| Homline Forum => SZELLŐZÉS => Páraszabályozás | lapozz: « előző 1, 2, 3, 4, 5, 6 következő » |
győri(9 eddigi hozzászólás) 2009-12-14 12:30:21 |
|---|
| Beázás nincs sehol a falon, legalábbis láthatólag semmi. A kazánról semmi leírásom nincs.Másfél éve vettem a lakást, és semmit nem tudtak a kazánról adni. Megnézettem egy szakemberrel még ősszel, ő állította be így, ahogy most van. Eddig a hideg volt a fő gond a lakással, de már eljutottam odáig, hogy az a legkisebb probléma.A párásodást kéne megszüntetnem,mert iszonyúan penészes lesz az egész lakás.Számomra az a hihetetlen,hogy mitől keletkezik egyáltalán.link |
robert(3777 eddigi hozzászólás) 2009-12-14 09:26:45 |
|---|
| petieszter, 1. Az egyik, vagy mindkét higrometer rossz :( Menj vissza a boltba és nézz meg több, lehetőleg nem mind egyforma elven működő készüléket. Azt vedd meg, amelyiknek az állása legjobban megközelíti az átlagot. 2. Csak a legjobb hőszigetelésű ablakoknál fordul elő, hogy nem csapódik le valamennyi pára reggelre. Éjszaka nincs ablak és ajtónyitogatás, viszont mindenki otthon szuszog. Ez a hálóban nap közben rendszerint felszárad, a konyhában akkor keletkezik. A télikertben csak úgy tudom kordában tartani a párát, hogy sötétedéskor, amikor kint hirtelen kehül (és kiszárad) a levegő, intenzíven szellőztetek. A képen U=1.1 üvegezés mellett is van pára. Belső hőmérséklet 21, külső hőmérséklet -2, hőmérséklet a kicsapódás helyén (IR hőmérővel mérve) 10.5 Celsius, rel. páratartalom a lakásban 50%. Klikk a nagyításhoz link |
villam64(1867 eddigi hozzászólás) 2009-12-13 23:20:51 |
|---|
| petieszter Én ilyen esetben végzek egy harmadik mérést. Amelyik 2-1 -re győz az a nyerő. A pára ott csapódik ki ahol hideg van, harmatponton. A relatív páratartalom hőmérséklet és azon a hőmérsékleten a levegő által felvehető vízgőzt jelenti. A sarkokban, hideg falakon, ablakokon ez az érték más és más. Időjárás állomások is ki szokták számolni a harmatpontot. Tedd a páratartalom mérőt és hőmérőt a nedves helyre. Tehát a hideg pontokat, páralecsapódási pontokat, hőhidakat kell megszüntetni.link |
petieszter(7 eddigi hozzászólás) 2009-12-13 20:59:33 |
|---|
| kedves csapat! olyan dolog van most, hogy el sem hiszem!!! vettunk egy uj higrometert, egy digitalist, (eddig egy nagyon szep, kerek analog higrometerunk volt, ami regi) az uj mero szerint mindossze 60 szazalék a paratartalom a lakasban! ezt most elhihetjuk??? a regi meg mindig 85-90 szazalekot mutat!!!ha !csak! ennyi a valos paratartalom akkor mitol van a viz az ablakon? es a padlon?es mitol van a penesz? azt irtatok, h 75 szazalék folott alakul ki a para...ha szelloztetek, az uj mero lemegy 57 szazalekra is! 60 szazalek elvileg normalis..akkor most csak szelloztessunk tovabb? most lattam azokat a fotokat, amiket gyori toltott fel. nalunk nincs ekkora para az ablakon, kb 15 cm magasan van reggelente. mindenkinek koszonjuk az eddigi hozzaszolasokat.szerintetek most a szelloztetes eleg? eszterlink |
robert(3777 eddigi hozzászólás) 2009-12-13 11:58:10 |
|---|
| győri, Azt látom, hogy a lakás legalább három oldalon hül. Ez még nem ok arra, hogy ne lehessen kifűteni, hiszen egy családi ház minden oldalról hűl, mégis elég bele egy ekkora kazán. A kazán fényképe alapján a vízhőfok 40-50 Celsius lehet (elég alacsony), de jobb, ha veszel két csőre rögzíthető hőmérőt 1000 forintért. Nem a legpontosabb műszer, de megteszi. A két hőmérőt a lakásba érkező és az onnan távozó fűtéscsövekre tedd a rugók segítségével. Keresd elő a kazán gépkönyvét is. Kérdezd meg a szomszéd lakásokban lakókat, nincs-e hasonló párásodás problémájuk. Nálatok kriminális. Nincs esetleg valami beázás, folyamatos szivárgásból adadó nedvességfolt valahol a falakon? Klikk a nagyításhoz Klikk a nagyításhoz link |
győri(9 eddigi hozzászólás) 2009-12-13 11:34:35 |
|---|
| Elnézést,azt elfelejtettem írni,hogy az enyém az első emeleten lévő lakás terasszal.link |
győri(9 eddigi hozzászólás) 2009-12-13 11:30:08 |
|---|
| Küldenék még fotókat.Annyit még hozzátennék, hogy a kazán a lépcsőházban lévő szekrényben van,nem a lakásban. Előre is köszönöm mindenkinek a hozzászólást. Klikk a nagyításhoz Klikk a nagyításhoz link |
győri(9 eddigi hozzászólás) 2009-12-13 11:28:32 |
|---|
| Kedves Róbert! Higrométert még nem szereztem be,viszont az biztos,a páratartalom nagyon magas a lakásban, az ablak tiszta víz.Mellékelek képet.Az utólagos hőszigetelés topikban írtad,hogy mérjem meg a kazán előremenő és visszatérő vizének hőmérsékletét. Mindezt hogy tegyem? Küldök a lakásról pár képet,talán ez alapján ki tudnánk okoskodni mitől ilyen párás a lakás. Klikk a nagyításhoz Klikk a nagyításhoz link |
sándor(960 eddigi hozzászólás) 2009-12-11 12:48:01 |
|---|
| petieszter! Még egy hibaforrás, feltételezve, hogy a padló felöl kapjátok a párát. Ha mindent szabályosan csináltak, víz elleni szigetelõteknõ, alsó hõszigetelés, hõtükör, attól még évekig kaphattok párát a vízszigetelés és az alsó hõszigetelés közé összefolyt víztõl. Ha nem volt lehetõség több hónapos természetes és fûtéssel siettetett kiszárításra, akkor a padlófûtés betonjából, ennek a locsolásából több ezer liter víz gyûlhetett össze alul. Miután azt írod, hogy általános a jelenség a sorházban, talán ez is lehet egy ok. Ezt, csak a talaj felé kilyukasztva lehet leengedni, majd a lyukakat talajtól a padlószintig bezárni. Esetleg kisnyomású levegõ befúvatásával lehet siettetni a kiszáradást, terelni a vizet a legmélyebb pontok felé. Egy, két-három éve lakott, fûtött ház födémjén kellett egy vezetéket átvinni. Fotók alapján kikerestük a fûtéscsövek között az alkalmas helyet. Óvatosan fúrva, félcentinként kihúztam a fúrót és néztem a fúróélet. Már túl kellett lennünk a csöveken, de még benne a betonban, amikor nedvesedni kezdett a fúrás pora. Kapásból arra gondoltunk, hogy oldalról koptattam ki egy csövet. De a rendszernyomás nem esett és lyukban sem látszódott víz. Minden mindegy alapon gyorsan átfúrtam a födémet (cserép béléstest), amikor kb 10 liter víz folyt az alatta lévõ szobába. Ráadásul szétfolyt a béléstestekben és nagy foltban átáztatta a vakolatot is. A hõszigetelés alá egybefüggõ, vastag mezõgazdasági fólia volt állítólag párazárás céljából leterítve.? Késõbb a tulaj több ilyen átfúrást csinált. Volt, ahol talált vizet. Viszont az újra meszelés után a felsõ lakrészben, a sarkoknál, az addig természetesnek vélt néhány folt penészedése megszünt. Hogy a víz az építkezésból maradt e vissza, vagy az esetleges kondenzálódásból keletkezett, nem lehetett eldönteni. Nem volt áporodott, romlott vagy büdös. Az építkezés több részletben zajlott. Ház minimum lakhatósági engedélyig építése, a padlófûtés szakaszos kialakítása, emeleti rész elkészítése. Közben végig lakták a lakást. Hogy a földszinten mi van, nem kerestük. Páratartalmat nem mértünk. Örültünk, hogy ennyivel megúsztuk. link |
Pali(106 eddigi hozzászólás) 2009-12-11 10:58:25 |
|---|
| petieszter! Lassan kialakul a megoldás, jó csapat jött itt össze! Az állandó friss levegő nálam is látványos javulást hozott. Javaslatom a következő: - vegyél egy 6cm-es 2méteres lefolyós, PVC csövet (pár száz forint) - másfél métert dugjál át a padlásfeljárón, ferdén - rakjál az alsó végére egy befőttes üveget a lefolyó víz felfogására - a maradák fél métert olyan helységbe rakjad, ahol a legkevésbé zavar a külső, hideg levegő beáramlása (előszoba, WC ...) A természetes, kismértékű huzat elvégzi a páracsökkenést. A végleges megoldás, természetesen a talajvíz elvezetése lenne a teljes telken.link |
villam64(1867 eddigi hozzászólás) 2009-12-11 06:14:42 |
|---|
| Petieszter Olvasva utóbbi hozzászólásaidat, Sándor javaslatával értek egyet. A vizet el kell vezetni a kertből. Az utcai árkok feltérképezése, csapatban kiásása, a vízfolyás biztosítása. A házfalnál körben összegyűjteni csőben kivezetni. Ha mélyen vagytok, engedélyt kérni a csatornába vezetni önkormányzattól. Vagy nem feltűnően a talajba ásott aknába (gyűjtőbe) szennyvízszivattyú és a lakáson keresztül a lefolyóba. Az agyag jó vízzáró réteg, ha ez magasan van medencéd is lesz a kertben. Jó kérdés, hogy mire épült a ház. Az agyag réteg vastagsága ? Porózusabbá tétele. Folyamatos kert gondozás, növénytermesztés, faültetés 100 év alatt meghozza gyümölcsét. A ráhordott föld csak akkor oldja meg a problémát, ha minimum 1 méter mélységben agyagot elhordasz előtte.link |
sándor(960 eddigi hozzászólás) 2009-12-11 02:15:25 |
|---|
| petieszter! A beköltözés valószínűleg elhamarkodott volt. Egy átlagos ház természetes kiszáradása két év. Lakottan sajnos nem szárad tovább. Csak látszólagosan szárad a felületen, de a fal teljes keresztmetszete a benntlakással járó természetes páraképzõdés miatt nem képes kiszáradni. Az egészet úgy képzeld el mint egy vastag szivacsot. Nem folyik belõle a víz, de ha az egyik oldalát finoman kinyomod, a többi helyrõl szép lassan kiegyenlítõdik a kinyomott rész vizessége is. A kültérbõl pedig pótlódik (nálatok esetleg a beltérbõl is) a kinyomott víz mennyisége egészen addig, amíg az egyensúly újból be nem áll. Kérdés, mert erre nem emlékszem, hogy említetted volna, hogy mikor jelentkezik erõteljesebben a jelenség? Azt kizártnak tartom, hogy egész éven át egyenletesen ilyen lenne. Ez segítene a további keresési irány megtalálásához. Tippek: mérni belső és a külső páratartalmat is, van e összefüggés? Megfigyelni, hogy a légnyomás változása és a belső páratartalomnak van e összefüggése? Ezekhez egy két hét elég. A légnyomás emelkedésekor egy ásott kútban képes a vízszint közel egy métert is emelkedni. Ez akár a lakás alatt is felnyomhatja a vizet. Sorházról írtál. Feltételezem, hogy egyszintes és vannak hidegburkolatú helyiségek is. Padlófűtés? Ha pl. kamrában nincs padlófűtés, le kell teríteni egy darab linót. Másnapra benedvesedik e az alja? Ugyanezt a padláson is le lehet teríteni, próba? Nektek sûrgõs megoldás kell(ene), és azonnal. Az elektromosokat az a pára bekerülésének ismerete hiányában el kell vetni. Költséges. A belsõ levegõ páratartalmát idõlegesen lecsökkentve pára-vákumot hozol létre a lakásban. A pára pedig kettõzött erõvel fog kiegyenlítõdni. Ráadásul bejáratod a pára útját akár a falon, akár a padlón vagy a födémen keresztül. Ilyen mennyiségű víz az esetlegesen rosszul vízszigetelt falakon keresztül ennyi időn keresztül nem tud nyom nélkül bejutni a lakásba. Tehát a falakat kihagyhatjuk. Sorházaknál a költséget azzal szokták csökkenteni, hogy a padló (az alsó födém alatti) kötelező osztályozott kavics feltöltést kihagyják, vagy közönséges homokos sóderrel, az előírtnál vékonyabb rétegben készítik el. Általában egy két centit terítenek szét, hogy le lehessen fotózni, dokumentálni. Az erre a felületre terített vékony porózus beton már úgy viselkedik, mint az előbb emlitett szivacs. Ha van sóder "vízszigetelés", akkor már az összefüggő, többrétegű vízszintes szigetelést is meg lehet kockáztatni "kifelejteni". Eleinte mindent a nyers, ki nem száradt épületre lehet fogni. Később, pedig, ha nagy a szárazság, akár évekig nem is jelentkezik a probléma. Ha ez még padlófűtéssel is párosul, akkor az az alulról jövő vizet rögtön elpárologtatja és fennt, a hidegebb helyeken fog kicsapódni. Viszont a hőmérséklet és a páratartalom a padló felett is könnyen mérhető. Átszámítással a táblázat alapján már meg is van a hiba. (Persze ez túl szép lennne). Ha szellőztetés után ilyen gyorsan vissza emelkedik a belső páratartalom, akkor én a padlót venném először gyanúba. Megmérném több helyen, egy egyszerű nedvesség-tartalom mérővel az egész házat (fal, padló). Beírnám egy térképre. Ugyan oda írnám az alapos szellőztetés előtti és utáni páratartalom értéket is, amit közvetlenül a mérési helyeken, a padló felett mértem. Megnézném néhány padlóra zárt bútordarab alatt is a padlót, hideg és meleg burkolatú helyiségben is. Egy kevésbé értékes sarokban (kamra) készítenék egy feltáró lyukat, 30x30x80 cm mélyet. Ez mindent elárulna, mind a kivitelezésről, mind a beépített telekről. Ha már a burkoló alatt is nedves az alsó födém, akkor nem nagyon van mit tenni. Lehet, hogy a ház alapozásával átvágtak és megszüntettek valamilyen felszín alatti természetes vízfolyást, és a víz most így keres magának helyet (utalás a 40 évre vissza tekintésre, valaki csak emlékszik, hogy milyen volt a környék az építkezés előtt?. Általában az önkormányzati "ingyentelkek", amelyeknek a környékét és magát a telkeket a településen képződött sittel töltöttek fel, azután kiosztottak. (Régebben szúnyog tanyák, nádasok voltak). Innen menekülni kell, vagy megoldatni, egy a sorházak telkét körülfogó mély árokkal a vízelvezetést. Gyors megoldásra, hogy elviselhető legyen a lakás, meg kellene oldani a folyamatos (finom) szellőztetést. A szellőztetést többlet fűtéssel kellene egyensúlyozni. Kipróbálni az elviselhető mértékig mozgatni a szobákban a levegőt. Mini ventillátorok a szekrény alatt, mögött, tetején, a függöny karnison, hogy minél egyenletesebb legyen a hőmérséklet eloszlás. Amikor csak lehet, minden helyiséget egybenyitni. Hátha valamelyik szárazabb, és ez segítené a belső pára penészedés nélküli átvezetését a körítő falakon. Úgy gondolom, hogy ha viszonylag gyorsan megtalálnátok az okot, az adná az első, ideiglenes megoldásokat is. Addig, az eddig kapott javaslatok szerint kellene eljárnotok. Sok szerencsét! link |
monolit(749 eddigi hozzászólás) 2009-12-10 23:31:18 |
|---|
| Meg kellene nézni mi van a kőzetgyapot alatt, és felett. Ha nincsen párazáró fólia a gyapot alatt, azt pótolni kellene. Esetleg nem páraáteresztő a gyapot feletti fólia, ha van rajta. Elképzelhető hogy a pára kicsapódása miatt a gyapot nedvességgel telített? Pár fényképet kérnénk a nedvesedésről. A kandallót én ajánlottam, ha nincsen rá pénzed nézz szét cserebere oldalakon, vagy lomtalanításkor is találhatsz működőképes kályhát ideiglenes megoldásként.link |
petieszter(7 eddigi hozzászólás) 2009-12-10 22:50:07 |
|---|
| villam cikket elolvasva, szerintem a nedvesseg nem a talajbol jon, nem ilyen a mi peneszunk...nekunk fent van a szobak fala es a plafon találkozásánal ill fent a sarkokban. en inkabba a hohidra tippelek, ahol a teglafal talakozik a betonfodemmel. az egyik szomszedunk ugy probalta megoldani, hogy ledeszkazta a padlast,a masik pedig valami hungarocellhez hasonlo anyagot tett a kozetgyapot tetejere...de mindkettojuknel megmaradt a parasodas.link |
petieszter(7 eddigi hozzászólás) 2009-12-10 22:40:20 |
|---|
| koszonom a tanacsokat, vegre egy hely, ahol tenyleg vannak valaszok pali sajnos a talaj nagyon agyagos, a viz a kertben is all egy egy nagyobb esozeskor.ezt nem tudtuk amikor megvettuk, az onkormanyzat toltette fel, de az epitetto azt mondta, hogy hoz ra foldet, rendben lesz....nos arra meg mi is hozattunk, de meg igy is kerti to:( az epitkezes is eleg gyorsan zajlott.. novemberben meg csak a tegla részek voltak meg es februar kozepen koltoztunk...de ennek a mostani penesznek szerintunk nincs koze mar ehhez a gyors epiteshez.lassan ket eve kesz a haz, ez alatt mar ki kellett volna szaradnia.vagy nem? pince nincs-most azt mondom szerencsere!igy azzal nem kell foglalkoznunk:)a szellozetetessel csak az a gondom, hogy szisztematikusan szelloztetek, naponta sokszor de meg igy is van penesz, eleg sok es 90 szazalekrol a szelloztetes utan a maximum amire eddig valaha sikerult levinni a parat az 70 volt.kb ket percig. aztan szepen visszaallt 90re. szoval ez nem valami sok. valaki mondta a fatuzelesu kandallot, ami szerintunk is jo otlet, de jelenleg nem fer bele anyagilag...most valami gyors, viszonylag olcso megoldas kell, ezrt gondoltunk az elektromos paraelszivokra. link |
villam64(1867 eddigi hozzászólás) 2009-12-10 22:21:16 |
|---|
| http://www.ezermester.hu/articles/article.php?getarticle=2491link |
pali(106 eddigi hozzászólás) 2009-12-10 20:50:04 |
|---|
| A mellékelt táblázatban a pára kicsapódási hőmérséklet van a különböző páratartalom, hőmérsékletnél. Pl.: - 20°C és 40% páratartalom mellett a 6°C-os felületen jelenik meg a pára. 90%-nál már 18,3°C-on vizesedik. petieszter! Amennyiben az egész sorháznál jelentkezik ez a probléma, akkor az építéssel van a gond. Lehet, hogy nagyon nedves az altalaj és folyamatosan beszivárog a falakba. Kérdezzétek meg a helybélieket, hogy mi volt a házatok helyén kb 40 éve. Esetleg túl gyorsan építették és nem várták meg a technológiai időket, hogy a beton-fal rendesen kiszáradjon. Mikor épült a házatok, szintek száma, felépítés? Az elektromos szárítókat nem javaslom, túl sokat fogyasztanak. Az állandó, kismértékű szellőztetés sokkal kevesebbe kerül és mindig friss levegőtök lesz. A pince levegőjét, ha van, ne keverjétek a lakótérével. A padlásra vezessetek ki egy csövet, de röviden. Nem kell összegyűjteni a kicsapódott párát, esetleg a cserepekig toljátok ki, hogy ott folyjon le. Távolról nehéz tanácsot adni, látni kellene. Üdv: Pali Klikk a nagyításhoz link |
villam64(1867 eddigi hozzászólás) 2009-12-10 17:54:55 |
|---|
| Petieszter 45-60 % relatív páratartalmat javasolnak. Ekkor is van még penészesedés, ha lecsapódhat a nedvesség a hideg felületen. 90 %-ból nemigen lehet átbillenni a másik oldalra. Nagy munka vár még rád. 10 liter szépen hangzik, de nem igaz. Nekem van egy 70 Wattos Peltier elemes. De a paramétere szerint 30 °C és 80 % páratartalom mellett tudja azt amit ígérnek. A páratartalom relatív. A levegő hőmérsékletének emelkedésével egyre több vizet tartalmazhat. Mondjuk jó lenne egy grafikon ami ábrázolja a hőmérséklet függvényében a levegő víz felvevő képességét. Tehát alacsonyabb hőmérsékleten a víz egy része már valahova kicsapódott. Többiek Több mint 1 hónappal ezelőtt felvezettem alu flexibilis csövet a padlásra a kéményben. Egy ventilátort tettem rá a légkollektor előlege ként. Mivel hűvösebb idők voltak, a ventilátort betömtem. Lent a szobában nyitva maradt a cső nyílása. Fent 2-3 méter cső hevert. A héten összébb akartam nyomni a csövet, és azt tapasztaltam, hogy nehéz. Majd 1 liter víz gyűlt össze benne. Ez valószínűleg a szoba levegőjéből csapódott ki 1-1.5 hónap alatt. Ezt lehetne hasznosítani. Szoba levegője fel, hideg, pára kicsapató doboz, légkollektor, szoba. A kicsapató dobozból kapilláris csővel kivezetni a vizet. Ferdén szerelni a kifolyó felé. Hetente ellenőrizni.link |
petieszter(7 eddigi hozzászólás) 2009-12-10 15:58:25 |
|---|
| es még egy kérdes:mi az idealis paratartalom 20-21 fok mellett?mert azt sem szeretnem, hogy most meg atessunk a lo tuloldalara:D koszilink |
petieszter(7 eddigi hozzászólás) 2009-12-10 15:49:24 |
|---|
| pali nem tudjuk mi sem, hogy mi okoz ekkora parat a lakasban. az ablakokon reggel folyik a viz, van ugy, hogy a padlorol is fel kell torolni....ez egy sorhaz, es a tobbiek is kuzdenek ezzel a problemaval, itt nem extra a mi esetünk. egyebkent napi szinten 5x 6x van szelloztetve, nincs allando mosas, es van kintre szellozo paraelszivónk is:(megis ez van nalunk. mi a velemenyetek az elektromos paratlanitokrol, mi a tapasztalat veluk, most ebben gondolkozunk.amiota mondtatok, h a szigeteles nem megoldas..nem tudom milyet lenne erdemes venni, van olyan ami 10 litert szur ki 24 ora alatt.. szerintetek az eleg lenne? eszterlink |
robert(3777 eddigi hozzászólás) 2009-12-10 08:44:17 |
|---|
| monolit, Igazad van, nem is arra értettem a finnyáskodást, hogy valaki nehezebb munkát nem akar ugyanazon az áron vállalni. Úgy értettem, hogy el sem tudja képzelni, hogy "máshol is így csináljuk" módszeren kívül létezik másik is. Nem is hiszik el, hogy a hagyományos, időigényes, nagyobb ügyességet, szakértelmet igénylő módon is meg tudják csinálni. Esetleg tényleg nem, és tisztában vannak a korlátaikkal. link |
monolit(749 eddigi hozzászólás) 2009-12-09 21:12:48 |
|---|
| Robert! "Persze lehet finnyáskodni és válogatni a munkák között, de azt hallom, hogy nincs elég munka... vagy mégis?" Nemigazán ez az elsődleges ok vélhetően. Egyszerűen az emberek a babrás, sok ideig tartó munkát nem akarják/tudják megfizetni. Ezért nem választják a mesterek a mészfestés hagyományos módját. Gondold el, ha neked nem számítógéppel kellene megoldani a grafikonokat, hanem kézzel megrajzolni. Több idődbe kerülne, s nem fizetnék meg. Vagy ugyanannyit kapnál érte mint előzőleg........ 1m2 csempe felrakásához is ugyanannyi üzemanyag használódik el mint 20 m2 felrakásához és ugyanannyi szerszámot kell vinni. Ezért nemigazán megy ki senki sem ezt kijavítani. Ugyanazon az áron képtelenség.link |
pali(106 eddigi hozzászólás) 2009-12-08 23:51:45 |
|---|
| petieszter! Nálam légtömör ablakok vannak és zárt égésterű kazán. Nincs lehetősége a párának, melegnek távoznia a házból. Maximum 80%-os volt a páratartalom. Mi termel nálatok ennyi párát? 20°C, 90%-os páratartalomnál már 18,3°C-nál kicsapódik a pára. Külső, friss, előmelegített, ~20m3/óra levegő bejuttatásával 60%-ra esett a páratartalom. A tűzhely feletti elszívó a szabadba tolja ki a gőzt. A fürdőkben keletkezettet még meg kell oldanom, ettől 10-15% csökkenést remélek. Időzítővel, késleltetővel oldom meg a ventilátort, nem bonyolítom túl páraérzékelővel. Más. A mészbe keverjél rézgálicot. Az egyik legrégebbi általános gombaölőszer, semmilyen káros hatása nincs, teljesen bio-nak tekinthető. Legújabban flóraszeptet kevernek a diszperziós festékbe. Próbáld meg valamelyiket. Üdv: Pali link |
robert(3777 eddigi hozzászólás) 2009-12-08 21:38:46 |
|---|
| monolit, Szerintem nem feltétlenül kell a mesterek kegyét keresve a számukra legkényelmesebb megoldásokba belemenni. Az a festő, aki érti a szakmáját, és nem csak a teddy hengert ismeri, hanem a korongecsettel is tud bánni, az meg tudja csinálni. Persze lehet finnyáskodni és válogatni a munkák között, de azt hallom, hogy nincs elég munka... vagy mégis? link |
monolit(749 eddigi hozzászólás) 2009-12-08 20:24:37 |
|---|
| "a végleges és egyedüli megoldás a bajra...a HIGROSZABÁLYOZOTT szellőzőrendszer." Kedves "papcsaba" számomra reklámízű a leírásod. Amennyiben az "ez itt a reklám helye"-be tetted volna bele az írásodat,.... szó nélkül hagynám. Jó párszor leírtam már, nem mindig sok pénzben kellene gondolkodni. Egyszerűen két darab faláttörés megoldja ezen gondot. Szabályozható zsaluzatot kell beleépíteni, abba szivacsot vagy más hasonló jellegű anyagot beletenni és kész. A huszadik század emberének rákfenéje a gépesítés. Már mindent ezzel akar megoldani. Bosszantó!link |
| Homline Forum => SZELLŐZÉS => Páraszabályozás | lapozz: « előző 1, 2, 3, 4, 5, 6 következő » |