English  Deutsch
Biosolar Forum  =>  Mérésadatgyűjtés  =>  Arduinolapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2013-12-28
14:34:22
Előzmény: PetiG #44537#44540
PetigG:
De sajnos kelleni fog. Alig lehet látni. 2-3K között sejtem valahol a jó értéket, de alig olvasható a Hello World felirat.
Kipróbáltam 1,2,3,4, K-val is, de 4-nél már semmi sem látszott.
Kajtattam itthon hátha van még régről, de már semmim sincs.
2013-12-28
12:47:47
Előzmény: grano #44534#44537
Mondom nem kell poti.
2013-12-28
12:09:17
Előzmény: grano #44526#44535
Az 595 push-pull kimenetű. +-35mA áramot képes kezelni. A te kijelződdel, ha 0-ba rakod a kimenetet, akkor fog világítani az adott szegmens.

T.
2013-12-28
11:17:43
Előzmény: grano #44526#44532
Ha a közös lábakat összekötöd az nem jó mert így minden kijelző ugyanazt mutatja.
Vannak közös anódos illetve közös katódos kijelzők, ezeket multiplexelve kell használni, tehát egyik digit bekapcsol, a porton kiadod azt a byte-ot amit ki szeretnél írni aztán 2ms delay a másik digit, mintát nem adok most ide mert csak basic nyelven (PIC és AVR is) vannak LED kijelzős projektjeim Arduino-ban még nincs.
2013-12-27
21:43:10
Előzmény: PetiG #44525#44526
PetiG:
A holnapi programom adott :-)


Közben megpróbáltam lerajzolni ezt fránya 4digites kijelzőt:
A legnagyobb gondom vele, hogy a 8 lábat kellene GRND-ra tenni.
Merthogy 2X6 van neki összesen és a 4-közös lába kéri az 5V-ot.



A 74HC595-re szóló összes rajz szerint a kimeneteken 5V van.
Namost nekem oda ha jól sejtem 0 kellene.
Minössze annyi a megoldás, hogy fordítva gondolkodom?
www.hobbielektronika.hu/cikkek/digitalis_ora_egy_kicsit_maskepp.html?pg=5

2013-12-27
21:26:10
Előzmény: grano #44522#44525
Semmi gond, ha a kontraszt lábat egy 1kOhm ellenállással lehúzod GND-re akkor lesz kép, később az érték változtatásával (pl 2db 1kilós sorba kötsz) beállíthatod a tetsző értékre, poti sem kell hozzá.
2013-12-27
20:19:22
Előzmény: grano #44521#44523
Nem jobb, mások a küszöbfeszültségei. Ebben az alkalmazásban mindegy, melyiket használod.

www.allaboutcircuits.com/vol_4/chpt_3/10.html

T.
2013-12-27
20:17:21
Előzmény: PetiG #44519#44522
PetiG:
Köszönöm, megnézegetem őket.
Egyelőre sajnos, nincs bolt a közelben ahol vehetnék, a starter kitben egyetlen darab 74HC595-öt küldtek. Ha azt sikerül összehoznom akkor vivát.

Az LCD-t sem tudom beüzemelni, mert kéne egy 10K-s poti kontrasztállításhoz, de 100K-sat küldtek. Nem tudom annyira finoman tekerni, hogy eltaláljam.
Csak egy szalag 10K-s, 1K-s és 220-ohmos ellenállásom van, abból meg nem tudom, hogy lehetne megközelítőleg összehozni????

Január 6-ig meg fog ütni a guta az biztos.
2013-12-27
20:06:57
Előzmény: takyka #44520#44521
takyka:
a (T) tag a TTL-re utal?
Mitől jobb mont a CMOS?
2013-12-27
14:05:35
Előzmény: grano #44516#44520
Én 2db 74HC(T)595-el oldanám meg. 3db láb kell a meghajtáshoz (10,12,13).

T.
2013-12-27
11:15:54
Előzmény: grano #44516#44519
Nem teljesen, a szegmenseket meg tudod hajtani közvetlenül a portokon keresztül 220Ohm ellenálláson keresztül, csak a közösnek lábnak kell 4 tranzisztor vagy meghajtó IC ULN2003 így kevesebb alkatrész kell, de így sok lábat elfoglal amire van megoldás pl. a SAA1064 mely egy I2C 4 digites LED kijelző meghajtó, vagy a másik lehetőség a felhasznált lábszámot lehet csökkenteni egyszerű BCD 7szegmens dekóderrel, ez a CD4543, ezzel 4 láb kell a szegmensekhez, hátránya hogy csak számokat ír ki, illetve a 4 közös meghajtó lábat is multiplexer vagy számláló IC-vel 2-re lehet csökkenteni.
2013-12-25
20:20:51
Előzmény: grano #44506#44507
Az Atmega328 van belső referencia feszültsége is 2,56V.
Illetve van olyan módszer mikor zaj hozzáadásával (amire most nincs szükség) és több méréssel lehet növelni a mérés felbontását.
Arduino-val is kiválasztható:
type: which type of reference to use (DEFAULT, INTERNAL, INTERNAL1V1, INTERNAL2V56, or EXTERNAL).

Lehet venni speciális referencia feszültség IC-ket is.
INTERNAL beállításnál az Aref lábat nem szabad tápra kötni hanem 100nF kondenzátorral földre (Agnd) kell kötni, természetesen ilyenkor a max mérhető feszültség <= mint a referencia feszültség a 2,56V névlegesen.

2013-12-25
20:03:10
Előzmény: takyka #44504#44506
takyka:
köszönöm a megerősítést.
Mi kellene hozzá? Mi lehet külső referencia?
Aluláteresztő szűrőn ilyet értesz?
www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tkt/atomabszorpcios/images/abra_39.png


Sikerült kibogoznom a 4digites7segmenses ledes lábait.

De nem igazán értem a lábai kapcsolgatását.
Másik ledes kapcsolásnál sima digitalwrite (X,High) utasítással megy. De itt nincs GRND.

A kijelző közös lábait is Digit_IO-ra kell kötni.
Hogy lesz ebből kijelző?
2013-12-25
17:44:11
Előzmény: grano #44503#44504
Kb. Így jó ahogy csinálod. Ráadásul a 99x túlmintavételezés miatt a felbontását is megnőtt...
Arduinonál az a gond, hogy az AD referencia a tápról származik, ami elég zajos és nem túl stabil. Legjobb, ha külső referenciát használsz és a mért jelet is egy aluláteresztő szűőn keresztül vezeted rá a bemenetre. Akkor akár +-1bit is lehet két mért érték közötti max különbség.
T.
2013-12-25
17:03:44
#44503
Érdeklődnék, hogy hőmérsékletet, hogyan szoktatok beolvasni?
Azt figyeltem meg, hogy egy beolvasás esetén az értékek akár 0,6-0,7 fokot is szórhatnak másodpercenkénti beolvasással.
A prell jelenség alapján elkezdtem átírni a beolvasó kódot: az analogread egy for i=1 to 100 ciklusba került (T=T+read), a ciklus után T=T/99 és eredményként max 3 század eltéréssel jönnek a ciklusátlagból az adatok.

(Sajnos nincs referenciám csak egy 0,5-ös pontosságú szobatermosztát.)

szocsmarciVálasz erre
2013-12-23
21:07:30
Előzmény: fusimisi #44474#44484
Már valaki említette itt a fórumban az új TRE-t -> www.arduino.cc/en/Main/ArduinoBoardTre . Pont erre találták ki.
fusimisiVálasz erre
2013-12-23
17:38:58
Előzmény: grano #44469#44474
Kísérletezek meg játszom a megával én is :) Szereztem a tavir-os Róberttől I2C illesztőt az LCD hez - működ nem volt drága csak el kellett menni érte.
Nem vagyok spiler, de PI vel kéne webszervert csinálni www.raspberrywebserver.com/ 512 RAM van benne meg linux.
2013-12-23
15:21:29
#44469
köszönet Urak!
Bíztam benne, hogy nagyobb kapacitást is el lehet érni egyszerűbb módon, de úgy látszik ez még odébb lesz, illetve mást kell hozzá használni.


2013-12-23
15:09:46
Előzmény: grano #44466#44468
A külső ram nem lesz része sem az adat, sem a programmemóriának. Az elérését le kell programozni. (Lehet, hogy van már rá lib, nem tudom.) Ebből következik, hogy progmemnek nem tudod használni, adatmemóriának is csak függvényeken, keresztül.

Szerintem egy web szerver már nem mikrovezérlőbe való! Arra ott vannak az oprendszert futtatni képes mips, ARM stb. mikroszámítógépek.
Mikrovezérlő kis, olcsó rendszerekhez, mission critical , illetve szigorúan valós idejű alkalmazásokhoz valók. (pl. Zsezse aprítékégetője)

Ha mindkettőre szükség van, (webes elérés, mission critical) akkor elosztott rendszert kell építeni egy (vagy több) mikrovezérlővel és egy mikroprocesszorral.
Ezeket aztán össze lehet kötni akár sorosporton, akár IP-n (UDP!) igény szerint.

SZVSZ.
2013-12-23
11:58:35
Előzmény: grano #44466#44467
Biztos lehet az Arduino-nál külső RAM-ot használni bár akkor az AVR Studio C "nyelvét" kell használni ha nincs megírva hozzá valami, komolyabb fordítóknál már láttam is alkalmazást, pl MPLAB projectben is láttam külső SPI RAM -ot használni, vagy a Bascom fordító is tud kezelni külső párhuzamos RAM-ot, természetesen azzal a kontrollerrel amely tudja ezt a módot.

Ismerek olyan mikrokontrollert (RENESAS gyártmány) -bár ilyenkor már mikroprocesszornak hívják- is ami külső flash ROM-ból is tud programot futtatni egy láb logikai szintjével lehet kiválasztani hogy reset után honnan fusson külső vagy belső memóriából.

2013-12-23
11:48:25
Előzmény: takyka #44457#44466
takyka:
olvasgatom, hogy külső SRAM chipet lehet használni (23K256). De nem teljesen tiszta: ide csak adatok kerülhetnek, vagy programkódot is ki lehet(ne) pakolni?
2013-12-23
09:43:22
Előzmény: takyka #44457#44461
o, koszi!
utananeztem a neten es tenyleg ezeket a tuneteket produkalja.
megprobalom atirni a kodot igy.


2013-12-22
21:52:29
Előzmény: takyka #44457#44459
Használjatok inkább PIC32-t, 128MB RAM van benne, web-es alkalmazásokhoz beépített ethernet kontroller, és Arduino 0.23 kompatibilis fordító is van hozzá az MPIDE.
Ha több info kell kérdezzetek!
2013-12-22
21:38:36
Előzmény: zsezse #44452#44458
Mega 256k 37Kb-nál tartok. Jól megy, FORM kezelést kell megoldani.
Ha az oldalon több FORM -ot rakok akkor a MEGA is feladja. Nagyon érzékeny a kódra! Kis hiba és már nem fut le.

PHP után mintha visszamentem volna az időben... C nyelv :)


2013-12-22
21:26:32
Előzmény: zsezse #44452#44457
Ilyen tüneteknél a ram fogy el (2k). A kód méretét pontosan megmondja a fordító.
Az a "gond", hogy az összes, a progiban használt stringet bemásolja a ramba, mégha konstans tömbe tennéd is. Van rá workaround. Természetesen. :-)

Serial.print(F("Ezt nem akarom berakni a ramba"));
www.playground.arduino.cc/Learning/Memory


T.
Biosolar Forum  =>  Mérésadatgyűjtés  =>  Arduinolapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22   következő »
Copyright © 2005-2017 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva