| Homline Forum => SZELLŐZÉS => Páraszabályozás | lapozz: « előző 1, 2, 3, 4, 5, 6 következő » |
balfi(4 eddigi hozzászólás) 2010-01-20 18:40:06 |
|---|
| A műszer biztosan jó, másikkal ellenőrizted ?link |
zsezse(964 eddigi hozzászólás) 2010-01-20 14:31:07 |
|---|
| sandor: kettot es konnyebbet. eddig furdes utan mindig bekapcsoltuk a paraelszivokat, most mar nem tesszuk ezt sem. a ruhakat mindig is benn szaritottuk. abban a szobaban most 39%ot mutat a muszer. elkepzelheto, hogy a falak ennyira szarazak, hogy elnyelnek ennyi parat?link |
sándor(960 eddigi hozzászólás) 2010-01-20 03:06:49 |
|---|
| zsezse! Ismerem ezt az érzést. Mostanában több órát el kell töltenem naponta egy olyan öreg vályogházban, ahol a szobában radiátoros fûtéses 25-28 fok van és szellõztetni nem szabad. A régen víztõl csurgó ablakok most csontszárazak. Alig kapok levegõt és másnap reggelig köhögök utána. Tiszta felüdülés, amikor a mosott ruhát a szobában kiteregetik. Sajnos a hatása csak pár percig tart. Megértem, hogy próbálkozol. Az okát kellene elõször megtalálni, hogy hová tûnik a páratartalom? Mi az ami kivonja a vizet a levegõbõl? Mert, hogy bekerül a lakásba az biztos. link |
zsezse(964 eddigi hozzászólás) 2010-01-20 01:55:34 |
|---|
| sandor valamit csinalnom kell, mert a 38% irto keves, es nem tudok mit csinalni vele. mar elforraltam tobb liter vizet a konyhaban, elzartam a szellozot, a kadban pezsegtettem vizet, de semmi. butor egyelore nincs, ugyhogy ha vizesedik barmi is, hamar eszreveszem. link |
sándor(960 eddigi hozzászólás) 2010-01-20 01:12:31 |
|---|
| zsezse! Jól bementél az erdõbe. Még pár nap és keresheted az alsó falsarkokban, a bútorok mögött a nedvesedõ foltokat. A padlófûtés miatt a hideg köd nem fog elkeveredni tudni a teljes légtérben.link |
zsezse(964 eddigi hozzászólás) 2010-01-18 21:27:35 |
|---|
| robert: vagy nalunk kell kiszaritani! 41%os paratartalom van a lakasban, pedig 1 hete mar bezartam az ablakba epitett szellozot. ma delutan jott meg az ultrahangos hidegparasito, egesz delutan ment, de jelentos javulast meg nem tapasztaltam. update: kozel 1 napja megy a parasito, 3x toltottem fel a 3.5 literes tartalyt. a meleg padlon most mar fazik a labam;)gondolom uszik rajta a hideg kod, de meg mindig 40%on all a mutato. a padlora leteve 44% a parasito mellett.link |
robert(3777 eddigi hozzászólás) 2010-01-18 20:48:04 |
|---|
| laciapu, Szinte biztosan a zárt égésterű kazán miatt jelent meg az eddig nem tapasztalt pára. A régi kazán kéményén keresztül (nyitott kürtő) állandó szellőzés volt a lakásban. Most ez megszűnt, és a téli hidegek megérkeztével elkezdett csorogni a víz az ablakokon, a pára kicsapódott a sarkokban és a mennyezeten. Ismerős a jelenség. A megoldás: 1. főzés közben járatni kell a párelszívót, utána szellőztetés 2. lehetőleg ne maradjon szoba fűtés nélkül 3. a nem használt helységekben is biztosítani kell valamekkora légmozgást (pl kis teljesítményű bólogató ventilátor az ablakok felé iránítva 4. intenzív szellőztetés naponta háromszor, a harmadik alkalom közvetlenül naplemente után. Ilyenkor kint gyorsan lehül és kiszárad a levegő 5. ha tűzhely csere előtt álltok, akkor érdemes villanytűzhelyt választani 6. ruhaszárítást a kertben, erkélyen elhelyezett szárítókon végezni 7. szükség esetén az ablakokról a párát egy ronggyal le kell törölni, és a rongyot a szabadban kell kiszárítani link |
laciapu(1 eddigi hozzászólás) 2010-01-18 20:30:53 |
|---|
| Lecseréltük a nyílt égésterű (C21-s) kazánunkat egy modern kondenzációs kazánra. Szinte ezzel egy időben megjelent az ablakokon a pára és a szobák sarkaiban a penész. Nem vagyunk abban biztosak, hogy a problémát csak a kazáncsere okozza. Ebben a családi házban 20 éve élünk és soha nem volt párás az ablak, valamint a penészes mennyezet is csak a fürdőszobában volt jelen kb. 4-5 éve. Abban kérném a segítségüket, hogy mi okozhatja még a problémát. ?? Ablakaink is 20 évesek, fából készültek. Falazata a háznak gázbeton, Terranova vakolattal. Üdvözlet : laciapulink |
kod1111(30 eddigi hozzászólás) 2009-12-30 17:15:22 |
|---|
| Monolit és Róbert! Köszönöm az újabb ötleteket. Az üveg vágás nem vészes anno 30 évvel ezelőtt nagyon sok sík üveget vágtam, üvegházat újítottunk fel, de most biztos, hogy rábízom az üvegesre. Inkább a beillesztés minkéntjét kell kitalálnom.link |
monolit(749 eddigi hozzászólás) 2009-12-30 11:31:21 |
|---|
| Tehet rá üveget is, csak azt házilagosan nehezebb kezelni. Saját tapasztalat :), én már vágtam el üveget.link |
robert(3777 eddigi hozzászólás) 2009-12-28 10:29:07 |
|---|
| monolit, Bocs, de a polikarbonátot nem javasolnám, túl sérülékeny. Ha jól emlékszem ezen az ablaktípuson nem szikikonba, hanem gumiba van ültetve az üveg. Árnyékoló hiányában talán kiégett az anyag, ellenőrizni, esetleg cserélni kéne. link |
monolit(749 eddigi hozzászólás) 2009-12-28 08:32:30 |
|---|
| A legtöbb esetben a szarufák és az ablak kerete között rés van a beépítésnél. Ide lehetne PUR habot bejuttatni. Amennyiben nincsen rés, kisebb ablak beépítése javasolt, a szarufák és a keret közé hőszigetelést lehet tenni és magára a keretre is kívülről. Meg kellene nézned a szilikonozás állapotát kívül az ablaküvegnél. Előfordul, hogy nem tapadt meg a szilikon a fakeretnél és bár úgy látszik hogy tökéletes, de mégsem az, felválik erő hatására. Körömmel végig kell karcolgatni a szilikonozást. Három rétegűvé teheted az ablakodat úgy, hogy kívülről semleges szilikonnal ráragasztasz UV álló polikarbonátot (az UV álló fele kifelé nézzen). A kinyomódott szilikonra szórófejes flakonból mosogatós vagy egyéb csúszóssá váló folyékony szappant spriccelj,körömháttal eldolgozható az anyag, a kezedett is szórd be. Nedves felületre nem ragad! Amennyiben esztétikusra akarod, fával vagy aluval szeged be.Amennyiben nem nagyon hidegben dolgozol, tegyél a polikarbonát alá a pára lecsapódása miatt szilikagélt. Új cipő vételénél találsz a csomagolásban,(picinyke zacskó) mikróban szárítsd ki,rögzítsd az egyik sarokba.link |
kod1111(30 eddigi hozzászólás) 2009-12-27 21:39:01 |
|---|
| Igen ez javíthat a helyzeten. "A gipszkarton helyett impregnált fa káva, az előző hozzászólásomban leírtak, és az ablakkeret gondos lekezelése segíthet." link |
kod1111(30 eddigi hozzászólás) 2009-12-27 21:27:14 |
|---|
| Róbert! Hát mi nálunk minden másképp alakult, nem voltam otthon mikor csinálták és csak 15cm üveggyapot van rakva, és van ahol nem pontos az illesztés, a hidegebb téli napok megmutatták hogy hol van a hőhíd, amit lehetett kijavítottam.link |
robert(3777 eddigi hozzászólás) 2009-12-27 20:07:29 |
|---|
| kod1111, Én 1986-ban építettem be Velux ablakokat (4db), azon még volt árnyékoló, de az csak a napsugarak ellen jó, a hideg ellen nem. Én egy ablakon tapasztaltam vetemedést (lehet, hogy a tetőszerkezet csavarta meg), a többi ablakkal nem volt gond. Az üvegek néha párásodtak, de a káva mind a négy ablak körül gombamentesített jó minőségű faanyagból készült, semmilyen romlás nem volt tapasztalható húsz év után sem. Igaz, hogy az ablakok beépítése, és a hőszigetelés (csak 10cm vastag alu-kasírozott kőzetgyapot) saját kezűleg készült, "mestert" nem engedtem a közelébe. A gipszkarton helyett impregnált fa káva, az előző hozzászólásomban leírtak, és az ablakkeret gondos lekezelése segíthet. Klikk a nagyításhoz Klikk a nagyításhoz link |
kod1111(30 eddigi hozzászólás) 2009-12-27 19:48:33 |
|---|
| Monolit és Róbert! Köszönöm az észrevételeket ez egy 2003-as beépítésű Velux tetőablak, külső árnyékolás nincs rajta. A legnagyobb gond a megfigyeléseim alapján, az üvegre és a keretre csapódik le a pára, tehát ezek a leggyengébb láncszemek és innét folyik vissza a gipszkartonra a víz. Sőt nagy hidegben a keret sarkában befagy a víz(20-22C) ellenére. Hogy mi a megoldás nem igazán tudom. Lehet ha háromrétegű lenne az üveg az használna, de ezt, hogy lehetne átalakítani olyanná.link |
robert(3777 eddigi hozzászólás) 2009-12-27 12:07:19 |
|---|
| kod1111, Valószínűleg az ablakod beszerelésével, és mind a nedvesség mind a hőszigetelésével is gond lehet. Az ablak mellett a beépítési módból adódóan elvékonyodik a szerkezet, ez nagyon lerontja a hőszigetelést. A csapadékelvezető fólia elszegése is több hiba forrása lehet. A bádogozást is meg kellene vizsgálni. A gipszkarton alatti párazárás is lehet hibaforrás. Száraz meleg időszakban ki kellene bontani és kijavítani a szigetelést, vízelvezetést, a kávát pedig újracsinálni. link |
monolit(749 eddigi hozzászólás) 2009-12-27 11:44:33 |
|---|
| kod1111, Sajnos nem. Amint látom gipszkarton a falborítás, azt sajnos nem lehet mésszel festeni, ezt az információt kaptam a festőktől. Lepereg róla. Meg kellene próbálni a teddyzhetőt, az talán rugalmasabb valamivel. Amint látom, az ablak is penészesedik. Nem tudom, a kihúzható árnyékoló használata télen szigetelne-e az üvegen? Nekem nincsen tetőablakom így nem ismerem őket. Amennyiben nincsen nagy távolság az üveg és az árnyékoló között, talán megoldás lehetne. Az ablak előtti vastag függöny is beválik. Nálam a belátás miatt fólia van ragasztva a fürdőszoba ablakára belülről. Úgy tapasztaltam, az is szigetel.link |
kod1111(30 eddigi hozzászólás) 2009-12-26 22:58:58 |
|---|
| Monolit! Akkor ez nálam is valószínű megoldaná a gondot. Klikk a nagyításhoz Klikk a nagyításhoz link |
monolit(749 eddigi hozzászólás) 2009-12-26 09:22:08 |
|---|
| Nálam az előző házamnál csak a fürdőszobában jött ki a penész, ami a bukóablaknak volt köszönhető. Az ablakon át nem lehetett kellően kiszellőztetni a helyiséget. Nézegettem mi is lehet az ok. Végül is rájöttem, hogy a diszperziós festék alatt levő gipsz glettelés a baj forrása. A festék átengedi a párát, amit a gipsz tárol. Végül a diszperzitet lekapartam és mészfestést alkalmaztam. Megszűnt a gond. Ha valaki olyan kicsi hőfokon tartja a lakását hogy a penészesedés gondot okoz, álljon át mészfestésre. Lehet hogy nem olyan sima a festés mint a diszperziósnál, de legalább nem az egészsége látja kárárt.link |
zsbalazs(159 eddigi hozzászólás) 2009-12-24 22:49:57 |
|---|
| Kedves hozzászólók! (páramentesítéshez) Nálam is kijött a penész a szigetelt hideg falak és a magas páratartalom miatt. Ismerőseim ajánlottak egy terméket ami nem csodaszer, de hatásos. valószínű hypo-ból van de nem sárgítja a falakat, nem hullik a diszperzit, nem tapasztaltam "mellékhatást". Ultra Szavó a neve, fél liter kb. 1200 ft. Rá kell fújni a felületre. Üdv. zsbalazs link |
villam64(1867 eddigi hozzászólás) 2009-12-22 17:03:39 |
|---|
| Sziasztok (Windrad sörkollektoros hozzászólásához)(javítás) Olvasmányaim szerint: A levegő páratartalma csökkenthető ezzel a kicsapatós módszerrel, és a hideg levegő felmelegítésével és befújásával. A levegő páratartalma relatív, megmutatja, hogy azon a hőmérsékleten mennyi vizet tartalmaz, ahhoz képest amennyit tartalmazhatna. 100 %-ot tónál mértem, amúgy alacsonyabb, mert folyamatosan lecsapódik valahova. Csökkenteni kell a hidegebb pontokat az eddigi javaslatok alapján, mert különben mindig le fog csapódni a nedvesség a hideg falakon, csak arányaiban kevesebb. Pára csökkentésre, pára lecsapódás csökkentésére jó, de nem szüntethető meg vele. El kell fogadni a meszet is. A vályog vagy a tömegének vagy a térfogatának 30 %-át képes vízből magába szívni. A hidegebb ablakon lecsapódó pára gyakori törölgetése, és a rongy kinti szárításával is ki lehet vinni a pára egy részét. A falak megfelelő szigetelése segít még, nem a hézagos nyílás zárók szigetelése, mert az bezárja a párát. A Windrad általad felvázolt megoldást kombinálnám azzal, hogy a kollektorból érkező levegőt alu csövön szegélyfűtésként körbeviszem a helyiségen. Kapok egy nagyobb hőleadó felületet, és a fal mellett felszálló légmozgást, ami elérheti a penészfoltokat. 10 méteres 80-as flexibilis alú cső 7-8000 Ft lehet. A szegélyborítás drágább és bonyolultabb. Vagy érdekességként az alu csövet a plafonon vezetem körbe, így még inkább eléri a penész foltokat, és felmelegíti, a levegővel felszívatva a falban lévő nedvességet. Légmozgás szükségeltetik a penész foltoknál a szárításhoz.link |
robert(3777 eddigi hozzászólás) 2009-12-18 16:35:54 |
|---|
| Klikk a nagyításhoz Ez egy gyakorlatilag használaton kívüli "tisztaszoba", ahol a fűtés minimumra van állítva. A lakásban kazán zárt égésterűre lett cserélve, azóta megnőtt a páratartalom. Az ablakokról főleg főzés és mosás után (de nem csak akkor) folyik a víz. A lakó most azt próbálja, hogy hányszor kell kiszellőztetni ahhoz, hogy elviselhetővé csökkenjen a pára. link |
monolit(749 eddigi hozzászólás) 2009-12-15 21:53:37 |
|---|
| győri, A garázsajtó is lehetséges forrása a bajoknak. Szigetelt belülről?link |
robert(3777 eddigi hozzászólás) 2009-12-14 13:02:24 |
|---|
| győri, Amit eddig elmondtál, abból az derül ki, hogy a pára csak a mindennapi normális élettel összefüggő forrásból származik. Attól, hogy kilélegzitek, főztök és mostok. Ezek egyikéről sem lehet lemondani. A páratartalmat kézi vagy gépi szellőzőztetéssel és aktív párátlanító berendezésekkel lehet csökkenteni. A párakicsapódást a felületek harmatponti hőmérőséket fölött tartásával lehet megszüntetni. Ha tehát azt mondod, hogy eleget szellőztettek, akkor a párakicsapódás visszaszorítására kellene koncentrálni. Vagy jobban kell fűteni, ami jobban felmelegíti a falakat, vagy kívülről szigetelni kell a házat, ami szintén a fal hőmérsékletét emeli (persze ez lenne az igazi). Ha jól értettem, akkor az utóbbi nem kivitelezhető, marad a fűtési rendszer rendbe tétele, amit mindenképp meg kellene oldani, végső esetben aktív párátlanító üzemeltetése. Nézegesd a Pali által feltett táblázatot, nagyon tanulságos. link |
| Homline Forum => SZELLŐZÉS => Páraszabályozás | lapozz: « előző 1, 2, 3, 4, 5, 6 következő » |