English  Deutsch
Biosolar Forum  =>  Mérésadatgyűjtés  =>  Arduinolapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2014-02-05
15:14:12
Előzmény: robert #45508#45511
Bármely normálisan megírt librarynak nem lehet hatása egy digitális szenzor pontosságára, erre vonatkozott a feltevésem. Sajnos sok exhibicionista Arduino aktivista (direkt nem írok programozót) publikál kétes minőségű kódokat. Ez nehezíti a kezdők munkáját.

1. pontodhoz:
Természetesen az egyes alkatrészeknek van saját pontosságuk, ami (emlékeim szerint) a DS1820 esetében +-2°-volt, de már nem kapható, a DS18B20 és a DS18S20 esetében +-0,5°.
Ennél nagyobb pontosságot elérni hosszú távon, házi körülmények között nem kis kihívás bármely szenzor technológiával.
Sima konstans eltolással lecsökkenteni az alkatrészek közötti szórást csak akkor érdemes, ha a kalibrációt rendszeres időközönként elvégezzük, különben csak magunkat csapjuk be. Hiába mutat egyforma értéket két érzékelő most, fél év múlva akármi lehet az eredmény.

2. Ne keverjük a pontosságot a felbontással! Túlmintavételezéssel a felbontást tudjuk növelni, a pontosságot nem.

3. Így van.

T.
2014-02-05
14:55:11
Előzmény: fusimisi #45501#45510
fusimisi:
újrakezdtem a kódot, most fut és olvas és ír. (Ahogy robert is írta: 3 dallasból csak kettő egyforma: 22,00 és 21,75, pedig egymás mellett vannak)

Lent, a kazánnál vannak gondjaim.
Van egy régi 5/4-es csövem, amire nem tudok hegeszteni (ha lenne mivel akkor se menne tudás hiányában).
A többi helyen réz kengyelt gyártottam ami körülöleli a csövet és a cső és a kengyel közzött kis fészekben ül a Dallas. Mindenütt jó, pár fokkal esetleg csal (hőmérési pontokon kontrolláltam), de ezen a részen nem müxik.
Kazánhőmérő és dallas között néha 14 fok a difi, még kézre is érezhető h csal.
Nem szenzorhiba, másik is ilyen.
fusimisiVálasz erre
2014-02-05
14:20:03
Előzmény: takyka #45507#45509
Betöltöttem valami rossz - vagy mókolt - libraryt a netről és mindig 2C -al többet mutatott. Kitöröltem és feltettem egy másikat, azóta jó (pontos).

Melóba van egy hitelesített hőmérő - matrica minden van rajta 2015 ig kalibrált. Behoztam a meteorológiai állomást és letettem mellé fél napra. Kiderült a beltéri 0.3C al kevesebbet mutat míg a kültérinél -0.5C az eltérés. Felírtam az eltéréseket hátlapjára megnyugodtam.
2014-02-05
14:00:27
Előzmény: takyka #45507#45508
takyka,

1.
Ha összefogsz több 1820-at, akkor láthatod, hogy nem ugyanazt mérik.
Amennyiben lényeges a pontosság (az esetek elenyésző részében lehet ez probléma), akkor nem árt egyenként, mondjuk két ponton felvett értékből korrigálni a kiolvasott adatokat.

2.
Amennyiben lényeges a pontosság, az AD átalakítás kvantálási hibája miatt több kiolvasás átlagát érdemes venni.

3.
Amennyiben különösen lényeges a pontosság, vagy a sebesség, ott nem a 1820-okra kell építeni.
2014-02-05
13:49:59
Előzmény: fusimisi #45501#45507
"A pontossággal voltak gondjaim a library cserélgetés oldotta mag. Kell keresni egy pontos hőmérőt és az alapján "kalibrálni"."

Ezt nem egészen értem. A ds18x20-as család egy digitális hőmérő. Direktben a mért értéknek megfelelő adatokat olvasod ki. Az adatok CRC-vel ellátva, így a hibás kommunikáció is kizárható...
Hogy lehet az, hogy nem volt pontos a mért érték, illetve mit értesz az alatt, hogy kalibrálni kell?

T.
fusimisiVálasz erre
2014-02-05
12:03:22
Előzmény: grano #45500#45501
A példák akkor elvileg jól működnek.
Átdolgozod a programod és jó lesz.
A pontossággal voltak gondjaim a library cserélgetés oldotta mag. Kell keresni egy pontos hőmérőt és az alapján "kalibrálni".
2014-02-05
11:47:41
Előzmény: fusimisi #45499#45500
fusimisi:
magtalálta a 4 szenzort, írogatja az értékeiket szépen.
Ezek szerint jók, a akkor viszont a programom nem az.
fusimisiVálasz erre
2014-02-05
11:42:26
Előzmény: grano #45497#45499
A soros monitor sebességet nem kattintottad át gyorsra.

"Serial.begin(115200);"

Vagy a progiba lejavítod 9.6-ra
2014-02-05
11:00:43
Előzmény: fusimisi #45483#45497
fusimisi:
megcsináltam, kibágeroltam a dallasokat a szigetelések alól, de csak krikszkraksz lett az eredmény.
De:
www.hacktronics.com/Tutorials/arduino-1-wire-tutorial.html
ezzel meg simán olvassa az adatokat, megy negyed órája...
fusimisiVálasz erre
2014-02-04
22:05:05
Előzmény: grano #45482#45483
a 2. mintát másold ki az editorba fordíts - ami így kezdődik

// This Arduino sketch reads DS18B20/DS18B20+ "1-Wire" digital temperature sensors at BUS.

//you can use any unused digital input
#define ONE_WIRE_BUS 3

#include <OneWire.h>
#include <DallasTemperature.h>
....... sok van még lefelé

Leteszteli a bekötéseid kiírja a címeket, hőmérsékletet, hiba van azt is
Picit lentebb a jó könyvtárak is linkelve vannak
2014-02-04
21:58:21
Előzmény: fusimisi #45479#45482
fusimisi:
ez mire lenne jó?
Nézegetem a kódot, de a vissza adott értékek nem hiszem hogy segítenek rajtam (vagy csak a szerény angol tudásommal nem találom).


fusimisiVálasz erre
2014-02-04
21:29:10
Előzmény: grano #45478#45479
Ezt a teszt programot próbáld ki.
www.forum.arduino.cc/index.php?topic=191767.0

2014-02-04
21:15:17
#45478
Segítsetek lécci:
DS18B20-aim olyan tünetet produkálnak, hogy az első néhány olvasáskor rendben működnek, majd utána nem adnak vissza semmit.
Reset, vagy hidegreset után megint pár kör és nincs beolvasás.
Nem parazita módban vannak és minden beolvasási ciklus delay(1000)-el kezdődik.
Mitől lehet ez?
2014-01-21
07:26:30
Előzmény: takyka #45150#45159
takyka:
2K mellet kiváló. Mindössze a progi szivatott meg: egy órát küzdöttem mire látta a Dallas és a onewire könyvtárakat.
sokadszori újraindítás, kilépdelés kitörlés újraberakás , belépés után végre felismert mindent és fut a DeviceAddress olvasás is, sőt mértem már hőmérsékletet is.
Lázmérőnek nem lenne jó, mert nem hiszem hogy csak 36 fok lenne a testhőm :-)

2014-01-20
22:22:24
Előzmény: grano #45147#45150
Nem lőnek azzal az ellentàllattal nyulat. 1,5k-tól felfelé bármi megteszi. Nekem is azzal megy.
2014-01-20
21:07:58
Előzmény: grano #45142#45144
El, tovább is.

T.
2014-01-20
20:57:11
#45142
Megjöttek Dallasék :-)
10 db DS18B20.
Mondhatnám, hogy rekordidő: 13 nap.

Egy teszt erejéig vajon elmennek 4k6 felhúzó ellenállással?
fusimisiVálasz erre
2014-01-17
20:27:43
#45076
Tanulásiból gyakorlás képpen nekiálltam a tervezett kazán vezérlés előtt egy PID-es szobatermosztátot építeni - Arduino Rev24 :)
A program nagy részét ollóval írtam, de már kezdem érteni mi merre. A relét is szépen kapcsolgatja. Az Autotune befejlesztésén reszelgetek meg a menürendszer csicsázásán. A kijelző túl kicsi viszont egy csomó paramétert menet közben ki lehet íratni a soros monitorra.



2014-01-16
12:59:04
Előzmény: medig #45052#45054
A fénykép lemaradt... :-)

itt találod a leírását.
www.ebay.com/itm/G1-Inch-Water-Flow-Hall-Effect-Sensor-Switch-Flow-Meter-Counter-1-60L-min-v-h9-/321227841442?pt=AU_B_I_Electrical_Test_Equipment&hash=item4acaabdfa2

T.



2014-01-13
19:59:49
Előzmény: takyka #44984#44986
takyka:
azt a mérőt én is néztem, de még egy hónap mire ideér.
Majd akkor ha mégegyszer hozzá kell nyúljak a rendszerhez.

A progmemet köszönöm.

Közben rájöttem, hogy elég lesz egyetlenegy állapotban meghatározni a primer tömegáramot, merthogy az nem változik.

2014-01-13
19:37:14
Előzmény: grano #44979#44984
Íbéjen lőttem háromezeré' egy callos áramlásmérőt. Jobb, pontosabb eredményre jutnál vele...

Ha mégis sw-ből akarod megoldani akkor a PROGMEM direktíva a barátod. :-)
www.arduino.cc/en/Reference/PROGMEM
T.
2014-01-13
18:32:11
Előzmény: takyka #44978#44979
takyak:
a hőcserélő 4 pontján mért hőmérsékletből úgy gondolom, hogy meghatározható a térfogatáram. Tekintettel arra, hogy a primer oldalon fix tömegáram van.
Ezen adatok közt egyelőre nem találtam meg az összefüggést, de ezeket modellezni tudom a hőcserélőhoz adott programmal.
Ebből adatsorokat tudok kivadászni.
2014-01-13
18:13:16
Előzmény: grano #44975#44978
Miből akarsz kazán teljesítményt számolni? Miért kell hozzá sok adat?
2014-01-13
17:34:43
Előzmény: medig #44974#44975
medig, takyka, villam:
köszönöm a válaszokat.

A kérdés azért merült fel bennem, mert ahogy azt a pufferes topicban is írtam szeretném megjeleníteni a kazánteljesítményt is.
Ezt nagy valószínűség szerint vagy számoltatnom kell és/vagy letárolt konstansokból kell kell előállítanom.
Márpedig ehhez adatmennyiség kell, amihez tömbben kell tároljak adatsorokat.
(Vagy van egyéb mód konstansokat tárolni?)

Lehet, hogy találok hozzá függvényt, mert ez lenne a jobb, de nem biztos, hogy sikerül.

2014-01-13
15:39:10
Előzmény: villam64 #44965#44974
villám:

Lehet hogy félre érthetően írtam, szerintem egyre gondoltunk.
A változó minden esetben benne van a memóriában(RAM), más kérdés hogy művelet végzéskor hogyan/honnan kerül be a regiszterbe.
AVR-nél csak annyi a különbség, hogy szétvállik az előbb említett memória egy "Programable Flash"-memóriára ahova a program kerül, és egy SRAM-ra. Emiatt merült fel a kérdés valószínűleg, hogy mikor-hol foglal magának helyet a változó.
Biosolar Forum  =>  Mérésadatgyűjtés  =>  Arduinolapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21   következő »
Copyright © 2005-2017 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva