English  Deutsch
Biosolar Forum  =>  ENERGIATAKARÉKOS KÉSZÜLÉKEK  =>  Elektromos fogyasztáslapozz: 1, 2, 3, 4, 5, 6   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
fusimisiVálasz erre
2014-01-20
09:23:33
Előzmény: PetiG #45112#45119
Ábrázoltam a vezérelt fogyasztást visszamenőleg az elműs adataimból. Szépen látszik mikor lett felkapcsolva a napelemes boyler. A kis puklik a rásegített napok.fusimisiVálasz erre
2014-01-19
21:52:30
Előzmény: PetiG #45112#45113
Lehet az a szám nem is pontos a számlán? (rövid volt az idő fejleszteni lehet csak odaírtak valamit?) Elmű honlapján - ha regisztrálsz - vissza lehet nézni a fogyasztást 1-2 évre visszamenőleg. Más szolgáltatót nem tudom, lehet marad a számla visszakeresés az otthoni irattárból.
Nekem is van ilyen napkollektoros bojlerem - májustól októberig max 5-6 napot kellett rásegíteni. Nem mondom volt pár nap mikor sportos volt a fürdés belőle, de kibírtuk. Októberben átkapcsoltam gázra leeresztve várja a tavasz végét.
2014-01-19
21:01:44
Előzmény: robert #45111#45112
Ez az hogy volt a napkollektor felszerelése, aminek hatására vagy 25%-ot kellett volna csökkennie a vezérelt fogyasztásnak.
2014-01-19
19:56:21
Előzmény: PetiG #45109#45111
PetiG,

Az éves elszámolásod alapján a változás annyira kicsi, hogy semmire sem lehet következtetni belőle.

Ha két egymást követő évben semmilyen említésre változás sem történik a használatban, akkor is 1-4%-nál nagyobb eltérés szokott lenni a fogyasztásban, bármelyik irányban.2014-01-19
19:25:46
#45109
"Energiafelhasználásának aránya (aktuális elszámolási időszak/azt megelőző elszámolási időszak): 24órás 99%, Vezérelt: 96%
Az Ön energia felhasználásának az átlagos lakossági felhasználáshoz képest
24 órás 133%, Vezérelt 218%"

kicsit gondolkozzunk el mert valami nem stimmel nálunk, a nappali 1%-os csökkenés betudható az év elején vásárolt 3x50W (gyakorlatban mindig kisebb)napelem táblámnak, tavasztól őszig erről ment a felvevős beltéri nappal a 20W fogyasztásával meg még egy kicsit több, a 133% többlet az az infra lámpa miatt van kiegészítő fűtésnek, most kezdődik a gond:
a vezérelt 218% az átlaghoz képest, ketten vagyunk egy 150L es Hajdú boylerre, naponta egyszer fürdünk, a boyler vízkőtelenítve a fogyasztásmérő ellenőrizve hogy pontosan mér-e, a 4% betudható hogy május óta van egy 60L vákuumcsöves gravitációs napkollektorom, nem nagy de a meleg víz felhasználást átlagban több mint felében pótolta, sőt nyáron 1 hónapra le is tudtam kapcsolni a villany boylert, szóval így ez a 4% nagyon kevés csalódtam egy kicsit.
2014-01-13
20:53:46
Előzmény: robert #44844#44989
Nappali, vagy éjszakai áramról járassuk a bojlert?


Valószínűleg szolgáltatótól és talán ellátási körzettől is függ, hol és mikor adják ki a vezérelt áramot. Nálunk az előírt minimum időtartamra, vagyis pontosan 8 óra hosszat a grafikonon látható időzítés szerint van éjszakai áram, az ELMÜ nem akar ránk erőltetni egy plusz percet sem.Ezekkel az adatokkal újra lemodelleztem két bojler napi hőmérséklet-profilját úgy, hogy az esti utolsó vízvételt még azonos hőmérsékleten lehessen lebonyolítani.

A modell szerint
- minden alkalommal 20 liter melegvíz vételezés, időpontok 7,14,19,20,21 (összesen 100liter)
- éjszakai áram-szolgáltatás 0-6-ig, és napközben 16-17 között
- mindkét bojlerben 1000 Wattos cekász
Látszik, hogy nappali árammal kíméletes bojlerhasználat mellett (max 60 fok) is van elég melegvíz.
Az energia-felhasználás 14%-al alacsonyabb.

A nappali áram ára 39Ft/kWh, az éjszakai 25Ft/kWh, ezért a bojlerekre eső éves villanyszámla:
- nappali áram + 100 literes bojler >>>67.000Ft
- vezérelt áram + 200 literes bojler >>>50.000Ft

Amíg nem számoltam ki pontosan a költségeket, addig úgy gondoltam, hogy az energiamegtakarítás ellensúlyozza a tarifák közötti különbséget.
Hát, kérem, a vezérelt áram ennyivel olcsóbb...

A családban van egy 100 literes bojler, amiből könnyen kifogy a melegvíz. A probléma (piros) a nappalira történő átállással orvosolható (kék).2014-01-09
17:06:49
Előzmény: robert #44865#44889
Az, hogy van a szép és jó elmélet, meg van a valóság.


Eredeti tervben az szerepelt, hogy átfolyós kazánnal csinálom a melegvizet. Az eléje kötött tartállyal amit vegyes kazán, vagy napkollektor fűt fel, pedig hasznosítom az alternatív energiaforrásokat*. A villanyfűtés lehetősége 1-2ezer forint többletköltség volt, gondoltam (és milyen jól gondoltam!) tartaléknak nem baj ha van.
Amikor letérdelt az agyonsztárolt kazánom, akkor át kellett térnem éjszakai áramra (4 hónapra). Onnét a villanyos tapasztalat és mérések.
A javítás után nem akartam reszkírozni újabb kazán tönkremenetelt** ezért és a komfort növelése érdekében áttértem a gázzal fűtött tárolós vízmelegítésre.
Ami érdekes és megfontolandó mindenki számára, amint a méréseimből kiderült, átfolyós rendszerben a kazán kb. 0,5kWh-val használt csak el kevesebb energiát (gázból) mint a bojler vilanyból. A komfortja meg meg sem közelítette a bojlerét. (Mivel a kazán állandóan melegen tartja a hőcserélőjét, ezért ott is jelentkezik veszteség). A jelenlegi gáz melegítésű tárolós rendszerben kb. 1kWh-val több energiát pocsékolok el, mint az átfolyós rendszerben. Azaz kb. 15-20Ft/nap-ba kerül a magasabb komfort. Ha nem 200L-es lenne a tároló, csak 60*** és a csövezésem gázfűtésre lett volna eredetileg kialakítva (4m a 15m helyett), akkor szerintem mérési hibahatáron belül lenne a különbség!


*
Közben elvetettem a vegyitüzi kazán és a napkollektor beépítésének gondolatát is.
**
A kerémia égőpanel törését én összefüggésbe hoztam a HMV készítéskori túlterheléssel. Olyankor a 24kW-os kazán felmegy 32kW-ig is, ha meg zuhanyoztunk, kezetmostunk, és nem tudott a kazán kellően lemodulálni, akkor meg ki-be kapcsolgatott mint atom.
***
60L tároló elég lenne a 24kW-os kazán mellé.

T.
2014-01-09
14:53:01
Előzmény: sándor #44882#44884
Sándor,


"""
Egy a baj, hogy nem lehet (nem tudunk, nem akarunk) előre látni, illetve nem vagyunk hajlandók rugalmasan változtatható rendszer építésére.
Nem gondolunk arra, hogy néhány éven belül is változik a család hmv igénye. Például jön még egy baba, átállunk a hideg-meleg vizes mosásra, A vízfogyasztás csökkentése érdekében átszoktatjuk a családot a zuhanyozásra, megváltozik az áramszolgáltató "szolgáltatási készsége", stb.

Egy saját példa:
Az építkezéskor eleve két bojlert tettem be. Egy 150 és egy 50 literest.
A 150 a fürdővízé, az 50 a konyháé.
A két rendszer együtt is működhet, és külön is. A bojlerek egymás tartalékai, a funkciói felcserélhetők.
A beruházáskori plusz költség az 50 literes bojler és a 20A-es csatlakozási díj (akkor még alapdíj) volt.
Akkor az jelentette a problémát, hogy még az éjszakai 8 órát sem adta ki a szolgáltató.
Működött az ország, mentek a gyárak, hiány volt villamosenergiából még éjjel is.
Ahogyan nőttek a gyerekek, előfordult, hogy a 200 liter is kevés volt, pedig csak zuhanyok vannak a házban.
Meg kellett oldani, hogy amikor már elfogyott a 150 liter és fogytán volt az 50 is, akkor át kellett dugni valamelyik bojlert nappali áramra.
Még szerencse, hogy a szolgáltató is elismerte, hogy nem mindig tudta felfűteni az éjszakait, ezért szemet hunyt a vezérelt kör megbontása felett.
Kirepültek a gyerekek, bejöttek a mosogatógépek, rögtön túlméretezett lett a bojler kapacitás.
Először le kellett állítani az 50 literes bojlert. A 150-es is túlméretezetté vált kettőnknek a fürdéshez és a konyhához.
Ha lejjebb vittem a hőfokot és befutottak a gyerekek az első unokákkal, akkor emelhettem vissza a hőfokot, és dughattam át rögtön az akkorra már megdrágult nappali áramra, mert estére mindkét bojlernek a maximumra felfűtve kellett legyen.
El lehet képzelni, hogy ilyenkor szó sem lehetett gazdaságossági számításokról, hőveszteség és éjszakai áram árral számolgatásról. Oda kellett vágni amit csak lehetett, került amibe került.
Elkezdődött az unokák házi medencéztetése, a 150 liter a napi többszöri zuhanyozás miatt estére elfogyott.
Igaz, közben tönkrement az ország, és már akkor is kiadta nappal az éjszakai áramot a szolgáltató, ha senki sem kérte.
Egyszerre ugrott meg a víz és az áram ára, plusz bejött a ránk kényszerített nappalra kiadott éjszakai áram, tehát muszáj volt változtatni.
Felkerültek a kollektorok, az éjszaki áramba pedig a kapcsoló óra.
A 150 liter normál időszakban nyáron is elég volt, mert a túlméretezett kollektorok ha kellett háromszor is felmelegítették napközben a bojlert.
Télen egy normál családlátogatás idején a 150 liter kapacitásra jut 6 felnőtt, 5 gyerek és a konyha.
Ilyenkor nincs mese, be kell üzemelni az 50 literest is. Még szerencse, hogy általában előre tudjuk mikor jönnek, így nem a nappali áramról kell felfűteni.
A hőfokkal nem lehet játszani, fel kell fűteni mindkettőt a maximumra.
Viszont a nyugalmasabb napokon kettőnknek elég akár az 50 literes is, de a hőfokból nem lehet visszavenni.
Nagyjából ennyit jelentenek, jelenthetnek a "fogyasztási szokások" egy egy háztartásban.
...
Ha ilyenkor mindig építeni, átalakítani kell, akkor az többe kerül, mintha előre gondolkodva, igaz még kevés pénzből, szegényen kellene egy rugalmas rendszert csinálni.
"""


A "rugalmas" rendszerek, magyarul párhuzamos rendszerek kiépítése szerintem fölösleges költségekkel jár, és ráadásul a párhuzamos elemeket mind meg kell venni és üzemeltetni, mégis párhuzamosan öregszenek.


--

"A hmv árát alapvetően ma már nem a villamosenergia ára, hanem az elfogyasztott víz ára határozza meg."
Nézzük csak! 1m3 víz 30 fokos felmelegítése 30kWh energiát igényel, ami villannyal ~1200Ft, gázzal ~500Ft.
A gáz körülbelül a víz és csatornadíjjal egyenlő, ezért nagyon-is összemérhető a két tétel.
A villanybojler esetén pedig inkább a víz ára hanyagolható el az energia ára mellett.


Takykától csak viccből kérdeztem, hogy akkor most eladja a bojlerét, mert nem ajánlom látatlanba senkinek, hogy azonnal cseréljen. Viszont, ha gazdaságosnak találják, akkor sokak számára egyszerűen megoldható az éjszakairól nappalira váltani és lejjebb tekerni a termosztátot, bojlercsere nélkül is.
Miért ne, ha kevesebb árammal, nem drágábban, kíméletesebb és kényelmesebb módon lenne használható a vízmelegítő? Ha ez a feltétel önmagában megáll, akkor nem kell belekeverni semmilyen más ügyet.


A te speciális gépészeted és szempontjaid szerint talán semmit sem érdemes változtatnod, nem is akarom bizonygatni, hogy elégedettebb lennél vele.


Eszembe jutott még, hogy lehet műszaki akadálya az átállásnak, ha nincs elég teljesítmény a nappali ágon.

2014-01-09
10:05:49
Előzmény: takyka #44863#44865
takyka,

Ebben az esetben mi indokolja a tárolást? És mi indokolja az elektromos melegítést?


2014-01-09
09:58:41
Előzmény: robert #44851#44863
Az, de kikapcsoltam a belső melegvíz készítést. A tartályt fűtöm vele a fűtési körön keresztül.

T.
2014-01-08
20:23:41
Előzmény: takyka #44849#44851
takyka,

A gázkazánod nem kombi?

villam64Válasz erre
2014-01-08
20:17:38
Előzmény: takyka #44849#44850
Nem is a te példádra számoltam, hanem Róbertére. A te igényedre más számolás kell. A te eseted is megoldható kisebb bojlerrel, 120 liter, 3 órával a felhasználás előtt felfűteni. Ez közelítő kalkuláció.
2014-01-08
19:55:40
Előzmény: villam64 #44848#44849
Nem minden esetben elegendő kis bojler. Nálunk többnyire este 7-9 között zajlik a fürdőzés, zuhanyzás (5fő). Ekkor kb. 5-6kWh melegséget használunk el 2óra alatt. Ennyi a százasba is alig férne bele. (9-10kwh/nap a fogyasztásunk tárolási veszteséggel)
Róbert,
Nem adom el :-), a 200L is csak éppen elég (52 fokig fűtöm a tetejét, 48-ig a közepét amikor gázról megy. Ha villanyról, akkor kb. 70-ig fel kell menjen a teteje, hogy elég legyen egy napra).
T.Mellesleg én pont a veszteség hasznosítása miatt válaltam a heroikus küzdelmet és győztem meg a feleségem arról, hogy a fürdőben helyezzük el a bojlert. A jó meleg fürdő ígérete megtette a hatását. :-)
villam64Válasz erre
2014-01-08
18:45:49
Előzmény: robert #44844#44848
Szerintem elég az 50 literes is 20 liter fogyasztáshoz. A készenléti energia meg még kevesebb lehet.
1. 1 órával a használat előtt bekapcsolni.
2. Az első pont alapján számítva a készenléti energiát 60 °C-ra adják meg. Amikor ez alatt van, akkor kevesebb.
Tehát használat után visszahűl, és kisebb a készenléti energia.
Üzemidő a példánál maradva 5-6 között, 11-12 óra között, 16-19 óra között. Annak idején mosogatáshoz gondoltam 5-10 literes bojlert a mosogatás előtt 1/2 órával bekapcsolva valamilyen időzítéssel.
2014-01-08
17:23:10
Előzmény: takyka #44846#44847
takyka,

1.3 és 2.2kWh veszteségekkel számolva az össz energiaigény 5 és 6.9kWh, vagyis 38%-al többet fogyaszt és nagyobb ingadozásokkal megy az éjszakai nagy bojler.

Van egy eladó 200-as villanybojlered? :)
2014-01-08
16:52:49
Előzmény: robert #44844#44846
A készenléti energiákat eltúloztad.
Itt írtam a mérésemről:
http://biosolar.hu/forum/show/31369#31369
A gyári speckót itt találod Hajdukra:
www.hajdurt.hu/products/140-fali-fuggoleges.html

T.

2014-01-08
16:11:36
#44844
Nappali, vagy éjszakai áramról járassuk a bojlert?

A fogyasztási szokásokon sok múlik, én a következő esetet vizsgáltam meg:
napi 100 liter melegvíz ütemezése:
6 óra - 20l
12 óra - 20l
17 óra - 20l
18 óra - 20l
19 óra - 20l


a.
Bojler = 100liter
Táplálás = nappali áram, éjszakára kikapcsolva
Min/Max hőmérséklet = 51-62C
Napi
- veszteség 1.9kWh
- melegvíz 4.7kWh
- Összesen 6.6kWh

b.
Bojler = 200l
Táplálás = éjszakai áram (napközben 1 órára bekapcsol)
Min/Max hőmérséklet = 46-71C
Napi
- veszteség 3kWh
- melegvíz 4.7kWh
- Összesen 7.7kWh (+17%)Az eredmény szerint nappali árammal fele akkora bojler egyenletesebb és kisebb maximum-hőmérsékleten 17%-al kevesebbet fogyaszt. Üzemeltetési költség kb ugyanaz, de fele méret és alacsonyabb hőfok.

A veszteséget felületarányosan számoltam.
Elektromos fogyasztás RECOMMENDED
zsbalazsVálasz erre
2013-01-02
17:56:12
Előzmény: Jesu #37337#37366
Az otthonlét jelentősen növeli a fogyasztást.
Pl. TV+napi 4 óra 0,5KWH/nap

Feleségem visszament dolgozni, így sikerült rekord minimumra 94 KWH-ra levinni a havi nappali fogyasztást


2013-01-02
08:33:03
Előzmény: Jesu #37337#37345
Jesu,

"Egyedül a sütő és a régi típusú kerámia főzőlap mérése nem megoldott..."

Csak ez a két tétel is könnyen képes 30%-os eltérést okozni.


Itt egy segítség a gyors kalkulációhoz:
http://apps.biosolar.hu/electric_cost/


2013-01-02
00:44:34
#37337
Nemrég óracsere volt, így ennek kapcsán no meg a többi miatt is (hőszipka, fogyasztási adatok felvétele napelemes beruházás előtti optimalizálás miatt, stb) elkezdtem jobban mérni, figyelni a fogyasztókat.

El vagyok szörnyedve!
Az elmúlt 3 hét adatai hasba vágtak! Érdekes módon nem is a hőszipka, hanem az "egyéb" fogyasztók összesített fogyasztása okoz meglepetést.

Mindent megmértem külön, napokig figyelve 1-1 fogyasztót, nagyobbakat hetekig, hogy komolyabb átlagot vegyünk fel, írtuk a használati szokásokat is mellé.

Ez kiadott:
- egy lehetséges napi fogyasztási minimumot (7/24+ pontosan számolható fogyasztók)
- extra fogyasztókat, aminél a becslés nehezebb a váltakozó használati idő miatt. Itt a felvett használati szokások alapján becsültem meg a várható fogyasztást.

A végső eredmény ennek ellenére jelentősen eltért az előre számolttól (kb. +30%!), és nem jövök rá hol a gond. Egyedül a sütő és a régi típusú kerámia főzőlap mérése nem megoldott, bár a gyári adatokból számoltam ezzel is. Gyanakszom arra, hogy a sok szabi itthon és az ünnepek vágott oda az egész számításnak.

Nálatok mennyire ugrik meg az elektromos fogyasztás az ünnepek alatt/ miatt?
zsbalazsVálasz erre
2012-11-25
14:01:06
#35995
Hűtő friss mérés: 21 nap-12,3 Kw
Ezzel meg vagyok elégedve.
2012-11-04
10:42:17
#35086
Köszönöm a véleményeteket, kicsit megnyugodtam a hűtő fogyasztással kapcsolatosan. :-)
zsbalazsVálasz erre
2012-11-03
00:16:44
Előzmény: nadtom #34936#35010
Nekem +5 -18 ra van állítva és 1KW a fogyasztása naponta átlagban.6 éves Wirlhpool, ha jól tudom 2 kompresszoros, 5-7 cm a szigetelése
2012-11-02
19:01:56
Előzmény: nadtom #34988#34992
nadtom,

Ha ez megnyugtat, az enyém csontra ennyit fogyaszt, de persze nem az adatlapon, hanem a valóságban.

villam64Válasz erre
2012-11-02
17:51:32
Előzmény: nadtom #34988#34991
Találkoztam olyan hűtővel, amely akkor is fogyasztott, amikor állt.
Biosolar Forum  =>  ENERGIATAKARÉKOS KÉSZÜLÉKEK  =>  Elektromos fogyasztáslapozz: 1, 2, 3, 4, 5, 6   következő »
Copyright © 2005-2017 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva