English  Deutsch
Homline Forum  =>  SZELLŐZÉS  =>  Páraszabályozáslapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6   következő »
monolit(749 eddigi hozzászólás)
2009-12-08
20:12:58
Kettőnknél megoldható :), de aki nem áll neki sk.festeni?link
robert(3777 eddigi hozzászólás)
2009-12-08
20:08:03
monolit,

Festők? Ugyan már! SK !link
2009-12-08
20:01:58
Robert!

A festők nem kedvelik a mésszel való foglalatosságot ma már. A teddyzhetőt kis rábeszélés után nem szokták visszautasítani :).link
papcsaba(1 eddigi hozzászólás)
2009-12-08
17:01:47
penészesedési gondokkal küszködtünk évek óta...
a végleges és egyedüli megoldás a bajra...a HIGROSZABÁLYOZOTT szellőzőrendszer.
mi két hónapja szereltettük be...előtte évekig kisérletezgetés a bajok orvoslására...
mondhatom egyik megoldás sem jött be
nem a penészt kell megszüntetni,hanem a penészesedés okát

a párásodást viszont véglegesen a szellőzőrendszer oldotta meg
igaz nem volt olcsó...nekünk a 160m2-es házra 360e-be került,de nyugodtan mondhatom megérte!!!
egy komplett festetés ára,de mégsem kell évente megújítani.
a cég 100%-os pénzvisszafizetési garanciát ad,ha mégis probléma lenne
tudom ez elég hihetetlen-de igaz
sokáig én is hitetlenkedtem,de miután beszereltettük a rendszert és tökéletesen működik ,beláttam igazuk van
nincs többé penészfolt a sarkokban
nem folyik reggelente a víz az ablakokon
nem nyirkos a lakás levegője
merem ajánlani mindenkinek aki ilyen gondokkal küszködik
a PENÉSZMENTESÍTÉS.hu oldalon mindent részletesen leírnak
bátran keressétek őket megbízható korrekt cég!!!
csak ajánlani tudom...link
2009-12-07
20:43:31
monolit, győri,

A mészfesték legjobb és legolcsóbb formája maga az oltott mész. Én kifejezetten szeretem, a pincében mindig van egy kuka, félig oltott mészzel. A vakolásnál ügyelni kell arra, hogy mosott folyami homokot használjanak, az szép szemcsézett, csodás struktúrát alkot.
Diszperzites festés után persze nem alkalmazható (de más mészfesték sem).

Klikk a nagyításhoz

link
2009-12-07
20:11:43
petieszter,

Amennyiben van mód fatüzelésű kandallót beállítani, az megoldja a problémát. Aztán eldöntitek, maradjon-e továbbra is. A gyerekekre sajnos fokozottan ügyelni kell, szeretik a tüzet.......és ez gond lehet ha már nagyobbak.link
2009-12-07
20:05:21
Győri!

"Festékbe kevert penészölővel próbálkoztunk, de nem ért semmit."

Amennyiben továbbra sem bírtok a penésszel, érdemes lenne mészfestékre visszaállnotok. Annál ilyen jellegű gondod nem lesz. Kapható kész, teddyzhető kivitelben is, én is ezt használtam.Ezt a mesteremberek sem fogják visszautasítani :).

A penész roppant módon egészségkárosító!link
győri(9 eddigi hozzászólás)
2009-12-07
11:41:00
Hygrométer nincs, de beszerzek egyet. A helyzet az, hogy a lakás albérletbe ki van adva. 3-an laknak benne (1,5 szobás), diákok, szóval nem nagyon főznek és mosás sincs. Ceresit párastop készüléket vettem már mindkét szobába, de ez sem tökéletes megoldás. Utána járok a műszernek, a mérési adatok talán segítenek.link
2009-12-07
10:36:13
győri,

Ajánlom a figyelmedbe a "páraszabályozás" témát
http://biosolar.hu/forum/144

Tőled is megkérdezem: van hygrométer a lakásban? Ha nincs, akkor vegyél egyet és mérd végig a helységeket egy hétvégen, aztán küldd el az adatokat. Valószínűleg magas a relatív páratartalom. Hányan laktok ott, kisbaba van?
link
győri(9 eddigi hozzászólás)
2009-12-07
09:02:48
Robert,
Megnézem amit a kazánnal kapcsolatban mondtál. Átnéztem a belső szigetelésről írtakat, és egy fontos dolgot elfelejtettem írni, mégpedig, hogy a penész sajnos jelen van a lakásban, így a belső szigetelés sem ok. Festékbe kevert penészölővel próbálkoztunk, de nem ért semmit. Szórófejes penészölővel pedig csak a tünetek kezelhetők, a probléma nem. Sokat szellőztetünk, úgyhogy az sem lehet gond. A hétvégén egy újabb ötletem támadt. Lambériázni kéne a falakat. Csak félek, hogy az alatta megbúvó penésszel gond lenne így is.link
2009-12-06
22:22:11
petieszter,

Áttettem a ide (páraszabályozás) a hozzászólásokat, mert ide illik.

A 90%-os páratartalmat kellene leszorítani, nagyon valószínű, hogy akkor a penészedés is megszűnik.
Úgy gondolom, hogy a sok ruhaszárítás és főzés rengeteg párát visz be a légtérbe. Persze a levegővétellel is jelentős páraképződés jár, de a főzéskor mindig bekapcsolt és a kültérre dolgozó (nem csak szénbetétes) elszívás, valamint a szabadba történő ruhaszárítás könnyebben kivitelezhető, mint a szkafander használat.
A megszokott életvitel mellet egy nyílt égésterű kazán zárt égésterűre történő cseréje is meglepő párásodást okozhat. Ha mindevvel még nyílászáró-csere is párosult, akkor gyökeresen meg kell változtatni a szellőztetési gyakorlatot.

Ebben a témában vannak ötletek a pára csökkentésére, olvassátok át.
Én az automatikus szellőztetőkre szavaznék, de vannak más -elektromos és cserélhető betétes- párátlanítók is.

Még egyszer: a lényeg a páratartalom csökkentése, nem a szigetelés növelése.
link
petieszter(7 eddigi hozzászólás)
2009-12-06
21:17:05
Köszi a gyors válaszokat.

ket éve lakunk itt, februárban költöztünk és a penészesedés azonnal elkezdődött.eleinte mindenhol a sarkokban, mara ez megszűnt, csak a felső szinten maradt meg a sarkokban fent ill a felső élén a falaknak, ill a padlasfeljaró (lenyíló ajtó) körül. penészelleni spray-vel fújom, akkor eltűnik, de nem sokkal később megint (kb havonta) visszatér. rengeteget szellőztetek, kb 20-21 fok allandó hőmérséklet van, és a pára....90 szazalék...nem megy lejebb, bármit csinálunk:(
segitsetek...ket kisgyerek mellett ez nagyon nem egeszseges:((((

most azt talaltuk ki, hogy veszunk meg közetgyapotot es a meglevőre merőlegesen ratesszuk...szerintetek?
link
2009-12-06
00:40:51
petieszter,

A hőszigetelés nem olyan rossz, csak valószínűleg nem folytonos.
Jó lenne, ha tennétek fel néhány képet a jellegzetesen penészes pontokról, és ugyanitt a fal külső oldaláról is.

Azt is írjátok meg, hogy milyen helységekről van szó, és van-e higrométer a lakásában. Néhány ezer forintnál nem kerül többe, de hasznos műszer. Tehát mekkora a relatív páratartalom, és mióta tapasztaljátok a penészesedést (kisbaba születése óta... stb).
link
petieszter(7 eddigi hozzászólás)
2009-12-05
22:24:08
Kedves Mindenki

az a problémánk, hogy ket eve épült téglaház betonfödémnél(padlás) penészesedik.van rajta kb 8-10 cm közetgyapot, de azon kivul semmi más. a haz kivul dryvit-tal van szigetelve. mit lehetne csinálni a padlásnál, hogy megszűnjön a penészesedés? lehet rátenni hungarocellt??vagy az teljesen rossz megoldas lenne? nem akarjuk használni a padlást, csak a szigetelést szeretnénk végleg, gyorsan és lehetöleg olcson megoldani.

köszi a válaszokat

Eszter és Peti link
2008-11-26
21:51:45
hamiki,

A táblázatból az látszik, hogy 21 fokos szobahőmérsékletnél és %75-os relatív páratartalom mellett a harmatpont alatti (15.3 Celsius) felületeken indul el a párakicsapódás. Hogy a lecsapódott párából mennyi jut be a falba, az a festék és a falazat anyagától függ. A penészedés nagyon valószínű 15 fokok falhőmérséklet alatt.

Ha a szoba hőmérséklete magasabb, mint 21 fok, ugyanennél a relatív páratartalmán magasabb a harmatpont.

http://biosolar.hu/gallery/5/8 Ezen a grafikonon jól látható, hogy ebben a helységben a 75-80%-os relatív páratartalom és 18 fokos léghőmérséklet mellett 16 fok körül mozog a harmatponti hőmérséklet. Meg is jelent a penészgomba a külső falon. link
hamiki(55 eddigi hozzászólás)
2008-11-26
19:57:41
Robert:
Mi kerül a falba ebből a párából, mondjuk 70-75 %-os páratartalom mellett, ha ez a 14-15 C hőmérséklet a falban van. Egyáltalán valós probléma lehet ez, okoz-e valamit?link
2008-11-26
02:17:47
21 fokos levegőhőmérsékletű szobában a relatív páratartalom és a hozzá tartozó harmatponti hőmérséklet

% C
30 2.8
35 5
40 6.9
50 8.6
55 10.2
60 11.6
65 12.9
70 14.2
75 15.3
80 16.4
85 17.4
90 18.4
95 20.2link
tartályos(28 eddigi hozzászólás)
2008-11-25
14:58:05
Hamiki

Mérni? Nem mérem semmivel ennyire nem ástam bele magamat, de érzékelhető papasztalható hatásokról beszélek.
Tehát: nyílás záró csere, műanyag ablak beépítése után. Télen párásodás ablakon falaknál a hőhidas helyeken ezeket tapasztaltam.
Mikor megnőtt a szobában a páratartalom szemmel láthatóan keletkeztek a vizes foltok a hőhidas helyeken falon ,sarokban ja és az ablakok sarkaiban is.
Ha nem szellőztettem 2 nap és megjelentek a penészfoltok tehát a pára tartalom min 75% százalékos volt, vagy több de ez jelen esetben nem érdekes. A küszöb érték a fontos ami a 75%. Tehát ez alá való csökkentés volt a célom. Mint említettem szellőztetéssel ez elkerülhető volt.
Ezért kerestem egy olyan eszközt ami ezt megteszi energia fogyasztás nélkül. Megtaláltam !

Hőveszteség ? A szellőztetés is avval jár csak annál nem tudod meddig tartsd nyitva az ablakod.
Viszont a szellőztető nyitogatja helyetted az "ablakot" és a páratartalom csökkenéssel bezárja!
Hiszen van elég dolog amire ezen kívül is figyelni kell.A szellőztetőnek 5-30m3/h a légáteresztő képességgel.

Igen gondolkodtam én is fali szellőztetőben de úgy gondoltam ekkora elég lesz. Miért is? Mert egy szobában pára kibocsátás növény,ember, teregetés által jön létre. A fali szellőztető irodákba több ember által használt helyiségekbe ill konyhába hasznosabb.

Van e hatása a hőmérsékletre? Az ablak nyitogatás hatással van a hőmérsékletre csak azt érzed hogy hűl a levegő. Ennél nem érzed.

Viszont szellőztetni mindig kell csak az a kérdés hogyan éri meg.
Egyletesen szabályozva vagy sarkalatosan?!

Remélem sikerült választ adnom a kérdéseidre.
link
2008-11-23
21:55:56
szepygab,

Kösz, holnap áttanulmányozom.link
szepygab(158 eddigi hozzászólás)
2008-11-23
21:53:14
Eszembe jutott az egyik:

http://www.siegenia-aubi.de/de/products/ventilation/wall_ventilators/aeroplus/index.html

Kecskeméten van egy gyáruk, de lehet, hogy ott csak vasalatokat csinálnak.

üdv

szepygablink
2008-11-23
21:47:58
Bitte :-)

Lehetséges kulcsszavak:
dezentrale ramulüftung, wärmerückgewinnung, wärmetauscher

sok sikert a kutatáshoz

üdv

szepygablink
2008-11-23
21:27:13
Szepygab,

2008-11-23
20:56:21
Arra emlékszem, hogy németül kellett tudni hozzá.

üdv

szepygablink
2008-11-23
20:52:46
Szepygab,

"Interneten láttam már egyedi helyiségekhez való - vagyis nem központi géppel és légcsatorna hálózattal működő - hővisszanyerős szellőztetőt is, pont a faláttörésbe építendő kivitelek között."

Ilyet kerestem én is tegnap, de fél óra után feladtam.
Nem emlékszel valamire, ami segítené a keresést?
link
2008-11-23
20:48:02
"Van-e hatása a hőmérsékletben (érezhető-e), illetve energiaveszteségben, tudod-e egyáltalán ezt érzékelni, mérni, vagy csak elméletileg?"
Sajnos ez színtiszta fizika.
A szabvány szerint 0,4 az óránkéti légcsere. Ez azt jelenti, hogy 2,5 óra altt kell a teljes légtérnek megfelelő levegőt ki/be ereszteni.
Legyen mondjuk a lakás légtere 250 m3, ami kb 90 m2 lakóterületnek felel meg. Ekkor óránként 100 m3 levegőt kell beereszteni.
Megint csak a szabvány szerint, -15 fok külső és 20 fok belső hőmérséklettel kell számolni. A levegő fajhőjének alapján ki lehet számolni, hogy a 100 m3, 35 fok-kal való felmelegítéséhez mennyi energia szükséges. Ez a szellőztetés "hővesztesége".
Ez persze a legrosszabb esetre vonatkozó adat, ezért is kell a fűtőrendszer teljesítményét erre méretezni. Budapesten pl. a fűtési időszak átlaghőmérséklete +1 fok. Ekkor már csak 21 fokot kell a levegőn melegíteni, amihez arányosan kevesebb energia kell. Ez lesz a fűtési időszak átlagos hővesztesége.
(A hővisszanyerős szellőztetőrendszerek ebből tudnak 80-90 %-ot visszanyerni, 40-100 W elektromos teljesítményfelvétel mellett.)
A fenti értékekből csak úgy lehet faragni, ha csökkented az óránkénti légcserét. Ezt megteheted, ha pl egyedül élsz a lakásban, kevés a páraforrás (növényzet, főzés, ruhaszárítás, stb.).
Más (ha jól emlékszem amerikai) méretezési elvek szerint nem a lakás légterére számolják a légcserét, hanem a bent élők / tartózkodók számára. Egy nyugalomban levő emberre - átlagos háztartási munkát, íróasztali munkát végző vagy alvó - óránként 25-30 m3 levegőt számolnak.
Ha ezek alá mész a légcserével, akkor jöhet a hőhidas részeken a penészedés.
A higroszabályzású résszellőzők elméletileg pont a belső páratartalom alapján szabályoznak, ami ideális lehet, ha jól működik.
Egy párezer forintos kütyütől nagyon pontos szabályzást nem várhatsz el, és soha nem fogod tudni, hogy ténylegesen mekkora légcserét is enged meg.
Ez egy tipikus kompromisszum. Alacsonyabb a beruházási költsége (mint egy hővisszanyerős rendszeré), aminek fejében több energiával fűtöd az utcát.
Interneten láttam már egyedi helyiségekhez való - vagyis nem központi géppel és légcsatorna hálózattal működő - hővisszanyerős szellőztetőt is, pont a faláttörésbe építendő kivitelek között.
Nem tudom, idehaza forgalmaz-e valaki ilyet, és mennyiért. Linket se kérjetek, mert nem érdekelt, nem tettem el.

üdv

szepygablink
Homline Forum  =>  SZELLŐZÉS  =>  Páraszabályozáslapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6   következő »
Copyright © 2005 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva