| Homline Forum => Fűtés => biomassza (Szalma, stb) | lapozz: « előző 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 következő » |
zsezse(964 eddigi hozzászólás) 2010-02-08 21:23:47 |
|---|
| szia! az elzaro csapokkal az a baj, hogy ha veletlenul ugyhagyod... valami el fog szallni. tudom, mindenki azt mondja, hogy nem.. de eleg egy veletlen telefon, vagy egy gyerekricsaj, ami miatt felszaladsz a hazba. arrol nem beszleve, hogy abszolut nem automata megoldas. a javitott rajzot nem talaltam meg a hozzaszolasodban. a kapillaris erzekelo nem mas, mint egy termofej, aminek a homerseklet szenzora egy hosszu "drottal" van osszekotve a fejjel, igy tavoli pontokon is tudsz vele homersekletet merni. en ugy oldottam meg, hogy a hocserelo futo oldalat szabalyozza a fej, es az erzekelo a szekunder (futott) oldalon van. amint a futott oldal eleri a beallitott erteket, elzarja a primer oldalt, igy nem fut tul a hocserelo. link |
topikj(13 eddigi hozzászólás) 2010-02-08 19:18:11 |
|---|
Klikk a nagyításhoz link |
topikj(13 eddigi hozzászólás) 2010-02-08 19:16:52 |
|---|
Klikk a nagyításhoz Klikk a nagyításhoz link |
topikj(13 eddigi hozzászólás) 2010-02-08 19:03:55 |
|---|
| köszi a hozzászólást! na akkor megpróbálok válaszolni a kérdésekre. ez még nincs teljes egészében megvalósítva. teszek föl pár képet a jelenlegi rendszerröl. Ez a kis puffer csak próba jellegü. Olcsón sikerült szereznem. Ehez majd még teszek föl nektek pár kérdést. Csinálni fogunk egy sokkal nagyobbat és abba szeretnék beletenni egy kiszuperált bojler tartályát melegvíznek. Szerintetek jó ötlet? Ez kb 1.5 m3 -es tartály lenne. A rendszer nyitott. Azt hiszem a rajzot elrontottam, fölrakom kijavítva.De ha azt is elrotanám akkor majd a képekeb látjátok majd a rendszert. Mesélnél nekem erröl a kapilláris érzékelöröl (bocs ha sokat kérdezek de nem szakmám a fütés szerelés :-D) igen van 2 keveröszelep a 2kör elött és külön fokora vannak állítva úgy ahogy írtad. a felé melegebb mint a padlóé. Igen közös gerincen megy a kazán és a puffer. Van beépítve 2 elzáró csap éz ezzel kitudom zárni a kazánt ha már nem füt és akkor csak a pufferröl húzza a vizet a szivattyú link |
zsezse(964 eddigi hozzászólás) 2010-02-08 13:09:45 |
|---|
| monolit: nalam szivattyu huzza a vizet, es sajna a kazanbol is kihuzta a vizet ilyenkor, nincs gravitacios aramlas. ugy latom, nala is igy van megoldva a csoatmeroket el is felejtettem!! teljesen jogos! minimum 28as, de inkabb felette!link |
monolit(749 eddigi hozzászólás) 2010-02-08 12:14:40 |
|---|
| topikj! HMV tartály beépítése azért lenne fontos mert bár 30-40 C fokos pufferhőmérséklettel tudod még a padlót fűteni, fürdésre kevéssé alkalmas. Ha nem zárt a rendszered, nem kell a hőcserélő. A betervezett csapokkal az a gond, ha úgy marad...... A visszatérő megoldásod hibás, amint már említették. Nem osztom zsezse álláspontját a gerinc bekötés miatt. Nálam is hasonlóan van kialakítva. Arra kell ügyelni hogy függőlegesen amennyire lehet vigyétek fel, ez elősegíti az áramlás kialakulását. Amennyiben a kazán már nem fűt, a puffer felől fog a meleg víz felfelé áramolni. Kicsi a valószínűsége annak hogy az áramlás meginduljon a kazán felől. De ez nagyban függ a kazán távolságától az alkalmazott csőátmérőktől és a fizikai kialakítástól. A lehető legnagyobb csőátmérőket alkalmazzátok, sokan abba a hibába esnek hogy a szilárd tüzeléshez elég a 22-es csőátmérő.link |
zsezse(964 eddigi hozzászólás) 2010-02-08 09:31:15 |
|---|
| topikj! szia! nem gond, hasznald egeszseggel!:) majd rakok fel egy ujat hamarosan. a tervedre visszaterve: ez mar valos, mukodo rendszer vagy meg csak papiron letezik? nekem a kovetkezo eszreveteleim vannak: -a 300L-es puffer nagyon keves ehhez a kazanhoz. a tuloldalra betett hocserelo nem fog tudni kivenni annyi hot, hogy ne forrjon fel a kazanod. nekem van, hogy a 900L-est egy toltettel felmelegiti 60fokra. minimum 1-2 kobmeterben gondolkodj, ha van ra lehetoseged. mivel nyilt rendszerben hasznalod a kazant es a puffert (ugye nyilt?!) ezert nem muszaj nyomasallonak lennie, eleg egy kocka tartaly is. ha megnezed a http://i-house.hu/haz/stat oldalt, ott lathatod a puffer grafikonokat a 900L-es pufferhez. eleg hamar megtelik es en nem direktben futom, hanem hocserelovel. -a 60 fokos keveroszelep jo otlet, ha direktben puffert futesz vele! -a hasznalati melegvizet ne lentrol vedd ki, mert az hideg viz, hanem a felso reszbol. jo otlet a belso hocserelo is, de atfolyos rendszerben nem fogod tudni hasznalni, mert ahhoz mindig melegen kell tartanod a puffert - raadasul a HMVnek nem eleg a 40 fokos viz, tehat inkabb 50 fok korul, es min. 30KWos belso hocserelot javallott. a masik megoldas, hogy egy kulon erre a celra fenntartott HMV tartalyt futesz vele, es tarolos rendszeru HMVt oldasz meg (pl regi kiszuperalt vagy meglevo villanybojler). ilyenkor persze eleg a kisebb hocserelo, es csak akkor vedd ki a hot, amikor meleg a puffer. ilyenkor is celszeru a felso reszbol vetelezni a hot. -padlofutes vs falfutes: irigyellek, mert en is szerettem volna falfutest.. na de ami kesik nem mulik. a rajzot nem teljesen tudom ertelmezni: miert a padlo hidegvizet vezeted a hocserelobe es miert a falfutes visszaterojet kotod a padlo keveroszelephez? a falfutesbe elvileg mehet valamennyivel melegebb viz, mint a padloba, ha jol tudom. tehat pl a padloba idealis esetben max 30-35 fokos vizet engedsz, akkor a falba mehet akar 40 fok korul is az irodalmak szerint. hogy ne keverd fel a puffert feleslegesen, a hocserelo ele mindenkeppen tennek kapillaris erzekelot, ez maximalna a szekunder korod homersekletet, es nem engedne kivenni tobb vizet a pufferbol, mint amire a lakasnak szuksege van. (termofej a primer oldal eloremenojere, kapillaris erzekelo a szekunder oldal eloremenojere) a falfutes es a padlofutes kor ele tennek 1-1 keveroszelepet, ahogy most van is berajzolva, de ezeken kulon homersekletet allitanek be es kozositve vinnem a visszateroket a hocserelobe. -Meg 1 dolgot vettem eszre: kozos gerincrol hasznalod a kazant es a puffert. ez jo, mert azonnal le tudod venni a meleget a kazanrol, de rossz, mert ha mast nem teszel be, akkor a pufferrel egyutt a hideg kazanbol is huzol majd vizet a szivattyuval, tehat meg kell oldani valahogy a puffer es a kazan szetvalasztasat. link |
topikj(13 eddigi hozzászólás) 2010-02-07 21:51:08 |
|---|
| Sziasztok! Régóta követem a fórumot ami nagyon sok jó ötlettel látott el! Van egy V50-es szalmás kazánom, padló és falfütéssel kombinálva. csatolok egy képet a tervemröl, szeretném ha megnéznétek és elmondanátok a véleményeteket a bekötésröl.A terv nagy részét az elöttem szólók tervéböl vettem kölcsön, remélem nem baj :-D Klikk a nagyításhoz link |
zsezse(964 eddigi hozzászólás) 2010-01-09 08:52:24 |
|---|
| hello megneztem a kemenyt fentrol. a felso tisztitoajtonal csak korom volt, kb 0.5-1cm vastagon, a teton kivuli resz felso 20 centijen veltem felfedezni minimalis katranyosodast. megprobaltam kiegetni a felso tisztitoajton keresztul, de azon kivul, hogy leegett az a kis resz semmi nem tortent. :) link |
monolit(749 eddigi hozzászólás) 2009-11-30 19:53:24 |
|---|
| "mi a kemeny kiegetesenek legajanlottabb modja?" A kéményt lezárhatóvá kell tenni, azaz szabályozhatóvá kell tenni az égéshez szükséges levegőt. Amennyiben probléma adódna, (nagyfokú égés) az égéshez szükséges levegőmennyiséget TELJESEN el tudjuk zárni! Fentről gyújtják be gázolajos ronggyal. Az égés ha fentről lefelé történik, nem lesz nagyfokú. Érdemes kéményseprőkre bízni!!!! Vegyél inkább kéményseprő "rugós aparát"-ot a tisztításhoz.link |
zsezse(964 eddigi hozzászólás) 2009-11-30 09:08:47 |
|---|
| Sandor: en mar 1 honapja fenyotuskoval tuzelek, szerintem gondolnom kellene erre:) link |
sándor(960 eddigi hozzászólás) 2009-11-29 23:30:13 |
|---|
| zsezse! Szia. Leginkább semmi. Januárban a szomszédom a karácsonyfa száraz gallyaival gyújtott be. A kéményben csak korom volt és nem kátrány. A tûzoltók kijöttek, de szerencsére nem forrósodott annyira át a kémény fala, hogy hûteni kellett volna. Azt mondták, ha most kátrány égne a kéményben, akkor õk csak a padlást és a tetõt tudnák hûteni sok sok vízzel. A kéménybe max poroltókat nyomnának fel, de az biztos többször újra gyulladna. Szerintem kéményseprõvel kellene kitisztíttatni. link |
zsezse(964 eddigi hozzászólás) 2009-11-29 18:13:32 |
|---|
| hello mi a kemeny kiegetesenek legajanlottabb modja? hogyan/mivel, stblink |
zsezse(964 eddigi hozzászólás) 2009-11-25 16:31:08 |
|---|
| kis fejszamolas: a primer oldalon: 28as cso -> 2fele agazik 2db 22-esre, azok 2db felhollanderben vegzodnek, ami 15os belsovel rendelkezik 28as cso belso keresztmetszete: 26x26x3.14/4 = 530 cm2 2x 15os belso keresztmetszet: 2x15x15x3.14/4 = 2x 176,625 = 353,25 ->>>> -33% keresztmetszetcsokkenes a primer oldalon 1db 22-es cso belso keresztmetszete: 20x20x3.14/4=314 cm2 tehat a 2 db 15-os szukites alig tud tobbet, mint 1db 22-es cso. ha a 22-es cso atmerojet nezzuk, 40%-kal kevesebb, mint a 28-asnak. ma meghoztam a cuccokat, maholnap kicserelem oket.link |
zsezse(964 eddigi hozzászólás) 2009-11-11 19:30:26 |
|---|
| csinaltam par kepet nyitott kazanajtonal: jol latszik, hogy a huzat nem engedi ki meg igy sem a fustot, es a langot egeszen felhuzza a fustcso kivezetesig. ezen a fustcsobe epitett pillangoszeleppel tudok segiteni. Klikk a nagyításhoz Klikk a nagyításhoz Klikk a nagyításhoz Klikk a nagyításhoz link |
zsezse(964 eddigi hozzászólás) 2009-11-06 22:38:09 |
|---|
| monolit: a szellozot alapbol beletettek. minden egyebbel elegedett voltam veluk.link |
monolit(749 eddigi hozzászólás) 2009-11-06 15:23:55 |
|---|
| Így kellene megoldanod, Robert jól mondta. :). Ha egyszer mégis csak baj lesz vajon mire hivatkozik a "mester"? Legalább szellőzőt tett be, mert azt is kifelejtik. Talán zsezse unszolására?link |
robert(3777 eddigi hozzászólás) 2009-11-06 12:27:39 |
|---|
| zsezse, Én körbevágnám a kémény körül minimum 5, de inkább 10 centire, és egy bádog kéményszegéllyel hoznám össze. A víz folyásirányára nagyon oda kell figyelni. Gipszkartont semmi esetre sem használnék, ha víz éri vége. Imádom az "eddig még nem volt gond vele" magyarázatokat azoktól a mesterektől, akik után be kell fejezni a munkát. link |
zsezse(964 eddigi hozzászólás) 2009-11-06 09:15:58 |
|---|
| sziasztok leszigeteltek a pala tetonket ilyen bitumenes zsindely szeru anyaggal. minden szep es jo, de az uj kemeny koruli megoldassal nem vagyok megelegedve. egy OSB lapbol vagtak ki egy darabot, azt szoritottak a kemenyhez kb 1-2 cm legressel, majd erre raktak ra ez a zold anyagot. a kemeny - bar szigetelt - azert idovel atmelegszik meg normal uzemben is. beszeltunk a kemenytuzrol, ami meg komolyabb terhelest rona ra. A kemenysepro latatlanban azt mondta, ez igy tuzveszelyes. a kivitelezo - termeszetesen - koti az ebet a karohoz, hogy ez igy jo, ok mar 1000 ilyet csinaltak es nem volt gond. en nem vagyok nyugodt. nincs kedvem hadakozni a kivitelezovel, elore latom, hogy a rengeteg munkajara hivatkozva nem fog ujra leutazni 150km-t es kijavitani, csak ha perre megyek vele, de ezert az 1nm-ert nem fogok most fesztivalt csinalni es idegeskedni. arra gondoltam, hogy alulrol kivagom jobban az OSB-t vagy pedig kicserelem valami nem egheto es nem hovezeto anyagra (pl gipszkarton) legrosszabb esetben felulrol megvagom az anyagot es kijavitom en. Klikk a nagyításhoz link |
monolit(749 eddigi hozzászólás) 2009-11-05 21:38:11 |
|---|
| Az enyémben levő teljesen más, olyan mint ami az autókban van. Reméljük megodódott a problémád.link |
zsezse(964 eddigi hozzászólás) 2009-11-05 20:23:44 |
|---|
| azt mondjak, a boldogsaghoz kicsi is eleg. alant a termosztat, amire varok mar 1.5 hete! az also 23-as csavart kellett kicsavarni, es maris kiesett a benne levo. Klikk a nagyításhoz kicsereltem, es lass csodat, nem 70 csak 60 fokig engedte felmelegedni a kazant indulas elott. megraktam istenesen, de nagyon nehezen vanszorgott 90 fok fole a homero, pedig a puffer is meleg volt. ha nem is oldottam meg a problemat teljesen, nagyon sokat jelentett ez, ugy erzem. hogy mast ne mondjak: ma vegre nem forrt meg a kazan. Klikk a nagyításhoz link |
zsezse(964 eddigi hozzászólás) 2009-11-04 21:00:40 |
|---|
| igen.link |
monolit(749 eddigi hozzászólás) 2009-11-04 20:49:20 |
|---|
| Azt hiszem rátaláltam :). Ez lenne az (rendszer rajzokban)? link |
zsezse(964 eddigi hozzászólás) 2009-11-04 20:03:13 |
|---|
| monolit: ebben a topicban tobbszor is beillesztettelink |
monolit(749 eddigi hozzászólás) 2009-11-04 19:40:54 |
|---|
| Végülis csak pár dolog hiányzik. Lehet ha lesz időm, rá rajzolom. Hol található Sándor rendszerének rajza?link |
| Homline Forum => Fűtés => biomassza (Szalma, stb) | lapozz: « előző 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 következő » |