English  Deutsch
Biosolar Forum  =>  Villanyszerelés  =>  ÉJSZAKAI ÁRAM - NAPPALI ÁRAMlapozz: « előző   1, 2, 3, 4   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
szocsmarciVálasz erre
2014-10-17
15:51:33
Előzmény: robert #47512#47517
Én is Takykával értek egyet.
1 Azt illik tudni, hogy Magyarország a nyugat és kelet közt van. Rosszabb a helyzet, mint Németországban, de jobb mint Ukrajnában (ahol jelenleg egy megyében nincs nappali áram sem, nemhogy éjszakai).
2 Tudni kell Magyarország lehetőségeit. Itt nincsenek nagyhozamú vizek, tengerpart, sem sivatag. Kőszén van, fák, kevés olaj, földgáz, meg uránérc. Meg egy csomó szegény ember, aki még támogatással sem tudja az önrészt kigazdálkodni egy házi napenergiás rendszerhez.
3 Bízom benne, hogy a komoly műszaki-gazdasági döntéseket nem a politikusok hozzák. Ők írják alá a papírt, de azt a papírt olyan szakemberek írják, akik nem 4 évente cserélődnek - és értenek a szakterületükhöz.
2014-10-17
08:59:27
Előzmény: takyka #47509#47512
takyka,

"Nem vinnék ebbe politikát még csak utalás szintjén sem!"
Szerinted nem politikai kérdés az, hogy egy országban a logikusan szükséges takarékosság önkéntes vagy egy központból vezérelt módon történik-e?


Franciaországból írta egy jó barátom:
"A korabbi valtozat ejjel 01:00 - 6:00 -ig es 11:30 -12:30 volt felaru, ujabban ezt nem akarjak adni, inkabb csak 23:00 - 06:00 -at akarnak radsozni. ( nem vagyok istenbizony hogy jol tudom az idopontakat, de valami ilyesmi)
Az ora magatol kapcsol es neked is van egy kivezetesed amivel ki-be tudosz kapcsolni releket pl mosogep, melegviz...
A 22-es csapdaja hogy ennek a havi alapdija ( amit akkor is fizetsz ha nem fogyasztasz) annyival magasabb hogy eppen csak megeri ha villannyal csinalod a melegviszet es sokat hasznalsz, valamint a szomszedok nagy oromere a mosogeped es mosogatogeped is ejszaka magatol indul es reggel 3-kor centrifugal..."

2014-10-16
20:11:50
Előzmény: robert #47480#47509
Nem vinnék ebbe politikát még csak utalás szintjén sem!

Azt nem tudom, hogy hány országban létezik az éjszakai áram intézménye, Finn és Belga ismerősöm szerint náluk nincs, a Német nem hallott még ilyenről...

T.
2014-10-14
13:18:27
Előzmény: takyka #47479#47480
takyka,

"... nyugaton az okosmérővel együtt vezettek be kedvezményes, csúcskizárt tarifát... "

A gyerekeim Írországban töltöttek el egy évet. Ott nincs külön óra a csúcskizárt időszakra, hanem EGY DARAB ÓRA AZ ÖSSZES FOGYASZTÁST (NEM CSAK EGY TÖREDÉKÉT) AZ AKTUÁLIS IDŐSZAKRA VONATKOZÓ TARIFÁVAL SZÁMOLJA. Ez a módszer tényleg ösztönöz (nem diktál) a terhelések ütemezésére és egyszerűbb, mint a mienk (1 órával kevesebb kell).
Gondolom nem csak az írek mérnek így a hanyatló nyugaton.

Kétségtelen, hogy nálunk kedvezőbb helyzetben vannak a szolgáltatók/elosztók, avval, hogy távirányíthatnak bizonyos nagy fogyasztói csoportokat (pl bojlerek, hőtárolós kályhák). A PV inverterek távkapcsolási lehetősége egy újabb lépés lesz ezen az úton. A diktatúra bizonyos esetekben hatékonyabb a demokráciánál :)
2014-10-14
13:08:56
Előzmény: robert #47475#47479
Nem ennyire borús a kép!
A cikkben benne van, hogy Magyarországon a háztartások átlagos fogyasztása jóval kisebb mint nyugaton. Itt már a legtöbben keményen spórolnak okos mérő nélkül is.

A másik dolog a B tarifa megléte. A cikkből nekem az jön le, hogy nyugaton az okosmérővel együtt vezettek be kedvezményes, csúcskizárt tarifát.
Ha ez így van, akkor ebben vagy 30évvel megelőztük a nyugatot...
T.
2012-09-12
08:44:09
Előzmény: sándor #33000#33016
Köszönöm Sándor!

" eredeti előírásban a szolgáltató kötelezettségei is pontosan fel voltak sorolva. Például, hogy mikor kezdi el a 6 órás folyamatos éjszakai áram kiadását. Ma már a régi fogyasztói szokásokat meghaladta az élet, ezért a szolgáltatók sem tartják be az időkorlátaikat.
Ráadásul sokkal több időre kiadják az éjszakai áramot, mint az a rendeletben szerepel. Tehát törvényt szegnek a nagyobb hasznuk érdekében.

Azt javasolnám, hogy egy időt is mérő egyszerű fogyasztásmérőt kellene egy kis fogyasztóval (25-ös égő) rákötni az éjszakai áramra. Tesztelni pár napig, hogy mikor és mennyi időre, milyen szakaszokban adják ki az éjszakai áramot.

Arra kell ügyelni, hogy csak előzetes értesítés után engedjél szolgáltatóst a házba.
Elméletileg nem lehetne az éjszakai áramkörön semmilyen hozzáférési lehetőség, pl. dugaljak.
De, ha lehet arra hivatkozni, hogy éjjel kevés volt a felfűtési idő, ezért kénytelen voltál a bojlert nappalira is átdugaszolhatóvá alakítani, akkor nem fognak tudni megbüntetni. Maximum felszólítanak, hogy legközelebb jelentsd be a problémát az ügyfélszolgálaton. Szóval meg lehet magyarázni az átlagosan felhaasznált éjszakai fogyasztás mennyiségét.

Nem tudom mit szeretnél róla működtetni?
Az újabb, az áramszüneteket is figyelembe venni képes mosógépek, mosogatók jól használhatók éjszakairól. Fűtésre drága. Másra a szétszabdalt kiadási idő miatt nem igen használható. "

Amit használhatnék az tényleg csak egy hűtőgép. Ez ugyan fagyasztós is, de amióta szinte minden utca sarkon vagy egy nagyobb közért, bevásárló központ, ahol mireliteket is lehet kapni, na meg hetente kétszer a FF-os autó is jár felénk... gyakorlatilag értelmetlennek láttam működtetni a külön kompresszorról dolgozó mélyhűtős részt.
Persze más lenne a helyzet, ha lennének állataink vagy gazdálkodnánk a kertben és esetleg lenne mit a sajátból lefagyasztani, de jelenleg ilyen nincs.

Szóval hűtőgép és mosógép, meg bennem is felmerült amit -időközben megláttam- ifarkas is írt, hogy esetleg az esti órákban lehetne a világításra is használni.

Egyébként amikor nálunk az építkezéskor az elektromos hálózatot is kiépítették én szándékosan egy olyan szakembert kerestem a munkára, aki főállásban annál a szolgáltatónál dolgozott, akihez a mi területünk is tartozik.
Ő anno ~14-15 éve nem mondta, hogy nem szabad konnektorokat tenni a vezérelt részre.
Nálam gyakorlatilag minden fontosabb berendezésnél mosógép, kazán, bojler, konyhai részek egymás mellett ki lett építve egy normál és egy vezérelt konnektor is.
Persze időközben -az internet megjelenése óta- hallottam róla, hogy ez nem egészen szabályos, de nekem már meg van.

Egyébként meg nem teljesen értem a szolgáltató álláspontját.
Amennyire én tudom, ez a vezérelt dolog azért lett kitalálva a hozzákapcsolt kedvezőbb árral, hogy a fogyasztókat a fogyasztási csúcsokon kívüli időszakok irányába próbálják elmozdítani. Azaz, hogy kedvezőbben alakuljon a szolgáltatói kapacitások lekötése, és a fogyasztók ésszerűbben fogyasztva olyankor (is) fogyasszanak, amikor a szolgáltatónak kevésbé okoz a szükségesnél nagyobb feladatot az igények kielégítése.
Persze ez nyilván akkor (lenne) jó a szolgáltatónak, ha mindenki csak akkor és csak annyit fogyasztana a vezéreltről, amikor és amilyen mértékben az még gazdaságos(abb) a szolgáltató számára.
Ezért hajlandó egy kis árengedményt adni, de azt már nem szeretné, hogy túl sokat fogyasszak innen, a drágább alapdíjas tarifa helyett.

Egyébként régebben már csináltam hasonló tesztet, mint amit Te is javasoltál Sándor, de emlékeim szerint nem lehetett órát állítani ahhoz, ahogyan volt vagy nem volt áram a vezérelt részen.
Azt lehetett tudni, hogy este hat óra után valamikor biztosan lesz benne áram, de hogy pontosan mikor és mennyi ideig... ez mindig változó volt.
Előfordult, hogy délelőttökön is volt vezérelt áram.
Pontos adataim nincsenek, mert nem fektettem bele nagyobb energiát, de mostanában kíváncsiságból is feltérképezem majd a nálunk elérhető szolgáltatást.

2012-09-12
07:39:07
Előzmény: sándor #33000#33011
Világításra is használható, ez általában úgyis külön áramkörökre van elosztva, és ott nem számít, ha vibrál egyet az izzó.
2012-09-11
10:21:18
Előzmény: sándor #32957#32961
Sándor!

"Találkoztunk, alkalmazzuk, de szigorúan tilos. A kedvezményes tarifákat csak a törvényben meghatározott célra szabad igénybe venni. Ha lebuksz, a büntetésed a megtakarítás több ezerszerese (ha nem több) lesz a mai büntetési gyakorlat szerint.

Egyébként minden további nélkül igényelhetsz, válogathatsz a kedvezményes tarifák között és nem kell éjjel hallgatni a mosógépet. Elképzelhető, hogy nappali völgyidőben még az éjszakainál is olcsóbb áramot kaphatsz.

A területileg illetékes szolgáltató a közvetlen ellátási környezeted fogyasztási szokásait ismerve még akár ösztönözhet is arra, hogy mikor mossál, mosogassál. Hasonlóan a fűtéshez. Én náluk kezdeném az érdeklődést és nem a "jót" akaró villanyszerelő kollégánál. ."

Köszönöm a gyors választ.
Hát nálunk (nálunk=családi házunk) jelenleg semmi nem megy az éjszakai/vezérelt áramról. Ugyan van egy villanybojlerünk, de helyette az átfolyós kombi gázkazánt használjuk. Lényegesen olcsóbb így a használati meleg víz, arról nem is beszélve, hogy így mindig jut mindenkinek.
De ki lett építve a vezérelt is, több helyen a lakásban lenne ilyen vételi hely.
Nincs nagyobb fogyasztó eszközünk (hűtőgép,mosógép mikró), de talán ezeken is lehetne spórolni, ha időszakosan a vezéreltről tudnánk működtetni őket.
Ezért merült fel bennem ez a régebben hallott beszélgetés.
De ezek szerint akkor ez nem egy szabályos/engedélyezett megoldás, azaz jobb nem próbálkozni vele. Kár!

2012-09-11
09:30:15
#32954
Üdvözlök Mindenkit!
Jó néhány évvel ezelőtt nyílászárókat telepítettünk egy felújítás alatt lévő családi házban, ahol éppen akkor folyt a belső elektromos hálózat felújítása is.
Megütötte a fülemet az elektromos kolléga és a tulajdonos beszélgetése az éjszakai és a nappali áram vonatkozásában, de akkor csak érdekesség volt számomra amit hallottam..., most azonban érdekelne a dolog mibenléte is.

Anno a beszélgetés arról folyt, az elektromos kolléga arról igyekezett meggyőzni a tulajt, hogy építsenek be egy szerkezetet, ami figyeli, hogy a vezérelt áram mikor áll rendelkezésre, és onnantól bizonyos fogyasztókhoz onnan menjen az áram.
Engem az érdekelne, hogy van ilyen szerkezet?
Szabályos ennek a használata?
Esetleg van itt köztetek olyan aki találkozott már ilyen megoldásokkal?

2012-06-11
11:48:00
Előzmény: Jesu #30487#30492
Szia Jesu!

Egy kicsit bele vauuu..

"Az alapdíj mértéke a Magyar Energia Hivatal (MEH) által elvégzett költség-és eszköz felülvizsgálatra alapozva kerül meghatározásra." Gáznál jelenleg 12.312Ft+ÁFA

Bármikor felemelhetik a villanyét is, csak politikai döntés :(

Éves ellenőrzés nem kötelező. Nálam a 27 év alatt nem volt ellenőrzés. Azt a bonyolult égőtér tisztítást én csinálom. A beüzemeléskor megnézem, hogy rakják össze a készüléket, és kérdezek még párat a "szaki"-tól.

Kémény vizsgálat nincs, mert zárt égéterű és nem megy kéménybe. Tartalék kéménynek van nyilvántartva, 640Fft/év a díja.

Üdv: Pali
2012-06-11
11:40:56
Előzmény: takyka #30490#30491
takyka,

A napkollektorból napelem téma az apropó. De megér egy kört azt átgondolni, ha valaki hőtárolós villanybojler akar éjszakai árammal. Szerintem.

2012-06-11
11:32:39
Előzmény: robert #30485#30490
Ja, hogy van gáz is!? Akkor mi az értelme az egésznek?

T.
2012-06-11
11:31:36
Előzmény: Jesu #30487#30489
Jesu,

Nincs szándékomban a közeljövőben kiváltani a fűtést, sem faelgázosítóval, sem egy gazdaságos pár milliós hőszivattyúval.


2012-06-11
11:16:14
Előzmény: robert #30485#30487
Dehogy.
- 20E Ft-os éves gáz ALAP!díj is már önmagában 625 kWh éjszakai vezérelt (32Ft/kWh, nem? Vezérelt kör alapdíj van?)
- éves 10-15E kazán vizsgálat
- éves kémény vizsgálat...
satöbbi

Van egy bizonyos fogyasztási szint, ahol már a drága az olcsó. Mert az olcsóra épülő kiegészítő díjak agyonverik a különbözetet. Ha a gázkazánod már csak ezért tartod meg, mert a fűtést is kiváltod, mondván "drága a gáz arra", akkor ideje elgondolkodni ezen is.
2012-06-11
10:48:43
Előzmény: Jesu #30484#30485
Jesu,

Meglévő gázkazán esetén nincs váltópont. Az áram mindig drágább.

2012-06-11
10:38:10
Előzmény: robert #30483#30484
Jobbakat kérdezek:
- fajlagos energiaköltség alapon hol a váltópont gázos HMV és Éjszakai áramos között?
- Ezen váltóponthoz tartozó alacsony(abb) fogyasztás elérhető?
- Mekkora +költséggel?
- Ennek a megtérülése évben?
2012-06-11
10:30:46
Előzmény: Jesu #30482#30483
Jesu,

És mennyi a fajlagos energiaköltség (Ft/kWh)?

2012-06-11
10:29:16
Előzmény: robert #30480#30482
Mennyi most a gáz éves alapdíj? |-)
És mennyi lesz jövőre?
2012-06-11
10:19:01
Előzmény: takyka #30479#30480
takyka,

Például gázzal.

Jó számolgatást :)


2012-06-11
10:18:05
Előzmény: robert #30477#30479
Télen, amikor nincs előmelegített víz, hogyan lesz melegvized?

Nem számolgattam, de egy földön álló tároló körberakva még 10-20cm kőzetgyapottal ígéretesnek tűnik...


T.

2012-06-11
10:17:55
Előzmény: robert #30477#30478
Ahogy láttam, azok az átfolyósok, amik tudnak meleg vizet is fogadni bazi drágák.. :(
Én is gondolkodtam ilyenen, ha tudtok jó megoldást, érdekelne!
Nekem a konyha van nagyon messze a tárolótól (>15m), és ráadásul 3/4-es cső köti össze vele (ki volt az a marha :( )

Igazából nagy teljesítményű sem kéne (max. 2kW-osat tudnék amúgyis csak berakni) - elfogadom, ha fűtenie kell akkor nagyon kicsi a hozama, de ha meleg vizet kap, akkor tudjon minimum 4l/percet

Gondolkodtam azon is hogy egy minibojlerbe engedem a melegvizet, de az lenne a legrosszabb megoldás - általában egyszerre csak 0.1-0.5l meleg vizet veszünk (vennénk) ki, napi egyszer többet. A cső térfogata meg valami 4l körül van...

Vagy lesz cirkuláció és a cső vékonyabb ötrétegűre cserélése.

2012-06-11
09:53:45
Előzmény: takyka #30475#30477
takyka,

10 liter/perc átfolyás elfogadható.
30 fokos előmelegített vizet max 15 fokkal melegíteni > max 12kW

Milyen a rendesen szigetelt bojler, hol helyezed el, mekkora a térfogata, hány fokon tárolsz, és mennyi a napi hőveszteség?

2012-06-11
09:48:05
Előzmény: takyka #30475#30476
Nehéz ügy. Csak földön álló típust lehet korrektül. A fali akasztósok veszteségének java a tartószerkezeten megy el.
2012-06-11
09:41:04
Előzmény: robert #30473#30475
Így csak 10-20kW. Miért nem szigeteled rendesen a normál bojlert?

T.
2012-06-11
09:39:40
Előzmény: Jesu #30472#30474
Amihez kell 30-40kW...

T.
Biosolar Forum  =>  Villanyszerelés  =>  ÉJSZAKAI ÁRAM - NAPPALI ÁRAMlapozz: « előző   1, 2, 3, 4   következő »
Copyright © 2005-2017 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva