English  Deutsch
Biosolar Forum  =>  Túlélők - Survivors  =>  Túlélési stratégiáklapozz: 1, 2, 3, 4, 5   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2017-02-11
13:49:54
Előzmény: Ferke #50664#50669
Fázni sanyarú dolog, bele sem jó gondolni, hogy egy idő után még a vastag "dunyhák " alatt is reszket az ember. (Párásodás szigetelőképesség drasztikus csökkenése, és ez a viselt ruházatra is igaz)
Pár évig Kínában dolgoztam, és megdöbbenve tapasztaltam, hogy nem fűtöttek, annak ellenére, hogy viszonylag jól kerestek. Volt olyan mérnöki iroda, ahol 0 fokos kinti hőmérséklet esetén is nyitva volt az erkélyajtó, mondván, had jöjjön be a friss levegő (Arról a friss levegőről jobb nem beszélni, nemcsak a hőmérséklete miatt, hanem a szennyezettsége miatt is). A hivatalokban a lányok melegvizes palackot tartottak az ölükben, gondolom, hogy fel ne fázzanak.Frissítőnek meleg vizet ittunk, alig vártam, hogy hazaérjek légkondi melegítette szobámba.
E kitérő után vissza a m.o-i szegénységbe. Fa tüzelő ingyen osztogatása nem megoldás hosszú távon, nem csak környezetszennyezés, de gazdasági okokból sem. Valami megoldás mégis kellene, hogy ne fagyjanak meg emberek. A fejemben formálódik egy gondolat, hogy rászorultsági alapon egy -egy "melegszobát" kellene csinálni minden családnak, ahol télen összehúzva magukat, átvészelhetnék a telet a nincstelen családok is. A meleg szoba minden oldalról szigetelve, hőhíd mentesítve lenne, és megfelelő párazáró réteggel lenne ellátva, valamint a szellőzésről ventilátor gondoskodna. (A beruházási igény minimalizálása miatt a hővisszanyerés nem jöhetne szóba, és a párás tevékenységek a "melegszobából ki lennének tíltva)
Egy ilyen szoba energia igénye naponta
-Szellőzés 8 KWh (a veszteség a ház fennmaradó helyiségeinek temperálná)
-hővezetés 7 KWh
Tehát, napi 1,5m3 gáz, vagy 6-8 kg fa energiájával közel "idillikus" állapotokat lehetne teremteni. A gond az, hogy hőhídmentes szobát csak belső szigeteléssel lehetne létrehozni, a párazárásra kiemelt figyelmet kellene fordítani.
A 150-200 ezres anyagértékű beruházásra EU vissza nem térítendő beruházást kellene igényelni. Mi a véleményetek? Nem ez lenne a leghatékonyabb akció a levegőszennyezettség ellen?

2012-10-01
09:53:54
#33715
Érdekesség:

"A Vidékfejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint október 1-én lép hatályba az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvény módosítása. Ez azt jelenti, hogy a haszonállatok tartását korlátozó, megtiltó önkormányzati rendelkezéseket - például állattartási övezetekre vonatkozó előírások, tartható állatok száma - hatályon kívül kell helyezni."

"Jelezték, az intézkedés egyik célja, hogy az állattenyésztés, illetve a növénytermelés egyensúlya helyreálljon. A nemzeti vidékstratégia ösztönzi a korábbi falusi állattartás hagyományainak felélesztését, a mezőgazdasági munka szerepének erősödését, a háztáji állattartás növelését, és minden támogatást megad ahhoz, hogy a vidék népesség-megtartó ereje növekedjen - írták."

www.penzcentrum.hu/lakas/disznovagas_panelben_matol_nem_tilthatja_az_onkormanyzat.1034091.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator


2012-08-12
13:36:50
#32217
A hajmosáshoz diófa levelet kell leáztatni.
A diólevelet most, még zöld állapotában kell begyűjteni és megszárítani.
Egy vödörbe egy jó marékkal kell beletenni. Nem szabad tele gyömöszölni, mert túl erős lesz. Le kell önteni hideg vízzel, és egy napig (egy éjjel) áztatni. A zöld levél is leáztatható, abból kevesebb is elég.

Leszűrés után fel lehet melegíteni a vizet és akár az idézett módszerrel vegyítve hajat mosni. Lényeg, hogy hajmosás után közvetlenül csak a diós vízzel legyen leöblítve a haj.

Nem kell sűrűn alkalmazni, elég havonta egyszer-kétszer.

Az eredmény, hogy visszatér az eredeti hajszín, megerősödnek a hajszálak, megszűnik a hajhullás, és aki addig magától értetődő ok miatt nem használt fésűt, annak rövidesen be kell szerezni legalább egy hajkefét.
Nőknél az így mosott haj szinezése sokkal tartósabb lesz. A festett haj fényes lesz, de nem pár órás mesterséges lakkfényű, hanem tartós.
Aki teljesen ősz hajra próbálkozna a diólevél-lével, az gondolja meg alaposan, mert a szinező hatása fokozatos. Kiszámíthatatlan, hogy hol kezd el először visszajönni a régi hajszíne. Ősz hajnál egy gyenge festéssel kombinálva kezdik alkalmazni.

Ez egy régi fodrász trükk.
Amikor megtudták, hogy én télre kutya alomnak gyűjtöm a száraz diólevelet, rögtön kértek pár zsákkal.


villam64Válasz erre
2012-08-07
06:47:43
#32164
"
A legjobb megoldás a szódabikarbónás “sampon”. A recept rendkívül egyszerű: 1 liter langyos vízhez 2 evőkanál szódabikarbónát keverünk, összerázzuk és lassan a száraz hajra csorgatjuk, közben hajmosás-jellegű mozdulatokat végzünk, tehát beledörzsöljük a fejbőrbe.

Hajbalzsam helyett pedig ecetes öblítőt használunk: 1 liter langyos vízhez 2 evőkanál ecetet vagy almaecetet keverünk, és azt csorgatjuk a hajunkra, azt is jól beledörzsölve. Végezetül langyos vízzel jó alaposan leöblítjük.

Szerzőnk első alkalommal nagyon izgatott volt, hogy milyen lesz az eredmény, és képzeljétek, nem volt uborkasaláta szagú a haja az ecettől és nem volt egy csomóba összeállt zsíros csimbók, mint amitől előtte félt.

Szép, tiszta, friss, fényes és jó illatú lett a haja. Ráadásul az is előny, hogy így sokkal kevesebb víz fogy egy hajmosás alatt, kevesebb idő alatt készen vagytok, és nem utolsó sorban szemtelenül olcsó egy adag „sampon”.

Több heti használat után Izi azt tapasztalta, hogy kitolódott a hajmosások közötti idő és kevésbé zsírosodott a haja. Az ecetes öblítőbe csepegtethettek két csepp levendula illóolajat, ami érződik is a hajon. A szódabikarbónát sima víz helyett csalánfőzetben is feloldhatjátok, a csalán nagyon jó hajregeneráló hatással bír.

Tojássampon:

- Előnye, hogy mentes mindenféle káros és veszélyes összetevőktől, könnyű elkészíteni, és nagyon hatékony.

- Keverjük ki a házi készítésű tojássampont! Összetevők: 2 egész tojás, 1 nagy citrom leve (kb. 4 evőkanál), valamilyen illóolaj!

- Apránként csepegtetve vigyük fel a tojássampont a hajra, majd a tálban lévő maradékot folyassuk rá a hajvégekre!

- Jó alaposan dörzsöljük át a hajat, és a fejbőrbe is masszírozzuk bele a sampont!

- Bő vízzel öblítsük, legalább kétszer, majd töröljük meg vizes hajunkat!

Szódabikarbóna sampon:

- Előnye, hogy a szódabikarbóna jól oldja a szennyeződéseket, sőt a zsírt is, mégis kevésbé árt a hajunknak.

- Keverjük ki a sampont! Egy üres flakonban keverjük össze az 1 evőkanál szódabikarbónát 2,5 dl meleg vízzel,
egy másikban pedig az 1 evőkanál almaecetet 2,5 dl meleg vízzel!

- Vizezzük be a hajunkat!

- Tegyünk rá a szódabikarbónás vízből (hajhosszúságtól függően, akár az egészet)!

- Masszírozzuk jól a hajunkba, majd öblítsük le jó alaposan vízzel!

- Öntsük rá az almaecetes vizet, ezt is masszírozzuk a hajunkba, majd öblítsük le! Az almaecetes víz semlegesíti a szódabikarbóna maradékát, szintén zsíroldó, és visszaállítja a fejbőr ph értékét.
"

richpoi.com/cikkek/eletmod/hajmosas-sampon-nelkul---olcso-es-hatasos.html
2012-05-20
08:15:13
#29601
KALÓZOK


Egyesületbe szerveződnek a bliccelők Pozsonyban
index.hu/kulfold/2012/05/17/egyesuletbe_szervezodnek_a_bliccelok_pozsonyban/

A Tribus névre hallgató csoportnak fényképes adatbázisa van az ellenőrökről, és kifizeti a büntetést a tagok helyett.

Az Sme szlovák napilap szerint Pozsonyban szervezetbe tömörülnek a bliccelők, és nem csak az ellenőrökről és a leggyakoribb ellenőrzési helyekről építenek adatbázist, de ki is fizetik a tagok büntetését, ha mégis elkapnák azokat.

Az állítólag Tribus névre hallgató nem hivatalos érdekvédelmi szervezet fényképes adatbázissal rendelkezik az ellenőrökről, és azzal is tisztában vannak, hol fordulnak elő a leggyakrabban. Havi három eurós tagsági díj fejében pedig finanszírozzák a lebukók büntetéseit, egy a tagok által sem ismert magánszemély fizeti ki minden esetben a bírságokat. Állítólag az egyesület még így is nullszaldós gazdálkodást folytat.

A Sme riportja szerint Svédországban, Lengyelországban és Franciaországban is működnek hasonló csoportok. A lap megszólaltatta a Tribus egyik tagját, az Ivan névre hallagtó informátor szerint két éve létezik a csoport, de azt nem tudta megmondani, hogy hány tagot számlál.

Poszonyban 25 euró a havi bérlet, ahhoz, hogy valaki helyett kifizessék a büntetését, négy hónapig kell tagnak lenni, vagyis 12 eurót kell minössze fizetni.


Hasonló szervezet egyébként a lengyeleknél, a svédeknél, sőt a franciáknál is működik.
www.boldogokasajtkeszitok.blog.hu/2012/05/19/pozsonyi_kalozok?utm_source=ketrec&utm_medium=link&utm_content=2012_05_20&utm_campaign=index

Efféle kezdeményezés Magyarországon is létezik, igaz, az nem a tömegközlekedés ellenőrei, hanem a mindent eluraló parkolási maffia ellen védi a polgárokat. Ha valaki rákeres a parkolójegy szóra a google-ban, rögtön megjelennek az adatbázisok.
Ugyanezt kínálják a különféle fájlcserélő oldalak, amelyeknek legalitásáért az egyre virulensebb kalóz-pártok küzdenek. Valójában itt sincs másról szó, mint arról, hogy a polgárok védelmet keresnek a nagyvállalati érdekek túlzó követeléseivel szemben.
Akadnak aztán cseretársaságok is, amelyek bonyolultabb működési elvek szerint üzemelnek, de lényegük mindenképpen az, hogy az állami, banki, nagykereskedelmi terhektől megszabadulva biztosítsák a polgári együttműködést.
Van egy egészen extrém német mozgalom is, amely gyakorlatilag egyfajta alternatív nyugdíjbiztosító. Az „Úgyis túléllek”csoport tagjai az átlagéletkor és az egyéni életkor lehetséges eltéréséből indulnak ki, s befizetéseiket a legtovább élőkre hagyják. Így azok, akik korábban halnak, elveszítik ugyan megtakarításaikat, de nekik amúgy is mindegy. Akik túlélik a többieket, azok viszont tetemes nyugdíjhoz jutnak, hiszen nem csupán a saját, de elhunyt klubtársaik befektetéseit is öröklik.

2012-04-16
18:30:26
Előzmény: villam64 #28496#28498
"Ja füstélés nélkül elégjen. Mennyibe kerülne az nekem?"

Erről azért majd még beszéljünk később! :)
Korrekt égési levegő mennyiség, így pusztán vezérlés és korrekt kazán kialakítás kérdése az egész nagy vonalakban. Persze meglévő, esetleg nem is ideális berendezéseknél kemény dió ezt utólag korrektül biztosítani. De te megbirkózol vele.
villam64Válasz erre
2012-04-16
17:24:15
Előzmény: Jesu #28494#28496
Azért fejlesztem a napenergiás részt is, mert az tartósan van még néhány ezer évig. Az 50 forintos villanyból már nem sok van, már a 48 forintosat közelítem. Ha az elfogy akkor 30 forintos, majd ingyen energia. Az előbb az ugrott be, hogy az élet egy sakk játszma. Ha azt lépem, amit az ellenfél akar, akkor vesztettem. Ezért gyakran meglepő lépéseket csinálok. Dacból is. Bevezetik a tranzakciós díjat. Mit tehetek? Csökkentem a kiadásokat. Még ha látszólag a bankszakma szerint veszteséges is. Gyakorlatilag tegyük fel, hogy havi 50e a számlám. Havi 50 ft tdíj lenne. Évi 600 ft. Ezzel szemben én nem azt mondom, hogy kifizetem, hanem meglépem azt, hogy 40e lesz a számlám. Havi 40 ft tdíj. Éves szinten a 600e600 ft kifizetés helyett lesz 480e480 ft kifizetésem. Nem jobban jártam? Érdekel ekkor, hogy mennyibe van nekem? Könnyebben kifizetem a 480e-et, mint a 600e-et.
Ja füstélés nélkül elégjen. Mennyibe kerülne az nekem? Többe, mint a tervezett hőszipka. Ma is be fogok füstölni. Tegnap kihagytam.
2012-04-16
16:30:24
Előzmény: villam64 #28493#28494
Azért van rá mód, hogy füstölés nélkül is elégjen az a fa/apríték/pellet/biomassza, hisz jelen pillanatban ebből élek. ;)

Amíg A VISZONYLAG DRÁGA, de ugyanakkor bazi kényelmes pellettel ki lehet hozni 8-12Ft/kWh a hőt, addig én nem tartom jónak az ~50Ft-os villanyt erre alkalmazni, még ha 3-5 COP van is. Az szerint kell dönteni, mi a tartósan elérhető, fenntartható.

Azért írtam, hogy ültess orgonát, mályvát, stb. Ezek kiirthatatlanok és pár év után tarra lehet vágni, és tovább nő mint a bolondgomba, irtózatos mennyiséget adva! Fát az ültessen, akinek van elég területe erdőt telepíteni. Akinek nincs, az sövénynek a fentieket. Az akár védelmi célokat is szolgálhat.

Mondom ezt persze úgy, hogy épp árulom a pellet vízteres kandallómat, és már megy a hőszipka, ami kiváltja. :D
Vizet prédikál, mondhatjátok, de tisztában vagyok vele, hogy ez most /pill ésszerűtlen döntés, de vannak más projektek is, ami miatt át kell csoportosítanom a lóvét.
villam64Válasz erre
2012-04-16
16:12:54
Előzmény: Jesu #28487#28493
Ahhoz, hogy legyen tartalékom elektromosságban is, túl kell méreteznem a rendszert. Tehát időnként felesleg keletkezik. A hőszipkát tudnám üzemeltetni délután 1 órát éjszakai árammal is. Ott a napkollektor használhatatlan feleslege, időnként napelem felesleg, és éjszakai áram. És tisztább, mint a fa. A fa füstöl a szomszédoknak, télen szmogos, nyirkos, ködös időben. Ez nem. Maga a megtérülés ezért nem csak anyagi jelentőségű. A gyerek felnevelése sem gazdaságos. Akkor miért. Egyébként konok magyarnak is szoktak nevezni. A pénzvilág válsága, amit most is élünk általában 10-20 év. Még az elején vagyunk. Amennyiben mindig visszahozzuk ezt a fajta pénzes gondolkodást, mindig be fog következni a válság. A másik, ültetni ültethetsz fát, de nem vághatod ki. Műhold figyeli majd, hogy meg van-e még az öt fa a kertedben. Úgy is felfoghatjuk, hogy a meglévő rendszert modernizálom. Most elkészítem a rendszeremet, beüzemelem. Majd ha innen is mennem kell, akkor viszem a tanyára. A csökkentett villanyszámla sem működik rendesen. Már jeleztem, hogy ezek a szabályok, bekötésre, elszámolásra, az emberiség szempontjából fenntarthatatlanok. Csak a hatékony központi pusztítást támogatják. Támogatjuk, mert nem látjuk. SZET meg társaik. Nem hatékonyabbak. Csak nem a mi területünket árasztják el. Tehát a szürke víz és társai mellett az energiát is helyileg kell kezelni. A villamos áram jelentős része földgázból van. Importból. A számítások szerint a hőszivattyú éjszakai tarifával versenyképes. Még az éjszakai tarifát sem kapod meg a nullszaldós túltermelésedért. Akkor megéri-e a hőszivattyú inkább. Azt próbálom érzékeltetni, hogy a konokság mellett még számos ok megjelenik, és szembe kerül a pénzzel. Azt felejtsd el, hogy elültetsz egy fát, és amikor eltüzeled egyensúlyba kerül a világ. Ezt nem így fogja megélni aki a füstödet szívja. Vagy aki mellé odatelepítik az erőművet. Kőkemény decentralizálásé a jövő.
2012-04-16
14:01:24
#28490
Én nagyon borúsan látom a jövőt.
Benne vagyunk pár civil szervezetben, egyesületben, és egyre csak azt látom, hogy a segítséget kérő, esetenként hajmeresztő sorsokat vázoló levelek egyre nagyobb számban jönnek. Régebben ilyen jött 1-2 havonta egy meredekebb. Most meg napi szinten!

Tudni kell, hogy ez nem az a spam-féle, többnyire valós, komoly probléma áll mögöttük, mindig ellenőrzött információval.
:(
2012-04-16
13:22:53
Előzmény: villam64 #28484#28487
OK, ez rendben van, de pont azt próbáltam (próbáljuk!) leírni, körülírni

(direktben nem merem, mert látom az elhatározást, MEGCSINÁLOD! :D),

hogy amire épp kiszórnál ~150(szipka)+50E-et(napelem lekötése erre!) az neked évi 800 Ft fafelhasználással kevesebbet fog hozni, és elvisz ugyanakkor 10-12E-et a lehetséges villany felhasználás csökkentéséből!
Ez nem 10-20 év megtérülés, még ha áremelkedéssel is számolok. Ez már negatív irány, nem hatékony módja az erőforrásaid felhasználásának! Egy lehetséges spórolást (csökkentett villanyszámla!) zársz ki egy nem hatékony berendezés működtetésével. Itt a "hatékonytalanságot" arra értem, hogy minek vesződni olyan energia előállításával DRÁGÁN, amit máshogy töredék áron meg lehet oldani. Ültess fát!!!

Az irány, az elgondolás amúgy érdekes, nekem is tetszik. Ne feledd, én vagyok az, aki úgy építette ki a szennyvíz rendszerét is, hogy az elfolyó szürke-víznek megteremtettem a hőcsere lehetőségét. NEM SZÁMOLTAM (hatásfokot-javítva:)megtérülést. De levontam a következtetést utána, hogy ez nem megy, ne erőltessük.

Ez megszállottság, nem indokolható racionálisan. De fejlődj általa, és kerüld el az anyagi csődöt azért! ;) Ez sokszor azt jelenti, hogy magadévá teszed mások érveit, átgondolod, és IDŐBEN levonod a következtetést!
2012-04-16
13:11:09
Előzmény: villam64 #28481#28485
villam64,

Látod, nem kell a "Mátrixot" megnézned, elég, ha kimégy az utcára :(


villam64Válasz erre
2012-04-16
13:08:58
Előzmény: robert #28482#28484
Igen ám, csak amiről nem akar senki tudomást venni, az az, hogy a 10-20 év benne van az energia árakban is, és a nyomás fokozódik. Én a rám nehezedő nyomás minimalizálására törekszem. A realista és a pesszimista gyakran egy személy. Most azt nézem, hogy tudom a számlákat csökkenteni. Engem boldoggá tett, hogy az elmű visszautalt 20e ft-ot. De még van tennivaló. 6700 lesz a havi villany átalány. A gáz se legyen 400 m3-nél több éves szinten.
2012-04-16
12:49:40
Előzmény: villam64 #28478#28482
villam64,

Villám, igazad van, nálam tényleg bejön Jesu megtérüléses számolása, mert az közel áll a valósághoz :) (szerintem)

1. Vannak kísérletek, mérések, amikor semmi sem drága, mert tulajdonképpen szórakozásról van szó.
2. Aztán vannak az energetikai beruházások, amire azért áldozunk, hogy csökkentsük a kiadásainkat.
3. Vannak félelmeink és aggodalmaink.
4. Van az előnyszerzési vágy.
5. Vannak anyagi lehetőségeink.
6. Vannak tőlünk független események (sajnos ebből van a legtöbb).
7. Van, vagy nincs: realitásérzék.
8. Van a dac.

A lista távolról sem teljes, és a fenti felsorolás egyes pontjai egyénenként más-más súlyzó tényezővel esnek a latba.

Le is írod, hogy téged mi motivál: "Nálam a hobbi és a fogyasztás csökkenés számít. Érzékelem a 10-20 év megtérülési időt, de nem zavar."

Sajna, én úgy érzem, hogy ezt nem engedhetem meg magamnak, te ennyivel bátrabb/vakmerőbb vagy nálam.
villam64Válasz erre
2012-04-16
12:42:04
#28481
Pedig mennyien kiiratkoztak a társadalomból önként, és kényszer hatására. A bérlakás a sokkal nagyobb kényszerítő eszköz, mint a családi ház. Nem tudsz a rinlispilből kilépni, nincs hova menned. A tanyán élők is ki vannak rekesztve. A faluk is nyomás alatt vannak. Lehetetlen közlekedési helyzetbe hozva őket. Ahova járok, ott a nagy busz, mert kicsit nem éri meg sűrűbben indítani, a 10 km utat 20 km alatt teszi meg. Más falvakat is megnézek, mire a közeli városba beérek. Nyomoréknak esélye sincs, hogy felszálljon a buszra. Köze nincs a vonat csatlakozáshoz. Beteg csak a héten egyszer lehetsz. Megnéztem a javasolt 8 % kedvezményes energiákat. A gáz és áram várhatóan évente 5600 ft kedvezményt jelentene. Így inkább a fogyasztásomat csökkentem. Az átutalási adó is annak jó, aki csökkenti a számláit. Egyre kisebb, és összevontabb számlákat kell kreálni. Igen, megszoktam nézni a mátrix-ot, meg hasonló filmeket, vannak bennük bújtatott gondolatok. Ötödik elem, a mocsok, és szegénység, hány embert rúgjunk ki most hasraütésszerűen. Előre is köszönöm a segítségeteket.
2012-04-16
12:27:10
Előzmény: villam64 #28478#28480
Igen, ez a trend látszik. Itt is megépült a biogáz üzem a feldolgozóra, de érdekes módon mindez kicsit sem gátolta, hogy folyamatosan emeljék a díjakat.

OFF:
Eljutunk lassan a Mátrix utópisztikus világának megvalósulásához. Mindannyian részese leszünk az egésznek: energia és erőforrás lesz az ember. Ugyanakkor a végletekig kiszipolyoznak mindenkit közben. Én már nem is tudom, akarom tudni kik. Az emberek/bábok mindig mások, de a háttér nem lehet más.

Hatalmas változás kell. Az az érzésem, hogy a 3. világháború egész más alapon fog szerveződni, mint az eddigiek. Nem kormányok, etnikumok, világnézetek fognak szemben állni egymással, hanem hasonló érdekeltség mellett csoportosuló tömegek VS. "magánhadseregek", befolyásolt országok: változást akarók <-> felső uralkodó, irányító réteg.

Valaminek lennie kell, sodródunk bele a semmibe.
2012-04-15
18:41:10
Előzmény: Jesu #28450#28453
Jesu,

Lássuk be, nincs már biztos pont, a magyaroknak pláne nem, se előre, se visszamenőlegesen. A hatalomnak rabszolgákra van szüksége, nem pedig szabad, gondolkodó emberekre, ennek érdekében mindent el is követ, mi pedig -mindaddig, amíg csöppnyi vesztenivalónk marad- tehetetlenül csapkodunk, és a kiskapukat keressük az összefogással elérhető változás helyett (amikor már csöppnyi vesztenivalónk sem lesz, már elkéstünk).
Nincs már olyan hely, ahova elbújhatsz, vagy eldughatsz valamit, sokkal kifinomultabbak az ellenőrzési technikák, mint a törökök, labancok és kommenisták idején voltak: "Big Brother sees all".
2012-04-15
18:34:29
Előzmény: Jesu #28450#28451
Egyszer beszélgettünk valakivel, hogy azért van ez benne a magyarokban, mert mindig minden világban, minden korban valaki elől el kellett dugni a javakat.

Tatárok, Törökök, Labancok, kommunisták...
Nem kicsit bennünk van. :)
2012-04-15
18:23:18
Előzmény: robert #28443#28450
Ebben most nem értek egyet. Természetes törekvés az egyén részéről, hogy független akar lenni. A magyarok ebben pláne vezetnek, azért is van majdnem mindenkinek saját ingatlana. "Biztos pont!" Talán emlékszel még.

Különben ismerek ilyen embereket, családokat, akik teljesen külön élnek, a maguk világát megalkotva, tanyán, falu mellett, akik nem vesznek igénybe semmilyen közszolgáltatást, talán csak az orvost. Ami pedig ott van még útnak sem nevezhető.

Viszont változik a világ, és az állam és annak kapzsi mindenkori vezetői pont abban érdekeltek, hogy ez ne történjen meg. Ha valaki kilép a sorból, akkor húznak elé egy új vonalat. Mint a Tron-ban. Pont ezért lesz mindenhol ingatlanadó! Ezért lesz önkormányzati, állami kézben a vízszolgáltató, közmű rendszer. FIZESS!

Kis reménysugár, hogy elvileg jövőre építési teleknek számít az az ingatlan, amely igaz nem rendelkezik közművekkel, de azok megválthatók "megújuló" környezetbarát eszközökkel! Akkor megint lesz egy kiskapu, de majd erre megint lesz egy válasz a másik oldalról is.

De lehet marad minden a régiben. Hiszen eleve ellenérdek (tartósan) megnyitni egy kiskaput, hacsak nem politikai rendelvényre történik, aztán gyorsan bezárják. Rengeteg ilyen van, amivel tisztára mossák a vagyonokat, fekete jövedelmeket pl. Aki tud róla rákészül, a többiek úgysem számítanak.
Ilyen sajnos a világ.
2012-04-15
18:12:07
Előzmény: robert #25966#28449
"mikor kézikocsival fogják vinni töltésre az akksikat a napelemesekhez?"

Basszus! Én ismerek egy embert, aki így hordja egy közeli autószerelőhöz az aksiját tölteni. Gyakorlatilag egy hajléktalan, aki egy putri szerűségben él a prérin. Színesfém, üveg, hulladékgyűjtésből tartja fenn magát.
Ott szereltettem a kocsit, amikor megjelent. Kis-TV-t, esti lámpát üzemeltet róla. Megtűrik, segítik, nem kell sokáig, elviszi, elsodorja hamarosan az élet(e)... Az "élettársa" már meghalt. Belefulladt a saját hányásába.

Mesélte a szerelő, hogy az volt a legnagyobb gondja vele, azt panaszolta, hogy nem fog találni még egy olyan jó "fogatlan" asszonyt. Volt amit jól csinált! :D

Lehet ez inkább túlélő topicos történet...
De mennyien vannak ilyenek! És egyre többen lesznek!
Ezen a belinkelt videós barmon már ledöbbentem múltkor is.
Kemény életek, sorsok.
2012-04-15
11:55:28
Előzmény: plaszlo #28440#28443
plaszlo,

Szerinted van ember aki tényleg függetleníteni akarná magát (hogy ne sarcolják meg), abban az értelemben, hogy lemond minden közszolgáltatásról? Egyáltalán módjában áll megtenni? Ha csak kilép a birtokáról, máris használnia kell a közutakat.

Lehetetlen gondolat, de nem is életszerű, sőt elképzelni is nehéz.
Az csak egy ködös álom, hogy az ember felépíti a kis világát passzív házzal, napelemekkel, napkollektorral, hőszivattyúval széles-sávú internettel meg elektromos autóval, és utána kilép a társadalomból. A minap láttam egy kisfilmet Pápua Új-Guinea őserdeiben élő emberekről, akik nagyon örültek, amikor szöcskék és fakukacok kerültek az asztalukra (pontosabban asztaluk sem volt). Körülbelül erre lehetne számítani.

2012-04-15
09:38:26
Előzmény: robert #28439#28440
Lakott településen biztosan nem lehet jövedelem nélkül megélni, maximum ha kisebbségi vagy. Normál emberként nem vagy jogosult támogatásra, ergo fizetned kell. Vegyük csak a kommunális adót. Helyben van ingatlanod, vagy csak kerted, fizetned kell. Ez adó, a behajtásával járó összes kockázatával együtt.
Csatornázás. Nálunk kötelező rákötni, de ha mégsem tennéd, akkor a talajterhelési díj köbméterenként 18.000 Ft. Állítólag állami utasítás hatására emelték meg, a csatornát bekötő egyik műszakis szerint tiszta lenyúlás, nincs mögötte semmi tartalom, az államnak pénz kell. A csatornadíjat az elfogyasztott víz alapján számolják, de mi van ha nincs bemenő hálózati viz? Vizet valahonnan fakasztani kell, mert az élethez is kell, tehát keletkezhet szennyvíz is, hiszen nem csak ivásra használjuk. Ha keletkezik szennyvíz, akkor terheled a környezetet, tehát kiszabható a talajterhelési díj, maximum az ott élők száma alapján kalkulált összegben.
Nem tudom hol lehet olyan helyet találni, ahol függetlenítheted magad és nem sarcolnak meg miatta.
2012-04-15
09:05:53
Előzmény: robert #28414#28439
Arra akartam kilukadni, hogy a spórolás segít, de jövedelem nélkül még akkor sem lehet megélni, ha önellátásra, "szigetüzemre"rendezkedik be valaki.
Különben a társadalmi kötelezettségek lassan, de biztosan felemésztenék minden tartalékunkat, majd vagyontárgyunkat, azokat is, amelyek az önellátásunkat hivatottak szolgálni.
Gondolom senkinek sem célja kiiratkozni a társadalomból, mint ahogyan Bartos Cs. István tette.
http://biosolar.hu/forum/show/28416#28416

2012-04-15
09:03:50
Előzmény: payagyerek #28418#28438
payagyerek,

A környezetterhelési díj feltételezi, hogy a csatornával el nem látott ingatlanon is keletkezik szennyvíz, amit tisztítás nélkül vezetnek a talajba.
A kerti budit tudtommal nem tiltja semmi, akkor sem, ha csatornával ellátott az ingatlan, és a vízfogyasztást csökkenti a használata.


2012-04-14
23:15:00
Előzmény: robert #28417#28429
"Tiszta vizet a pohárba" pályázatot nyert egy település.
Be is vezették a vizet mindenhová, ahová kérték és megfizették az árát.

Ismerősünk mondta: köszöni, de Ő nem kér a vas és arzénmentes vízből.
Szerény nyugdíjából inkább haljon meg mártírként a nitrátos kútvíztől.

Azt üzeni a döntéshozóknak, hogy a környezetterhelési díjat vessék ki azokra, akik nitráttal, és arzénnal szennyezték a környezetet.

A földnek, a rovaroknak szüksége van a szerves trágyára, hogy ne váljon élettelen meddőhányóvá, sivataggá a termő talaj.
Biosolar Forum  =>  Túlélők - Survivors  =>  Túlélési stratégiáklapozz: 1, 2, 3, 4, 5   következő »
Copyright © 2005-2017 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva