| Homline Forum => Ablak, ajtó => Gerébtokos ablak |
villam64(1867 eddigi hozzászólás) 2009-07-06 21:10:52 |
|---|
| Szia Róbert Egyenlőre még a virágok miatt nem akartam. A szilikon gumi előtt nem tűnt fel a párásodás, csak utána. A redőny éjszakára történő leengedésével minimalizálható. Ha virágot nem teszel az ablak közé még inkább. A hideg az ablak alján volt inkább mérhető (ingadozása fagyos szeles időben), 10 cm magasságban már más volt az érték. A lakás téli huzata miatt építettem be a szilikont. A redőnynél még kényelmesen szellőzik a lakás. De ha lezárom akkor beépítek légcserélőt. Egyenlőre légkollektort kéne most már befejeznem, napkollektor csere. Használt 300 L-es ( 72 000 Ft) solár tartály beépítése megtörtént, majd leírom. És most még puffer tartályon gondolkodom a vegyes mellé 1500 L.link |
robert(3777 eddigi hozzászólás) 2009-07-05 09:07:06 |
|---|
| villam64, A szilikongumizás előtt volt párásodás? Ha a szilikongumi nélkül 10 fokkal volt hidegebb az ablakszárnyak között, akkor ezek szerint a hőszigetelt üveg önmagában semmit sem használt, mert a hideg egyszerűen megkerülte. Miért nem próbáltad szigetelni a belső szárnyat is? link |
villam64(1867 eddigi hozzászólás) 2009-07-05 07:12:09 |
|---|
| A beépítést a szilikon tömítésre gondoltam, mert anélkül a huzat szellőztetett.link |
villam64(1867 eddigi hozzászólás) 2009-07-05 07:10:16 |
|---|
| Sziasztok Bocsi a késésért, de csak most olvastam az oldalt. 2 éve 3-6-3 -as hőszigetelt üveget tettem un. gerébtokos ablakba. A külső keretbe. A szoba levegője 50-60% relatív páratartalom mellett minimális volt a párásodás. Leginkább a Ciklámen és a Karácsonyi kaktusz ablak közé rakása után párásodott be a két ablak között, a thermo üveg belső felülete. És akkor volt észrevehető miután 1 év múlva a szilikon gumicsövet bemarással betettem a külső ablakkeretbe tömítésnek. A szilikon gumi nélkül a huzat jól kiszellőztette az ablak közét. A beépítése után kb. 10 C°-kal megnőtt az ablak között a hőmérséklet, vagyis nem ment +10 C° alá, szeles időben sem. Ha nem teszel virágot közéje, és esetleg a belső szárnyat is tömíted a párásodás minimális lehet. Az új egyszárnyas ablakok sokkal jobban párásodnak. Jobb hőszigetelő üveggel még inkább nem az lesz a leghidegebb pont, ahol a pára le fog csapódni.link |
robert(3777 eddigi hozzászólás) 2008-01-10 18:46:01 |
|---|
| Sofiona, A hőszigetelő üvegezés nem szünteti meg a párásodást. Sokszor pont a hőszigetelt ablakok beépítése után, a jó légzárásnak köszönhetően szembesülhetünk az eddig nem tapasztalt párásodással. A hagyományos gerébtokos ablakok eléggé huzatosak voltak ahhoz, hogy a pára kiszellőzzön. Gondolom, hogy az építész nem most lát ilyet először. Kérhetnél tőle címeket, ahol ezt a technológiát már alkalmazta, és magad is meggyőződhetnél az eredményről. A referencia házakon nem csak az ablak szerkezetének, hanem a falazatnak (vályog) és a szigetelésnek (hő és vízszigetelés) is hasonlónak kellene lennie.link |
szepygab(158 eddigi hozzászólás) 2008-01-10 10:19:50 |
|---|
| Sziasztok! Hőtechnikailag egyértelműen jobb lenne minél kíjebb hőszigetelni. Ha a két ablak közötti teret hagyod kihűlni, akkor az a tok oldalán át hőhídként hűti a falat és a belső teret. Nagyon rossz esetben a tok körül úgy lehűl a fal, hogy a belső pára azon / abban csapódik le, penészedést okozva. Ha lehet a külsőbe tedd a hőszigetelő üveget (legalább 9-12 mm légréssel, az alatt rohamosan romlik a hőszigetelő képessége), a belső szárnynál pedig fokozottan ügyelj a hermetikus zárásra. A hagyományos ablakoknál egy ütköző felület (lépcső) volt a profilban. Az azzstalos meg kell csinálja a két ütköző felületet és bele a két, körbefutó gumi tömítést. A párásodás problémáját csak a hermetikus zárás oldja meg: nem kerülhet be a pára a két ablak közé. Ne feledkezz meg a szellőzésről se, a jól záró ablakok miatt ez elkerülhetetlen, és nem oldhatod meg a belső szárnyba épített résszellőzővel. üdv szepygablink |
Sofiona(4 eddigi hozzászólás) 2008-01-10 00:13:45 |
|---|
| Kedves Robert, egy építész azt a tanácsot adta, hogy a belső (szoba felőli) szárnyba tegyük a hőszigetelő üveget. Nekem ez annyiban logikusnak hangzik, hogy a párásodás mindig az egyrétegű üvegen lép fel, ha nagy ahőmérséklet-különbség, és magas a páratartalom a melegebb oldalon, de a hagyományos (két egyrétegű üvegezésű ablakszárnyas) kapcsolt gerébtokos ablakoknál nem szokott jelentkezni. Ha a szigetelt üveg belül van, akkor a két szárny közötti levegőréteg és a külső levegő között kisebb a hőmérsékletkülönbség, és a két szárny között kevésbé valószínű a magas páratartalom, mint a szobában. Én hajlok efelé a megoldás felé, de ez inkább csak kombináció, biztos nam vagyok benne. De nagyon szeretném megelőzni, hogy az összes ablak párásodjon, mert utólag már nem nagyon tudunk mit tenni. Ami a kapcsolt gerébtokos megoldást illeti, ez már eldöntött tény, már készülnek az ablakok, csak az a kérdés,hogy melyik szárnypárt csinálja az asztalos erősebbre (ebbe ugyan nem kell annyira vastag profil, mint a szimpla szárnyas hőszigetelt ablakokba, a két üvegréteg között csak pár mm távolság van). Egyébként éppen emiatt választottuk ezt a megoldást, mert a többrétegű hőszigetelő üvegezés olyan vastag ablakkereteket igényel, ami teljesen felborítja az arányokat. Üdv: Sofionalink |
robert(3777 eddigi hozzászólás) 2008-01-09 22:41:21 |
|---|
| Sofiona, Én is kíváncsi vagyok, hogyan lehet korrekt módon megoldani a kapcsolt gerébtokos ablak hőszigetelését. Úgy gondolom, hogy az elsődleges védelemnek (utca felőli szárny) kell a jobb hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezneie, és a hőszigetelő üveget befogadó szárnyat a szokásosnál erősebbre (és vastagabra) kell készíteni. A vasalatnak is el kell bírnia a nagyobb súlyt. A két ablakszárny közötti légréteg biztosan javítja a hőszigetelő képességet, de a két szárny közé jutó levegőből kicsapódó pára sok gondot okozhat, ezért a belső szárnyon a hézagok tömítésére nagyon oda kell figyelni. Ha nem ragszkodsz a gerébtokos ablakhoz, biztosan akkor is lehet találni a házad stílusához illeszkedő (valódi osztott, műemlék jellegű) jobb páratechnikai tulajdonságokkal rendelkező ragasztott szerkezetű, dupla, vagy hármas üvegezésű ablakokat. link |
Sofiona(4 eddigi hozzászólás) 2007-12-29 20:40:37 |
|---|
| Vályog parasztházunkon kicseréljük az ablakokat. Hagyományos, dupla gerébtokos faablakok mellett döntöttünk, az egyik szárnypárban kétrétegű szigetelt üveggel. A kérdés az, hogy a külső (utca felőli) vagy a belső (szoba felőli) üvegnek kellene szigeteltnek lennie, ahhoz, hogy jó hastásfokkal szigeteljen és ne párásodjon. Kérem, akinek van tapasztalata vagy ismerete, írjon! Köszönöm: Sofiona link |
| Homline Forum => Ablak, ajtó => Gerébtokos ablak |