivattyú kell jelenleg egy wilo van beépítve. és a hőfokokat nagyjából hogy kell belőni? HK1 50 fokra HK2 40 fokra az jó?
villam64Válasz erre
2013-11-30
21:52:03
Előzmény: 4karikas #43876#43886
A helyedben külön keverőszeleppel és szivattyúval kötném a radiátorokat a puffer után. A kandallóra kisebb kazánvédő szelep kell. A radiátorköri szivattyút a termosztát és egy plusz hőfokkapcsoló (tartályt figyeli) engedélyez. Pluszba működtetni kéne 1 relét a HK1-val (párhuzamosan SZ1-val), mely külön engedélyez szoba termosztátnak, amíg nem meleg a puffer. Mivel radiátoros fűtésre teszed, ezért a 35-60 fokos keverőszelepet javaslom. Nagyobb KV értékkel. Nem a kicsi fél colos. http://biosolar.hu/forum/show/32520#32520 A puffereket fektetve is sorba érdemes kötni, nem úgy ahogy rajzoltad. Hanem (fűtés előremenő) p1 meleg be - p1 hideg ki - p2 meleg be - p2 hideg ki (fűtés visszatérő). A tágulásit a meleg ágra kötném, mehet a puffer mellé, de semmi ne fagyhasson el.


4karikasVálasz erre
2013-11-30
19:48:09
#43876
Sziasztok.

Azért Írok ide mert szeretném ha segítenétek nekem, hogy a rendszerembe hogyan építsek puffert. Jelenleg vízteres kandallóval fűtűnk amire 4 radiátor van kötve rézcsövekkel, nem túl komplex rendszer nincs benne sok elem. A kandalló vízoldali teljesítménye 12KW a levegő csak 2KW így nagyon jól lehet vele fűteni. A házunk régi vályogház jó falakkal új fa ablakokkal és födémszigeteléssel tehát jól tartja a meleget. A kandalló begyujtáskor az első rakat fával 60 fokra fűti a rendszert és már itt folyamatosan megy a keringető amit most egy csőtermosztát vezérel. ha komolyabban megrakom és adok neki levegőt akkor lazán 85-re melegíti a teljes rendszert viszont ez felesleges de ha úgy tüzelek hogy a fa jól égjen és ne kátrányosodjon a kémény akkor is 75 körül van a víz. ha nagyon lefojtom az sem jó mert kormol kátrányosodik a fa száraz akác Így nem attól van de a jelenlegi rendszerben úgy érzem túlfűtött a ház és pocsékba megy az energia reggelre meg esik pár fokot a ház hőmérséklete. A kérdésem az, hogy van 2 db 200 literes tartályom ezeket akarom puffernak felrakni a padlásra és leszigetelni mivel újra nem nagyon akarok most még áldozni majd ha már működik és esetleg kell nagyobb akkor veszek valami újat nagyobbat vagy esetleg bővitem még egy ilyen tartállyal. Szóval azt szeretném ha begyujtás után előbb felmelegítené a házat majd ezután puffere fűtene de ha a ház kér és még ég a tűz akkor onnan fűtsön de ha már a tűz leéget és a ház kér akkor menjen a pufferből. Mivel lehetne ezt összehozni mik kellenek a rendszerbe és hova? Csináltam rajzot lehet nem túl egyértelmű de ha nem olvasható akkor csinálok komolyabbat szóval ezen ábrázoltam a mostani rendszert és hogy hova menne a puffer alatta pedig a 2 tartály összekötését hogy melyik a jobb verzió? A tágulási tartályról is lenne kérdésem? elég egy tartály vagy külön kell a pufferkörnek és a radiátorkörnek? És azt hova kössem bele mert ahol most van a tartály oda galéria épül így át kell majd rakni a megmaradó padlásba ahol a pufferek lesznek és a bekötést nem tudom jó-e a jelenlegi helyen miutána rendszer átépül. Remélem érthetően írtam le az elképzelésemet és van olyan aki hozzáértő és eltudja nekem magyarázni meg lerajzolni mit és hova kell beépíteni mert a fűtésszerelőm még nem tud erről a pufferos dologról de azt szeretném ha tutira minden jó lenne és látni előre megrajzolva megtervezve hogy ne maradjon ki belőle semmi.

Köszönöm a segítséget.

Itt a kép:
Biosolar Forum  =>  Fűtés , HMV - Problémák  =>  Tervek - 4karikaslapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5
Copyright © 2005-2017 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva