English  Deutsch
Homline Forum  =>  Fűtés  =>  biomassza (Szalma, stb)lapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14   következő »
villam64(1867 eddigi hozzászólás)
2009-10-22
21:50:12
Zsezse

A hőcserélők sorba kötésén nem gondolkodtál? Mind a kettő szivattyú forog a puffer körben? Vagy tényleg növelni kell a hőcserélők számát.

Klikk a nagyításhoz

link
durkonorbi(90 eddigi hozzászólás)
2009-10-22
21:42:33
Zsezse!

Én hasonlóképpen csinálom meg a rendszert, de a puffert másképpen teszem be!
Egy falatnyi vezérléssel lesz megbolondítva , de a lényeg: a puffer a primer (kazán) körön lesz!
1, eset: fűt a kazán, kell a meleg, akkor a hőcserélőbe megy a víz, puffer kihagy
2, fűt a kazán nem kell a meleg: a pufferre dolgozik a kazán ... link
monolit(749 eddigi hozzászólás)
2009-10-22
21:40:31
Nálam az okozta a problémát, hogy a "mesterek" nem mosták ki a tartályt, annak védő olaja dugította el a szűrőt. Nálad kimostátok a tartályt?

Az biztos, hogy ha forr a kazán víze akkor nem vonódik el hő. Mint említetted az ESBE jól működik.

link
zsezse(964 eddigi hozzászólás)
2009-10-22
21:00:17
Monolit:
a radiatorok most nem jatszanak, hiszen csak a puffert toltom fel a kazanrol a hocserelokon keresztul.

eddig "mukodott", de akkor nem volt benne az ESBE, sem a puffer.
nem ertem.link
2009-10-22
20:32:06
Így első körben úgy tűnik, a kazán túl nagy teljesítményű a házhoz. Számoltad a hőveszteségét a háznak? Lehet hogy nem visznek el a radiátorok annyi hőt, mint amit a kazán megtermel.

Nálam a "mesterek" rosszul kötötték be a hőcserélőket. Ellenáramlásban kell, nálad is úgy lett bekötve? Mikor is visszavittem a hőcserélőt kiderült, hogy egy darab hungarocell van benne. Akkorra már kialakítottuk a 3 járatú szelep helyét.

Nálam is vacakolt a rendszer, az ESB-re gondoltam. Végülis az iszapfogó szűrője volt a ludas, kitisztítva minden jó lett újból.link
2009-10-22
19:56:11
sziasztok
egy ujabb hocserelos kerdessel fordulok hozzatok.
az atalakitas ota folyamatosan forrni akar a viz a kazanban, 90 fok korul jar a vizhofok, allandoan le kell zarjam, ami ugye annyira nem jo.
azt remeltem, hogy ha bekerul a puffer, valamennyivel tobb levegot kaphat majd a kazan, ezzel hatekonyabb egest biztositva.

a felallas:
1.kor: V50 50Kwos kazan, grundfos 25-60-as szivattyu, 2db ALFA LAVAL 14-20 hocserelo (2x30kw papiron), 28as rezcso, es egy 5/4" ESBE kazanfeltolto szelep KVS14 ertekkel.

2. kor: 900L puffer, 22-es rezcso, grundfos 25-40 majd 25-60-as szivattyu.

a tunet:
a kazan eloremeno homerseklete 90fok korul, visszatero az ESBE elott 78-80 fok, az ESBE utan 78-80 fok.
puffer oldali kor hideg resz: 40-45 fok, eloremeno: 60-65 fok.

akarmilyen fokozatba is allitom a szivattyukat, ezek az ertekek minimalisat valtoznak +/- 3 fok.

Eloszor az ESBE-re gyanakodtam, hogy tul sokat forgat vissza vagy kicsi az atereszto kepessege, viszont akkor a hocserelo utan miert csak -10 fokot csokken a viz homerseklete?

az ellenoldalon ket egyforma teljesitmenyu szivattyuval is hasonlo jelenseget tapasztaltam.
eszembejutott, hogy esetleg elkoszolodhatott a hocserelo? de nincs 2 eve, hogy hasznaljuk a rendszert.

ha a cso keresztmetszetek lennenek kicsik, akkor is jobban kellene hulni vagy melegedni valamelyik oldalnak, de nem teszi.

kicsik lennenek a hocserelok?
a pufferbol folyamatos 40 fokot tud kivenni a szivattyu alulrol, megis inkabb felforr a viz a kazanban..link
2009-10-22
12:18:23
monolit,

itt lenn delen, Bezdanban is lehet venni Schiedel koppintast - lehet, hogy ez is prespor -, jo aron.

viszont ehhez komoly alapot kellett volna csinaljak + komuves munka + nagyobb fodemkivagas, nagyobb belter elvetel + plusz munkadij.

ezt pedig siman felcsavaroztam bilincsekkel a meglevo kemeny oldalara.
:)
meg a teton kivuli reszre kell kitalaljak egy stabil rogzitest + hoszigetelest.link
2009-10-21
19:56:58
"hogy ez mennyire jo ar, nem tudom"

"200as atmero, savallo rozsdamentes kemeny beles cso (nem szigetelt), 9m magas, 2 tisztitoajtoval, esovedovel, 1db 30 fokos elhuzassal, bekotocsovel, 160e HUF."

Ugyanez a méretű komplett kéményrendszer (Prespor - mindenféle reklám nélkül, csak tájékoztatásul)hőszigetelés nélkül 15% kedvezménnyel(a jelenlegi piac diktálja)183.308 Ft. Elhúzás nincsen benne.

Igaz ez nem alkalmas a turbo nyomott kazánokhoz.link
2009-10-21
08:15:58
Köszi az infot! Ha sikerül egyszer nálam is ilyen lesz egy kandallóval karöltve... :) Körbe kap szigetelést és tűzálló gipszkarton dobozolást, rá valami terméskövet, és kész is a hangulatos kémény... :)link
2009-10-20
23:13:19
ok.

a gyarto neve: Total Inox Kft., Kaposvar.

http://www.totalinox.hu meg keszul, de itt van kontakt:
http://www.totalinox.hu/leaflet_magyar.jpg

200as atmero, savallo rozsdamentes kemeny beles cso (nem szigetelt), 9m magas, 2 tisztitoajtoval, esovedovel, 1db 30 fokos elhuzassal, bekotocsovel, 160e HUF.

ebben nincsenek benne a bilincsek, illetve a hoszigeteles.
hogy ez mennyire jo ar, nem tudom, de a ceg teljesen korrekt es rovid hataridokkel dolgoztak. 1.5 het alatt legyartottak, idore.link
robert(3777 eddigi hozzászólás)
2009-10-20
20:43:52
zsezse,

Írd csak meg a gyártó nevét is, hat tanuljunk belőle. Ha a gyártó nyomulna, akkor azt áttenném az "Ez itt reklám helye" témába.

Kátrány ügyben felteszek két képet, amit egy vízköpenyes kályhába bújva fényképeztem. Ne higgyétek azt, hogy ez a nyolcadik utas...

Klikk a nagyításhoz

Klikk a nagyításhoz

A vízhőmérséklet 60 fok alá volt állítva, ez 1 hónap termése.
link
2009-10-20
19:01:07
zsezse: "ez itt a reklám helye" oda beteheted.

"sima mezei kozetgyapottal szigeteltem, 5cm. 2300 Ft/12 tabla. ugy tudom, az uveggyapot nem birja a nagy hoterhelest." Én is erre gondoltam.link
2009-10-20
14:11:33
Ha a gyártót/forgalmazót nem is írod, de az árat mindenképpen írd már be nekem légyszives ide, mert nekem is érdekes lenne! Csak a kémény rész, minden sallang nélkül!link
2009-10-20
07:46:22
monolit:

Ha Robert engedelyezi az ingyenreklamot, akkor felteszem;) Robert: hova tehetem?

Addig is: privatban barkinek megadom, mert elegedett voltam veluk!

Pozdorja: na ez erdekes kerdes:
kivagtam kb egy 50x50es darabot, amit majd gipszkartonnal fogok potolni.
ennek a nyilasnak a belsejeben fog egy gipszkarton dobozban futni a kemeny.
lehet, hogy meg nagyobb darabot kivagok.
a masodik problema, hogy, egy 5x10es gerenda mellett megy el a kemeny.
ezt ugy oldottam meg, hogy elhuztam kb 5 cm-t a kemenyt, a gerendara pedig felcsavaroztam egy alulemezt, moge pedig egy csempedarabot tettem.

tehat:
gerenda - csempe - lemez - legres vagy gipszkarton - hoszigeteles - kemeny

megmutattam egy kemenysepronek, azt mondta, teljesen korrekt igy.

sima mezei kozetgyapottal szigeteltem, 5cm. 2300 Ft/12 tabla. ugy tudom, az uveggyapot nem birja a nagy hoterhelest.

kerestem Schiedel kemenyszigetelest, de 14.000 Ft-ra jott ki 1.5 meter:))) ugyhogy inkabb hagytam.

ja, es term. a "krematorium"-hoz kellett, a vegyestuzelesre:)))
a gazt kikotottem, mert nem volt hely mar lenn a puffer miatt. egyelore csak a gazbojler uzemkepes vesz esetere.
egyebkent ez a fajta kemeny jo kondenzacios kazanokhoz is, mivel savallo.
link
2009-10-20
07:26:48
Zsezse a gyártó elérhetőségét feltehetnéd, hátha kell valakinek.

Jól néz ki, ügyeltél gondolom a pozdorjánál a hőszigetelés vastagságára, nehogy meggyulladjon? Mivel szigeteltél? Mert nem mindegyik alkalmas a magas hőfokhoz.

Gázhoz vagy vegyestüzeléshez?link
2009-10-20
00:17:07
hali

megjott az uj kemenyem. a regi egyelore nyugdijba ment.. kicsit megbontottuk a kozepso szinten, es hat egy ket tegla mar kiegett belole, csak a vakolat tartotta a frontot, ezert szaglott at itt ott. ezt kijavitva a szag elmult, de tobbet mar nem hasznalom.
200as savallo, rozsdamentes kemeny, 10m magas. 5 cm kozetgyapottal korbeburkolva, 2 vasbeton fodemet kellett attorjek, 1 pozdorja tetot es egy palatetot.
meg aprosagok hianyoznak, de ma mar kiprobaltam, igen jol huz kifele.

a gyarto szerint, ha tuzallo sziloplaszttal rakom ossze, hasznalhatom ventillatoros tulnyomasos uzemben is.

Klikk a nagyításhoz

Klikk a nagyításhoz

link
sándor(960 eddigi hozzászólás)
2009-10-19
23:27:25
durkonorbi!
sandor48!

A képen látható kazánon három levegõbevezetési lehetõség van. Ez jobban szabályozható mintha csak alul és fölül lenne egy egy bevezetés. Az ilyen kazán hasonlít szabályozás szempontjából legjobban a cserépkályhákra. A jó cserépkályhákban lehet a legkevesebb tüzelõvel, lassú tûzzel, jó hatásfokkal elégetni a fát a legtöbb hõmennyiséget kinyerve. (A faelgázosítós kazán más kategória.) Nekem is volt egy hasonló kazánom, de kicsi volt a teljesítménye. Fával szét lehetett robbantani, de leszabályozva nagyon jól mûködött. Ezért is mertem a módszert ajánlani.

A jelenlegi kazánom fotóján látható a rec. kör. Igaz, le van egyszerûsítve. Nincs benne úszós visszacsapó, sem iszapfogó. Áramszünet esetén a kazánból egy szünetmentes hajtja ki a forróvizet, kb 10 perc a mûködési ideje. Sajnos a kazánba épített hûtõ-csõkígyó nem hatásos. Beépítettem, mûködõképes, de kár volt a munkáért.
A szemeteslapát méretébõl lehet a teljes helyigényre következtetni, pedig acélcsõvel van szerelve a rendszer. Jó elhelyezéssel sokkal kisebbre is meg lehet csinálni. Szinte minden kazánhoz fel lehet szerelni a lakás szétverése nélkül.

Klikk a nagyításhoz

link
2009-10-19
17:48:32
sándor48:

Nem tudom hogynéz ki nálad a kazán és környéke (képeket tehetnél fel).

Szerintem félre érted a dolgot. A beruházás némi csővezeték, 1 db iszapfogó, 1 db ESBE vagy 1 db három járatú szelep, 1 db visszacsapó szelep, 2db elzáró szelep javítás esetére, 1 db csőtermosztát ha nincsen a kazánodon, a vezérléshez.

Gondolom keringető szivattyúd pedig van.

A lényege (mint az autónál), hogy 60 C fokos víz keringjen benne folyamatosan. Azaz a szelep 60 C foknál nyit,addig a kazánkörben kering. Amint elérte a 60 C fokot fokozatosan kinyit, és a visszatérőből beengedi a vizet keverve azt a kazánkörivel. Ezt az ESBE termosztatikus szeleppel vagy a 3 járatú szeleppel érjük el.link
sandor48(8 eddigi hozzászólás)
2009-10-19
16:57:48
Kösz Monolit! Sajnos ez nálam nem valósítható meg a ház szétverése nélkül és a jelentős beruházási összegek miatt. Elhalasztom a dolgot jövőre.link
2009-10-19
16:39:51
"Mi az a recirkulációs kör, hol tudok utánanézni?"

Klikk a nagyításhoz

A kép balfelén a kazánkör szabályzása látható. Mint látod, többféle megoldás létezhet.
link
2009-10-19
12:30:41
Sándor!

Én is köszi a részletes leírást! Ez a módszer vajon működik egy szimpla vegyetüzelésű mmg kazánnal is? Olyasmi mint ez a képen, csak keskenyebb ... kb 20 kw-os, szé-fa üzemre, relatíve kicsi tűztérrel, 3 táskával... ?!

http://www.agroinform.com/files/aprohirdetes/2009/08/23/agroinform_20090823193517_Kazan_001.jpg

Másik Sándor: köszi a Konix infot is!

link
2009-10-19
12:17:51
Sándor! Mi az a recirkulációs kör, hol tudok utánanézni?link
2009-10-19
12:15:27
Úgy tudom, hogy a koromtalanítónak Konix a neve, egy kilós kiszerelésben 5-600 Ft körüli árban van. Google megmutatja, hol lehet kapni.link
2009-10-19
06:10:23
Köszönöm sandor (390) igen hasznos tanácsait.link
sándor(960 eddigi hozzászólás)
2009-10-19
00:46:59
sandor48!

A probléma orvosolható.
Fatüzelés esetén teljesen mindegy, hogy vizes vagy száraz a fa. A kátrány nem a vízben van, hanem a fában. A fában lévõ hõenergia jelentõs része, akár 50%-a égés közben a fa víztartalmának elpárologtatására megy el. Ettõl még a füstgáz lehet olyan meleg, hogy a kátrány ne csapódjon ki a kéményben.

A kazán falán akkor is lesz kicsapódás, ha teljesen száraz (30-20)% a fa. Ez azért van, mert a füstgázokkal érintkezõ kazánfelület a lemez mögött lévõ víz alacsony hõmérséklete miatt nem éri el a 80 fokot sem. 80 fok alatt a kátrány és a fából felszabaduló víz mindenképpen kicsapódik. (Ezért írják elõ (ajánlják) a gyártók a recirkulációs kör kiépítését. Ezzel a víz hõmérsékletét 80-90 fok között lehet tartani és így kevésbé nedvesedik a lemez.)
A kátrányosodással nem kell foglalkozni! A mechanikus vagy vegyi eltávolítás tönkreteszi a kazánt. Begyújtáskor friss réteg keletkezik, ami késõbb majd lassan párologva elég. Lemezessé válik és magától lehullik. A kazán falán a tûz feletti részeken lecsorgó víz sokkal veszélyesebb. Rozsdásodik a lemez és a leesõ kátrány fokozatosan hozza magával a "lemezt védõ" rozsdát. A lemez elvékonyodik és kilyukad. A vegyestüzelésre készült kazánok általában 3 mm-es belsõ lemezzel készülnek. Az élettartamuk max 8-10 év. A direkt fára készült kazánok lemezvastagsága 5-8 mm. A hasonló élettartam ezeknél csak a recirkulációs kör segítségével érhetõ el.

A megoldás.
Lehetõleg akácot, fenyõt, bükköt kell használni amíg a másik fajta fa ki nem szárad. Csinálni kell jó száraz gyújtóst, akár a tûzhely sütõjében megszárítva.
Elõször a gyújtóst kell jól beindítani. Fontos a kazánon lévõ levegõ szabályzók helyes használata!
Begyújtáskor alul legyen teljesen nyitva, középen és felül elzárva a levegõ útja. (Az "elzárva" általában nem tökéletes zárást jelent. A gyártók biztonsági okból elzárt állapot mellett is hagynak egy minimális légrést az elzáró szerkezeten!).
Amikor a gyújtós "bömbölve" ég, akkor rá kell tenni két három hasáb fát. De nem megrakni a kazánt!
Várni kell pár percet, hogy a hasábokba is kapjon bele a tûz. Utána alul teljesen le kell zárni a levegõt és felül pedig teljesen kinyitni. Nem kell megijedni, mert a tûz láthatóan lelohad. Az égés nem szûnik meg, hanem átmegy az elgázosítás fázisába. A felszálló forró fagáz (a fafüst) fennt oxigént kap és ott fog közel maradéktalanul (és láthatatlanul) elégni. Tehát kátrány is kevesebb fog keletkezni, mintha alulról levegõztetve gyorsan, nagy lánggal égne el a teljes famennyiség, és nem lenne ideje a gázoknak közel teljes mennyiségben elégni a tûztérben.
Ha már a hasábok jól átizzottak, akkor lehet nagyobb mennyiséget rátenni, de teletölteni a tûzteret nem szabad! Maximum a betöltõ ajtó aljáig.
Kazán fajtájától függõen, az égést figyelve lehet, hogy a nagyobb famennyiséghez alul egy kevés levegõt kell még adni, hogy a gázképzõdés ne álljon le a friss fával lehûtött tûztér miatt. Ezt ki kell tapasztalni, de a famennyiségnek csak "betegen" szabad lángolnia.
Ekkorra már a kazán is átmelegszik és beáll a folyamat. Így sokkal több hõmennyiséget lehet kinyerni még a vizes fából is, mintha erõsen lángolva égetnénk.

Ezzel a módszerrel egységnyi fából közel dupla hõmennyiség nyerhetõ ki, mint "hagyományos" módon lángoltatva. Csökken a kazánbelsõ kátrányosodása. Minimális lesz a vízkicsapódás. Nem kátrányosodik le a kémény.
KI kell tapasztalni, mert lehet, hogy középen is kell egy minimális levegõt adni a kazánnak. Ez kazántipus, kémény és huzatfüggõ beállítás.

FONTOS! Ha ezzel a módszerrel tüzelünk, akkor tilos a tûztér illetve a kazán bármelyik ajtaját hirtelen kinyitni, mert az elégetlen gázok a beömlõ oxigéntõl berobbanhatnak. Ha pótolni kell a tüzelõt, akkor elõször vagy alul kell teljesen kinyitni a levegõ nyílást és várni néhány percet, hogy a gázok a távozzanak a kéményen. Rendszerint elegendõ azonban a tûztér ajtaját résnyire megnyitva kiszellõztetni a tûzteret. Utána el lehet végezni az utántöltést. Az ajtót visszazárva az elgázosításos égési folyamat rövid idõ alatt helyreáll.

Természetesen a száraz fa az ideális. Két év száradás jól átszellõzõ fedél alatt. De azért nem kell megfagyni ilyen kényszer helyzetben sem. A nyers fát pár napig a meleg kazánházban tárolva tûrhetõ állapotra lehet hozni.

Sikeres próbálkozást!

Sándor

link
Homline Forum  =>  Fűtés  =>  biomassza (Szalma, stb)lapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14   következő »
Copyright © 2005 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva