| Homline Forum => Fűtés => Több körös rendszerek vezérlése | lapozz: 1, 2 következő » |
zsezse(964 eddigi hozzászólás) 2009-12-18 03:30:08 |
|---|
| hello status update: ugy nez ki, az uj verzioval a kovetkezo javulasokat ertem el: mivel szetvalasztottam a puffert es a lakast, ezert megnoveltem az eltarolhato homennyiseget: hiszen mind a HMVt mind a lakast a maximumra "pumpalom", es ezutan meg a 900L-t is felmelegitem 60 fok fole. gyorsabb felfutesi ido, kevesebb kivetel a pufferbol, illetve mivel nincs folyamatos ki-be toltes, ezert a puffer retegzodese szinte tokeletes. a grafikonok szerint nem folytonos a homerseklet atmenet a retegek kozott, hanem szinte ugrasszeru. a vezerles a kovetkezoben modosult: -a radiatoros kort egyelore nem vezerlem kulon, az csak a HMV es a padlofutes hasznalatakor kap meleget. egyelore eleg is. termofejek zarnak a lakasban, ha elerte a kello hofokot a helyseg.errol tehat tobbet nem esik szo. -puffer alapertelmezesben zart. puffer nyitasa, ha nincs hoelvetel (HMV vagy padlofutes mar elerte a kello hofokot), illetve ha a visszatero ag homerseklete eleri a 40 fokot. Ezt hivom en hofeleslegnek. -ha a kazan 86 foknal melegebb lenne, a rendszer vesz uzemmodba kapcsol, es minden hofogyasztot bekapcsol: HMV, padlofutes, radiatorok. a puffert abban az esetben kapcsolja be, ha a puffer alja hidegebb, mint a visszatero, kulonben csak rontana a hutesen. -kazan-puffer hokulonbseget 8fokrol 15 fokra emeltem, es elsodleges hoforras a kazan lett. azaz: begyujtas, lakas+puffer felmelegites, kazan kihules -> itt van az a pont, amikor a puffert mar nem tudom tovabb melegiteni a kazanrol, mert hidegebb, mint a puffer alja (pl puffer alja 70 fok, kazan 69 fok) ekkor nem a pufferbol veszem ki a hot a lakas melegentartasahoz, hanem a kazant visszaengedem 45-50 fokig (ha kialudt a tuz). ha nem aludt ki, akkor csak 55-60 fokig a katranyosodas elkerulese vegett. ez 200L * 30 fok deltaT, ami kb elegendo lenne a napi HMV kesziteshez. -a padlofutes hocserelo kapillaris erzekelojet athelyeztem az eloremeno agba, igy maximaltam a padlo eloremeno homersekletet. ezzel hosszabb felfutesi idot ertem el, de kisebb hoterhelest kap a padlo es a padlo uresjarati gravitacios keringeset is megszuntettem -> ha nem ment a padlofutes de a radiatorok igen, a hocserelon felmelegitett padloviz elkezdett keringeni, es kellemetlenul felmelegitette az oszto kozeli padloreszt. -tovabbi erdekesseg, hogy a magnesszelep csak az egyik iranyban zar le nyomastartoan, forditott iranyban a gravitacios keringest megakadalyozza, de a szivattyu siman ki tudja venni belole a vizet. SOT, ha elektromosan kinyitom a m.szelepet, akkor a szivattyu nem tudja forditott iranyban kiszivni a puffert. ezt nem tudom, miert van, de puffer modban nem kell elektromosan nyitnom. amit meg meg kell csinalnom a vezerlest illetoen: -padlo homersekletenek merese a padlon - es nem a visszatero alapjan -heti/havi termosztatprogram kialakitasa -> ejszaka nem kell ennyire futeni. -helysegekben elhelyezett homersekletmeres, kesobb zonaszelepek felhelyezese a radiator osztokra -> helysegenkent szabalyozhato homerseklet!!link |
zsezse(964 eddigi hozzászólás) 2009-11-22 09:24:57 |
|---|
| villam: koszonom! a kulso homerseklet szenzor egy szellozo csatorna kulso vegeben van. amikor ez a szellozo mukodik, akkor a belteri levego homersekletet meri. ki fogom helyezni par centivel kijjebb a kulterbe, csak a racson nem tudtam kidugni:)link |
villam64(1867 eddigi hozzászólás) 2009-11-22 07:44:33 |
|---|
| Gratulálok Zsezse! Irigylésre méltó a rendszered. Csak az a megjegyzésem, hogy a külső hőmérséklet alapján te a Horvát tengerparton lakhatsz, mert általában 5 °C-kal magasabb a Magyarországi adatnál. További sok sikert.link |
zsezse(964 eddigi hozzászólás) 2009-11-21 19:09:24 |
|---|
| hello naggggyon naggyon jol sikerult a vezerles elso par probanapja! hihetetlen, hogy milyen keves tuzeloanyaggal tudtam ma megoldani az egesz napi hoszuksegletet, beleertve a melegvizet is. nem hagyja kihulni a kazannal egyutt a puffert is, ill. a melegvizet sem. lehet, hogy meg tudnam oldani azt is, hogy ha a puffert feltankolta, (Es mar leegett a kazan), akkor a maradek hot kitolja a padloba vagy a melegvizbe, hiszen azzal meg azt is meg tudom melegiteni. reggel begyujtottam, napkozben talan, ha 2x tettem ra par kisebb nagyobb tuskodarabot. a puffert felmelegitette kozel 80 fokra, egesz nap ment a padlofutes, amit mellesleg meg lejjebb tudtam allitani. most ott tartok, hogy a padlo mar-mar alig langyos, megis nagyon meleg van a lakasban (tul meleg) ezzel kapcsolatban van meg 1 gondom, de azt a padlofutes topicban fogom leirni. felprogramoztam a vezerlest, hogy intervallumok alapjan kapcsoljon, tehat 33-38 fok kozott tartja pl a melegviz tartaly aljat (a teteje ekkor ~50 fokos) mar csak egy heti/havi termosztat programot kell csinaljak, illetve meg kell oldanom a helysegek homersekletenek mereset, jelenleg csak a visszaterok erteket merem. ma mar nem is mentek egesz nap a szivattyuk, csak neha kapcsoltak be. gondolom ez az aramszamlaban is jelentkezni fog.link |
zsezse(964 eddigi hozzászólás) 2009-11-20 10:06:44 |
|---|
| Szep JO napot! jelentem tegnap atvehettem a vezerlesemet!! gyorsan be is kotottem, es mar mukodik is. az i-house.hu/haz/online oldalon most mar elnek a szivattyu allapotok is - kiveve az sz6, mert az valamiert mindig zold. most a programot kell meg tokeletesitenem.link |
zsezse(964 eddigi hozzászólás) 2009-10-02 03:33:05 |
|---|
| hello csak hogy updateljem a statuszt:))) elkeszult a program kov. verzioja, egyelore meg webes interface nelkul. lehetoseg van kezzel atallitani a szivattyuk allapotat (ki/be), illetve a mert ertekek felulbiralasara teszt jelleggel. kijavitottam - remelem-, hogy ne legyenek tuskek a grafikonban, illetve a kiolvasas megbizhatatlansagat is igyekeztem kikuszobolni, remelem mar nem lesznek kimaradasok. holnapra marad a webes feluletbol egy olyan valtozat keszitese, ahol a fontosabb adatokat kezzel is meg lehet adni, illetve lehet szimulalni, jatszani a rendszerrel. nem biztos, hogy ezt is publikussa tudom tenni, mert ugy a publikus resze csak egy masolat. meglatjuk.link |
zsezse(964 eddigi hozzászólás) 2009-09-29 19:49:35 |
|---|
| Ime a tervezett rendszer egyelore vegleges sematikus abraja. itt is elerheto: http://i-house.hu/haz/futes.jpg csinaltam belole egy online valtozatot http://i-house.hu/haz/online/ 2 percenkent frissiti magat. amelyik szivattyu mukodik, az helyett zold potty lesz:)) remelem hamarosan mar erdekesebb kep fogad majd. Klikk a nagyításhoz link |
zsezse(964 eddigi hozzászólás) 2009-09-29 17:58:21 |
|---|
| a szenzorok remelem a V50esre csatolt szenzor is birni fogja a huzamosabb 80 fok koruli homersekletet. Klikk a nagyításhoz Klikk a nagyításhoz link |
zsezse(964 eddigi hozzászólás) 2009-09-29 17:38:47 |
|---|
| sziasztok! tegnap megkaptam az elosztodobozt, ugyhogy ma nekilattam felszerelni a szenzorokat. kapasbol 1 rossz szenzorom is akadt:( ezt felretettem http://www.i-house.hu/haz/stat/sam.html#Temperature itt tudjatok megnezni a delutan ota gyujtott ertekeket. (Temperature szekcio a lap aljan!) Ja, a ti kedvetekert:))) begyujtottam ma, hogy gorbuljenek a grafikonok;) csinalok kepeket is. Klikk a nagyításhoz Klikk a nagyításhoz link |
zsezse(964 eddigi hozzászólás) 2009-09-23 12:52:01 |
|---|
| nezegettem a gorbeket. most az ablakban log a szenzor, ahova a delelotti nap odasut. de van par fa, ami bearnyekol, szerintem ezert hullamos ennyire:)link |
zsezse(964 eddigi hozzászólás) 2009-09-22 20:54:33 |
|---|
| hu mar nagyon varom a tobbi szenzort. meg hatra vannak finomitasok: pl: jelenleg 10mp-enkent kapok adatot a szenzortol, de nincs szukseg ennyi adatra: eleg lenne percenkenti (esetleg 2-3 percenkenti) adatokat rogziteni az adatsorokban van egy CRC ellenorzo osszeg, amit most nem vizsgalok, ezmiatt tegnap elott pl 3 hibas adatot is mert a rendszer (mar kijavitottam kezzel) vizsgalni kell, hogy ha a szenzor rossz akkor 325 fokot mutat, ezt jeleznie kell a rendszernek ha nem jon adat mondjuk 3 percig, azt is jeleznie kell a rendszernek. aprosagok, de a TODO listaba felirtam:) link |
robert(3777 eddigi hozzászólás) 2009-09-21 22:50:20 |
|---|
| zsezse, Látom, már kunkorodik a görbéd :)link |
zsezse(964 eddigi hozzászólás) 2009-09-21 11:46:03 |
|---|
| Hello, jelentem, egy szenzor mert ertekeit mar eleritek:)))) http://www.i-house.hu/haz/stat/ egyelore "Mosokonyha"-nak hivom, de a szenzor kinn log az ablakban. a het vegere igertek a Conradtol az eloszto dobozt, akkor mar 10 szenzor ertekeit fogom tudni megjeleniteni. A grafikonok egyelore orankent frissulnek minden ora 01 perckor. link |
robert(3777 eddigi hozzászólás) 2009-09-20 15:55:08 |
|---|
| zsezse, Én a párhuzamos portról kapcsolgattam, úgy, mint a linken látható kütyü. Relék adatlappal együtt (szoktam itt vásárolni): http://www.arwill-elektronic.hu/index.php?pg=31link |
zsezse(964 eddigi hozzászólás) 2009-09-20 12:53:37 |
|---|
| elektronikai kerdes kovetkezik: tobbfele relekartyat talaltam: 1) USB-s, 12Vos, kulon tapadapterrel (25.000 HUF) 2) LPT: 230V-os (8000 HUF) http://elektron.uw.hu/elektro/egyeb/Relay/relay.htm ez utobbira gondolok. szerettem volna USB-s megoldast, mert az LTP port kihaloban van. ti melyiket javasolnatok? 12V-os releket, amik tudnak 220-at kapcsolni vajon milyen arban tudnek szeretni? link |
zsezse(964 eddigi hozzászólás) 2009-09-20 12:44:22 |
|---|
| sziasztok! megjott a homerseklet erzekelo rendszerem! sajna az eloszto dobozt meg nem kaptam meg hozza, igy csak 1 szenzorral tudtam kiprobalni. Windows alatt szinte azonnal elindult (volt hozza sajat program), de linux alatt is gyorsan sikerult osszeutnom egy perl programot az adatok kiolvasasara. 10 mpenkent vesz mintat az eszkoz, de nekem eleg lesz 30-60mp-enkent kiolvasni.. sot, lehet, hogy 300mp is teljesen megfelelo lesz a vezerleshez. az ertekeket adatbazisban tarolom, onnan keszulnek a grafikonok es onnan dolgozik majd a vezerlo algoritmus is. irok, ha elkezdenek gyulni az adatok es a grafikonok elerhetoek lesznek vhol.link |
zsezse(964 eddigi hozzászólás) 2009-09-05 09:22:07 |
|---|
| sziasztok egyszeruseg, itt a lenyeg! a mostani rendszer egyszeru: csotermosztat kapcsol, ha a kazan elerte a kivant hofokot. a padlofutes vizet egy termofejjel szabalyozhatom, egy analog homeron latom a visszatero viz homersekletet. tapasztalatbol tudom, hogy ha ez 35-38 fokot mutat, akkor a padlo kellemesen langyos, nem sut, par fokkal van csak melegebb a padlo felett (26-28) mint a helysegben (23 fok) a ket homero lehet, hogy ennyivel mast mutat, de itt is a tapasztalat a lenyeg. radiatorokon termofej. az elozo rendszer meg egyszerubb volt. se szivattyu, se semmi. begyujtottal + kinyitottad a csapokat, meleg volt. meleged volt, elzartad. ehhez kepest az en kis otletem sok technikai ujdonsagot nem fog belevinni: adott pontok homersekletebol kiszamitja, hogy melyik szivattyut kell kapcsolnia, ha kapcsolnia kell. nem fog homersekleteket szabalyozni termofejekkel (pl padlofutes), ehhez azert en sem erzek meg magamban elegendo tudast. talan majd masodik korben:) illetve loggolja az adatokat:), es be tudom kapcsolni tavolrol, ha eppen hazafele tartok es van gaz vagy a pufferben melegviz. a celom nem elsosorban a sporolas, vagy a takarekossag, hanem a mukodes automatizalasa (hiszen ezeket a kapcsolgatasokat egy sima deltaT kapcsoloval is meg tudnam tenni, csak joval bonyolultabban) link |
sándor(960 eddigi hozzászólás) 2009-09-04 22:20:28 |
|---|
| Robert! A lényeget tekintve egyezik a véleményünk. Pusztán azt szerettem volna érzékeltetni, mi mindent vesznek figyelembe a szabályzókat, adatgyûjtõket gyártó profik. Például ha egy pl. padlófûtéses lakás egy helyiségét, vagy inkább egy üzem speciális helyiségét + - 1 fokon belül kell tartani. Oda már komoly, a tendenciákat is figyelõ és kiértékelõ szabályzók kellenek. Ezeknél nem jelenik meg a kijelzõn, de a század fokos változásokat is számításba veszik a döntésük meghozatalához. Ezért olyan drágák a komoly termosztátok (+beton hõmérséklet, szél mérés, stb). Házilag takarékoskodni, hinni, hogy ez pontos, és PC-s szabályozással elérhetõ, önámítás. Tapasztalati úton beállított egyszerû szabályozás és némi rugalmasság a család részérõl tökéletesen elegendõ. link |
robert(3777 eddigi hozzászólás) 2009-09-04 00:48:31 |
|---|
| Sándor, Zsezse, Én nem érzem a pontosságot annyira kritikusnak, mint Sándor. Ha néhány tized fok eltérés van a beállított helyett azt észre sem lehet venni. Általában úgysem az számít, hogy pontosan hány fok van, hanem az, hogy fázom, vagy melegem van. Akár számok se legyenek a termosztáton (az enyémen nincsenek is - Siemens). Egy hete egy termosztát gyártó bizonygatta, mennyire sokat dolgoztak azon, hogy tized fokot is mérni (és beállítani) tudjanak. Az ő szempontja a kazán ki-be kapcsolás csökkentése és a minimális túlfűtés biztosítása. Külön felhívta a figyelmet, hogy a szenzor körül a légmozgás a doboz kialakítása miatt minimális. Én nem érzem át a tizedfokokban rejlő lehetőséget, lehet azért, mert nem értek eléggé az épületszabályozáshoz. De lehet, hogy 2% fűtőanyag megspórolható avval a pontos műszerrel, ami évente 4 ezer forint megtakarítást jelent. Már ez is indokolhatja a 10 ezer forintos többletköltséget, mert 10 év alatt már 40 ezret lehet spórolni vele, és a kazán is később romlik el. Vannak termosztátok, amiket telefonhívással, vagy más jellel át lehet állítani. Annak nem látom értelmét, hogy néha 18.2, máskor 21.4 fokot állítsak be távolról. A távollét és jelenlét között elég átkapcsolni. Számomra a megbízhatóság az, ami elsődlegesen lényeges, minden más szempont csak ez után. link |
sándor(960 eddigi hozzászólás) 2009-09-04 00:06:59 |
|---|
| Zsezse! Szia. Kár, hogy félbemaradt az eszmecserétek Roberttel az általad tervezett rendszer meg-bonyolításáról. A teljesség igénye nélkül felsorolok Neked néhány induló szempontot, amelyeket, ha vegyes rendszert akarsz házilag építeni nem hagyhatsz figyelmen kívül: - Mivel nagyon alacsony hõmérséklet tartományban és szûk határok között kell dolgoznod maximális pontossággal, szó sem lehet egyszerûen egy bármilyen PT1000 vagy PT100 érzékelõ alkalmazásáról (lakásfûtés szabályozása a téma, nem kazán vezérlése!). Ezeket szét kell válogatnod és hitelesítened kell a beépítés elõtt. - Az A/D átalakítót is pl. megveheted elfogadható Conrad áron és minõségben, de egy szabályozásra alkalmas, bármilyen kimenetre átfordítós, 8-10 csatornás pontos (profi) készülék ára több száz ezer forint. Ezeket hosszú élettartamú, válogatott alkatrészekbõl, hõstabil ellenállásokból, kondikból építik, amire házilag nincs lehetõség. - Ha házilag készíted PC-re a programot, akkor az átalakító belsõ hõmérsékletének függvényében folyamatosan változtatnod kell minden csatorna szorzótábláit. Gondoskodnod kell hiteles ellenõrzõ mérõjelek meglehetõsen gyakori átfuttatásáról a rendszeren, hogy biztos lehess benne, hogy a mérés - beavatkozás pillanatában is helyesen mûködik a készüléked. - A pontosság miatt ide nem elég a kétvezetékes érzékelõ bekötés. Négyvezetékeset kell alkalmazni, mert a rézkábel hosszából és a pillanatnyi hõmérsékletébõl adódó ellenállás változását is ki kell kompenzálnod. - Házi kivitelezés mellett lesznek elkerülhetetlen jelfogós kapcsolatok. Olyan PC programot kell kitalálj, hogy a kontaktusok pergésébõl adódó "félreértéseket" ne hülyítsék meg a programot. Ez egyszerûnek hangzik, de nem az. Bemelegítésnek ennyi. Egyszerû olcsó, vagy bonyolult drága, ez már többször volt téma. Szerintem is. Vagy vegyél meg egy komplett, mindenre felkészített felügyeleti rendszert. Vagy maradj, a házilagosan is kivitelezhetõ, üzembiztos olcsó feladat moduloknál. Ezeket is befolyásolhatod még ha akarod távolról is. De legalább magukban teszik a dolgukat akkor is ha Te távol vagy. Ritka a zavar érzékenység. Kicsi a meghibásodás lehetõsége. Könnyen áttekinthetõk az egyes feladatok. Én dolgoztam távolról, telefonhálózaton keresztüli beavatkozásra felkészített robotokkal. Hogy a hálózati zavarok, a közeli távoli adóvevõk mennyi zûrt tudtak csinálni... Ennek egy profi felügyeleti rendszernél kisebb az esélye, mint egy házilag összeállítottnál. Ez csak vicc, de általában a nálam érdeklõdõk megkérdezik, hogy miért poros és pókhálós a rendszer minden eleme. Azt szoktam mondani, hogy ezen nem kell állandóan matatni. Pár éve meg van csinálva, be van állítva, azóta csak mûködik. A fûtési szezon kezdetén és végén átkapcsolom és kész. Illusztrálásul elküldöm a szolárvezérlõm közeli (mai) képét a jelenleg ott tevékenykedõ "megbízhatósági minõség ellenõröm" remélhetõleg kivehetõ képével. Klikk a nagyításhoz link |
zsezse(964 eddigi hozzászólás) 2009-09-02 20:12:37 |
|---|
| A meroeszkoz max. 125 fokot tud. hogy ez most azt jelenti, hogy 125 fokig mer, es onnantol a 150 fokra is azt mondja, hogy 125, vagy pedig 125 fok folott meghal a szenzor, ezt nem tudom, ennek utana kell meg jarjak. link |
robert(3777 eddigi hozzászólás) 2009-09-02 19:38:09 |
|---|
| zsezse, Tiszteletre méltó, ha valaki ennyire szereti a kihívásokat :) Vicc nélkül, biztosan úgy lehet legjobban megérteni a folyamatokat, ha "scratch"-ről kezded. Olyan PC-s interface-t kellene keresned, ami PT1000 szenzorokat képes fogadni. A napkollektor és a kazán vezérlőjének el kell viselnie a 200 fok fölötti hőmérsékleteket is. link |
zsezse(964 eddigi hozzászólás) 2009-09-02 17:09:05 |
|---|
| Robert! szia. a felveteseid jogosak, .. az en meglatasaim: >Egy vezérlés esetén nem elég a PC-hez (programozási nyelvek, OS, internet, >stb...) érteni. Szóval a fűtési jelleggörbék, napi, heti programok, automata >kézi átkapcsolások, Az en altalam kigondolt rendszer elso korben az en mostani "primitiv" rendszeremre fog illeszkedni. Ez azt jelenti, hogy jelenleg nincs szukseg mindenfele gorbekre, boven eleg a 0-1 allapot egy adott szivattyura. a heti/havi/eves(!?) programot pedig siman meg tudom irni. ha most a rendszer mukodik 2 csotermosztattal, akkor a kigondolt megoldas mar csak javithat rajta! >Másik probléma a megbízhatósága. Egy kiforrott gyári vezérlő meghibásodása >azért is kevésbé valószínű, mert nem arra készült, hogy két évente >lecseréljék. Feltételezve, hogy rendszeresen csinálsz mentést, mi bajod lehet, >ha kipurcan a géped? Legfeljebb nem használod, amíg ki nem cseréled a tápot, >vagy a grafikus kártyát. a rendszer USBs, igy gyakorlatilag _barmilyen_ PCvel potolhato. a program/OS is egy USB pendriveon lesz, igy semmi akadalya, hogy ideiglenesen egy akarmilyen PCt a helyere rakjak (ilyen pedig mindig van itthon) > Ha elromlik a szolár vezérlő, és stagnációs állapotba kerül a rendszered, >akkor sok kellemetlenséged lehet belőle. Nem állítom, hogy a gyári dobozok nem >romlanak el, de jóval kisebb az esélye. Már csak azért is, mert általában nem >tartalmaznak mozgó alkatrészt. ha elromlik a solar vezerlom - gazkazanvezerlom - siemens dobozom - barmim, azt sokkal nehezebben, tobb ido alatt es sokkal dragabban tudom kicserelni a szomszedom ezert dobja ki a nehany eves gazkazanjat, mert mar 3x kellene benne egy 30e-es vezerlest kicserelni (ez rossz pelda, de jol illusztralja, hogy az egesz rendszert csereli a draga vezerles miatt). tovabba leteznek ITX alaplapok, amiknek igen minimalis a fogyasztasuk. >A következő lényeges probléma az állandó magas elektromos fogyasztás. Ha csak >100 Wattos fogyasztást számolsz a folyton működő PC-re, és szembeállítod egy >10Wattos fogyasztással, akkor ez éves szinten 850kWh plusz fogyasztást jelent, >ami 35000 ft mínusz a kasszából. a mostani gep, amit ide tervezek egy Pentium III-as notebook, aminek 20W alatti a fogyasztasa (lemertem). egy ITX alaplapnak szerintem ennel is kevesebbet kellene tudnia, de ennek meg nem neztem utana. >A centralizált rendszerek mindig sebezhetőbbek, mit az elosztott rendszerek. >Ha bedöglik a PC, akkor minden meghal. Rajtad kívül senki sem fogja kijavítani >a hibát. Ha elutazol egy hétre és másnap feldobja a géped a talpát, akkor >megfagy a család. Melyik fűtés, vagy villanyszerelő fogja újra installálni? ez a felvetes szinten jogos, de nezzuk mas aspektusbol: -a csaladnak teljesen mindegy, milyen vezerles van, ok jo esellyel ugysem tudjak kezelni -a tervezett rendszer netrol elerheto, tehat tavolrol barmikor be tudok avatkozni -ha doglik a PC, akkor a fenti eset ervenyes: barmivel cserelheto. akar lerakhatok melle egy masik gepet, es megkerek barkit, hogy dugjon at 3 USB kabelt, egy halozati kabelt es inditsa el a gepet. ez az eszkoz lehet akar egy router is, amin van USB port es megy ra linux! (ez kis fogyasztasu, nincs mozgo alkatresze sem!) de hogy valami valos megoldast is talaljunk ezekre a kerdesekre: a tervezett USB rele kartyan van egy kezi kapcsolas is, amivel kezzel kapcsolhatok a relek (pl. gazkazan), igy vesz eseten akar a csalad barmely tagja at tud kapcsolni gazra. hasonloan megoldhato szerintem, hogy a meglevo csotermosztatokat felhasznalva a PCt kiiktatva lehessen futeni valami vesz modban (pl a mostani megoldast tudjak hasznalni puffer nelkul es faval futeni) (pl kezi modra kapcsoltatom a relekartyat, es a csotermosztatok bekapcsolgatnak - ahogy most is) nem kifogasokat keresek, hanem megoldasokat. A cel, hogy ne a meregdraga eszkozokbe toljam a penzemet, hanem viszonylag olcson kihozzak egy olyan rendszert, ami az en szamize szerint mukodik, es meg egy kis moka/munka is van az oda vezeto uton. meg ha hozza is tudnek jutni jo aron gyari vezerlesekhez, akkor is 2 problemat nem tudnek megoldani: -loggolas, adatgyujtes -tavoli eleres es ugye 2 doboz (pl solar es valami futesvezerles) mar szinten nem 20Wot eszik. azert koszonom az ellenerveket, pl a veszmod megoldast elso korben nem terveztem bele, de erre is gondolnom kell! link |
robert(3777 eddigi hozzászólás) 2009-08-19 21:05:34 |
|---|
| zsezse, Egy vezérlés esetén nem elég a PC-hez (programozási nyelvek, OS, internet, stb...) érteni. Nem az a lényeg. Mire az egyes - egyébként nagyon egyszerűnek tűnő - készülékbe integrált tudást sikerül beprogramozni, valószínűleg belefutsz egy csomó zsákutcába. Vegyünk csak egy szobatermosztátot, és most nem a bimetallosra gondolok. Szóval a fűtési jelleggörbék, napi, heti programok, automata és kézi átkapcsolások, stb... Nézz csak meg egy digitális Siemens vagy Honeywell termosztátot, hogy miket tud. Másik probléma a megbízhatóság. Egy kiforrott gyári vezérlő meghibásodása azért is kevésbé valószínű, mert nem arra készült, hogy két évente lecseréljék. Feltételezve, hogy rendszeresen csinálsz mentést, mi bajod lehet, ha kipurcan a géped? Legfeljebb nem használod, amíg ki nem cseréled a tápot, vagy a grafikus kártyát. Ha elromlik a szolár vezérlőd, és stagnációs állapotba kerül a rendszered, akkor sok kellemetlenséged lehet belőle. Nem állítom, hogy a gyári dobozok nem romlanak el, de jóval kisebb az esélye. Már csak azért is, mert általában nem tartalmaznak mozgó alkatrészt. A következő lényeges probléma az állandó magas elektromos fogyasztás. Ha csak 100 Wattos fogyasztást számolsz a folyton működő PC-re, és szembeállítod egy 10Wattos fogyasztással, akkor ez éves szinten 850kWh plusz fogyasztást jelent, ami 35000 ft mínusz a kasszából. A centralizált rendszerek mindig sebezhetőbbek, mit az elosztott rendszerek. Ha bedöglik a PC, akkor minden meghal. Rajtad kívül senki sem fogja kijavítani a hibát. Ha elutazol egy hétre és másnap feldobja a géped a talpát, akkor megfagy a család. Melyik fűtés, vagy villanyszerelő fogja újra installálni? link |
zsezse(964 eddigi hozzászólás) 2009-08-19 20:28:58 |
|---|
| Szia nekem a Pc azert kezenfekvo, mert -ertek hozza (az elektronikahoz sajnos ennyire nem) -netre csatlakoztathato -szeleskoruen es gyorsan atkonfiguralhato -egyszeru cserelni - ha gond van, csak atdugom a pendriveon levo programot es az USB eszkozoket barhova miert nem biznad ra? esetleges megbizhatosaga miatt?link |
| Homline Forum => Fűtés => Több körös rendszerek vezérlése | lapozz: 1, 2 következő » |