| Homline Forum => Az energia ára => ÉJSZAKAI ÁRAM - NAPPALI ÁRAM |
georg-b(2 eddigi hozzászólás) 2010-06-09 13:59:58 |
|---|
| Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszokat, nagyon sokat segítettek. Árajánlatot kell kérnem a szolgáltatómtól, és majd meglátjuk, hogy s mint. Üdvözlettel: S. Györgylink |
sándor(960 eddigi hozzászólás) 2010-06-09 09:54:59 |
|---|
| georg-b! Üdv. A kályhák beüzemelésének jogszabályi akadálya nincs. Egyedül a szüleid lakóhelyének, konkrétan annak az utcának ahol a kályhát be akarják üzemelni, a villamos hálózatának teherbíró képessége korlátozhatja a rákötést. Többféle éjszakai áram létezik. A normál, az a villanybojlereknek van fenntartva. A fűtéshez a területileg illetékes áramszolgáltató többféle kínálatából kell választani. Általában ez a kínálat legalább kétféle. Az olcsóbb az kevesebb rendelkezésre állási (felfűtési) idővel. A drágább heti viszonylatban sokkal több időt ad a felfűtésre. Konkrét be és kikapcsolási időpontokat és időtartamokat csak az áramszolgáltató tud adni, mert ez még egy városon belül is változó. Az országban pedig több áramszolgáltató működik. Általában három variáció van a lakosság számára fenntartva. Ebből azt adják, ami nekik előnyösebb. De ez nektek nem jelent hátrányt, mert időben ugyanannyit kaptok, csak esetleg más időpontokban mint a szomszéd utcában lakók. De jobb, ha egyszerűen "csak" villamos fűtésre kértek ajánlatot, akkor annak más, hosszabb a rendelkezésre állási ideje, mint a bojlereknek. Sőt még az ára is olcsóbb, mert jóval többet fogtok fogyasztani, mint egy bojleres. Először mindenképpen az áramszolgáltatóhoz forduljatok, és feltétlenül kérjetek információt minden lehetőségről. Ha körzetükben kevés az éjszakai áram fogyasztás, még azt is ki lehet alkudni (mint a telefonos, internetes társaságoknál), hogy egyedi VIP szerződést, tarifát ajánljanak fel. Igaz, hogy egy ilyen szerződéshez egy kicsit nagyobb éjszakai fogyasztásra lenne szükség. Csak a kért célra használható. A bekötés ára változó, de nem olcsó. Az üzemeltetése az átlagos magyar jövedelmekből ma már nagyon drága. Nagyon kevesen használják, sokan leállították már évekkel ezelőtt. Szerintem pont ezért lenne esélyetek egy előnyösebb tarifa kialkudására.link |
robert(3777 eddigi hozzászólás) 2010-06-09 09:29:37 |
|---|
| georg-b, Ebben a hozzászólásban megtalálod az ELMU tájékoztatóját: http://biosolar.hu/forum/show/5481#5481 A jelenlegi tarifák: áram (A1) [ft/kWh] 47.9 A1 áram alapdíj [ft/év] 2340 áram (B) [ft/kWh] 29.6 B áram alapdíj [ft/év] 780 Új mérőhely létesítésekor a vezérelt óra felszereléséért nem számítanak fel külön díjat. Ha meglévő óra mellé kéred, akkor először az igényt be kell jelenteni, valószínűleg új, szabványos mérődoboz kiépítése a követelmény, amit regisztrált villanyszerelő végez (neki kell kiadni egy nyilatkozatot is a ház elektromos megfelelőségéről). Az áramszolgáltató emberei mindent ellenőriznek, ezután szerelik fel az órát.link |
georg-b(2 eddigi hozzászólás) 2010-06-09 03:42:16 |
|---|
| Tisztelt fórumozók, most regisztráltam erre az oldalra. A szüleim egy hónapja vettek használtan 2 db hőtárolós kályhát. Nagyon jó lenne éjszakai áramra kötni őket, hiszen a kisebbik 2 kW-os, a nagyobbik 3 kW-os. Szerb mintára szeretnénk bekötni őket, hogy éjszakai (olcsó) árammal melegítsék fel a bennük lévő elemeket, és majd nappal a nappali árammal csak kifúvassák a meleg levegőt. A kérdésem az, hogy Magyarországon lehetséges-e ez? Szerbiában este 10-kor kapcsolják be az éjszakai áramot, a villanyóra mellett felvilágít egy kis égő, onnan tudni, hogy éjszakai áram van. Az éjszakai áram a nappali helyébe megy, tehát az egész háztartás arról üzemel, ezért sokan éjszaka főznek és mosnak, bojler is csak éjszaka fűt. Reggel 6-kor van vége az éjszakai periódusnak, onnan kezdve nappali áram folyik. Hogy van szabályozva az éjszakai áram itthon? Időhöz van kötve? Lehet vele egész háztartást üzemeltetni? Mennyi a beköttetés költsége? Mennyivel olcsóbb a nappalinál? Esetleges válaszokért nagyon hálás lennék! Tisztelettel: S. Györgylink |
robert(3777 eddigi hozzászólás) 2010-06-03 08:15:11 |
|---|
| Sándor írta: Az áramszolgáltatók trükkjét ha jól emlékszem, már leírtam másutt, de legyen itt mégegyszer, tanulságul az éjszakai áramot használók számára. A kiindulási alapnak egy 5-10 évvel ezelőtti számlát, azon az éjszakai fogyasztás KWh értéket kell(ene) elővenni. De legjobb, egy a 90-es évek elejéről származó számla. Ugyan az a villanybojler ma 50-80%-al többet fogyaszt, mint annak idején. Csak az emelkedés olyan lassan ment végbe, hogy szinte fel sem tűnt. Mindenki csak a fizetendő összeget nézi, és elfogadja, hogy az áremelések, és az infláció miatt fizeti ma a régi ár többszörösét. Ebben is van valami, de a többletköltség nagyobb része fogyasztás növekedésből adódó átverés. Szóval. Van egy energia törvény. Az áramszolgáltatóknak vannak, természetesen a törvényeknek megfelelő, a szolgáltatási szerződéseinek alapját képező saját működési szabályzatai. Az éjszakai áramnak ma a lakosság részére alapból két fajtája van. Az alap és a komfort árszabás szerinti. A többiről, pl. a hőszivattyúsról és a más, egyedi megállapodásokról, VIP árszabásokról most ne essen szó. Az alap most úgy 28,-Ft/KWh körül alakul. Ezért éjjel garantáltan egybefüggő 6 óra, nappal a szolgáltató által megválasztott időszakban plusz összesen 2 óra időtartamra köteles kiadni az éjszakai áramot. A komfort napi 12 órában + hétvégén 24 órában szolgáltat kb. 34,-Ft/KWh áron. A komfortot nagyon kevesen választották, önmagában nem éri meg üzemeltetni. Viszont a szolgáltatónak az általa lekötött energia mennyiséget el kell "adnia", fel kell használnia, mert különben hatalmas büntetést kell fizetnie a fel nem használt, de lekötött feleslegért. A megoldás? Az éjszakai bojlerosokra naponta annyiszor adják ki az áramot, hogy azok egyensúlyba hozzák a gazdálkodásukat. Ezt le lehet ellenőrizni. Ha valahol régen szűken volt elég a 120 literes bojler, akkor ma vidáman használhatja a család. Jut melegvíz mindenkinek. Rá kell tenni egy időmérőt a bojlerre, és látható lesz, hogy naponta nem 8 órán át kap éjszakai áramot, hanem akár 16 órán keresztül. Ez azzal jár, hogy ha valaki reggel lezuhanyozik, akkor nem langyos víz várja este, mint régen volt, hanem újból elegendő mennyiségű forró víz. Ha csak egy tányért elmosogat valaki délben, napközben párszor melegvízben kezet mos, a bojler a következő bekapcsoláskor utána fog fűteni. És akarod vagy sem, igaz nem 34,-Ft-ért, hanem 28,-Ft-ért sokkal több éjszakai áramot fogsz elhasználni, mint indokolt lenne. Az indokolt alatt azt értem, hogy a bojler térfogata alapból a család igényeinek megfelelő. Tehát elég lenne naponta egyszer, csak éjszaka felfűteni. A megoldást mindenkinek a fantáziájára bízom.link |
kovyhun(51 eddigi hozzászólás) 2010-06-02 20:53:52 |
|---|
Sándor, én is kíváncsi lennék az éjszakai áramos dologra. Kerestem rá de nem találtam :(. Viszont hogy mik vannak... : http://villanyora.blog.hu Szerencse nálunk már elektronikus van. Régen nekünk is vezérelten volt villanybojler, 8e körül volt a havi fogyasztás, eléggé sok ahhoz képest hogy szinte csak ketten használtuk. Üdv, Tamáslink |
v_gy(116 eddigi hozzászólás) 2010-06-02 15:23:14 |
|---|
| Üdv Sándor, azért nekünk leirhatnád ezt az éjszakai áramos dolgot. Télen én is azzal melegitem a vizet. végyélink |
sándor(960 eddigi hozzászólás) 2010-05-02 22:39:00 |
|---|
| Villám! A lopott áram az egy külön kategória. Annak külön fejezetet kellene nyitni. De tudod én is voltam iparos is, meg álltam a másik oldalon is. Egy egy jó megoldás előtt ma is kalapot emelek. Ha eddig nem kötötted fixre a mosógépet, akkor inkább bízz a szerencsédben továbbra is. Mert a hagyományos éjszakai áram csak a meghatározott célra vehető igénybe. Hasonló a helyzet, ha a mai kínálatból másik tarifára kötsz szerződést. Viszont hallottam már olyanról, hogy az áramszolgáltató hajlandó volt éjszakai üzemeltetésre elfogadni mosó és mosogatógépet. Erre egyedi szerződést kötöttek a fogyasztóval (ár, folyamatos üzemelési idő, stb). De nem vállalnak felelősséget semmire, ha működés közben meg kell szakítsák az energia biztosítását. Nem minden szolgáltató foglalkozik egyszem fogyasztóval. Sajnos nem is várható változás, mert az éjszakai terhelés már régen meghaladja a nappalit. Elvileg a rádiós kapcsolási rendszerük képes 10-12 különböző éjszakai program vezérlésére. Ebből a lakosság ma kb. hármat használ, közületek, nagyfogyasztók kb. ötöt. Tehát még lenne tartalék vezérlő programuk, de ezt csak nagyon sok fogyasztó esetén érné meg felhasználni. link |
villam64(1867 eddigi hozzászólás) 2010-05-02 18:12:03 |
|---|
| Sándor Majd fixre kötöm a mosógépet, és akkor már nem szólhatnak semmit. Lopott áram nincs. Az éjszakai áram ősidős nálam, már a 70-es években is megvolt. A villany bojler is. Annyit változtattam, hogy a 120 literes helyett 80 literest tettem fel a fogyasztás csökkentése miatt. Gáz már nincs a lakásban.link |
sándor(960 eddigi hozzászólás) 2010-05-02 16:59:18 |
|---|
| Villám! A B árszabás az maga a vérszívás. A legszemtelenebb valami, aminek sokan bedőltek, csak azonnal nem lehet visszamondani. Különösen az általánydíjas számlák korában, az évvégi elszámolások miatt. Nem tudom,milyen tiltó listát keresel. A lényeget, a "zárt rendszert" már visszaidézted. A "tiltó lista" az nem egyéb, mint több, szabványok különböző helyein rendelkezett létesítési, ellenőrzési előírás. Rengeteg kivétellel, szigorítással, sőt helyi áramszolgáltatói illetékességi körbe sorolt egyedi előírással. A villanybrigáknak az eladott darabszám után, egy bizonyos fogyasztás növekedést kellett volna eredményeznie. Ez nem következett be, csak bizonyos mértékig az éjszakai áram oldalán. Többéves, számítógépes statisztikák alapján könnyen kiszúrják a változásokat. Én a napkollektorokat is megbeszéltem velük, lehet úgy is mondani, hogy bejelentettem. A barátom volt akkoriban a helyi áramkommandó vezetője! Miután a zárt éjszakai áramkörök megbontását általában az áramszolgáltatósok által ismert szakemberek végzik, könnyen információhoz jutnak. A kommandókat a kezdeti sikertelenség után újabban idegen városokba vezénylik. Gyakorlatilag nincs esélye a fogyasztónak, ha csak egyetlen szabálytalanságot is találnak. link |
villam64(1867 eddigi hozzászólás) 2010-05-02 14:11:26 |
|---|
| Éjszakai áram: Más néven különmért, vezérelt tarifatípus. A szokásosnál olcsóbb energiafajta, amely azonban csak a nap bizonyos szakában áll rendelkezésre, ezért a hálózatra állandó jelleggel rögzített, nem dugaszolhatóan csatlakoztatott berendezések fogyasztására alkalmas tarifatípus. Ilyen berendezések pl. a villanybojler, vagy a villanykályha. Az ELMŰ B árszabás az egyetemes szolgáltatásra jogosult lakossági ügyfeleink részére kidolgozott termékünk, amely külön mért, vezérelt fogyasztási lehetőséggel rendelkező ügyfeleink számára nyújt kedvező árú villamos energia ellátást. Ajánlatunk Önnek szól, ha * Lakossági fogyasztó * Kisfeszültségen vételez * Rendelkezik vezérelt csatlakozási ponttal * Szakaszosan is biztonságosan üzemeltethető, külön mért - az elosztó vezérlőberendezésével a vezérelt elosztó hálózati áramkörre állandó jelleggel rögzített, nem dugaszolhatóan csatlakoztatott – berendezéssel rendelkezik Az ELMŰ B árszabás előnyei: * Meglévő hőtárolós berendezéseit rendkívül kedvező áron üzemeltetheti * Meglévő egész napos tarifájához képest jelentős megtakarítást érhet el * A tarifán naponta 8 óra működési időben vételezhet, amiből 4-6 óra csúcson kívüli időszakra esik, és a legrövidebb kapcsolási idő sem lehet kevesebb 15 percnél * A B árszabás az A1 vagy A2 árszabás mellé választható * Az elszámolás éves leolvasás alapján történik A tarifa felépítése, díjai: * Az árszabás kizárólag az energia díjat tartalmazza * Az árszabás díja: 13,57 Ft/kWh * Az árszabás nem tartalmazza a rendszerhasználati díjakat, az egyéb pénzeszközök díját és az ÁFA-t -------------------------------------------------------------------------------- Egy szabályt sértek, a nem dugaszolható szabály. Elkezdem olvasni a szabályzatokat is. Megpróbálom megkeresni az általad említett tiltó listát.link |
sándor(960 eddigi hozzászólás) 2010-05-02 12:17:23 |
|---|
| Villám! Tévedsz. Mint írtam is, és ha utána néznél az áramszolgáltatók szabályzatának és árképzési megfontolásainak, akkor láthatnád, hogy más árért kapják a hőszivattyúsok, más az ára a fűtési célra használt, illetve a hmv előállítási célra használt éjszakai áramnak. Ez, ez az évezred a maga szabályaival. Az áramkommandóval pedig még nem találkoztál (szerencsédre). link |
villam64(1867 eddigi hozzászólás) 2010-05-02 06:59:55 |
|---|
| Sándor hivatkozom a hozzászólásodra. http://biosolar.hu/forum/show/5473#5473 Az áramkommandónak semmi köze ahhoz, hogy én az éjszakai áramot használom. Anno azért köttették be az emberek, hogy éjszaka alacsonyabb tarifával használják. Régen valóban volt egy meghatározás, hogy hőtárolós kályha, villany bojler. De ez az elmúlt évezredben volt. A mostani meghatározás is idejét múlt. Mely szerint fixen bekötött fogyasztó lehet rajta. Hivatalosan az éjszakai, más néven vezérelt áram lényege, hogy amikor az ország fogyasztása alacsony, akkor az erőművek leszabályozása helyett ezt elsózzák, haszonnal. Én nem lopom az áramot, tehát büntethetetlen vagyok. Azért az utóbbi bekötés meghatározásán is vitatkoznak már. És ne felejtsük el, hogy nappali áramot biztosítanak már éjszakai tarifával hőszivattyús rendszerekre. A törvény a lopást bünteti. Az én leágazásaim konnektorokkal a villany óra után van. A mosógép is éjszakai áramról mos, és előmelegített vizet kap a tartályból. Nem a villany bojlerből, hanem a az előtte lévő szolár tartályból. Sokszor előfordult, hogy az 50 °C-os beállításra nem kellett rámelegítenie. 2003 óta kap előmelegített vizet, és több mint 10 éves az elöltöltős hideg vizes automata mosógép. A fix bekötés, meg azért avult el, mert azt azért hozták, hogy 2-4 kW-os berendezésekre ne tegyenek konnektor, mert laza bekötés mellett, kis keresztmetszettel, túlmelegedhet, és tűzveszélyes. 100-400 W esetén erről szó sincs.link |
robert(3777 eddigi hozzászólás) 2008-11-25 11:27:31 |
|---|
| Nálunk negyven fok fölé csak akkor megy a HMV hőmérséklete ha a napkollektor annyira felmelegíti (de akkor is max 60 fok). Igy azért nem annyira forró a melegvizünk, mint azokban a lakásokban, ahol fölöslegesen túl melegre állítják be. Persze a vízkövesedés hatása is kisebb. Ahol naponta mosnak, mert akkora a család, vagy sok a koszos munkaruha, valószínűleg érdemes kísérletezni. Én szeretnék egy éjszakai áramról működő napkollektorral előmelegített esővízzel mosó mosógépet, amiben természetesen mosódióval mosunk a mosópor helyett :)link |
sándor(960 eddigi hozzászólás) 2008-11-25 01:09:10 |
|---|
| Mindenkinek! A hasonló éjszakai áram felhasználási feltételek a régi, áramszolgáltatókra vonatkozó szabványok előírásaiból adódnak. Az Uniós belépés óta (szinte) minden szabad, ha a tervező és a felülvizsgáló (ÉV mérő) vállalja a felelősséget. Ma a régi és az Uniós szabványok csak ajánlottak. (Az áramszolgáltatók sokkal merevebbek lettek mint régen.) A megnövekedett felelősség miatt mindannyiunknak tele lett a gatyája. Eddig egy új bekapcsolásért öt évig voltam felelős. Ma mindaddig, amíg valaki jelentősen át nem alakítja a ház hálózatát. Egy jó ügyvéd húsz év múlva is bevarrhat. Robert a kérdésedre: nem végeztünk ellenőrző mérést az új mosógéppel a hideg és melegvizes betáplálás közötti különbség megállapítására. Ez egyszerűen fel sem merült bennünk. Féltünk a feleségtől. Az alap egy régi hagyományos hidegvizes Energomat volt. Ezt köttette a tulaj távhős lakásba költözés után melegvízre. (A hideg-meleg csatlakozású gépeket rövid ideig gyártották és elég sok zűr volt velük, mosási hőfok kiválasztása stb). A feleség beleőrült, mert bizonyos munkaruhákat, ágyneműket egyszerűen nem lehetett símára vasalni. Akkor még nem volt elterjedve a gőzölős vasaló sem. Közben elköltöztek és a mosógépet az új helyen rákötötték a gázbojlerre. Olcsó volt a gáz. A feleség kénytelen volt egy hagyományos mosógépet beállítani öblítésre. Öblítés után visszapakolt az Energomatba centrifugálni. Lemértem velük együtt az elfogyasztott gázt és a vizet. A mosógépek fogyasztását. A vasalás fogyasztását a feleség bemondása alapján a háromszorosára vettük, mintha nem öblített volna külön hideg vízben. Kiderült, hogy drágább lett a mosás, mintha csak a mosógép melegítette volna fel a fix mennyiségű vizet. A forróvíztől rövidesen tönkrement az Energomat. Sikerült egy okos mosógépre rábeszélni őket. Olyanra, amelyik a töltet mennyiségéhez, és vízfelvételéhez igazítja a vízmennyiséget. Az áztatási időt maga állítja be, stb. A mosási idő nem lett hosszabb, de a mosás eredményesebb és jóval olcsóbb lett. Inkább tovább áztat langyos vízben, minthogy rögtön az üzemi hőmérsékleten mosna. Valahogy úgy, mint régen csinálták a háziasszonyok a kézi mosásnál. Ez csak megérzés, de ha a melegvizes (mert éppen hány fokos vízre van a gépnek szüksége az áztatáshoz?) betáplálást adnánk az okos gépnek, az meghülyülne és leblokkolna. Az öblítési probléma pedig továbbra is megmaradna. Egy kollégám rájött, hogy szinte minden mai mosógép és hasonló vezérlésű készülék két-három hasonló csippel van vezérelve. A csippek olcsón beszerezhetők. A netről letölthető a programozásuk. Meg lehet változtatni a gyári programot bizonyos határokig. Csippet cserélve növelni lehet a tudást. Ő a saját mosógépüket átprogramozta úgy, hogy ki tudta védeni az éjszakai áram időszakos megszakítását. link |
kedvescimbora(66 eddigi hozzászólás) 2008-11-24 10:30:04 |
|---|
| Ezek szerint le kell vágni a villásdugót a mosógépről és fixen bekötni és máris megfelel a követelményeknek. Ha van a gépnek saját kapcsolója ez nem is probléma. link |
szepygab(158 eddigi hozzászólás) 2008-11-24 10:05:58 |
|---|
| "Az eon szerint a vezérelt (éjszakai) áramkörre kapcsolhatóság feltétele, hogy a berendezés szakaszosan is biztonságosan üzemeltethető legyen és a vezérelt áramkörre fixen (nem dugaszolhatóan) legyen csatlakoztatva. Ilyen berendezések pl.: bojler, hőtárolós kályha, stb." Ugyanez az ELMÜ szövege is. üdv szepygablink |
kedvescimbora(66 eddigi hozzászólás) 2008-11-24 09:22:38 |
|---|
| Valóban éjszakai áramra olyat érdemes rákötni ami szakaszosan is üzemeltethető.Vagyis a puffer jellegű fogyasztókat. pl. hőszivattyú, vagy a mélyhűtő hiszen az is nagy fogyasztónak számít. Bár kis teljesítményü, viszont mindennap rendszeresen működik. Az éjszakai áram rossz kifejezés mert nemcsak éjszaka jön meg hanem nappal is ha leesik a hálózaton a fogyasztás. A mosógépnél viszont megkell figyelni vajon elég hosszan bekapcsolják e? Mert az se jó ha két bekapcsolás között kihül a mosóviz és a ruha. Azért tartom jobb megoldásnak a boyleres melegvízcsatlakozásu mosógépet. Ott csak a hőntartáskor megy a fútés. A motor fogyasztása mosáskor nem sok, esetleg a centrifugálásnál egy kicsit megugrik. link |
robert(3777 eddigi hozzászólás) 2008-11-24 01:56:10 |
|---|
| Lehet, hogy lerágott csont, de ezt még leirom: Az eon szerint a vezérelt (éjszakai) áramkörre kapcsolhatóság feltétele, hogy a berendezés szakaszosan is biztonságosan üzemeltethető legyen és a vezérelt áramkörre fixen (nem dugaszolhatóan) legyen csatlakoztatva. Ilyen berendezések pl.: bojler, hőtárolós kályha, stb. A satöbbibe sokminden belefér. Ismerek olyan országokat, ahol nincsen külön fogyasztásmérő. A tarifa a napszaktól függ, az óra is ennek megfelelően mér. Igy aki teheti éjszaka mos. Fix bekötés? Sándor, Összehasonlitottad-e egy új mosógép fogyasztását meleg és hideg vizzel? link |
sándor(960 eddigi hozzászólás) 2008-11-24 01:38:25 |
|---|
| kedvescimbora! Hasonló cipőben járunk? Én 5 db 1200-as trafós cégnél gondoskodtam a vill. energia gazdálkodásról. Ott tényleg nem érdekelt semmi más csak a cég érdeke. Itthon ma már nem mernék a régi módon átlépni a szabályokon. Pedig sok évig iparosként is boldogítottuk egymást. De azoknak az időknek vége.link |
kedvescimbora(66 eddigi hozzászólás) 2008-11-24 01:00:58 |
|---|
| Előzmény (Sándor írta): Éjszakai áram, mosógép kérdése: Az áramszolgáltatóval kötött szerződésetekben benne van (szabvány is igy írta elő), hogy tilos más célra, mint hmv. előállításra használni. Tilos a bojler áramkörét megszakítani (elméletileg). Éjjel minimum hat órát kötelesek megszakítás nélkül szolgáltatni, a többivel ők rendelkeznek. Éjjel tehát lehet biztonságosan mosni. Van több más tarifa is, de az rablás és nem szolgáltatás. Én nem éjszakai árammal mosok, de nem az előírások miatt hanem azért mert szombaton délelőtt ér rá a feleségem mosni és nem akkor amikor áramot ad hozzá a szolgáltató.Amúgy hülye előírás. pl hőtárolós kályhát miért szabad üzemeltetni róla? A cégnél is ahol dolgozok én kezelem az energiát, 3db 630KW-tos trafónk van. Ott is két tarifa van és bármire lehet használni. Áramszolgáltatóval nem érdemes foglalkozni. Ha kifizeted az áramszámlát ők se foglalkoznak veled. Bármilyen előírás is van érvényben. Használd egész nyugodtan amire jónak látod az ésszerűség határain belül. Amúgy meg ez egy lerágott csont. lépjünk tovább más témára! link |
| Homline Forum => Az energia ára => ÉJSZAKAI ÁRAM - NAPPALI ÁRAM |