English  Deutsch
Biosolar Forum  =>  Mérésadatgyűjtés  =>  Arduinolapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
szocsmarciVálasz erre
2015-02-04
08:55:59
Előzmény: forrest #48274#48277
Megoldódott a problémád?
Milyen hőmérőid vannak? TO-92 vagy hüvelybe integrált szilikon kábellel?

"... 7 hőmérőből mindig ugyanaz a 3 elkezdett periodikusan leakadni, ..."
A három hőmérő helyileg különálló, vagy behatárolható?
Tegnap tettem fel az általam készített fűtésszabályzót - úgy tűnik müködik. Kábeles dallas hőmérők vannak ráfogatva a rézcsőre, ezért is érdekel engem a Te problémád.
Én kapásból 2 kOhmos ellenállással szereltem, meg sem próbáltam a 4,6-ossal. Két végpontja van, az egyik a külső hőmérő, a másik a puffer, mindkettő kb 12m-re van az Arduinotól.

Az "extra logikára" én is gondoltam, de őszintén szólva a "mezei logika" is pont elég volt már a tél közepén, úgyhogy idő hiányában ez elmaradt.




2015-02-02
14:20:45
#48274
Hétvégén volt egy probléma nálam a DS18B20-akkal: a közös buszon lévő 7 hőmérőből mindig ugyanaz a 3 elkezdett periodikusan leakadni, egyszerre mindig csak egy, kb 2 másodpercre.
Nem tudom mi okozhatta, de a sima arduino reset nem oldotta meg. Végül kihúztam 1 percre a tápot, visszadugva OK lett, azóta folyamatosan mérnek.
Nem kontakthibára gyanakszom és nem is vezetékhossz/tápdologra (asszem zsezsének volt ez problémája), mert 1 éve mennek. Majd ha meglesz a rendes logolásom talán ezek kiszűrhetőek.

A tanulság, hogy valami extra logikát nem árt hozzáadni ilyen esetekre, nálam semmi ilyen nem volt -> a vezérlő 10 fokkal túltöltötte az indirektet mire észrevettem (van keverőszelep a kimenetén, de súlyosabb problémát is okozhatna)
2015-02-01
10:00:56
Előzmény: takyka #48258#48267
bocsanat..
vegtere is en csak rendszergazda vagyok, nem fejleszto, nezzetek el nekem .)
2015-01-31
22:16:06
Előzmény: takyka #48263#48266
takyka:
köszi.
De rögtön meg is fogott a rendszer, mivel a github oldalán nincs bekötési vázlat.
Google képek viszont enyhén ellentmondásosak (esp2866 fritzing volt a kulcs szó):
www.rancidbacon.com/images/project/esp8266-doc/ESP8266-Connections_bb-fixed-small.png
itt a Vcc melleti láb megy az arduino RX lábára

www.microcontrollerelectronics.com/wp-content/uploads/2014/12/esp8266_bb.png
itt meg a gnd melletti.
Nekem sajnos egyikkel sem jött össze semmi, sőt ha be van kötve a lapka feltölteni se tudok, mert jön a get sync üzenet (azaz nem látja a com porton a board-ot.)

A CH_PID lábat is próbáltam Vcc-re kötve is, meg a program által jelzett 8-as lábra kötve is, de semmi.
Ha írnál erről még azt megköszönném.
2015-01-31
10:55:55
Előzmény: grano #48260#48263
Grano,

Szerencsére rosszul tudod! :-) Tök egyszerűen lehet TCP-kommunikációra használni.

Itt egy lib és hozzá példaprogik:
www.github.com/INEXTH/Arduino-ESP8266_libs

Van benne TCP-is. A Once_TCP_client lehet érdekes számodra.


T.
2015-01-31
10:11:03
Előzmény: szocsmarci #48261#48262
szocsmarci:
ez így huzós.
Az esp8266 tized ennyi volt.
Egyelőre nem találtam olyan oldalt, ahol lenne egy példa log adatok netre küldésére, de ha takyka mondja biztos meg lehet csinálni, majd még vadászgatok.
szocsmarciVálasz erre
2015-01-30
11:33:32
Előzmény: grano #48260#48261
Ezt néztétek?
www.flashair-developers.com/en/documents/tutorials/arduino/1/

Ilyen 8GB memóriakártyát vettem 7000Ft alatti összegért (Toshiba Flashair) azért, hogy ne kelljen kábelezni, ha le akarom tölteni a képeket a fényképezőgépről. Érdekes módon nem a wifi routerhez csatlakozik, hanem egy új wifis hálózatot hoz létre, amihez lehet csatlakozni laptoppal, vagy telefonnal.

A link szerint Arduinohoz is lehet kötni, ezáltal az wifi képes lesz. Nem mellesleg még egy sd kártya is jár hozzá :) .

Hátránya hogy termék specifikus, tehát aki ezzel dolgozik, az egy gyártóhoz köti hozzá magát, és nem egy szabványhoz.
2015-01-30
11:14:53
Előzmény: takyka #48259#48260
takyak:
a tegnap esti vadászataim alapján arra jutottam, hogy ez egy végtelen buta wifi modem, ha tci/ip-t akarok rajta használni akkor azt nekem kell(ene) megírni hozzá! Jól sejtem?
(Azt a bizonyos delay(5000); sort én is megtaláltam.)
2015-01-29
22:50:53
Előzmény: grano #48247#48259
Felfüggesztettem a driverem fejlesztését. Amíg nem lesz hozzá stabil, konzisztens firmware, nem érdemes túl sok munkát beleölni egy szofisztikált driverbe. Ha elbírja a progid az akár több másodperces blokkolásokat, akkor jól fogod tudni használni. Egy log küldésre tökéletes, arra való.

T.
2015-01-29
22:43:22
Előzmény: szocsmarci #48250#48258
Ne bugreportozz, mert visszadobják. Ezek nem hibák, hanem a C szabályainak való megfelelés.

1. A szabadmemória számoló függvény csak a meghívásának pillanatában rendelkezésre álló memóriát adja vissza. Ha a programban máshol, másik függvényben vannak lokális változók használatban, vagy stringek definiélva, akkor azok nem számolódnak bele!

2. Ha végigolvasod a sok-sok, hibaüzenetet, meglátod, hogy ott lesz az a hiba "elrejtve". Kicsit zagyva, de sok gyakorlattal, egyértelművé válik.

3. Goto-ra alapvetően nincs szükség. x=x; -re sincs, szerintem elegendő egy ; is. Azért kell a címke után valami, mert a címkének nincs címe. Címe a címke után következő utasításnak van, amire majd a goto mutat.

4. if (X=Y) abszolút értelmes és hasznos (és Zsesze hibázott :-) ). Ha Y helyett egy függvényhívás szerepel, akkor egy sorban el tudod menteni a visszatérési értékét (X-be) és ki tudod értékelni az if-el.

bool fuggv(){
return true;
}

if (X=fuggv()) ez végrehajtódik és X értéke true lesz;

bool fuggv(){
return false;
}

if (X=fuggv()) ez nem hajtódik végre és X értéke false lesz;

T.
fusimisiVálasz erre
2015-01-29
18:17:05
Előzmény: forrest #48253#48256
Van egy ST Nucleo (F401RE)boardom na annak a fejlesztője nem a barátom :) www.developer.mbed.org ehhez képest az Arduino IDE egy kezesbárány :)


2015-01-29
13:31:59
Előzmény: szocsmarci #48252#48253
Ez az include/honnan is dolgozik az Arduino IDE dolog nekem is okozott már keveredést, főleg mikor hónapok múlva írtam hozzá valamit meglévő kódhoz. Asszem az egyik libet kínomban 3 helyen próbáltam mire végül is megoldódott (váltottam Win és Linuxos arduino IDE között is közben, plus maga az ino az hálózaton van, csak hogy egyszerűbb legyen).

anno én próbáltam a Scintillát (scintilla.org) is, esetleg nézz rá ha van időd hátha bejön.
szocsmarciVálasz erre
2015-01-29
12:33:05
Előzmény: forrest #48251#48252
Alaphelyzetből az a kiindulási pont, hogy az Arduinonak a saját szövegszerkesztőjét használom. Csak éppen magát a szerkesztést máshol végzem (jobb a színezése, jobban kézreáll, stb.)
Szerintem az ilyen hibákat le kellene tudnia kezelni a compilernek. Főleg az aposztróf hibát, de a zárójeleket is, mint hibás függvényhívást.
A zárójelek elhagyása önálló (void) függvényhíváskor egyébként azt eredményezi, hogy egyáltalán nem hajtódik végre a függvény.
A goto-ról az a véleményem, hogy mindig megoldható másképp is, de ha vele sokkal áttekinthetőbb a kód, akkor azt kell használni.

A szövegszerkesztőkről:
Sajnos a Visual Studiót nem tudtam telepíteni, és kicsit idegenkedem a Microsofttól. Az Ultraedit meg ha jól látom nem ingyenes.
Az Eclipse-szel szemezgetek egy ideje, de ne akartam futó project közt váltani. Azt vettem észre, hogy a könyvtárak kezelése sem mindig egyértelmű - értem ezalatt azt, hogy amikor telepítettem egy portable verziót, akkor nehezemre esett kibogozni, hogy a fordító épp melyik alapkönyvtárból is dolgozik. Főleg ha csak rákattintottam az .ino fájlra, és úgy nyitottam meg egy korábban USB-ről szerkesztett fájlt.

2015-01-29
11:56:15
Előzmény: szocsmarci #48250#48251
hehe, az 1-es pont az durva lehet. Öröm ilyenekre rájönni, főleg ha nem mindet veszti el, csak úgy random.

2: ez majdnem minden nyelvben megtörténhet szerintem, leginkább a fejlesztőkörnyezetnek kellene segíteni. Ha sortörésed van utána a sima szövegszerkesztők általában elvesztik a fonalat (ha nem visualstudiot, akkor én ultraeditet használok, az egész tűrhető, sorokon át is követi a nyitott stringeket)

3: szerintem általánosságban nem szükséges goto-t használni, de is elég időrabló hiba

4: ez meg C++ (és környéke, pl javascript) hagyomány, a függvény zárójelét meg kell adni ha le is szeretnéd futatni híváskor.

A különbség, mondjuk ha lenne visszatérési értéke a függvénynek:

a: x = fuggveny; itt nem hívod meg a függvényt, csak saját magát adod értékül az x-nek
b: x = fuggveny(); itt meghívod a függvényt és a visszatérési értékét adod x-nek.

"Általában" a b verziót akarod, de van érteleme az a-nak is. Kivéve ha nem adod értékül, csak leírod.


szocsmarciVálasz erre
2015-01-29
11:21:00
#48250
Arduino Compiler hibák - szerintem

1., - még 180 szabad byte van még a program futása közben a RAM-ban, de már bizonytalan a program működése => elveszti a változók értékeit.
Ez a szabad memória lekérdezésének függvénye:
int freeRam () {
extern int __heap_start, *__brkval;
int v;
return (int) &v - (__brkval == 0 ? (int) &__heap_start : (int) __brkval);
}

2., - egy véletlenül beszúrt " (aposztróf jel)-nél rengeteg hibát ír ki szinte minden sorra. Notepad++ sajnos nem megfelelően színezi -> online C++ fordítóval kell ellenőrizni a teljes kódot.

3., - program hiba fordításkor, ha a goto címke után nincs még legalább egy utasítás a függvény vége előtt. Kell pl egy x=x sor!!!
void foo() {
int x = 0;
int y;
goto endfoo;
y=x;
endfoo:
x=x; // ide kell egy bármilyen utasítás, különben hiba a fordításkor!
}

4., - függvény hivásakor kell a (). A program lefordítja, de nem hajtódik végre az utasítás.

if (x==y) { foo; } - nem jelez hibát a fordító!

helyesen:

if (x==y) { foo(); }

Arról mér nem is beszélek hogy:
if (x=y) { foo; } // 1db egyenlőség jel !!!!

-----------------------------
Tudom, hogy nem itt kellene megosztani, de nincs kedvem bugreportot csinálni - még soha nem is csináltam.
2015-01-29
10:13:01
Előzmény: zsezse #48248#48249
zsezse:
ne csodálkozz ha esetleg kiderül, hogy a negatív a pozitív, mert kicsikínaiferdeszeme nem ismeri ezeket a jeleket és felcserélte őket.
2015-01-29
09:28:59
Előzmény: grano #48244#48248
ha neked igy mukodik, akkor jo
nekem behalt, amikor 0-ra kotottem a negativ labat.
2015-01-29
09:05:38
Előzmény: takyka #48062#48247
takyka:
jutottál valamire a wifi-s modullal?
Megjöttek a moduljaim, s a hétvégén nekiveselkednék.
Segítenél, hogy mit érdemes, mit nem?
Igazán csak annyiból használnám, hogy a logot felküldjem a netre.
2015-01-28
18:57:15
Előzmény: zsezse #48241#48244
zsezse:
köszi.
Szerintem, ezten rajta van a kondi:



A maxim oldalán a datasheet-et nézegetve, a thermoelem negatív lábát lehúztam 0-ra. Úgy nézem 10 perc teszt után, hogy kellett neki, mert most stabilnak tűnik.
2015-01-27
23:18:20
Előzmény: grano #48240#48241
nemelyik boardon 9V-nak nemelyiken Vin -nek hivjak, lasd a rajzot alul kb kozepen.
mellette balra 2 db GND lab, mellette a +5V KIMENET

reszlet a leirasbol

- VIN. The input voltage to the Arduino board when it's using an external power source (as opposed to 5 volts from the USB connection or other regulated power source). You can supply voltage through this pin, or, if supplying voltage via the power jack, access it through this pin.
- 5V.This pin outputs a regulated 5V from the regulator on the board. The board can be supplied with power either from the DC power jack (7 - 12V), the USB connector (5V), or the VIN pin of the board (7-12V). Supplying voltage via the 5V or 3.3V pins bypasses the regulator, and can damage your board. We don't advise it.

a lenyeg az utolso pont: a +5V kimenetet nem ajanljak a panel megtaplalasahoz mert kikeruli a feszultseg szabalyzot es kart okozhat.

ahhoz, hogy ket kulon tapot egy halozatban hasznalhass kozositened kell a 0 labukat, mert kulonben nem lesz 7V kulonbseg az 5V os es 12V os tapod kozott:)

en ugy csinaltam, hogy van egy 24Vos DC tapom, van 3 darab DC-to-DC atalakitom, amin szabadon beallithatom a feszultsegeket.

egyik csinal 10Vot az arduinonak, a masik 5V-ot a szenzoroknak, a harmadik 15V-ot pl a szellozteto elektronikajanak.
mind3 panel - (negativ) laba ossze van hozva egy kozos 0 sinen, ami az arduinoval is ossze van kotve a GND labbal.

a MAX 6675 ben van alapbol 100nF kondi? vagyis a panelen amin van. mert ezeknek a hoelemeknek ez szukseges a stabil mukodeshez. nekem is alapbol ugralt, de parhuzamosan bekotottem a leiras szerint egy kis kondit es stabilizalodott, azota nem maszkal el.




2015-01-27
22:09:28
Előzmény: zsezse #48239#48240
zsezse:
ezt egy picit nemveszi be a víztoron.
Milyen 9V-os láb? Milyen 0-5V közösítés?
Kifejtenéd egy picit?

Közben megjött a MAX6675.
Az normális, hogy 2-30 fok közötti értéket ad szobahőmérsékleten?
Egyszer felfelé mászik el, egyszer lefelé. Mot éppen 0 fokon van. Mi zavarht bele?

Megjött még a nanohoz is a sensor shield. Ami a nano extrája az unohoz képest, hogy 8db analóg lába van a 6 helyett. Tetszik ez a kis shield, olcsó, egyszerre dogdosós, ráadásul lábanként 3 pin, és mellé uno kiosztásban (de sajnos nem abban a méretben) forrpontok.
2015-01-27
19:34:31
Előzmény: szocsmarci #48233#48239
jobban jarsy, ha a +9V labara kotod a 12V-ot es kozosited a 0-at az 5V-tal ha le akarod venni a terhet a vallarol.
a +5V pin nem a legszerencsesebb befele taplalasra!
2015-01-25
21:18:22
Előzmény: szocsmarci #48233#48235
Nálam az UNO bírja (Sainsmart, nem tudom számít-e) egyszerre. Kell is, nekem 2x16 lcd + 2 relé + 7 digithőmérőnél (kb 5m dróton) elfogyott az 500mA...
2015-01-25
10:57:04
Előzmény: szocsmarci #48233#48234
Nano-t és Mega-t tápláltam már külső 5V-ról úgy, hogy közben USB-re is rá volt dugva, nem okozott problémát. Mintha úgy emlékeznék, hogy a mega fel is van rá készítve. A nano táp IC-je meg a specifikáció ellenére elviseli. A legtöbb shieldnek elég annyi áram, amit az arduino 5V lába szolgáltatni tud. Ha a relé kártyád külön 5V bemenettel rendelkezik, az azért van, mert esetleg túlterhelné az arduinót. Külső 5V megtáplálás esetén nyugodtan rákötheted a tápodra azt is(ha elbírja a megnövekedett fogyasztást).

T.
szocsmarciVálasz erre
2015-01-25
10:36:54
#48233
Sziasztok
Az Arduino tápellátásáról szeretnék kérdezni.
Vettem egy 230VAC - > 5V és 12V DC modult.
Úgy tervezem, hogy az 5V-ról táplálom meg az 5V lábon keresztül. Úgy tudom ez lehetséges, csak annyi hátránya van, hogyha az USB-t rádugom, akkor elfüstöl a chip. Majd vigyázok.
A kérdésem az, hogy a külső tápról kijövő 5V-ot közvetlenül rádughatom az LCD shieldre és a relé boardra is? A relé board 4-es lesz, ezért nem bírja el az Arduino közvetlenül. Van rajta egy JCC tüske, oda kell a külső 5V-ot dugni.
És ez azt is feltételezi, hogy a GND közös lesz.

Nem találok sehol sem erről leírást, de lehet, hogy azért mert annyira kézenfekvő ez a dolog, és másképp meg sem tudnám oldani.
Biosolar Forum  =>  Mérésadatgyűjtés  =>  Arduinolapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22   következő »
Copyright © 2005-2017 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva