English  Deutsch
Biosolar Forum  =>  KÖRNYEZETSZENNYEZÉS  =>  Szórólapok, reklámújságok
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2010-10-12
09:19:13
#8141
Ezekkel csak az a baj, ha elég kulturált a szórólapozó és nem dobja be az ilyen matricás postaládákba, akkor a végén a megmaradt mennyiséget egy kukába, hulladékgyűjtőbe dobja, mivel neki a napi penzumot teljesítenie kell. Ezzel nem lesz kevesebb reklámanyag kinyomtatva, csak kevesebb helyre eljuttatva, kiszórva.
2010-10-09
11:09:12
#8121
Ha elolvassuk, ha nem, mindenképpen kifizetjük az a reklám árát az ott vásárolt termékkel, sőt ezek után a kiadványok után környezetvédelmi termékdíjat fizettetnek a gyártókkal, amit természetesen továbbhárítanak a fogyasztóra. Vagyis a környezetszennyezést is mi fizetjük

* Az ingyenes „REKLÁM STOP” matrica korlátozott számban igényelhető a HuMuSznál vagy a Reflex Környezetvédő Egyesületnél. www.humusz.huNálunk tiszteletben tartják a szórólaposok a postaládára ragasztott kérést.


Én nem tartom megoldásnak a környezetszennyezés adóztatását. Ez olyan, mintha a rabszolgatartást nem tiltanák, hanem adóztatnák.


2010-10-09
09:16:23
#8120


Hogy mennyire igazatok van!
A szórólapokat az igazán rászorultak hordják télen, nyáron, esőben, viharban fillérekért, biciklivel.
A városi leveleket, szórólapokat, értesítőket postán, darabját kb 300 forintért
"szórják". Kötve hiszem, hogy a postán küldött ajánlott leveleket ne lehetne hasonló felelősségel felruházott, akár félévre, adózottan, TB-zetten alkamazott kerékpáros önkormányzati dolgozókkal kiküldeni.
Sokkal gyorsabb lenne a kézbesítés, mint a postán keresztül, és nem kellene gépkocsi hozzá.

A szórólapokkal kapcsolatban a 90-es évek közepén volt egy kezdeményezése valamelyik civil társaságnak. Ki lehetett ragasztani egy matricát, hogy "Nem kérek reklám anyagot". Egy ideig működött is. Nagyjából a fele szórólapot meg lehetett takarítani, viszont a kihordóknak még így is megmaradt a munkájuk jó része.
Egy ismerősöm két postaládát szerelt egymás mellé, egyet a hivatalos postának, újságoknak, egyet a reklámnak. A reklám postaládából egy fóliazsákba hullott a papír, amit kitett a szemetes mellé. Ez a boldog idő pár hónapig tartott, amíg bevezették a szelektív hulladékgyűjtő szigetek rendszerét a városban.
Utána nem vitték el a szemetesek a reklámos zsákot.
Akkor mérgében egy terelő lemezel visszavezette az utcára a reklám papirokat. A megértés jegyében megbüntették környezet szennyezés miatt.
Időközben a város visszabontotta az összes szelektív hulladékgyűjtőt. Viszont hetente egyszer, pár óra időtartamban, saját autóval mindenki kiviheti, ha akarja, ingyen, a városon kívüli hulladékdepóba.
Igaz, időszakonként kapunk gyenge, kistérfogatú, szépen feliratozott fóliazsákokat a szelektív hulladékoknak. Ezeket csak a külön reklámokból ismertetett időpontokban lehet a kuka mellé kihelyezni. Egy kukás autó, csak egyet visz el a zsákokból. Így aznap négyszer fordulnak a környezetbarát kukás autók. De ha közben valamelyik zsák szétszakad, akkor a szemét ottmarad, és este szedegetheti össze az ingatlan tulajdonosa.

Egyszer már írtam, hogy a környezetvédelem nálunk még mindig példaszerűen működik sok más településhez viszonyítva. De lassan látszik, hogy ciklikus ez is, mint minden más.
Félhivatalos információ szerint, most a hegyes végű bottal a szemetet, a csikket (a városban majd mindenütt tilos közterületen a dohányzás!) gyűjtögető közmunkások ideje köszöntött be. Gusztustalan, egészségtelen, megalázó.

De a szemetet nem csak az uninteligens emberek dobálják szét. Sőt!
Egy ideig írtam azoknak az autóknak a gyártmányát, rendszámát, akik a piros lámpa miatt előttünk megállva a bejárónkra ürítették az autójuk csikktartóját, szemetesét. A legrosszabb márka is 7 milla feletti kocsi volt. A listámmal meg kitörölhettem, mert az nem minősül tettenérésnek. Kamerát pedig nem állíthatok, mert az sérti a személyiségi jogokat.

Az ellenérdekeltség ezekre nagyon enyhe kifejezés.
Ez ösztönzés a pazarlásra. Ösztönzés újabb és újabb, az állambácsi által kiírandó ötletek megpályázására.

Szegény Hofi egyik poénja volt, hogy legalább egyszer, egy ötletet kellene, csak úgy próbaképpen, viccből végigcsinálni, és nem rögtön újabbakat bevezetni. Hátha bejön!
2010-10-08
12:24:44
#8116
Plaszlo,

Szerintem egy egészséges társadalomnak önvédelmi okból tiltani és szankcionálni kellene az ilyen, és sok más hasonló tevékenységet (a reklámoknál maradva pl a szórólapok, akciós újságok dömpingje is ilyen).

Ez a gazdasági és közérdek közötti súlyos egyensúlyvesztés tipikus példája. Mennyit ér az egészség? A reklámautó sofőrjének ez jelenti a megélhetést, a saját (és mások) gyerekeinek pedig az allergia, a légzőszervi és tumoros megbetegedéseket egyik forrását.

Az egyes emberek képtelenek átlátni az összefüggéseket, a döntéshozók pedig ellenérdekeltek.

Szerintem az ilyen tevékenység nem pazarlás, hanem bűn.
Biosolar Forum  =>  KÖRNYEZETSZENNYEZÉS  =>  Szórólapok, reklámújságok
Copyright © 2005-2017 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva